فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 46 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/13
  • تعداد عناوین: 11
|
  • الناز تجویدی*، سحر محمدی صفحات 1-16

    در این مطالعه برای ارایه بهتر استفاده از سیستم های کنترل مدیریت موثر در یک کشور در حال توسعه، از تیوری اقتضایی برای بررسی نقش اطلاعات حسابداری مدیریت در اثربخشی سیستم کنترل مدیریت در شرکت های تولیدی بزرگ استفاده شده است. ادبیات مربوطه در مورد عامل واسطه ای اثر مفید بودن اطلاعات حسابداری مدیریت بر اثر گذاری پنج متغیر اقتضایی بر سیستم کنترل مدیریت می باشد. یافته های این تحقیق مبتنی بر توزیع پرسشنامه در بین فعالان شاغل در حوزه حسابداری در شرکت های بزرگ تولیدی از بخش های صنعتی مختلف در ایران می باشد. نقش اطلاعات حسابداری مدیریت در اثربخشی سیستم کنترل مدیریت در این شرکت ها از نظر چهار بعد حوزه، به موقع بودن، تجمع و ادغام مشخص می شود و با استفاده از روش حداقل مربعات جزیی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است نتایج این تحقیق نشان می دهد، بین اهمیت و دردسترس بودن اطلاعات حسابداری مدیریت شکاف وجود دارد و هم چنین اطلاعات حسابداری مدیریت نقش واسطه ای در رابطه  بین استراتژی رقابت، پیچیدگی تولید و عدم اطمینان محیطی با اثربخشی سیستم کنترل مدیریت ایفا می کند ولی در مورد رسمی سازی و تمرکز گرایی این مورد وجود ندارد.

    کلیدواژگان: سیستم کنترل مدیریت، اطلاعات حسابداری مدیریت، متغیرهای اقتضایی، اهمیت، دردسترس
  • مسعود بختیاری، محمد کاشانی پور، رضا غلامی جمکرانی*، حسین جهانگیر نیا صفحات 17-29

    هرچه را که نتوان انداز ه گیری کرد، نمی توان کنترل کرد و هر چه را که نتوان کنترل کرد، مدیریت آن امکان پذیر نخواهد بود؛ بنابراین موضوع اصلی در تمام تجزیه وتحلیل های سازمانی، عملکرد است و بهبود آن مستلزم انداز ه گیری است و ازاین رو یک سازمان بدون سیستم ارزیابی عملکرد قابل تصور نیست. یکی از مهم ترین ابزارها جهت اندازه گیری عملکرد، کارت ارزیابی متوازن (BSC) است. بر همین اساس تدوین مدلی جهت ارزیابی عملکرد سازمانی متناسب با شرایط محیطی ایران در جوامعی که خواهان حاکمیت ارزش های اخلاقی و معنوی در سازمان های خود هستند، ضروری است. روش پژوهش به صورت کیفی (مصاحبه های نیمه ساختاریافته) و مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد و با بهره گیری از نرم افزار maxqda است. نمونه گیری، با روش گلوله برفی انجام شده که بر مبنای آن 29 مصاحبه صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد بعد جدیدی تحت عنوان مسئولیت اجتماعی با رویکرد اسلامی به عنوان زیربنایی ترین عنصر در ارزیابی عملکرد سازمانی به ابعاد مدل سنتی اضافه شود. همچنین بر مبنای یافته های تحقیق، مدل پارادایمی پیشنهادی شامل عوامل علی (محیط ارزشی، تحقق اهداف استراتژیک، ارتقاء تصمیم گیری، مدیریت عملکرد)، عوامل مداخله گر (شرایط سازمانی، شرایط محیط کلان)، عوامل زمینه ای (جهان بینی اسلامی، فرهنگ عمومی کشور)، پدیده محوری (ارزیابی عملکرد سازمانی در شرایط محیطی ایران)، راهبردها (مسئولیت پذیری اجتماعی با رویکرد اسلامی، رشد و یادگیری، فرآیندهای داخلی، تکریم مشتریان و مالی) و پیامدها (رضایت الهی، تعالی انسان، تعالی سازمانی) است.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد سازمانی، شرایط محیطی ایران، کارت ارزیابی متوازن، نظریه داده بنیاد
  • محمدرضا عبدلی، حسن ولیان*، محدثه بیگم جلالی، مهران اوروئی صفحات 31-52

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی کاوشگری اطلاعات حسابرس بر ادراک حرفه ای حسابرسان بر اساس تیوری راف می باشد. تیوری کاوشگری اطلاعات، بر اساس ایجاد دو رویکرد دارای ارزش و رویکرد دارای هزینه، اقدام به سنجش تفاوت بین نگرش حسابرسان نسبت به جمع آوری اطلاعات می نماید. روش این پژوهش ترکیبی و مبتنی بر اقتباس مبانی نظری از طریق روش ارزیابی انتقادی، همچنین تحلیل دلفی به منظور تایید شاخص ها و در نهایت تحلیل راف و تیوری خاکستری به منظور اثربخشی رویکرد دارای ارزش و رویکرد دارای هزینه بر اساس تیوری کاوشگری اطلاعات حسابرسان بود. در این پژوهش که در بازه زمانی یکسال انجام شد، تعداد 10 نفر از دانشیاریان دانشگاه در رشته های حسابداری و مالی رفتاری در گام های مختلف پژوهش مشارکت داشتند. نتایج پژوهش نشان داد، بلوغ حرفه ای، هویت حرفه ای و مسیر شغلی حرفه ای حسابرسان به عنوان بیشترین فراوانی در پژوهش های مورد بررسی بود که نقش تعیین کننده ای در ادراک حرفه ای حسابرسان محسوب می شد. از بین 22 شاخص شناسایی شده مولفه های یاد شده، 18 شاخص به عنوان شاخص هایی تایید شده دلفی مورد بررسی قرار گرفتند که با تشکیل ماتریس تصمیم گیری به کمک اعضای پانل مشخص گردید، دو شاخص ادراک تردید حرفه ای و ادراک تضاد منافع به عنوان دو شاخص هویت حرفه ای بیشترین شاخص موثر بر ادراک حرفه ای حسابرسان تعیین شد. همچنین بر اساس تحلیل تیوری ویکور خاکستری مشخص شد، رویکرد دارای ارزش به عنوان مهمترین اولویت تیوری کاوشگری اطلاعاتی حسابرسان بر اساس ادراک حرفه ای حسابرسان می باشد که نشان می دهد، حسابرسان ارزش جمع آوری اطلاعات را بر اساس توانمندی های حرفه ای خود دارای اولویت می دانند و جمع آوری اطلاعات و ردیابی اطلاعات عملکردی شرکت ها را نسبت به هزینه و صرف زمان، دارای ارزش بیشتری در کیفیت حسابرسی می دانند.

    کلیدواژگان: تئوری کاوشگری اطلاعات، ادراک حرفه ای حسابرسان، تئوری راف
  • اکبر جوادیان کوتنائی، عباسعلی پورآقاجان سرحمامی*، میر سعید حسینی شیروانی صفحات 53-70

    درآمدهای مالیاتی یکی از مهم ترین منابع درآمدی دولت و تامین کننده بخش عمده ای از هزینه های دولت است. در سالهای اخیر تقلب در صورت های مالی و اظهارنامه های مالیاتی به طور فزاینده ای به یک مشکل جدی برای کسب و کار، دولت و سرمایه گذاران تبدیل شده است. اکثر مودیان مالیاتی به دنبال راهی برای دستکاری در صورتهای مالی و کاهش سود مشمول مالیات ابرازی خود می باشند. از این رو، شناسایی متقلبین مالیاتی و شرکتهایی که به تقلب در صورتهای مالی می پردازند به امری حیاتی برای دولت تبدیل شده است. هدف از این تحقیق ارایه مدلی است که در آن از الگوریتم درخت تصمیم گیریID3 بهبود یافته استفاده شده است. همچنین برای بهبود عملکرد و دقت آن، با شبکه های عصبی پرسپترون چندلایه بهینه سازی شده توسط الگوریتم ژنتیک ترکیب گردید تا نسبت های مالی مرتبط با تقلب مالیاتی انتخاب نموده و سربار محاسباتی کاهش یابد. درختی که در مدل پیشنهادی ایجاد می شود دارای کمترین عمق ممکن می باشد که از این رو دارای سرعت بالا و سربار محاسباتی پایینی می باشد. بدین منظور صورتهای مالی 60 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سالهای 1394 لغایت 1396 بررسی و 54 نسبت مالی از آن ها استخراج گردید که به وسیله آزمون ANOVA تعداد 23 نسبت و نهایتا توسط شبکه های عصبی تعداد 7 نسبت مرتبط با تقلب مالیاتی، به عنوان داده های ورودی مدل انتخاب گردید. مدل ارایه شده با دقت 81/4 درصد، در شناسایی شرکتهای دارای تقلب مالیاتی، موفق بوده که نسبت به الگوریتم آدابوست دارای بالاترین دقت و قدرت پیش بینی بوده است.

    کلیدواژگان: تقلب مالیاتی، مالیات ابرازی، درخت تصمیم بهبود یافته، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم آدابوست
  • سولماز فرزدقی، سینا خردیار*، فاضل محمدی نوده، محمود صمدی لرگانی صفحات 71-86

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مکانیسم های حاکمیت شرکتی بر رابطه ی بین ضعف کنترل داخلی و کیفیت اقلام تعهدی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. کیفیت اقلام تعهدی، متغیر وابسته و ضعف کنترل داخلی به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شده است. 9 معیار مختلف حاکمیت شرکتی شامل مکانیسم های مدیریتی و ساختار مالکیت به عنوان متغیرهای تعدیلگر بکارگرفته شده است. به منظور محاسبه متغیرهای تحقیق از داده های 159 شرکت در بازه زمانی سال های 1390 تا 1396 استفاده شد. پژوهش از نوع کاربردی، توصیفی و همبستگی است. آزمون فرضیه ها به کمک مدل های رگرسیونی نشان می دهد که بین ضعف کنترل داخلی و کیفیت اقلام تعهدی رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. و استقلال هییت مدیره و اندازه هییت مدیره، سهام شناور آزاد و درصد مالکیت نهادی تاثیر منفی ضعف کنترل داخلی بر کیفیت اقلام تعهدی را تضعیف می کنند و در مقابل ثبات مدیرعامل شرکت و تمرکز مالکیت موجب تشدید تاثیر ضعف کنترل داخلی در شرکت ها می شوند.

    کلیدواژگان: ضعف کنترل داخلی، کیفیت اقلام تعهدی، حاکمیت شرکتی
  • زهره زیودار، داریوش فروغی*، غلامحسین کیانی صفحات 87-102

    هدف این پژوهش سنجش اقلام تعهدی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، از طریق گزارش های کیفی و ناساختاریافته، با استفاده از تکنیک های متن کاوی است. جامعه آماری پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و نمونه مورد مطالعه شامل 205 شرکت در بازه زمانی هفت ساله 1390 تا 1396 است. تکنیک آماری مورداستفاده جهت آزمون فرضیه ها، رگرسیون چندمتغیره از نوع داده های ترکیبی با استفاده از نرم افزار آماری استتا است. اندازه گیری اقلام تعهدی متنی از طریق گزارش هیات مدیره به مجمع شرکت با استفاده از دو تکنیک رگرسیون بردار پشتیبان و روش مبتنی بر لغت نامه در نرم افزار پایتون انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که 6/19درصد از تغییرات اقلام تعهدی واقعی(اقلام تعهدی سطح شرکت) توسط اقلام تعهدی متنی قابل تبیین است. همچنین اقلام تعهدی لغت نامه ای(برآورد شده بر اساس فرهنگ واژگان) قادر به تبیین 3/15درصد از تغییرات اقلام تعهدی واقعی هستند؛ درنتیجه اقلام تعهدی متنی دارای قدرت تفسیری بیشتری نسبت به اقلام تعهدی لغت نامه ای جهت توصیف اقلام تعهدی واقعی در شرکت است. درصورتی که در یک مدل، اقلام تعهدی متنی و لغت نامه ای همزمان به کار گرفته شوند، قادر به تبیین 53درصد از تغییرات اقلام تعهدی واقعی هستند.

    کلیدواژگان: اقلام تعهدی، داده های ناساختاریافته، متن کاوی
  • دنیا شیخ حسنی، ملیحه علی فری*، بلال کریمی صفحات 103-119

    هدف اصلی این تحقیق محاسبه کارایی به وسیله کارایی متقاطع در تحلیل پوششی داده ها (DEA) و ارتباط آن با سودآوری و ریسک در بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی سال های 1390 تا 1396 می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل 19 بانک پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. کار در دو مرحله انجام می شود. در مرحله اول با استفاده از مدل کارایی متقاطع در تحلیل پوششی داده ها (DEA) به ازریابی کارایی بانک ها خواهیم پرداخت. در مرحله بعد از طریق آمار استنباطی به بررسی ارتباط کارایی محاسبه شده با ریسک و سودآوری بانک ها می پردازیم. به منظور تحلیل داده ها ابتدا پیش آزمون های ناهمسانی واریانس، آزمون F لیمر، آزمون هاسمن و آزمون جارک - برا و سپس از آزمون رگرسیون چند متغیره برای تایید و رد فرضیه های تحقیق استفاده گردیده است. نتایج تحقیق نشان داد بین ریسک اعتباری با کارایی بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، رابطه ی معناداری وجود دارد. بین ریسک نقدینگی با کارایی بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، رابطه ی معناداری وجود دارد. بین سودآوری با کارایی بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، رابطه ی معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: کارایی متقاطع، ریسک اعتباری، ریسک نقدینگی، سودآوری، بورس اوراق بهادار تهران
  • فرناز ضیا، حمیدرضا وکیلی فرد*، فاطمه صراف صفحات 121-135
    امروزه شرکت ها برای بقا در عرصه رقابت، علاوه بر حفظ توان مالی، لازم است مسوولیت اجتماعی و زیست محیطی خود و تاثیرات آن را بر جامعه را مد نظر قرار دهند و در این زمینه، اطلاعات  خود را افشاء کنند. بطوریکه همه ذینفعان از آن اطلاعات در تصمیم گیری های خود، استفاده کنند. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر  گزارشگری پایداری بر کاهش عدم تقارن اطلاعاتی می باشد. گزارشگری پایداری با ارایه اطلاعات در سه حوزه اقتصادی، زیست محیطی و مسوولیت اجتماعی، اطلاعات مورد نیاز برای ذینفعان مختلف را فراهم می آورد. وجود عدم تقارن اطلاعاتی میان ذینفعان، منجر به ناکارایی بازار سرمایه می شود. پژوهش حاضر از گونه پژوهش های نظری -کاربردی است. در این پژوهش، اطلاعات عملکردی 131 شرکت به روش حذفی از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1390-1397 مورد بررسی قرار گرفته است. جهت اندازه گیری گزارشگری پایداری از چک لیست امتیازی، در مولفه های اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی و برای اندازه گیری عدم تقارن اطلاعاتی از دقت پیش بینی تحلیل گران مالی استفاده شده است. آزمون فرضیه های پژوهش نیز با استفاده از رگرسیون خطی چندگانه با الگوی داده های ترکیبی انجام گرفته است. نتایج آزمون ها نشان داد که گزارشگری پایداری در این شرکت ها با عدم تقارن اطلاعاتی رابطه معکوس و معنادار داشته است. این بدان معناست که افزایش امتیاز گزارشگری پایداری منجر به کاهش عدم تقارن اطلاعاتی، افزایش دقت پیش بینی مدیران می شود.
    کلیدواژگان: گزارشگری پایداری، عدم تقارن اطلاعاتی، مسوولیت اجتماعی، زیست محیطی
  • بهاره بنی طالبی دهکردی*، عبدالله غفوری نژاد صفحات 137-153

    در محیط حسابداری مدیریت نوین، مدلها و تیوری ها می توانند به منظور طراحی یک برنامه عملیاتی اثربخش بر مبنای درک صحیح از محیط سازمان و اهداف مورد نیاز سیستم حسابداری، منطبق با نیاز جامعه به کارگرفته شوند. یکی از این نظریه ها، تیوری ناهماهنگی شناختی است که در آن به وجود تعارض بین عناصر شناختی در فرد می پردازد و تببین و مطالعه آن با توجه به وجود جنبه های روان شناختی ناهماهنگی شناختی در حسابداران مدیریت، می تواند ضمن افزایش کاربرد روان شناسی در حیطه حسابداری مدیریت، منجر به انتخاب صحیح جنبه های نوآور اثر گذار بر روی عملکرد سیستم اطلاعات حسابداری توسط حسابداران مدیریت گردد و در نهایت ارتقای ساختار عملکرد مالی، اجتماعی و اقتصادی سازمان را شامل شود. از این رو، در این تحقیق پرداخته می شود.این مقاله براساس روش کتابخانه ای و تفسیری برآن است تا به تبیین تیوری ناهماهنگی شناختی و کاربرد آن در سیستم حسابداری مدیریت از منظر دانش بپردازد. بنابراین هدف این پژوهش بررسی متغیرهای مربوط به استراتژی های نوآورانه و تیوری ناهماهنگی شناختی در  نحوه تصمیم گیری حسابداران مدیریت می باشد. از این رو در این مقاله ضمن تشریح مفاهیم مذکور، نقش تیوری ناهماهنگی شناختی به طور کلی و نحوه تصمیم گیری حسابداران مدیریت درانتخاب و بکارگیری استراتژی های نوآورانه مورد نیاز فضای کسب و کار مورد واکاوی قرارگرفته است. شواهد این مقاله نشان می دهد وجود تعارض شناختی، عاملی  اثرگذار است که  بر روی انتخاب حسابداران مدیریت در جهت بکارگیری یا عدم بکارگیری تکنیک های نوآورانه در هر سیستم اثر می گذارد.

    کلیدواژگان: تئوری ناهماهنگی شناختی، سیستم حسابداری مدیریت، نوآوری
  • علی مجلسی، ذبیح الله خانی*، فریبرز عوض زاده، علی پیرزاد صفحات 155-171

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رهبری هوشمند و ساختار سازمانی بر گرایش های حسابداری مدیریت با تاکید بر نقش میانجی فناوری اطلاعات انجام شده است. روش تحقیق، توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه مدیران سطوح عالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1397 به تعداد 500 نفر می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 220 نفر به عنوان نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه های رهبری هوشمند، ساختار سازمانی، گرایش های حسابداری مدیریت و فناوری اطلاعات استفاده شد. روایی محتوای پرسشنامه از طریق شاخص های تحلیل عاملی تاییدی، شاخص پایایی های ترکیبی(CR) و شاخص میانگین واریانس استخراج شده مورد تایید قرار گرفت، پایایی پرسشنامه نیز بر اساس ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزارهای آماری Lisrel وSPSS تحلیل شدند. نتایج نشان داد که رهبری هوشمند به صورت مستقیم و با نقش میانجی فناوری اطلاعات بر گرایش های حسابداری مدیریت تاثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین مشخص شد که ساختار سازمانی به صورت مستقیم و با نقش میانجی فناوری اطلاعات بر گرایش های حسابداری مدیریت تاثیر مثبت و معنی داری دارد. در نتیجه برای توسعه گرایش های حسابداری مدیریت می توان به رهبری هوشمند، ساختار سازمانی و فناوری اطلاعات توجه نمود.

    کلیدواژگان: رهبری هوشمند، ساختار سازمانی، فناوری اطلاعات، گرایش های حسابداری مدیریت
  • غلامرضا کردستانی، حسین راستگویان* صفحات 173-185
    هدف این پژوهش بررسی ارتباط افشای مدل کسب وکار با ارزش بازار سهام شرکت براساس مولفه های مدل کسب وکار طی دوره زمانی سال های 1387-1396 است. به این منظور داده های 140 شرکت پذیرفته شده در بورس و اوراق بهادار تهران با استفاده از روش نمونه گیری حذفی انتخاب و آزمون شده است. برای اندازه گیری افشای مدل کسب و کار از چک لیستی با پنج بعد؛ ماهیت شرکت، استراتژی واهداف شرکت، منابع و خطرات و روابط با اشخاص وابسته، نتایج و چشم انداز، عملکرد شرکت که ازطریق صورت های مالی وگزارش فعالیت هییت مدیره شرکت ها جمع آوری گردیده، استفاده شده است. در این پژوهش سعی شده با گزارش مدل کسب و کار، گزارشگری مالی را ارتقاء داده و نسبت به ذینفعان پاسخگویی کافی از جانب بخش های مدیریت و امور مالی به وجود آورد و علاوه براین ترکیب دو رشته حسابداری و مدیریت صنعتی از دیگر موارد نوآوری این پژوهش است. یافته ها نشان می دهد در مجموع افشای مدل کسب و کار تاثیر مثبت برافزایش ارزش بازار سهام شرکت ندارد.
    کلیدواژگان: افشاء، مدل کسب وکار، ارزش بازار سهام شرکت
|
  • Elnaz Tajvidi *, Sahar Mohammadi Pages 1-16

    In this study, the contingency theory was used to investigate the role of management accounting information in the effectiveness of management control system in large manufacturing companies in order to better utilize effective management control systems in a developing country. The related literature on the mediating effect of the usefulness of management accounting information on the effect of five contingent variables on the management control system. The findings of this research are based on the distribution of questionnaires among the activists working in accounting in large manufacturing companies from different industrial sectors in Iran. The role of management accounting information in the effectiveness of management control systems in these companies is identified in terms of four domains: timeliness, aggregation and integration and has been analyzed using partial least squares method. There is a gap between the importance and availability of management accounting information as well as management accounting information playing a mediating role in the relationship between competition strategy, production complexity and environmental uncertainty with the effectiveness of the management control system, but regarding formalization and centralization of this No items.

    Keywords: Management Control System, management accounting information, Contingent Variables, Significance, availability
  • Masoud Bakhtiari, Mohammad Kashanipour, Reza Gholami Jamakrani *, Hossein Jahangirnia Pages 17-29

    Everything that cannot be controlled cannot be controlled and anything that cannot be controlled will not be managed, so the central issue in all organizational analysis is performance and improvement requires measurement and Therefore, an organization without a performance appraisal system cannot be imagined. One of the most important tools for measuring performance is the BSC. Accordingly, it is necessary to develop a balanced scorecard model based on the Islamic approach in societies that seek to govern ethical and spiritual values in their organizations. The research method is qualitative (semi-structured interviews) based on grounded theory using maxqda10 software. Sampling was done by snowball method based on 29 interviews. The findings show that a new dimension of social responsibility with the Islamic approach as the most fundamental element in evaluating organizational performance is added to the traditional model. Also based on the research findings, the proposed paradigm model includes causal factors (value environment, realization of strategic goals, decision making, performance management), confounding factors (organizational conditions, macro environment conditions), contextual factors (Islamic worldview, general culture of the country), pivotal phenomenon (organizational performance evaluation in Iranian environmental conditions), strategies (Islamic social responsibility, growth and learning, internal processes, Customer Reverence,financial) and consequences (god satisfaction, excellence Human, organizational efficiency).

    Keywords: Organizational Performance Evaluation, Iranian Environmental Conditions, Balanced Scorecard, Grounded Theory
  • Mohammadreza Abdoli, Hasan Valiyan *, Mohadeseh Bigomjalali, Mehran Orooyee Pages 31-52

    The purpose of this research is investigating the effectiveness of the auditor information foraging behavior theory on professional auditor's perception based on rough theory. auditor information foraging behavior theory by creating two valuable approach and cost approach, to measure the difference between the Auditors' approach to gathering information. The method of this combined research based on the adaptation of theoretical foundations through the critical evaluation method, as well as Delphi analysis to confirm the indices, and finally the Rough analysis and the theory of gray, in order to evaluate the effectiveness of a value-based approach and cost-based approach based on the theory of information exploration of auditors. The study was conducted in the period of one year, 10 of Associate Professor of university in the fields of accounting and financial behavior different steps in the study. The results of the study showed that professional maturity, professional identity and professional career path of auditors were the most frequent in the investigated research, which was a determining factor in the professional perception of auditors. Among the 22 identified indicators of the components, 18 indicators were considered as Delphi approved indicators, which were identified by panel decision making matrix, two indicators of professional skepticism and perceived conflict of interest as two Professional Identity Index was the most effective indicator of professional perception of auditors. Also, based on the analysis of Gray Vocator theory, the value-based approach is considered as the most important priority of the information exploration theory of auditors based on the auditor's perception of the profession, which indicates that auditors have a prioritized value for collecting information based on their professional capabilities. Knowing and collecting information and tracing business information about cost and time, have more value in audit quality.

    Keywords: Auditor Information Foraging Behavior Theory, Professional Auditor's Perception, Rough Theory
  • Akbar Javadian Kootanaee, Abbas Ali Poor Aghajan Sarhamami *, Mirsaeid Hosseini Shirvani Pages 53-70

    Tax revenues are one of the most important sources of governments and cover a large portion of government spending. In recent years, fraud in financial statements and tax returns has increasingly become a serious problem for businesses, governments and investors. Most taxpayers are looking for a way to manipulate their financial statements and reduce their taxable profits. Therefore, identifying tax fraudsters and companies that cheat on financial statements has become a vital issue for the government.The purpose of this study is to present a model that uses the improved ID 3decision tree algorithm. Also, to improve its performance and accuracy, it was combined with multilayer perceptron neural networks optimized by genetic algorithm to select financial ratios associated with tax fraud and reduce computational overhead. The tree in the proposed model has the lowest depth possible, so it has high velocity and low computational overhead. For this purpose, the financial statements of 06companies listed in Tehran Stock Exchange during - 4330 4331were studied and 41financial ratios were extracted. By ANOVA test, 33ratios and finally by neural networks 7ratios related to tax fraud was selected as the model input data. The proposed model, with %4411accuracy, has been successful in identifying fraudulent companies with the highest accuracy and predictive power over the adaboost algorithms.

    Keywords: Tax fraud, declared tax, Improved Decision tree, Genetic algorithm, Adaboost Algorithm
  • Solmaz Farazdaghi, Sina Kheradyar *, Fazel Mohammadi Nodeh, Mahmoud Samadi Lorgani Pages 71-86

    The present research aims to study the effect of corporate governance mechanisms on therelationship between the internal control weakness and accruals' quality in the companies listed inTehran Stock Exchange. The accruals' quality and the internal control weakness are the dependentand independent variables, respectively. 9 different criteria of the corporate governance includemanagerial mechanisms and ownership structure as the moderating variables. To calculate theresearch variables, data of 159 companies in the time interval of 2011-2017 were used. The researchis applied, descriptive and correlational. The hypotheses testing using the regression models showsthat there is a significant reverse relationship between the internal control weakness and accruals'quality. And independence of the board of directors, the size of the board of directors, free float stockand the institutional ownership percentage will weaken the negative effect of the internal controlweakness on the accruals' quality and in contrast, the CEO stability and the ownership concentrationwill intensify the effect of internal control weakness in companies.

    Keywords: Internal Control Weakness, accruals' quality, Corporate Governance
  • Zohreh Zivdar, Dariush Foroughi *, Gholamhosein Kiani Pages 87-102

    The purpose of this study is to measure and estimate accruals of listed companies in Tehran Stock Exchange through qualitative and unstructured reports using text mining techniques. The study sample included 205 companies in the period 2011-2017. The statistical technique used to test the hypotheses is multivariate regression of the panel data type using stata software Textual accruals were measured by the board of directors' report to the corporation using two support vector regression and dictionary-based methods in Python software.The findings showed that 19.6% of firm-level accruals changes (actual accruals) can be explained by textual accruals. The results also indicate that dictionary accruals (estimated on the basis of dictionary) are able to explain15/3% of the changes are actual accruals, thus textual accruals have more interpretative power than dictionary accruals to explain and describe actual accruals in listed companies in Tehran Stock Exchange. Textual and vocabulary accruals can be used to explain 53% of actual accrual variations if they are used simultaneously in a model to describe actual accruals.

    Keywords: accruals, Unstructured Data, Text mining
  • Donya Shikh-Hasani, Malihe Alifarri *, Balal Karimi Pages 103-119

    The main purpose of this study is to measure the efficiency score by the cross-efficiency method in Data Envelopment Analysis (DEA) and its relation to profitability and risk in banks listed in the Tehran stock exchange for the period 2011-2017. The statistical population of the study consists of 19 banks listed in Tehran stock exchange. The proposed method is developed in two steps as follows. First, we evaluate the efficiency measures of banks using the cross-efficiency method in DEA. Then, we address the relationship between obtained efficiency scores with risk and profitability of banks through inferential statistics. In order to analyze the data, first, we apply pre-tests of variance homogeneity, F-Layer test, Hausman test, and Jarque and Bera test and then we use multivariate regression test to confirm or reject the research hypotheses.The following three conclusions emerge from the obtained results. First, we have a significant relationship between the credit risk and the efficiency measure of the banks listed in Tehran stock exchange. Second, there is a significant relationship between liquidity risk and the performance of the banks listed in the Tehran stock exchange. Finally, we show that between the profitability and the efficiency score of the banks listed in the Tehran Stock Exchange is also a significant relationship.

    Keywords: Cross-efficiency, credit risk, liquidity risk, Profitability, Tehran Stock Exchange 1 Department
  • Farnaz Zia, Hamid Reza Vakili Fard *, Fatemeh Saraf Pages 121-135
    In order to survive in the competitive arena, companies nowadays need to take into account their social and environmental responsibility and their impact on society, and to disclose their information in addition to preserving their financial power. So that all stakeholders use that information in their decisions. The purpose of this study is to investigate the impact of sustainability reporting on reducing information asymmetry. Sustainable reporting provides the information needed for different stakeholders by providing information in three areas: economic, environmental and social responsibility. The lack of information asymmetry among stakeholders leads to inefficiency in the capital market. The present research is a kind of theoretical-applied research. In this study, the performance data of 131 companies were investigated by elimination method from the listed companies in Tehran Stock Exchange during the period 1390-1390. The scoring checklist is used to measure sustainability reporting in the social, environmental and economic components and the financial analysts' predictive accuracy to measure information asymmetry. The research hypotheses were also tested using multiple linear regression with combined data model. The results of the tests showed that sustainability reporting in these companies was inversely and significantly related to information asymmetry. This means that increasing the sustainability reporting score leads to a decrease in information asymmetry, increasing managers' prediction accuracy.
    Keywords: sustainability reporting, information asymmetry, Social responsibility, environmental
  • Bahareh Banitalebi Dehkordi *, Abdollah Ghaforinezhad Pages 137-153

    In the modern management accounting environment, models and theories can be used to design an effective operational plan based on a correct understanding of the organization's environment and the objectives of the accounting system, in accordance with the needs of the community. One of these theories is the theory of cognitive dissonance, in which there is a conflict between the cognitive elements in the individual, and its study and consideration of the psychological aspects of cognitive dissonance in management accountants can increase the use of psychology in accounting. Management leads to the correct selection of innovative aspects affecting the performance of the accounting information system by management accountants and ultimately to the improvement of the financial, social and economic structure of the organization.Therefore, this study explores the theory of cognitive dissonance and its application to knowledge management accounting system.This paper is based on a library and interpretive approach to explain the theory of cognitive dissonance and its application to the knowledge management accounting system. Therefore, the purpose of this study is to investigate the variables related to innovative strategies and the theory of cognitive dissonance in management accounting decision making.Therefore, in this paper, while explaining these concepts, the role of cognitive dissonance theory in general and how management accountants are deciding on the selection and application of the innovative strategies required by the business environment are discussed.The evidence in this paper suggests that cognitive conflict is an influential factor in the choice of management accountants for applying or not applying innovative techniques in any system.

    Keywords: Cognitive Dissonance Theory, Management accounting system, innovation
  • Ali Majlesi, Zabihollah Khani *, Fariborz Avaz Zadeh, Ali Pirzad Pages 155-171

    The current study aims to investigate the impact of intelligent leadership and organizational structure on Management Accounting Trends with emphasis on the role of mediator IT is done. The method of the study is descriptive and the research plan is correlation through structural equations modeling. The total population of the study included the entire high level managers of companies listed in Tehran Stock Exchange in 2018, i.e. 500 individuals, out of whom 215 were selected as the sample population of the study based on Cochran formula using random sampling. To collect research data from three researcher-made questionnaires of intelligent leadership, organizational structure and management accounting trends and Standard Questionnaire Information technology was used. The content validity of the questionnaire was confirmed by confirmatory factor analysis, composite reliability index (CR) and mean variance index, the content validity of the questionnaire was confirmed by confirmatory factor analysis, composite reliability index (CR) and mean variance index, the reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. Research data after collecting were analyzed using Lisrel and SPSS software. The results show that smart leadership is directly and with the mediating role of information technology has a positive and significant impact on management accounting. Also, it was found that the organizational structure is directly and with the mediating role of IT has a positive and significant impact On Management Accounting. As a result, to develop management accounting trends intelligent leadership, organizational structure and information technology must be considered.

    Keywords: intelligent leadership, Organizational Structure, Information Technology, Management Accounting Trends
  • Gholamreza Kurdestani, Hossein Rastgouian * Pages 173-185
    The purpose of this research is to investigate the relationship between disclosure of business model and market value of the company based on the components of business model over the period of 2009- 2018. for this purpose, the data of 140 accepted companies in tehran stock exchange have been selected and tested.to measure the disclosure of business model from a checklist with five dimensions: company nature, strategy and objectives, resources and risks and relationships with relevant persons, outcomes and perspectives, firm performance, which is the were collected through the financial statements and reports of the corporate board of directors. in this study,we tried to enhance financial reporting by reporting business model and to provide adequate accountability from the management and finance sectors and in addition to the combination of two accounting disciplines and industrial management of other types of innovation results show that in total , disclosure of business model has no positive effect on stock market value.
    Keywords: disclosure, Business Model, Corporate Market Value