فهرست مطالب

مجله توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی
پیاپی 57 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی یزدان شناس*، علیرضا صابری صفحات 1-28

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر ادراک کارکنان از فعالیت های مدیریت منابع انسانی دانش محور بر عملکرد نوآورانه کارکنان با توجه به نقش میانجی سرمایه فکری است. پژوهش حاضر به لحاظ روش، توصیفی پیمایشی و از نوع همبستگی و به لحاظ هدف، کاربردی است. جامعه آماری شامل تمام مدیران ارشد، میانی و عملیاتی شرکت نفت و گاز پارس در شهر تهران به تعداد 180 نفر است که از این میان و براساس فرمول کوکران تعداد 122 نفر به عنوان نمونه و به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه سرمایه فکری (یانگ و لین، 2009)، پرسشنامه عملکرد نوآورانه (ویراواردنا، 2003) و پرسشنامه اقدامات مدیریت منابع انسانی (کیانتو و همکاران، 2017) استفاده شد که به تعداد اعضای نمونه توزیع و جمع آوری شد. روایی ابزار پژوهش با انجام فن تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و ضریب پایایی ترکیبی مورد تایید قرار گرفت. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار پی ال اس استفاده شده است. یافته های حاصل از این پژوهش نشان از تاثیر ادراک از فعالیت های مدیریت منابع انسانی دانش محور بر عملکرد نوآورانه کارکنان دارد. علاوه براین، تاثیر ادراک کارکنان از فعالیت های مدیریت منابع انسانی دانش محور از طریق سرمایه فکری بر عملکرد نوآورانه کارکنان و همچنین تاثیر مستقیم سرمایه فکری بر عملکرد نوآورانه کارکنان مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی دانش محور، عملکرد نوآورانه، سرمایه فکری
  • محمد حقانی نعمتی، مریم حافظیان* صفحات 29-55

    در این پژوهش تاثیر ساختار سازمانی بوروکراتیک بر تغییر سازمانی با نقش میانجی فرسودگی شغلی در قالب یک مدل علی بررسی شده است. جامعه آماری شامل کارکنان نیروی انتظامی خراسان شمالی است؛ تعداد 151 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها سه پرسشنامه استاندارد است که شامل بوروکراتیک لیو و همکاران (2002)، تغییر سازمانی ادکار (2007) و فرسودگی شغلی مسلچ (1985) بوده است. بعد از تایید روایی محتوا با نظر کارشناسان و استادان، پایایی پرسشنامه ها از طریق آلفای کرونباخ  برای پرسشنامه ساختار سازمانی بوروکراتیک، تغییر سازمانی و فرسودگی شغلی به ترتیب 82/0، 75/0 و 73/0 محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها ابتدا آمار توصیفی که به بررسی متغیرهای جمعیت شناختی تحقیق، سپس آمار استنباطی استفاده شد. در آمار تحلیلی این پژوهش برای آزمودن معناداری روابط بین متغیرها و مدل های اندازه گیری به دست آمده، از نرم افزار SPSS22  و  AMOS16  استفاده شد. برای بررسی اثر میانجی متغیر فرسودگی شغلی از روش بوت استرپینگ استفاده شد. با توجه به یافته ها، مسیر غیرمستقیم ساختار بوروکراتیک با فرسودگی شغلی و تغییر سازمانی با 95% اطمینان معنا دار است. بنابراین، بر اساس نمودار تصمیم گیری روش بوت استرپینگ امکان تحلیل میانجی گری برای متغیر فرسودگی شغلی وجود دارد؛ یعنی فرسودگی شغلی تاثیر مثبت ساختار بوروکراتیک بر تغییر سازمانی را به صورت کامل میانجی گری می کند. بنابراین، نتایج نشان داد ساختارسازمانی بوروکراتیک بر تغییرسازمانی با نقش میانجی فرسودگی شغلی کارکنان نیروی انتظامی خراسان شمالی تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: ساختار بوروکراتیک، تغییر سازمانی، فرسودگی شغلی
  • حامد قاسم پور*، سید مهدی ویسه صفحات 56-82
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرگذاری سبک رهبری زهرآگین بر پیدایی تمایل به ترک خدمت داوطلبانه با توجه به نقش میانجی سکوت سازمانی انجام شده است. این پژوهش، از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، توصیفی پیمایشی است. ابزار اصلی این بررسی، پرسشنامه های استانداردی است که سعی شده با توجه به جو و فرهنگ سازمانی حاکم بر محیط پژوهش بازنگری های جزیی در آن صورت گیرد. جامعه آماری این پژوهش شامل مدیران و کارشناسان شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام به تعداد 500 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 217 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. فرضیه های تدوین شده، با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار Smart PLS2 آزمون شدند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که رهبری زهرآگین بر تمایل به ترک خدمت داوطلبانه و سکوت سازمانی تاثیر مستقیم، معنادار و مثبتی دارد. همچنین مشخص شد اثر سکوت سازمانی بر تمایل به ترک خدمت داوطلبانه مستقیم، معنادار و مثبت است و رهبری زهرآگین از طریق متغیر واسطه ای سکوت سازمانی تاثیر غیرمستقیم، معنادار و مثبتی بر تمایل به ترک خدمت داوطلبانه دارد.
    کلیدواژگان: رهبری زهرآگین، تمایل به ترک خدمت، سکوت سازمانی
  • رضا سپهوند، ایوب شیخی زاده*، سمانه قهرمانی صفحات 83-107

    سازمان های خدماتی همچون بانک ها برای بقاء و دستیابی به مزیت رقابتی به شدت به سرمایه های انسانی ارزش آفرین متکی هستند و جریانی از شایستگی در جذب، به کارگماری و ارتقای استعداد های برتر در این سازمان ها وجود دارد. با این حال نهادینه شدن فرهنگ دیوان سالار و تکیه بر مقررات فاقد انعطاف می تواند جریان شایستگی را متوقف کند و موجب سکون شایستگی شود. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر فرهنگ دیوان سالار بر سکون شایستگی در ستاد مرکزی بانک های دولتی استان خوزستان با نقش میانجی فلات زدگی شغلی است. جامعه آماری پژوهش شامل 110 نفر از مدیران ارشد و منابع انسانی ستاد مرکزی بانک های شهر اهواز بود که از میان آنها 81 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های فرهنگ دیوان سالار دنیسون، سکون شایستگی پژوهشگر ساخته و فلات زدگی شغلی میلیمن استفاده شد و پایایی پرسشنامه به وسیله آلفای کرونباخ تایید شد. پس از تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار پی ال اس مشخص شد که  فرهنگ دیوان سالار هم مستقیم و هم از راه افزایش فلات زدگی شغلی در سازمان موجب توقف جریان شایستگی می شود و سکون شایستگی را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: فرهنگ دیوان سالار، سکون شایستگی سازمانی، فلات زدگی شغلی، بانک های دولتی اهواز
  • اردشیر شیری*، زهرا حیدرنژاد صفحات 108-137

    پژوهش حاضر با هدف فهم فرایند انعطاف رفتاری مدیران از دیدگاه کارکنان سازمان های دولتی ایلام به روش کیفی و مبتنی بر نظریه داده بنیاد اجرا شده است. برای گردآوری داه ها از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و نمونه گیری، به روش هدفمند با 14 نفر مصاحبه انجام شده است. حاصل این مصاحبه ها، مجموعه 85 کد از مضامین اولیه بود که با فرایند کدگذاری باز و کدگذاری محوری، پیوند میان مقوله ها برقرار و کدگذاری انتخابی نیز صورت گرفت. سپس، مدل کیفی پژوهش طراحی شد. برای روایی، از ضریب توافق درونی و روش پایایی توافق بین دو نفر کدگذار به کار گرفته شد. نتایج در قالب مدل پارادیمی شامل «انعطاف رفتاری»  به عنوان مقوله محوری و شرایط علی (شخصیت مدیران، توانایی رفتار کارآمد، مهارت کاری، ارتباطات قوی و ساختار منعطف سازمان)، شرایط زمینه ای (فشارهای سیاسی مقامات، مقررات دست و پا گیر، استاندارهای سازمان، مزیت رقابتی، تغییر نگرش به کار)، عوامل مداخله گر (جو محیطی: پویایی و چرخه بازار، بحران های درون و بیرونی، نوع سازمان، مانایی نظام). پیامدها در سطح فردی (احساس شادکامی، خوش نامی، موفقیت و توفیق شغلی) و در سطح سازمانی (ارتقاء برند و اعتبار سازمان، تعالی سازمان، افزایش دلگرمی و اعتماد کارکنان نسبت به مدیران) می باشند.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری، انعطاف رفتاری، شاخص های انعطاف رفتاری، نظریه داده بنیاد
  • کرم خلیلی*، بهاره بهرامی صفحات 138-159

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش فرهنگ جهادی بر بهره وری منابع انسانی سازمان تامین اجتماعی استان ایلام با میانجی گری مدیریت ایرانی اسلامی انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی  پیمایشی از نوع همبستگی مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل تمام کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان ایلام به تعداد 250 نفر است که از این تعداد با استفاده از فرمول کوکران تعداد 152 نفر به عنوان نمونه به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری داده ها، پرسش نامه است. برای سنجش متغیرهای  فرهنگ جهادی از پرسش نامه معدنی و همکاران (1395)، بهره وری کارکنان از پرسش نامه هرسی و گلداسمیت (1980) و مدیریت اسلامی از پرسش نامه حاجیان و همکاران (1392) استفاده شد که در نهایت روایی آن توسط اساتید مدیریت و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب (79/0)، (88/0) و (90/0) تایید شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان دهنده آن است که مدیریت اسلامی در رابطه بین فرهنگ جهادی و بهره وری نیروی انسانی نقش میانجی دارد. همچنین ابعاد فرهنگ جهادی شامل فرهنگ تعهد محور، راهبرد محور و دانش محور بر بهره وری نیروی انسانی تاثیر معنادار و مثبتی دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ جهادی، بهره وری نیروی انسانی، مدیریت اسلامی، سازمان تامین اجتماعی
  • ابوالفضل نشاطی، شمسی محمدنژاد* صفحات 160-183

    این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین بهزیستی معنوی، سبک تربیتی والدین و سرمایه اجتماعی با بهزیستی روان شناختی سربازان یگان ویژه فرماندهی انتظامی استان آذربایجان شرقی به انجام رسیده است. روش پژوهش، توصیفی پیمایشی و جامعه آماری شامل تمام سربازان یگان ویژه نیروی انتظامی شهر تبریز است که با روش تمام شماری و با استفاده از ابزار پرسشنامه به انجام رسیده است. در بررسی متغیرهای بهزیستی روان شناختی و  بهزیستی معنوی به ترتیب از پرسشنامه های استاندارد ریف (1998) و پرسشنامه استاندارد پالوتزین و الیسون (1982) و در بررسی متغیرهای سبک تربیتی والدین و سرمایه اجتماعی از پرسشنامه پژوهشگر ساخته استفاده شده است. میزان پایایی متغیرهای بهزیستی روان شناختی (95/0)، سبک تربیتی مستبدانه (87/0)، سبک تربیتی مقتدرانه (88/0)، سبک تربیتی سهل گیرانه (82/0)،  سرمایه اجتماعی (81/0) و بهزیستی معنوی (85/0) است. قابل ذکر است که جهت سنجش روابط بین متغیرهای مزبور به تناسب سطح سنجش متغیرها از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چند متغیره و آزمون آنالیز واریانس F استفاده شده است. نتایج حاکی از این است که متغیرهای سرمایه اجتماعی (276/0) و ابعاد آن (انسجام (357/0)، مشارکت (266/0) و اعتماد اجتماعی (032/0)، بهزیستی معنوی (591/0) و ابعاد آن (بهزیستی مذهبی (532/0) و بهزیستی وجودی (512/0)، سبک های تربیتی والدین (سبک تربیتی مستبدانه (527/0)، مقتدرانه (219/0) و سهل گیرانه (512/0) دارای ارتباط مثبت در بهزیستی روان شناختی سربازان است. نتایج بررسی تفاوت میانگین بهزیستی روان شناختی سربازان بر حسب متغیرهای زمینه ای پژوهش (سن، محل تولد و وضعیت تاهل) نیز حاکی از این است که میانگین بهزیستی روان شناختی سربازان بر حسب متغیرهای فوق، متفاوت است؛ بهزیستی روان شناختی سربازان متولد شهر، سربازان مجرد و سربازان زیر 20 سال نسبت به بقیه سربازان بیشتر است.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، خدمت سربازی، بهزیستی معنوی، نیروی انتظامی، سرمایه اجتماعی
|
  • Mehdi Yazdanshenas *, Alireza Saberi Pages 1-28

    The purpose of this study is to investigate the effect of employees 'perceptions of knowledge-based human resource management activities on employees' innovative performance with respect to the mediating role of intellectual capital. The present study is methodically descriptive-survey and correlational and applied in terms of purpose. The statistical population includes all senior, middle and operational managers of Pars Oil and Gas Company in Tehran, numbering 180 people, of which, based on Cochran's formula, 122 people were selected as a sample through simple random sampling. The intellectual capital questionnaire (Yang and Lin, 2009), the Innovative Performance Questionnaire (Viravardna, 2003) and the Human Resources Management Questionnaire (Kianto et al., 2017) were used to collect the research data, which were distributed and collected to the sample members. The validity of the research instrument was confirmed by performing confirmatory factor analysis and its reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha coefficient and combined reliability coefficient. Structural equation modeling and Pilates software have also been used to analyze the data. Findings of this study show the effect of perception of knowledge-based human resource management activities on innovative performance of employees. In addition, the effect of employees' perceptions of knowledge-based human resource management activities through intellectual capital on employees' innovative performance and also the direct effect of intellectual capital on employees' innovative performance were confirmed.

    Keywords: knowledge-based human resource management, innovative performance, Intellectual capital
  • Mohammad Haghani Ne`Mati, Maryam Hafezian * Pages 29-55

    In this study, the effect of bureaucratic organizational structure on organizational change with the mediating role of job burnout in the form of a causal model has been investigated. The statistical population included North Khorasan police personnel; 151 people were selected by simple random sampling. Data collection tools were three standard questionnaires, which included Bureaucratic Liu et al. (2002), Adkar Organizational Change (2007) and Maslach Job Burnout (1985). After confirming the validity of the content with the opinion of experts, the reliability of the questionnaires was calculated through Cronbach's alpha for the questionnaire of bureaucratic organizational structure, organizational change and burnout, which were 0.82, 0.75 and 0.73 respectively. To analyze the data, first, descriptive statistics were used to examine the demographic variables of the research, then inferential statistics were used. In the analytical statistics of this study, SPSS22 and AMOS16 softwares were used to test the significance of the relationships between the variables and measurement models. Bootstraping method was used to investigate the mediating effect of burnout. According to the findings, the indirect path of bureaucratic structure with burnout and organizational change showed to be significant with 95% confidence. Therefore, based on the decision diagram of the bootstraping method, it is possible to analyze the mediation for the burnout variable; That is, burnout fully mediates the positive impact of bureaucratic structure on organizational change. Therefore, the results showed that the bureaucratic organizational structure has a positive and significant effect on organizational change with the mediating role of job burnout in North Khorasan police personnel.

    Keywords: Bureaucratic Structure, Organizational Change, burnout
  • Hamed Ghasempour *, Sayyed Mahdi Veiseh Pages 56-82
    The aim of this study was to investigate the effect of poisonous leadership style on the emergence of the tendency to leave voluntary service with respect to the mediating role of organizational silence. This research is applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of data collection method. The main tool of this study is standard questionnaires that have been tried to be partially revised according to the organizational atmosphere and culture of the research environment. The statistical population of this study includes managers and experts of Ilam Electricity Distribution Company numbering 500 people who were selected as a sample using Cochran's formula. The developed hypotheses were tested using structural equation modeling and Smart PLS2 software. Findings indicate that poisonous leadership has a direct, significant and positive effect on the tendency to leave voluntary service and organizational silence. It was also found that the effect of organizational silence on the tendency to leave voluntary service is direct, significant and positive and poisonous leadership has an indirect, significant and positive effect on the tendency to leave voluntary service through the mediating variable of organizational silence.
    Keywords: Poisonous leadership, tendency to leave service, Organizational Silence
  • Reza Sepahvand, Ayoob Sheikhizade *, Samaneh Ghahremani Pages 83-107

    Service organizations, such as banks, rely heavily on value-added human capital to survive and achieve a competitive advantage, and there is a stream of competence in attracting, hiring, and promoting top talent in these organizations. However, institutionalizing a bureaucratic culture and relying on inflexible regulations can stifle the flow of competency and stifle competency. The purpose of this study is to investigate the effect of bureaucratic culture on the stagnation of merit in the central headquarters of state-owned banks in Khuzestan province with the mediating role of career plateauing. The statistical population of the study included 110 senior managers and human resources of the Central Bank of Ahvaz, of which 81 were selected using the Cochran's formula as a sample. To measure the research variables, Denison's bureaucratic culture questionnaire, researcher-made competency inertia, and Milliman's career plateauing were used, and the reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha. After analyzing the data by PLS software, it was found that bureaucratic culture, both directly and by increasing career plateauing in the organization, stops the flow of competency and increases the stagnation of competence.

    Keywords: Bureaucratic Culture, the inertia of organizational competence, Career plateauing, Ahvaz state-owned banks
  • Ardeshir Shiri *, Zahra Heidar Nejad Pages 108-137

    The present study aims to understand the process of managers' flexibility from the perspective of employees of government organizations in Ilam in a qualitative manner and based on the grounded theory. In order to collect data from semi-structured interviews and sampling, 14 people were interviewed in a targeted manner. The result of these interviews was a set of 85 codes of basic themes, which with the process of open coding and axial coding, a link was established between the categories and selective coding was done. Then, a qualitative research model was designed. For validity, the internal agreement coefficient and the reliability method of agreement between two coders were used. The results in the form of a paradigm model include "behavioral flexibility" as a central category and causal conditions (managers' personality, ability to behave efficiently, work skills, strong communication and flexible organizational structure), contextual conditions (political pressures of officials, cumbersome regulations , organizational standards, competitive advantage, change in attitude to work), intervening factors (environmental atmosphere: market dynamics and cycles, internal and external crises, type of organization, system sustainability). Outcomes are at the individual level (feeling happy, reputable, job success and achievement) and at the organizational level (promoting the brand and credibility of the organization, organizational excellence, increasing employee motivation and trust in managers).

    Keywords: Flexibility, Behavioral Flexibility, Behavioral Flexibility Indicators, foundation data theory
  • Karam Khlili *, Bahareh Bahrami Pages 138-159

    The aim of this study was to investigate the role of jihadi culture on the productivity of human resources of Ilam Social Security Organization with the mediation of Iranian-Islamic management. This research is a correlational survey based on structural equation modeling in terms of practical purpose and descriptive nature of the survey. The statistical population included all employees of the Social Security Organization of Ilam province numbering 250 people, of which 152 people were selected as a sample using simple Cochran's formula as a simple random method. The main tool for data collection was a questionnaire. To measure the variables of jihadi culture, the Minerals et al. (2015) questionnaire, the staff productivity questionnaire, the Harsi and Goldsmiths questionnaire (1980) and the Islamic management questionnaire, the Hajjian et al. (2013) questionnaire were used. Cronbach's alpha formula has been confirmed (0.79), (0.88) and (0.90), respectively. The results of the study showed that Islamic management has a mediating role in the relationship between jihadi culture and human resource productivity. Also, the dimensions of jihadi culture, including commitment-oriented, strategy-oriented and knowledge-based culture, have shown to have a significant and positive effect on the productivity of human resources.

    Keywords: Jihadi culture, Manpower Productivity, Islamic Management, Social Security Organization
  • Abolfazl Neshati, Shamsi Mohammad Nejad * Pages 160-183

    The aim of this study was to investigate the relationship between spiritual well-being, parental training style and social capital and psychological well-being of soldiers of the Special Unit of the East Azarbaijan Police Command. The research method is a descriptive survey and the statistical population includes all soldiers of the Special Unit of the Tabriz Police Force, which was done using a questionnaire. The Reef (1998) and Palutzin and Ellison (1982) standard questionnaires were used to examine the psychological and spiritual well-being variables, respectively, and the researcher-made questionnaire was used to examine the variables of parenting style and social capital. Reliability value of the variables were: psychological welfare variables (0.95), authoritarian educational style (0.87), authoritative educational style (0.88), negligent educational style (0.82), social capital (0.81) and welfare It is spiritual (0.85). It should be noted that in order to measure the relationships between these variables in proportion to the level of measurement of variables, Pearson correlation coefficient, multivariate regression analysis and analysis of variance F test were used. The results show that the variables of social capital (0.276) and its dimensions (cohesion (0.357), participation (0.266) and social trust (0.032), spiritual well-being (0.591) and its dimensions Religious well-being (0.532) and existential well-being (0.512), parental training styles (authoritarian (0.527)), authoritarian (0.219) and negligent (0.512) have had a positive relationship. The results of the study of the difference between the average psychological well-being of soldiers according to the variables of the research field (age, place of birth and marital status) also indicate that the average psychological well-being of soldiers is different according to the above variables; The psychological well-being of city-born soldiers, single soldiers and soldiers under the age of 20 was higher than other soldiers.

    Keywords: Psychological Well-being, military service, Spiritual well-being, Law Enforcement, social capital