فهرست مطالب

  • پیاپی 1 (بهار و تابستان 1397)
  • تاریخ انتشار: 1397/05/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیده عالیه آذرطوس* صفحه 7

    حمایت از ولایت که جایگاه رفیعی در اسلام دارد، از جمله مسایلی است که به روشنی در حیات اجتماعی_سیاسی فاطمه(س) آمده است. حضرت فاطمه (س)، نخستین بانویی است که در حفظ حریم ولایت، راهبردها و مواضعی را اتخاذ کرده است که هماره می‌تواند الگویی برای ولایتمداران باشد. پژوهش حاضر به بررسی شیوه‌های قولی و سلوک حضرت فاطمه(س) در دفاع از حریم ولایت اختصاص یافته است. اعلام مشروعیت نداشتن خلیفه، تبیین شخصیت امیرمومنان علی(ع) و برجسته کردن امتیاز ایشان برای مهاجرین و انصار با ایراد خطابه، یادآوری سخنان نبی مکرم اسلام (ص) درباره ویژگی‌های ولایت و به ویژه بیان ماجرای غدیر، موضع سرسختانه در مقابل تسامح و تساهل خواص که اغلب برای کسب مقام و منصب سکوت را اختیار می‌کردند و نیز اهتمام در بیداری مسلمانان، اصرار بر بازستاندن فدک و رد استدلال خلیفه بر ارث نداشتن انبیاء برای فرزندان، همراهی و مشایعت با امیرمومنان علی (ع) جهت اثبات حقانیتشان، بیت الاحزان و در نهایت وصیت به دفن شبانه، از راهبردها و رفتارهای فاطمه(س) در دفاع از حریم ولایت و خلافت امیرمومنان علی (ع) است.

    کلیدواژگان: حضرت زهرا (س)، حضرت علی (ع)، راهبرد، دفاع از ولایت
  • حسین حسنی* صفحه 33

    خودسازی به عنوان جهاد اکبر، از وظایف مهمی است که هر فرد باید در حد وسع و توان خویش بکوشد تا عزت خود، خانواده و اجتماعی که در آن زندگی می کند را اعتلا بخشد. خودسازی می تواند در ابعاد جسمی، روحی، فکری، اخلاقی، ایمانی و اعتقادی صورت پذیرد. برای وصول به مرحله خودسازی لازم است فرد ابتدا خود را در تمامی ابعاد وجودی بشناسد که ثمره ی آن، معرفت الله است. بدون تردید، رسیدن به وضعیت مطلوب و ایده آل بدون شناخت انسان به عنوان موضوع تربیت امکان پذیر نیست. از نظر امام علی (ع) در نهج البلاغه، معرفت نفس، تزکیه، تهذیب، محاسبه نفس، رعایت تقوا، عمل به دستورات و معارف دینی از اصول اساسی خودسازی است و راه هایی مانند رعایت اخلاق، تعقل و اندیشه، عبادت، توبه، یاد مرگ، پرهیز از دنیادوستی، شهوت پرستی، امیال و آرزوها، اجتناب از فخرفروشی و تکبر و خودبینی آمده است. از نظر امام علی (ع)، خودسازی، تنها فردگرایانه نیست، بلکه در ارتباط با دیگران نیز مطرح می شود و مقصود این نیست که هرگاه انسان بخواهد خود را بسازد و  به اصلاح خویشتن خویش پردازد، باید از اجتماع دوری گزیند و انزوا و گوشه نشینی اختیار کند. در این مقاله، بررسی و تحلیل محتوای سخنان امام علی(ع) درباره اهمیت و ضرورت خودشناسی و خودسازی و سلسله مراتب و ره آورد آن در نهج البلاغه، با روش تحقیق کتابخانه ای آمده است.

    کلیدواژگان: خودشناسی، خودسازی، تقوی، نفس، نهج البلاغه
  • فرحناز قاسمیان * صفحه 49

    صحیفه ی سجادیه یکی از متون‌ دعایی ‌بر جای‌مانده‌ از امام سجاد (ع) است که افق‌های ‌روشن و متعددی‌ را در جهت هدایت و سعادت بشر می‌گشاید و چراغ راه اولیا و مربیان در انتخاب مسیر و هویت بخشی به متربیان است. پژوهشگران علوم تربیتی معتقدند که این صحیفه در عین حال که در بردارنده ی ظریف ترین و دقیق ترین راز و نیازهاست و رابطه ی عاشقانه ی انسان و خدا را به زیباترین شکل ممکن به تصویر می کشد، از منابع مهم در بررسی و استنباط عناصر نظام تربیتی اسلام است. تحقیق حاضر با هدف بررسی شکل گیری هویت نوجوان براساس صحیفه سجادیه، توصیفی و با روش جمع آوری اطلاعات بر اساس اسناد کتابخانه ای انجام شده است. ابزار اندازه گیری، صحیفه سجادیه و منابع اسلامی و روانشناسی است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مولفه های مشترک بین روانشناسی و صحیفه سجادیه در شکل گیری هویت نوجوان عبارتند از: عوامل شناختی، عاطفی و هیجانی، رفتاری و جسمانی، تاثیرات والدین. همچنین پرورش روحیه فضیلت جویی، تذکر و یاد خدا، التزام به عمل، پرورش روحیه خوف و رجا و پرورش روحیه بخشندگی از مولفه های خاص صحیفه سجادیه در شکل گیری هویت نوجوان است.

    کلیدواژگان: صحیفه سجادیه، هویت نوجوان، دعا
  • معصومه محمدی سیف*، محمد عارف صفحه 67

    هدف اصلی پژوهش حاضر، ضرورت تربیت دینی کودک و ارایه‎ راهکارهای عملی برای والدین است تا از این طریق، شیوه‌هایی اتخاذ کنند که مکانیسم تربیت مذهبی کودکان و نوجوانان را به شیوه‎ صحیحی انجام دهند و ضمن تربیت افراد متقی و صالح، زمینه‎های ایجاد جامعه‎ای متعادل و پویا را فراهم کنند. در این نوشتار، کوشش شده است تا بر اهمیت تربیت فرزندان بر اساس آموزه‎های دینی تاکید شود و وظایف دینی والدین بعد از تولد فرزندان بررسی شود؛ زیرا عمق‏بخشی به آموزه‌های دینی در نهاد کودک و نوجوان، آنان را از آسیب‌های خطرآفرین و انحراف‌های اخلاقی و اجتماعی حفظ کرده و در مسیر درست زندگی رهنمون می کند. نتایج پژوهش نشان می دهد که انس دینی، عادت دینی، معرفت دینی، شاکله دینی و خودجوشی از مراحل تربیت دینی در کودکان است. همچنین گذاشتن نام نیکو برای فرزند، شناساندن خدا به کودک، معرفی کتاب خدا و رسول خدا(ص)، آموزش فرایض دینی و اسوه سازی از جمله روش های تربیت دینی کودک در آیات و روایات است. با توجه به ماهیت و کیفیت پژوهش، این تحقیق کیفی است و به اعتبار موضوع، پژوهشی دینی است. روش پژوهش، توصیفی_تحلیلی از نوع تحلیل اسنادی است. روش‌ جمع‌آوری اطلاعات کتابخانه‌ای، ابزار پژوهش فیش‌برداری و داده‌ها نیز با استفاده از شیوه‌های تحلیل کیفی، تجزیه و تحلیل شده اند.

    کلیدواژگان: تربیت دینی، اسلام، کودک، والدین، خانواده
  • فاطمه علی پور*، فهیمه علی پور صفحه 103

    معرفت‌شناسی یا نظریه دانش، بنیادهای معرفت را تعریف می‌کند. معرفت‌شناسی با مفاهیم کلی و بنیادین شناخت سر و کار دارد و به بررسی حقیقت، منابع و اعتبار معرفت می‌پردازد و به عنوان یکی از رشته‌های مهم فلسفه، ماهیت دانش و فرایندی را مطالعه می‌کند که دانش طی آن، کسب و ارزیابی می‌شود. تعلیم و تربیت در تمامی سطوح از دانستنی‌هایی در ارتباط با چگونگی پیدایش معرفت در انسان و اقسام آن کمک می‌گیرد، به همین دلیل در دوران معاصر پرسش‌های مربوط به معرفت‌شناسی و تعلیم و تربیت در کانون توجه مکاتب تعلیم و تربیت قرار گرفته و از اهمیت بالایی برخوردار است. پاسخ به مسایل مربوط به معرفت‌شناسی در هر جامعه و نظام آموزشی برگرفته از جهان‌بینی و فلسفه حاکم بر آن جامعه است. یکی از این مکاتب تربیتی، نحله فلسفی اگزیستانسالیسم یا وجودگراست. این نوشتار تلاش می کند با معیار قرار دادن مبانی معرفت‌شناسی اگزیستانسیالیسم، دلالت‌های موجود آن را بر آموزش و پرورش بیان کند. روش پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی است. گستره پژوهش، اسناد و مدارک معتبر است. در این مقاله پس از تعریف معرفت‌شناسی و انواع شناخت، به معرفی مکتب فلسفی اگزیستانسیالیسم و مبانی معرفت‌شناختی این نحله اشاره شده است و به دلالت‌های آن بر آموزش و پرورش پرداخته است.

    کلیدواژگان: معرفت شناسی، اگزستانسیالیسم، آموزش و پرورش
  • فاطمه مریدی* صفحه 125

    امام موسی‌صدر، فقیه، اندیشمند و مصلحی بزرگ برای جهان اسلام در نیمه دوم قرن بیستم در منطقه غرب آسیا است. عصاره اندیشه امام‌ صدر در مورد دین و ایمان را می‌توان در ارزش و اهمیتی که برای انسان قایل است دریافت؛ به نحوی که رعایت آزادگی و کرامت انسانی، اساس و بن‌مایه اصلی حیات فکری و عملی ایشان را تشکیل می‌دهد. بر همین اساس ملاک و معیار دین و دینداری از منظر ایشان، در رعایت اخلاق و فضایل انسانی همه ی افراد جامعه محقق می‌شود. تعریف شهید صدر از دین و ایمان، تعریفی انسان گرایانه است که آزادی و کرامت انسانی نیز در آن تحلیل می شود و این مهمترین ملاک تربیت دینی از منظر امام موسی صدر است.

    کلیدواژگان: امام موسی صدر، تربیت دینی، ایمان، آزادی، کرامت
|
  • Seyedeh Alieh Azartous* Page 7

    One of the issues that obviously plays an important role in Hazrat Fatemeh’s socialpolitical life is to support guardianship which has a great status in Islam. Hazrat Fatemeh is the first woman who applied strategies and stances to keep the realm of guardianship that always it can be a pattern for followers of guardianship. The present study examines Hazrat Fatemeh’s verbal and behavioral ways to defend the realm of guardianship. The strategies and behaviors applied by Hazrat Fatemeh for defending the realm of guardianship and caliphate of Hazrat Ali are as follows: the announcement of illegitimacy of caliph, the explanation of Hazrat Ali’s personality and the emphasis on his points for immigrants and Ansar by her lectures, the remembrance of the Prophet Mohammad’s words about the characteristics of guardianship especially the expression of Ghadir event, a strong stance against the tolerance and indulgence of elites who were often silent so that they could reach a position, the attempt to keep Muslims informed, the emphasis on taking back Fadak, the rejection of caliph’s reasons on this issue that children do not inherit caliphate from the prophets, the companionship with Imam Ali to prove their righteousness, Bayt al-Ahzan, and finally, his will to be buried at night.

    Keywords: Hazrat Zahra, Hazrat Ali, strategy, defense of guardianship
  • Hussein Hassani* Page 33

    Self-improvement, as the great Jihad, is one of the most important duties that everybody should do it as possible as he/she can in order to enhance his/her esteem, family’s esteem, and society’s esteem. Self-improvement can be done at physical, spiritual, intellectual, and moral levels, and those related to faith and beliefs. To reach the stage of self-improvement, he/she should be aware of his/her existential dimensions that it results in the knowledge of Allah. Undoubtedly, reaching a favorable and ideal situation is impossible without the knowledge of human, as an educational subject. From Imam Ali’s viewpoint in Nahj al-Balagha, there are some basic principles of self-improvement including self-knowledge, Tazkieh, Tahzib, selfassessment, Taghva, and doing religious orders and knowledge, and there are some ways of self-improvement such as morality; reason and thinking; worship; repentance; remembrance of death; avoidance of loving the world, worshiping lust, desires and ambitions, pride and arrogance. According to Imam Ali, self-improvement is not only an individual issue, but a social issue. It does not mean that whenever a person wants to improve or modify his/herself, he/she should avoid society and be isolated. In this article, the content of Imam Ali’s sayings about the importance of self-knowledge and self-improvement is analyzed as well as its hierarchy and outcome in Nahj al-Balagha by using a library research method.

    Keywords: self-knowledge, self-improvement, Taghva, self, Nahj al-Balagha
  • Farahnaz Ghasemian* Page 49

    One of the prayer texts remained from Imam Sajad is Sahifeh Sajadieh which opens clear and several perspectives toward the guidance and happiness of humans and it is a way for parents and trainers to choose a path and give an identity to trainees. Scientists in the field of educational sciences believe that while this Sahifeh includes the most accurate prayers and depicts the lovely relation between God and human in the best possible way, it is one of the most important sources for deducing the elements of educational system in Islam. This descriptive research was conducted with the aim of investigating the formation of adolescents’ identity based on Sahifeh Sajadieh and the data were collected from library documents. Sahifeh Sajadieh, Islamic sources, and psychological texts were considered as research tools. The results showed that common components between psychology and Sahifeh Sajadieh in the formation of adolescents’ identity are as follows: cognitive, emotional, behavioral, and physical factors; and the effects of parents. In addition, the improvement of the spirit of virtueseeking, the remembrance of God, the obligation to practice, the improvement of the spirit of fear and hope, and the improvement of the spirit of generosity are among the particular components of Sahifeh Sajadieh in the formation of adolescents’ identity.

    Keywords: Sahifeh Sajadieh, adolescents’ identity, pray
  • Masoumeh Mohammadi Seif*, Mohammad Aref Page 67

    The purpose of this study is the necessity for religious education of children and the presentation of practical solutions for parents so that they can properly apply the mechanisms to religiously educate children and adolescents. As a result, they can not only educate good people, but also provide a balanced and dynamic society. This study tries to emphasize the importance of educating children according to religious teachings and examine parent’s religious duties after giving birth to children; because, the institutionalization of religious teachings in children and adolescents keeps them from dangerous damages and moral and social deviations and directs them to a correct way of life. The results showed that having a close relationship with religion, religious habit, religious knowledge, religious personality, and spontaneousness are among the stages of religious education of children. Moreover, according to Quranic verses and narratives, some ways to religiously educate children are as follows: giving children good names, introducing children to God, introducing children to God’s book and the Prophet Mohammad, educating religious duties, and modeling. Regarding the nature and quality of this research, it is a qualitative research and in terms of the subject, it is a religious research. This descriptive-analytical study is a documentary research. Data collection is done on the basis of a library research method, note-taking is the research tool, and the data are analyzed by the qualitative analysis methods.

    Keywords: religious education, Islam, child, parents, family
  • Fatemeh Alipour*, Fahimeh Alipour Page 103

    Epistemology or the theory of knowledge defines the foundations of knowledge. Epistemology deals with the general and basic concepts of knowledge and studies the truth, sources, and validity of knowledge. As one of the most important disciplines of philosophy, it studies the nature of knowledge and a kind of process by which knowledge was gained and analyzed. At different levels, education needs knowledge that is related to the how of creation of knowledge in human and its kinds and that is why the questions of epistemology and education are focused by the education schools and it is extremely important in contemporary times. Answering epistemological problems in every society and educational system comes from a worldview and a philosophy which is dominant in that society. One of these educational schools is existentialism. This study, based on the foundations of epistemology of existentialism, attempts to present its implications for education. The research scope of this descriptive-analytical study is the valid documents. After giving a definition of epistemology and its kinds, this study introduces the philosophical school of existentialism and its epistemological foundations as well as its implications for education.

    Keywords: epistemology, existentialism, education
  • Fatemeh Moridi* Page 125

    Imam Musa Sadr is a great jurist, scholar, and peacemaker for the Muslim world in the second half of the twentieth century in West Asia. The result of Imam Musa Sadr’s thought on religion and faith can be found in the value and importance that he believes humans have; so that the observance of human freedom and dignity forms the basis of humans’ intellectual and practical life. Therefore, according to Imam Musa Sadr, the criterion of religion is that everybody in a society observes ethics and human virtues. Sadr’s definition of religion and faith is a humanistic definition in which the human freedom and dignity is analyzed and it is the most important criterion of religious education from Imam Musa Sadr’s viewpoint.

    Keywords: Imam Musa Sadr, religious education, faith, freedom, dignity