فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال هفدهم شماره 8 (پیاپی 105، آبان 1399)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال هفدهم شماره 8 (پیاپی 105، آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • آسیه قیافه شیرزادی، محمدجواد وریدی*، الناز میلانی صفحات 1-14

    میان وعده ها به بخش قابل توجهی از رژیم غذایی بسیاری از افراد به ویژه کودکان تبدیل شده اند. همچنین اسنک ها به دلیل تنوع و رنگ های جذاب، ماندگاری بالا و هزینه نسبتا کم طرفداران بسیاری دارند. عمده آن ها از غلات تولید می شوند و مشکل اصلی این میان وعده ها، مواد مغذی ناکافی بوده که  اثر منفی بر سلامتی داشته و باعث افزایش میزان چاقی در افراد، به ویژه کودکان می گردد. با بهره گیری از شبه غله کینوا در محصولات اسنک، باعث ایجاد تنوع در محصولات فعلی شده و همچنین موجب افزایش ارزش غذایی اسنک می گردد. از طرفی امروزه توجه به کاربرد مجدد فراورده های جنبی صنایع غذایی و فرعی نهاده های کشاورزی بیشتر شده است و برگرداندن این محصولات به چرخه تولید باعث افرایش ارزش افزوده می گردد. یکی از این فراورده های جنبی، گندم سن زده می باشد که به دلیل اسیب شبکه گلوتنی مورد استفاده در صنایع پخت نمی باشد و به مصرف خوراک دام می رسد. در این پژوهش اثر متغیرهای مستقل شامل میزان سطوح افزودن کینوا (0،25،50%)، میزان رطوبت (12،15،18 درصد)، سرعت چرخش مارپیچ (200، 120،160 دور در دقیقه) در قالب طرح مرکب مرکزی بود. تاثیر متغیرهای مستقل بر برخی خصوصیات فیزیکی و عملکردی فراورده شامل نسبت انبساط، سختی بافت، شاخص جذب آب، شاخص حلالیت آب، ارزیابی حسی موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش کینوا تا 50 درصد، سختی بافت (11/57-4/72 نیوتن)، شاخص حلالیت در آب (28/4-21) و پذیرش کلی محصول اکسترود شده، افزایش پیدا کرد و همچنین باعث کاهش نسبت انبساط (2/86-3/77)، شاخص جذب آب (5/05-5/39) و پذیرش حسی بافت، گردید. نتایج ارزیابی حسی مشخص کرد که شرایط رطوبت 12% و سرعت چرخش 175rpm و سطوح افزودن کینوا (19%)، برای تولید میان وعده مناسب بوده و بیشترین پذیرش کلی را دارد.

    کلیدواژگان: میان وعده حجیم شده، کینوا، گندم سن زده، ویژگی عملکردی، اکستروژن
  • مطهره پیرنیا، فریده طباطبایی یزدی، سید علی مرتضوی*، محبت محبی صفحات 15-30

    زوفا (Hyssopus officinalis) و کندر (Boswellia carteri) به عنوان دوگیاه دارویی ارزشمند، در طب دارویی سنتی کاربرد فراوانی دارند. با توجه به افزایش مقاومت میکروارگانیسم های بیماری زا به آنتی بیوتیک ها و افزایش هزینه های درمان، توجه به ترکیبات با منشا طبیعی توسعه یافته است. در این مطالعه، اسانس زوفا و کندر به صورت جداگانه به روش تقطیر با آب استخراج گردیدند. اجزای تشکیل دهنده اسانس به وسیله GC/MS شناسایی شدند. تعیین قطر هاله عدم رشد و حداقل غلظت بازدارندگی رشد به ترتیب با روش های انتشار دیسک در آگار و رقت سازی در مایع انجام شد. جهت تشخیص حداقل غلظت کشندگی، از خانه هایی که فاقد تغییر رنگ بودند، استفاده شد. در این مطالعه، به ترتیب 24 و 22 ترکیب در اسانس زوفا و کندر شناسایی شد. ترکیب عمده اسانس زوفا را، cis-3-pinanone (2/28%) تشکیل می داد. و عمده ترین ترکیب اسانس کندر -pineneα (22%) بود. هر دو اسانس زوفا و کندر دارای بالاترین تاثیر علیه باکتری های استافیلوکوکوس اوریوس و باسیلوس سریوس بودند، و کمترین میزان قطر هاله عدم رشد مربوط به باکتری های گرم منفی اشرشیاکلی و سودوموناس ایروژینوزا بود. از سویی در این تحقیق مشخص شد که مخمر کاندیدا آلبیکنس حساس تر از کپک آسپرژیلوس نیجر در برابر هر دو اسانس بود (p<0.05). نتایج نشان داد که گیاهان از نظر فرآورده های ثانویه مثل ترپنوییدها، آلکالوییدها و فلاوونوییدها بسیار غنی هستند که بیشتر آنها دارای اثرات ضدمیکروبی می باشند.

    کلیدواژگان: گیاه زوفا، گیاه کندر، ترکیب شیمیایی، اثر ضدمیکروبی، غلظت بازدارنده افتراقی
  • پریسا دلالت، لیدا شاهسونی*، شادی مهدیخانی صفحات 31-46

    در تحقیق حاضر آرد کدو تنبل در سطوح 0، 1، 3 و 5 درصد به عنوان جایگزین آرد و شکر مصرفی در فرمولاسیون بیسکویت مورد استفاده قرار گرفت و ویژگی های فیزیکوشیمیایی، آنتی اکسیدانی، ریولوژیکی و حسی نمونه ها و همچنین اندیس پراکسید نمونه ها طی بازه های زمانی 1، 30 و 60 روز پس از پخت بررسی شد.  نتایج ارزیابی خواص ریولوژیکی خمیر نشان داد که پایین ترین درجه سست شدن خمیر  و بالاترین عدد کیفیت متعلق به نمونه T3 (حاوی 5% آرد کدو تنبل+ 95% آرد گندم+ 25% شکر) بود (05/0p≤). با افزایش آرد کدو تنبل، میزان پروتئین بیسکویت های تولیدی به طور معنی داری کاهش و میزان چربی، فیبر و رطوبت بیسکویت های تولیدی به طور معنی داری افزایش یافت (05/0p≤). با افزایش مقدار آرد کدو تنبل، میزان اندیس پراکسید بیسکویت های تولیدی به طور معنی داری کاهش یافت (05/0p≤).  درتمامی روزهای مورد بررسی با افزایش مقدار آرد کدو تنبل، میزان فنل تام نمونه ها به طور معنی داری افزایش و میزان (IC50) بیسکویت های تولیدی به طور معنی داری کاهش یافت(05/0p≤). افزودن مقادیر مختلف آرد کدو تنبل منجر به کاهش معنی دار سختی و پیوستگی نمونه ها شد (05/0p≤). نتایج ارزیابی حسی نمونه ها نشان داد که بالاترین امتیاز پذیرش کلی متعلق به نمونه T3 (حاوی 5% آرد کدو تنبل+ 95% آرد گندم+ 25% شکر) بود. تیمار مذکور به عنوان تیمار برتر معرفی شد.

    کلیدواژگان: بیسکویت، کدو تنبل، فارینوگراف
  • مژده کریمی، سید علی مرتضوی، ایمان شهابی قهفرخی، جمشید خان چمنی صفحات 47-62

    گاما آمینو بوتیریک اسید (GABA) یک اسید آمینه غیر پروتئینی است که از باکتری ها، گیاهان و مهره داران بدست  می آید. گابا یک ترکیب شناخته شده است زیرا نقش فیزیولوژیکی مهمی در انتقال پیام های عصبی، کاهش فشار خون، تکرر ادرار و ایجاد آرامش دارد. گابا به صورت بیولوژیکی به وسیله ی اسید لاکتیک باکتریاها تولید می شود که به صورت گسترده در تخمیر غذاها استفاده می شوند. در این مطالعه باکتری های تولید کننده گابا برای ریز پوشانی به وسیله ی ایزوله پورتیین سویا و آلژینات انتخاب شده و به روش امولسیون سازی ریزپوشانی شدند. راندمان ریزپوشانی و میزان به دام افتادن باکتری های تولیدکننده گابا در کپسول های ایزوله پروتئین سویا و آلژینات به کمک میکروسکوپ الکترونی روبشی تایید شد. توانایی تولید گابا و زنده مانی باکتری های ریز پوشانی شده در شرایط شبیه سازی شده دستگاه گوارش انسان بررسی شد. برای شناسایی باکتری های تولید کننده گابا، باکتری های ایزوله شده از ترخینه و هویج تخمیر شده روی محیط کشت MRS حاوی 1 درصد مونوسدیم گلوتامات کشت شد. راندمان تولید گابا به کمک کروماتوگرافی لایه نازک (TLC)  و کروکاتوگرافی مایع (HPLC) بررسی شد. بر اساس نتایج ثبت شده، لاکتوباسیلوس برویس PML1 ایزوله شده از ترخینه و لاکتوباسیلوس برویس G42 ایزوله شده از هویج تخمیر شده میزان تولید گابا را 304 میلیگرم بر لیتر و 2511 میلی گرم بر لیتر بعد از 30 ساعت در 30 درجه سانتیگراد نشان دادند. نتایج نشان داد زنده مانی و میزان تولید گابا به کمک ریزپوشانی با  ایزوله پروتئین سویا و آلژینات و به دلیل تولید مناسب سلول بهبود یافته است.  این مطالعه پتانسیل ریز پوشانی باکتری ها همراه با افزایش راندمان تولید گابا با هدف ایجاد یک غذای فراسودمند را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: غذای فراسودمند، ریز پوشانی، گاما آمینو بوتریک اسید، لاکتوباسیلوس برویس، ایزوله پروتئین سویا
  • مجتبی بنیادیان*، آرش عبادی، مریم عباس والی، فهیمه توریان، زهرا هاشمی صفحات 63-70
    زمینه وهدف

    شیر تنها ماده شناخته شده درطیعت است که می تواند نیاز بدن را به طورکامل و متعادل تا سن 6 ماهگی تامین کند. شیر به دلیل دارا بودن مواد مغذی محیط بسیار مناسبی برای رشد انواع باکتری ها و مستعد فساد می باشد، از این رو برخی افراد سودجو با افزودن برخی مواد سعی در جلوگیری از فاسد شدن شیر و یا سالم جلوه دادن شیر فاسد دارند. لذا بررسی شیرهای تولید شده از نظر وجود تقلبات همواره ضروری است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، تعداد 120 نمونه شیر از شیرهای ورودی به کارخانجات لبنی استان مازندران، در طی فصول گرم و سرد سال اخذ گردید. بر روی نمونه ها شاخص هایی نظیر نقطه انجماد، اسیدیته، pH، ماده خشک، دانسیته، پروتئین و چربی شیرها مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین برای پی بردن به تقلبات صورت گرفته آزمون هایی جهت شناسایی مواد شوینده، فرمالین، نمک، آب اکسیژنه، آب و جوش شیرین افزوده شده روی نمونه های شیر انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که اختصاصات شیرهای تولید شده از قبیل دانسیته، نقطه انجماد، پروتئین، چربی، pH، اسیدیته و ماده خشک در فصول سرد و گرم سال اختلاف آماری معنی داری با یکدیگر ندارند.  تقلبات در شیرهای ورودی به کارخانجات در فصل سرد سال مربوط به اضافه کردن دترجنت و آب اکسیژنه به میزان 6/1 درصد، و در فصل گرم سال مربوط به مواد شوینده 3/3 درصد، آب اکسیژنه 3/3درصد، فرمالین 6/1 درصد و جوش شیرین 6/11 درصد بود. مقایسه وقوع تقلبات در شیر طی فصول سرد و گرم سال نشان داد که میزان این تقلبات در فصول گرم سال به مراتب بیشتر از فصول سرد سال است (05/0<P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که  تقلب در شیرهای تولید شده در استان مازندران وجود داشته و در فصول گرم به مراتب بیشتر از فصول سرد است.

    کلیدواژگان: تقلبات، شیر خام، کارخانه های لبنی، مازندران
  • آرش کوچکی*، سیده الهام ابراهیمی، محبت محبی، الناز میلانی صفحات 71-80

    در این پژوهش اثر غلظت های مختلف گلیسرول (60 ،70 و 80 درصد) و دماهای مختلف خشک کردن (45 ،60 و 75 درجه سانتی گراد) بر ویژگی های فیزیکی و مکانیکی فیلم ترکیبی صمغ دانه قدومه شهری- ایزوله پروتئین خلر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدت زمان خشک کردن محلول فیلم با افزایش دما از C°45 به C°75 کاهش و با افزایش غلظت گلیسرول از 60 به 70 درصد افزایش یافت. طول دوره خشک کردن برای نمونه های حاوی 70 و 80 درصد گلیسرول تقریبا مشابه هم بود. با افزایش دما از C°45 به C°75 حلالیت، جذب رطوبت، مقاومت نسبت به کشش کاهش و مدول الاستیسیته فیلم زیاد شد. درحالیکه با افزایش غلظت گلیسرول از 60 به 80 درصد حلالیت و جذب رطوبت افزایش و مقاومت نسبت به کشش و مدول الاستیسیته کاهش یافت

    کلیدواژگان: خشک کردن، صمغ دانه قدومه شهری، پروتئین خلر، جذب رطوبت، مقاومت نسبت به کشش
  • نجمه واحد دهکردی، ابراهیم رحیمی* صفحات 81-88

    استافیلوکوکوس اوریوس یکی از مهمترین پاتوژن هایی است که مسمومیت های غذایی مخصوصا در محصولات گوشتی ایجاد می کند. عصاره مرزه به دلیل میزان بالای ترکیبات فنولی تاثیر زیادی در جلوگیری از رشد استافیلوکوکوس اوریوس در شرایط آزمایشگاهی نشان داده است. بنابراین این تحقیق با هدف بررسی اثر عصاره متانولی مرزه کوهی در جلوگیری از رشد استافیلوکوکوس اوریوس در گوشت چرخ کرده و تعیین غلظت موثر آن در این فرآورده صورت پذیرفت. پس از استخراج عصاره مرزه با استفاده از متانول این عصاره در غلظت های 06/0، 125/0، 25/0، 5/0، 1 و 5/1 درصد به گوشت تلقیح شده به استافیلوکوکوس اوریوس اضافه و طی زمان های 7، 14، 21 و 28 روز شمارش کلی و میزان رشد این باکتری بررسی گردید. همچنین خصوصیات حسی نمونه ها نیز به روش هدونیک بررسی شد. نتایج حاصل از آزمایشات میکروبی، نشان داد که غلظت های عصاره مرزه کوهی 25/0 درصد به بالا می تواند باعث ممانعت از رشد استافیلوکوکوس اوریوس و شمارش کلی میکروب ها در گوشت چرخ کرده گردد. از طرفی نتایج ارزیابی حسی نشان داد استفاده از عصاره مرزه کوهی تا 5/0 درصد تاثیر مثبتی بر خصوصیات حسی گوشت چرخ کرده دارد. بنابراین عصاره مرزه کوهی می تواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در فرآورده های گوشتی بخصوص گوشت چرخ کرده استفاده شود.

    کلیدواژگان: مرزه کوهی، استافیلوکوکوس اورئوس، گوشت چرخ کرده
  • اکرم شریفی*، سونیا رجبی صفحات 89-99

    در دهه های اخیر، شیوع چاقی و بیمارهای های ناشی از آن همچون بیماری های قلبی-عروقی، دیابت، فشار خون بالا و برخی از انواع سرطان ها، منجر به افزایش تقاضا برای محصولات کم کالری شده است. با این حال، حذف یا کاهش اجزای پرکالری فرمولاسیون های غذایی، ویژگی های ارگانولپتیک محصول نهایی را به گونه ای منفی تحت تاثیر قرار خواهد داد. هدف از پژوهش پیش رو، تولید یک کیک صبحانه کم کالری غنی از فیبر با ویژگی های مطلوب ارگانولپتیک بود. برای این منظور، سطوح مختلفی از فیبر سیب (0، 10 و 20%) و صمغ گوار (0، 5/0 و 1%) در فرمولاسیون کیک صبحانه قرار گرفت و ویژگی های فیزیکوشیمیایی، بافتی، حسی و میکروبی آنها در مقایسه با نمونه شاهد بررسی شد. یافته ها نشان دادند که افزودن فیبر سیب به فرمولاسیون کیک صبحانه، با کاهش پروتئین و کربوهیدرات و افزایش فیبر فرآورده نهایی همراه بود ولی جایگزینی نسبی چربی با صمغ گوار تاثیر قابل ملاحظه ای روی چربی نداشت. بالاترین میزان سفتی در نمونه دارای بیشترین فیبر و بدون صمغ و کمترین میزان آن در نمونه دارای بیشترین صمغ و بدون فیبر مشاهده شد. همچنین، با گذشت زمان، سفتی تمامی نمونه ها  به طور معنی داری افزایش یافت. فیبر و صمغ گوار هر دو باعث کاهش کالری کیک صبحانه شدند ولی تاثیر فیبر سیب به مراتب چشمیگرتر بود به گونه ای که کمترین کالری در تیمار حاوی بالاترین فیبر و صمغ مشاهده شد. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که اختلاف آماری معنی داری در امتیاز طعم، بو و رنگ نمونه ها وجود نداشت؛ با این حال، امتیاز بافت و پذیرش کلی نمونه های حاوی فیبر بیشتر و صمغ کمتر، پایین تر از نمونه های دیگر بود. به دلیل امتیاز حسی بالاتر، فیبر بیشتر و همچنین کالری پایین تر نسبت به نمونه شاهد، نمونه T5 (10% فیبر سیب + 1% صمغ گوار) به عنوان تیمار برتر انتخاب شد.

    کلیدواژگان: کیک صبحانه، کم کالری، فیبر سیب، صمغ گوار، فیزیکوشیمیایی، حسی
  • سارا رنجبر، علیرضا بصیری*، امیرحسین الهامی راد، اکرم شریفی، حسین احمدی چناربن صفحات 101-111

    غنی‏سازی مواد غذایی برای پیش‏گیری و درمان ناهنجاری ‏های ناشی از فقر ریزمغذی‏ها از روش‏هایی است که به دلیل هزینه‏های پایین و بدون نیاز به تغییر برنامه و عادات غذایی، به طور گسترده در سطح جهان، مورد استفاده قرار می‏گیرد. در غنی سازی دانه‏های غلات معمولا از روش‏های غوطه‏وری و پاشش و برای آرد غلات از فرآیند اکستروژن، استفاده می‏شود. در غنی سازی به روش اکستروژن، افزدونی‏های مورد استفاده در درون ماتریکس غذایی قرار می‏گیرند و به همین دلیل خروج آنان طی مراحل مختلف فرآوری کمتر از دیگر روش‏های غنی‏سازی می‏باشد. در تحقیق حاضر، برنج بازسازی شده به روش پخت اکستروژن، با ویتامین D3 (100000 IU/g)، در غلظت‏های 5/2، 5، 5/7 و 10 µg/100g  و عنصر روی (اکسید روی)، در غلظت‏های 5، 10، 15 و 20 mg/100g، غنی گردید و در ادامه باقی‏مانده آن ها پیش و پس از فرآیند اکستروژن و هم‏چنین پیش و پس از پخت، در فواصل زمانی ثابت 30 روزه و طی دوره نگهداری 180 روزه، مورد سنجش قرار گرفت. طبق نتایج، دوره نگهداری و هم‏چنین فرآیند پخت بر پایداری این مواد در برنج بازسازی شده، تاثیری معنی دار داشت به گونه‏ای که مقدار ویتامین D3 و عنصر روی در پایان دوره نگهداری 180 روزه به ترتیب 9/32  و 3/11 درصد (پیش از پخت) و 9/38 و 0/24 درصد (پس از پخت) کاهش یافتند اما این مواد طی فرایند اکستروژن از پایداری مطلوبی برخوردار بودند. در مجموع و طی مراحل مختلف فرآوری، محتوی ویتامین D3 و عنصر روی، به ترتیب 1/87 و 0/39 درصد کاهش یافتند.

    کلیدواژگان: آرد غلات، تکنولوژی پخت، مواد معدنی، صمغ گوار، صمغ عربی
  • آی تکین نجاتی راد، معصومه مقیمی، راحیل رضایی*، حمید بخش آبادی صفحات 113-122

    ولیک (Crataegus spp.)  منبع غنی  ازآنتی اکسیدان های طبیعی به ویژه فلاونوییدها  و آنتوسیانین ها می باشد که این ترکیبات زیست فعال اثرات مختلف و مفید دارویی و سلامتی بخش دارند. در این مطالعه به منظور استخراج عصاره از میوه های ولیک به کمک پیش تیمارهای فراصوت (برای 30 دقیقه)، مایکروویو (150 ثانیه) و فراصوت- مایکروویو (30 دقیقه فراصوت +150 ثانیه مایکروویو) استفاده گردید و بعد از اعمال این پیش تیمارها، عصاره میوه ها با اتانول استخراج گردید و یک نمونه نیز بدون پیش تیمار به عنوان شاهد انتخاب شد. میزان ترکیبات فنولی کل، توانایی مهار رادیکال های آزاد DPPH، قدرت احیاکنندگی آهن، اسیدیته و برخی از ترکیبات مهم موجود (توسط دستگاه گازکروماتوگرافی/طیف سنجی جرمی) نمونه ها مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری و بهینه سازی فرایند به روش کاملا تصادفی و توسط نرم افزار SAS انجام شد. نتایج نشان داد که استفاده از پیش تیمارهای مختلف منجر به افزایش میزان ترکیبات فنولی کل، توانایی مهار رادیکال های آزاد DPPH و میزان قدرت احیاکنندگی آهن در عصاره های استخراج شده گردید به طوری که نمونه حاصل از پیش تیمار فراصوت- مایکروویو نسبت به نمونه شاهد، 89/9 درصد فنول کل بیشتری داشت.  نتایج تجزیه و تحلیل داده های حاصل از اسیدیته نمونه ها مشخص گرداند که نوع پیش تیمار بر میزان اسیدیته نمونه ها تاثیر معنی دار نداشت (01/0< p). استفاده از پیش تیمار فراصوت- مایکروویو منجر به افزایش بیشتر ترکیبات موجود در عصاره شد و ترکیب بیس (2- اتیل هگزیل) فتالات بیشترین ترکیب قابل شناسایی در عصاره ها بود. در پایان می توان بیان داشت که پیش تیمار فراصوت- مایکروویو بهترین پیش تیمار برای استخراج عصاره از میوه های ولیک بود.

    کلیدواژگان: مایکروویو، اولتراسوند، قدرت آنتی اکسیدانی، عصاره ولیک
  • اتنا غلامی، حسین عباسپور، مهیار گرامی، حمید هاشمی مقدم* صفحات 123-134

    استفاده از فناوری نانو، می تواند کاربردهای مهم و جدیدی را در زمینه های مختلف علوم کشاورزی ایجاد نماید به گونه ای که بر بهبود عملکرد گیاهان، افزایش رشد و فتوسنتز تاثیرگذار باشد. با استفاده از این فناوری می توان شیوه های مدیریت محصول را بهبود بخشید. میزان جذب نانو ذرات در گیاهان متفاوت بوده و بستگی به نوع گیاه، ترکیب شیمیایی و اندازه این ذرات دارد. نانو ذره دی اکسید تیتانیوم (TiO2) به طور وسیعی در صنایع کشاورزی به جهت  افزایش خصوصیات رشدی گیاهان به کار می رود. بدین منظور این پژوهش به مطالعه اثر نانوذرات تیتانیوم دی اکسید بر رنگیزه های فتوسنتزی و برخی از خصوصیات بیوشیمیایی و آنزیم های آنتی اکسیدانی گیاه رزماری (Rosmarinus officinalis L.) پرداخته است. این تحقیق بصورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1396-97 در گلخانه دانشگاه آزاد دامغان صورت پذیرفت. غلظت های مختلف نانوذره تیتانیوم در هفت سطح (0، 20، 40، 80، ،100، 200 و 400 پی پی ام) طی سه مرحله با بازه زمانی یکهفته بر گیاه رزماری محلول پاشی شدند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نانوذره تیتانیوم مقدار کلروفیل a ، کلروفیلb، کلروفیل کل و کاروتنویید روند افزایشی را نشان داد به گونه ای که بیشترین مقدار کلروفیل کل و کاروتنویید مربوط به غلظت 200 پی پی ام نانوذره تیتانیوم بود. همچنین اثر نانوذره تیتانیوم بر مقدار قند محلول حاکی از آن بود که با افزایش غلظت های نانوذره تیتانیوم روند افزایشی در این صفت مشاهده گردید که بیشترین مقدار  مربوط به غلظت های100، 200 و 400 پی پی ام نانوذره بود. نتایج محلول پاشی نانوذره تیتانیوم بر مقادیر آنزیم های آنتی اکسیدانی بیانگر آن بود که در سطوح بالای غلظتی نانوذره تیتانیوم (80،100، 200 و 400 پی پی ام) مقدار این آنزیم های آنتی اکسیدانی  افزایش معنی داری را نسبت به نمونه شاهد داشت.

    کلیدواژگان: فناوری نانو، نانوذره تیتانیوم، رنگیزه های فتوسنتزی، گیاه رزماری
  • علی گنجلو*، محسن زندی، ماندانا بی مکر، سمانه منجم صفحات 135-149

    کنترل مراحل رسیدگی فرآورده های کشاورزی طی نگهداری و درجه بندی کیفی آنها بر اساس مرحله رسیدگی از اهمیت بالایی برخوردار است. پوشش های خوراکی می توانند عمر انبارمانی فرآورده های کشاورزی را افزایش دهند و از آنها طی عملیات جابجایی، نگهداری، فرآوری و عرضه به بازار مصرف محافظت نمایند. هدف از پژوهش حاضر ایجاد سامانه ای برای کنترل و جداسازی کیفی گوجه فرنگی گیلاسی در دو حالت با و بدون پوشش ژل آلویه ورا بر مبنای سامانه بینایی مصنوعی می باشد. برای این منظور نخست خصوصیات فیزیکی وشیمیایی شامل اسیدیته قابل تیتر (TA)، مواد جامد محلول کل (TSS) و سفتی بافت (F) گوجه فرنگی های گیلاسی در هر دو حالت اندازه گیری گردید. براساس این خصوصیات شاخص رسیدگی (RPI) تعیین گردید و نمونه ها بر اساس مرحله رسیدگی به دو درجه کیفی MS1 و MS2 طبقه بندی شدند. در ادامه با کمک سامانه بینایی مصنوعی با استفاده از دو سیستم تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی (PCA)، شبکه عصبی مصنوعی پس انتشار (BPNN) و با کمک خصیصه های رنگی و بافتی حاصل از تصویر به صورت مجزا و با هم، نمونه ها طبقه بندی گردید. نتایج طبقه بندی نشان داد که استفاده از خصیصه های رنگی و بافتی باهم سبب طبقه بندی با صحت بیشتر می گردد. در این میان با کمک 21 خصیصه رنگی و بافتی روش های PCA و BPNN قادر به جداسازی نمونه ها به ترتیب با دقت 72/85 و 21/98 بودند. صحت بالاتر روش BPNN به سبب عملکرد غیر خطی آن است. نتایج به دست آمده از این پژوهش حاکی از آن است که ژل آلویه ورا در به تاخیر انداختن فرایند رسیدن گوجه های گیلاسی به طور موفقیت آمیزی عمل می نماید و می توان از سامانه بینایی مصنوعی به عنوان یک روش غیرمخرب برای ارزیابی میزان رسیدگی گوجه فرنگی گیلاسی براساس خصیصه های رنگی و بافتی به طور کارآمد استفاده کرد.

    کلیدواژگان: گوجه فرنگی گیلاسی، درجه رسیدگی، پردازش تصویر، تجزیه و تحلیل چند متغیره، شبکه عصبی مصنوعی پس انتشار
  • راهب فروتن بیگباغلو، فاروق شریفیان*، علی حسن پور صفحات 151-159

    شیر یک غذای کامل برای انسان محسوب می شود ولی تقلبات تلفیقی و عدم تشخیص سریع آن توسط دستگاه های موجود؛ صنعت فرآورده های لبنی را با چالش روبرو کرده است. در این راستا، از هدایت الکتریکی با جریان متناوب، برای تشخیص برخی خواص شیر استفاده می شود اما استفاده از جریان مستقیم، به علت معایبی مانند پلاریزاسیون الکترودها و هیدرولیزاسیون شیر مجاز نیست. در این تحقیق، دستگاهی ساخته شده است که بر مبنای مقاومت الکتریکی شیر کار می کند. در این دستگاه؛ با عبور جریان مستقیم از شیر، مواد معلق باردار در سطح الکترودها جذب شده و رقیق شدن شیر را سبب می شود. دانسیته جریان الکترود، در مقاومت های 1/48، 1/85، 2/5، 3/7 و 7/4 کیلواهم با دو الکترود آلومینیومی و فولادی در دماهای 17/2، 20/7 و 23/7 درجه سلسیوس؛ با فواصل الکترود 1، 2 و 3 سانتی متر، در حجم های 15، 30 و 45 سی سی شیر در مدت دو دقیقه اندازه گیری شده و عوامل موثر در طراحی دستگاه با هدف کاهش اثرات معایب دوگانه، به روش هندسی بهینه سازی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد دستگاه با الکترود فولادی و ضریب سل 0/33 Cm-1، می تواند کیفیت 45 سی سی شیر با دمای 25 درجه سلسیوس را به طور بهینه اندازه گیری نماید. دانسیته جریان با الکترود فولادی، کمتر از الکترود آلومینیومی بوده و با کاهش مقاومت کنترل مدار؛ مقدار آن افزایش می یابد که مقدار بهینه   آن در جهت کاهش پلاریزاسیون الکترودها و نرخ هیدرولیزاسیون؛ با مقاومت 3/2 کیلواهمی و ضریب سل ثابت و با حداقل نوسان، 1/5 میلی آمپر بدست آمده است و دما، حجم شیر و فاصله الکترودها تاثیری در مقدار آن نداشتند.

    کلیدواژگان: بهینه سازی هندسی، پارامترهای طراحی، دانسیته جریان الکتریکی، ضریب سل، مقاومت کنترلی
  • محمدرضا کوشکی*، محمدحسین عزیزی تیریز زاد، شیما محرابی صفحات 161-168

    در این پژوهش جایگزینی شکر با درصدهای صفر%، 25%، 50%، 75%و 100%، از شیره انگور به عنوان شیرین کننده و فرآورده سالم در تهیه کیک اسفنجی و تاثیر آن بر ویژگی های فیزیکی و ارزیابی حسی کیک اسفنجی در روزهای اول و هفتم پس از تولید مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد افزایش میزان شیره انگور در نمونه های کیک تغییرات چشمگیری بر ویژگی های آن ایجاد کرد. نمونه حاوی 100% شیره انگور دارای بیشترین حجم و کمترین سفتی در بین نمونه های 25%، 50% و 75% و نمونه حاوی 50% شیره انگور بیشترین دانسیته حجمی و سفتی بافت را داشت. مقایسه میانگین های اثر متقابل تیمار و عمر انباری در روز نشان داد بیشترین سفت شدگی ها در روز هفتم رخ داده و نمونه ها در این روز سفت تر شدند. از نظر تخلخل نیز نمونه حاوی 25% شیره انگور متخلخل تر بود. میانگین و انحراف معیار اثر تیمار شاهد در مقابل سایر تیمارها در همه روزها نشان داد سفت شدگی تمام تیمارها نسبت به تیمار شاهد افزایش داشته و از این نظر بین نمونه ها اختلاف آماری معنی داری مشاهده شد. به طور کلی می توان کیک اسفنجی تهیه شده با 100% جایگزین کردن شیرین کننده طبیعی (شیره انگور) بجای شکر را به دلیل داشتن بیشترین حجم، کمترین میزان سفت شدگی و طعم و ظاهر مطلوب تر به عنوان بهترین نمونه معرفی کرد.

    کلیدواژگان: کیک اسفنجی، سفتی، حجم، تخلخل، دانسیته
  • امیرحسین علی پور، محمد دانشی*، ابوالفضل صادقیان صفحات 169-179

    کاهش مصرف شکر در فرمول بندی فراورده های غذایی یکی از راهبردهای دستیابی به غذای سالم است امااثر نامطلوبی بر بافت و خصوصیات حسی فراورده می گذارد.ثابت شده درک طعم ، تحت تاثیر ساختار و ترکیبات ماده غذایی قرار دارد.در این پژوهش اثرات متقابل آروما/بافت بر درک شیرینی شیر طعم دار و کاهش مصرف شکر مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای مختلف شیرکاکایو شامل تیمارهای شاهد با محتوای شکر متفاوت (5/4، 6 و 5/7 درصد)و14 تیمار حاوی مقادیر مختلف پایدارکننده (1/0 ، 15/0 و 2/0 درصد)، طعم دهنده های وانیل (0، 002/0 و 004/0 درصد)  و کارامل(0، 025/0 و 05/0 درصد) بودند. پس از اندازه گیریpH ، ماده خشک و ویسکوزیته ، تمامی تیمارها توسط گروه های ارزیاب آموزش دیده و  نیمه آموزش دیده مورد ارزیابی حسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش های TOPSIS و AHP به منظور انتخاب بهترین محصول انجام شد. نتایج نشان داد با کاهش میزان شکر، pH کاهش و با افزایش پایدار کننده میزان ماده خشک و ویسکوزیته افزایش یافت (05/0>P). نمونه های حاوی ترکیب طعم دهنده های وانیل و کارامل و با 20% شکر کاهش یافته،دارای بهترین خصوصیات حسی بودند. همچنین تیمارهای حاوی مواد پایدارکننده سبب افزایش درک شیرینی در حضور مواد طعم دهنده گردیدند.بطور کلی این مطالعه نشان داد که می توان با استفاده هم زمان از مواد پایدارکننده و طعم دهنده های وانیل و کارامل ، محتوای شکر در فرمولاسیون شیرکاکایو رابطور موفقیت آمیزی تا 20% کاهش داد.

    کلیدواژگان: شیر طعم دار، کاهش شکر، اثرات متقابل، ارزیابی حسی، درک شیرینی
|
  • Asiyeh Ghiafeh Shirzadi, MohammadJavad Varidi*, Elnaz Milani Pages 1-14

    Snacks have become a significant part of the diet of many people, especially children. These snacks have many fans due to their attractive objects and colors, high durability and relatively low cost. Most of them are made from cereals, and the main problem with these snacks is insufficient nutrients, which have a negative effect on health and increase obesity in people, especially children. Using quinoa grain in products, it creates diversity in current products and also increases the nutritional value of snack. On the other hand, today, attention has been paid to the re-use of by-product in the food industry and the rate of agriculture inputs, and returning these products to the production cycle will increase the value added. One of these by-product is suni bug damaged wheat, which is used not used in the cooking industry due to the damage of the gluten network and is consumed by livestock feed. In this study, the effect of the independent variables included the percentage of addition of quinoa (0.25%, 50%), moisture content (12, 15, 18%), the screw speed (120,160,200 rpm) was in the form of a central composite design. The influence of the independent variables on some physical and functional properties was investigated, including expansion ratio, hardness, water absorption index, water solubility index, sensory evaluation. The results showed that with increasing quinoa up t0 50%, increased the hardness (4.72-11.57N), water solubility index (21-28.4) and overall acceptability of the extruded product, and also decreased the ratio of expansion (3.77-2.86), water absorption index (5.39-5.05) and sensory acceptability of the texture. Sensory evaluation results showed that 12% humidity conditions, 175rpm screw speed and quinoa addition levels (19%) in the suni- bug wheat were suitable for snack production and had the highest overall acceptability.

    Keywords: Extruded Snacks, Quinoa, Suni -Bug wheat, Functional Properties, Extrusion
  • Motahare Pirnia, Farideh Tabatabaee Yazdi, Seyed Ali Mortazavi*, Mohebbat Mohebbi Pages 15-30

    Hyssopus officinalis and frankincense (Boswellia carteri), as valuable medicinal herbs, are widely used in traditional medicine. Due to the increased resistance of pathogenic microorganisms to antibiotics and increasing of treatment costs, attentions has been focused to compounds of natural origin. In this study, Hyssop and Frankincense oils were extracted separately by water distillation. The essential oils components were identified by GC/MS. Determination of inhibition zone diameter and minimum inhibitory concentration were performed by disk agar diffusion and macro dilution methods, respectively. Wells with no discoloration were used to detect the minimum bactericidal (fungicidal) concentration. In this research, 24 and 22 compounds were identified in Hyssop and Frankincense, respectively. The main component of Hyssop oil was cis-3-pinanone (%28.2), and the main component of Frankincense oil was α- pinene (%22). Both Hyssop and Frankincense oils had the highest effect on Staphylococcus aureus and Bacillus cereus, and the lowest growth zone diameter was related on Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa. Also, it was found that the Candida albicans was more sensitive than Aspergillus niger against both essential oils (p<0.05). The results showed that plants are rich in secondary products such as terpenoids, alkaloids and flavonoids, most of which have antimicrobial activity.

    Keywords: Hyssopus officinalis, Boswellia carteri, Chemical composition, Antimicrobial effect, Fractional Inhibitory Concentration
  • Parisa Delalat, Lida Lida Shahsevani Mojarad*, Shadi Mahdikhani Pages 31-46

    In the present study, pumpkin flour with 0, 1, 3 and 5% was used as a substitute for flour and sugar in biscuit formulations. The physicochemical, antioxidant, rheological, sensory properties and peroxide value of the samples during the intervals 1, 30 and 60 days after baking were examined. The results of rheological evaluation of dough showed that the lowest degree of dough softening and the highest quality number belonged to the treatment T3 (containing 5% pumpkin flour + 95% wheat flour + 25% sugar) (p≤0.05). By increasing the amount of pumpkin flour, the protein content of cooked biscuits significantly decreased and the fat, fiber and moisture content of biscuits significantly increased (p≤0.05). With the increase in the amount of pumpkin flour, the content of the peroxide value of biscuits significantly decreased. In all of the studied days, increasing the amount of pumpkin flour, the total phenol content of the samples increased significantly and the IC50 of the biscuits significantly decreased (p≤0.05). The results showed that adding different amounts of pumpkin flour caused a significant decrease in the hardness and cohesiveness of the samples (p≤0.05) The sensory evaluation results of the samples showed that the highest total acceptance rating belonged to the treatment T3 (containing 5% pumpkin flour + 95% wheat flour + 25% sugar), the treatment was introduced as superior treatment.

    Keywords: Biscuits, Pumpkin, Farinograph
  • Mohjdeh Karimi, Farideh Tabatabaei Yazdi*, Seyed Ali Mortazavi, Iman Shahabi Qahfarrokhi, Jamshid Khan Chamani Pages 47-62

    Gamma-aminobutyric acid (GABA) is a non-protein amino acid existing in bacteria, plants, and vertebrates. GABA is especially well-known because of its physiological role in the neurotransmission, induction of hypotension, diuresis, and tranquility. GABA is biologically synthesized by GABA-producing lactic acid bacteria (GLAB) which are widely used as starters in the fermented foods. In this study, GABA-producing strain were chosen to be microencapsulated by soy protein isolate (SPI)-alginate using emulsion method. Encapsulation efficiency and entrapment of GLAB into soy protein-alginate microcapsules (SAE) was confirmed by scanning electron microscope. The GABA-producing ability and survivability of the microencapsulated GLABs were investigated in the human gastro-intestinal simulant. For screening of GLAB strains, the isolates from Tarkhineh and fermented carrot were separately cultivated in MRS broth supplemented with 1% (w/v) monosodium glutamate (MSG). The GABA production efficiency was studied by thin layer chromatography (TLC) and High performance liquid chromatography (HPLC). According to the recorded chromatograms, Lactobacillus brevis PML1 isolated from Tarkhineh and Lactobacillus brevis G42 from fermented carrot showed GABA producing ability of 304 mg/L and 2511 mg/L, after 30 h at 30 °C, respectively. The results indicated that survival and GABA production improved upon microencapsulating the bacteria due to the good cell protection provided by soy protein isolate-alginate coating. In long with previous reports, this study proves the potential of microencapsulation toward increased efficiency of GABA production in functional foods.

    Keywords: Functional food, Microencapsulation, γ-Aminobutyric Acid (GABA), Lactobacillus brevis, Soy protein isolate
  • Mojtaba Bonyadian*, Arash Ebadi, Mariam Abasvali, Fahime Torian, Zahra Hashemi Pages 63-70
    Objective and aims

    Milk is an important nutritional food and it fully satisfies the nutritional needs of humans for up to 6 months. Due to the presence of nutrients, milk is a very suitable medium for the growth of a variety of bacteria. Hence some people with the addition of some materials were tried to avoid milk deterioration. The common adulterations in raw milk are the addition of neutralizing agents, water, salt, detergent, hydrogen peroxide, formalin, and others.

    Materials and Methods

    In this study, a total of 120 milk samples were collected from milk collection centers of Mazandaran province. Parameters such as acidity, pH, dry matter, density, protein, fat and freezing point were tested. Also, the addition of detergent, formalin, salt, hydrogen peroxide, and sodium bicarbonate were analyzed on the samples.

    Results

    The results of the experiments showed that there is no significant difference in the amount of acidity, pH, dry matter, density, protein, the fat and freezing point of raw milk between warm and cold seasons (P>0.05). Also, the results revealed that there were some adulterations in cold season in the milk samples including, hydrogen peroxide 1.6%, and detergents 1.6%. But in the warm season, the amount of fraud in raw milk was higher than in the cold season. These frauds included the addition of formalin 1.6%, detergent 3.3%, hydrogen peroxide 3.3% and sodium bicarbonate 11.6%. There was no adulteration of salt and water added in raw milk samples. Overall, there was a significant difference between the incidence of milk adulteration in warm and cold seasons (P<0.05).

    Conclusion

    The necessity of continual pursuit of importance regarding the inspection and sampling of milk collection and distribution centers and carry out the appropriate tests in order to check frauds aimed to discuss health and complications from taking it to feel.

    Keywords: adulteration, raw milk, dairy processing plants., Mazandaran
  • E.Ebrahimi, A.Koocheki*, M.Mohebbi, E.Milani Pages 71-80

    In this study, the effect of glycerol concentrations (60, 70 and 80 %) and drying temperatures (45, 60 and 75 °C) on physical and mechanical properties of Lepidium perfoliatum seed gum-grass pea (Lathyrus sativus) protein isolate composite film was investigated. Results showed that with increasing the temperature from 45°C to 75°C, the drying time needed for the composite film containing 60 and 70% reduced. Whilst, drying times of the samples with 70 and 80% glycerol were nearly the same. Water solubility, moisture absorption and elongation at break (E%) reduced when the drying temperature increased and the elastic modulus (EM) decreased. With increasing glycerol concentration from 60 to 80 %, water solubility and moisture absorption increased and E% and EM reduced.

    Keywords: Lidium perfoliatum seed gum, Lathyrus sativus protein isolate, Moisture absorption, Solubility
  • Najmeh Vahed Dehkordi, Ebrahim Rahimi* Pages 81-88

    Staphylococcus aureus is one of the most important pathogens that cause food poisoning, especially in meat products. Satureja hortensis extract has a excessive effect in preventing the growth of Staphylococcus aureus due to its high content of phenolic compounds in vitro. The aim of this study was to investigate the effect of methanolic extract of Satureja hortensis on the inhibition of growth of Staphylococcus aureus in ground meat and to determine its effective concentration in this product. After extraction of Satureja hortensis extract using methanol, the extract was added to inoculated meat with Staphylococcus aureus at concentrations of 0.06, 0.125, 0.25, 0.5, 1 and 1.5% and after 7, 14, 21 and 28 days total count and growth rate of this bacterium were studied. The results showed that concentrations of 0.25% or more of Satureja sativa extract could inhibit the growth of Staphylococcus aureus and total count in ground meat. On the other hand, sensory evaluation results showed that using up to 0.5% of Satureja sativa extract had a positive effect on sensory characteristics of ground meat. Therefore, the Satureja sativa extract can be used as a natural preservative in meat products, especially ground meat.

    Keywords: Satureja hortensis, Staphylococcus aureus, Ground Meat
  • Akram Sharifi*, Sonia Rajabi Pages 89-99

    Over the recent decades, prevalence of obesity and obesity-related comorbidities such as coronary heart disease, diabetes, hypertension and certain types of cancer has resulted in growing demands for low-calorie foods. However, removal or reduction of high-calorie ingredients from food formulations adversely affect the sensory properties of the final product. The purpose of this study was to develop a low-calorie fiber-enriched breakfast cake with desirable organoleptic properties. To this end, different amounts of apple fiber (0, 10 and 20%) and guar gum (0, 0.5, and 1%) were incorporated into the formulation of a breakfast cake, and the physicochemical, textural, microbial and sensory properties of the resultant samples were investigated in comparison with the control sample. The findings showed that inclusion of apple fiber in formulation of breakfast cake was accompanied by decrease in protein and carbohydrate contents but the fat content was not affected significantly. Conversely, partially substitution of fat with guar gum did not influenced the aforementioned three parameters. While the highest hardness was obtained for the sample with the highest fiber and the least gum (sample T2), the lowest compression resistance was recorded for the sample containing the most gum and the least fiber (sample T2). Moreover, the storage duration had an increasing effect of the hardness of all the samples. Apple fiber and guar gum both decreased the calorie of the product but the former had a more pronounced effect, so that the sample with the highest fiber and gum (sample T6) showed the lowest calorie. The results of sensory evaluation revealed that the samples did not significantly differ in terms of taste, odor and color scores; however, the samples incorporated with higher apple fiber and lower guar gum had lower texture and total acceptance scores

    Keywords: Breakfast cake, Low-calorie, Apple fiber, Guar gum, Physicochemical, Sensory
  • Sara Ranjbar, Alireza Basiri*, AmirHossein Elhamirad, Akram Sharifi, Hossein Ahmadi Chenarbon Pages 101-111

    Food fortification for the prevention and treatment of micronutrient deficiency disorders is one of the most widely methods that because of its low cost and no need to change dietary habits was used all around the world. In grain fortification, immersion and spraying methods are usually used, and extrusion processes are used for cereal flour. In extrusion fortification method, the used extensions are into the food matrix so their output during different processing stages is less than other enrichment methods. In this study, rice reconstituted by extrusion cooking method, was enriched with vitamin D3 (100000 IU/g) at concentrations of 2.5, 5, 7.5 and 10 µg/100g and Zinc (as Zinc oxide) concentrations of 5, 10, 15 and 20 mg/100g and then remaining of Vitamin D3 and Zinc were measured before and after extrusion and before and after cooking in 30 days intervals during 180 days storage period. According to the results, storage period and also the cooking process at all initial concentrations have a significant effect (p<0.5) on Vitamin D3 and Zinc stability of extruded fortified rice so that the average content of Vitamin D3 and Zinc at the end of storage period of 180 days showed a loss of 32.9 and 11.3% (before cooking), 38.9 and 24.0% (after cooking), respectively but these materials had a good stability during the extrusion process. Overall, during the different processing stages, the average content of Vitamin D3 and Zinc showed a loss of 87.1 and 39.0%, respectively.

    Keywords: Cereal flour, Cooking technology, Minerals, Guar gum, Arabic gum
  • Aytakin Nejati Rad, Masomeh Moghimi, Rahil Rezaei*, Hamid Bakhshabadi Pages 113-122

    Hawk (Crataegus spp.) is a rich source of natural antioxidants, especially flavonoids and anthocyanin, and these bioactive compounds have various beneficial effects on health and well-being. In this study, hawthorn fruits extract were prepared by ultrasound (for 30 minutes), microwave (150 s) and ultrasound- microwave (30 min ultrasound + 150 s microwave).  After applying these pre-treatments, the extract of fruits was extracted with Ethanol. A sample without any pre-treatment was selected as a control. The total phenolic content, scavenging activity of DPPH, reducing power assay, acidity and determination of important compounds (by gas chromatography / mass spectrometry) of the samples were investigated. Statistical analysis and optimization process were performed through completely randomized design using SAS software. The results showed that the use of different pre-treatments resulted in increasing the total phenolic content, scavenging activity of DPPH and reducing power in extracts. The total phenol content of sample obtained from the pretreatment of ultrasound-microwave was higher (9.89%) than control sample. The analysis of the acidity data showed that the pre-treatment type did not have significant effect on the acidity of the samples (p <0.01). The using microwave- ultrasound pre-treatment resulted in increase in the extract compounds and the bis-2-ethylhexyl-phethalate was the most detectable combination in the extracts. It was concluded, that combination of microwave and ultrasound was the best pretreatment for extraction of hawthorn fruit.

    Keywords: microwave
  • Atena Golami, Hossein Abbaspour, Mahyar Gerami, Hamid Hashemi Moghaddam* Pages 123-134

    The use of nanotechnology can create new important applications in various fields of agricultural resulting in improvement of plant yield, and increase of growth and photosynthesis. Using this technology, the techniques in product management can be improved. The absorption rate of nanoparticles varies in plants, depending on type of plant, chemical composition and size of particles. Nanoparticles of titanium dioxide (TiO2) are widely used in agricultural industries to enhance plant growth properties. In this case, the aim of this study was to study the effect of titanium dioxide nanoparticles on photosynthetic pigments and some biochemical properties and antioxidant enzymes of Rosmarinus officinalis L. This research was carried out in a completely randomized design with three replications in the greenhouse of Sana Institute of Higher Education of Sari in 2017-2018. Different concentrations of titanium nanoparticles in seven levels (0, 20, 40, 80, 100, 200 and 400 ppm) were sprayed onto rosemary plants in three stages with a one-hour interval. The results showed that the contents of chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll and carotenoids were increased by increasing the concentration of titanium nanoparticles, since the highest total chlorophyll content and carotenoids were related to 200 ppm nanoparticle titanium concentration. Also, the effect of titanium nanoparticle on the amount of soluble sugar indicated that by increasing the concentration of titanium nanoparticles as 100, 200 and 400 ppm nanoparticles, there was an increasing trend in this trait. In addition, there was a significant increase in the amount of antioxidant enzymes studied in high concentration of titanium nanoparticles (80, 100, 200 and 400 ppm).

    Keywords: nanotechnology, Titanium nanoparticle, Rosemary plant, Photosynthetic pigments
  • Ali Ganjloo*, Mohsen Zandi, Mandana Bimakr, Samaneh Monajem Pages 135-149

    It is important to control the ripening stages of agricultural products during storage and their quality grading based on their ripening stage. Edible coatings can prolong the storage life of agricultural products and protect them through the handling, storage, processing and marketing. The purpose of the current study was to develop an artificial vision system for quality control and segregation of cherry tomatoes in two different conditions including with and without Aloe vera gel coating. For this purpose, physicochemical properties including titrable acidity, total soluble solids and firmness of cherry tomatoes were measured in both conditions. Based on these properties, the ripening index (RPI) was determined and the samples were classified to MS1 and MS2 according to the ripening stage. Subsequently, the samples were classified using color features, color texture features separately and their combination through principal component analysis (PCA) and back propagation neural network (BPNN). Classification results showed that the use of color and color texture features combination made the classification more accurate; PCA and BPNN methods were able to segregate the samples with high accuracy (85.72 and 98.21, respectively) using the 21 color and color texture features. The higher accuracy of the BPNN method is due to its nonlinear performance. The results of this study indicate that Aloe vera gel is promising in delaying the ripening process of cherry tomatoes and artificial vision system can be used as a non-destructive method for evaluation of cherry tomato ripening level based on the color and color texture features.

    Keywords: Cherry tomato, Degree of maturity, Image processing, Multivariate analysis, Back propagation artificial neural network
  • Raheb Frotan Bigbaghloo, Faroogh Sharifian*, Ali Hassanpour Pages 151-159

    Milk is considered to be a perfect food for humans, but combined cheating and lack of it’s fast  recognition by existing machines, causes the dairy industry has been challenged. In this regard,  alternating current electrical conductivity is used to detect some of the properties of milk, but direct current is not permitted due to disadvantages such as electrode polarization and milk hydrolysis. In this research, a device have be made that work based on the electrical resistance of the milk. In this device, by passing a direct current through the milk, The suspended ionic material is absorbed at the electrode surface and causes the dilution of the milk. The value of the electrode current density at resistances of 1.48, 1.85, 2.5, 3.7 and 7.4 k𝛀 with two aluminum and steel electrodes at temperatures of 17.2, 20.7 and 23.7 degrees Celsius, at intervals The electrodes 1, 2 and 3 cm were measured in volumes of 15, 30 and 45 cc for two minutes, and the effective factors in designing the device to reduce the effects of double  disadvantages were optimized geometrically. The results show that the device with the steel electrode and cell coefficient of 0.33 cm-1 can optimally measure the quality of 45 cc milk at 25 oc. the current density of the steel electrode is lower than that of the aluminum electrode and increases with decreasing circuit control resistance, and for reducing the polarization of the electrodes and the rate of hydrolysis, with a resistance of 3.2 k𝛀, and a constant cell coefficient with a minimum oscillation, it’s optimum value was obtained 1.5 mA And the temperature, volume of the milk and the distance of the electrodes did not affect it’s value.

    Keywords: Geometric optimization, Design parameters, Electrical current density, Cell coefficient, Control resistance
  • Mohammadreza Koushki*, MohammadHossein Azizi Tabrizzad, Shima Mehrabi Pages 161-168

    The present study aims to investigate replacing sugar with 0, 25, 50, 75 and 100% grape syrup in producing sponge cake and its effect on properties such as texture stiffness, volume, density, and porosity during 7 days after production. The results demonstrated that increasing grape syrup percentage in the cake samples changed their properties significantly. The samples containing 50 and 100% grape syrup had the most density, and  least stiffness, and  most volume, respectively. Comparing the mean of treatment effect in day suggested that the most stiffening occurred in seventh day. In addition, the sample containing 25% grape syrup has the most porosity. The mean and standard deviation of treatment effect of the blank indicated that the stiffening of all the samples  increased compared with the blank. Thus, there is a significant statistical difference between the samples in this regard. Therefore, the sponge cake prepared by 100% replacement of sugar with natural sweetener (grape syrup) could be introduced as the best sample because of having   the most volume,  least stiffening amount, more desirable taste and appearance.

    Keywords: Sponge cake, stiffness, volume, porosity, density
  • Amirhossein Alipoor, Mohammad Daneshi*, Abolfazl Sadeghian Pages 169-179

    Reducing sugar consumption in food product formulation is one of the strategies for achieving healthy food, but this has a detrimental effect on the texture and sensory properties of the product. The taste perception has been proven to be influenced by the structure and composition of the foods. In this study, the aroma and texture related cross-modal interactions on perceived sweetness of flavored milk and sugar reduction were investigated. Different treatments of chocolate milk included control treatments with different sugar content (4.5, 6 and 7.5%) and 14 treatments containing different amounts of stabilizer (0.10, 0.15 and 0.20%), vanilla (0, 0.002 and 0.004%) and caramel (0, 0.025 and 0.05%). pH, dry matter and viscosity of all treatments were determined and then all treatments were evaluated by a trained evaluator group and a semi-trained evaluator group. Data analysis was performed using TOPSIS and AHP methods to select the best product. Results showed that with decreasing sugar, pH decreased and with increasing stabilizer dry matter and viscosity increased (P<0.05). Samples containing the combination of vanilla and caramel flavors with reduced sugar by 20% had the best sensory properties. Treatments containing stabilizers also increased the perception of sweetness in the presence of flavors. Overall, this study showed that the sugar content in cocoa milk formulation can be successfully reduced until 20% by the simultaneous use of stabilizers and vanilla and caramel flavors.

    Keywords: Flavored milk, Sugar reduction, cross-modal interactions, Sensory evaluation, Sweetness perception