فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ماهی شناسی کاربردی
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محسن عرب، یزدان کیوانی* صفحات 1-8

    تعداد 78 قطعه سیاه ماهی خال دار (Capoeta trutta) از چهار رودخانه حوضه بوشهر با استفاده از تور پره به منظور مطالعه تفاوت های ریختی صید شد. نمونه ها بعد از جمع آوری و بی هوشی با محلول 1٪ گل میخک، در فرمالین 10% تثبیت شدند و برای اندازه گیری ها به آزمایشگاه منتقل شدند.   برای آنالیزهای آماری از آزمون های تحلیل همبستگی کانونی (CVA)، تجزیه به مولفه های اصلی (PCA)، تحلیل خوشه ای (CA)، تحلیل تابع تشخیصی (DFA)، استفاده شد. آزمون های PCA، CVA و CA نشان دادند که بین جمعیت های خیرآباد و فهلیان از حوضه بوشهر و کنجان چم، دویرج، سیروان، زیمکان، کارون، کرخه و دیره از حوضه دجله در روش ریخت سنجی هندسی تفاوت معنی داری (05/0>p) وجود دارد. این نتایج نشان می دهند که روش های ریخت سنجی قادر به تفکیک جمعیت های مختلف از یکدیگر هستند، اگرچه برای جزییات بیشتر نیازمند مطالعات مولکولی می باشد.

    کلیدواژگان: بیومتری، پروکراست، زیست سنجی، کپورماهیان
  • مهدی نادری جلودار*، مژگان روشن طبری، ابوالقاسم روحی، محمدعلی افرایی بندپی، حسن فضلی، حمید حسین پور صفحات 9-17

    نمونه برداری ماهیان به منظور بررسی تنوع  گونه ای ماهیان در 4 ایستگاه در اکوسیستم سد آزاد سنندج بصورت فصلی از تابستان سال 1394 لغایت بهار سال 1395 انجام شد. در مجموع تعداد 1057 عدد ماهی متعلق به 12 گونه صید گردید که بیش از 80 درصد آن در دریاچه پشت سد صید شدند. خانواده کپورماهیان با دارا بودن 11 گونه از بیشترین تنوع گونه ای برخوردار بود و فقط گونه Sasanidus kermanshahensis متعلق به خانواده سگ ماهیان جویباری می باشد. تنوع گونه ای شانون در دریاچه پشت سد آزاد (با میانگین 32/0± 11/1) و رودخانه کوماسی از اختلاف معنی داری برخوردار نبود (05/0P>) و در فصل تابستان با سایر فصول سال از اختلاف معنی داری برخوردار بود (05/0P<). اندازه و وزن افراد جمعیت ساکن در زیستگاه دریاچه ای پشت سد بطور معنی داری بالاتر  از  جمعیت ساکن در  زیستگاه رودخانه ای مشاهده گردید (05/0P<). در بین گونه های ماهیان شناسایی شده، 5 گونهCarrasius auratus، Cyprinus carpio، Hemiculter leucisculus، Hypophthalmicthys molitrix و Pseudorasbora parva  برای منطقه مورد مطالعه غیر بومی می باشند. همچنین سگ ماهی جویباری Sasanidus kermanshahensis یک گونه انحصاری برای کشور ایران بوده که به لحاظ حفاظتی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. با توجه به اهمیت گونه های انحصاری و حضور تعداد قابل توجه ای از گونه های ماهیان غیر بومی در اکوسیستم سد آزاد، بدین ترتیب نتایج مطالعه حاضر از اهمیت قابل توجه ای برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: ماهی، تنوع، غیربومی، سد آزاد، سنندج، ایران
  • محمد قلی زاده*، سعید توماج، راحله معتمدی صفحات 18-36

    آگاهی از نیازهای بیولوژیکی موجودات آبزی در رودخانه های دایمی برای حفاظت از تنوع زیستی در اکوسیستم های رودخانه ای ضروری است. دانش زیستگاه شامل استفاده از مدل هایی برای برآورد ویژگی های خاص از ساختار بدنی رودخانه ها با روش های ساده و دقیق است. مدل رگرسیون فازی برای دو ماهی بومی ، Paracobitis hircanica و Neogobius fluviatilis در رودخانه زرین گل در شمال ایران مورد بررسی قرار گرفت. P.hircanica و N.fluviatilis در استفاده از mesohabitat با هم همپوشانی داشتند ، هر دو ماهی خیزاب را به بخش عمیق ترجیح دادند. تجزیه و تحلیل های بیشتر بر اساس رگرسیون چند گانه نشان داد که فراوانی ماهی به طور قابل توجهی با پوشش گیاهی ساحلی و بستر برای P.hircanica در ارتباط بود ، اما عمق آب ، عرض جریان ، سرعت ، و دبی برای N.fluviatilis در ارتباط است. نتایج به دست آمده نشان داد که رگرسیون فازی می تواند یک روش مکمل یا جایگزین مناسب برای رگرسیون آماری باشد هنگامی که رابطه بین متغیرها مبهم باشد یا به دلیل خطاهایی در ساختار معادله رگرسیون وجود داشته باشد. نتیجه نشان داد که ترکیب بسترهای مختلف برای همزیستی این دو ماهی کفزی مناسب است. همچنین اطلاعات مهمی برای مدیریت زیستگاه و مهندسی اکولوژیک رودخانه های کوهستان در ایران ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: اعداد فازی، برنامه نویسی خطی، رگرسیون فازی، ماهیان کفزی
  • نسرین نیک مهر، سهیل ایگدری*، هادی پورباقر، آرمین یوسفی صفحات 27-34

    به دلیل شباهت ریختی بالا بین جمعیت و گونه های جنس Ponticola در سواحل جنوبی دریای خزر، شناسایی  آن ها از لحاظ ریخت شناسی براساس کلید های شناسایی دشوار است. امروزه نشانگر های مولکولی به عنوان روش های مکمل در شناخت بهتر وضعیت آرایه شناختی ماهیان مورد استفاده قرار می گیرد. در تحقیق حاضر بررسی وضعیت آرایه شناسی گاوماهیان در شش رودخانه (سیاهرود، زرین گل، بابلرود، تجن، سفیدرود (دو جمعیت بیجار و کیسوم)، کلسیان) در حوضه جنوبی دریای خزر براساس روش شناسه گذاری (بارکدینگ) DNA با استفاده از ژن COI میتوکندریایی با ترسیم درخت شجره شناسی با روش های Bayesian و Maximum Likelihood، بررسی شبکه هاپلوتایپی و ارتباط فاصله جغرافیایی و تمایز ژنتیکی انجام شد. نتایج نشان داد که میانگین فاصله ژنتیکی K2P بین جمعیت های مورد مطالعه 1/68-0/69 است که براساس معیارهای ژنتیکی برای تفکیک گونه ای اندک می باشد. همچنین دارنگاره ترسیم شده و شبکه هاپلوتایپی تمامی جمعیت های مورد بررسی را هاپلوتایپ های گونه P. gorlap نشان دادند.

    کلیدواژگان: گاوماهیان، دریای خزر، ژن سیتوکروم اکسیداز، آرایه شناسی
  • نادر شعبانی پور*، مریم عباسی صفحات 35-42
    مطالعه حاضر مراحل تکاملی و رشد چشم و شبکیه ماهی سفید دریای خزر را در مرحله قبل از تفریخ و بعد از آن تا انتهای مرحله لاروی بررسی می کند. تخم های لقاح یافته در مرکز تکثیر و بازسازی ذخایر ماهیان استخوانی شهید انصاری شهرستان رشت، برای بررسی مراحل مختلف تکاملی شبکیه چشم تهیه و نگهداری شدند. نمونه گیری بمدت یک ماه تا رسیدن به مرحله لاروی و جذب کامل کیسه زرده صورت گرفت. نمونه ها پس از طی فرایند آماده سازی بافتی با میکروسکوپ نوری و الکترونی مورد مطالعه قرار گرفتند. در روز سوم پس از لقاح (hpf 68) ساختار بینایی اولیه مشاهده شد. سلول های عصبی نامتمایز در اطراف پلاکود عدسی، بوجود آمده از اکتودرم جنینی، قرار گرفتند. در پنجمین روز پس از لقاح (hpf 119) چشم ساختاری کروی داشت و جام بینایی تشکیل شد. نخستین لایه بندی شبکیه در نهمین روز پس از لقاح (hpf 216) آغاز و سلول های گیرنده نوری مخروطی در شبکیه ظاهر شدند؛ در حالیکه سلول های استوانه ای که تنها در شرایط نوری کم فعالیت می کنند؛ بعد از تفریخ و خروج جنین از تخم در روز چهارم بوجود آمدند.  ترتیب و آرایش سلولی شبیکه تا چندین روز  پس از تفریخ ادامه داشت. همگام با رشد و بزرگ شدن چشم، عدسی نیز به کمک سلول های اپتلیومی خود رشد می کند و سلولهای فیبرهای اولیه در مرکز عدسی بتدریج هسته  و دیگر اندامکها را از دست می دهند و سلولهای فیبری ثانویه در پیرامون عدسی اضافه می شوند. نتایج بدست آمده از قطر عدسی و تراکم سلول های مخروطی نشان دهنده افزایش جزیی دقت بینایی در لارو ماهی سفید دریای خزر در پایان مرحله لاروی است. نتایج مطالعه حاضر بیانگر آن است که لارو توانایی دید در اوایل دوران لاروی را دارد.
    کلیدواژگان: آنتوژنی، شبکیه، عدسی، مرحله جنینی
  • محمد هرسیج*، محبوبه عباسی، حسین حسینی فر صفحات 43-50

    این مطالعه به منظور بررسی اثرات اسید آلی سدیم بوتیرات بر برخی شاخص های خونی و فاکتورهای رشد در بچه ماهی کپور با وزن متوسط حدود 10 گرم انجام شد. به همین منظور آزمایشی به مدت 8 هفته با به کارگیری 4 جیره مختلف در سه تکرار شامل: تیمار شاهد (بدون مکمل) و سه سطح سدیم بوتیرات (25/0، 5/0، 1 درصد) صورت پذیرفت. غذا دهی روزانه 2 بار به میزان 3% وزن بدن ماهیان انجام شد و بیومتری ماهیان 2 بار در هر ماه  انجام شد. در انتها شاخص های خونی (شامل تعداد گلبول های قرمز، تعداد گلبول های سفید و شمارش تفریقی انواع آن، هماتوکریت و هموگلوبین) و فاکتورهای رشد (وزن نهایی، ضریب رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی ومیزان غذای مصرفی) بین گروه های آزمایشی بررسی شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS وExcel  صورت پذیرفت. نتایج، اختلاف معنی داری در وزن نهایی، ضریب رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی و میزان غذای مصرفی بین گروه های آزمایشی نشان نداد. این بررسی نشان داد سدیم بوتیرات اثری بر تعداد گلبول های قرمز، میزان هماتوکریت، میزان هموگلوبین، حجم متوسط گلبولی (MCV)، هموگلوبین متوسط سلولی (MCH)، غلظت متوسط هموگلوبین گلبول قرمز (MCHC) ندارد. البته اختلاف معنی دار در تعداد گلبول سفید بین سطوح 25/0و 1 درصد با گروه شاهد دیده شد. در حالی که بین سطح 5/0درصد با گروه شاهد اختلاف معنی داری وجود نداشت. نتایج این آزمایش نشان داد که افزودن بوتیرات سدیم به جیره غذایی ماهی کپور تاثیری بر افزایش رشد و فاکتورهای خونی این ماهی ندارد ولی میزان گلبول سفید در سطح 25/0 و 1 درصد سدیم بوتیرات، کاهش یافت.

    کلیدواژگان: کپور معمولی، فاکتورهای خونی، رشد، سدیم بوتیرات
  • علی جافرنوده*، امیر تکمه چی، ابراهیم حسین نجد گرامی، عبدالمجید حاجی مرادلو، فرزانه نوری صفحات 51-59

    امروزه در آبزی پروری برای جلوگیری از اثرات منفی آنتی بیوتیک ها استفاده از جایگزین های مختلف از جمله پروبیوتیک ها، پربیوتیک ها، اسیدهای آلی و... مطرح گردیده که می توانند اثرات مثبت بر روی فعالیت های فیزیولوژی آبزیان داشته باشند. این تحقیق به منظور بررسی اثرات سینرژیستی اسید آلی سوربات پتاسیم و پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازیی((Lactobacillus casei در بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) انجام شد. بدین منظور تعداد 360 قطعه بچه ماهی  قزل آلای رنگین کمان با وزن اولیه 05/0±75/2 گرم در 6 تیمار و هر تیمار با 3 تکرار شامل: جیره تجاری (تیمار 1 ،شاهد)، جیره حاوی CFU/g 107 پروبیوتیک L. casei (تیمار1)، جیره حاوی 5/0 درصد سوربات پتاسیم (تیمار2)، جیره حاوی 1درصد سوربات پتاسیم (تیمار3)، جیره حاوی ترکیب 5/0 درصد سوربات پتاسیم و CFU/g 107 پروبیوتیک L. casei (تیمار4) و جیره حاوی ترکیب 1 درصد سوربات پتاسیم و CFU/g 107 پروبیوتیک L. casei (تیمار5) طراحی گردید. غذادهی در دو مرحله و دوره آزمایش حدود 60 روز  به طول انجامید. نمونه برداری از ماهیان برای بررسی آنزیم های گوارشی، هیستومورفولوژی روده و بررسی مقاومت بچه ماهیان در برابر باکتری بیماریزای (Yersinia ruckeri) در پایان دوره آزمایش انجام شد. نتایج نشان داد میزان فعالیت آنزیم های گوارشی در بین تیمار های مختلف معنی دار بود (05/0P<). همچنین بررسی هیستومورفولوژی روده در تیمارهای مختلف، اختلاف معنی داری را نشان داد (05/0P<). نتایج مربوط به آزمون مقاومت در برابر باکتری بیماریزای Y. ruckeri نشان داد که درصد تلفات طی 14 روز در بین تیمارهای مختلف معنی دار است (05/0P<). در مجموع با توجه به نتایج بدست آمده از این مطالعه، افزودن ترکیب 5/0 درصد سوربات پتاسیم و CFU/g 107 باکتری L. casei به جیره غذایی بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، پروبیوتیک، اسید آلی، آنزیم های گوارشی، هیستومورفولوژی
  • احمد قرایی*، مینا بزمانی، جواد میردار هریجانی، علی خسروانی زاده صفحات 60-66

    در سال های اخیر، داروها به عنوان آلاینده های نو ظهور و تهدیدکننده محیط زیست شناسایی شده اند. به همین منظور، در این تحقیق به بررسی تاثیر ایندومتاسین بر استرس اکسیداتیو ماهی کپور معمولی پرداخته شد. ابتدا به منظور تعیین LC50، ماهی ها با میانگین وزنی (5±3) در معرض غلظت های مختلفی از ایندومتاسین قرار داده شدند و تلفات روزانه طی 96 ساعت ثبت شد. در مرحله بعد ماهیان در معرض غلظت های مختلفی از ایندومتاسین در قالب 5 تیمار شامل 1 (شاهد)، 2 (mg/l01/0)، 3 (mg/l02/0)، 4 (mg/l05/0)، 5 (mg/l1/0) به مدت 28 روز قرار گرفتند و در انتهای دوره ی آزمایش، شاخص های استرس اکسیداتیو از جمله کاتالاز (CAT)، گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) و مالون دی آلدیید (MDA) در بافت های کبد و آبشش ماهیان تیمار شده، اندازه گیری شد. غلظت سمیت کشنده (LC50) ایندومتاسین برای ماهی کپور معمولی mg/l 49/328 بدست آمد. فعالیت آنزیم GPX در بافت آبشش و کبد در همه ی تیمارها افزایش معنی داری را نسبت به تیمار شاهد داشت (05/0ρ <). میزان MDA در بافت کبد در تیمارهای 4 و 5 و در بافت آبشش در تیمارهای 3 و 4 افزایش معنی داری را نسبت به گروه شاهد نشان داد (05/0ρ <). همچنین فعالیت آنزیم CAT در بافت کبد و آبشش در تیمارهای 4 و 5 در مقایسه با تیمار شاهد افزایش معنی داری داشت (05/0ρ <). نتایج این تحقیق بیان می دارد که داروی ایندومتاسین در محیط آبی می تواند وضعیت آنتی اکسیدانی و سلامتی ماهیان را تحت تاثیر جدی قرار دهد.

    کلیدواژگان: کپور معمولی، ایندومتاسین، شاخص های استرس اکسیداتیو، غلظت نیمه کشنده
  • سید یوسف پیغمبری*، احمد فولادی ثابت، هادی رییسی، مجتبی پولادی، رضا عباسپور نادری صفحات 67-75

    این مطالعه جهت بررسی پراکنش و فراوانی ماهی یال اسبی (Trichiurus lepturus, Linnaeus. 1758) به عنوان گونه هدف بین صیدگاه های واقع در استان های بوشهر و هرمزگان انجام گردید. عملیات نمونه برداری در طی فصل تابستان در استان بوشهر و فصل پاییز در استان هرمزگان در سال 1392 انجام شد. عملیات نمونه برداری توسط کشتی ترالر صنعتی کلاس کیش به طول 27 متر، عرض 2/7 متر و طی 73 بار تورکشی در فصول صید صورت گرفت. تور بکار گرفته شده در این تحقیق از نوع تورترال میان آبی با جنس نخ پلی اتیلن و چشمه تور 75 میلی متر(گره تاگره مقابل) در قسمت ساک بود. بیشترین فراوانی طولی ماهی یال اسبی صید شده در دامنه طولی 92-84 سانتیمتری و کمترین فراوانی طولی در دامنه طولی 36-28 سانتیمتری مشاهده گردید. میزان زیست توده و میانگین CPUA در منطقه مطاف بوشهر به ترتیب 55/17916 تن و (Kg nm-2) 58/1076 ± 42/8624 و در صیدگاه های هرمزگان به ترتیب 804/7425 تن و (Kg nm-2) 87/1529 ± 74/8105 برآورد شد. همچنین بر اساس نقشه های پراکندگی ترسیم شده توسط نرم افزار GIS و شاخص CPUA، بیشتر تراکم صید ماهی یال اسبی در منطقه هرمزگان در اطراف جزایر هنگام و تنب بزرگ بود و در منطقه صیادی مطاف در استان بوشهر، پراکنش به صورت افقی در جهت غربی آبهای این استان مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: یال اسبی، ترال میان آبی، بوشهر، هرمزگان، خلیج فارس
  • شیدا گلی، ولی الله جعفری*، حامد پاکنژاد، الکساندر کاسومیان صفحات 76-82

    هدف از این مطالعه بررسی اثرات نانوذرات نقره بر پارامترهای رفتار غذایی چشایی از جمله شاخص جذابیت چشایی، کارایی صید و تعداد طعمه های مصرف شده  در تاس ماهی ایرانی نسبت به بعضی اسیدهای آمینه بود. رفتار غذایی در ماهی های گروه شاهد و ماهی هایی که به مدت 21 روز در معرض سه غلظت 01/0، 005/0 و 001/0 میلی گرم بر لیتر نانوذرات نقره قرار گرفته بودند، بررسی شد (هر گروه با 7 ماهی و 3 تکرار). سپس با استفاده از پلت های آزمایشی حاوی اکسید کروم 3/0 درصد، آگار 2 درصد و  اسید آمینه های مورد نظر (سرین، آرژنین، سیستیین، تیروزین، گلوتامیک اسید و آسپارتیک اسید) رفتار غذایی ماهی ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که غلظت های 01/0 و 005/0 میلی گرم بر لیتر نانوذرات نقره در هر شش آمینواسید و حتی در عصاره شیرونومید نیز تاثیر منفی و معنی داری را بر شاخص جذابیت چشایی ایجاد کردند (05/0p<). همچنین هر سه غلظت از نانوذرات نقره در همه آمینواسیدها منجر به کاهش معنی دار در مصرف طعمه ها شدند (05/0p<). میزان کارایی صید نیز در هر سه غلظت از نانوذرات نقره در اسید آمینه های سرین، آرژنین، سیستیین و تیروزین بصورت معنی داری کمتر از گروه شاهد بود (05/0p<).  با توجه به اینکه حتی غلظت 001/0 میلی گرم بر لیتر نانوذرات نقره نیز توانست بر رفتار غذایی تاس ماهی ایرانی تاثیر منفی داشته باشد. لذا توصیه می شود قبل از رهاسازی پسماندهای حاوی نانوذرات نقره به محیط های آبی مقدار آن در کمترین مقدار ممکن و یا در حد صفر باشد.

    کلیدواژگان: جذابیت چشایی، سیستم های حسی، سمیت نانوذرات نقره، تاس ماهی ایرانی، Acipenser persicus
|
  • Mohsen Arab, Yazdan Keivanyy* Pages 1-8

    Some 78 specimencs of trout barb (Capoeta trutta) from four rivers of Bushehr Basin were caught by seine net to compare their morphology using geometric morphometrics. The specimens after anestethizing in 1% clove oil, were fixed in bufferd 10% formalin and transferred to the Isfahan University of Technology Ichthyology Museum for further studies. Geometric morphometric method were applied to accomplish the biometric studies. For statistical analysis, Canonical Variable Analysis (CVA), Principle Component Analysis (PCA), Cluster Analysis (CA) and Discriminant Function Analysis (DFA) were employed. The PCA, CVA and CA showed differences between KheirAbad and Fahlian populations from Bushehr Basin in geometric morphometrics. This result showed that geometric morphometric methods could separate many populations of Bushehr Basin from each other. However, for more details, molecular studies are needed.

    Keywords: Biometry, procrustes, Geometric, Cyprinidae
  • Mehdi Naderi Jolodar*, Mojgan Roshantabari, Abolghassem Roohi, Mohammad Ali Afraei Bandepi, Hassan Fazli, Hamid Hossainpour Pages 9-17

    Fish sampling was conducted to evaluate the species diversity of fish in 4 stations in Sanandaj Azad dam ecosystem seasonally from summer of 2017 to spring of 2018. A total of 1057 fish were caught in 12 species, of which more than 80% were caught in the lake behind the dam. The Cyprinidae family had 11 species with the most species diversity and only Sasanidus kermanshahensis belonged to the Noemachilidae family. There was no significant difference between Shannon species diversity in the lake behind the dam (with a mean of 1.11 ± 0.32) and Komaci River (P> 0.05), and in summer with other seasons there was a significant difference (P <0.05). The size and weight of the population living in the lake habitat behind the dam were significantly higher than the population living in the river habitat (P <0.05). Among the identified fish species, 5 species Carrasius auratus, Cyprinus carpio, Hemiculter leucisculus, Hypophthalmicthys molitrix and Pseudorasbora parva are exotic species. Among the influences of exotic fish is its competition with native fish for food, and this will have a significant impact on the species diversity of the fish, population dynamics and fish populations. Also Sasanidus kermanshahensis is an endemic species for Iran, which is very important for protection. Considering the importance of endemic species and the presence of a considerable number of exotic fish species in the Azad dam ecosystem, the results of this study are of considerable importance.

    Keywords: Fish, Diversity, exotic, Azad Dam, Sanandaj, Iran
  • Mohammad Gholizadeh*, Saeid Tomaj, Raheleh Motamedi Pages 18-36

    Knowledge of biological requirements of aquatic organisms in perennial rivers is necessary for protection of biological diversity in riverine ecosystems. Habitat knowledge includes using models for estimating specific properties from physical structure of rivers by simple and accurate methods. Fuzzy regression model was investigated for two common endemic and benthic fishes, Paracobitis hircanica and Neogobius fluviatilis, in Zarin Gol River of northern Iran. P.hircanica and N.fluviatilis overlapped in mesohabitat use, both fish preferred riffle to pools. Further analyses based on stepwise multiple regressions showed that fish abundance was significantly correlated with riparian vegetation and substrate for P.hircanica, but correlated with water depth, stream width, velocity, and discharge for N.fluviatilis. The obtained results showed that fuzzy regression can be an appropriate complementary or alternative method for statistical regression when the relationship between the variables is vague or there are errors due to vagueness in regression equation structure. The result recommends that the various substratum compositions may have accounted for the co-existence of these two benthic fishes. It would also provide important information for habitat management and ecological engineering of mountain rivers in Iran.

    Keywords: Fuzzy numbers, linear programming, Fuzzy regression, Benthic fishes
  • Nasrin Nikmehr, Soheil Eagderi*, Hadi Poorbagher, Armin Yousefi Pages 27-34

    Morphological similarities of the populations and species of the genus Ponticola in the southern Caspian Sea make their identification difficult based on the provided keys. Molecular markers are used as a supplementary tools to better understanding of the fishes’ taxonomic statues. This study was conducted to understand taxonomic statues of gobiids from 6 rivers (Siah, Zaringol, Babol, Tajan, Sefid vis. Bijar and Kisum populations, and Kelsian) in Southern Caspian Sea basin based on DNA barcoding using mitochondrial COI gene by reconstructing phylogenetic tree based on ML and BI methods and drawing haplotype network and assessment of the geographic and genetic distances. The results show a mean genetic distance (K2P) of 0.69-1.68 between the studied populations that is too low for considering them as distinct species based on the genetic criteria. Also, BI and ML cladograms and haplotype network showed all populations are haplotypes of P. gorlap.

    Keywords: Gobiidae, Caspian Sea, COI, Taxonomy
  • Nader Shabanipour*, Maryam Abbasi Pages 35-42
    The present study examines the developmental stages of the eye retina in Caspian kutum during the pre-hatch stage to end of the larval stage. Fertilized eggs of Caspian kutum were obtained from Shahid Ansari Center for Reproduction of teleost fish (Guilan province, Iran). Sampling was done for one month until the larval stage completed and the yolk sac completely depleted. Samples were studied by optical and electron microscopy. On day3 (68hpf) post fertilized embryo the primary optic structure was observed. The undifferentiated neural epithelium was placed around the lens placode originated from ectoderm. At (120hpf) 5dpf, the eye was spherical and the optic cup was formed. The first retinal stratification was initiated at the (216h.dpf) 9dpf and  cone cells appeared in the retina, while rod cells that only function in low light conditions, appeared after hatching at the fourth post hatching day. Cellular arrangement continued until several days after hatching. Along with the growth and development of the eye, the lens grew by addition of secondary lens fiber cells proliferated from lens epithelium cells. Also the primary lens fiber losing nuclei and other membranous intracellular organelles. The results obtained from the diameter of the lens and the cone density represented that visual acuity of Caspian kutum larvae increased at the end of larval stage.
    Keywords: ontogeny, retina, lens, embryonic development
  • Mohammad Harsij*, Mahbubeh Abbasi, Hossein Hosseinifar Pages 43-50

    The purpose of this study was to investigate the effects of aliphatic sodium butyrate on some blood parameters and growth factors in carp fingerling with an average weight of 10 g. This experiment was conducted for 8 weeks by using four different diets with three replications including: control (without supplement) and three levels of sodium butyrate (0.25, 0.5 and 1%). Feeding was performed for 2 months daily 2 times 3% of the body weight of the fish and were taken biometric 2 times in a month. At the end, blood parameters (including the number of red blood cells, white blood cell count and fractional count, hematocrit and hemoglobin), and growth factors (final weight, specific growth factor, feed conversion ratio and consumable food intake) were evaluated between the experimental  groups. This experiment was done in a completely randomized design. Data analysis was performed using SPSS and Excel software packages. Finally, there was no significant difference in final weight, specific growth factor, feed conversion ratio and food intake between experimental groups. The results of this study showed that sodium butyrate had no effect on the number of red blood cells, hematocrit, hemoglobin, mean corpuscular vein (MCV), moderate hemoglobin (MCH), and moderate hemoglobin concentration (MCHC). There was also a significant difference between the levels of white blood cells between the levels of 0.25% and 1% in the control group. There was no significant difference between the levels of 0.5% and the control group. The results of this experiment showed that the addition of sodium butyrate to carp diet did not affect the growth and blood factors of this fish, but the white blood cell count decreased by 0.25% and 1%.

    Keywords: C. carpio, Hematological factors, Growth, Sodium butyrate
  • Jafar Nodeh A*, Tukmechi A, Najd Grami E.H, Hajimoradlo A.M, Noori F Pages 51-59

    Today in aquaculture to prevent negative effects of antibiotics The use of alternative, such as probiotics, prebiotics, organic acids, That can have positive effects on fish physiology activities. This study in order to done the synergistic effects of organic acid (potassium sorbate) and probiotic (Lactobacillus casei) in rainbow trout fry (Oncorhynchus mykiss). For this purpose of 360 pieces of rainbow trout with an initial weight (2.45±0.05), at 6 treatments with 3 replication include: Commercial diet (control), diet 107 CFU/g probiotic (Lactobacillus casei) (treatment 1), a diet containing 0.5% of potassium sorbate (treatment 2), a diet containing 1% potassium sorbate (treatment 3), The composition of the diet with %0/5 of potassium sorbate and 107 CFU/g probiotic (L. casei) (treatment 4) and the composition of the diet containing %1 potassium sorbate and 107 CFU/g probiotic (L. casei) (treatment 5) was carried out. Feeding in two stages and trial period of 60 days. Sampling of fish To search Digestive enzymes, intestinal Histomorphology and juveniles resistance against pathogenic bacteria (Yersinia ruckeri), was conducted At the end of the experiment. The results showed, The activity of digestive enzymes was significant in the different treatments (P<0.05). Also Survey intestinal Histomorphology showed no significant difference In different treatments (P>0.05). Results of the test resistance to pathogenic bacteria (Y. Ruckeri) showed That mortality rate during the 14 days was significant among treatments (P<0.05). In total, according to the results of this study, suggested Add, combine %0/5  potassium sorbate and 107 CFU / g probiotic (L. casei) in diets for rainbow trout.

    Keywords: Oncorhynchus mykiss, Organic acids, probiotic, Digestive enzymes, Histomorphology
  • Ahmad Gharaei*, Mina Bazmani, Javad Mirdar Harijani, Ali Khosravanizadeh Pages 60-66

    In recent years, drugs have been identified as newly emerging and threatening the aquatic and terrestrial environments. Accordingly, in this study, the effect of indomethacin on oxidative stress in Cyprinus carpio was investigated. In order to determine the LC50, the fishes were exposed to various concentrations of indomethacin and daily losses were recorded during hours. In the next step, the fishes were exposed to various concentrations of indomethacin in five treatments including T1 (control), T2 (0.01 mg), T3 (0.02 mg), T4 (0.05 mg), T5 (0.1 mg) for 28 days. At the end of the experiment, antioxidant enzymes such as catalase (CAT), glutathione peroxidase (GPX) and malondialdehyde (MDA) were measured in the liver and gill tissues treated fishes.the lethal toxicity (LC50) of indomethacin was obtained for carp (328.49 mg/l). GPX enzyme activity in gill and liver tissue in all treatments increased significantly in compared to the control group (p<0.05). MDA levels in liver tissue in T4 and T5 groups and gill tissue in T3 and T4 groups showed a significant increase in compared to the control group (p<0.05). Also, CAT activity in liver and gill tissue in T4 and T5 groups was increased significantly in compared to the control group (p<0.05).The results of this study demonstrated that presence indomethacin in an aqueous environment can influence the antioxidant status and health of the fishes.

    Keywords: Cyprinus carpio, Indometacin, Oxidative stress markers, Lethal concentration
  • Seyed Yousef Paighambari*, Ahmad Fouladi Sabet, Hadi Raeisi, Mojtaba Pouladi, Reza Abbaspour Naderi Pages 67-75

    This study was conducted to survey of distribution and abundance of cutlassfish (Trichiurus lepturus, Linnaeus 1758) as target species between the fishing grounds of Bushehr and Hormozgan provinces. Sampling operations were carried out during the summer season in Bushehr province and autumn season in Hormozgan province in 2013. The fishing operation was done using commercial trawler vessel with a length of 27 m, the width of 7.2 m during 73 times net hauling in the fishing seasons. The used net in this research was a mid-water trawl net with a polyethylene yarn and mesh size of 75 mm (stretched) in the codend. The highest length frequency of cutlassfish was observed in the length range of 84-92 cm and the least length frequency was in the length range of 28-36 cm. The biomass and mean CPUA in Bushehr were 17169.55 tons and 8624.42 ± 1076.58 (kg nm-2) and in Hormozgan were 7425.804 tons and 8105.74 ± 1529.87 (kg nm-2), respectively. Also based on depicted maps by GIS software and CPUA index, Most densities of trapped cutlassfish in Hormozgan fishing grounds were around Hengam and Greater Tomb islands, and in Bushehr (Motaf area), there was a horizontal distribution in the western waters of this province.

    Keywords: Cutlassfish, Mid-water trawl, Bushehr, Hormozgan, Persian Gulf
  • Goli Sh, Jafari V*, Paknejad H, Kasumyan A Pages 76-82

    The aim of this study was to evaluate the effects of silver nanoparticles (AgNPs) on taste feeding behavior of Persian sturgeon (Acipenser persicus) juveniles, including taste palatability index, fishing efficiency and the number of consumed pellets, to some amino acids. Taste Feeding behavior was investigated following exposure to 0.01, 0.005 and 0.001 mg L-1 AgNPs for 21 (each group with 3 replicates and each replicate with 7 fishes). Then, the feeding behavior of fishes was investigated by using of experimental pellets containing chromium oxide 0.3%, agar 2% and amino acids in question (Serine, Arginine, Cysteine, Tyrosine, Glutamic Acid, and Aspartic Acid).  The results showed that the taste palatability index was negative for all amino acids and pellets containing the Chironomidae larvae extract in concentrations of 0.01, 0.005 mg L-1 AgNPs. Also, the number of consumed pellets was significantly lower than the control for all amino acids (pFurthermore, AgNPs at all concentrations significantly reduced the fishing efficiency in amino acids of Arginine, Cysteine and Tyrosine. Considering that in this study the lowest Concentration of AgNPs also had a negative effect on taste feeding behavior of Persian sturgeon, therefore, it is recommended that the amount of AgNPs is less than 0.001 mg L-1 before release to aquatic environments.

    Keywords: Taste palatability, Sensory systems, Silver nanoparticles toxicity, Persian sturgeon