فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون شیلات
سال نهم شماره 2 (پیاپی 30، بهار 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/02/23
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 66-78
شناسایی رفتار مصرف کنندگان ماهی در بزرگ ترین بازار ماهی ایران به منظور بهبود فروش و کسب رضایت خریداران انجام شد. پس از طراحی و تکمیل پرسشنامه، برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون فریدمن، کای دو و رگرسیون خطی گام به گام استفاده شد. مصرف کنندگان، با فروش مستقیم تولید کننده در بازار، سوبسید دولت برای خرید ماهی و درج خواص آبزیان بر روی آبزیان عرضه شده در بازار خیلی زیاد موافق بودند. بالاترین اولویت خرید ماهی آنان قزل آلا و سپس ماهیان جنوب، میگو، ماهیان دریای خزر و ماهیان پرورشی گرم آبی هستند. بیشتر از نیمی از مصرف کنندگان از طریق تبلیغ و معرفی دوستان و آشنایان برای اولین بار با این بازار آشنا شدند و 46 درصد نیز به دلیل نزدیکی منزل سکونت شان با بازار آشنا بودند. مهم ترین آمیخته بازاریابی، تبلیغات بود و مهم ترین دلیل خرید ماهی از این بازار را تازگی و تنوع بیشتر آبزیان بیان کردند. تحقیق نشان داد مردان نسبت به زنان، متولدین مناطق ساحلی کشور و خریداران با درآمد بالا نسبت به افراد متقابل ماهی بیشتری می خرند. با توجه به گرایش مصرف کنندگان به نسبت آشنایی با بازار و اهمیت تبلیغ، توجه به این امر و هدف گیری خریداران مرد در رونق بازار بسیار موثر خواهد بود. توجه به نتایج متعدد تحقیق از جمله درج خواص آبزیان و نصب تابلوی الکترونیکی ورودی و خروجی آبزیان در بازار و کمک به بهبود درآمد خانوار از راه های دیگر بهبود رضایت خریداران است.
کلیدواژگان: رفتار مصرفی، خرده فروشی ماهی، بازار بعثت، بازاریابی، شیلات -
صفحات 79-89
مطالعه حاضر با هدف بررسی تمایز ریختی و الگوی رشد آلومتریک ماهی سیچلاید الکتریک بلو Sciaenochromis fryeri در مراحل اولیه تکوین از روز پنجم بعد از تخمگشایی تا روز پنجاه و یکم انجام شد تا زمان تبدیل مرحله جنینی به ماهی جوان تعیین گردد. خصوصیات ریختی مورد مطالعه پس از عکس برداری از نمونه ها، با استفاده از نرم افزار ImageJ بررسی شد. الگوی رشد نسبی با ضریب تاثیر رشد Y= aXb تفسیر شد. جذب کیسه زرده در روز نهم اتفاق افتاد. فلس ها نیز در روز نوزدهم توسعه یافتند و در نهایت ماهی جوان را تشکیل دادند. رشد نسبی بخش های مختلف بدن مورد بررسی قرار گرفت و با آلومتری مثیت، منفی و ایزومتری توضیح داده شد. رشدنسبی مثبت بخش سر و دم پیش از نقطه عطف، و تغییر در بخش های مختلف بدن اولویت های رشد اندام ها را برای بقا در طول تاریخچه اولیه زندگی ماهیان تعیین نمود. نتایج حاصل نشان داد که بین روند تغییرات ریختی لاروها با تکامل اندام های مربوط به حرکات حسی و رفتاری لارو همخوانی وجود دارد. هر تغییر ظاهری در لارو، تکوین و تکامل یکی از اندام های دخیل در تغذیه، تنفس، شنا و اندام های حسی را نشان می دهد.
کلیدواژگان: سیچلاید الکتریک بلو، توسعه لاروی، جنین شناسی، رشد نسبی -
صفحات 99-101
هدف بررسی حاضر شناسایی فیتوپلانکتون های تولید کننده سموم دوموییک و اوکادوییک اسید در آب های ساحلی شهر بندرعباس و تعیین میزان سموم درنمونه های آب و نرم تنان می باشد. نمونه برداری آب جهت شناسایی گونه های فیتوپلانکتونی و سنجش سموم در زمستان 94 و تابستان 95 از مناطق ساحلی مشرف به محل ریزش پساب های شهری و صنعتی انجام شد. نرم تنان از سواحل شهر بندرعباس و بندرلنگه جمع آوری شدند. آنالیز سموم فیتوپلانکتونی بر اساس روش کیت و تجزیه دستگاهی آلایزا سنجش شد. گونه های Pseudonitzschia delicatissima، Pseudo-nitzschia pungens و Pseudo-nitzschia seriata در تولید دوموییک اسید و گونه های Dinophysis caudate و Prorocentrum Lima در تولید اوکادوییک اسید در آب های ساحلی بندرعباس شناسایی شدند. اوکادوییک اسید محلول در آب به طور قابل توجهی، غلظت بالاتری از دوموییک اسید را نشان داد. در نمونه های نرم تن مورد مطالعه شامل Circenita callipyga،Barbatiacandida، Telescopium Telescopium وThalessa savignyi دامنه غلظت از سم اوکادوییک اسید از 38/2 ± 8/59 تا 25/28 ± 96/121 و برای سم دوموییک اسید از 002/0 ± 85/0 تا 72/38 ± 59/83 میکروگرم بر کیلوگرم متغیر بوده است. در مقایسه با مقادیر رهنمود، غلظت های مشاهده شده از سموم اوکادوییک اسید و دوموییک اسید در نرم تنان مورد بررسی کمتر از میزان مجاز بوده است، اما این مقدار برای دوموییک اسید محلول در آب، بالاتر از مقدار مجاز ثبت گردید که نیاز به دستیابی به الگوی کمی و کیفی توزیع سموم به منظور حفظ ایمنی بهره برداران از اکوسیستم دریایی استان هرمزگان را نشان می دهد.
کلیدواژگان: اوکادوئیک اسید، دوموئیک اسید، فیتوپلانکتون، نرم تن، خلیج فارس، استان هرمزگان -
صفحات 102-119
هدف از این تحقیق اندازه گیری فاکتورهای حسی، شیمیایی، میکروبی، تازگی و زمان ماندگاری فیله تیلاپیای نیل سیاه و قرمز بسته بندی شده به روش های تحت خلاء و اتمسفر تغییر یافته در مقایسه با فیله بسته بندی شده به روش هوازی در دمای یخچال بود. شش تیمار شامل فیله های تیلاپیای نیل سیاه و قرمز بسته بندی شده به روش های تحت خلاء و اتمسفر اصلاح شده در نظر گرفته شد. فیله های بسته بندی شده به روش معمولی به عنوان نمونه کنترل بودند. فیله ها در دمای 3 درجه سلسیوس نگهداری گردیدند. فاکتورهای pH، TVB-N، PV، TBARS، تعداد کلی باکتری ها، باکتری های استافیلوکوکوس و سودوموناس و شاخصهای حسی و تازگی طی زمان نگهداری در تیمارها تفاوت معنی دار نشان دادند (p<0.05). فاکتورهای مورد بررسی در تیمار های اتمسفر تغییر یافته در مقایسه با تیمارهای تحت خلاء تفاوت معنی دار نشان ندادند (p<0.05). ارزیابی حسی و تازگی در تیمار اتمسفر تغییر یافته در مقایسه با تیمار تحت خلاء از کیفیت بهتری برخوردار بودند. تیمارهای اتمسفر تغییر یافته در مقایسه با سایر تیمارها کیفیت بهتری داشتند. تیمارهای آزمایشی و شاهد طی مدت زمان 14 و 6 روز در یخچال کیفیت مطلوبی داشتند. با توجه به عدم وجود تفاوت معنی دار در کیفیت میکروبی و شیمیایی تیمارهای آزمایشی و ارزیابی حسی و تازگی بالاتر تیمار بسته بندی شده به روش اتمسفر تغییر یافته در مقایسه با سایر تیمارها این روش برای بسته بندی فیله تیلاپیا در یخچال پیشنهاد می شود.
کلیدواژگان: ارزیابی حسی، بسته بندی، تازگی، کیفیت، ماهی تیلاپیای نیل سیاه و قرمز، شاخص کیفیت -
صفحات 120-129
مقادیر ترکیب شیمیایی در بدن آبزیان به نوع تغذیه، محیط زندگی، سن و جنس موجود زنده بستگی دارد. از طرفی دانستن میزان ترکیبات شیمیایی به انتخاب گونه مناسب برای تغذیه انسان و صنایع غذایی کمک می نماید. در این بررسی میزان تغییرات کیفیت گوشت ماهی کپور پرورشی در وزن های مختلف مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور تعداد 25 عدد ماهی کپورپرروشی 2 ساله در طی سال دوم پرورش از گرو ه های مختلف وزنی از 500 گرم تا 1600 گرم مورد بررسی قرار گرفتند. اندازه گیری میزان پروتئین، چربی، خاکستر و ماده خشک گوشت ماهیان در آزمایشگاه مواد غذایی انجام پذیرفت. نتایج بررسی نشان داد که میانگین پروتئین گوشت ماهی کپور پرورشی 106/2±209/10 درصد، چربی 937/0±429/9 درصد، خاکستر 198/0±407/1 درصد و ماده خشک 62/1±03/21 درصد می باشد. ضمن اینکه نتایج تحقیق حاضر بیان می کند که بین فاکتورهای کیفی گوشت ماهی کپور پرورشی در وزن های مختلف تفاوت معنی داری وجود ندارد (P> 0.05). نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد هیچ ارتباطی بین ترکیبات مغذی (پروتئین، چربی، خاکستر، ماده خشک) گوشت و وزن ماهی کپور معمولی و جود ندارد و وزن ماهی تاثیری بر کیفیت گوشت آن ندارد، بنابراین هیچ تفاوتی در گوشت ماهی کپور در اوزان مختلف از لحاظ ارزش غذایی وجود ندارد.
کلیدواژگان: پروتئین، چربی، خاکستر، ماده خشک، وزن، ماهی کپورپرورشی -
صفحات 130-143
دمای آب عامل اصلی زیست محیطی حاکم بر توسعه تخم ماهی می باشد. در این مطالعه، تاثیر دمای انکوباسیون بر درصد لقاح، نرخ تخم گشایی و رشد در ماهی قرمز (Carassius auratus) بررسی شد. تخم کشی و اسپرم کشی با تزریق اواپریم و با روش تکثیر مصنوعی انجام شد. تخم ها در چهار دمای ثابت (21، 24، 27 و 30 درجه سانتی گراد) با 3 تکرار برای هر تیمار دمایی لقاح داده شده، انکوباسیون شده و 40 روز در همان دما ها پرورش یافتند. لارو ها در همان آکواریوم هایی که تفریخ شده بودند و تحت همان شرایط دمایی به مدت 40 روز رشد یافتند. نتایج نشان داد که هیچ تفاوت معنی داری در درصد لقاح تخم های انکوباسیون شده در دما های مختلف مشاهده نشد اما بیشترین درصد لقاح (97%) در دمای 24 درجه سانتی گراد و کمترین درصد لقاح (94%) در دمای 21 درجه سانتی گراد دیده شد. بیشترین زمان لازم برای چشم زدگی و تخم گشایی در دمای 21 درجه سانتی گراد و کمترین زمان مورد نیاز در دمای 30 درجه سانتی گراد ثبت شد (05/0 P <). بالاترین درصد تخم گشایی (4/74%) در دمای 24 درجه سانتی گراد دیده شد و با افزایش دمای آب، درصد تخم گشایی کاهش یافت (05/0 P <). اگرچه تیمار دمایی 30 درجه سانتی گراد بیشترین رشد طولی، وزنی و نرخ رشد ویژه را نسبت به سایر تیمار های دمایی نشان داد اما بالاترین میزان ناهنجاری (13%) نیز در این تیمار دیده شد. در مجموع، بهترین دمای انکوباسیون تخم ماهی قرمز دمای 24 درجه سانتی گراد و بهترین دما برای پرورش لارو دمای 27 درجه سانتی گراد است.
کلیدواژگان: دمای آب، لقاح، انکوباسیون، Carassius auratus -
صفحات 144-155
آستاگزانتین ماده ای بسیار ارزشمند و دارای فواید بسیاری برای انسان است، این ماده از بعضی موجودات مانند ریزجلبک Haematococcus lacustris استخراج می شود. محققان سعی در تولید حداکثری این ماده دارند. در این تحقیق اثرغلظت های مختلف اسید لینولییک (LA) و نانوذرات دی اکسید تیتانیوم (CRTO) و دی اکسید سیلیکون بر تولید آستاگزانتین و بیان دو ژن مسیر متابولیکی آن، بتا کاروتن کتولاز و بتا کاروتن هیدروکسیلاز (CRTR) سنجیده شد. ریزجلبک مورد نظر در محیط کشت BBM (Bold Basal Medium) بمدت 19 روز بصورت اتوتروف کشت داده شد. در روز سوم تیمارها به کشت ها اضافه شدند و در سه روز مختلف در مراحل رشد لگاریتمی و ثابت آستاگزانتین اندازه گیری شد، همچنین در روز یازدهم استخراج RNA و Real- time PCR صورت گرفت و بیان ژن مشخص گردید. تیمارهای 30 میلی مولار اسید لینولییک و نانوذرات تیتانیوم دی اکسید 40 میلی گرم برلیتر به ترتیب با 4/3 و 5/1 برابر نسبت به کنترل بیشترین تولید آستاگزانتین و همچنین ژنهای بتا کاروتن کتولاز و بتا کاروتن هیدروکسیلاز به ترتیب تحت تاثیر تیمارهای 30 میلی مولار اسید لینولییک وسیلیکون دی اکسید 40 میلی گرم برلیتر بیشترین بیان ژنی را نشان دادند. برای اولین بارنشان داده شدکه غلظت های خاصی از لینولییک اسید و نانوذرات تیتانیوم دی اکسید به عنوان القاگر برای تولید آستاگزانتین در این ریزجلبک می توانند استفاده شوند، همچنین لینولییک اسید با تولید آستاگزانتین و بیان ژن بتا کاروتن کتولاز رابطه مستقیم دارد.
کلیدواژگان: تیتانیم دی اکساید، سیلکون دی اکساید، القاگر، اسپکتروفتومتری
-
Pages 66-78
To identify the behavior of fish consumer in Iranchr('39')s largest fish market in order to improve sales and obtain customer satisfaction. After designing and completing the questionnaire, descriptive statistics and Friedman test, chi-square and stepwise regression were used for data analysis. Consumers were very much in agreement with the direct sale of Fish by producer in the market, government subsidies to buy fish, and the aquatic properties on the market. Their highest priority is to buy trout and then southern fish, shrimp, Caspian Sea fish and warm-water fish. More than half of consumers were introduced to the market for the first time through advertising and introducing their friends and acquaintances, and 46% were familiar with the market because of their home proximity. The most important marketing mix was advertising, and the most important reason for buying fish from this market was the freshness and diversity of the fish. Research shows that men buy more fish than women cross-country people, women born in coastal areas and high-income buyers. Given the tendency of consumer to be familiar with the market and the importance of advertising, paying attention to this and targeting male buyers will be very effective in market prosperity. Considering the numerous research results, including inserting aquatic properties and installing electronic signage on and off the aquarium in the market and helping improve household income is another way to improve customer satisfaction.
Keywords: Consumer Behavior, Fish retailing, Besat market, Marketing, Fisheries -
Pages 79-89
The present study was conducted in Electric Blue Cichlid Sciaenochromis fryeri in early larval developmental stages from the fifth day post hatching (DPH) until 51 DPH to determine day of transforming from embryo to juvenile. Morphological characteristics were evaluated by using ImageJ software. Allometric growth patterns were calculated based on the formula Y=aXb. Yolk sac depletion was occurred on day 9. Scales were developed on day 19 and finaly developed juvenile shape. allometric pattern of different body segments were calculated according to isometry, positive, and negative allometry. Positive allometry of head and tail prior to inflexion point and variation in allometric growth pattern in different body segment determine priorities of organogenesis for survival in fish early life history. The obtained results showed consistency between the larval morphological changes and development of organs related to sensory movements and larval behavior. Every morphological change in larvae displays the development and evolution of one of the organs involved in feeding, breathing, swimming and sensory organs.
Keywords: Electric Blue Cichlid, Larval development, Ontogeny, Allometry -
Pages 99-101
The aim of the present study was to identify the phytoplankton species which producing domoic acid and okadaic acid toxins in coastal waters of Banar Abbas city, and to determine the concentration of domoic acid and okadaic acid toxins in water and shellfish samples.Water sampling was performed in winter 2015 and summer 2016 from coastal areas overlooking the discharge of municipal and industrial effluents. Shellfish were collected from the coasts of Bandar Abbas and Bandar-e- Lengeh. Phytoplankton toxins were measured by kit method and instrumental analysis based on ELIZA method.Pseudonitzschia delicatissima, Pseudo-nitzschia pungens and Pseudo-nitzschia seriata were identified in the production of domoic acid, while Dinophysis caudate and Prorocentrum Lima were recorded as okadaic acid producers in the coastal waters of Bandar Abbas. Water-soluble okadaic acid showed significantly higher concentrations than domoic acid. Instudied shellfish samples (Circenita callipyga, Barbatia candida, Telescopium telescopiumandThalessa savignyi), the measured concentrations of okadaic acid ranged from 59.8 ± 2.38 to 121.96 ± 28.25 μg / kg. This value for domoic acid was from 0.85 to 83.59 ± 38.72 μg / kg.Compared to the guideline values, the observed concentrations of okadaic acid and domoic acid toxins in the studied shellfish were lower than the allowable level. But this value was recorded for the water-soluble domoic acid above the allowable value, which requires continuous monitoring to achieve the quantitative and qualitative pattern of phytoplankton toxins in order to support the safety of the marine ecosystem users in Hormozgan province.
Keywords: Domoic acid, Okadoaic acid, Phytoplankton, Shellfish, Persian Gulf, Hormozgan Province -
Pages 102-119
The purpose of this study was to measure sensory, chemical, microbial, freshness and shelf life of packaged Tilapia fillets by vacuum and modified atmosphere methods compared to fillets packaged by aerobic method at refrigeration.
MethodsTreatments consisted of Tilapia fillets packaged by vacuum and modified atmosphere methods. The fillets packaged by aerobic method were as control samples.
FindingsTVB-N, PV, TBARS, total bacterial count, Staphylococcus and Pseudomonas bacteria, sensory parameters and freshness showed significant differences in experimental and control treatments (P<0.05). The studied factors did not show significant difference in modified atmosphere treatments compared to vacuum treatments (p> 0.05). Coliform, Escherichia coli and anaerobic bacteria were not observed in experimental and control treatments. Sensory evaluation and frshness were better in modified atmosphere treatment compared to vacuum treatment (p> 0.05). Chemical, microbial, sensory factors and freshness had significantly different in the experimental treatments compared to the control sample (p<0.05). The experimental and control treatments had good quality during 14 and 6 days at refrigeration.
ConclusionConsidering the absence of significant differences in microbial and chemical quality of experimental treatments and higher sensory evaluation and freshness of modified atmosphere treatment compared to other treatments, modified atmosphere packaging method is recommended for packing Tilapia fish fillet at refrigerator temperature.
Keywords: Freshness, Microbial quality, Packaging, Sensory evaluation, Nile tilapia, Quality Index Method -
Pages 120-129
The body chemical composition in aquatic organisms is related to nutrition, habitat, age and sex. On the other hand, knowing the amount of chemical compositions helps to select the appropriate species for human nutrition and food industry. In this study, the change in chemical composition of common carp in different weights was investigated. For this purpose, 25 two-year-old carp were studied during the second year of rearing from different weight groups from 500 g to 1600 g. Protein, fat, ash and dry matter content of fish meat were measured. The results showed that the mean protein content of carp was 10.209 ± 2.106 %, fat was 9.429 ± 0.937%, ash 1.407 ± 198 % and dry matter 21.13 ± 1.62%, respectively. In addition, the results of this study indicate that there is no significant difference between chemical compositions of carp in different weights (P> 0.05). The results of the present study show that there is no relationship between chemical compositions (protein, fat, ash, dry matter) and the weight of common carp and the weight of fish has no effect on the chemical compositions. Therefore, there is no difference in common carp meat chemical compositions in different weights.
Keywords: Protein, Fat, Ash, Dry matter, Weight, Common carp -
Pages 130-143
Temperature is the main environmental factor affecting the development of fish eggs. In this study, the effect of incubation temperature on fertilization rate, hatching rate and growth in goldfish (Carassius auratus) was investigated. Egg and sperm production were obtained by ovaprim injection and artificial propagation. Eggs were incubated at four temperatures (21, 24, 27 and 30 °C) with 3 replicates for each treatment and cultured for 40 days at the same temperature. The larvae were grown in the same aquarium that had been hatched under the same temperature condition for 40 days. The results showed that there was no significant difference in fertilization rate of incubated eggs at different temperatures, but the highest (97%) and lowest (94%) fertilization rates were observed at 24 °C and 21 °C, respectively. The maximum incubation time was recorded at 21 °C and the minimum time required at 30 °C (P < 0.05). The highest percentage of hatching (74.4%) was observed at 24 °C and it decreased with increasing water temperature (P < 0.05). Although, the temperature of 30 °C showed the highest value of length, weight and specific growth rate of larvae in comparison to other temperature treatments, but the highest anomalies (13%) were observed in this treatment, too. The best temperature of incubation and growth of larvae is 24°C and 27°C for goldfish, respectively.
Keywords: Water Temperature, Fertilization, Incubation, Carassius auratus -
Pages 144-155
Astaxanthin is a precious material and has many favorites for human; it is extracted from some creatures such as Haematococcus lacustris. Researchers try to maximize the production of this material. In this research effects of linoleic acid (LA), TiO2 and SiO2 Nanoparticles (NPs) were investigated on astaxanthin production, and expression of two astaxanthin metabolic pathway genes (CRTO and CRTR). The microalgae was cultured in BBM medium for 19 days autographically. In 3rd day, treatments were added to the cultures and astaxanthin measured in 3 days respectively in logarithmic and stationary phases, also RNA was extracted, Real-time PCR applied and Gene expression investigated in 11th. 30 µM LA and TiO2 NPs (40 mg L-1) induced 3.4 and 1.5 times astaxanthin production compared to the control, furthermore, CRTO and CRTR under 30 µM LA and SiO2 NPs (40 mg L-1) treatments displayed the highest gene expression. It was demonstrated that special concentration of Linoleic acid and TiO2 NPs, as inducers, could be used for astaxanthin production; also, Linoleic acid has a direct relationship with astaxanthin production and CRTO´s gene expression in the microalgae.
Keywords: TiO2, SiO2, Inducer, Spectrophtometry