فهرست مطالب

نشریه مطالعات تربیتی و اجتماعی قرآن و عترت
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیده عالیه آذرطوس * صفحه 7

    ملاک و معیار سعادت زن از مباحث بسیار مهمی است که در آثار اخلاقی مورد توجه قرار گرفته است. این که با چه معیار می توان کمال و سعادت افراد را مورد ارزیابی قرار داد و آیا جنسیت و قومیت و یا نژاد و ملیت می تواند ملاک سعادت قرار گیرد، مطلبی است که مفسر گرانقدر معاصر، آیت الله جوادی آملی در مباحث تفسیری خود به آن پرداخته اند. پژوهش حاضر که به بررسی و تحلیل موضوع سعادت زن در قرآن و راهکارهای نیل به آن از نگاه آیت الله جوادی آملی می پردازد، با روش تحقیق کتابخانه ای سامان یافته است. حقیقت سعادت از منظر آیت الله جوادی آملی، کمال وجودی نفس و رشد عقل در مقام نظر و عمل است که تقرب به حق، نتیجه آن است. از این رو ایشان بر ترادف کمال و سعادت تاکید می ورزند و در باب معیار سعادت، با توجه به آیات کریم قرآن و روایات ماثور، تنها عقیده صایب و عمل صالح را میزان قرار می دهند. بر همین اساس است که جنسیت، قومیت و نژاد و عوامل دیگر هیچ نقشی در این باب ندارند. این حکیم الهی و مفسر عظیم الشان معتقد است که مسیر کمال و سعادت برای زن به همان میزان فراهم است که زمینه آن برای مرد مهیا است. از نگاه ایشان راهکارها و عوامل ایفای نقش در این زمینه عبارت است از: خانواده محوری، ایمان گرایی، تحصیل علم، عدالت ورزی، توجه به معنویت و تزکیه نفس، آزادی عقیده و عمل بر اساس شرع و اشتغال به امور منزلی.

    کلیدواژگان: زن، سعادت، کمال، تفسیر، عبدالله جوادی آملی
  • حسین سلطان محمدی * صفحه 29

    از گذشته تا به امروز، همواره نقش دولت ها و حکومت ها در پیشرفت و تعالی جوامع یا عقب افتادگی آن ها مورد بحث و مناقشه بوده است، به ویژه در چند دهه اخیر این مهم بیش از پیش نمایان شده است و مباحثی مانند دولت کوچک، دولت کارآفرین، دولت الکترونیک و دولت کارآمد به عنوان یک پارادایم غالب مطرح شده است، اما به تازگی مفهوم «حکمرانی مطلوب» به گونه ای فزاینده در ادبیات توسعه، مورد استفاده قرار گرفته است. نظریه ی حکمرانی مطلوب که با ویژگی های مختلفی از جمله پاسخ گویی تعریف می شود، الگویی برای توسعه پایدار انسانی به شمار رفته است. این مقاله در تلاش برای اثبات این موضوع است که آیا پاسخ گویی که به عنوان یکی از مولفه های حکمرانی مطلوب از منظر نظام بین الملل مطرح است، در قرآن کریم، سخنان امام علی (ع) و گزارش های تاریخی معطوف به شیوه کشور داری آن حضرت به شکلی صریح، قابل ردیابی است؟ از این رهگذر با بررسی مولفه یادشده در حکومت علوی خواهیم یافت که امام علی (ع) نه تنها در مقام نظر معتقد به حکمرانی مطلوب بوده اند، بلکه در عمل نیز همواره خود را متعهد به آن می دانستند. روش این تحقیق کتابخانه ای است و داده های پژوهش با ابزار فیش برداری گردآوری و مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، نهج البلاغه، حکمرانی مطلوب، پاسخگویی، مردم
  • معصومه شریفی*، محسن رفیعی، طیبه داودآبادی فراهانی صفحه 51

    امید به معنای چشم داشت و انتظار وقوع خبری مسرت بخش است. امیدبخشی، یک حالت روانی هیجانی و شناختی است که فرد حالت پیش بینی و انتظار وقوع رویداد خوب را دارد و ضمن احساس کارایی و ثمربخشی، به این باور می رسد که می تواند بهتر از قبل به کارهای خود رسیدگی کند و گرایشات رفتاری سازگار با حالات مثبت فوق را از خود بروز دهد. مساله امید و امیدواری در قرآن کریم و روایات معصومین((ع)) به فراوانی و با شیوه های مختلف بیان شده است. در قرآن و سنت، هدف نهایی از امیدبخشی، تربیت استعدادهای متربی در مسیر تکامل و نزدیک شدن به خداوند معرفی شده است. بدون تردید، امید بخشی بر فعالیت ها و روابط اجتماعی نوجوانان تاثیر فراوان دارد و مشوق نوجوانان و جوانان به کسب علم و دانش و تلاش و فعالیت در جامعه خواهد بود. با توجه به این که از یک سو نوجوانان و جوانان موتور محرک و فعال جامعه به شمار می آیند و بخش زیادی از زندگی آنان در تعامل با دیگران است و از دیگر سو، دشمنان درصدد ناامید کردن آنانند؛ در این پژوهش کوشش شده است تاثیر امیدبخشی بر جنبه اجتماعی شخصیت نوجوان و جوان با تاکید بر کتاب و سنت بررسی شود. این مقاله با روش کتابخانه ای و رویکرد توصیفی انجام شده است و یافته های پژوهش نشان می دهد که امید در بعد اجتماعی، نتایج ارزنده ای مانند علم آموزی، فعالیت و مدیریت موفق، مسئولیت پذیری، نجات از مشکلات، برخورد نیکو با مستمندان، تقویت حس کارایی، هجرت و جهاد، انفاق، امر به معروف، وفای به عهد و بالابردن قدرت تصمیم گیری دارد.

    کلیدواژگان: امیدبخشی، روابط اجتماعی، نوجوان و جوان، قرآن کریم، سنت
  • محمد فاکرمیبدی، زینب طیبی، فاطمه فاکر* صفحه 83

    روش تربیت الگویی، یکی از روش های فراگیر و موثر در تربیت انسان است. این روش در سرتاسر زندگی و ابعاد مختلف حیات انسان کاربرد دارد و از آنجا که محتوای تربیت را به صورت عینی و عملی ارایه می دهد، در انتقال مفاهیم و آموزش برنامه های تربیتی، موثر است. در این روش، یکی از مسایل مهم در هر جامعه، شخصیت هایی هستند که می توانند به عنوان الگویی مناسب، سرمشق دیگران باشند. مساله ای که قرآن کریم و روایات معصومین((ع)) از آن سخن گفته اند و بر بهره گیری از الگو و پیروی از اسوه های حسنه تاکید کرده اند. از شخصیت های معاصر که می تواند الگویی موفق برای نسل حاضر حوزوی و دانشگاهی باشد؛ استاد شهید مرتضی مطهری است. شخصیتی که افزون بر دانش فراوان، مسلح به سلاح ایمان، زیبنده به فضایل اخلاقی و مجهز به برهان و منطق بود و در کنار روشنفکری، پایبند به آموزه های قرآن و عترت و در عین بلندمرتبگی علمی، در نهایت خضوع و فروتنی در برابر دیگران و نمونه تمام عیار یک انسان مطلوب و منطبق با آموزه‌های قرآنی و روایی بود. در این مقاله تلاش شده است با بهره گیری از آیات و روایات و منابع مکتوب کتابخانه ای و ابزار فیش برداری، شخصیت الگویی شهید مطهری از زوایای مختلف سیاسی، اخلاقی، اجتماعی و علمی بررسی شود.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، روایت، شهید مطهری، الگو، انقلاب اسلامی
  • زهرا زارعی مدوئیه * صفحه 113

    قرآن کریم به حکم کتاب انسان‌ساز بودنش، سرشار از معارف تربیتی در ابعاد مختلف است تا روشن‌گر مسیر هدایت و یاری‌رسان انسان طالب کمال و رشد باشد؛ از این رو پی گرفتن نکات تربیتی آیات و سوره‌ها از جمله موارد لازم است تا نظام تربیتی انسان مطلوب را سامان دهد و ساز و کار به کارگرفتن معارف قرآن کریم را نشان دهد. در راستای این هدف، یکی از آیات قرآن کریم که سرشار از نکات تربیتی است، آیه 102 سوره صافات است که به بیان گفتگوی حضرت ابراهیم(ع) و حضرت اسماعیل(ع) می‌پردازد. این نوشتار به بررسی و تحلیل این آیه شریفه اختصاص یافته است تا ابعاد تربیتی استخراج شده، راه گشای تربیت فردی، خانوادگی و اجتماعی تشنگان پیام های تربیتی قرآن مجید باشد. این آیه به چگونگی تنظیم روابط انسان با خدا، خود و دیگران اشاره دارد و آموزگار کیفیت مدیریت روابط انسان در شرایط خاص یا بحرانی است. در پی دست‌یابی به این هدف، ابتدا تفاسیر مختلف ذیل این آیه بررسی و سپس نکات تربیتی آن استخراج شده است. روش این تحقیق توصیفی تحلیلی است و اطلاعات به روش کتابخانه‌ای جمع‌آوری شده است.

    کلیدواژگان: راهبردهای تربیتی، روابط انسانی، گفتگوی ابراهیم و اسماعیل(ع)، سوره صافات
  • سید مجتبی ملکی * صفحه 127

    قرآن کریم، آخرین کتاب آسمانی، معجزه جاویدان پیامبر اکرم(ص) و برنامه جامع و کامل هدایت انسان است. بهره مندی صحیح از این نسخه شفابخش و صعود به قله های رفیع انسانیت توحیدی در صورتی ممکن خواهد بود که رجوع به قرآن از مسیر اهل بیت(ع) صورت پذیرد، زیرا ایشان مخاطبان اصلی ترجمان واقعی و وارثان حقیقی قرآنند. از آنجا که برخی از آیات قرآن ظرفیت برداشت معانی و پیام های متفاوت و گاه متضادی را دارند، برای شناخت مقصود واقعی خداوند و پی بردن به زوایای پنهان معانی ژرف آیات وحی، معیار و شاخصی مصون از خطا و اشتباه مورد نیاز است. در زمان حیات رسول خدا(ص)، این مهم بر عهده ایشان بود. بر اساس آیات قرآن کریم و سخنان رسول خدا(ص)، بعد از رحلت آن حضرت، اهل بیت(ع) برگزیدگان خداوند برای امامت امت و پاسداری از این میراث گران سنگ و ادامه دادن مسیر نورانی نبوت به منظور هدایت انسان ها به سرمنزل حیات طیبه هستند و این رسالت مهم را بر عهده دارند. آیات فراوانی بر اصل انحصار نیل به بیکران معارف حیات بخش و انسان ساز قرآن به مسیر اهل بیت(ص) و تصریح بر شخص امام دلالت می کند. یکی از این آیات، آیه 32 سوره فاطر است. این نوشتار برآن است تا با روش تحقیق کتابخانه ای و بهره مندی از منابع روایی و تفسیری، به بیان چگونگی این مهم بپردازد.

    کلیدواژگان: سوره فاطر، تفسیرتربیتی، امامت، وارثان برگزیده قرآن
|
  • Seyedeh Alieh Azartous* Page 7

    The indicator of women’s happiness is an extremely important subject to which ethical works have paid attention. Ayatollah Javadi Amoli, in his interpretive works, has taken into account this issue that with what criterion people’s happiness can be evaluated and whether gender, ethnicity, race, and nationality can be considered as a criterion of happiness. This study aimed to investigate and analyze the women’s happiness and the ways to reach it from the view of Quran and Ayatollah Javadi Amoli’s perspective by a library research method. From Ayatollah Javadi Amoli’s view, theoretically and practically, the truth of happiness is the existential perfection of soul and the growth of reason that it results in approaching God. Therefore, he emphasizes the accordance of the perfection with happiness, and regarding the criterion of happiness, he believes that based on the Quranic verses and quoted narratives, having right beliefs and doing good things are the only criteria of happiness; thus, gender, ethnicity, race, and other factors never have a role in this issue. According to this divine sage and great interpreter, the path of the perfection and happiness is equally provided for both women and men. From his view, the following are the solutions and factors of playing a role in this ground: family-centeredness, faith-centeredness, the study of science, justice, attention to spirituality and self-purification, the freedom of thought, doing things based on Sharia, and employment in home affairs.

    Keywords: woman, happiness, perfection, interpretation, Abdollah Javadi Amoli
  • Hussein Soltan Mohammadi* Page 29

    From the past till nowadays, the role of regimes and governments in the development or backwardness of societies has always been a controversial issue, particularly in the last few decades, it has increasingly become important, and some issues such as small government, entrepreneurial government, e-government, and efficient government have emerged as a dominant paradigm; but recently, the concept of “good governance” has applied in the literature of development more and more. The theory of good governance, which is defined by different characteristics like responsibility, is a pattern for human sustainable development. This article aims to confirm whether the responsibility, which is considered as a characteristic of good governance from the view of international system, can clearly be traced in the Holy Quran, Nahj al- Balagha, and Imam Ali’s governance ways reported in historical documents. After reviewing the responsibility in Alavi governance, it was found that Imam Ali not only theoretically believed in the good governance, but also practically always committed to that. The data were collected by library and note-taking methods and then they were analyzed.

    Keywords: the Holy Quran, Nahj al-Balagha, good governance, responsibility, nation
  • Masoumeh Sharifi*, Mohsen Rafiei, Tayebeh Davoudabadi Farahani Page 51

    Hope means the anticipation and expectation of good news. Giving hope is a psychological, emotional, and cognitive state in which an individual expects that a good event will happen, and while he/she feels his/her efficiency and fruitfulness, he/she comes to believe that he/ she can do his/her works better than before and express behavioral tendencies consistent with those positive states. The issue of hope and hopefulness is mentioned in the Holy Quran and innocents’ narratives very much and in different ways. In Quran and tradition, the training of trainee’s talents in the way of evolution and approaching God is introduced as the ultimate goal of giving hope. Undoubtedly, giving hope has a lot of effects on adolescents’ and young people’s social activities and communications, and it persuades them to become knowledgeable and active in society. On the one hand, adolescents and young people are a motive and active engine in society, and they spend much time communicating with others; on the other hand, enemies try to disappoint them. That is the reason why this article attempted to investigate the effectiveness of giving hope on the social aspect of adolescents’ and young people’s personality with an emphasis on Quran and tradition. This descriptive article applied a library research method and the findings demonstrated that in terms of the social aspect, hope results in learning, successful activity and management, responsibility, getting rid of problems, dealing well with the poor, strengthening the sense of efficiency, migration and Jihad, charity, enjoining good, the fulfillment of promise, and strengthening decision-making ability.

    Keywords: giving hope, social communications, adolescents, young people, theHoly Quran, tradition
  • Mohammad Fakermibodi, Zeinab Tayebi, Fatemeh Faker* Page 83

    One of the pervasive and effective methods to train humans is model education. This method is useful in lifetime and different dimensions of human life, and it is beneficial to transmit concepts and educate training programs, because it objectively and practically presents the training contents. In this method, characters, as one of the important matters in every society, are considered as proper patterns to be modeled by others. That is a matter that is emphasized in the Holy Quran and innocents’ narratives. Shahid Morteza Motahari is one of the contemporary characters who can be a successful model for the present generation of clergymen and students. A character who, in addition to having much knowledge, was armed with the weapon of faith, had moral virtues, was equipped with reason and logic, and along with being intellectual, was adhered to the teachings of Quran and Etrat. He was at high level of knowledge, at the same time, he behaved with others in a deeply humility manner. He was a perfect example of a good human being in accordance with the teachings of Quran and narratives. This article tried to review Shahid Motahari’s model character from different political, moral, social, and scientific aspects with the help of Quranic verses, narratives, library written sources, and note-taking method.

    Keywords: the Holy Quran, narrative, Shahid Motahari, model, Islamic revolution
  • Zahra Zarei Maduiyeh* Page 113

    The Holy Quran as a book which causes humans to grow is full of educational knowledge in various dimensions to illuminate the path of guidance and help humans seeking perfection and growth; thus, one of the necessary matters that organizes the educational system of a good human and shows the mechanisms of taking advantage of Quranic teachings is the educational points mentioned in the verses and surahs. One of these verses that is full of educational points is the verse 102 of Surah Safat, which talks about the conversation between Hazrat Ebrahim and Hazrat Esmaeil. This article analyzed this verse to be extracted the educational dimensions and open an individual, family, and social educational path for ones who are thirsty for educational messages of Quran. This verse refers to how to regulate human relationships with God, oneself, and others, and teach how to manage human communications under specific or critical situations. To achieve this goal, the interpretations of this verse were reviewed and then its educational points were extracted. This article applied a descriptive-analytical method and the data were gathered by a library research method.

    Keywords: educational strategies, human communications, conversation betweenEbrahim, Esmaeil, Surah Safat
  • Seyed Mojtaba Maleki* Page 127

    The Holy Quran is the last heavenly book, the Prophet Mohammad’s immortal miracle, and a comprehensive and complete plan for guiding humans. Taking proper advantage of this healing prescription and ascending high peaks of monotheistic humanity will be possible if Quran is referred to by following Ahl al-Bayt’s path, because they are the main audience for being real translators and are true heirs of Quran. Since some verses of Quran can be misunderstood and have different and even contradictory messages, it is necessary to refer to a criterion, which is immune to errors and mistakes, to understand God’s true purpose and perceive the hidden angles of deep meanings of divine verses. During the Prophet Mohammad’s life, that was his responsibility. According to Quranic verses and the Prophet Mohammad’s sayings, after his death, Ahl al-Bayt were selected by God to guide people, keep this precious heritage, and follow the luminous path of prophecy for leading humans to pure life. Most verses point out the principle that the achievement of infinite lifegiving knowledge of Quran exclusively results from following Ahl al-Bayt’s path, and emphasize the person of Imam. The verse 32 of Surah Fater is one of them. This article attempted to present that point by a library research method and making use of narrative and interpretative sources.

    Keywords: Surah Fater, educational interpretation, Imamat, selected heirs of Quran