فهرست مطالب

نشریه روان سنجی
پیاپی 21 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی دلاور، محمدرضا فلسفی نژاد، نورعلی فرخی، عباس عباس پور، فرزاد زندی* صفحات 1-17

    هدف این پژوهش تدوین و اعتباریابی ابزار ارزشیابی عملکرد مدیران مدارس دوره ابتدایی بود. روش پژوهش بکار گرفته شده ترکیبی از نوع اکتشافی متوالی بود. در این پژوهش چند جامعه آماری و چند روش نمونه گیری، وجود داشت:1- جامعه منابع و محتوای مرتبط با موضوع، روش نمونه گیری هدفمند در این جامعه مورداستفاده قرار گرفت.2- جامعه متخصصان تعلیم وتربیت، برای انتخای نمونه از این جامعه از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد.3- جامعه معلمان و مدیران مدارس مقطع ابتدایی، برای انتخاب نمونه از این جامعه ازروش نمونه گیری طبقه ای تصادفی استفاده گردید. برای جمع آوری اطلاعات رویکردهای کتابخانه ی و زمینه یابی بکار گرفته شد. جهت تحلیل اطلاعات از روش تحلیل محتوا در بخش کیفی و از روش های آماری آزمون دو جمله ای و تحلیل عاملی تاییدی در بخش کمی استفاده شد. نتایج این پژوهش در بخش کیفی نشان داد که ملاک های ارزیابی عملکرد مدایران مدارس مقطع ابتدایی شامل هفت ملاک توسعه وهدفگذاری مدرسه ، فعالیت مربوط به امور دانش آموزان، فعالیت مربوط به روابط مدرسه و جامعه، امور کارکنان، امور آموزشی، امور مالی و چگونگی استفاده از منابع وتجهیزات هستند. در بخش کمی نتایج آزمون دو جمله ای در مورد  نظر خواهی از متخصصان برای ملاک توسعه و هدف گذاری مدرسه در سطح 05/0 و سایر ملاک ها در سطح 01/0  معنادار بودند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز با مقدار 070/0 برای RMSEA حاکی از تایید مدل تاییدی ارزیابی عملکرد مدیران مدارس مقطع ابتدایی بود. درنهایت بعد از انجام تحلیل های بخش کیفی و کمی تحقیق، ابزار تدوین شده شامل 35 نشانگر برای ارزشیابی 7 مولفه بود.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، ارزشیابی عملکرد، مدیران مدارس مقطع ابتدایی
  • زینب میهن دوست* صفحات 18-28

    پژوهش حاضر با هدف تجزیه و تحلیل سوال های چک لیست تشخیصی خوانش پریشی انجام گرفته است. جامعه مورد مطالعه شامل دانش آموزان پایه های سوم، چهارم و پنجم شهرستان ایلام در سال تحصیلی 1389-1388 است. گروه نمونه به حجم 310 نفر (136پسر و 174 دختر) از دانش آموزان ابتدایی شهرستان ایلام و حومه است که با روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شده اند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه خوانش پریشی دانش آموزان است که دارای 33 سوال است و توسط معلمان تکمیل شده است. ضریب اعتبار آزمون با استفاده از آلفای کرونباخ 93/0 به دست آمد. اجرای روش تحلیل مولفه های اصلی آزمون در این پژوهش نشان می دهد که مواد آزمون به گونه کلی با یک عامل همبسته اند. چرخش عامل ها به روش کوارتیماکس برای ساده سازی ساختار آزمون نشان می دهد که ساختار نظری پرسشنامه از هشت عامل (مشکلات سواد تحصیلی و تشخیص زمان، اعتماد به نفس، حواس پرتی، نوشتن، خواندن شفاهی، فراموشی و دقت) با بار عاملی حداقل 3/0 تشکیل شده است. نتایج آزمون نشان می دهد که پسران در مقایسه با دختران مشکلات بیشتری در زمینه خواندن از خود نشان می دهند

    کلیدواژگان: خوانش پریشی، تحلیل عاملی، اعتبار، روایی، مقیاس
  • زهرا میرزازاده*، معصومه بهبودی صفحات 29-40

    در  پژوهش حاضر  به بررسی اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار  (EFCT)   بر سبکهای دلبستگی و رضایت زناشویی پرداخته شد . جامعه آماری شامل 30 نفر از زنان مراجعه کننده به موسسه خصوصی مشاوره در تهران میباشد که برای حل تعارضات زناشویی مراجعه کرده بودند و به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. طرح پژوهش از نوع نیمه تجربی همراه گروه آزمایش و گروه کنترل با پیش آزمون و پس آزمون  است . ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه سبکهای دلبستگی همسران و پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ بوده است . ابتدا پیش آزمون برای هر دو گروه اجرا میگردد و سپس جلسات زوج درمانی در 8 جلسه 90 دقیقه ای ارایه شده است و گروه کنترل هیچ نوع مداخله ای دریافت ننمودند ، پس از خاتمه جلسات درمانی نتایج پس آزمون هر دو گروه بوسیله آزمونهای آماری تحلیل کوواریانس  وآزمون T  وابسته مورد بررسی قرار گرفت . نتایج نشان دهنده اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بر سبکهای دلبستگی اجتنابی و اضطرابی و رضایت زناشویی گروه نمونه بود . به این ترتیب که زوج درمانی هیجان مدار به طور معنادار و موثری بر تغییر سبکهای دلبستگی اجتنابی و اضطرابی به سبک دلبستگی ایمن بوده است . و همچنین بر افزایش رضایت زناشویی زنان گروه نمونه به طور معناداری موثر بوده و بر رضایت زناشویی بیشتر از سبک دلبستگی اجتنابی و سبک دلبستگی اضطرابی موثر بوده است .

    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان مدار، سبک دلبستگی ایمن، سبک دلبستگی اجتنابی، سبک دلبستگی اضطرابی، رضایت زناشویی
  • سمیه بخشی پریخانی*، صادق حامدی نسب صفحات 50-63

    هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر عامل حدس بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه اول است. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری، شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول شهرستان مشگین شهر که در سال تحصیلی 1395-1394 مشغول به تحصیل می باشد. با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تعداد 421 نفر از دانش آموزان دختر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها،برای انجام این پژوهش از یک آزمون چهار گزینه ای پیشرفت تحصیلی مربوط به درس ریاضیات اول دبیرستان استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده، از شاخص های آمار توصیفی؛ میانگین و انحراف معیار و از آمار استنباطی؛ روش های آماری همبستگی پیرسون و آزمون t وابسته استفاده شده است. برای تحلیل از نرم افزارهای  SPSS ,BILOGاستفاده شد. یافته ها نشان داد که دستورالعمل آزمون و به تبع آن شیوه نمره گذاری متناسب با آن بر میزان برآورد پارامتر C موثر است و این تاثیر معنادار است.در سطوح پایین توانایی (3 تا 5/1-) عملکرد دانش آموزان در اجرای اول (بدون حدس) نسبت به اجرای دوم (همراه با حدس)، بهتر است اما در سطوح میانی و بالایی توانایی این نتیجه عکس می شود. روایی نمره های آزمون در سطوح (25/0 پایین) کمتر و در سطوح (25/0 بالا) بهتر است و دقت برآورد توانایی در اجرای اول (بدون حدس) بیشتر از اجرای دوم (همراه با حدس) است. بررسی و مقایسه واریانس های وابسته در دو اجرا نشان می دهد که گروه قوی نسبت به گروه ضعیف، به طور یکسان عمل نکرده اند و میزان برآورد توانایی آن ها پراکندگی بیشتری را در هر اجرا نشان می دهد.

    کلیدواژگان: عامل حدس، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان دختر، ریاضیات پایه اول دبیرستان
  • هاجر تارویردی زاده*، حسن پاشا شریفی، هائیده صابری صفحات 83-115

    پژوهش حاضر باهدف ساخت مقیاس نگرش به تحصیل واینده شغلی دربین دانشجویان انجام شد .گویه های اولیه پرسشنامه براساس مولفه های سه بعدی نگرش وبرمبانی نظری تحصیلی ونظریه شغلی تطابق شخص با محیط تهیه شد .روایی محتوایی گویه ها بانظرخواهی ازمتخصصان بررسی شد.33گویه مورد تایید انتخاب شدند .جامعه اماری شامل دانشجویان دانشگاه زنجان بودندکه با روش نمونه گیری مرحله ای ازبین افراد جامعه انتخاب شدند .تحلیل عاملی نشان داد که 58درصد واریانس نمره ها توسط مقیاس ساخته شده تبین می شودسپس چرخش پروماکس ،برای استخراج مولفه ها به کار گرفته شد و4  گویه ازبین گویه ها حذف وتحلیل برای بارسوم تکرارودرنهایت 3عامل به نام های علاقه به رشته تحصیلی ،اینده شغلی وبرنامه ریزی شغلی شناسایی ونامگذاری گردید. الفای کرونباخ به ترتیب 92/0، 81/0، 71/0 می باشدکه بیانگر همسانی درونی قابل قبول گویه های هریک از مولفه ها استخراج شده است .ارزیابی پایایی مولفه ها باروش بازآزمایی نشان دهنده ثبات قابل قبول می باشد همچنین همبستگی قوی مولفه ها نشان دهنده روایی همزمان این پرسشنامه باسازگاری تحصیلی می باشد. شاخص های تحلیل عاملی تاییدی ازمدل معادلات ساختاری نشان دادکه مدل دارای برازش باداده هاست ودر نهایت می توان ازاین پرسشنامه برای اندازه گیری نگرش به تحصیل واینده شغلی دانشجویان جهت انجام پژوهش مختلف استفاده کرد .

    کلیدواژگان: نگرش به تحصیل واینده شغلی، دانشجویان
  • حمیدرضا وطن خواه* صفحات 90-101

     هدف کلی این پژوهش بررسی علمی بودن ، اعتبار ، روایی و نرم یابی تست هوش روحانی در شهرتنکابن بوده است. برای این مقصود یک گروه نمونه 451 نفری (شامل190 پسر و261 دختر) در دانشگاه های شهرتنکابن به روش نمونه برداری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. سپس پرسشنامه ای شامل 83 ماده به منظور سنجش هوش روحانی بر روی آنها اجرا گردید.این آزمون بر پایه طیف لیکرت در یک مقیاس 6 درجه ای از« هرگز یا تقریبا هرگز ، خیلی بندرت - تا حدودی بندرت ، تا حدی اغلب اوقات - خیلی اوقات ،  همیشه یا تقریبا همیشه »بود. به منظور بدست آوردن همبستگی هر ماده با نمره کل مجموعه از ضریب آلفای کرونباخ  استفاده شد و برای مجموعه 82 ماده ای ضریب آلفای کرونباخ برابر 875/0 بدست آمد. هر کدام از سوالهای تست از مجموعه سوالها حذف شود،ضرایب اعتبار (همگونی) تست که در وضع موجودبرابر با 875/0 است کاهش می یابد.باستثنای سوالهای 5، 6 ، 9،  11 ،22 ،23 ، 31،  33 ، 34  44،  53 ،60،55 ، 68 ، 74 ، 75 ، 76 ، 79 چنانچه  حذف گردند ضریب اعتبار تست افزایش می یابد. حداکثر افزایش اعتبار نیز877/0 است که مربوط به سوالهای 9، 11، 22، 23، 34، 75، 76 است. برای بررسی روایی سازه و این که این مقیاس از چه عواملی اشباع شده است ، از روش تحلیل عاملی استفاده شد. مقدار تقریبا 77/0 و معنادار بودن مشخصه کرویت بارتلت حاکی از وجود شرایط مناسب جهت (KMO) کفایت نمونه برداری اجرای تحلیل عاملی بود. با استفاده از تحلیل مولفه های اصلی و چرخش واریماکس و با توجه به ماتریس عاملی تعداد 14 عامل استخراج شده است. همچنین تفاوت بین میانگین نمرات دختران و پسران  در تست هوش روحانی معنادار است. بدین معنا که هوش روحانی دختران بیش از پسران است.

    کلیدواژگان: هوش روحانی در دانشجویان
  • علی اکبر صلاحی* صفحات 116-135

    توجه به میزان کیفیت رضایتمندی از زندگی از زمان های گذشته تا کنون مورد توجه بسیاری از پژوهشگران و متخصصان در این حوزه بوده است. لذا هنجاریابی آزمون رضایتمندی از ازدواج  هدف اصلی این تحقیق است. این آزمون را می توان یکی از پرکاربردترین آزمون های این حوزه تلقی نمود. برای هنجاریابی ابتدا آزمون ترجمه و روی 150 زوج رضایتمند و 150 زوج نارضایتمند اجرا گردید. بررسی اعتبار آزمون رضایتمندی از ازدواج از طریق آلفای کرونباخ عدد 0.92 به دست آمد که، مبین اعتبار خوب می باشد. از روش همبستگی درونی برای تعیین میزان روایی مقیاس ها استفاده گردید و حداکثر آن ضریب 0.84 کسب شد. روایی تفکیکی با مقایسه دو گروه رضایتمند و نارضایتمند به دست آمد و با اطمینان 0.95 تفاوت معناداری بین این دو گروه مشاهده گردید. در نتیجه می توان بیان نمود که آزمون رضایتمندی از ازدواج به عنوان یک ابزار تشخیصی با اعتبار و روایی و پایا بوده و قابلیت استفاده در موقعیت های تشخیصی، درمانی در حوزه خانواده و رضایتمندی از ازدواج را دارا می باشد

    کلیدواژگان: رضایتمندی از ازداواج، هنجاریابی، اعتبار، روایی و پایایی
  • ناهید باب المرادی، پرویز عسگری* صفحات 190-220

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ی باورهای انگیزشی خودکارآمدی، اضطراب امتحان، ارزش گذاری درونی و چشم انداز آینده با عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر مقطع سوم متوسطه شهر اهواز بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع سوم متوسطه ناحیه 1 شهر اهواز بود که از این جامعه 072 نفر به صورت خوشه ای چند مرحله ای از مدارس به عنوان نمونه انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه باورهای انگیزشی برای یادگیری (MBLQ) و پرسشنامه ی چشم انداز آینده (FTPI) استفاده شد همچنین برای سنجش عملکرد تحصیلی دانش آموزان از معدل نیمسال اول تحصیلی استفاده گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد از میان باورهای انگیزشی، بین خودکارآمدی و ارزش گذاری درونی با عملکرد تحصیلی رابطه مثبت و معنادار و بین اضطراب امتحان و عملکرد تحصیلی رابطه منفی و معنادار وجود دارد. همچنین بین چشم انداز آینده و عملکرد تحصیلی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. به علاوه نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای پیش بین این پژوهش به طور معناداری توانایی 08 درصد از واریانس عملکرد تحصیلی را در دانش / پیش بینی عملکرد تحصیلی را در دانش آموزان دارند و روی هم رفته 8 آموزان تبیین میکنند

    کلیدواژگان: باورهای انگیزشی، چشم انداز آینده، عملکرد تحصیلی
|
  • Ali Delavar, MohammadReza Falsafi Nejhad, NourAli Farrokhi, Abbas Abbaspour, Farzad Zandi * Pages 1-17

    The purpose of this study was to develop and validate the performance evaluation tool for primary school principals. The applied research method was a combination of a sequential exploratory type. In this research, there were several statistical societies and a number of sampling methods 1. The community of related resources and content, the targeted sampling method used in this community. 2. The community of education specialists, The purposeful sampling method was used. 3. The community of teachers and primary school principals was selected using a random stratified sampling method to select a sample of this society

    Keywords: Credit Valuation, Performance Evaluation, Primary School Administrators
  • Zeynab Mihan Doust * Pages 18-28

    The purpose of this study was to analyze the diagnostic checklist for disintegration readings. The studied population consists of 3rd, 4th and 5th grade students of Ilam city in the academic year of 2010-2010. A sample group of 310 students (136 boys and 174 girls) from elementary school students in Ilam and the suburbs selected by multi-stage sampling method. The research tool is a student reading questionnaire which has 33 questions and is completed by teachers. The coefficient of validity of the test was obtained by using Cronbach's alpha of 0.93. The implementation of the analysis of the main components of the test in this study shows that the test materials are generally correlated with one factor

    Keywords: Reading Parish, Factor analysis, Validity, Scale
  • Zahra Merzadeh*, Masoumeh Behboudi Pages 29-40

    In the present study, effectiveness of emotionally-focused couples therapy (EFCT) on the attachment and marital satisfaction styles was analyzed. Population of this study consisted of 30 women referring to  Private Counseling Institute in Tehran to solve marital conflicts that were selected based on random sampling.Study design is quasi experimental together with experimental and control qroups using by    pretest and posttest. Spouses attachment styles scale and marital satisfaction scale of Enrich were used for data collection. At first, pretest was implemented for both groups. Later, couple therapy sessions were presented in 8 sessions each 90min. Control group didn’t receive any intervention. After completion of therapy sessions, results of posttest of both groups were analyzed and taken into consideration by statistical tests of analysis of covariance and dependent T test.Summary of results indicated effectiveness of emotional-focused couple therapy on avoidant and anxiety attachment styles and marital satisfaction of sample group, so that emotional-focused couple therapy was significantly effective on the change of avoidant and anxiety attachment styles to secure attachment style and  in addition, it  was significantly effective on increase of marital satisfaction of women of sample group and effective on marital satisfaction more than avoidant and anxiety attachment styles.

    Keywords: Emotional-focused Couple Therapy, Secure Attachment Style, Avoidant Attachment Style, Anxiety Attachment Style, marital satisfaction
  • Soumayeh Bakhshi Parikhani *, Sadegh Hamedi Nasab Pages 50-63

    The aim of this study was to investigate the influence of predicting academic performance of high school students first. The method used in this research is descriptive and correlational. The study population included all high school female students in the academic year 1395-1394 the city Meshgin is studying. Multistage cluster sampling of 421 students were chosen girl. To collect data for this study from a test of mathematics achievement of first-choice school were used. In order to analyze the collected data, the descriptive statistics, mean and standard deviation and inferential statistics, methods of statistical correlation and t-test was used. For analysis software SPSS, BILOG was used. The results showed that the test instructions and Btb scoring methods according to the amount of C parameter estimation, and this effect is significant. Low levels of ability (3 to 5/1) the performance of students in the first run (without guessing) compared to the second run (with guess), but is better in the middle and upper levels will be able to see the result. The validity of test scores (25/0 low) and lower levels (25/0 high) better estimation of ability in the first run (without guessing) in the second run (with guess) is

    Keywords: Operating guess, academic performance, female students, first year high school mathematics
  • Hajar Talverdi *, Hasan Pashasharifi, Hayedh Saberie Pages 83-115

    The present study was conducted with the aim of establishing a scale for attitudes toward education and job creation among students. The first questions of the questionnaire were evaluated based on the three components of theoretical attitudes and the theory of occupational adaptation of the person with the environment. The contents of the items were reviewed by the experts. The approved item was selected. The population consisted of students from Zanjan University who were selected through a step-by-step sampling method. The factor analysis revealed that 58 percent of the variance of the scores was determined by the scale. Then, ProMax rotation was used to extract the components, and 4 items Eliminate and remove b Barsvm Tkrarvdrnhayt of three factors, namely interest in education, career planning and job identification was Christening. Cronbach's alpha

    Keywords: Attitudes toward education, job creation, Students
  • Hamidreza Vatankhah * Pages 90-101

    The general purpose of this investigation is scientific study, validity, reliability and norming of spiritual intelligence test in Tonekabon  city. To gain this purpose a sample group including 451 people (190 boys & 261 girls) were selected randomly. Afterward a questionnaire including 83 items applied to assess their spiritual intelligence. This was measured on a six-point likert scale with categories from never to almost always. To obtain the correlation of each item with total score of the group, Cronbach’s alpha was used. For the group concluding 82 items, the coefficient of Cronbach alpha was 0.875. Whenever a question of the assessment is omitted, validity coefficient (homogenous) of the test which is equal to 0.875 in normal condition, decreases but if the questions number 5,6,9,11,22,23,31,33,34,44,53,55,60,68,74,75,76,79 are omitted, the validity coefficient increases. The maximum increase of validity is 0.877 which is related to the questions 9,11,22,23,34,75,76. Question 61 was omitted from the questionnaire due to weak correlation. To survey about the reliability of the concept and to know that this measurement is satiated with what factors, we used factor analysis. As the amount of Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) was 0.77 and as Croit Bartlet’s particular is meaningful, there is a proper condition to perform factor analysis. By analyzing principal components and Varimax Rotation and with regard to factor Matrix, 14 factors were extracted. Average scores of boys and girls in factors 2,3,4,5 have meaningful differences at level of 0.01 and 0.05. In every four factors average scores of girls are more than boys; however there were not significant differences between the other 10 factors. Generally there are significant differences between average scores of girls and boys.   Introduction Spirituality is one of inner requirements by human which exists in hearts, minds and customs especially religious customs. As Tillich has said spirituality is the final concern; as all humans have a final concern so all are spiritual (Akins et al, 1988). In the recent decades, the theories of multiple-intelligence have increased our general perception about intelligence beside traditional perception (linguistic and logical abilities related to Intelligent Quotient (IQ) including spiritual, existential, social intelligence and talent which change to creative and emotional practices) (Bar, 2000; Gardner, 1983, 2000; Emmons, 1999; Halama & Stridence, 2004; Goleman, 2001; Mayer & Salovey, 1993; Sternberg, 1997).

    Keywords: with what factors, we used factor analysis
  • AliAkbar Salahi * Pages 116-135

    The attention paid to the quality of life satisfaction has been of interest to many scholars and experts in this area since the past few years. Therefore, standardization of marriage satisfaction test is the main objective of this research. This test can be considered as one of the most widely used tests in this field. For standardization, first, a translation test was performed on 150 satisfactory couples and 150 disappointed couples. The validity of the marriage satisfaction test through Cronbach's alpha was 0.92, which indicates good credit. The internal correlation method was used to determine the validity of the scales and the maximum was 0.84. The difference in validity was obtained by comparing the two groups with satisfaction and dissatisfaction and with a confidence of 0.95 there was a significant difference between the two groups

    Keywords: Satisfaction of marriage, Standardization, Validity, validity, reliability
  • Nahid Baboulmoradi, Parviz Asgarie * Pages 190-220

    The aim of this study was to determine the relationship between motivational beliefs (self-efficiency, test anxiety, intrinsic valuation) and future prospect with academic performance among high school third grade girl students in district one of Ahvaz. The statistical population included all high school third grade girl students in district one of Ahvaz. A sample of 270 students were selected using cluster multi-stage sampling method. To collect the data, Motivational beliefs for learning questionnaire (MBLQ) and Future prospect inventory (FTPI) were used. The average of the first semester was used to measure the students’ academic performance. In order to analyze data, Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis were used. The results showed that there is a significant positive relationship between self-efficiency and intrinsic valuation and also future prospect with academic performance. There is a significant negative relationship between test anxiety and academic performance. The results of regression analysis showed that in this research, predictor variables are able to predict the students’ academic performance sig nificantly and altogether can explain 28.8 percent of the variance of the academic performance in the students.

    Keywords: motivational beliefs, future prospect, academic performance