فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت
سال شانزدهم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ندا کریمی، شهرزاد سعادت قرین، آذر طل، رویا صادقی*، مهدی یاسری، بهرام محبی صفحات 78-86
    مقدمه

    افراد با سواد سلامت محدود، رفتارهای ارتقا دهنده سلامت ضعیف تری از خود نشان می دهند. پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت سواد سلامت و رفتارهای ارتقا دهنده سلامت در دانش آموزان دختر مقطع دوم متوسطه شهر تهران در سال 1397 انجام شد.

    روش ها: 

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 370 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انجام گردید. اطلاعات به وسیله پرسش نامه دموگرافیک و زمینه ای، پرسش نامه سواد سلامت نوجوانان (Health Literacy Measure for Adolescents یا HELMA) و پرسش نامه رفتارهای ارتقا دهنده سلامت (Health Promotion Lifestyle Profile-II یا HPLP-II) جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     میانگین نمره رفتارهای ارتقا دهنده سلامت، 11/24 ± 54/57 (متوسط) و میانگین نمره سواد سلامت، 87/12 ± 92/59 (نه چندان کافی) بود. بیشترین میانگین نمره ابعاد رفتارهای ارتقا دهنده سلامت و سواد سلامت به ترتیب به حیطه های کنترل استرس (55/65) و درک (15/74) و کمترین میانگین نمره به حیطه های مسوولیت پذیری در قبال سلامت (18/50) و محاسبه (69/43) اختصاص داشت. بین سواد سلامت و رفتارهای ارتقا دهنده سلامت ارتباط مستقیم و معنی داری مشاهده گردید (43/0 = r، 001/0 > P) و آن ها با مطالعه مجله و روزنامه و علاقه به موضوعات سلامت ارتباط مستقیم و معنی دار و با ساعات استفاده از اینترنت و ارزیابی وضعیت سلامت دارای ارتباط معکوس و معنی داری بود. بین رفتارهای ارتقا دهنده سلامت با پایه تحصیلی (35/0- = r، 001/0 > P) و سن (31/0- = r، 001/0 > P) ارتباط معکوس و با رشته تحصیلی (30/0 = r، 001/0 > P) ارتباط معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج به دست آمده، لزوم تدوین برنامه های مدون آموزشی جهت ارتقای این دسته از رفتارها و افزایش سواد سلامت در فضای مجازی ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: رفتارهای سلامتی، سواد سلامت، دانش آموز، نوجوانان
  • زهرا مرادی شهربابک*، عبدالکاظم نیسی، ایران داودی، یدالله زرگر صفحات 87-92
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (Acceptance and Commitment Therapy یا ACT) بر کاهش خستگی شناختی زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (Multiple sclerosis یا M.S) شهر اهواز انجام شد.

    روش ها:

     این مطالعه یک طرح نیمه آزمایشی، همراه با مراحل پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری سه ماهه، در قالب سه گروه مجزای درمان، درمان نما و لیست انتظار بود. بدین منظور، از بین زنان مبتلا به MS مراجعه کننده به انجمن MS شهر اهواز و در واقع، از یک نمونه در دسترس، 41 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه درمان (13 نفر)، درمان نما (14 نفر) و لیست انتظار (14 نفر) قرار گرفتند. قبل از شروع جلسات، پس از پایان آخرین جلسه و سه ماه پس از آخرین جلسه، خستگی شناختی درمانجویان ارزیابی گردید.

    یافته ها:

     طرح آمیخته ANOVA نشان داد که میزان تعامل دوره های زمانی و نوع درمان (53/3 = F)، در کاهش میزان خستگی شناختی بیماران مبتلا به MS معنی دار (014/0 = P) و با اندازه اثر 16 درصد و توان آماری 84 درصد بود. این میزان کاهش خستگی تا دوره پیگیری باقی ماند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به شکایت شایع بیماران مبتلا به MS از خستگی شناختی به عنوان یک مانع جدی در انجام کارهای روزمره، استفاده از روش درمانی ACT شاید برای این دسته از بیماران کمک کننده و راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، خستگی شناختی، طرح آمیخته ANOVA، مولتیپل اسکلروزیس
  • افسانه سرتیپ زاده، محسن گل پرور*، اصغر آقایی صفحات 93-100
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان وجودگرایی معنویت محور با درمان مثبت نگری وجودگرا بر تاب آوری زنان سالمند انجام گردید.

    روش ها:

     این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با سه گروه بود که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه شاهد انجام شد. جامعه آماری تحقیق را زنان سالمند مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر اصفهان تشکیل دادند. نمونه ها شامل 36 نفر بود که به صورت هدفمند و بر مبنای معیارهای ورود، از بین زنان سالمند تحت پوشش مراکز مذکور انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه شاهد (هر گروه 12 نفر) قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات، مقیاس تاب آوری (Connor-Davidson Resilience Scale یا CD-RISC) بود که در مراحل پیش آزمون و پس آزمون توسط شرکت کنندگان هر سه گروه تکمیل گردید. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون ANCOVA در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     بر اساس نتایج آزمون ANCOVA، تفاوت معنی داری بین درمان وجودگرایی معنویت محور در نمرات تاب آوری مرحله پس آزمون با گروه شاهد وجود داشت (01/0 > P). با توجه به تفاوت میانگین های سه گروه، نتایج آزمون تعقیبی Bonferroni نشان داد که بین درمان وجودگرایی معنویت محور و درمان مثبت نگری وجودگرا و بین درمان مثبت نگری وجودگرا و گروه شاهد در تاب آوری تفاوت معنی داری مشاهده نشد (050/0 < P).

    نتیجه گیری:

     درمان وجودگرایی معنویت محور، درمان اثربخشی جهت افزایش تاب آوری زنان سالمند می باشد. آن ها با شرکت در جلسات گروهی این درمان، تاب آوری بالاتری را برای مقابله با ناملایمات دوران سالمندی به دست آورند.

    کلیدواژگان: سالمند، وجودگرایی، معنویت، تاب آوری، زنان
  • اعظم شاه محمدی قهساره، احمد عابدی*، فلور خیاطان، اصغر آقایی صفحات 101-107
    مقدمه

    یکی از عوامل اساسی در تنظیم هیجان کودکان تحریک پذیر، شیوه والدگری مادران است که در خودکنترلی این کودکان تاثیر می گذارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تدوین الگوی والدگری مبتنی بر نظریه دلبستگی ویژه کودکان مبتلا به اختلال کژتنظیمی خلقی ایذایی (Disruptive mood dysregulation disorder یا DMDD) بود.

    روش ها:

     این مطالعه به روش تحلیل محتوای هدایت شده با نظام طبقه بندی قیاسی انجام شد و نمونه گیری هدفمند تا اشباع داده ها ادامه یافت. متون نوشتاری دلبستگی از نظر ویژگی های والدگری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابتدا مفاهیم مرتبط با والدگری شناسایی و سپس مفاهیم استخراج بر اساس مولفه های اصلی نظریه دلبستگی طبقه بندی گردید. در نهایت، اعتبار و پایایی الگوی والدگری مورد بررسی قرار گرفت و به تایید رسید.

    یافته ها: 

    در الگوی والدگری تحقیق حاضر، ماتریکس ترسیم شد و سپس طبقه بندی بر اساس دو سطح؛ سطح یک شامل مولفه های اصلی دلبستگی و سطح دو شامل 71 کد بر اساس سطح یک انجام گرفت. بدین ترتیب، الگوی والدگری با شش مولفه اصلی «رفتاری، هیجانی، شناختی، روانی، جنبشی- لامسه و امنیت جسمانی» مورد توجه قرار گرفت.

    نتیجه گیری:

     از الگوی والدگری مطرح شده در پژوهش حاضر که شامل مولفه های رفتاری، هیجانی، شناختی، روانی، جنبشی- لامسه و امنیت جسمانی است، می توان در کنار سایر درمان های موجود برای کودکان مبتلا به DMDD استفاده نمود.

    کلیدواژگان: والدگری، دلبستگی، کودکان، اختلال کژتنظیمی خلقی ایذایی
  • زهره امینی نور، اکبر حسن زاده، محمد باقرنیا، رضا غیاثوند* صفحات 108-115
    مقدمه

    شیر مادر دارای ترکیبات و مواد مغذی مطلوبی برای رشد و تکامل نوزادان و شیرخواران می باشد. از آن جا که عوامل مختلفی در قطع زودرس شیر مادر موثر می باشد، شناسایی دقیق این عوامل در بسترهای فرهنگی مختلف، می تواند نقش مهمی در تامین، حفظ و ارتقای سلامت کودکان از طریق ترویج تغذیه با شیر مادر داشته باشد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان و علل قطع زودرس شیر مادر و استفاده از شیر مصنوعی در کودکان صفر تا 18 ماهه شهر اصفهان در سال 1396 انجام شد.

    روش ها:

     این مطالعه، توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود. جامعه مورد بررسی را 600 مادر دارای کودک 18 ماهه در 20 مرکز و پایگاه بهداشت در سطح شهر اصفهان تشکیل داد. ابزار مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه و مصاحبه با مادران بود.

    یافته ها:

     از مهم ترین دلایل قطع زودرس شیر مادر از دیدگاه مادران می توان به «کافی نبودن شیر مادر، عدم پستان گرفتن کودک، کفایت شیردهی تا آن زمان، بیماری مادر یا مصرف دارویی خاص، بیماری کودک، شاغل بودن مادر و شروع زودرس غذای کمکی» اشاره کرد. مهم ترین دلایل مصرف شیر مصنوعی از دیدگاه مادران به ترتیب «کافی نبودن شیر مادر، گریه و بی قراری کودک و توصیه پزشک متخصص کودکان» بود.

    نتیجه گیری: 

    عمده ترین علت قطع زودرس شیر مادر و استفاده از شیر مصنوعی، «ناکافی بودن شیر مادر» عنوان گردید. انجام مداخلات آموزشی در زمینه اهمیت، مزایا، نحوه تغذیه، نحوه برطرف کردن مشکلات شیردهی و نشانه های کفایت شیر در کودک، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: شیر مادر، تغذیه، تغذیه با شیر مادر، دوران کوردکی
  • محدثه گلزاده*، فاطمه کاردل، طاهره تقی زاده فیروزجایی صفحات 116-122
    مقدمه

    وجود آنتی بیوتیک ها در منابع آبی به دلیل ایجاد مقاومت در میکروارگانیسم ها، تهدیدی جدی برای سلامت انسان و اکوسیستم به شمار می رود. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین کارایی فرات پتاسیم به همراه امواج اولتراسوند در حذف آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین از محلول های آبی انجام شد.

    روش ها:

     این مطالعه از نوع تجربی بود و در آن تاثیر اکسیدکننده فرات پتاسیم به تنهایی و همچنین، همراه با امواج اولتراسوند در حذف آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین و شاخص های موثر بر راندمان حذف شامل زمان تماس (50-10 دقیقه)، غلظت اولیه آنتی بیوتیک (10 و 15 میلی گرم بر لیتر)، pH (4-9)، غلظت فرات پتاسیم (150-15 میلی گرم بر لیتر) و فرکانس های مختلف (70-30 کیلوهرتز) در یک رآکتور مورد بررسی قرار گرفت. غلظت باقی مانده سیپروفلوکساسین با استفاده از دستگاه High Performance Liquid Chromatograph (HPLC) مجهز به دتکتور UV و ستون C18 فاز معکوس قرایت گردید.

    یافته ها:

     میزان حذف سیپروفلوکساسین با استفاده از اکسیدکننده فرات پتاسیم به تنهایی 65 تا 78 درصد به دست آمد. با به کارگیری هم زمان فرات پتاسیم و امواج اولتراسوند، کارایی حذف آنتی بیوتیک 5 تا 8 درصد افزایش یافت. بهترین راندمان حذف در غلظت اولیه آنتی بیوتیک 10 میلی گرم بر لیتر، غلظت فرات پتاسیم 150 میلی گرم بر لیتر، 5 = pH و فرکانس60 کیلوهرتز بود که 86 درصد حاصل شد.

    نتیجه گیری:

    می توان از فرات پتاسیم به همراه امواج اولتراسوند، به عنوان فرایند موثری جهت حذف آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین از محلول های آبی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سیپروفلوکساسین، آنتی بیوتیک، فرات پتاسیم، امواج اولتراسوند، آلودگی آب
  • ندا قسامی، هما هنرمند، رضا پورزمانی، کریم ابراهیم پور، حمیدرضا حمیدی، حدیثه ابدالی، سپیده مشرف، زهرا اسفندیاری* صفحات 123-128
    مقدمه

    پلی اتیلن ترفتالات (پت)، رزین پلیمری از خانواده پلی استر می باشد که در تولید بطری های نوشیدنی به کار می رود. انتقال ترکیبات سازنده پت مانند استالدهید به محتوای آن، تاثیرات نامطلوبی بر سلامت مصرف کنندگان می گذارد. پژوهش حاضر با هدف اندازه گیری میزان استالدهید انتقال یافته از پت به محتوای آب انجام شد.

    روش ها: 

    36 نمونه بطری آب نگهداری شده در پت از 12 برند تجاری (از نوع معدنی و آشامیدنی هر کدام 6 برند تجاری) موجود در فروشگاه های عرضه سطح شهر اصفهان جمع آوری گردید. سپس استالدهید به وسیله دستگاه کروماتوگرافی گازی- اسپکترومتری جرمی (Gas Chromatography-Mass Spectrometry یا GC-MS) اندازه گیری شد. نتایج با استاندارد اتحادیه اروپا مقایسه گردید و با استفاده از آزمون t در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     استالدهید در 26 نمونه از آب های مورد بررسی با فراوانی 72 درصد مشاهده گردید. میانگین استالدهید در آب های معدنی و آشامیدنی به ترتیب 18/22 ± 79/6 و 36/6 ± 53/4 ppb گزارش شد. میزان استالدهید در آب های معدنی بیشتر از آشامیدنی و مقادیر در کلیه نمونه ها کمتر از مقدار تعریف شده در استاندارد اروپا بود.

    نتیجه گیری:

     با توجه به مقایسه مقادیر اندازه گیری شده استالدهید در آب های معدنی و آشامیدنی مورد بررسی در تحقیق حاضر و کمتر بودن آن نسبت به مقادیر تعریف شده در استاندارد اروپا، انجام مطالعاتی در خصوص ارزیابی خطر کلیه ترکیبات احتمالی انتقال یافته از بطری پت به محتوای آن و تاثیرات آن بر سلامت پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: مهاجرت، استالدهید، آب بطری شده، پلی اتیلن ترفتالات
  • محمدرضا مراثی، فیروزه مصطفوی دارانی، رحمت چتری پور، آرش سلحشوری، فرشته زمانی علویجه* صفحات 129-135
    مقدمه

    دانشکده های بهداشت از طریق آموزش نیروی کار و تولید علم، نقش موثری در سلامتی افراد جامعه دارند. با این حال، عوامل متعددی می تواند جایگاه این مراکز را تهدید کند و موجب اختلال در تعاملات آن ها با محیط های اجرایی- صنعتی شود. از آن جایی که تاکنون مطالعه جامعی در خصوص موانع پیش روی دانشکده های بهداشت صورت نگرفته است، پژوهش حاضر با هدف شناسایی دغدغه های دانشکده های بهداشت برای تعامل با محیط های اجرایی- صنعتی انجام شد.

    روش ها: 

    در این تحقیق، جریان گفتگوی 20 نفر از متخصصان و روسای دانشکده های بهداشت دانشگاه های تیپ یک کشور، در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، در تابستان سال 1397 فیلمبرداری گردید. گفتگوها دست نویس و سپس کلمه به کلمه تایپ شد و در مرحله بعد به روش تحلیل محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     با تحلیل داده ها، عوامل مرتبط در دو طبقه اصلی «چالش ها و نیازهای تعامل با معاونت های بهداشتی» و «چالش ها و نیازهای تعامل با صنعت» دسته بندی گردید که طبقه دوم شامل چهار زیرطبقه بود.

    نتیجه گیری:

     مطالعه حاضر برای اولین بار به نتایجی شامل دسته بندی مجموعه ای از چالش ها و نیازهای مرتبط با تعاملات با معاونت بهداشتی و همچنین، ارتباط با صنعت به عنوان موانع کارکردهای دانشگاه و محیط های عملیاتی دست یافت. بنابراین، می توان از نتایج به دست آمده در راستای طراحی برنامه های جامع جهت رفع موانع برقراری ارتباطات و تعاملات بین دانشکده های بهداشت با معاونت های بهداشتی و صنایع استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تعامل، دانشکده بهداشت، معاونت بهداشتی، ارتباط با صنعت، ارتباط با معاونت بهداشتی
  • فرزانه هژیر، مریم جهانبخش*، حمیدرضا پیکری، سکینه سقائیان نژاد اصفهانی صفحات 136-142
    مقدمه

    اغلب پژوهش های گذشته پیرامون سیستم پرونده الکترونیک سلامت به پیامدهای استفاده از آن اشاره ای نداشته اند. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان تحقق پیامدهای استفاده از سامانه یکپارچه بهداشت (سیب) از نظر کاربران در شهر اصفهان انجام شد.

    روش ها:

     این تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی و جامعه مورد بررسی شامل کلیه کاربران سیب در مراکز بهداشت شهر اصفهان بود که 320 نفر از آن ها با استفاده از جدول Morgan به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه ای بود که در پنج بعد «استفاده از سیب در کمک به حل مشکلات، تصمیم گیری منطقی، یکپارچگی ارتباطات افقی، یکپارچگی ارتباطات عمودی و خدمت رسانی به مراجعان» تنظیم گردید. پس از بررسی روایی صوری و محتوایی پرسش نامه، پایایی آن با استفاده از ضریب Cronbachchr('39')s alpha سنجیده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون t تک نمونه ای در نرم افزار SPSS تحلیل شد.

    یافته ها:

    اگرچه استفاده از سیب در بهبود یکپارچگی و هماهنگی ارتباطات افقی (050/0 > P،30/2 = t)، بهبود یکپارچگی و هماهنگی ارتباطات عمودی (050/0 > P، 96/1 = t) و ارایه خدمت به مراجعان (001/0 > P،31/8 = t) تاثیر داشته، اما هیچ نقش قابل توجهی در کمک به حل مشکلات (050/0 < P، 68/0 = t) و تصمیم گیری منطقی کاربران (050/0 < P، 05/1 = t) نداشته است.

    نتیجه گیری:

     کمک به حل مشکلات و تصمیم گیری منطقی از جمله اهداف پیاده سازی سیب می باشد. با این وجود، کاربران نقطه ضعف اصلی این سیستم را در این دو حوزه ارزیابی کردند. بدین ترتیب، توجه به نیازهای کاربران در این دو حوزه مهم، به متولیان سیب توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: سیستم پرونده الکترونیک سلامت، سامانه یکپارچه بهداشت(سیب)، پیامد استفاده
  • خجسته قاسمی، مرجان منصوریان*، گلناز واثقی صفحات 143-150
    مقدمه

    تصمیمات بهداشتی باید مبتنی بر شواهد به دست آمده از کارآزمایی های کنترل شده تصادفی باشد. این مطالعات به مقایسه دو یا چند مداخله تاثیرگذار در یک شرایط خاص بر جمعیت هدف مورد نظر می پردازد.

    روش ها:

     هنگامی که برای یک مساله بالینی مشخص در مطالعات کارآزمایی کنترل شده تصادفی، حداقل اثر سه مداخله تاثیرگذار بررسی شود، می توان از متاآنالیز برای ترکیب اثر مداخلات و به دست آوردن یک برآورد کلی از آن اندازه اثر در جمعیت هدف استفاده نمود؛ در حالی که برای بیشتر شرایط بالینی، بیش از دو مداخله تاثیرگذار وجود دارد. در چنین مواردی، انجام متاآنالیزهای متعدد امکان پذیر نمی باشد. همچنین، ممکن است برای همه مداخلات، کارآزمایی بالینی مستقیم طراحی و اجرا نشده باشد.

    یافته ها:

     متاآنالیز شبکه ای روشی برای مقایسه چندین مداخله به طور هم زمان در یک مطالعه واحد با استفاده از ترکیب شواهد مستقیم و غیر مستقیم در یک شبکه از کارآزمایی های کنترل شده تصادفی می باشد که نتایج به دست آمده از آن، امکان رتبه بندی مداخلات مختلف را نیز فراهم می نماید.

    نتیجه گیری:

     پژوهش حاضر با هدف ارایه توضیحات اساسی در رابطه با مزایای تولید یک شبکه مبتنی بر شواهد مستقیم و غیر مستقیم، هدایت متاآنالیز شبکه ای، بررسی مفروضات اصلی و مراحل انجام تجزیه و تحلیل تهیه گردید. علاوه بر این، با استفاده از یک مثال در ارتباط با بررسی سمیت قلبی ناشی از مداخله های مختلف برای درمان مبتلایان به سرطان پستان HER-2 مثبت، مراحل اجرا و تولید شبکه متاآنالیز نیز ارایه و تفسیر شد.

    کلیدواژگان: متاآنالیز، متاآنالیز شبکه ای، مرور نظامند، کارآزمایی بالینی
|
  • Neda Karimi, Sahrzad Saadat Gharin, Azar Tol, Roya Sadeghi*, Mehdi Yaseri, Bahram Mohebbi Pages 78-86
    Background

    People with limited health literacy show a low level of health promoting behaviors. This study is performed aiming to determine relationship between health literacy status and health promoting behaviors among female high school students in Tehran, Iran, in 2018.

    Methods

    This descriptive-analytic study was conducted on 370 people using cluster sampling method. Data were collected through demographic and background questionnaires, Health Literacy Measure for Adolescents (HELMA), and Health Promoting Lifestyle Profile II (HPLP-II) and analyzed using descriptive and analytical tests in SPSS software.

    Findings

    The mean scores of health promotion behaviors and health literacy were 57.54 ± 11.24 (moderate) and 59.92 ± 12.87 (inadequate), respectively. The highest mean scores of health promotion behavior and health literacy dimensions were stress control (65.55) and perception (74.15) and the lowest mean scores were health responsibility (50.18) and calculation (43.69), respectively. There was a direct and significant relationship between health literacy and health promotion behaviors (r = 0.43, P < 0.001) with the study of magazines and the interest in health issues. However, the relationship between the use of the Internet and the evaluation of the health status with these dimensions was inverse and significant. There was an inverse relationship between the health promoting behaviors with educational stage (r = -0.35, P < 0.001) and age (r = -0.31 , P < 0.001), and a significant relationship with the field of study (r = 0.30, P < 0.001).

    Conclusion

    According to the study results, it is necessary to develop curriculum for promoting these behaviors and increase the health literacy in cyberspace.

    Keywords: Health behaviors, Health literacy, Student, Adolescents
  • Zahra Moradi Shahrbabak*, Abdolkazem Neisi, Iran Davoudi, Yadollah Zargar Pages 87-92
    Background

    The aim of this study is to investigate the effect of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on cognitive fatigue in female patients with multiple sclerosis (MS).

    Methods

    This was a quasi-experimental study with a pre-test and post-test design and three months of follow up performed on three groups of therapy, placebo, and waiting list. Thus, among the female patients with MS referred to the MS Society of Ahwaz, Iran, 41 patients were chosen with the convenience sampling method and divided into therapy (n = 13), placebo (n = 13), and waiting list (n = 14) by random sampling.

    Findings

    All patients completed the Modified Impact of Fatigue Scale (MFIS) in the pretest and posttest stages and after the three-month follow-up period. The results of the mixed analysis of variance (ANOVA) showed that the interaction between time and therapy can reduce the cognitive fatigue in patients with MS (F = 3.53, P = 0.014, effect size = 0.16, statistical power = 0.84) and this reduction will remain and until the follow-up.

    Conclusion

    According to fatigue as a main and pervasive complaint of this group, the results of this study can be used as an appropriate method to reduce cognitive fatigue in patients with MS.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Cognitive fatigue, Mixed ANOVA, Multiple sclerosis
  • Afsaneh Sartipzadeh*, Mohsen Golparvar, Asghar Aghaei Pages 93-100
    Background

    This study is conducted with the aim of determining the effectiveness of spiritual-based existential therapy and positive existential therapy on resiliency of elderly women.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study with three groups and two stages of pre-test and
    post-test with control group. The statistical population of the study included all elderly women referred to comprehensive health service centers in Isfahan, Iran. The sample consisted of 36 persons who were selected based on the inclusion criteria among the elderly women referred to the mentioned centers and were randomly assigned into two experimental and one control group (n = 12 each). The study instrument included Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC) that was completed in pretest and posttest phases by the three groups. The collected data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA) through SPSS software.

    Findings

    The ANCOVA results revealed that there was a significant difference between spiritual-based existential therapy and control group in resiliency (P < 0.001). Due to the differences in the mean values of the three groups, Bonferroni post hoc test showed that there was no significant difference between spiritual-based existential therapy and positive existential therapy and between positive existential therapy and control group (P > 0.050).

    Conclusion

    Spiritual-based existential therapy is an effective treatment to increase resiliency in elderly women. Elderly women, by participating in group sessions of spiritual-based existential therapy, gain higher resilience against adverse effects of the elderly stage.

    Keywords: Elderly, Existential, Spirituality, Resilience, Women
  • Azam Shahmohammadi Ghahsareh, Ahmad Abedi*, Flor Khayatan, Asghar Aghaei Pages 101-107
    Background

    One of the essential factors in regulating the excitement of irritable children is mothers’ parenting style which is effective in self-controlling of these children; therefore, the purpose of this study is to develop a parental model based on the attachment theory of children with disruptive mood dysregulation disorder (DMDD).

    Methods

    This study was conducted using directed content analysis method with deductive classification system; and purposeful sampling continued with data saturation approach. Attachment texts were analyzed for parental characteristics. First, the concepts associated with parenting were identified and then the extracted concepts were classified based on the main components of attachment theory. Finally, the validity and reliability of parental patterns were investigated and confirmed.

    Findings

     In this template, a matrix was drawn and then classification was carried out in two levels; level one containing the main attachment components, and level two containing 71 codes based on level one. Thus, the parenting model was considered with six main components of behavioral, affective, cognitive, psychic, kinesthetic-tactile, and physical security.

    Conclusion

    The proposed parenting model, which includes behavioral, emotional, cognitive, psychological, kinetic-tactile, and physical safety components, can be used along with other treatments available for children with mood disorders.

    Keywords: Parenting, Attachment, Children, Disruptive mood dysregulation disorder
  • Zohreh Amini Nour, Akbar Hassanzadeh, Mohammad Bagherniya, Reza Ghiasvand* Pages 108-115
    Background

    Breast milk contains organic nutrients necessary for the growth and development of infants and children. Since various factors are effective in the early discontinuation of breast milk, the accurate identification of these factors in various cultural contexts can play an important role in providing, maintaining, and promoting the health of children. Thus, the present study was conducted to determine the causes of breast milk discontinuation and use of artificial milk in children aged 0-18 months in Isfahan, Iran.

    Methods

    This was a cross-sectional descriptive analytical study with the study population including 600 mothers with 18-month old children in 20 centers and health centers in Isfahan City. Data were collected using questionnaires and interview with mothers.

    Findings

    The most important reasons for discontinuation of breastfeeding were motherschr('39') lack of breast milk, infant’s unwillingness to breastfeed, mother’s disease or specific drug use, childhood diseases, maternal occupation, and early onset of supplementary foods. The most important reasons for using synthetic milk from the viewpoint of mothers were lack of breast milk, child crying and restlessness, and the recommendation by a pediatrician.

    Conclusion

    The main reason for early breastfeeding and the use of artificial milk is the inadequacy of breast milk. It seems that educational interventions are essential considering the importance, benefits, nutrition manner, the way to resolve breast-feeding problems, and the adequacy of milk in the child.

    Keywords: Breast milk, Nutrition, Breastfeeding, Childhood
  • Mohadeseh Golzadeh*, Fatemeh Kardel, Tahere Taghizade Firozjaee Pages 116-122
    Background

    The presence of antibiotics in water resources is known as a serious threat to human and ecosystem health due to the creation of persistency in microorganisms. Therefore, the aim of this study is to determine the efficiency of potassium ferrate with ultrasound waves (Fe(VI)-US) for the removal of ciprofloxacin.

    Methods

    This was an experimental study conducted to evaluate the effect of potassium ferrate alone and with ultrasound for the removal of ciprofloxacin. Moreover, the effective parameters, including contact time (5-10 minutes), initial concentration of antibiotic (10 and 15 mg.l-1), pH (4-9), and potassium ferrate concentration (15-150 mg.l-1) were investigated under different frequency (30-70 kHz) in a reactor for the removal of ciprofloxacin. The remained ciprofloxacin concentration in the solution was determined by high performance liquid chromatography (HPLC) with an ultraviolet (UV) detector at 280 nm and reverse phase column C18.

    Findings

    The removal rate of ciprofloxacin by potassium ferrate was obtained as 65-78%. The efficiency of ciprofloxacin removal increased by 5-8% through the application of potassium ferrate with ultrasound waves (Fe(VI)-US). Moreover, the highest removal efficiency was 86% for the initial antibiotic concentration 10 mg.l-1, potassium ferrate concentration 150 mg.l-1, pH = 5, and frequency 60 kHz.

    Conclusion

    The results of this study showed that potassium ferrate with ultrasound can be effectively used for the removal of ciprofloxacin in aquatic solutions.

    Keywords: Ciprofloxacin, Antibiotic, Potassium ferrate, Ultrasound waves, Water pollution
  • Neda Ghassami, Homa Honarmand, Reza Pourzamani, Karim Ebrahimpour, HamidReza Hamidi, Hadiseh Ebdali, Sepideh Mosharaf, Zahra Esfandiari* Pages 123-128
    Background

    Polyethylene Terephthalate (PET) is a polymeric resin of polyester group used in the manufacture of beverage bottles. Migration of PET ingredients such as acetaldehyde to the content of bottles has adverse effects on consumers’ health. The purpose of the present study is to measure acetaldehyde in bottles of water.  

    Methods

    A total of 36 bottles of water stored in PET from 12 commercial brands (6 brands from each mineral and drinking water) were collected from retail stage in Isfahan, Iran. Measurement of acetaldehyde was performed using gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). The results were compared with the limit defined in standard of European Community in SPSS software using t-test.

    Findings

    Acetaldehyde was found in 26 samples with the frequency of 72%. The average of this compound was 22.18 ± 6.79 and 6.36 ± 4.53 parts per billion (ppb) in mineral and drinking water, respectively. Acetaldehyde observed more in mineral water compared to drinking water samples. The amount of acetaldehyde was less than the limit defined in standard of European Community in all samples.

    Conclusion

    According to the comparison of the measured values for acetaldehyde in mineral and drinking water in the present study with standard limit of European Community, it is recommended to perform the studies for risk assessment of different compounds migrated from bottles to their content and their effects on health.

    Keywords: Migration, Acetaldehyde, Bottled water, Polyethylene terephthalate
  • MohammadReza Maracy, Firoozeh Mostafav Darani, Rahmat Chatripour, Arash Salahshoori, Fereshteh Zamani-Alavijeh* Pages 129-135
    Background

    Schools of health sciences play an important role in public health by training the workforce and the development of scientific work. However, several factors can threaten the position and status of these centers and disrupt their interactions with executive-industrial environments. Since no comprehensive study has been conducted on the barriers facing the schools of health sciences, this study is conducted with the objective to identify the concerns of the schools of health sciences for interaction with executive-industrial environments.

    Methods

    In this study, the conversation flow of 20 specialists and heads of the schools of health sciences of Iranian type 1 universities was filmed at Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran in summer 2018; the conversations were handwritten and then typed word for word; they were then analyzed by content analysis method.

    Findings

    As a result of data analysis, the related factors were classified into two main categories: 1) challenges and needs of interaction with health deputies, 2) challenges and needs of interaction with industry, which the latter itself included four categories.

    Conclusion

    For the first time, the present study achieved some important results on the categorization of a set of challenges and needs related to the interactions with the health deputy office, as well as the interactions with the office of industrial relationships as the barriers to the operations of the universities and the operational environments. Therefore, the above results can be used as a guideline for designing comprehensive programs to remove barriers to communication and interaction at the schools of health sciences with their offices of health deputy and industrial relationships.

    Keywords: Interaction, Health school, Health vice-presidency, Relation with industry sector, Relation with health vice-presidency
  • Farzaneh Hazhir, Hamidreza Peikari, Sakineh Saghaeiannejad Isfahani Pages 136-142
    Background

    Most previous studies have not referred to the implications of using electronic health record systems. So the purpose of the present study is to investigate the realization of the consequences of using the Integrated Health System (SIB) from userschr('39') point of view in Isfahan, Iran.

    Methods

    This was a descriptive cross-sectional study with the statistical population including all users of SIB located in Isfahan primary healthcare centers. The sample consisted of 320 users according to Morgan table. A questionnaire was arranged in five dimensions including problem solving, decision rationalization, horizontal integration, vertical integration, and customer service. After examining the validity and reliability of the questionnaire, the data were analyzed by single sample t-test in SPSS software.

    Findings

    The findings showed that although the implementation and use of SIB contributed to improving the integrity and coordination of horizontal (t = 2.30, P < 0.050) and vertical (t = 1.96, P < 0.050) communications as well as customer service (t = 8.31, P < 0.001), it had no significant role in problem solving (t = 0.68, P > 0.050) and decision rationalization (t = 1.05, P > 0.050).

    Conclusion

    Problem solving and decision rationalization have been the main objectives of SIB; nevertheless, users evaluated them as main weaknesses of the system. So paying attention to the needs of different users is recommended to its stakeholders.

    Keywords: Electronic health record system (EHRS), Integrated health system (SIB), Consequence of use
  • Khojasteh Ghasemi, Marjan Mansourian*, Golnaz Vaseghi Pages 143-150
    Background

    Healthcare decisions should be based on evidence generally provided by randomized controlled trials (RCTs) comparing two or more interventions for a condition that affects the target population.

    Methods

    When more than one study is available, meta-analysis can be used to combine several intervention effects and obtain an overall estimate of that effect size in the target population. However, for most clinical conditions, there are more than two effective interventions. In such cases, it is not possible to perform multiple pairwise meta-analysis. Additionally, direct clinical trials may not be designed and implemented for all interventions.

    Findings

    Network meta-analysis (NMA) is a method for comparing multiple interventions simultaneously in a single study using a combination of direct and indirect evidence in a network of RCTs the results of which enable us to rank all the interventions in a coherent way.

    Conclusion

    The present study was designed to provide a basic explanation of the benefits of producing a direct and indirect evidence-based network, reviewing key assumptions in NMA, and explaining the stages of performing NMA. In addition, by using an example to evaluate the cardiac toxicity of different interventions to treat HER-2 positive breast cancer, the implementation and production steps of the meta-analysis network were presented.

    Keywords: Meta-analysis, Network meta-analysis, Systematic review, Clinical trial