فهرست مطالب

مجله کاشان شناسی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 23، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین ربیعی مطلق، علی نوری*، حبیب حاتمی کنکبود صفحات 3-28

    امام علی (ع) جایگاه رفیعی در اندیشه های صوفیان دارد و یکی از نمودهای این جایگاه بلند، بازتاب سخنان ایشان در آثار آنان است. یکی از بزرگان طریقت، شیخ عبدالرزاق کاشانی (ت 650 تا 660736ق)، میراث دار طریقه سهروردیه و اندیشه های ابن عربی است که ارادت خاص او به اهل بیت (ع)، به ویژه علی (ع)، در نوشته هایش بازتاب یافته است. مسئله اصلی مقاله، یافتن جایگاه امام علی (ع) در رسایل عبدالرزاق و ابعاد اثرپذیری وی از کلام ایشان است. حل این مسئله روشن می کند که در کلام کاشانی مثل دیگر بزرگان طریقت، بین تصوف و سنت امامان شیعه (ع) پیوندی ژرف است. مهم ترین نتایج پژوهش چنین است: رسایل کاشانی بسیار از سخنان امام علی (ع) اثر پذیرفته است؛ بیشتر نعت ها و اوصاف مربوط به امام (ع) در آثار کاشانی، شبیه کاربرد شیعیان از آن هاست و این نکته حاکی از این است که او یا شیعه است یا سنی دوازده امامی (آمیخته ای از تسنن و تشیع). همچنین مضامین احادیث امام (ع) در این رسایل متنوع است: خداشناسی، سلوک، اهل بیت و امام علی (ع)، حکومت، فتوت و... . رویکرد کاشانی به این احادیث غالبا استنادی و گاه به صورت تفسیر، ترجمه یا تاویل است. وی گاه احادیث را با تسامح صوفیانه در لفظ، سند و جز آن روایت می کند.

    کلیدواژگان: عبدالرزاق کاشانی، تصوف، امام علی(ع)، احادیث، تشیع
  • محمدحسین جمشیدی* صفحات 29-56

    ملا محسن فیض کاشانی (9961077ق) از اندیشمندان بزرگ امامیه در دوره دوم حکومت صفویه در ایران است که تحت تاثیر دو نگرش حکمی صدرایی و حدیثی است. او با تکیه بر روایات اهل بیت (ع) و با محوریت فضیلت مطرح در حکمت اسلامی، به ارایه اندیشه اش در باب سیاست پرداخته است. بر این مبنا، پرسش اصلی این نوشتار این است که فیض کاشانی سیاست و زندگانی سیاسی را چگونه می بیند؟ یافته های پژوهش که حاصل متن پژوهی نظریه محور و داده های کتابخانه ای است، بیانگر این است که دلبستگی حقیقی فیض را مکتب اهل بیت و پیروی از راه و روش آنان یعنی فضیلت گرایی تشکیل می دهد. لذا بر مبنای نگرش حکمی (فلسفه سیاسی) فضیلت محور و شرعی (قرآن و سنت اهل بیت) و با توجه به شرایط زمانه خویش، در پی تثبیت قدرت فکری و سیاسی تشیع به عنوان اسلام حقیقی است. او بر همین مبنا، سیاست را فضیلت و محور هدایت و تربیت انسان ها برای رسیدن به سعادت حقیقی می داند. از دید او، سیاست مبتنی بر فضیلت با عقل و شرع موافقت تام دارد و اطاعت آن رواست، ولی چنانچه فضیلت محور نباشد در تعارض با خرد سلیم و شرع الهی قرار گرفته در نتیجه، اجتناب از آن ضروری است. بر همین اساس، زندگی اجتماعی انسان نیاز به قانون و مجری دارد و این قانون همان شرع الهی است و مجریانش فضیلت گرایان بزرگ یا نمایندگان شرع یعنی پیامبران و امامان اند. بنابراین، حکومت مطلوب فیض حکومت فضیلت محور است که از طریق تحقق سیاست فاضله عملی می گردد و رهبر در چنین حکومتی پیامبر یا امام منصوص و منصوب الهی است. اما در زمان غیبت امام معصوم، تحقق این نیاز در گام اول و با فراهم شدن شرایط بر عهده عالمان حقیقی و فاضل است و در گام دوم، پادشاهی فاضل یا عادل دین مدار مورد تایید اوست.

    کلیدواژگان: فیض کاشانی، اندیشه سیاسی، سیاست، فضیلت، حکومت فاضله
  • حمیدرضا جیحانی، ثمینه صابری* صفحات 57-84

    محله طمقاچی ها یکی از محله های تاریخی کاشان است که به دلیل قرارگیری در کنار عناصر مهمی از شهر همچون دروازه سوق و بازار و همچنین به سبب وجود بناهای باارزش، جایگاهی ویژه در شهر تاریخی دارد. این محله به دلیل تغییرات شهری نظیر توسعه شهر، ساخت وسازهای جدید و احداث خیابان ها، به ویژه احداث خیابان باب الحوایج، دچار آسیب ها و مشکلات فراوانی شده است. لذا این پرسش ها قابل طرح است که ساخت خیابان یادشده و تبعات ایجادشده در پی آن، به چه تغییراتی در این محله منجر شده، دامنه این تغییرات و مداخلات چیست و چه آسیب های ثانوی به ویژه بر اصالت و یکپارچگی محدوده شهری در پی داشته اند. روش این پژوهش توصیفی تحلیلی است و عمده اطلاعات بر اساس مطالعات کتابخانه ای و میدانی حاصل شده اند. هدف این مقاله نیز واکاوی و بازنمایی تاثیرات مخرب تحولات شهری یادشده بر روی محله طمقاچی هاست. مطالعات صورت گرفته در این تحقیق که بر مبنای منشور حفاظت شهری صورت گرفته، گویای از بین رفتن یکپارچگی و شخصیت اصیل این محله تاریخی است. این موضوع به ویژه با مقایسه وضعیت کنونی محله با آخرین وضعیت اصیل مندرج در تصویرهای هوایی آشکار می شود. این مقایسه نشان می دهد که چگونه تغییرات ایجادشده در ترکیب عناصری که به یک محدوده شهری شکل می بخشیده اند و همچنین دگرگونی در عناصری که معرف هویت یک منطقه تاریخی هستند، در نهایت بر اصالت محله طمقاچی ها تاثیر گذاشته و آن را به شدت تضعیف کرده است. از جمله با از بین رفتن ارزش های اصیل، محله امروزی فاقد ویژگی های برجسته و شاخصی است که به آن اهمیت و شخصیت می بخشیده است. علاوه بر این مطالعات نشان می دهد که در اثر تغییرات ایجادشده و با وجود ساخت خیابان باب الحوایج، یکپارچگی محدوده شهری مورد نظر تضعیف شده، به طوری که محله جایگاه خود را در ساخت فضایی شهر از دست داده و منزوی شده است.

    کلیدواژگان: شهر تاریخی، کاشان، محله طمقاچی ها، اصالت، یکپارچگی
  • رضا شجری*، الهام عربشاهی کاشی صفحات 85-112

    شعر آیینی، شعری متعهد و متاثر از آموزه های دینی، حکمی، اخلاقی و سرشار از معارف اسلامی است که در خدمت ارزش های دینی قرار دارد. با توجه به فضای مذهبی حاکم بر شهر کاشان و موقعیت اجتماعی و فرهنگی آن، می توان گفت که شعر آیینی در کاشان، بخش مهمی از ادبیات منظوم را به خود اختصاص داده است و شاعران کاشانی بسیاری در این حوزه فعالیت داشته و دارند. تاریخچه شناخت دین و آموزه های آن، موید این مطلب است که انحرافات و کج اندیشی ها، خرافات و اندیشه های باطل، هیچ گاه از این حوزه جدا نبوده و نیست؛ پس باید کوشید تا ضمن بررسی این آسیب ها، زمینه شناخت صحیح از ناصحیح و سره از ناسره را برای مخاطبان این گونه ادبی و آیینی فراهم کرد. آسیب شناسی شعر آیینی در شمار یکی از آسیب شناسی های دینی، بیشتر به بررسی ضعف ها، نقص ها و نارسایی های محتوایی، ادبی و زبانی این گونه ادبی می پردازد. به عبارت دیگر، شناخت بایدها و نبایدها، لغزش ها و آفات این مجموعه از اشعار، از اولویت های آسیب شناسی شعر آیینی است. در پژوهش حاضر، تجزیه، تحلیل و آسیب شناسی شعر آیینی شاعران کاشان در سطح محتوایی انجام شده و دیدگاه اندیشمندان اسلامی و محققان این حوزه نیز از منظر متون و منابع اصیل اسلامی، تحلیل و بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که آسیب شناسی در سطح محتوایی بسیار وسیع است و این مسئله هشدار می دهد که باورها و اعتقادات قلبی مردم بیش از سایر موارد دستخوش تحریف و بدعت است. این پژوهش با روش تحلیلی توصیفی و همراه با تحلیل محتوا انجام شده است. محدوده کار نویسندگان، نقد و بررسی شعر آن دسته از شاعران آیینی در کاشان است که آثارشان تنها به صورت کتاب منتشر شده است.

    کلیدواژگان: Pathology، Ritual Poetry، Kashan Poets، ‌ Conten
  • علی عمرانی پور، محمدامین اسلامی*، فاطمه داوری صفحات 113-138

    آسیاب ها که در تاریخ ایران، نقش مهمی در فرایند تولید کشاورزی بر عهده داشته اند، به عنوان آثار معماری که ساختار کالبدی آن ها متاثر از عملکرد و تاسیسات فیزیکی آن است، امروزه با توجه به تغییر فناوری به فراموشی سپرده شده اند. در این پژوهش، دو پرسش در مورد آسیاب های تاریخی کاشان مطرح است: آسیاب ها در چه نقاطی وجود داشته و با شهر تاریخی و حوزه های اصلی زمین های زراعی چه ارتباطی داشته اند؟ معماری این آسیاب ها دارای چه اجزای فضایی کارکردی بوده است؟ در این مطالعه که بر پایه مطالعات تاریخی و بررسی و برداشت های میدانی کالبد معماری استوار است، با شناسایی و مطالعه این آسیاب های برون شهری، عوامل مرتبط با مکان یابی آن ها نسبت به شهر، در ارتباط با منابع آبی و نیز حوزه های مختلف کشاورزی مطالعه شده، سپس به گونه شناسی فضایی کارکردی معماری آن ها پرداخته می شود. در ادامه، نمونه موردی آسیاب آخرین مورد تحلیل کالبدی فضایی قرار می گیرد. آسیاب های آبی پیرامون کاشان، در ارتباط با مسیرهای اصلی حرکت آب و در سه محور طبیعی شامل چشمه سلیمانیه در محور فین به کاشان، نهر قهرود به منطقه لتحر و محور حرکت نهر برزک به راوند قرار داشته اند. معماری این آسیاب ها که بر پایه روش ها و فناوری بومی ساخت و سازمان فضایی آن، مبتنی بر عملکرد ویژه فرایند آسیاب شکل می گرفت، دارای اجزای فضایی مشتمل بر ورودی، تختگاه، راهروی میانی، جابار، اتاق آسیابان، طویله، پشکمبه، سنگ آسیا، تنوره، کانال سرآب بوده است.

    کلیدواژگان: آسیاب، کاشان، معماری آسیاب، آسیاب آخرین
  • محمدرضا مهدیزاده* صفحات 139-170

    تاکنون گذشته کاشان از چشم سیاحان مختلف مد نظر و واکاوی قرار گرفته، اما این شناخت از نگاه زنانه و سیاحان زن کمتر صورت گرفته است. ترسیم موقعیت کاشان در دو مقطع زمانی ناصری و پهلوی و از منظر نوشته های دو زن (از خانواده ای فرهنگی و باستان شناس) یکی از منابع مهم شناخت کاشان است که در این جستار بررسی می شود. این واکاوی و تصویرگری همراه با نگاه انتقادی، با هدف و فرض امکان اخذ توسعه و رشد از حیث نقش عامل و ساختار (زن و شهر)، با نگاهی تاریخی و تطبیقی و خاصه از جنس زنانه صورت گرفته و منبع اولیه آن روز نوشته های منتشرشده در قالب کتاب خاطرات ژان دیولافوا و تانیا گیرشمن در هنگام اقامت یا سیاحت در ایران و کاشان بوده است. از آنجایی که باارزش ترین نگاه ها به توسعه، از چشم و نگاه اقشار از رشد بازمانده، امکان بروز می یابد، چشم انداز زنانه اهمیت زیادی خواهد داشت. پس این یادداشت ها از منظر جامعه، تاریخ، زنان، سیاست، حکومت و همچنین نقش سیلک و تلگرافخانه کاشان اهمیت دارد. در نهایت برخی از دلالت ها و آموزه های امروزین آن ها برای رشد و توسعه نیز ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کاشان، دیولافوا، گیرشمن، زنان، توسعه، تلگرافخانه
  • احمد دانائی نیا*، محمدحسن عارفی صفحات 171-190

    گذار از دنیای سنت به تجدد، معانی و تفاسیر مختلفی دارد، اما به نظر می رسد آنچه فصل مشترک همه جوامع دارای پشتوانه فرهنگی تاریخی است، آن است که حرکت در مسیر تجدد به منزله نفی گذشته نیست. بررسی جایگاه معماری در کشوری همچون ایران و واکاوی میزان پیوند حال با گذشته نشان می دهد که به معماری تاریخی آن گونه که باید، توجه نکرده ایم و در بهینه ترین حالات و شرایط، در پوسته ها و ظواهر متوقف شده ایم. به نظر می رسد به سبب پیوند عمیق میان فرهنگ و معماری، به ویژه در شهرهای دارای هویت فرهنگی تاریخی، امکان تولید معماری غنی و ماندگار وجود دارد. آران و بیدگل به سبب پیشینه غنی در دو حوزه فرهنگی و معماری، در زمره شهرهایی است که در جریان تحولات ناشی از دوران مدرن، در کشاکش توقف در سنت و حرکت در مسیر تجدد، دستخوش تحولاتی گردیده که در این پژوهش از آن به معماری بینابینی نام برده شده است. پرسش پژوهش آن است که بینابینی فرهنگی چیست و تبیین درست آن چگونه می تواند ضامن حیات فرهنگی تاریخی شهر تاریخی شود؟ نتایج نشان می دهد که اقتصاد و معماری دو مولفه مهمی هستند که نوع مواجهه و نحوه تعامل آن ها، نقش تعیین کننده ای در حیات فرهنگ معماری آران و بیدگل خواهد داشت و در حفظ یکپارچگی بافت تاریخی موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: بینابینی فرهنگی، معماری، ماندگاری، بافت تاریخی، آران و بیدگل
|
  • Pages 3-28

    Imam Ali (PBUH) has a great place in Sufi ideology. The reflection of Imam’s words in their works is a manifestation of this high status. One of the great Sufis is Sheikh Abd al-Razzaq Kashani (b. 650-660- d. 736 AH) is the inheritor of the Suhrawardiyah way and Ibn-Arabichr('39')s thoughts, whose special devotion to the Ahl al-Bayt (PBUT), especially Imam Ali, is reflected in his writings. This article struggled to find the place of Imam Ali (PBUH) in the writings of Abdul Razzaq, and the range of Imam’s effect on him. Answers of these questions show that, there is a deep connection between Sufism and the traditions of Shia Imams (PBUT) in the words of Kashani and other prominent figures of Sufi way. The most important findings of this study are as follows. Kashani’s writings are under the influence of Imams words. Most of his praises and descriptions about Imam are like those of Shia’s and therefore he is either Shia or Sunni who believes in twelve Imams (a combination between Sunni and Shia). Theology, demeanor, Ahl al-Bayt and Imam Ali, Governing, generosity, and etc. are some of the contents of Imam’s words in the writings of Abd al-Razzaq. Kashani has usually used these hadiths as citation or sometimes in the form of description, translation or paraphrase. He sometimes cited these hadiths using Sufi laxity.

    Keywords: Sheikh Abd al-Razzaq Kashani, Sufism, Imam Ali (PBUH), Hadiths, Shiism
  • Pages 29-56

    Mullah Mohsen Faiz-e-Kashani (996-1077 AH) is one of the great Imami thinkers in the second period of the Safavid dynasty in Iran, who is influenced by two views of Sadra and Hadith’s philosophy. He has presented his thoughts on politics by relying on the traditions of the Ahl al-Bayt (PBUT) and focusing on the virtues of Islamic philosophy. Thus, the main question of this article is how Feyz-e-Kashani regards politics and political life? The findings of this research, which is the result of theoretical-oriented textual research and library data, show that Feyz’es real devotion derives from the school of Ahl al-Bayt and following their way, which is virtuism. Therefore, based on the virtue oriented and Islamic canonical (Quran and the tradition of Ahl al-Bayt (PBUT)) philosophical views (political philosophy) and based on the conditions of his time, tried to reinstate the political and intellectual powers of Shia as the true Islam.On this basis, he regards politics as a virtue and the principle of guiding and educating human beings to achieve true prosperity. According to Feyz, a policy based on virtue is in complete agreement with logic and the law of God and obeying it is admissible, but if it is not virtue oriented, it is in conflict with human’s logic and the law of God. Therefore, it is necessary to avoid it. Accordingly, society needs a law and an administrator. this law is the law of God, and its administrators are the great virtuists or representatives of these law, who are, prophets and imams. Therefore, the desirable government for Feyz is a virtue oriented one which is achieved through a virtuous policy; and the leader of this government is a prophet or a God-chosen Imam. But during the absence of Imam, the fulfillment of this need is first upon the true and virtuous scholars and then upon a virtuous and just ruler who is accepted by the scholars.

    Keywords: Feyz-e-Kashani, Political Ideology, Politics, Virtue, Virtuous Government
  • Pages 57-84

    Tamghachiha is one of the historic neighborhoods of Kashan, which has a special place in the historic urban area because of being located next to essential elements of the city such as Suq Gate and Bazaar, as well as the existence of valuable buildings. This neighborhood has been damaged due to urban changes such as urban development, new constructions, and especially the construction of Bab al-Havaej street. Therefore, this article struggles to answer following questions. What changes were made to this neighborhood because of the construction of the aforementioned street and its following consequences. What is the extent of these changes and what secondary damages did they have, especially to the authenticity and integrity of this urban region? The method of this research is descriptive-analectic and the data were mostly collected through library and field research. The purpose of this study was to analyze the destructive effects of the aforementioned urban development on Tamghachiha neighborhood. The conducted study, which is based on the charter of urban conservation, show that the integrity and the authenticity of this historic neighborhood have been destroyed. This destruction is particularly evident by comparing the current situation of the region with the last genuine recorded aerial photos. This comparison shows how changes in the composition of elements that form an urban area, as well as changes in the features that represent the identity of a historical region, have ultimately affected and severely undermined the neighborhood authenticity. Accordingly, with the destruction of its original values, the neighborhood these days lack the eminent qualities which forged its identity. In addition, this study shows that because of the changes made to this neighborhood due to the construction of Bab al-Havaej street, undermined the integrity of this urban region in such a way that the neighborhood has lost its situation in the urban area and has become isolated.

    Keywords: Historical City, Kashan, Tamghachiha Neighborhood, Authenticity, Integrity
  • Pages 85-112

    Ritual poetry is a poem committed to and influenced by religious, theological and moral teachings and rich in Islamic teachings, which is in the service of religious values. Considering the religious atmosphere in Kashan and its social and cultural status, it can be said that ritual poetry in Kashan is an important part of poetic literature and many Kashani poets have been active in this field. The history of the religious knowledge and its teachings confirms that deviations and distortions, superstitions and false ideas have never been and are not separated from this field; Therefore, while examining these damages, we should try to provide the ground for recognizing the correct knowledge from the incorrect one and pure from the impure one for the audience of this literary and ritual genre. Pathology of ritual poetry, as one of the religious pathologies, focuses on the weaknesses, defects and inadequacies of the content, literature and language of this literary genre. In other words, recognizing the dochr('39')s and donchr('39')ts, slips and pests of this collection of poems is one of the pathological priorities of ritual poetry. In this study, the analysis and pathology of the ritual poetry of Kashan poets have been done in terms of content and the views of Islamic intellectuals and researchers in this field have been analyzed from the perspective of original Islamic texts and sources. The results of the research show that the pathology is very wide in terms of content, and this warns that people’s beliefs are more distorted and innovated than other ideas. This research has been done using an analytical-descriptive method along with content analysis. Our scope of work is analyzing and criticizing the poetry of those ritual poets in Kashan whose works have been published only as a book.

    Keywords: Pathology, Ritual Poetry, Kashan Poets, ‌ Conten
  • Pages 113-138

    Mills, which used to have a great role in the production of agricultures in the history of Iran, are architectural works, in which the skeletal structure is influenced by their functions and physical facilities, are now slid into obscurity because of the developments in technology. Two questions are discussed in this study: where were mills and what was their connection to this historical city and agricultural lands. What structural-functional parts do they have? In this research, which is based on historical and field research on the skeletal structure, studies these suburban mills, factors involved in pinpointing their location around the city, their connection to water sources and different agricultural regions, and then conducts structural-functional typology on their architecture. After that, Akharin mill undergoes structural-functional analysis. Watermills that are around Kashan, were on the path of water in three natural routes including: Soleymaniye spring in Finn to Kashan route, Ghahrood stream in Lathor region, and the route of Barzok to Ravand stream. Architecture of these mills were based on local technologies, and their skeletal structures are based on the unique function of mills. These mills are consisted of, entrance, platform, middle corridor, storehouse, miller’s room, stable, small porch, milestone, mill race, and water tunnel.

    Keywords: Mill, Kashan, Architecture of Mill, Akharin Mill
  • Pages 139-170

    So far, the history of Kashan has been viewed through the eyes of many travelers, but these eyes have rarely been eyes of women travelers. Depicting Kashan’s situation in Naseri and Pahlavi era from writings of two women, who came from cultural archeologic families, is an important source of recognizing Kashan, which is analyzed in this article. This critical analysis is conducted with the assumption and purpose of development possibilities from the role of operator and structure (woman and city), and with a historical, comparative, and feminine point of view. The main sources for this inquiry are daily notes of Jane Dieulafoy and Tania Girshman when they were living our visiting Iran, which is in the form of their diary. The viewpoints of women are important because the most valuable look upon development has always been the look of those who are underdeveloped. Therefore, these notes are important from a sociological, historical, feminine, political, governmental, and also for the role Sialk and Kashan’s Telegraph house. Also, some of now a day’s reasons and teachings about development are presented in the end.

    Keywords: Kashan, Dieulafoy, Girshman, Women, Development, Telegraph House
  • Pages 171-190

    The transition from the world of tradition to modernity has different meanings and interpretations but it seems that the common ground between all culturally and historically rich countries is that following modernity does not negate traditions. Studying architectural status in a country like Iran and the analysis of the link between past and present architecture shows that we have not payed enough attention to the historical architecture. At best we have only noticed the façade. Because of the deep connection between culture and architecture, especially in culturally and historically rich cities, it is possible to produce rich and permanent works of architecture. Because of the Aran o Bidgol’s rich history in culture and architecture, this city is among those which have been through some changes in the midst of modernity and the struggle between staying faithful to tradition or to move toward modernization. In this study we call these changes “Intermediate architecture”. What is cultural intermediation? And how can the true definition of this term help conserve the cultural and historical life of this historical city? These are the study’s main research questions. The results show that the economy and architecture are two key components in the cultural architectural life of this city. The interaction between these key components has a defining role in preserving the historical urban fabric of Aran o Bidgol.

    Keywords: Cultural Intermediation, Architecture, Durability, Historical Urban Fabric, Aran o Bidgol