فهرست مطالب

نشریه صنعت و دانشگاه
سال یازدهم شماره 39 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی ثقفی*، سید علی بنی هاشمی، سید علیرضا محمدزاده صفحات 1-13

    یکی از اهداف برنامه ششم توسعه انجام تحقیقات و پژوهش‌های علمی در راستای کاهش آسیب های اقتصادی و اجتماعی، و ارایه راهکارهایی در جهت حل معضلات آن ها است. از طرفی دیگر وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز موظف است در راستای تحقق اهداف برنامه ششم توسعه با دانشگاه‌ها همکاری نماید، در همین راستا ممکن است عواملی مانع از ارتباط دانشگاه و صنعت گردند. براین اساس هدف از پژوهش حاضر ارزیابی موانع ارتباط دانشگاه با صنعت در راستای تحقق اهداف برنامه ششم توسعه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر اجرا توصیفی- پیمایشی بوده، که با مطالعات گسترده کتابخانه‌ای مورد پشتیبانی قرار گرفته است. بدین منظور پرسشنامه محقق ساخته ای مشتمل بر 33 سوال تدوین و بین 144 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه ها و مدیران صنایع شهرستان بیرجند که به‌طور تصادفی در دسترس و براساس فرمول کوکران انتخاب ‌شده بودند توزیع و جمع آوری گردید. جهت تجزیه‌وتحلیل اطلاعات از تحلیل عاملی تاییدی به کمک نرم‌افزار لیزرل استفاده ‌شده است، همچنین جهت بررسی ارتباط بین متغیرهای پژوهش و رتبه‌بندی آن ها، از آزمون های دوجمله ای، تی تک عاملی و فریدمن بهره گرفته‌شده است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که به ترتیب عوامل نظام آموزشی، تحقیقات دانشگاهی، عوامل فرهنگی، عوامل ساختاری، عوامل عملکردی و قوانین و مقررات ازجمله موانع ارتباط دانشگاه و صنعت در راستای تحقق برنامه ششم توسعه می‌باشند.

  • محمدعلی امیرپورسعید* صفحات 15-28

    اگر از دیدگاه کارکردگرایی ساختی به جامعه نگاه کنیم، تمام جوامع انسانی دارای نظام ها و خرده نظام هایی هستند که برای رشد و ارتقاء سطح توسعه و پیشرفت خود؛ به بهره وری از این خرده نظام های موجود نیازمندند. بی شک وجود تعادلی پویا در بین این خرده نظام ها می تواند عاملی موثر و حیاتی برای توسعه و رشد هر جامعه ای محسوب شود. بدون شک نهادهای دانشگاه و صنعت، دو نهاد بسیار مهم در توسعه جوامع جدید می باشند. کشور ما یک جامعه درحال توسعه و به تعبیری درحال گذار است که برای رسیدن به اهداف خود نیازمند رشد و توسعه ای متوازن و هماهنگ است تا به کمک آن بتواند سطح رفاه و زندگی بهتری را برای اعضای خود فراهم کند. به همین علت لازم است تا نهادهای مختلف در یک جامعه از هماهنگی و ارتباطات زیادی برخوردار باشند تا جامعه بتواند به اهداف توسعه و رشد خود برسد. هدف این پژوهش را می توانیم مطالعه و شناخت روابط و تاثیرات متقابل نهادهای دانشگاه و صنعت بدانیم و همچنین دریابیم که چه عواملی باعث تقویت این رابطه میشود و چه عواملی میتوانند مانعی بر سر راه این رابطه متقابل باشند. در این پژوهش سعی بر آن است تا با استفاده از داده های کتابخانه ای به جمع آوری اطلاعات بپردازیم. با استفاده از این شیوه سعی میشود تا به کمک داده ها و منابع موجود و همچنین پژوهش های انجام شده در این زمینه ، به تجزیه و تحلیل آنها پرداخته و نتایج آنها را در قالب پژوهشی جدید ارایه دهیم.

    کلیدواژگان: دانشگاه، صنعت، رابطه صنعت و دانشگاه، توسعه
  • نادر نادری، ایوب پژوهان* صفحات 31-52

    امروزه دانشگاه کارآفرین، کارآفرینی دانشگاهی و تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی به نحوی در حال جلب توجه است که موسسات دانشگاهی را جهت کارآفرین تر شدن، تحت فشار گذاشته است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف طراحی و تدوین یک مدل گام به گام کارآفرینی دانشگاهی انجام شده است. در این مدل پنج مرحله در فرآیند کارآفرینی دانشگاهی وجود دارند که عبارتند از: انگیزه، حکومت، انتخاب، رقابت و عملکرد. فرآیند کارآفرینی دانشگاهی از انگیزش اعضای هیات علمی دانشگاه ها، صنایع و دولت، جهت تجاری سازی علم و دانش حاصل از تحقیقات دانشگاهی نشات گرفته و آغاز می شود. در این مدل، مراحل حکومت و رقابت پذیری مربوط به فرآیند تجاری سازی دانش دانشگاهی، باعث متناسب شدن حالت انتخاب روش و در نهایت اجرای کارآفرینی دانشگاهی می شوند. این پژوهش جنبه توصیفی- تحلیلی دارد و به روش مطالعه اسنادی صورت گرفته است. یافته های پژوهش موید این است که مدل گام به گام کارآفرینی دانشگاهی، یک شیوه ساختارمند جهت فهم روابط تسهیل کننده و واسطه گر که باعث تحرک کارآفرینی دانشگاهی می شوند، ارایه می کند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی دانشگاهی، مدل گام به گام، دانش دانشگاهی
  • حمید رحیمی* صفحات 53-64

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر اخلاق کاری و ماهیت شغلی بر دلبستگی شغلی کارکنان دانشگاه کاشان است. نوع پژوهش توصیفی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان دانشگاه کاشان به تعداد 547 نفر بود که از میان آنها با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده، 242 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها، از سه پرسشنامه اخلاق کاری در چهار مولفه در قالب 23 سوال، پرسشنامه ماهیت شغلی بر اساس پنج مولفه در قالب 15 سوال و پرسشنامه دلبستگی شغلی در قالب 10 سوال استفاده شد. روایی محتوایی و سازه پرسشنامه ها تایید گردید. ضریب پایایی پرسشنامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای اخلاق کاری 73/0، ماهیت شغلی 82/0 و دلبستگی شغلی 83/0 برآورد شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Spss و آموس در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام شد. یافته ها نشان داد میانگین اخلاق کاری، ماهیت شغلی و دلبستگی شغلی کارکنان بالاتر از حد متوسط است. ضریب همبستگی نشان داد مولفه های اخلاقکاری بر دلبستگی شغلی تاثیر مثبت و معنادار و مولفه های ماهیت شغلی بر دلبستگی شغلی تاثیر مثبت و غیر معناداری دارند. ضریب رگرسیون نشان داد فقط اخلاق کاری قابلیت تبیین و پیش بینی دلبستگی شغلی کارکنان را دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق کاری، ماهیت شغلی، دلبستگی شغلی، کارکنان، دانشگاه
  • محسن شفیعی نیکابادی*، عظیم الله زارعی، هانیه شامبیاتی، علی اسکندرزاده صفحات 65-78

    پیشرفت و توسعه یک کشور مستلزم استفاده حداکثری از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های آن است. ارتباط بین صنعت و دانشگاه باعث استفاده موثر از توانایی‌های علمی دانشگاه و امکانات و تجربه صنعت می‌شود. این ارتباط هنگامی کارامدتر است که صنعت و دانشگاه از توانمندی‌ها و همچنین نیازهای یکدیگر اطلاع کافی را داشته باشند تا بتوانند هدفمندتر و با برنامه‌ریزی بهتری به همکاری با هم مبادرت ورزند. هدف این پژوهش شناسایی نیازهای صنعت برق به عنوان یکی از صنایع زیر بنایی و مهم و پرهزینه کشور از خدمات آموزشی و پژوهشی دانشگاه، الزامات فنی و راهکارهای مورد نیاز برای پاسخگویی به این نیازها در دانشگاه می‌باشد. در این راستا ابتدا از طریق مصاحبه با خبرگان صنعت برق، نیازهای صنعت برق از دانشگاه شناسایی و الزامات فنی برای پاسخگویی به این نیازها توسط اساتید دانشگاهی و خبرگان استخراج شد. سپس از طریق ماتریس QFD ارتباط بین نیازها و الزامات مورد بررسی قرار گرفت و با مشخص شدن الزاماتی که بیشترین ارتباط را با نیازها دارا می باشند این راهکارها برای هر نیاز بصورت جداگانه با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی رتبه‌بندی شدند. نتایج این پژوهش نشان داد مهمترین نیازهای صنعت برق عبارت از «نیروی انسانی متخصص در حوزه صنعت برق» و «در دسترس بودن افراد دانشگاهی فعال در زمینه صنعت برق » می‌باشد.

    کلیدواژگان: ارتباط صنعت و دانشگاه، صنعت برق، گسترش عملکرد کیفیت، تحلیل سلسله مراتبی
  • شیوا جوانمردی*، طیبه موسوی امیری، رضا ایران پور مبارکه صفحات 81-98

    امروزه تاثیر نوآوری بر رشد و توسعه اقتصادی و پیشرفت کشورها بسیار مورد توجه است. بسیاری از کشورهای پیشرو در علم و فناوری، کشورهای هستند که سعی کردند نوآوری را در همه سطوح و ابعاد ارکان اکوسیستم نوآوری خود به کار گیرند. یکی از اصلی ترین و حایز اهمیت ترین ارکان و مولفه های اکوسیستم نوآوری هر کشور دانشگاه ها هستند. امروزه دانشگاه ها نقش بسزایی در تولید علم و فناوری دارند. همچنین بسیاری از دانشگاه ها در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه سعی کردند نوآوری را در ساختار آموزشی خود به کار برده و تحول آفرین باشند. دانشگاه نوآور مناسب ترین بستر برای نایل شدن به این هدف و بسط و گسترش نوآوری در سطوح مختلف دانشگاهی است. در این راستا تلاش شد با روش تحقیق کتابخانه‌ای (مطالعات ثانویه از نوع فراترکیب) و مبتنی بر مطالعه منابع اطلاعاتی به بررسی ادبیات موضوعی دانشگاه نوآور پرداخته شود. جامعه مطالعه این تحقیق، کلیه منابع و مستندات کتابخانه‌ای بود. پژوهش حاضر به بررسی مبانی نظری، تبیین مفهوم و ویژگی‌های کلیدی و راهبردهای دستیابی به دانشگاه نوآور می‌پردازد. هدف از این مقاله بررسی نقش نوآوری و اکوسیستم نوآوری در شکل گیری و توسعه دانشگاه نوآور، همچنین بررسی ساختار دانشگاه نوآور است.

    کلیدواژگان: اکوسیستم نوآوری، سیستم نوآوری، دانشگاه نوآور، نوآوری، علم و فناوری
|
  • mahdi saghafi*, ali banihashemi, ali mohamadzadeh Pages 1-13

    One of the objectives of the sixth research and development of scientific research in order to reduce economic and social damages, and strategies to solve problems with them . On the other hand the Ministry of Industry, Mine and Trade is required in order to fulfill the objectives of the sixth development programs with partner universities in this regard are factors may prevent communication between university and industry. Based on the aim of the present study, functional and perform descriptive terms has been supported by extensive research library. A questionnaire consisting of 33 questions developed and And between 144 faculty members of universities and industrial managers of Birjand who were randomly selected and selected on the basis of Cochran form were collected and collected.. To analyze data, exploratory factor analysis, verification and system software LISREL structural equation is used, in order to assess the relationship between variables and ranked them, the tests Dvjmlh Ay, t-Factor and Friedman interest is taken.

  • Mohammad ali Amirpoorsaeed* Pages 15-28

    If we look at the society from a Structural Functionalism point of view, all human societies have systems and sub-systems that need to work to benefit from these existing sub-systems in order to grow and advance their level of development. Undoubtedly, a dynamic balance between these sub-systems can be an effective and vital factor for the development and growth of any society. Undoubtedly, the institutions of the university and industry are two very important institutions in the development of new societies. Our country is a developing society, in the sense of a transition that needs to be balanced and coordinated in order to achieve its goals, in order to provide a better level of well-being and a better life for its members. For this reason, different institutions in a society need to have a lot of coordination and communication so that society can achieve its development goals. The aim of this study is to study the relationships and interactions between the institutions of the university and the industry, as well as to find out what factors contribute to this relationship and what factors can be an obstacle to this interrelationship. In this research, we try to collect information using library data. Using this method, we try to analyze them with the help of existing data and resources, as well as researches carried out in this field, and present their results in the form of a new research.

  • Ayoub Pajohan* Pages 31-52

    Today, the Entrepreneur University, academic entrepreneurship, and the commercialization of academic research are somehow attracting attention that has put pressure on academic institutions to become entrepreneurs. Accordingly, the present study aims to design and develop a step-by-step model of university entrepreneurship. In this model there are five stages in the process of university entrepreneurship that are: motivation, governance, selection, competition, and performance. The process of entrepreneurship originates from the motivation of faculty members from universities, industries and government to commercialize science and knowledge from academic research. In this model, the governance and competitiveness stages associated with the process of commercialization of academic knowledge make the selection of the method fit and, ultimately, the implementation of academic entrepreneurship. This research has a descriptive-analytic dimension and has been done through documentary study. Findings of the research confirm that the step-by-step model of university entrepreneurship is a structured way to understand facilitator and mediator relationships that stimulate entrepreneurship mobility.

    Keywords: Academic entrepreneurship, stage based model, university knowledge
  • hamid rahimi* Pages 53-64

    The purpose of this research was the effect of work ethic and job identity on job involvement in staffs at University of Kashan. Research type is descriptive correlative. The statistical population consisted all of staffs' in University of Kashan (N=547) that by Cochran Formula and simple randomized sampling 242 ones were chosen as sample. To gathering data’s used from three questionnaire work ethic in four components with 23 items, job identity in five component with 15 items and job involvement with 10 items in terms. Questionnaires content & construction validity confirmed. Through Cronbach alpha coefficient, reliability coefficients were obtained equal to 0.73 for work ethic, 0.82 for job identity and 0.83 for job involvement. Data analyses done in two level descriptive & inferential statistics through Spss & Amos software’s. Finding showed mean of work ethic, job identity and job involvement were upper than average. Correlation coefficient showed work ethic components on job involvement have positive & significant effect but job identity components on job involvement have positive & no significant effect. Regression coefficient revealed only work ethic could predict job involvement in staffs.

  • Mohsen Shafiei Nikabadi*, Azim Zarei, haniye shambayati, ali eskandarzade Pages 65-78

    Progress and development of a country requires maximum use of its capabilities and potentials. The connection between industry and university leads to effective use of scientific capabilities of university and facilities and experience of industry. This relation is more effective when industry and university are aware of each other's capabilities and needs in order to have an effective and goal-oriented cooperation. The aim of this research is to use educational and research services of university to find necessary solutions and technical requirements to recognize the needs of electricity industry as one of the most important infrastructure industries of the country and also the degree of importance and priority of each necessity be determined. First by interviewing electricity industry elites, needs of electricity industry were determined and technical requirements for meeting those needs were exploited. Then the relation between necessities and requirements was determined by the means of QFD matrix. After that the requirements which had the most relation with necessities were declared. These solutions were sorted by the Analytic Hierarchy Process technique. The results showed that the most important needs of the electrical industry are "specialist human resources in the field of electrical engineering" and "availability of academic staff in the field of electrical engineering.

  • tayebeh mosaviamiri, reza iranpour Pages 81-98

    Today, the impact of innovation on economic growth and development and the progress of countries is very much considered. Many leading science and technology countries are countries that have tried to innovate at all levels and dimensions of the ecosystem of innovation. One of the most important and important components of the innovation ecosystem of each country is universities. Today, universities have a significant role in the production of science and technology. Also, many universities in developed and developing countries have tried to innovate in their educational structure and to be transformative. Innovative University is the most suitable platform for achieving this goal and expanding innovation at various academic levels. In this regard, we tried to study the literature of the University of Innovation by using a library research method (secondary studies of the kind of theater) and based on the study of information sources. The study population of this study was all sources and library documentation. The present research studies theoretical foundations, explaining the concept and key features and strategies for achieving the innovative university. The purpose of this paper is to examine the role of innovation and the ecosystem of innovation in the formation and development of the innovative university, as well as the study of the structure of the innovative university.