فهرست مطالب

پژوهش در آموزش علوم پزشکی - سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1399)

مجله پژوهش در آموزش علوم پزشکی
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره میرکازهی ریگی، مهین تفضلی*، حسین کریمی مونقی، علی تقی پور، فیروزه شیخی صفحات 1-9
    مقدمه

    یادگیری از موضوعات اساسی در آموزش بالینی و نیازمند استراتژی های جدید آموزشی است. آموزش از طریق یادگیری تاملی از شیوه های آموزشی فعال محسوب می شود که باعث ارتقاء توانمندی و مهارت بالینی فرد در حرفه خود می شود. از این رو مطالعه حاضر با هدف تاثیر آموزش مبتنی بر یادگیری تاملی بر مهارت اداره پره اکلامپسی در دانشجویان مامایی انجام گردید.

    روش ها

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی با طرح دو در گروه آموزش به روش یادگیری تاملی و گروه آموزش به روش سنتی دانشگاه ها، قبل و بعد از آموزش، که بر روی دانشجویان مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی مشهد در نیمه دوم سال 95 انجام گردید. جامعه پژوهش را کلیه دانشجویان کارشناسی مامایی، کارشناسی ارشد و مشاوره در مامایی که واجد شرایط ورود به مطالعه بودند را تشکیل می دادند. نمونه های پژوهش تعداد 60 نفر از دانشجویان ترم 6 و 8 کارشناسی مامایی، ترم 2 و 4 کارشناسی ارشد مامایی و مشاوره بودند. در ابتدا نمونه گیری به صورت در دسترس انجام و سپس نمونه ها به روش تخصیص تصادفی، در دو گروه آموزش به روش یادگیری تاملی و روش سنتی دانشگاه ها تقسیم شدند. مهارت بالینی اداره پره اکلامپسی در هر دو گروه قبل و یک هفته بعد از مداخله با استفاده از آزمون بالینی ساختارمند عینی (شش ایستگاه) سنجیده شد. داده ها با استفاده از آزمون های من ویتنی و ویلکاکسون و از طریق  نرم افزار آماری  SPSSتجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین میانگین نمره مهارت بالینی اداره پره اکلامپسی دانشجویان در هر دو گروه آموزش (یادگیری تاملی0/8 ± 29/5 و سنتی 5/0±5/29) یک هفته بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله (یادگیری تاملی 0/3±56/2 و سنتی 9/4± 42/2) تفاوت معنی داری وجود دارد (0/5>P).

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت بالینی با روش یادگیری تاملی باعث عملکرد بهتر دانشجویان در فرآیند مراقبت می گردد و می توان از آن در جهت ارتقاء کیفیت مهارت های بالینی دانشجویان بهره گرفت.

    کلیدواژگان: یادگیری تاملی، دانشجویان مامایی، پره اکلامپسی
  • مریم سادات مطهری*، معصومه رحیمی بشر، سیده مدینه قاسم نژاد صفحات 10-20
    مقدمه

    خودکارآمدی و انگیزه پیشرفت تحصیلی دو عامل کلیدی در فرآیند آموزش بالینی پرستاری به شمار می روند. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین خودکارآمدی بالینی و انگیزه پیشرفت تحصیلی در دانشجویان رشته پرستاری دانشکده های شرق گیلان انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی- همبستگی درسال 1396 بر روی 105 نفر از دانشجویان سال چهارم رشته پرستاری دانشکده های پرستاری شرق گیلان انجام شد. روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای بود. ابزار گردآوری داده ها، فرم مشخصات فردی، پرسشنامه های خودکارآمدی بالینی و انگیزه پیشرفت تحصیلی مک اینرنی بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن، آنالیز واریانس، t-test، کای اسکویر، یو من ویتنی از طریق نرم افزار SPSS درسطح معنی داری 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد 67 نفر از دانشجویان رشته پرستاری (63/8 درصد) دارای خودکارآمدی در سطح بالا بودند و میانگین نمره خودکارآمدی بالینی 15/48±115/56 و انگیزه پیشرفت تحصیلی 28/05±108/30 بود. بین سطح خودکارآمدی بالینی دانشجویان رشته پرستاری و انگیزه پیشرفت تحصیلی آنان رابطه معنی دار و مثبت وجود دارد (0/02=p و 0/21=r). بین سطح خودکارآمدی بالینی با متغیرهای محل سکونت (F=5/2 p=0/007) و محل تحصیل(Z=3/9 p=0/002) رابطه معنی دار وجود داشت و هم چنین بین علاقه به رشته پرستاری و انگیزه پیشرفت تحصیلی رابطه معنی دار (Z=1/99 p=0/04) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج پژوهش، دانشجویان رشته پرستاری از خودکارآمدی بالا و انگیزه پیشرفت تحصیلی متوسطی برخوردار و انگیزه پیشرفت تحصیلی نیز با خودکارآمدی بالینی در ارتباط بود. همچنین بین انگیزه پیشرفت و علاقه به رشته پرستاری ارتباط وجوداشت. لذا شناسایی و بکارگیری راهکارهای موثر جهت افزایش علاقه، انگیزه پیشرفت تحصیلی و خودکارآمدی دانشجویان رشته پرستاری توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی بالینی، پیشرفت تحصیلی، انگیزه، دانشجویان، پرستاری
  • حمیدرضا محمدی، محمد صالحی*، نگین جباری صفحات 21-30
    مقدمه

    صاحب نظران اهمیت فرهنگ سازمانی را در ارتباط با توسعه مورد تاکید قرار می دهند و نیروی انسانی متخصص و مورد نیاز بخش های مختلف توسط بخش آموزش عالی تربیت می شود. تقویت و توسعه دانشگاه ها، به ویژه اعضای هیات علمی آن ها از اهمیت بالایی برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش فرهنگ سازمانی در به سازی اعضای هیات علمی طراحی شده است.

    روش ها 

    در تحقیق حاضر از تکنیک دلفی به عنوان یک روش مجزا در بخش کیفی جهت دستیابی به اهداف اصلی و توسعه مولفه های متغیرها استفاده کرد؛ و از روش پیمایشی جهت دستیابی به اهداف فرعی و اعتبارسنجی مدل فرهنگ سازمانی/ به سازی اعضای هیات علمی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در استان خراسان رضوی بهره گیری شده است. تعداد اعضای جامعه آماری 1200 نفر و حجم نمونه نهایی 291 نفر بود که به روش تصادفی طبقه ای نمونه گیری شدند. گردآوری داده ها ازطریق دو پرسش نامه فرهنگ سازمانی و به سازی براساس مقیاس پنج گزینه ای لیکرت انجام گرفت. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS استفاده گردید.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که ضریب اثر متغیر فرهنگ سازمانی بر به سازی اعضای هیات علمی(57 درصد) است و همچنین نتایج حاکی از آن بود که مولفه های تاثیرگذار فرهنگ سازمانی شامل رسالت (2/35 درصد)، درگیر شدن در کار (55/2 درصد) و سازگاری (20/1 درصد) است، و مهم ترین آن ها مولفه درگیر شدن در کار بود.

    نتیجه گیری  

    با توجه نتایج مطالعه، فرهنگ سازمانی قوی می تواند به میزان قابل توجهی برتعهدکارکنان اثر گذاشته و استحکام رفتار آنان را افزایش دهد. بنابراین در برنامه ریزی کلان و تحول آفرین سازمانی بایستی وزن بالایی برای مولفه های فرهنگی رسالت، درگیر شدن در کار و سازگاری قایل شد. پیشنهاد می گردد درتدوین استراتژی اثربخشی فرهنگی از حالت هم افزایی آن به نحو بهینه در امر تحول و تعالی به سازی اعضای هیات علمی دانشگاه ها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، بهسازی، اعضای هیات علمی
  • نازنین بشردوست، درسا قدیری، سید امید حقانی، سیده سارا باقری، نسترن میرفرهادی* صفحات 31-38
    مقدمه

    دانشگاه یکی از مهم ترین و سازنده ترین نهادهای اجتماعی است. لازمه ی رسیدن به اهداف تعلیم و تربیت، داشتن اساتیدی با ویژگی های شایسته است. شناخت معیارهای تدریس اساتید از دیدگاه آموزش گیرندگان، کیفیت آموزش را ارتقاء خواهد داد. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین دیدگاه دانشجویان دندانپزشکی درباره ی معیارهای موثر بر تدریس نظری و عملی اساتید در سال 1396 انجام گرفته است.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر بر روی 230 نفر از دانشجویان دندانپزشکی رشت که از طریق سرشماری انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته شامل اطلاعات فردی- اجتماعی و بخش دوم شامل 16 سوال در رابطه با معیارهای تدریس نظری و عملی بود که روایی و پایایی آن تایید گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار و درصد) و آمار استنباطی (اسپیرمن، t مستقل، آنووا، آزمون تعقیبی توکی) از طریق نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    230 نفر از دانشجویان با میانگین سنی 1/7±21/35 سال شامل 114 پسر (49/6 درصد) و 116 دختر (50/4 درصد) در مطالعه شرکت داشتند. نتایج نشان داد که در حیطه تدریس نظری مهم ترین ویژگی، داشتن تسلط بر موضوع تدریس (70/4 درصد)، بیان شفاف و واضح مطالب (53/9 درصد) و ایجاد ارتباط بین مطالب نظری و بالینی در تدریس (53/5 درصد) است. در حیطه تدریس نظری کم اهمیت ترین ویژگی استاد تهیه جزوه از مطالب تدریس شده برای دانشجویان (20 درصد) و علاقه مندی به پژوهش و تحقیق (17 درصد) بود. در حیطه تدریس عملی کم اهمیت ترین ویژگی برگزار کردن کنفرانس های منظم بخشی- ژورنال کلاب و ارایه مورد (20 درصد) و مهم ترین مشخصه در این حیطه در دسترس بودن استاد در بخش های بالینی از زمان شروع تا پایان بخش (53/5 درصد) بود. یافته های حاصل از مطالعه حاکی از آن بود که بین سال تحصیلی با میانگین نمره عملی رابطه معنی داری (0/001>P) وجود دارد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به یافته ها تسلط بر موضوع تدریس از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در حیطه نظری است. همچنین علاوه بر توانمندی علمی اساتید، در دسترس بودن استاد در بخش های بالینی می تواند در ارتقاء کیفیت آموزش در حیطه عملی موثر باشد.

    کلیدواژگان: دانشجویان، دندانپزشکی، تدریس، اعضای هیات علمی
  • زهرا کریمیان* صفحات 39-49
    مقدمه

    مدارس تابستانی شیوه مشارکتی برای تقویت فراتوانایی ها و پرداختن به مباحث مورد علاقه دانشجویان، خارج از برنامه درسی رسمی است. همه ساله مدارس تابستانی متنوعی در دانشگاه ها برگزار می شود و بررسی اثربخشی این دوره ها در برنامه ریزی های آتی اهمیت دارد. تحقیق حاضر با هدف تعیین تاثیر اولین مدرسه تابستانی یادگیری الکترونیکی در ارتقای دانش، مهارت و نگرش دانشجویان انجام شد.

    روش ها

    تحقیق به روش نیمه تجربی تک گروهی پیش آزمون- پس آزمون بر روی 33 دانشجویی که در تابستان 1396 در اولین مدرسه تابستانی یادگیری الکترونیکی شرکت کرده بودند، انجام گرفت. دوره به شیوه ترکیبی طراحی و در چهار روز اجرا، و ارزشیابی آن با رویکرد مدل کرک پاتریک و با استفاده از 5 ابزار (آزمون چندگزینه ای دانش، پرسشنامه خودارزیابی دانش و مهارت، نگرش سنجی و جو آموزشی) در مقیاس لیکرت صورت پذیرفت. روایی پرسشنامه ها با استفاده از روایی محتوایی و صوری و پایایی آن ها از طریق آلفای کرونباخ تایید شدند. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از آزمون های t تک نمونه ای و t زوجی و از طریق نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    مقایسه پیش آزمون و پس آزمون دانشجویان نشان دهنده تاثیر دوره آموزشی در افزایش دانش آنان بود (0/001>p) . مقایسه خودارزیابی دانش و مهارت قبل و بعد از دوره تاثیر مثبت را نشان داد و نمره رضایت از جو آموزشی دوره بیشتر از حدانتظار بود (0/001>p) . دانشجویان در پایان دوره نگرش مثبت به یادگیری الکترونیکی داشتند (0/001>p) .

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مثبت دوره بر افزایش دانش و مهارت دانشجویان و نیز با توجه به استقبال دانشجویان از آموزش مجازی، برگزاری دوره های مرتبط با یادگیری الکترونیکی ویژه دانشجویان و استفاده موثر از این ابزار در مسیر یاددهی یادگیری دانشجویان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مدرسه تابستانی، یادگیری الکترونیکی، ارزشیابی، دانشجو
  • داود میرزااسماعیل، محدثه شرعی گو، علی مهدی پور، مریم هادوی* صفحات 50-60
    مقدمه

    بررسی کیفیت آموزش بالینی و تعیین عوامل موثر بر آن، در ارتقای کیفیت آموزش بالینی بسیار اهمیت دارند. مطالعه حاضر با هدف تعیین دیدگاه دانشجویان اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان نسبت به کیفیت کارآموزی بالینی در سال 1398 طراحی گردیده است.
     

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، کلیه دانشجویان رشته اتاق عمل که تجربه حضور در کارآموزی بالینی داشتند به روش سرشماری بررسی شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای شامل قسمت اول، مشخصات دموگرافیک و قسمت دوم، 47 سوال در 5 حیطه آموزشی، مربی، عوامل مشکل زا، نظارت و ارزشیابی، و دانشجو بود. داده ها توسط آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، جدول) و آمار تحلیلی (آزمون مجذور کای، تی مستقل) با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
     

    یافته ها

    نتایج نشان داد که حیطه های مربی، نظارت و ارزشیابی، و دانشجو در وضعیت مطلوب قرار دارند (به ترتیب با میانگین و انحراف معیار نمره 0/30±1/58، 0/44±1/64 و 0/40±1/64) و بین این حیطه ها فقط از نظر متغیر جنسیت اختلاف معنی داری مشاهده شد (به ترتیب 0/033=p< 0/001 ،p و 0/031=p).  همچنین نتایج نشان داد که حیطه عوامل مشکل زا با میانگین (0/37±1/90) و حیطه آموزشی با میانگین (0/29±1/85) در وضعیت متوسط قرار دارند. همچنین بین حیطه آموزشی با جنسیت (0/043=p) و سال ورود به دانشگاه (0/022=p) اختلاف معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر هیچ یک از حیطه های آموزش بالینی وضعیت نامطلوب نداشتند. درنظر گرفتن فضا و امکانات مناسب برای استراحت دانشجویان و ارایه کنفرانس، توسعه همکاری بین مربیان، پرسنل و جراحان، در بهبود کیفیت آموزش بالینی موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: اتاق عمل، دانشجو، آموزش بالینی، دانشگاه
  • نغمه توکلی، رمضان حسن زاده*، سیده علیا عمادیان صفحات 61-70
    مقدمه

    عملکرد تحصیلی همواره تابع مهمی از ابعاد روان شناختی مانند پردازش اطلاعات و میزان انگیزه پیشرفت فراگیران است، که فعالیت مناسب این متغیرها سبب کسب نتایج موفق تحصیلی می شود، بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای سبک های پردازش اطلاعات بین انگیزش پیشرفت با استرس تحصیلی ادراک شده در دانشجویان بود.

    روش ها

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و به طور خاص مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان دختر رشته پرستاری مقطع کارشناسی دانشکده پزشکی دانشگاه آزاد واحد ساری در نیمسال اول سال تحصیلی 1398-1397 شهر ساری بودند. 240 نفر  از دانشجویان به عنوان حجم نمونه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های انگیزش پیشرفت هرمنس (1970)، استرس تحصیلی ادراک شده زاژاکووا و همکاران (2005) و سبک های پردازش اطلاعات پسینی و اپستاین (1999) جمع آوری شدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون همبستگی پیرسون، شاخص های برازش، حداکثر درست نمایی و بوت استرپ با نرم افزار SPSS و Amos استفاده شد.

    یافته ها 

    نتایج نشان داد که همبستگی منفی معنی داری بین متغیرهای انگیزش پیشرفت، سبک های پردازش اطلاعات با استرس تحصیلی ادراک شده وجود دارد (0/01≥p). متغیر سبک های پردازش اطلاعات بین انگیزش پیشرفت با استرس تحصیلی ادراک شده در دانشجویان نقش واسطه ای دارا بود.

    نتیجه گیری

    انگیزش پیشرفت دانشجویان منجر به افزایش استفاده از سبک های پردازش اطلاعات شامل خردگرایی و تجربه گرایی می شود که این فرایند باعث کاهش استرس تحصیلی ادراک شده، می گردد.

    کلیدواژگان: پردازش اطلاعات، انگیزش، استرس، پیشرفت تحصیلی
  • احمد پورعباس*، ابوالقاسم امینی، محمد اصغری جعفرآبادی صفحات 71-82
    مقدمه

    پاسخگویی باعث شفافیت و تعهد در قبال مسئولیت ها گردیده و هر مسیولی را ملزم به بهبود ماموریت ها و ارتقاء سیستم جاری خواهد کرد. پاسخگویی نظام آموزش پزشکی در قبال جامعه، مسئولیتی است که مستلزم بررسی میزان تحقق اهداف دانشگاه در این زمینه می باشد. این طرح به بررسی میزان تحقق شاخص های آموزش پاسخگو در گروه های بالینی دانشگاه علوم پزشکی تبریز پرداخته است.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی در سال 1395 بر روی سه گروه آموزش بالینی کودکان، روانپزشکی و داخلی دانشگاه علوم پزشکی تبریز (اعم از آموزش دهندگان و فراگیران) و در محیط های دانشکده پزشکی، مراکز آموزشی- درمانی امام رضا (ع)، سینا و رازی و براساس ابزار سنجش آموزش پاسخگو که شامل 10 حوزه، 25 ملاک و نشانگرهای مربوط به آن ها بود، انجام شد. داده ها بر مبنای مصاحبه، مشاهده و بررسی اسناد و مدارک جمع آوری  و با استفاده از  نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از میانگین و برای سنجش پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد.

    یافته ها

    عملکرد گروه های آموزشی کودکان، روانپزشکی و داخلی درخصوص حوزه های ده گانه آموزش پاسخگو، بدین ترتیب بود که گروه کودکان (میانگین 61/45 درصد) در حد تقریبا خوب و سپس گروه روانپزشکی (میانگین 43/37 درصد) در حد متوسط و گروه آموزشی داخلی با عملکردی اندک پایین تر از گروه های روانپزشکی (میانگین 33/73 درصد) در حد متوسط قرار داشت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد عملکرد متفاوت گروه های مورد مطالعه می تواند از عللی چون، چگونگی ارتباط مدیران گروه های آموزشی با مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی و گروه آموزش پزشکی، آگاهی از اصول و معیارهای پاسخگویی، شیوه های ارزیابی، ارزشیابی، علایق و درک در زمینه آموزش پاسخگو نشات گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش، پزشکی، پاسخگو، آموزش بالینی
|
  • Z Mirkazehi Rigi, M Tafzoli*, H Karimi Moneghi, A Taghipour, F Shekhi Pages 1-9
    Introduction

    Teaching-learning process is one of the essential topics in clinical education and it requires modern educational strategies. Teaching based on Reflective Education is one of the active learning  methods  which helps students to enhance students ’ability and clinical skills in health care professions. Therefore, this study aims to assessing teaching based on Reflective Education on management of preeclampsia in Midwifery students.

    Methods

    In this quasi experimental study  with designing in two groups including teaching  based on  reflective education and traditional teaching  before and after education on midwifery students of  nursing & midwifery school of Mashhad University of Medical sciences has been done. Statistical population consists of all bachelors’ students of Midwifery and MSc students of Midwifery and advisory course. Samples include 60 students from 6th and 8th semester of Midwifery at bachelor degree also 2nd and 4th semesters of MSc students of Midwifery and advisory. We used random sampling of students whom were accessible and willing to participate and divided in two groups randomly. Group of teaching based on Reflective Education and group of learning based on University traditional group teaching method. Management skills of the both groups on preeclampsia has been measured before and one week after intervention by help of Objective Structured Clinical Examination (OSCE) in 6 Stations. Data were analyzed using of Wilcoxon and Mann- Whitney tests through SPSS.

    Results

    Outcomes demonstrate that average skill score between two groups in posttest were different. (p<0.05) which shows significant statistical increment in skill scores of teaching based on Reflective Education group.

    Conclusion

    Teaching based on Reflective Education will enhance the clinical skills of the students in the caring process which can be used in promoting quality of  clinical education.

    Keywords: Reflective Education, Students, Midwifery, Preeclampsia
  • M Motahari*, M Rahimibashar, SM Ghasemnegad Pages 10-20
    Introduction

    Self-efficacy and academic achievement motivation are two key factors in the process of clinical nursing education. The purpose of this study was to determine the relationship between clinical self-efficacy and academic achievement motivation in nursing students of East Guilan Nursing Universities.

    Methods

    This descriptive-correlational study was conducted on 105 fourth year nursing students of  East Guilan Nursing Universities in 2017.The method was cluster random sampling. Data collection tools were demographic data form, clinical self-efficacy and McInerney academic achievement  motivation questionnaires.Data were analyzed using descriptive statistics, Spearman correlation coefficient, ANOVA,t-test, Chi-square and Kruskal-Wallis with SPSS at the significant level of 0.05.

    Results

    The results showed that 67 nursing students (63.8%) had high self-efficacy and the mean percentage of clinical self-efficacy was (115.56±15.4 ) and the mean percentage of academic achievement motivation was (108.30 ± 28.05). There was a significant relationship between the level of clinical self-efficacy of nursing students and their academic achievement motivation (r = 0.21, p = 0.02). There was a relationship between variables of residence (F=5.2 p=0.007) and place of study (z=-3.09 p=0.002) with clinical self-efficacy and interest in the field of study and motivation to progress (z=-1.99 p=0.04).

    Conclusion

    According to the results of the study, nursing students had high self-efficacy and moderate academic achievement motivation, and academic achievement motivation was also associated with clinical self-efficacy. There was also a relationship between motivation for development and interest in nursing .Therefore, identifying and applying effective strategies to increase interest, academic achievement motivation and self-efficacy of nursing students is recommended.

    Keywords: Clinical Self-Efficacy, Academic Achievement, Motivation, Nursing, students
  • HR Mohammadi, M Salehi*, N Jabbari Pages 21-30
    Introduction

    The experts emphasize the importance of organizational culture in relation to development and the specialized and needed human resources of the various departments are trained by the higher education sector. Strengthening and developing universities, especially their faculty members, is of paramount importance. The purpose of this study was to investigate the role of organizational culture in faculty members’ development.

    Methods

    In the present study, Delphi technique has been used as a separate method in the qualitative stage for achieving the main goals and developing the components of the variables. And a survey method used to reach the secondary goal and validating the organizational culture on faculty reformation of Islamic Azad university - khorasan Razavi , different branches. statistical population included 1200 faculty members and  291 were determined as final sample size  Data were collected through two questionnaires of organizational culture and faculties’ reformation with Likert five-point scale. Structural equation modelings in AMOS software were used to test the research hypotheses.

    Results

    The analysis showed that the impact coefficient of organizational culture on faculty memberschr('39') reformation was 0.57 and the influential components of organizational culture were mission (2.35), job involvement (2.55) and adjustment (1.20). The most important of these components was the engagement.

    Conclusion

    From the present study concluded that strong organizational culture can influence staffs’ obligation and improve behavioral stability therefore, in strategic spatial planning components of organizational culture on faculty development include mission, engagement, and adaptation, the most important of which were engagement. It is suggested formulation of a cultural effectiveness strategy be optimally considered for the transformation and excellence of faculty members.

    Keywords: Organizational Culture, Reformation, Faculty Members
  • N Bashardoust, D Ghadiri, SO Haghani, SS Bagheri, N Mirfarhadi* Pages 31-38
    Introduction

    University is one of the most important and productive organs. Thus, teachers with desirable characteristics are necessary to achieve goals of education and nurture. Recognizing teaching criterion  from students’ viewpoint would improve education. In this regards this study  has been done to survey Rasht’s dentistry students’ viewpoints about the effective criterion on theoretical and practical teaching in 2017.

    Methods

    In this cross-sectional study 230 students of Rasht dentistry school that were selected through census method, participated. Data were collected by a researcher-made questionnaire including two parts that validity and reliability was confirmed. The first part of questionnaire  consist of demographic characteristics and the Second part was about theoretical and practical teaching criteria (16 questions). Data were analyzed using descriptive and analytical statistics, variance analysis test, Turkey test, Independent T test, two-tail significant, and one-way ANOVA through SPSS.

    Results

    Of 230 participants with mean age of 21.35, 116 were female (50.4%) and 114 were male (49.6%).The most important characteristics  in the field of theoretical teaching  were mastery of teaching subject (70.4%) clear and certain speech (53.9%) making realtion between theoretical and practical subjects (53.5%).The least important characteristics in this field were giving pamphlet and booklet of materials taught (20%), interesting in research and study (17%).In practical teaching field the least important item was holding scheduled speechs such as journal clubs and case presentation (20%) and  the most important item in this field , being available during  clinic hours (53.5%).There was a relation between year of study and mean of practical score (p<0.001).

    Conclusion

    Based on  the results,mastery of teaching subject is the most effective factors in theoretical  field ,also, in addition to teachers scientific skills,being available in clinical field can be effective in promoting practical field.

    Keywords: Dental Students, Teaching, Faculty members
  • Z Karimian* Pages 39-49
    Introduction

    Summer schools are a collaborative way of fostering students’ meta-competencies and addressing their favorite topics outside the formal curriculum. Various summer schools are held at universities each year, and it is important to evaluate the effectiveness of these courses in future planning. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of the first E-learning Summer School in promoting studentschr('39') knowledge, skills and attitudes.

    Method

    The study was a quasi-experimental one-group study with pre-test and post-test. The sample of the study was 33 students who participated in the first e-learning summer school in 2017. The course was designed by blended learning approach and completed in four days. Evaluation of the course was performed by using the Kirk Patrick model and research tools included MCQ test for knowledge assessment and questionnaires for self-assessment of their knowledge, skill, attitudes and the educational climate. The Content and face validity were confirmed by 10 experts, and reliability of questionnaire was confirmed by Cronbachchr('39')s alpha. The data were analyzed by using one sample T-Test and paired t-test through SPSS.

    Results

    Comparison of pre-test and post-test showed the significant effect of the course on increasing knowledge (p <0.001). The results of self-assessment of knowledge and skills showed positive effect after the course. The satisfaction score of the educational climate was higher than expected (P<0.001). Students had a positive attitude towards e-learning at the end of the course (P <0.001).

    Conclusion

    Considering positive effect of this course on increasing  students’ knowledge and skill  also Given studentschr('39') acceptance of virtual education,  holding related courses to e-learning  specially for students and effective use of this tool in teaching – learning process is suggested

    Keywords: Summer School, E-Learning, Evaluation, Student
  • D Mirzaesmaeil, M Shariego, A Mehdipour, M Hadavi* Pages 50-60
    Introduction

    Investigating the quality of clinical education and determining effective factors are very important in improving the quality of clinical education. The aim of the present study was to determine the viewpoints of surgical technology students of Rafsanjan University of Medical Sciences regarding the quality of clinical education in 2019.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study all Surgical technology students who were experienced in clinical practice were evaluated by census method. The data collection tool was a two-part questionnaire. The first part consist of  5 demographic questions and the second part 47 questions in five educational domains: Instructor, Problematic factors, Supervision and evaluation and Student. Data were analyzed using descriptive (mean, standard deviation, and table) and analytical statistics (Chi-square test, independent t-test) through SPSS.

    Results

      Results show that domains of instructor, supervision and evaluation, and student were in good condition (with mean and SD of 1.58±0.30, 1.64±0.44 and 1.64±0.40, respectively) and there was a significant difference only in terms of gender (p=0.033, p<0.001 and p=0.031, respectively). Problematic factors’ domain with mean score of 1.90±0.37 and educational domain with mean score of 1.85±0.29 were in moderate condition. Also, there was significant difference among educational domain,  gender (p=0.023) and year of entry into university (p=0.022).

    Conclusion

    In the present study, none of the clinical education dimensions was in desirable situation. Considering the appropriate space and facilities for students’ rest and conference presentations, greater communication between instructors, staff, and surgeons will improve the quality of clinical education.

    Keywords: Surgical technology, Students, Clinical Education, University
  • N Tavakoli, R Hasanzadeh*, SO Emadian Pages 61-70
    Introduction

    Academic performance has always been an important function of psychological dimensions such as information processing and the motivation of learners to progress, and the appropriate activity of these variables leads to successful academic results, so the aim of this study was to investigate the mediating role of information processing styles in the relationship between achievement motivation and perceived academic stress in students.

    Method

    This is a descriptive-correlational study  specifically modeling structural equations. The statistical population consisted of all female Bachelorchr('39')s degree in nursing, medical school at Sari Branch of the Azad University in the first semester of 2019 in Sari.  240 students were selected as the sample size by the targeted method. Data was gathered by Hermans Progress Motivation Questionnaire (1970), the perceived academic stress questionnaire of Zajakova et al. (2005) and the Posterior Information Processing Styles Questionnaire of Pacini & Epstein (1999). For  analyzing data, Pearson correlation test, fitness indicators, maximum likelihood estimationand bootstrap were used through SPSS and Amos software.

    Results

    The results showed that there was a significant negative correlation between the variables of achievement motivation and information processing styles with perceived academic stress (P≤0.01). Information processing styles variables played a mediating role between achievement motivation and perceived academic stress in students.

    Conclusion

    Studentschr('39') motivation for progress leads to an increase in the use of information processing styles, including rationalism and empiricism, which reduces perceived academic stress.

    Keywords: processing Data, motivation, stress, academic achievement
  • A Pourabbas*, A Amini, M Asghari Jafarabadi Pages 71-82
    Introduction

    Accountability leads to transparency and commitment to responsibilities and makes each authority improve mission and promote the current system. Accountability of medical education system in the society requires considering degree of achieving the goals in this regard. This research has been done to study degree of achieving the accountable education indicators in clinical education departments in Tabriz university of medical sciences.

    Method

    This descriptive study carried out on four clinical education departments of Tabriz University of Medical Sciences including pediatrics, psychiatry and internal medicine departments (both learners and instructors) at the Medical Faculty, Educational- treatment centers of Imam Reza (AS), Sina and Razi using accountable education assessment tool consisting of 10 areas, 25 related criteria and indicators. Data was collected by interview, observation and documents reviewed .Data were analyzed using Mean statistics and alpha cronbach through SPSS.

    Results

    the functions of pediatrics, psychiatric and internal medicine educational groups in terms of ten- area accountable education were as follows: Pediatrics (61.45%) fairly good, psychiatry (43.37%) moderate and internal medicine (33.73%) moderate with a slightly lower function than psychiatry groups.

    Conclusion

    It seems that different functions of studied groups can be originated in causes such as, the communication of the educational departments heads with Medical Education Development Center and Department of Medical Education, knowledge of the accountability principles and standards, assessment methods, evaluation methods, interests and understanding the field of accountable education.

    Keywords: Education, Medical, Accountable, Clinical Educational