فهرست مطالب

سراج منیر - پیاپی 31 (تابستان 1397)

فصلنامه سراج منیر
پیاپی 31 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن نورائی*، جواد سلمان زاده صفحات 7-27
    نولدکه در نظریه ترتیب نزولش، از ابزارهای گوناگونی جهت کشف ترتیب نزول استفاده می کند. یکی از پرکاربردترین و بنیادی ترین ابزارهای او، اسلوب است. این نوشتار بر آن است تا با روشی توصیفی - تحلیلی، موارد استفاده نولدکه از این ابزار را شناسایی و مطالعه کرده و برداشت او از اسلوب و چگونگی به کارگیری آن در نظریه مذکور را تبیین و ارزیابی کند. دستاورد این مطالعه نشان داد که او اسلوب را به معنای شیوه بیان معنا و مقصود و نوع تعابیر مورد استعمال در متن قلمداد کرده است و از آن در تعیین دوره های چهارگانه زمانی نظریه اش، جداسازی برخی آیات از سوره، کشف کیفیت نزول سوره و ابزار موید برای دیگر ابزارها در کشف ترتیب نزول بهره گرفته است. هرچند که روش او در استفاده از اسلوب در کشف ترتیب نزول، ناقص و نادرست می نماید و نولدکه را از رسیدن به نتایج درست و دقیق باز داشته است.
    کلیدواژگان: اسلوب، ترتیب نزول، تئودور، نولدکه
  • حبیب الله حلیمی جلودار*، فاطمه فضلیان صفحات 29-47
    قرآن کریم برای روز قیامت نام‎های مختلفی برمی‎شمارد، از جمله آن نام ها، «یوم تبلی‎ السرایر» است؛ یعنی «روزی که اسرار نهان انسان آشکار می‎شود». سوالی که این مقاله بدان پاسخ داده است اینکه آیا اسرار نهان انسان‎ها برای همه خلایق آشکار می‎شود یا صرفا برای خود انسان واضح می‎گردد؟ بامطالعه و بررسی تفاسیر و کتب مربوط، دو نظر جلب توجه نموده است یکی اینکه اسرار نهان هر انسانی برای تمام انسان ها علنی می‎شود تا اگر از خوبان است یا از بدان، همه بفهمند و از این طریق بر پاداش یا عذاب او افزوده گردد؛ دیگر اینکه صرفا برای خود انسان آشکار می‎گردد تا از یک طرف قدرت پنهان کردن اعمال را از او سلب نماید و از طرف دیگر آنچه را فراموش کرده است به حساب آورد. البته جدای از این که کدام معنا درست باشد می‎تواند در دنیا، هشداری برای انسان باشد که توان پنهان سازی اعمال را ندارد! نظر مختار با تکیه بر سیاق، روایات تفسیری و آراء مفسران و با تاکید بر رحمت و ستاریت الهی این است که اسرار انسان، فقط برای خود انسان و تمام کسانی که از او و یا به او، خوبی یا بدی داشته‎اند آشکار می‎گردد.
    کلیدواژگان: واکاوی، تبلی‎السرائر، گواهان، تجسم، ستاریت
  • صدیقه موسوی کیانی*، سید محمود طیب حسینی صفحات 49-78
    قرآن کریم معجزه جاودان ادب و بلاغت است. در مباحث بلاغی، ایجاز از اهمیت خاصی برخوردار است. تضمین نوعی از ایجاز است که کلمه، ضمن حفظ معنای خود، به شیوه استعمال کلمه دیگر ازنظر تعدی و لزوم به کاررفته و معنای آن کلمه را نیز به معنای خود اضافه می‎کند و به این ترتیب به شکلی موجز بر هر دو معنا دلالت می کند. تضمین از نوع حقیقت است نه مجاز، چراکه در این اسلوب، واژه‎ای حذف شده و معنای محذوف و مذکور هردو مد نظر گوینده می‎باشد. قیاسی بودن تضمین با رعایت شرایط آن می‎تواند قابل قبول باشد. در موارد متعددی از آیات قرآن اسلوب تضمین به کاررفته که در صورت عدم توجه به آن هنگام ترجمه، می‎توان گفت ترجمه دقیقی از آیه ارایه نشده است. این نوشتار با روش توصیف و تحلیل در پی پاسخ به این سوال است که ترجمه‎های فارسی قرآن در چنین آیاتی از چه میزان دقتی برخوردارند. بررسی های انجام شده نشان داد، بیشتر این ترجمه‎ها جز در موارد اندک، به معنای تضمین شده در کلمه به کاررفته در آیات موردبحث، بی توجه بوده‎اند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی ترجمه‎های فارسی، بلاغت قرآن، تضمین نحوی، حقیقت و مجاز
  • مریم سرگزی*، ولی الله حسومی صفحات 79-99
    روایت سینمایی یکی از انواع روش های تصویرگری است؛ در این روش گوینده بدون در نظر داشتن عناصر سینمایی، مطالب موردنظر خود را به گونه ای بیان می کند که مخاطب موقع شنیدن، آن ها را همچون فیلم در مقابل خود می گیرد و می توان این عناصر سینمایی را در بیان او مشاهده کرد. این روش از ابعاد مختلف قابل بررسی است؛ نوشتار حاضر با توجه به ویژگی های بلاغی برجسته در کلام حضرت علی (ع) به بررسی کاربرد و ظرفیت های این هنر در خطبه 91 نهج البلاغه پرداخته که حاوی گزارشات و روایات مختلف است. بر این اساس به روش توصیفی- تحلیلی سعی می شود تکنیک های سینمایی در این خطبه معرفی و هنر امام علی علیه السلام در هر مورد نشان داده شود. در پایان هر بخش نیز معمولا صحنه هایی از خطبه اول نهج البلاغه که در راستای با این خطبه است و در بعضی موارد آیات قرآن به عنوان شاهد آورده می شود. که حاصل پیوستاری زمان، طبیعت و انسان به عنوان بدنه ای واحد از حیات است.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، نهج البلاغه، خطبه 91، روایت سینمایی
  • طاهره محسنی، خدیجه احمدی بیغش* صفحات 101-122
    یکی از علومی که در فهم، ترجمه و تفسیر کلام الهی تاثیر مستقیم دارد، «علم قرایات قرآن کریم» است. به همین سبب، این علم از دیرباز، موردتوجه مفسران قرآن بوده و تلاش جمعی ایشان بر این بوده که با توجه به قرایت های مختلف و تاثیر دادن آن ها در فهم قرآن، بتوان بهترین برداشت را مطابق قرایت مقبول عرضه نمود. همین اثرگذاری، در تفسیر نیز خود را می نمایاند. پرسشی که این پژوهش درصدد پاسخگویی به آن است آنکه اختلاف قرایات در فهم و تفسیر برخی از آیات سوره بقره چه تاثیری دارد؟ لذا پس از مرور بر تعاریف و عناوین پایه ای، فرش الحروف آیات سوره بقره که اختلاف قرایات از میان هفت قرایت مشهور (قرایات سبع)، بر تفسیر آنان تاثیر دارند شمارش و مورد بررسی و مقایسه قرارگرفته است. از رهگذر این بررسی و مقایسه، میزان تطابق برخی تفاسیر با روایت حفص از عاصم به‎عنوان مشهورترین قرایت در میان مسلمانان مشخص خواهد شد.
    کلیدواژگان: سوره بقره، فرش الحروف، اختلاف قرائات، تفسیر، روایت حفص از قرائت عاصم
  • پروین بهارزاده، سمیرا دوست نواز* صفحات 123-149
    بالاترین هدف ادیان الهی ارتقای معنوی انسان است. اسلام، انسان را دارای ابعاد و وجوه متعدد دانسته و از تاثیر و تاثر ابعاد مختلف وجودی او سخن گفته و رشد و کمال وی را در تمام ابعاد مدنظر داشته است. نظام اخلاقی ترسیم شده از سوی درس آموختگان این مکتب می تواند بهترین الگو جهت حفظ سلامت و ارتقای انسان به بالاترین درجات کمال انسانی او باشد. گفتار یکی از مهم ترین وجوه در هندسه شش وجهی نظام اخلاق فردی ترسیم شده از سوی حضرت علی (ع) در نهج البلاغه است. ازاین رو اصلاح ادبیات زبانی گامی مهم در بسامانی نظام اخلاقی و درنتیجه تضمین سلامت فرد است. از منظر امام (ع) بدون بسامانی گفتار، ساختار اخلاق و نظام ایمان، بسامان نمی شود. در مقاله حاضر مصادیقی از گفتار سلامت‎افزا از منظر امیرمومنان (ع) از کتاب شریف نهج البلاغه گردآوری شده است. گفتار پروامدارانه و بخردانه، ادبیات نرم و ملایم، کلام مبتنی بر صدق، کم گویی، سخن حق، انتقاد سازنده، راز و نیاز و مناجات با خداوند و... از مهم ترین عوامل ارتقا بخش سلامت روحی، معنوی و اخلاقی فرد شمرده می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق، گفتار، نهج البلاغه، سلامت معنوی، ادبیات زبانی
  • فهیمه شریعتی*، محبوبه صمصامی صفحات 151-170
    احساس حرمت، عزت و کرامت برای خود که در متون دینی و اخلاقی مبتنی بر وحی از دیرباز به دو صورت مذموم و ممدوح موردتوجه بوده است در متون روان‎شناسی جدید تحت عنوان عزت نفس و تنها به صورت مثبت موردتوجه قرار گرفته و مولفه ها و علایم و نتایجی برای آن بیان شده است. بررسی دعای مکارم الاخلاق در صحیفه سجادیه به عنوان یک متن معتبر اخلاق وحیانی، توجه ویژه امام سجاد علیه السلام بر عواملی مانند بخشش و گذشت، دعا و طلب خیر و شفا برای بهبود بخشی به رذایل اخلاقی دیگر انسان ها، تقویت حرمت و تکریم نفس، هدفمندی و اصلاح و تکمیل نیت را نشان می دهد. این مسایل در روان‎شناسی جدید در مجموعه ای به نام عزت نفس که دانش جدید از طریق تجربه حسی به زاویه ای از آن الزامات رسیده قابل مشاهده است. در عین حال تفاوت عمده ای بین رهیافت دعای مکارم الاخلاق و روان‎شناسی در توجه به این عوامل وجود دارد که مایه افتراق دو نوع متن بوده و باعث تفاوت در برخی دستورات شده است. بررسی الزامات اخلاق و روان‎شناسی مدرن از یک سو نشان دهنده جهان بینی متفاوت متون اخلاقی مبتنی بر وحی با علوم مدرن است و از سوی دیگر دربردارنده این حقیقت است که بایدهای دستیابی به سعادت اخروی نه تنها با سود مادی منافات ندارد بلکه مسیر تحقق سود مادی نیز از آن می گذرد.
    کلیدواژگان: عزت نفس، انسان، امام سجاد علیه السلام، دعای مکارم الاخلاق، روان‎شناسی جدید
|
  • Ali Nouraei *, Javad Salmanzadeh Pages 7-27
    In his sequence of revelation theory, Noldeke uses various tools to discover the sequence of revelation. One of his most utilized and basic tools is "style". The present paper seeks to identify and study Noldeke's use of this tool with a descriptive-analytical method. It explains and evaluates his understanding of the "style" and its application in this theory. The study shows that he considers the "style" as a way of expressing the meaning, purpose, and type of expressions used in the text. He uses "style" to determine the four-phase chronology of his theory, to separate some verses from surah, and to detect how a surah is descended. He also uses it as an instrument to testify other tools for discovering the sequence of revelation. However, his method to use "style" for discovering the sequence of revelation is incomplete and inaccurate, which has prevented Noldeke from achieving true and accurate results.
    Keywords: Style, sequence of revelation, Orientalists, Theodor Noldeke
  • Habibollah Halimi Jellodar *, Fatemeh Fazlian Pages 29-47
    The holy Quran has given different names for the day of resurrection one of which is the day of Tobleo Sarayer, meaning when the secrets will be revealed. The question to be discussed in this paper is if these secrets will be revealed to all creatures of just to the person. After studying and analyzing the available books and interpretations, tow views stood out. One view is that the secrets of each person will be revealed to all people so that all find out if they are good or bad and, in this way, they will suffer more or will be rewarded more. Another view is that the secrets of each person will be revealed to themselves only so that they cannot deny their actions and whatever was forgotten to be calculated for or against them. Although which view can be true the idea can be a warning for humans in this world that they cannot hide the actions. Referring to Siagh, interpretive narrations, and opinions of interpreters and with an emphasis on the mercy and hiding act of God, Mokhtar believes that human secrets will be revealed to just to them and all those who were affected by or from their actions.
    Keywords: investigation, Tobleo sarayer, witnesses, Imagination, hiding act
  • Sediqeh Mousavi Kiani *, Seyyed Mahmoud Tayyeb Hosseini Pages 49-78
    The Holy Quran is the miracle of eternal literature and rhetoric. According to morphological and syntactic and rhetorical points, a proper understanding facetiae verses and understand the Word of God, it is important. There is no doubt that the translation of the Quran has faced problems. In proportion to the amount of attention to these points, the translation-available, are more or less traumatized. Among these injuries inattention to the issue of guarantees in the translation. Brevity is guaranteed a form of the word while retaining their meaning, the way the use of violence and the need to use another word, the meaning of the verb also adds to its meaning. In this way, concise refers to both meanings. Perhaps not authorized guarantee of truth, because in this mode, simply remove the word and meaning are blacked out and the both desired speaker. in many cases, the verses of the Qur'an are used to ensure that when not paying attention to that, it can be said that an accurate translation of the verse is not provided. this thesis deals with the method of description and analysis to answer the question of what precision the Persian translation of the Qur'an in these revelations is . the results showed that most of these translations are largely ignored in the word used in the verses discussed in the disputed verses.
    Keywords: Pathology translations of Persian, Quran eloquence, secure way, the truth, sentencing
  • Maryam Sargazi *, Valiullah Hassoumi Pages 79-99
    Cinematic narration is one of the types of imaging methods. In this way, the speaker expresses his/ her contents in a way that the audience can take them as a film in front of him/her when hears. They can be observed in his/her expression. This method can be studied in different dimensions. The present article examines the application and potential of this art in the sermon of the ninety-first of Nahjol Balagha, which contains various reports and narrations concerning the prominent rhetorical features in the word of Imam Ali. Accordingly, the descriptive-analytical method tries to introduce cinematic techniques in this sermon and to show the art of imam Ali in each case. At the end of each section, there are usually scenes from Nahjol-Balagha's first sermon in the line with this sermon and in some cases, the verses of the Quran are cited as evidence of the continuity of time, nature and man as a single body of life.
    Keywords: Imam Ali (AS), Nahjolbalagheh, Ninety-first Sermon, cinematic narration
  • Tahereh Mohseni, Khadijeh Ahmadi Bighash * Pages 101-122
    One of the scholars who have a direct influence on the understanding, translation, and interpretation of the Divine Word is the "science of recitation of the Holy Quran". For this reason, this science has long been the focus of Qur'anic commentators and their collective endeavor was to provide the best understanding according to the accepted reading, given the different readings and their effect on the understanding of the Qur'an. The same effect manifests itself in interpretation. The question that this study seeks to answer is how does the difference in the interpretation of the verses affect the understanding and interpretation of some of the verses of Surat al-Baqara? Therefore, after reviewing the basic definitions and titles, the carpet of al-Haruf verses of Surat al-Baqarah, which has the difference of readings among the seven famous recitations (sublime readings), has been interpreted and compared. Through this review and comparison, the extent to which some interpretations of Baruwait's purity of Assam will be recognized as the most popular reading among Muslims will be determined.
    Keywords: Sura al-Baqara, Al-Haruf Carpet, Differences in Qur'anic Readings, Interpretation, Narrative Narration of Assam's Readings
  • Parvin Baharzadeh, Samira Dostnavaz * Pages 123-149
    The main goal of religions is human's spiritual perfection. Islam considers human beings with two spiritual and worldly aspects and explains the connections of these aspects with each other and his growth and perfection have been taken into consideration. Thus, amoral system which raises from the thoughts of people trained in Islamic culture would be the best pattern for such perfection. Imam Ali (peace be upon him)established his moral system on six bases of worldview, value, tendency, method, action, and speech. As a result, one of the ways of improving morality and individuals is to correct their speech. In this regard, in the article examples of high-level health speeches are collected from Amir momenan's perspective from Nahjlbalaghah'book.On one hand, Imam Alicounting some factors as the main reasons for perfection in spirituality and morality of the individuals: wise speeches, gentle words, frank speeches, truthfulness, effective criticism, praying to God.
    Keywords: Morality, Speeches, Nahjlbalaghah, The spiritual health
  • Fahimeh Shariati *, Mahboubeh Samsami Pages 151-170
    The feeling of self-esteem, dignity, and glory that has long been dealt with as both reprehensible and praised in religious and revelation-based ethical texts has been regarded in modern psychology texts as self-esteem and only in a positive sense, for which many components, signs, and outcomes have been mentioned. Study of Makarim al-akhlaq Prayer in Al-Sahifa al-Sajjadiyya, as a valid text of revelation ethics, indicates the special attention by Imam Sajjad (PBUH) to many factors such as forgiveness and remission, praying for the improvement and cure of other people's viciousness, strengthening self-respect and self-esteem, and purposefulness as well as perfection of the intentions. These issues can be seen in modern psychology as a discussion called self-esteem, where modern science has reached an angle of those through requirements through sensory experience. At the same time, there is a major difference between the approach taken by Makarim al-akhlaq Prayer and psychology to the factors, differentiating the two text types and causing differences in some commands. The study of the requirements of modern psychology and ethics, on the one hand, reflects the different worldview of revelation-based texts with modern science, and on the other hand, indicates the fact that the musts of obtaining eternal prosperity are not only compatible with material gains but are also in line with material gains.
    Keywords: Self-esteem, Human, Imam Sajjad (PBUH), Makarim al-akhlaq Prayer, Modern Psychology