فهرست مطالب

مجله آموزش عالی ایران
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا عالی پور* صفحات 1-25

    در دانشگاه های امروزی؛ شاهد ظهور شرکت های نوپا با عنوان استارت آپ توسط تیم های دانشجویی و دانشگاهیان هستیم؛ متاسفانه اکثر استارت آپ ها با موانع موفقیت روبرو هستند. از طرفی یکی از مباحث جدیدی که وارد دانشگاه های نسل چهارم شده و می تواند هدف گذاری مطلوبی برای آینده استارت آپ ها باشد؛ وجود اسپین آف های دانشگاهی بوده که با محوریت محققان و دانشگاهیان و با هدف تجاری سازی تحقیقات در دانشگاه ها ایجاد شده است؛ محقق با هدف موفقیت استارت آپ ها در یک مطالعه کیفی فرآیند دگردیسی استارت آپ به اسپین آف دانشگاهی را مورد مطالعه قرار داده است؛ به همین منظور در دو بخش این فرایند مورد تحلیل قرار گرفته است؛ در بخش اول متون مربوطه مورد ترجمه قرار گرفتند؛ و در بخش دوم با نمونه گیری هدفمند در یک مصاحبه ساختاریافته در بین 8 نفر از خبرگانی که دارای سابقه کارآفرینی بودند؛ فرایند حرکت از استارت آپ به اسپین آف با استفاده از روش داده بنیاد مورد تحلیل قرار گرفت؛ نتایج تحقیق با شناسایی مولفه های شرایط علی، مداخله ای وراهبردها؛ نشاندهنده پدیده محوری  با عنوان استارت لین و پیامد آن را سکوی پرتاب ایده آل برای استارت آپ به  سمت اسپین آف دانشگاهی بود؛ محقق در انتهای تحلیل یافته ها،  الگوی سکوی پرتاب برای فرایند دگردیسی استارت آپ به اسپین آف دانشگاهی با عنوان "الگوی ایده آل سکوی پرتاب هلی کوپتر" معرفی کرده است.

    کلیدواژگان: استارت آپ، استارت آپ لین، اسپین آف، دانشگاه
  • بابک ضیاء*، مهران رضوانی، محمدحسن مبارکی، مهدی تاج پور صفحات 27-48

    بین المللی سازی یکی از شاخص های مهم برای دانشگاه ها است، همچنین در مقابل، دانشگاه ها بازیگران اصلی در اکوسیستم های کارآفرینی هستند که فعالیت های مثبت آن ها در تولید و انتشار دانش، باعث ایجاد شرکت های زایشی دانشگاهی می شود.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر، ازنظر هدف کاربردی بوده و از منظر گردآوری داده های توصیفی- همبستگی است. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، با روش تصادفی ساده از108 نفر از مدیران و معاونان شرکت های زایشی در پارک علم و فناوری دانشگاه های برتر راه اندازی شده اند، گردآوری گردید، همچنین تحلیل داده ها در این پژوهش با رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری انجام شده است. آلفای کرونباخ برای تمامی سازه ها بالاتر از 7/0 و مقدار میانگین واریانس استخراج شده بالاتر از 5/0 بوده که بر این اساس روایی و پایایی سازه ها تایید شده است.

    نتایج

    بر اساس نتایج مشخص شد که مولفه های شرکت های زایشی (عوامل فردی،سازمانی و محیطی) بر توسعه بین المللی سازی دانشگاه های برتر ایران تاثیر مثبت و معنادار دارد.

    کلیدواژگان: بین المللی سازی دانشگاه، شرکت های زایشی دانشگاهی، دانشگاه های برتر ایران
  • تیمور رحمانی، ابوالقاسم نادری، سجاد عبدی* صفحات 49-99

    یکی از چالش های همیشگی پیش روی دولت ها چگونگی رابطه آن ها با دانشگاه ها بوده است. نظریه های مختلفی در این باره طرح شده اند، یکی از این نظریه ها که نقش آن اخیرا در حوزه آموزش عالی و رابطه دولت و دانشگاه پررنگ شده، نظریه کارفرما - کارگزار است. هدف این مقاله، استفاده از چارچوب نظریه کارفرما - کارگزار برای بازتعریف رابطه دولت و دانشگاه و پی بردن به بینشی که نظریه فوق در این رابطه ایجاد می کند، است. از دید این نظریه، مشکلات اصلی در رابطه نمایندگی بین دولت و دانشگاه، اطلاعات نامتقارن و تعارض اهداف است که وجود آن ها با هم در رابطه دولت و دانشگاه موجب پیدایش مسئله نمایندگی شده است. این مقاله پژوهشی توصیفی است که با مرور نظام مند ادبیات به روش فینک (2014 و 2019)، مهمترین مقالات نظریه نمایندگی در کل و حوزه آموزش عالی به طور خاص را مشخص و مرور نموده است (81 سند). یافته این بررسی نشان داد که این نظریه به طور نظام مند با بررسی کژگزینی و کژمنشی و استفاده از مفاهیم هزینه ها و متغیرهای نمایندگی به دولت کمک می کند که پیش و پس از برقراری رابطه قراردادی با دانشگاه، هزینه ها و قرارداد بهینه را ارزیابی کند. در نتیجه، نظریه کارفرما-کارگزار برای گزینش شیوه حکمرانی دولت بر دانشگاه، توضیح یکتایی فراهم می آورد و می توان از آن برای بازتعریف رابطه دولت- دانشگاه استفاده نمود.

    کلیدواژگان: نظریه کارفرما - کارگزار، نظریه نمایندگی، رابطه دولت - دانشگاه
  • یوسف محمدی فر*، الهام بریموندی صفحات 101-125

    جلب رضایت دانشجویان ازجمله دغدغه های نظام آموزش عالی در کشور است که کمتر مورد پژوهش قرار گرفته است. مقاله حاضر برگرفته از پژوهشی است که با هدف شناسایی و اولویت بندی متغیرهای موثر بر رضایت دانشجویان انجام شده است. داده های این مقاله با استفاده از پرسشنامه ای محقق ساخته با نمونه ای به حجم 409 نفر در 11 دانشکده دانشگاه رازی جمع آوری و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. این بررسی شامل دو حوزه انتظار دانشجویان و برداشت ذهنی آنان از عملکرد دانشگاه بود.رضایت مندی از متغیرهای مختلفی که به ابعاد کلان، میانی و خرد قابل تقسیم هستند، تاثیرپذیر است، در این مقاله تعدادی از متغیرهای خرد و میانی موردبررسی قرار گرفت. به صورت خلاصه یافته های این پژوهش نشان دهنده این واقعیت است که بین پنج متغیر موردمطالعه (تعامل استاد - دانشجو؛ تصویر برند دانشگاه؛ فضا و تجهیزات؛ رفتار کارکنان و تسهیلات فرهنگی ورزشی) و سطح رضایت مندی دانشجویان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد؛ لکن آنچه حایر توجه است پایین تر بودن نمره خدمات دریافتی»(متاثر از عملکرد کنونی دانشگاه ها) از سطح انتظارات دانشجویان در تمامی شاخص های موردمطالعه است؛ بنابراین فارغ از اینکه چه عواملی زمینه تقلیل انتظار و یا افزایش سطح عملکرد دریافتی را فراهم می سازد؛ می توان گفت که میزان رضایت مندی پایین تر از سطح بایسته آن است و این موضوع نشان از وجود ضعف در سیستم مدیریت خدمت رسانی دانشگاه رازی است. از دیگر یافته های مهم این پژوهش سطح تاثیرگذاری بسیار زیاد تعامل استاد -دانشجوبر رضایت مندی دانشجویان است.

    کلیدواژگان: رضایت مندی دانشجویان، خدمات دریافتی، دانشگاه رازی
  • عبدالعارف شجاعی*، محبوبه عارفی، کورش فتحی واجارگاه، غلامرضا شمس مورکانی صفحات 127-154

    مقاله حاضر باهدف بررسی و تعیین نقش برنامه درسی کارآفرین محور به عنوان راهبرد بحران هویت در آموزش عالی (موردمطالعه: فارغ التحصیلان رشته علوم تربیتی) تدوین شده است. این تحقیق از نوع تحقیقات آمیخته (کمی و کیفی) و کاربردی می باشد و جامعه آماری تحقیق را اساتید حوزه کارآفرینی و فعالان بخش کارآفرینی و دانشجویان رشته علوم تربیتی در سطح شهر تهران تشکیل می دهند که از کل جامعه در بخش کیفی 23 نفر از استادان و کارآفرینان و فارغ التحصیلان رشته علوم تربیتی برای نمونه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در بخش کمی 125 نفر از اساتید و کارآفرینان و فارغ التحصیلان رشته علوم تربیتی با استفاده از جدول مورگان با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در این پژوهش متغیرهای سیاست گذاری و مدیریت حرفه ای کسب وکار آموزشی و یادگیری (200/0 =β) مدیریت فناوری اطلاعات (200/0 =β) تصمیم گیری و حل مسئله (215/0 =β) تعاملات و ارتباطات موثر (203/0 =β) مدیریت و رهبری (250/0 =β) و مدیریت یادگیری و توسعه منابع انسانی (198/0 =β) اثر مستقیم و مثبت معناداری بر ساختار برنامه درسی مبتنی بر  کارآفرینی در رشته علوم تربیتی دارد. پژوهش می تواند نقش مهمی را در جهت گزینش و غربالگری مربیان کسب وکار، طراحی و استانداردسازی برنامه های آموزشی، تدوین سرفصل های دوره های آموزشی، اجرا و ارزشیابی میزان اثربخشی برنامه ها و فعالیت های پرورش فارغ التحصیلان کارآفرین سودمند باشد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، برنامه درسی کارآفرین محور، بحران هویت، آموزش عالی
  • یوسف نامور*، خدیجه آذر، اعظم راستگو، جواد حاتمی، صدرالدین ستاری صفحات 155-189

    خدمت محوری یک عامل تعیین کننده و یک جهت گیری استراتژیک برای دانشگاه است که باید متناسب با تغییرات و درک نیاز جامعه باشد. بر این اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر تدوین الگویی برای دانشگاه خدمت محور در چارچوب خدمت به جامعه بوده است. این پژوهش با رویکرد کیفی و روش نظریه داده بنیاد انجام شد. نمونه گیری با روش هدفمند (از نوع گلوله برفی) انجام شده که شامل 15 نفر از خبرگان آموزش عالی بودند. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و بررسی اسناد بوده و بر مبنای رهیافت نظام مند استراوس و کوربین (کدگذاری باز، محوری و انتخابی) تحلیل شدند. اعتبار سنجی از طریق مثلث سازی، بازبینی مشارکت کنندگان و خبرگان آموزش عالی صورت گرفت. یافته های این پژوهش نشان داد که ابعاد الگوی پارادایمی شامل شرایط علی (نیروی انسانی، شیوه های خدمت رسانی، فرهنگ دانشگاهی، استقرار نظام تضمین کیفیت خدمات، ساختار دانشگاه، رهبری و مدیریت دانشگاه، منابع مالی مستقل و ویژگی مطالبه گری ذی نفعان)، پدیده محوری (دانشگاه خدمت محور)، شرایط زمینه ای (پایبندی به ارزش های اخلاقی، بسترسازی و تمهید امکانات، رسالت و ماموریت دانشگاه، چابک سازی، حاکمیت اعتماد جمعی و خودکارمدی جمعی)، شرایط مداخله گر (فرهنگ عمومی، عوامل درون دانشگاهی وبرون دانشگاهی)، راهبردها (فرهنگ سازی، توسعه تعامل و ارتباطات، حفظ استقلال دانشگاهی و آزادی علمی، توانمندسازی، مدیریت مشارکتی)، پیامدها (ارتقاء کیفیت خدمات، توسعه دانش و آگاهی، توسعه فناوری و مشتری محوری) می باشد که بر اساس آن ها مدل دانشگاه خدمت محور طراحی و اعتبار یابی شد.

    کلیدواژگان: خدمت محوری، دانشگاه خدمت محور، نظام آموزش عالی، نظریه داده بنیاد
|
  • Alireza Alipour* Pages 1-25

    At todaychr('39')s universities, we are witnessing the emergence of startup companies by the startup teams by student and academic teams; unfortunately, most startups face barriers to success. On the one hand, one of the new topics entering the fourth-generation universities and can be a good target for the future of the startups; the existence of academic spin-offs, centered around scholars and academics, aimed at commercializing research in Universities have been created; the researcher has studied the purpose of the success of startups in a qualitative study of the start-up process for university spin-offs; for this purpose, the two parts of this process have been analyzed; in section First, the relevant texts were translated; in the second section, with purposeful sampling in a structured interview, among 8 of the well A vein with an entrepreneurial background; the process of moving from starter to spin-off was analyzed using the foundation data method; the results of the study by identifying the components of the causative conditions, interventional strategies and indicating the pivot phenomenon with the name of Star Line And the consequence was the ideal launcher for the startup to the universitychr('39')s spin-off; the researcher at the end of the analyzes found the launch pad model for the start-up process of the University of Espionage, entitled "Ideal Model for the Helicopter launch platform" .

    Keywords: Startup, Startup Lean, Spin Off, University
  • Babak Ziyae*, Mehran Rezvani, Mohammad Hasan Mobarki, Mehdi Tajpour Pages 27-48

    Internationalization is one of the important indicators of universities.in addition, universities are among major players in the entrepreneurship ecosystem, creating academic spinoffs through producing and publishing knowledge.

    Methodology

    This study is an applied research and, in terms of data collection, is a descriptive-correlational. Data were collected through a researcher-made questionnaire from a simple random sample consisting of top and middle managers of academic spinoffs located in science and technology parks of high ranking universities. Data analysis was conducted by SEM (structural equation modeling) to assure the validity and reliability of constructs measurements; the alpha Cronbach and the average variance were calculated higher than 0.7 and 0.5 respectively, confirming the validity and reliability.

    Findings

    results demonstrate that academic spinoffs components (organizational and environmental individual factors) have a positive and significant impact on developing the internationalization of high ranking Iranian universities.Keywords: phenomenology, job search, faculty members, Graduates.

    Keywords: internationalization of universities, academic spinoffs, high ranking Iranian universities
  • Teimour Rahmani, Abolghasem Naderi, Sajjad Abdi* Pages 49-99

    Government–university relationship has always been challenging. Many theories have emerged to explain this relationship. Among them, the principal-agent theory (PAT) has mainly developed in recent decades. This research aims to utilize PAT as a theoretical framework to redefine the government-university relationship to discover the insights agency theory can offer in this context. From the viewpoint of this theory, information asymmetries and goal conflict are the main problems in government–university relationship that coexistence of these problems leads to the agency problem. This study is descriptive research using a systematic literature review (Fink, 2014 & 2018). The most relevant documents in the context of agency theory have been selected and reviewed in general and government- university in particular (81 documents). Results show that the theory systematically by examining adverse selection and moral hazard in the context and utilizing agency costs and agency variables allows the government to evaluate costs and optimal contracts in the pre- and post-contractual relationship with universities. Finally, this theory provides a unique explanation for the government choice and use of certain governance procedures and it can be used for redefining government-university relationship.

    Keywords: Principal-Agent Theory, Agency theory, Government-University Relationship
  • Yosef Mohamadifar*, Elham Berimavandi Pages 101-125

    Student satisfaction is one of the concerns of the higher education system in the country which has been less studied. This article is based on research that identifies and prioritizes the variables that affect studentschr('39') satisfaction. Data were collected and analyzed using a researcher-made questionnaire with a sample size of 409 members of 11 faculties of Razi University.The study included two areas of studentschr('39') expectations and their mental perceptions of university performance. Satisfaction with different variables that can be divided into macro, middle, and micro dimensions is affected. In this paper, some micro and middle variables are investigated. In summary, the findings of this study showed that there was a positive and significant relationship between the five variables studied (teacher-student interaction, university brand image, space and equipment, staff behavior, and sports cultural facilities) and student satisfaction level. However, what is noteworthy is the lower "service received" (affected by the current performance of universities) than the "student expectations" in all the indicators studied. Therefore, no matter what causes the expectation to decrease or increase the level of perceived performance, it can be said that the satisfaction level is lower than its required level, and this indicates a weakness in the university service management system. Another important finding of this study is the high level of “student-teacher interaction” on student satisfaction.

    Keywords: Student Satisfaction, Recruitment Services, University
  • Abdol Aref Shojaei*, Mahboubeh Arefi, Kourosh Fathi Vajargah, Gholam Reza Shams Mourkahni Pages 127-154

    This study aimed to evaluate and determine the role of entrepreneur-centered curricula as an identity crisis strategy in higher education (case study: graduates of educational sciences). This was an applied research with a mixed method, and its statistical population included professors in the field of entrepreneurship and activists in the entrepreneurship sector, and students of educational sciences in Tehran, Iran. In total, 23 professors, entrepreneurs, and graduates of educational sciences were selected by purposive sampling in the qualitative sections, whereas 125 professors, entrepreneurs, and graduates were selected by convenience sampling using Morgan’s table in the quantitative section. According to the results, the variables of policy-making and professional management of education and learning businesses (β=0.200), information technology management (β=0.200), decision-making and problem-solving (β=0.215) effective communications and interactions (β=0203), management and leadership (β=0.250), and learning management and human resource development (β=0.198) had a direct, positive and significant impact on the structure of the entrepreneur-centered curriculum in the field of educational sciences. The present research can be used to select and screen business instructors, design and standardize training programs, develop training course titles, implement and evaluate the effectiveness of programs and activities for raising entrepreneurial graduates.

    Keywords: Curriculum, Entrepreneur-centered Curriculum, Identity Crisis, Higher Education
  • Pages 155-189

    Service orientation is a pivotal factor and a strategic direction for the university to keep with changes and perceptions of social needs. Accordingly, the main purpose of this study is to develop a model for the service-oriented university within the framework of service provision to the community. This research was conducted using a qualitative approach based on the grounded theory method. The sampling was carried out using purposeful (snowball) sampling. The participants consisted of 15 higher education experts. Data collection was conducted using semi-structured interviews and document analysis based on Strauss and Corbin chr('39')s systematic approach (open, axial, and selective coding). Triangulation and observation of participants and higher education experts were used for validation. The findings suggested that paradigmatic model dimensions contained causal conditions (human resources service provision methods, university culture, the establishment of service quality guarantee system, quality of services, university structure, leadership and management, independent financial resources, demanding attitude of beneficiaries), axial phenomena (service-oriented university), contextual conditions (adherence to ethical values, infrastructure building, and facility provision, and mission of the university, agility, sovereignty of collective trust and collective self-efficacy), intervening conditions (public culture, intra and trans-university factors), strategies (culture-building, interaction and communication development, protection of academic independence and academic freedom, empowerment, collaborative management), consequences (service quality improvement, knowledge and awareness-raising, technology and customer-orientation development). The university-based service model was designed and validated based on the above factors.

    Keywords: service-oriented, service-oriented university, higher education system, foundation data theory