فهرست مطالب

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال هشتم شماره 30 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نادر رضایی*، علیرضا قرایاغلو شهابی صفحات 7-26

    بانکها و حجم معاملات مالی آنها تاثیر مثبتی بر درآمد شرکت ها و اقتصاد کشور دارند و توجه نمودن بر شرایط ثبات آنها می تواند اقتصاد با ثباتی در پی داشته باشد. این پژوهش، با هدف شناسایی رابطه بین ریسک نقدینگی و ریسک اعتباری و تاثیر این دو ریسک بر ثبات بانکی انجام شده است. این پژوهش، از نظر رابطه بین متغیرها همبستگی، از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-پیمایشی و از نظر نوع داده ها کمی و گذشته نگر است و در آن برای تایید یا رد فرضیه ها از اطلاعات تاریخی و روش های آماری استفاده شده است. در این پژوهش، از روش داده های تابلویی برای تخمین مدل استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، 11  بانک پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره 1390-1394 می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین ریسک نقدینگی و ریسک اعتباری، رابطه معناداری وجود دارد همچنین ریسک نقدینگی و ریسک اعتباری بر بی ثباتی بانک تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: ریسک نقدینگی، ریسک اعتباری، ثبات بانکی
  • حکیمه آرامش، مجید هاتفی مجومرد* صفحات 27-45

    در مدل های جدید رشد اقتصادی بر نقش سرمایه های انسانی تاکید ویژه ای شده است به طوری که آن را یکی از ارکان اساسی برای رشد و توسعه بر می شمرند. عموما افزایش سطح آموزشی و مخارج آموزشی منجر به افزایش سرمایه انسانی شده که نهایتا خود را در رشد اقتصادی نشان خواهد داد. هدف اصلی پژوهش نیز بررسی دو عامل سطح آموزشی و مخارج آموزشی بر رشد اقتصادی است. در این چارچوب آزمون تراسویرتا نشان داد که الگوی رشد از یک تابع غیرخطی لجستیک دو رژیمی پیروی می کند. یافته های پژوهش نشان می دهد تولید ناخالص داخلی در هر دو رژیم دارای کشش مثبت و معناداری نسبت به تغییرات آنها دارد؛ هر چند که در رژیم دوم (نسبت به رژیم اول) از مقادیر آنها کاسته شده است. علاوه بر این برخلاف انتظار، سطح آموزش و مخارج آموزشی به جای آنکه اثر مثبتی بر رشد اقتصادی داشته باشند، در هر دو رژیم دارای اثرات منفی بر رشد اقتصادی هستند.

    کلیدواژگان: آموزش، رشد اقتصادی، رگرسیون انتقال ملایم، توسعه
  • مریم کردکتولی، علی خوزین*، حسین دیده خانی، ابراهیم عباسی صفحات 47-79

    در فضای کسب وکار امروزی استفاده از روش های تامین مالی نوین که مطابق با قوانین شریعت باشد بسیار پراهمیت است. با توجه به مزایای بنگاه های کوچک و متوسط ازجمله تحریک و تشویق کارآفرینی، پویایی و انعطاف پذیری، پتانسیل رشد سریع، بازدهی بالا، گستردگی و تاثیر زیادشان در تولید ناخالص ملی یک کشور و به دلیل نوپا بودن و ریسک بالای این بنگاه ها با مشکلات متعددی در تامین مالی مواجه اند لکن با توجه به شرایط و ضوابط نظام های تامین مالی کشور و محدودیت های ابزارهای تامین مالی در کشور ایران در پژوهش حاضر الگوی تامین مالی اسلامی در صنایع کوچک و متوسط با رویکرد نظریه پردازی زمینه بنیان در ایران ارایه شد. جامعه آماری تحقیق 13 نفر از خبرگان صاحب نظر در خصوص پدیده تامین مالی اسلامی هستند که با توجه به هدف تحقیق به صورت هدفمند انتخاب گردیدند. پس از کسب نظر خبرگان و مطالعه دقیق عوامل قانونی، فرهنگی، ساختاری و فرهنگی، سرمایه گذاران و بازاریابی به عنوان شرایط علی استفاده ناکارآمد از ابزارهای مالی اسلامی شناخته شد. از دستاوردهای مهم این تحقیق است که به شناسایی و بهبود وضعیت تامین مالی اسلامی صنایع کوچک و متوسط کمک می کند.

    کلیدواژگان: تامین مالی اسلامی، صکوک، شرکت های کوچک و متوسط، رویکرد نظریه پردازی زمینه بنیان
  • فاطمه کاغذلو، مهدی بهار مقدم، علیرضا رحیمی* صفحات 81-105

    امروزه نقش کارشناسان مالیاتی به علت قوانین مالیاتی پیچیده ومبهم به یک موضوع مهم در سیاست های مالیاتی تبدیل شده است. مطالعه فعالیت کارشناسان مالیاتی از آن جهت اهمیت دارد که اولا مودیان به منظور ایفای تعهدات مالیاتی خود از خدمات آنها استفاده می کنند و ثانیا این افراد به طور مستقیم جهت حل مسایل مالیاتی مختلف تلاش کرده و لذا بهتر از سایرین پیچیدگی مالیاتی را درک می کنند. بنابراین، دیدگاه کارشناسان مالیاتی می تواند در طراحی سیاست های مالیاتی تاثیر گذار باشد. در این بررسی به مطالعه پژوهش های مربوط به ادراک کارشناسان مالیاتی از پیچیدگی مالیاتی و آثار آن بر رفتارتمکین مالیاتی آنها می پردازیم. همچنین روش های مختلف اندازه گیری پیچیدگی مالیاتی تشریح می شود.

    کلیدواژگان: تمکین مالیاتی، پیچیدگی قانونی، پیچیدگی اجرایی، کارشناسان مالیاتی
  • محمد سلیمانی، وحید نکویی* صفحات 107-141

    بررسی تجربه کشورهای مختلف نشان می دهد که این کشورها هر یک به مقتضای شرایط، اقدامات و سیاست هایی را در پیش گرفته اند که می توان از آن ها تعبیر به مقاوم سازی نظام اقتصادی نمود. در این مقاله با استفاده از روش مطالعات اسنادی-کتابخانه ای، با روشی توصیفی-تحلیلی تجربه ها و اقدمات کشورهای مختلف واکاوی شده و در نهایت جهت الگوسازی بهتر برای پیاده سازی اقتصاد مقاومتی در ایران ایده هایی طرح شده است. اقتصاد مقاومتی صرفا یک برنامه کوتاه مدت و استراتژی مقابل تحریم نیست بلکه یک فرآیند و راهبرد کلان است لذا می بایست در یک چارچوب نظام مند برای تدوین این راهبرد تلاش نمود؛ استفاده از تجربیات کشورهای موفق در حوزه مقاوم سازی اقتصاد می تواند در شکل گیری این راهبرد موثر باشد. این مطالعه نشان می دهد که بسیاری از کشور ها جهت رسیدن به اهداف خود، اقدامات و سیاست هایی را پیاده کرده اند که در راستای مقاوم سازی اقتصاد و مولفه های اصلی اقتصاد مقاومتی بوده است؛ بومی سازی این تجربیات می تواند زمینه ساز تحقق برخی از عوامل افزایش مقاومت و انعطاف پذیری اقتصاد از جمله رفع وابستگی بودجه دولت و نیازهای ارزی کشور به درآمدهای نفتی، تخفیف مشکل بیکاری، افزایش نقش مردم در اقتصاد، مدیریت بهینه انرژی و ایجاد چارچوب بهینه برای تعامل با سایر کشورها  باشد.

    کلیدواژگان: الگوی اقتصادمقاومتی، مولفه های اقتصاد مقاومتی، تجربیات جهانی، مقاوم سازی نظام اقتصادی
  • سید مرتضی غیور باغبانی*، امیر غفوریان شاگردی، امیر زارعی، محمدسجاد غفوریان شاگردی صفحات 143-169

    هدف‎ ‎پژوهش‎ ‎حاضر، بررسی تاثیرکیفیت خدمات الکترونیکی بر رضایت مودیان مالیاتی با نقش میانجی اعتماد ‏می‌باشد. این پژوهش بر حسب هدف کاربردی و براساس شیوه گردآوری ‏داده‌ها توصیفی از نوع پیمایشی است. جهت گردآوری اطلاعات از مطالعات کتابخانه ای و میدانی ‏استفاده شده است. ابزار‎ ‎اندازه‎ ‎گیری‎ ‎در‎ ‎این‎ ‎مطالعه،‎ ‎پرسشنامه‎ ‎با‎ ‎طیف‎ ‎لیکرت‎ ‎پنج‎ ‎گزینه ای‎ ‎است ‎که شامل 29 سوال ‏می باشد. در این پژوهش، جهت اندازه گیری متغیر کیفیت خدمات الکترونیکی و رضایت مودیان مالیاتی و اعتماد از پرسشنامه استاندارد کندو و داتا (2015) استفاده شده است، در ادامه پس از بررسی روایی محتوا، جهت بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید و در نهایت جهت تعیین پایایی از آلفای کرونباخ ‏استفاده شد که مقدار آن 6/91% بدست آمده است و مورد تایید می‌باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مودیان مالیاتی مستقر در سازمان امور مالیاتی شهر مشهد میباشند. در همین راستا نمونه آماری ‏ پژوهش به روش نمونه گیری تصادفی ساده و از ‏385 نفر از کلیه مودیان مالیاتی که در سازمان امور مالیاتی شهر مشهد میباشند، انتخاب شده است. داده‌های‎ ‎آماری‎ ‎گردآوری‎ ‎شده با‎ ‎استفاده‎ ‎از ‎روش معادلات ساختاری (‏SEM‏)‏ و ‎با بهره گیری از ‎نرم‎ ‎افزار لیزرل مورد‎ ‎تجزیه‎ ‎و‎ ‎تحلیل‎ ‎قرار‎ ‎گرفته‎ ‎اند. یافته‌های‎ ‎پژوهش‎ ‎نشان‎ ‎می‌دهد که‎ کیفیت خدمات الکترونیکی با ضریب مسیر 0/23 بر رضایت مودیان مالیاتی اثر گذار است، همچنین کیفیت خدمات الکترونیکی با ضریب مسیر 0/74 بر اعتماد تاثیر دارد. اعتماد نیز با ضریب مسیر 0/62 بر رضایت مودیان مالیاتی تاثیر دارد و در نهایت کیفیت خدمات الکترونیکی نیز از طریق متغیر میانجی اعتماد، بر رضایت مودیان مالیاتی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: رضایت مودیان مالیاتی، اعتماد، کیفیت خدمات الکترونیک
  • وهاب قلیچ* صفحات 171-205

    نظام بانکی با گروهی از ذینفعان از جمله سپرده‌گذاران، تسهیلات‌گیرندگان، مشتریان خدمات بانکی، سهامداران، کارکنان و مدیران و غیره سروکار دارد. رعایت حقوق ذینفعان بانکی که عموما در قالب حاکمیت شرکتی در نظام بانکی از آن یاد می‌شود اثرات مثبتی بر اقتصاد برجای می‌گذارد. هدف از این مقاله معرفی و تحلیل «حقوق ذینفعان در عملیات سپرده‌پذیری نظام بانکداری بدون‌ربا از منظر حاکمیت شرکتی» و ارایه راهکارهایی برای تقویت آن است. نتیجه این پژوهش که با استفاده از روش تحقیق روش تحلیل محتوایی تهیه شده است، نشان می‌دهد که در سپرده‌پذیری حساب‌های قرض‌الحسنه (پس‌انداز و جاری) و حساب‌های سرمایه‌گذاری مدت‌دار، سپرده‌گذاران از حقوقی همچون تعیین و پرداخت به موقع و کامل سود قطعی سپرده‌ها، انجام صحیح امور وکالت از سوی بانک، ایفای تعهدات مندرج در متن قرارداد برخوردار هستند. این مقاله ضمن معرفی مجاری تضییع حقوق سپرده‌گذاران و تضعیف اصول حاکمیت شرکتی، پیشنهادهایی همچون تفکیک سپرده‌های بانکی با استفاده از عقد «وکالت خاص»، نظارت بر عملیات بانکی جهت رعایت حقوق سپرده‌گذاران و تخصصی‌سازی شبکه بانکی را جهت تقویت حاکمیت شرکتی در عملیات سپرده‌پذیری نظام بانکداری بدون‌ربا ارایه می‌دهد.

    کلیدواژگان: حقوق، حاکمیت شرکتی، تجهیز منابع، بانکداری بدون ربا
|
  • Nader Rezaei*, Alireza Garabaghlu Shahabi Pages 7-26

    Banks and their financial transactions have a positive impact on corporate income and the economy of the country. The purpose aimed to identify the relationship between liquidity risk and credit risk and their impact on bank stability. Therefore, paying attention to their stability conditions can have a stable economy. The present study is based on the correlation between variables in terms of applied and descriptive-survey method and, in terms of data type, is quantitative and retrospective and uses historical information and statistical methods to confirm or reject hypotheses. The statistical population of this research is 11 banks accepted in Tehran Stock Exchange during the period of 1390-1394. The research findings show that there is a significant relationship between liquidity risk and credit risk, as well as liquidity risk and credit risk affect the instability of the bank.

    Keywords: Liquidity Risk, Credit Risk, Bank Stability
  • Hakimeh Aramesh, Madjid Hatefi Madjumerd* Pages 27-45

    In the new models of economic growth, the role of human capital has been emphasized as one of the pillars for growth and development. Generally, increasing the level of education and training costs will lead to an increase in human capital that will ultimately show itself in economic growth. The main objective of the research is to examine the two factors of educational level and educational expenditures on economic growth. In this framework, the Terasvirta test showed that the growth pattern follows a non-linear logistic function of two regimes. Research findings show that GDP in both regimes has a positive and significant elasticity with respect to their changes, although in the second regimen (compared to the first regimen) their values have decreased. In addition, contrary to expectations, education and educational expenditures have a negative impact on economic growth in both regimes rather than having a positive effect on economic growth.

    Keywords: Education, Economic Growth, Smooth Transition Regression, Development
  • Maryam Kordkatooli, Ali Khozein*, Hossein Didehkhani, Ebrahim Abbasi Pages 47-79

    In todaychr('39')s business environment, it is important to use modern financing methods that comply with Sharia law. Given the benefits of small and medium-sized enterprises, including stimulating entrepreneurship, dynamism and flexibility, their rapid growth potential, high efficiency, breadth, and high impact on a countrychr('39')s GDP, and because of the high risk and risk factors of these firms, there are numerous problems in providing them. However, due to the terms and conditions of Iranian financing systems and the limitations of financing instruments in Iran, the present study presents a pattern of Islamic financing in small and medium-sized industries with a grounded theory approach in Iran. The statistical population of the study consisted of 13 experts on Islamic financing phenomenon who were purposely selected according to the purpose of the research. After expert opinion and careful study of legal, cultural, structural and cultural factors, investors and marketing were identified as causal conditions of ineffective use of Islamic financial instruments. One of the important achievements of this study is to help identify and improve the Islamic financing status of small and medium-sized industries.

    Keywords: Islamic Financing, Notes, Small, Medium Enterprise, Grounded Theory Approach
  • Fatemeh Kaghazloo, Mehdi Baharmoghadam, Alireza Rahimi* Pages 81-105

    Today, the role of tax professionals has become an important issue in tax policy due to more complex and ambiguous tax laws. For this reason, the study of the activities of tax professionals is important for two reasons. Firstly, Taxpayers use the services of tax professionals to meet their tax obligations. Secondly, tax professionals, more than taxpayers, experience the issue of tax complexity, since their activity comprises the resolution of different tax problems for their clients. Therefore, the views of tax professionals can play an important role in designing countrychr('39')s tax policy. In this review, we study researches on tax professionalschr('39') perceptions of tax complexity and its effects on Tax compliance behavior, as well as discuss various methods for measuring the complexity of tax.

    Keywords: tax compliance, legislative tax complexity, compliance tax complexity
  • Mohammad Soleimani, Vahid Nekouei* Pages 107-141

    Researching into experiences of different countries shows that these countries adopt actions and policies according to their special conditions that can be interpret as a form of resistance the economic system. This paper used a library study method for experiences and actions of different countries and finally suggested some key ideas to achieve an operational model of Resilience in Iranian Economy. Economic Resilience is not merely a short-term plan or not a strategy against sanctions, it is a macro strategy, therefore, it should be viewed in a systematic framework. Using experiences of different countries in Economic Resilience is useful for Formation of macro strategy. This study shows that many countries have been using actions and policies that are parallel with the main components of the resilient economy, in order to achieve their goals. Localization of these experiences can pave the way for the realization of some factors that increase the resilience and flexibility of the economy, including reducing the dependence of the government budget and the countrychr('39')s foreign exchange needs on oil revenues, reducing unemployment, increasing peoplechr('39')s role in the economy, efficient energy management and the creation of an optimal framework for trade interaction with other countries.

    Keywords: Resistance Economy Model, Components of Resistance Economics, Global experiences, Resilience of the economic system
  • Seyed Morteza Ghayour Baghbani*, Amir Ghafourian Shagerdi Pages 143-169

    The aim of the present study is investigating the effect of trust on the relationship between the quality of electronic services and the satisfaction of taxpayers. The goal of this research in terms of functional and data gathering practices, is based on description of the survey. For data collection and field studies, library, is used. Measuring instrument in this study is questionnaire that included ‎‏29 ‎‎questions with Likert five option. In this study, the standard questionnaire of kundu and datta (2015) was used to measure the variables of quality of electronic services and satisfaction and trust of taxpayers. Then, after checking the content validity, confirmatory factor analysis was used to evaluate the construct validity and finally Cronbachchr('39')s alpha coefficient is used to determine the validity of the questionnaire and assess the reliabili, achieved %91.6 and it is approved. The statistical population of the study includes all taxpayers located in the Tax Affairs Organization of Mashhad. In this regard the samples of this research are 385 persons of taxpayers in the Tax Affairs Organization of Mashhad.Data collected have been processed by using different techniques including average indicators and structural equation modeling (SEM) through the smart LISREL Software. Research findings showschr('39') that the quality of electronic services with path coefficient %23 affects the satisfaction, also the quality of electronic services with path coefficient %74 affects trust of taxpayers. Trust also services with path coefficient %62 affects the satisfaction of taxpayers and finally the quality of electronic services also influences the satisfaction of taxpayers through the mediator of trust.

    Keywords: Satisfaction of taxpayers, trust, quality of electronic services
  • Wahhab Qelich* Pages 171-205

    The banking system is executed by many beneficiaries such as depositors, borrowers, banking services customers, stockholders, banking staff and managers and etc. The beneficiaries’ rights observation of banking that usually is known as Corporate Governance in banking, has constructive effects on economic. The main goal of the research is the survey of beneficiaries’ rights observation in depositing operation of Riba-free banking system by corporate governance view and the analysis of some its solutions. The results of the research in Content Analysis method, show in depositing operation, the depositors have rights such as ontime and full determing and paying audited profit, correct doing advocacy and fulfillment of contract obligations by bank. Also the research explains some samples of violation of the rights and corporate governance debilitation. It seems using of “special wakalah” contract, depositing operation monitoring and banking network specialization can decline the challenges of the depositing operation of Riba-free banking system.

    Keywords: rights, Corporate Governance, mobilization of deposit, Riba-free banking system