فهرست مطالب

نشریه حقوق روزنامه نگاری و ارتباطات
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رویا معتمدنژاد* صفحه 11

    تدارک چارچوب برای کاربرد هوش مصنوعی از ضروریات بشماررفته، نیاز مبرم هست با توجه به افزایش روز افزون موارد استفاده از آن ، هر چه زودتر حد و مرزها در این عرصه مشخص شده آن تعادل لازم میان  آزادی تحقیق و نوآوری از یک سو حمایت از ارزش های مشترک جوامع دموکراتیک از جمله حقوق بشر از سوی دیگر برقرار گردد. در حال حاضر در این زمینه در سطح جهان دو مصوبه در مرحله طرح بوده که در آینده بسیار نزدیک به تصویب نهایی خواهند رسید، یکی با بعد اخلاقی توسط یونسکو تدوین شده جنبه توصیه ای دارد در حالی که آن یکی دیگر پیش نویس کنوانسیونی با ویژگی های حقوق سخت بعد از تصویب از ضمانت اجرای قوی برخوردار خواهد شد. هر بار که تکنولوژی جدیدی پدیدار شده این دو نهاد بین المللی و منطقه ای زودتر از همتاهای خود به تدارک چارچوب لازم پرداخته اند، این بار نیز در پی ظهور تکنولوژی جدید پیشگام شده اند. بدون شک توصیه اخلاقی یونسکو از یک طرف کنوانسیون شورای اروپا از طرف دیگر نقش مهم در انسان محور کردن عصر هوش مصنوعی خواهند داشت. اگر چه در این عرصه نقش اتحادیه اروپا و نیز گزارشگر ویژه آزادی بیان سازمان ملل کم تر از دو نهاد یاد شده نبوده.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، یونسکو، شورای اروپا، اتحادیه اروپا، گزارشگر ویژه آزادی بیان، اتحادیه ارتباطات دور، حقوق بشر، دموکراسی، دولت قانونمند، اخلاق، حقوق سخت، حقوق نرم، پاندمی کووید 19
  • عباس اسدی*، حامد احمدوند صفحه 61

    از ارکان اصلی توسعه  و پیشرفت جوامع در عرصه های مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و گسترش اطلاع رسانی رسانه های مختلف خبری می باشند. رسانه های خبری عامل مهم و موثری در شکل گیری و تنویر افکار عمومی و نوع نگرش افراد نسبت به حوادث محیط پیرامون خود می باشند. بدین ترتیب تحریم رسانه ای به عنوان یکی از اشکال کلیدی و نوین تحریم های بین المللی است که هدف اصلی و اولیه آن، محروم کردن مخاطبین رسانه ها از مشاهده  نگرش ها، افکار مختلف خبری، آموزشی، اجتماعی، فرهنگی و غیره است. تحریم رسانه ای ایران در مقاطع زمانی مختلف با ادعای اقدام متقابل و اجرای تحریم های شورای امنیت و اتحادیه اروپا ناقض اصولی از حقوق بین الملل عمومی است. از جمله این اصول اصل آزادی اطلاعات، اصل آزادی پخش برنامه های ماهواره ای، اصل ممنوعیت انحصار در پخش برنامه های ماهواره ای، اصل مصونیت اموال دولتی، اصل اقدام متقابل و اصل التزام به تعهدات قراردادی است. نقض این اصول باعث ایجاد مسوولیت بین المللی برای دولت نقض کننده می شود.

    کلیدواژگان: تحریم رسانه، اصل آزادی اطلاعات، تحریم رسانه ها، برنامه های ماهواره ای، پرس تی وی، مسوولیت بین المللی
  • مصطفی فضائلی*، موسی کرمی صفحه 83

    مقاله ی حاضر که آمیزه ای است از ترجمه و پژوهش، در نظر دارد به مطالعه ی پیوندهای میان حق آزادی بیان و رسانه ها در رویه ی قضایی دیوان اروپایی حقوق بشر می پردازد. اگرچه ماده ی 10 کنوانسیون اروپایی حقوق بشر در باب آزادی بیان به صورت مستقیم به آزادی رسانه ها نمی پردازد، ولی دیوان اروپایی حقوق بشر در رویه ی خود به تبیین پیوند میان آزادی بیان و آزادی رسانه ها به مثابه مشتقات حق آزادی بیان دست یازیده است. در رویه ی دیوان اروپایی حقوق بشر از رسانه ها به سان دیده بان عمومی یاد شده که حوزه هایی مانند آزادی مطبوعات، تعهدات ایجابی دولت و حمایت از روزنامه نگاران، آزادی پخش رادیویی و تلویزیونی، تکالیف و مسئولیت های روزنامه نگاران، حمایت از منابع اطلاعاتی روزنامه نگاری و در پایان حمایت از افشاگران در آن قابل مشاهده و مطالعه هستند. بر این اساس، نوشتار پیش رو، حوزه های شش گانه ی یادشده را در چارچوب آراء و تصمیمات دیوان پی گرفته است. به نظر می رسد رویکرد دیوان اروپایی حقوق بشر در قبال آزادی رسانه ها در چارچوب حق آزادی بیان، نشان از باور این نهاد برجسته ی حقوق بشری به نقش شگرف رسانه ها و آزادی آن ها در تحقق جامعه ی مردم سالار، تضمین حقوق بشر و تکریم کرامت انسانی دارد.

    کلیدواژگان: آزادی بیان، رسانه ها، کنوانسیون اروپایی حقوق بشر، دیوان اروپایی حقوق بشر، آزادی رسانه ها
  • صمد میر *، ناهید کردی، آنی میرزاخانیان، امید میر صفحه 115

    ویروس کرونا (کووید 19) به ‌عنوان یک بیماری که بشر تاکنون نتوانسته درمانی قطعی بر کنترل آن یافت کند، اذهان نگران بسیاری از بنی‌آدم را در شبانه روز به خود جلب کرده, در این بین دولت‌ها وظایف خطیر در باب حفاظت از اتباع خود و تامین بهداشت و درمان شهروندان را به‌عهده دارند. حقوق عمومی به‌عنوان تنظیم کننده روابط مردم و حکومت نیز در حاکمیت‌های سیاسی مختلف حق و تکلیف مردم و حاکمیت را برشمرده است.  شهروندی از مهمترین عرصه های سیاسی و اجتماعی است که در طول تاریخ به اشکال گوناگون رواج داشته است. براساس موقعیت شهروندی، افراد دارای حقوق برابر هستند. همکاری شهروندان با دولت در اجرای دستورات و قوانین و پروتکل ها به مثابه انجام وظیفه شهروندی و مدنی شان مطرح می گردد، در مقابل دولت نیز وظایفی مطابق با قانون اساسی و حقوق شهروندی دارد. در این مقاله به تکالیف دولت نسبت به مردم بر اساس قانون اساسی و حقوق شهروندی, بیان مفاهیم مربوط به اصول شهروندی از منظر نظریه های مرتبط, الزامات رعایت و اجرای حقوق شهروندی در دوران کرونا از آغاز تا پساکرونا و همچنین محورهای مهم در ارزیابی عملکرد حکومتها، در مواجهه با پاندمی کرونا در جهان و نیز لازمه تحقق حقوق شهروندی در ماه ها یا سال های پیش رو و همچنین جهان پس از پاندومی کرونا و... اشاراتی می گردد.  روش مورد استفاده در این تحقیق توصیفی و تحلیلی و جمع آوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل آنها کتابخانه ای و اسنادی می باشد.

    کلیدواژگان: حق شهروندی، حقوق اجتماعی، شهروند، دولت، کرونا (کووید19)
  • افسانه مظفری*، شهرام جرجانی صفحه 143

    ظهور رسانه‌‌های جدید و فناوری‌‌های نوین در عصر حاضر به شکل‌‌گیری مفاهیم و رویکردهای تازه در تمام زوایای زندگی اجتماعی از جمله دسترسی سریع به اطلاعات بسیار زیاد و متنوع شده است. به طوری که یکی از ملاک‌‌های سنجش میزان توسعه در عصر اطلاعات، امتیازبندی جوامع از نظر ضریب نفوذ فناوری‌‌های جدید می‌‌باشد. استفاده کنندگان از شبکه‌‌ها و پلت فرم‌‌های رسانه‌‌های اجتماعی با رشد سریع و روزافزونی مواجه شده است. به همین نسبت با استفاده‌‌های غیر اخلاقی و نقض حریم خصوصی در این رسانه‌‌ها هم روبه رو هستیم که این امر بر سلامت روحی و جسمی افراد تاثیر می‌‌گذارد.در رسانه ها چهار مفهوم "رسالت"، "حفظ حقوق و حریم خصوصی افراد"، " آزادی بیان" و " به دست آوردن سود" همه با هم باید در جریان باشند، لذا پایبندی به هر چهار مفهوم ضروری است و نباید یکی قربانی دیگری شود. عدم تجاوز رسانه‌‌ها به حریم خصوصی افراد به حدی حایز اهمیت است که در مواردی حین انجام کار رسانه‌ای لزوم رعایت حریم خصوصی افراد، گاه بر اصل جریان آزاد اطلاعات و آزادی بیان نیز تقدم می‌‌یابد. بنابراین همانطور که در «قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات» نیز اطلاعات مربوط به حریم خصوصی هم اشاره شده است، لزوم وجود قوانین مرتبط و تعهد به اخلاق و قوانین رسانه ای بیش از پیش لازم و ضروری به نظر می‌‌رسد.

    کلیدواژگان: جامعه اطلاعاتی، رسانه، اخلاق رسانه ای، اخلاق و قانون، حریم خصوصی
  • نرگس رفیعی * صفحه 175

    در سیستم‌های رایانه‎ای، اطلاعات مهم‎ترین و پرارزش‎ترین عنصر هستند و گاهی ارزشمندترین محصول یک شرکت می‌باشند. از آنجا که در عصر نوین، داده ها و سامانه‎ها دارای ارزشی بالاتر از گندم و حتی فن‌آوری هستند لذا ضرورت دارد که تمام انسان‎ها، در هر زمان و مکان، از آنها در برابر حملات و مخاطرات حفاظت کرده و امنیت کافی را در سیستم‎های خود بر قرار کنند. در فضای سایبر مرز و محدودیتی وجود ندارد، بنابراین حریم خصوصی افراد در بیشتر موارد با جرایمی نظیر دسترسی غیرمجاز(هک) به خطر می‎افتد. این در حالی است که افراد گاهی از این خطرات آگاهی دارند ولی به علت نداشتن مهارت کافی یا عدم آموزش مناسب توانایی مقابله با حملات سایبری را ندارند. در تحقیق حاضر در پی آن هستیم که با آموزش همگانی و بالا بردن قابلیت و توانایی افراد از طریق صدا و سیما و همایش‎های مختلف، جایگاه ایران را در حوزه امنیت سایبری ارتقا دهیم، محیطی امن و قابل اطمینان برای افراد در حوزه حریم خصوصی و اطلاعات محرمانه شخصی ایجاد کنیم و با این تدابیر، راه حملات سایبری را سد کرده و جلوی پیشروی آن را بگیریم.

    کلیدواژگان: حریم خصوصی، امنیت سایبری، اطلاعات، داده، فضای سایبر
  • امین امیریان فارسانی * صفحه 189

    فضای مجازی یک نوع اجتماع و همسایگی بزرگی است که میلیون‌ها کامپیوتر و استفاده کنندگان آن را در سراسر جهان به هم می‌پیوندد. با غلبه اینترنت بر زندگی روزانه‌ی انسان‌ها طبیعی به نظر می‌رسد که بسیاری از مشخصه‌های جامعه سنتی به درون اینترنت کشیده شوند و در آنجا شکل گیرند. امروزه، امور زیادی از قبیل خرید و فروش، تحصیل، مشاوره خانوادگی، ازدواج وحتی مشاوره‌های پزشکی میان پزشکان و بیماران در اینترنت انجام می‌گیرد. از این رو هیچ جای تعجبی نیست که مجرمان اینترنتی در فضای مجازی مرتکب جرم شوند. به خصوص گمنامی این فضا بر گسترش این نوع جرایم دامن می‌زند، در این فضا کمتر هویت واقعی مشخص می‌شود و افراد باکتمان هویت خویش به راحتی مرتکب انواع جرایم می‌شوند،.گذشت زمان و رشد تکنولوژی باعث خلق جرایم نوینی شده است. این جرایم شاخه‌های مختلف علوم جنایی از جمله حقوق کیفری ماهوی، حقوق کیفری شکلی، جرم‌شناسی و علوم جرم‌یابی را به چالش کشانده‌اند؛ چنانکه می‌توان گفت قوانین موجود پاسخگوی مناسبی برای این‌گونه از جرایم مدرن نیستند و به تعبیری جامعه‌شناسانه، نظام حقوقی در رویارویی با این جرایم به تاخر مبتلا گردیده است. این جرایم شبیه سونامی بسیار خطرناک و خزنده‌ای هستند که امنیت ملی و جهانی را تهدید می‌کنند؛ از این رو پژوهش حاضر در پی تحلیل چالش های عمومی و قانونی مقابله با جرایم سایبری است.

    کلیدواژگان: چالش های عمومی، چالش های قانونی، جرایم سایبری، فضای مجازی
  • سمیه تاجیک اسماعیلی*، علی جعفری، مصطفی ستوده فر صفحه 215

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه میان استفاده از شبکه های اجتماعی تلگرام و اینستاگرام با فرهنگ شهروندان شهر تهران در حوزه پسماند به انجام رسیده است. این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی، تکنیک آن پیمایش و ابزاراندازه گیری آن، پرسشنامه  محقق ساخته است. جامعه آماری شامل کلیه شهروندان منطقه  22 شهر تهران (450هزار نفر) و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر است. نمونه مورد بررسی با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. داده های حاصل از تکمیل پرسشنامه ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون در نرم افزار spss نسخه 23 تحلیل شد. یافته ها نشان داد که بین میزان استفاده از شبکه های اجتماعی با آشنایی با تفکیک پسماند، ارزش پسماند، کاربردهای پسماند و اثرات محیط زیستی پسماند توسط شهروندان شهر تهران رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، اخلاق شهروندی، فرهنگ شهروندان، تهران، پسماند
|
  • Roya Motamed-Nejad * Page 11

    Providing a framework for the application of artificial intelligence is an urgent need, given the growing use of it, the sooner the boundaries are defined in this area, the necessary balance between freedom of research and innovation, on the one hand, and the protection of values. Establish a common democratic society, including human rights. There are currently two draft resolutions around the world that will be finalized in the very near future, one with an ethical dimension developed by UNESCO, while the other with a draft convention with specific features. Hard wages will have a strong enforcement guarantee after approval. Every time a new technology has emerged, these two international and regional institutions have provided the necessary framework earlier than their counterparts, and this time they have taken the lead in the emergence of new technology. Undoubtedly, the moral advice of UNESCO, on the one hand, and the Council of Europe Convention, on the other hand, will play an important role in humanizing the age of artificial intelligence. However, the role of the European Union and the UN Special Rapporteur on Freedom of Expression has not been less than that of the two institutions.

    Keywords: Artificial Intelligence, UNESCO, Council of Europe, European Union, Special Rapporteur on Freedom of Expression, Telecommunications Union, Human Rights, Democracy, Rule of Law, Ethics, Hard Law, Soft Law, Pandemic Qovid 19
  • Abbas Asadi *, Hamed Ahmadvand Page 61

    They are the main pillars of the development and progress of societies in various social, economic, cultural, political fields and the expansion of information in various news media. News media are an important and effective factor in the formation and enlightenment of public opinion and the type of attitude of people towards the events around them. Thus, media sanctions are one of the key and new forms of international sanctions, the main and primary purpose of which is to deprive media audiences from observing different attitudes, different news, educational, social, cultural and other thoughts.Sanctions on Iran's media at various times violate principles of public international law by claiming reciprocity and the implementation of sanctions by the Security Council and the European Union. These principles include the principle of freedom of information, the principle of freedom to broadcast satellite programs, the principle of prohibition of monopoly on satellite programs, the principle of protection of state property, the principle of reciprocity and the principle of compliance with contractual obligations. Violation of these principles creates international responsibility for the violating government.

    Keywords: Media Sanctions, Freedom of Information Principle, Satellite Programs, Press TV, International Responsibility
  • Mostafa Fazaeli*, Mousa Karami Page 83

    The present article which is a mixture of translation and research, aims at studying the connections between the right to freedom of expression and media in the jurisprudence of European Court of Human Rights. Although article 10 of European Convention on Human Rights and Fundamental Freedoms on freedom of expression does not directly deal with freedom of media, European Court of Human Rights (ECHR) has elaborated the relationship between freedom of expression and freedom of media in its jurisprudence. Media has been called public watchdog in the jurisprudence of ECHR in which fields such as freedom of press, positive obligations of states and protection of journalists, freedom of radio and television broadcasting, duties and responsibilities of states, protection of journalism's sources and eventually protection of whistleblowers could be observed and studied. Accordingly, the present piece, has researched the six aforementioned fields in the framework of ECHR's judgments and decisions. It appears that the approach of ECHR toward freedom of media within the right to freedom of expression implies the belief of this prominent human rights organ in the tremendous role of media and their freedom in the realization of a democratic society, ensuring human rights and preserving human dignity.

    Keywords: Freedom of Expression, Media, European Convention on Human Rights, European Court of Human Rights, Freedom of Media
  • Samad Mir *, Nahid Kordi, Ani Mirzakhanian, Omid Mir Page 115

    The coronavirus (Quaid 19), a disease that humans have not yet been able to find a definitive cure for, has raised concerns among many people around the clock, with governments taking serious steps to protect and provide for their citizens They are responsible for the health and treatment of the citizens. Public law, as the regulator of the relations between the people and the government, has also enumerated the rights and duties of the people and the government in different political regimes. Citizenship is one of the most important political and social spheres that has existed in various forms throughout history. According to citizenship status, individuals have equal rights. Citizens' cooperation with the government in enforcing orders, laws and protocols is considered as their civic and civic duty, while the government also has duties in accordance with the constitution and civil rights. In this article, the government's duties to the people in accordance with the Constitution and civil rights, the expression of concepts related to citizenship principles from the perspective of related theories, the requirements for observing and enforcing civil rights during the Corona period from the beginning to post-Cronona and important axes in evaluating government performance , In the face of Corona's pandemic in the world, as well as the need to realize citizenship rights in the coming months or years, as well as the world after Corona's pandemic, etc. are alluded to. The method used in this descriptive and analytical research and collecting and analyzing information is library and documentary.

    Keywords: Citizenship status, Social Rights, Citizen, Government, Corona - Quaid 19
  • Afsaneh Mozaffari*, Shahram Jorjani Page 143

    The emergence of new media and new technologies in the present era has been to the formation of new concepts and approaches in all aspects of social life, including rapid access to information and diversity. As one of the criteria for assessing development in the information age, rating communities are in terms of the penetration of new technologies. The users of networks and social media platforms have been faced with fast and increasing growth. In this regard, we are faced with unethical use and privacy violations in these media that affect people's mental and physical health. Therefore, the necessity of relevant laws and commitment to media ethics seems more necessary.

    Keywords: information society, media, media ethics, privacy
  • Narges Rafiei * Page 175

    In computer systems, information is the most important and most precious element, sometimes the most valuable product of a company. since in modern times data and systems have a higher value than wheat and even technology, it is essential that all human beings, at any time and place, protect them from attacks and hazards and provide adequate security in their systems. There is no limit in cyberspace, so the privacy of individuals is compromised by crimes such as unauthorized access (hacking). While people are sometimes aware of these dangers, they lack the ability to counter cyber attacks due to lack of adequate skill or lack of training. in the present study we seek to improve the position of iran in cyber - security by calling for public education and raising the capability and ability of individuals through voice and media, to create a safe and reliable environment for individuals in privacy and personal privacy and to prevent cyber.

    Keywords: computer systems, information, technology, personal privacy
  • Amin Amirian Farsani* Page 189

    Cyberspace is a large community and neighborhood that connects millions of computers and their users around the world. With the dominance of the Internet over the daily lives of human beings, it seems natural that many features of traditional society be drawn into the Internet and formed there. Today, many things like buying and selling, education, family counseling, marriage and even medical consultations between doctors and patients are done on the internet.Therefore, it is not surprising that cybercriminals commit crimes in cyberspace. Especially the anonymity of this space encourages the spread of this type of crime, in this space less real identity is revealed and people easily commit all kinds of crimes by hiding their identities. The passage of time and the growth of technology have created new crimes.These crimes have challenged various branches of criminal science, including substantive criminal law, formal criminal law, criminology, and criminal science; As it can be said, the existing laws are not a suitable answer for such modern crimes and in sociological terms, the legal system has been lagging behind in dealing with these crimes. These crimes are like a very dangerous and creeping tsunami that threatens national and global security; therefore, the present study seeks to analyze the general and legal challenges of combating cybercrime.

    Keywords: Public Challenges, Legal Challenges, Cybercrime, Cyberspace
  • Somayeh Tajik Ismaili *, Ali Jafari, Mustafa Sotoudeh Far Page 215

    The purpose of this study was to investigate the role of social networks in the waste culture of Tehran's citizens. The research method was descriptive correlational. The statistical population of the study is citizens of district 22 of Tehran. The sample size was 384 people using Cochran formula and multistage cluster sampling method. The researcher-made questionnaire was distributed among the subjects and analyzed using Pearson correlation test in SPSS 23 software. The findings showed that there is a significant relationship between the use of social networks and familiarity with waste separation, waste value, waste applications and environmental impacts of waste by the citizens of Tehran.

    Keywords: Social Networks, Citizens' Culture, Tehran, Waste