فهرست مطالب

بهره برداری و پرورش آبزیان - سال نهم شماره 1 (بهار 1399)

نشریه بهره برداری و پرورش آبزیان
سال نهم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • افشین عادلی* صفحات 1-13
    برآورد اشتغال شیلات با توجه به گستره، پیچیدگی و تنوع فعالیت ها در طول زنجیره ارزش محصولات آن مشکل است. در طول این زنجیره در جهان حدود 140 میلیون نفر شغل برآورد می شود. علاوه بر کارگران بی شمار در صید غیرقانونی و گزارش نشده،59.6 میلیون نفر به طور مستقیم در این صنعت کار می کنند و معیشت 880 میلیون نفر در جهان نیز بستگی به این زیربخش دارد. در ایران نیز شیلات بیشترین ظرفیت و رشد اشتغال را در بین بخش کشاورزی داشته و بالغ بر 229 هزار نفر در بخش تولیدات اولیه آن مشغولند. با مروری بر وضعیت اشتغال، مخاطرات آن و محاسبه رشد اشتغال، تولید و سرانه آن در دوره 16 ساله منتهی به سال 1395 مشخص گردید که این شاخص ها در ایران بالاتر از شاخص های جهانی است. اشتغال در مجموع 8/2 درصد و در آبزی پروری 1/8 درصد رشد نشان می دهد. در سال 1395 سرانه تولید ایران و جهان به ترتیب 9/4 و 8/2 بوده است و به ازای هر 900 میلیون ریال در کشور یک شغل مستقیم ایجاد شده است. در حال حاضر، توجه به فرصت های کسب و کار شیلات، پایداری و ایمنی شغلی از مهم ترین مسایل قابل توجه در ایران است.
    کلیدواژگان: رشد اشتغال، سرانه تولید، کسب و کار، خطرات شغلی، شیلات
  • مرضیه آقاسی*، ناصر مهردادی صفحات 15-23

    با توجه به رشد روز افزون جمعیت و استفاده از صنایع غذایی، صنعت کنسرو سازی نیز پیشرفت نموده است. به دنبال فرآیندهای صنعتی همیشه مقدار زیادی زباله ایجاد می شود که خطر قابل توجهی برای محیط زیست و سلامت انسان به شمار می رود. ضایعات فراوری ماهی نیز به دلیل غنی بودن از ترکیبات آلی پتانسیل بالایی جهت تولید کمپوست دارند. هدف از این مطالعه بررسی کیفیت این ضایعات، مقایسه آن با استاندارها و امکان استفاده مجدد آن برای تولید کمپوست بهداشتی می باشد. در این تحقیق خاکستر، رطوبت، pH، هدایت الکتریکی، ازت و فسفر ضایعات ماهی هوور و زرده شهرک صنعتی میرود بابلسر در شرایط آزمایشگاه در طی یک دوره هفت روزه بررسی و اندازه گیری شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد. میانگین مقادیر پارامترهای اندازه گیری شده در پسماند در دو گونه هوور و زرده به ترتیب برابر با : رطوبت: 76/67، 03/69، خاکستر:06/3، 99/2، pH :68/6، 41/6، کربن 22/46، 32/45، ازت کل: 17/10، 01/10 و فسفر: 54/1، 87/1 بود. میزان خاکستر، pH، هدایت الکتریکی و کربن آلی در حد قابل قبول موسسه استاندارد ایران قرار گرفت. میزان ازت کل در هیچ یک استانداردهای مورد بررسی قرار نگرفت. رطوبت ضایعات نیز بالاتر از حد مجاز اعلام شده توسط استانداردهای مورد بررسی بود. نتایج کلی نشان داد که پسماند حاصل از فراوری ماهی در حد قابل قبول برای تولید کمپوست قرار داشت.

    کلیدواژگان: پسماند ماهی، استاندارد زیست محیطی، کمپوست ارگانیک، کمپوست بهداشتی
  • طاهره باقری* صفحات 25-40

    فیتواستروژن ها موادی هستند با فعالیت استروژنی که به طور طبیعی در گیاهان وجود دارند. بر خلاف استروییدهای طبیعی مهره-داران، فیتواستروژن ها قدرت ضعیف تری دارند، در بدن ذخیره نمی شوند، به راحتی تجزیه می شوند و از طریق متابولیسم طبیعی از بدن خارج می گردند. سویا یک منبع پروتئینی با میزان تقریبا 40% می باشد. بنابراین پودر سویا از نظر پروتئین خام بالاست و نسبت اسید های آمینه ضروری آن بسیار مطلوب است و این خصوصیات سویا را یک کاندید خوب جهت جایگزینی با پودر ماهی نموده است. از طرفی، استفاده از پودر سویا به علت نگرانی از اثرات نامطلوب ناشناخته جیره های مبتنی بر پودر سویا بر سلامتی، رشد و نمو و تولیدمثل در صنعت آبزی پروری پذیرفته شده نیست. یکی از دلایل نگرانی از کاربرد پودر سویا وجود مقدار زیادی از ترکیبات فنولی است که ایزوفلاون ها نامیده می شوند. از جمله فیتواستروژن های گیاهی، ترکیبات ایزوفلاونی از جمله جنیستین و دیادزین هستند که به عنوان ترکیبات استروژنی تعریف می شوند و در سویا به نسبت های 3/1 و 1 درصد یافت می شوند. عواقب تولیدمثلی ناشی از تداخل در عمل غدد درون ریز از طریق ترکیبات فنولی موجود در سویا که جزو فیتواستروژن ها هستند در ماهی ها کاملا درک نشده است، لذا در مقاله حاضر به بررسی جنبه های مختلف فیزیولوژیکی تاثیر سویا در جیره غذایی آبزیان پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: سویا، جیره غذایی، جایگیزینی، تولیدمثل
  • باقر امینیان فتیده* صفحات 41-51
    تحقیق حاضر با هدف بررسی شاخصهای زیستی، برآورد وضعیت تولید مثل و پارامترهای رشد ماهی کیلکای معمولی ((Clupeonella culltriventris طی سالهای 94 - 1393 در آبهای جنوب غربی دریای خزر در محدوده استان گیلان انجام گرفت. نمونه ها هر دو هفته یک باربه تعداد 30 قطعه، ماهی 6 بار و فصلی 18 بار به تعداد کل 1250 قطعه ، از بندر صیادی انزلی جمع آوری شدند این بندر بعنوان تخلیه گاه عمده کشتی های صیادی کیلکا گیر منطقه استان گیلان محسوب میشود. کلیه نمونه ها پس از آماده سازی به آزمایشگاه منتقل و مطالعات زیست سنجی و اندومتریک انجام شد. تعیین سن با استفاده ازاتولیت ساجیتا صورت گرفت . میانگین طول چنگالی و وزن کل ماهیان 112 میلیمتر و 16.3 گرم بوده که درمقایسه با سالهای گذشته کاهش داشته است. پارامترهای رشد برای این گونه به ترتیب (L∞=148.16 mm, k=0.46 yr-1, t0=-0.45 yr, Z= 0.89102, M=0.4986, F=0.3924) محاسبه گردید. رابطه طول و وزن برآورد شد که نشان از الگوی رشد آلومتریک منفی داشتند. نتایج نشان داد که ماهیان از 5 گروه سنی، شامل 2 تا 6 ساله ها تشکیل شده است ودر طی سالهای مورد مطالعه ، ساختار جمعیت کیلکای معمولی، جوانتر شده است.
    کلیدواژگان: ی معمولی، شاخص زیستی، دریای خزر، سن، رشد
  • زهرا رسولی*، مهدی پارسا، حسین احمدزاده صفحات 53-67
    اخیرا جلبک Spirulina platensis بعنوان گونه زراعی مهم در جهان مطرح شد؛ هر چند معرفی و کشت آن در ایران در ابتدای راه است. در این راستا، کشت اتوتروف (فاقد گلوکز) و میکسوتروف این گونه در محیط های دارای 0، 5/0، 1، 5/1، 2، 3، 4، 6، 10، 20 گرم بر لیتر گلوکز در دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. تغییر شرایط رشد از اتوتروفی به میکسوتروفی، سبب تغییر ترکیب شیمیایی سلول ها بدلیل جهت گیری متفاوت تخصیص کربن به پروتئین، کربوهیدرات و لیپید شد. به طوری که کاربرد 5/0 گرم بر لیتر گلوکز در کشت میکسوتروفی سبب افزایش وزن خشک، غلظت سلول، پروتئین، کربوهیدرات، کلروفیل، فلاونویید، آنتوسیانین و فایکواریترین به میزان به ترتیب 50/102، 06/106، 79/102، 38/141، 11/101، 82/129، 77/196 و 35/112 درصد نسبت به کشت اتوتروفی شد. همچنین شرایط میکسوتروفی دارای 6 و 4 گرم بر لیتر گلوکز سبب افزایش به ترتیب 93/337 و 24/317 درصدی کربوهیدرات نسبت به کشت اتوتروفی شدند. از طرف دیگر، کشت اتوتروف در افزایش تولید لیپید، فایکوسیانین و آلوفایکوسیانین موثرتر از میکسوتروفی بود. در کل، تغییر فرمولاسیون محیط های کشت مرسوم و افزودن 5/0 گرم بر لیتر گلوکز جهت افزایش معنی دار بهره وری و مواد موثره پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پروتئین، رنگدانه، فایکوبیلی پروتئین، گلوکز، میکسوتروف
  • علیرضا رادخواه*، سهیل ایگدری صفحات 69-80
    انتشار ماهیان غیر بومی در خارج از محدوده طبیعی آنها به یک تهدید و معضل بزرگ برای گونه های بومی در محیط های آب شیرین تبدیل شده است. سیچلاید گورخری (Amatitlania nigrofasciata) از جمله گونه های غیربومی و مهاجم می باشد که تاکنون از حوضه های هرمز و دریاچه نمک در ایران گزارش شده است. تاکنون، مطالعات و تجربیات متعددی پیرامون تاثیرات منفی ماهی سیچلاید گورخری بر اکوسیستم های آب شیرین در کشورهای مختلف ثبت شده است. بنابراین، با توجه به ماهیت تهاجمی این گونه و پراکنش آن در آبهای داخلی ایران، لازم است تا مطالعه جامعی پیرامون ویژگی های زیست شناختی و چالش های اکولوژیکی ناشی از حضور آن در ایران انجام گیرد. بررسی مطالعات انجام شده نشان داد که ماهی سیچلاید گورخری (A. nigrofasciata) به دلیل برخورداری از ویژگی های زیست شناختی خاص مانند تحمل دامنه وسیعی از شرایط محیطی، فرصت-طلبی، پرخاشگری، توانایی تصرف زیستگاه های آشفته و رشد سریع به یک گونه مهاجم در اکوسیستم های آبزی تبدیل شده است. این گونه قادر است از طریق شیوه های مختلف مانند رقابت، انتشار عوامل بیماری زا و هیبریداسیون روی جمعیت های ماهیان به-ویژه گونه های بومی مانند سیاه ماهیان (Capoeta) تاثیرات منفی داشته باشد. تاثیرات منفی این گونه نیز اغلب به واسطه رقابت با سایر گونه ها برای تامین منابع غذایی و آشیان اکولوژیک توجیه می شود. اطلاعات ارایه شده در پژوهش حاضر می تواند به منظور حفاظت از گونه های بومی و همچنین اتخاذ تصمیمات و سیاست های صحیح مدیریتی در بخش های شیلات و محیط زیست مورد استفاده مدیران و کارشناسان وابسته قرار گیرد.
    کلیدواژگان: Amatitlania nigrofasciata، گونه غیربومی، مهاجم، رقابت، حوضه دریاچه نمک
  • سیده مریم دانشور*، علیرضا عالیشاهی، سید مهدی اجاق، حجت میرصادقی صفحات 81-88
    هدف از این تحقیق اثر یک افزودنی کاملا طبیعی به نام کیتوزان بر تغییرات شاخص های ترکیب تقریبی (رطوبت، چربی و پروتئین) و pH در فیله فیل ماهی (Huso huso) طی نگهداری در فریزر بود. این تحقیق شامل 2 تیمار بود : تیمار فاقد کیتوزان (تیمار شاهد) و تیمار حاوی 1٪ کیتوزان محلول در اسید. هر دو تیمار به مدت 4 ماه در فریزر 18- درجه سانتی گراد نگه داری شدند. فیله ها در روز صفر (10 ساعت بعد از نگه داری در فریزر) و ماه دوم و ماه چهارم انجماد زدایی شده و مورد بررسی قرار گرفتند. از نظر ترکیب تقریبی، استفاده از کیتوزان محلول در اسید 1٪ سبب کند شدن موثر کاهش میزان رطوبت، چربی و پروتئین در فیله ماهی نسبت به فیله های فاقد کیتوزان طی نگهداری در فریزر شد. استفاده از کیتوزان محلول در اسید 1٪ همچنین سبب پایین ماندن pH فیله ماهی طی دوره نگه داری در فریزر نسبت به گروه شاهد بود.
    کلیدواژگان: کیتوزان، فیله فیل ماهی، ترکیب تقریبی، pH
|
  • Afshin Adeli * Pages 1-13
    Estimating fishery employment is difficult due to the extension, complexity of various activities throughout the value chain of fishery products. Throughout this chain, around 140 million jobs are estimated in the world. In addition to many illegal, unreported and unregulated workers, 59.6 million people work directly, with 880 million people living in the world dependent on this section. Iranian fisheries have the highest capacity and employment growth among the agricultural sector, with a total employment of 229,000 people in the primary production. The survey of employment status, its risks and calculation of employment growth, production and per capita over the 16-year period ended in 1395 showed that these indeces in Iran are higher than global indeces. Employment in total is 2.8% and in aquaculture, a growth of 8.1%, respectively. In 1395, Iran and the world's production per capita were 4.9 and 2.8 respectively, and for each 900 million rials a direct job was created. At the present, attention to fisheries opportunities, sustainability and job safety is one of the most important issues in Iran.
    Keywords: Employment growth, Production per capita, Business, Occupational hazards, fisheries
  • Marziyeh Aghasi *, Naser Mehrdadi Pages 15-23

    The canning industry has also improved due to the growing population and the use of food industries. Following industrial processes, there is always a large amount of waste that poses a significant risk to the environment and human health. Due to the richness of organic compounds, fish processing wastes also have a high potential for the compost production. The purpose of this study is to evaluate the quality of these wastes, compare them with the standards and make it possible to re-use them for the production of health compost. In this research, ash, moisture, pH, electrical conductivity, nitrogen and phosphorus of Thunnus tonggol and Euthynnus affinis electrical conductivity were measured and evaluated in laboratory conditions during a seven-day period. Data analysis was done using SPSS software version 22. The average values of the parameters measured in the waste in two species of Thunnus tonggol and Euthynnus affinis were respectively: moisture: 67.76, 69.03, Ashes: 3.6, 2.99, pH: 6.68, 6.41, Carbon: 22/46, 32/45, total nitrogen: 17/10, 10/01, and phosphorus: 1/54, 1,87. Ash amount, pH, electrical conductivity and organic carbon were acceptable to the Iranian Institute of Standards. Nitrogen amount were not evaluate in any of the standards. The amount of waste moisture was also higher than the limit stated by the evaluated standards. The overall results showed that the waste from the processing of fish was at an acceptable level for the production of compost.

    Keywords: Fish waste, environmental standard, compost organic, healthy compost
  • Tahereh bagheri* Pages 25-40

    Phytoestrogens are substances that are naturally occurring in the plants with estrogenic activity. Unlike naturally-occurring vertebrate steroids, phytoestrogens have a weaker strength, not stored in the body, easily decomposed and excreted through normal metabolism. Among the isophlonoids main phytoestrogens are genistein and diadzin, which are defined as estrogenic compounds and found in soybeans at a ratio of 1.3% and 1%. Soybean is a protein source. The average protein content of soybean is approximately 40%. Therefore, the raw powder is high in terms of crude protein and the ratio of essential amino acids is highly desirable. In the aquaculture industry, inclusion of soybean meal in fish diets has not been completely accepted, due to the concerns about the undesirable effects on health and reproduction development. One of the reasons for worrying about the use of soybean is the presence of large amounts of phenolic compounds, which are called isoflavones and can have potentially biological effects on the organisms. In other words, the reproductive effects of intercurrent interactions with phenol compounds in soybeans that are phytoestrogens are not fully understood in fish. Therefore, the present paper addresses the various physiological effects of soybean in aquatic diets.

    Keywords: soybean, Diet, Replacement, Reproduction
  • BAGHER AMINIAN Fatideh * Pages 41-51
    The aim of this study was to investigate biological parameters, estimation of reproductive status and growth parameters of Clujoneella culltriventris during 2014-2014 in the southwestern waters of the Caspian Sea in the Guilan province.Samples were collected every 30 weeks, 6 times and 18 times a season for a total of 1250 pieces, from the Anzali fishing port. This port is considered as a major discharging of the Kalikari catching vessels of Guilan province.All specimens were transmitted to the laboratory after biopsy and endometrial studies. Age determination was performed using Sajita's patch. The average fork length and total weight of fish were 112 mm and 16.29 g, which decreased in comparison with previous years.Growth parameters for this species were calculated (L∞ = 148.16 mm, k = 0.46 yr-1, t0 = -0.45 yr, Z = 0.89102, M = 0.4986, F = 0.3924), respectively.The length and weight ratios were estimated to show a negative allometric growth pattern.The results showed that fishes consist of 5 age groups, including 2 to 6 years old, and during the years studied, the typical Kilka population structure was younger.
    Keywords: Common Kilka, Biological Indexes, Caspian Sea, Age, growth
  • Zahra Rasouli *, Mahdi Parsa, Hosein Ahmadzadeh Pages 53-67
    Spirulina platensis has recently been identified as an important crop in the world, although its introduction and cultivation in Iran are still at an early stage. In this regard, autotrophic (without glucose) and mixotrophic cultures were performed in 0, 0.5, 1, 1.5, 2, 3, 4, 6, 10, 20 g l-1 glucose at Ferdowsi University of Mashhad. The manipulation of the environmental conditions from autotrophy to mixotrophy caused changes in the chemical composition of the cells due to changes in the orientation of carbon allocation into proteins, carbohydrates and lipids. As the application of 0.5 g l-1 of glucose via mixotrophic condition increased dry weight, cell concentration, protein, carbohydrate, chlorophyll, flavonoids, anthocyanin and phycoerythrin by 102.50, 106.06, 102.79, 141.38, 101.11, 129.82, 196.77 and 112.35 percent relative to the autotrophic culture. Mixotrophic cultures of 6 and 4 g l-1 glucose enhanced the carbohydrate concentration by 337.93 and 317.24 percent in compare with autotrophic culture. On the other side, autotrophy was more effective on increasing the production of lipids, phycocyanin and allophycocyanin. Overall, a change in the formulation of the common culture media, and the addition of 0.5 g l-1 of glucose is recommended to increase the efficiency of culture and ingredients amounts.
    Keywords: glucose, Mixotroph, Pigments, Phycobiliproteins, Protein
  • Ali Reza Radkhah *, Soheil Eagderi Pages 69-80
    The introduction of exotic fish has become a major threat to native species in freshwater environments. Convict cichlid (Amatitlania nigrofasciata) is one of the exotic and invasive species that reported from Hormoz and Namak Lake basins in Iran. So far, numerous studies and experiences have been documented on the negative effects of convict cichlid fish on freshwater ecosystems in different countries. Therefore, due to the invasive nature of this species and its distribution in inland waters of Iran, it is necessary to conduct a comprehensive study on biological characteristics and its ecological challenges in Iran. A review of studies showed that due to specific biological characteristics of convict cichlid (A. nigrofasciata) such as tolerance to a wide range of environmental conditions, opportunism, aggression, ability to capture disturbed habitats and rapid growth, it has become an invasive species in aquatic ecosystems. It can have negative impacts on fish populations, especially native species, such as Capoeta populations, through competition, spread of pathogens and hybridization. The negative effects of this species are also often justified by competing with other species for food supplies and ecological niches. The information presented in this study can be used by managers and experts to protect native species and to make future management decisions in the fisheries and environmental sectors.
    Keywords: Amatitlania nigrofasciata, Exotic species, Invasive, Competition, Namak Lake basin
  • Seyyedeh Maryam Daneshvar *, Alireza Alishahi, Seyed Mahdi Ojagh, Hojat Mirsadeghi Pages 81-88
    The aim of this study was to investigate the effect of a natural additive called chitosan on changes of approximate composition indices (moisture, fat and protein) and pH in defrosted fish fillet (Huso huso). The study consisted of 2 treatments: chitosan-free treatment (control treatment) and 1% acid soluble chitosan treatment. Both treatments were stored at -18 ° C for 4 months. Fillets were freezed and examined on day 0 (10 hour after freezer storage) and the second and fourth months. In terms of approximate composition, the use of acid-soluble chitosan significantly caused delaying the reduction the moisture, fat, and protein content of fish fillets compared to chitosan-free fillets during freezer storage. In addition, 1% acid-soluble chitosan caused keep it low the pH of fish fillet during freezer storage compared to the control group.
    Keywords: Chitosan, huso fillet, pproximate composition, pH