فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق تطبیقی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمید ابهری*، مهدی فلاح خاریکی صفحات 9-34
    شرط غیرمنصفانه که در نظام حقوقی ایران در ماده 46 قانون تجارت الکترونیکی مصوب 1382ه.ش. حکم به عدم اثرگذاری آن شده است، نه تنها در این قانون بلکه در سایر قوانین و مقررات نظام حقوقی ما تعریف نشده و ملاکی برای شناخت آن ارایه نشده است اما، با توجه به مقررات و اصول بین المللی، شرط غیرمنصفانه شرطی است که باید از یک سو، موجب نابرابری عمده و فاحشی گردد و از سوی دیگر، مورد مذاکره ی مستقل و جداگانه قرار نگرفته باشد. درواقع، قراردادهای الکترونیکی با توجه به ویژگی های خاص خود، نیازمند پیش بینی اصولی است که عدالت قراردادی، آنگونه که در اصول و قواعد عمومی قراردادها وجود دارد، در آن رعایت شود. به همین دلیل، عدم نفوذ شروط غیرمنصفانه در نظام حقوقی ایران، اختصاص به قراردادهای الکترونیکی دارد. وانگهی با توجه به مبنای فرض عدم آگاهی طرف ضعیف قرارداد، نمی توان در کلیه ی قراردادهای منعقده میان افراد، حکم به عدم نفوذ شرط غیرمنصفانه داد.
    کلیدواژگان: شرط غیرمنصفانه، قرارداد الکترونیکی، ماده 46 قانون تجارت الکترونیکی، فرض عدم آگاهی
  • حسین اسماعیلی* صفحات 35-58

    در نظام قضایی اسلام شهادت یکی از مهمترین ادله اثبات دعواست. اعتبار شهادت بسته به وثاقت و تعدد شاهد است به نوعی که اگر شهادت فاقد نصاب و شرایط مقرر باشد اعتبار آن متزلزل می شود. در این مقاله"ارزش اثباتی شهادت فاقد شرایط"را مورد بررسی قرار داده و پس از نمایاندن تعارضات و ابهامات قوانین داخلی در مورد ارزش اثباتی این نوع شهادت، به پیشینه فقهی آن مراجعه کرده ایم. در فقه بحث مستقلی تحت این عنوان نیامده بلکه از فحوای کلام فقها در خصوص شهادت می توان به این نتیجه رسید که علیرغم آنکه بعضی نویسندگان آن را از باب اماره قضایی دارای ارزش می دانند، این نوع شهادت فاقد هرگونه ارزش اثباتی است چراکه شهادت در فقه، یک دلیل مستقل است که تحت عنوان بینه شرعی با تمام شرایط آن پذیرفته می شود و اساسا برای بینه شرعی فاقد شرایط ارزشی وجود ندارد. با بررسی تطبیقی موضوع ضمن آگاهی از یکدست بودن مقررات مربوط درسایرکشورها مشخص می شود، ارزش اثباتی این نوع شهادت مانند سایر ادله درحد یک اماره قضایی تابع نظرقاضی است و به هر حال به دلیل تفاوت بنیادی در مبانی این نوع دلیل در حقوق ایران و آن کشورها پیروی از رویه سایر کشورها توصیه نمی شود.

    کلیدواژگان: ارزش اثباتی، اماره، شهادت، شرایط شهادت
  • جعفر براتی*، احمد خسروی، حمید برزگری دهج صفحات 59-82
    مصونیت داور برای اجرای صحیح وظایف داوری ضرورت دارد. در حقوق داخلی ایران داور از هیچ مصونیتی برخوردار نیست و در صورت ایراد خسارت مطابق قواعد عام، مسیول است. در قانون نمونه داوری آنسیترال بحثی از مصونیت داور نشده است، اما در قواعد برخی موسسات داروی بین الملل اصل مصونیت داور پذیرفته شده است. در حقوق کامن لا بحث مصونیت داور جایگاه شایسته ای یافته است و مصونیت قضات به داوران نیز تسری یافته است. در این نظام، بر عکس نظام حقوقی رومی-ژرمنی اصل بر مصونیت مطلق داور است، لیکن این رویکرد کلی در برخی از موارد تعدیل شده است. در حقوق ایران، با وجود عدم پیش بینی مصونیت برای داور، لیکن داوران می توانند از طریق درج شرط عدم مسئولیت در قرارداد داوری، خود را از مسئولیت مبرا کنند. در این تحقیق از روش تحلیلی- توصیفی استفاده شده است و با رویکرد تطبیقی به یکی از مهمترین مباحث مربوط به داوری یعنی مصونیت داور پرداخته شده است. این تحقیق به دنبال بررسی این موضوع است که مصونیت داور در حقوق داخلی کشورمان و نظام داوری تجاری بین الملل و نظام های حقوق داخلی الگو چه وضعیتی دارد؟
    کلیدواژگان: داوری، مصونیت، تطبیقی، حقوق ایران، اسناد بین المللی
  • جمال بیگی*، ادریس آزموده صفحات 83-106

    در بررسی شیوه ها و رفتارهای منجر به قتل عمدی، از باب غالب فعل مادی همچون ضرب وجرح، تیراندازی و چاقوکشی مدنظر بوده و توجه کم تری به رفتارهای غیرمادی منجر به قتل همچون جادو و چشم زخم شده است. این در حالی است که امکان ارتکاب قتل عمدی به صورت غیراصابتی نیز وجود دارد و لزومی به وجود آثار ضرب و جرح در بدن مقتول به عنوان علت قتل وجود ندارد که این مهم، موردتوجه فقهای اسلامی و قانون گذاران برخی کشورهای اسلامی قرارگرفته است. این مقاله به روش توصیفی و تحلیلی و باهدف مطالعه تطبیقی این موضوع در منابع مذاهب اسلامی، می کوشد دیدگاه فقهای شیعه و اهل تسنن را در خصوص قتل عمد غیراصابتی با نگاهی تطبیقی بر قانون مجازات اسلامی موردبررسی قرار دهد و درصدد تبیین امکان تصور ارتکاب قتل عمد به صورت غیراصابتی و وجوه افتراق احکام این موضوع کاربردی، در بین مذاهب خمسه و قانون مجازات اسلامی 1392می باشد.

    کلیدواژگان: قتل عمدی، رفتار غیراصابتی، فقه اسلامی، قانون مجازات اسلامی
  • سید حسن حسینی مقدم، سام محمدی* صفحات 107-134

    مهمترین هدف از صدور سند تجاری به مفهوم خاص اعم از برات، سفته و چک استفاده از آن اسناد به عنوان جایگزین پول می باشد. این اسناد تابع مقررات ویژه ای می باشند و از اوصاف خاصی برخوردارند که آنها را از سایر اسناد متمایز می نماید و سبب ایفای بهتر نقش سند تجاری به جای وجه نقد می گردد. مسیولین پرداخت وجه سند، مانند صادر کننده، ظهرنویس، ضامن و محال علیه ممکن است با دارنده سند تجاری راجع به قلمرو وظایف و تکالیف دارنده و یا حقوق مندرج در سند بموجب اصل حاکمیت اراده، در قالب شروط به توافقاتی دست یابند. نتیجه این توافق می تواند تغییر در هر یک از آن تکالیف یا وظایف باشد. آیا کلیه توافقات در این زمینه معتبر و لازم الاجراء تلقی می گردد؟در این مقاله با نگاه به مقررات یکنواخت کنوانسیون ژنو، راجع به برات و سفته 1930، و چک 1931 و برخی از نظامهای حقوقی دیگر به وضعیت و قلمرو اثر این توافقات خصوصی در اسناد تجاری و اعتبار یا عدم اعتبار آن در حقوق ایران خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: اسناد تجاری، وظایف و تکالیف، دارنده، توافق، مسئولین پرداخت
  • فاطمه سادات حسینی*، حسن بادینی صفحات 135-156
    خسارت های بدنی به دلیل ارتباط با جسم و جان و روان انسان ها از جمله مهم ترین مباحث حقوق خسارات محسوب میشود. اساز و کار تعیین و پرداخت خسارت مرحله دوم امر ارزیابی است. در مرحله اول قاضی رسیدگی کننده بر اساس روش ها و معیار های موجود در نظام قضایی اقدام به ارزیابی خسارت میکند و سپس باید مشخص کند رقم غرامت چگونه پرداخت شود.در مورد خسارت های آینده سیستم پرداخت در تقویم رقم مناسب نیز موثر است،چنان که در پرداخت های یک باره رقم بزرگتری معین میشود. سیستم تعیین مقطوع خسارت و پرداخت به شکل یکجا قدمتی طولانی در نظام حقوق کامن لا دارد و البته در خصوص خسارات آینده مبتنی بر حدس و گمان است.انتقادات وارد بر این سیستم به پیشنهاد تعیین یا پرداخت های ساختاری و دوره ای منجر شد.سیستم پرداخت دوره ای بیشتر در خسارت های آینده مربوط به صدمات بسیار شدید استفاده می شود و به دلیل انعطاف پذیری بیشتری که نسبت به انواع خسارات آینده دارد برای این قبیل صدمات مناسب تر است.دیه سیستمی مقطوع است و همچون آنچه در حقوق کامن لا گفته شد اغلب یکجا پرداخت میشود یا حد اقل تدریجی نیست.در صورت پذیرش جبران خسارات مازاد بر دیه برای پرداخت این خسارات در صدمات جدی میتوان از پرداخت تدریجی یا سیستم بازبینی استفاده کرد.به نظر میرسد نظام های حقوقی میتوانند از مجموعه این روش ها در محل مناسب استفاده کنند.در این نوشتار سیستم های مذکور در نظام های حقوقی آمریکا، انگلستان و ایران مورد مطالعه تطبیقی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: پرداخت تدریجی، پرداخت ساختاری، پرداخت یکجایی، خسارات بدنی، دیه
  • مریم حیدری پوری*، سید باقر میرعباسی، ابومحمد عسگرخانی صفحات 157-184

    در قانون اساسی و برخی قوانین عادی ایران ، موضوع ممنوعیت مطلق تمامی مصادیق شکنجه مطرح شده است. علاوه بر مقررات داخلی، از نظر حقوق بین الملل نیز شکنجه مورد توجه واقع شده و اسناد حقوق بین الملل بشر از جمله کنوانسیون منع شکنجه 1984 ، این عمل را غیر اخلاقی و بر خلاف کرامت انسانی دانسته و بر منع آن تاکید می نمایند. ذکر این موضوع، ضروری است که قوانین مرتبط داخلی ایران ، علاوه بر اینکه به تعریف و تبیین مصادیق شکنجه اشاره ای نداشته اند بلکه تعارض و یا تفاوت ھای محسوسی بین سیستم حقوقی ایران و اسنادحقوق بین الملل بشر خصوصا کنوانسیون منع شکنجه به عنوان اصلی ترین سند بین المللی منع شکنجه، به چشم می خورد. این تحقیق که به روش توصیفی- تحلیلی نگاشته شده از طریق فیش برداری و با استفاده از منابع کتابخانه ای، به بررسی ضمانت ھای اجرایی منع شکنجه دراسناد حقوق بین الملل بشر با قوانین و مقررات ایران می پردازد و در پایان به این نتیجه دست می یابد که تضمین ھای منع شکنجه در ایران در مقایسه با اسناد و معاھدات بین المللی، ناکافی بوده و یکی از مشکلات اساسی در منع کامل مصادیق شکنجه در ایران می باشد.

    کلیدواژگان: منع شکنجه، ضمانت ھای منع شکنجه، تضمین ھای داخلی، اسناد حقوق بشری، معاھدات بین المللی
  • وحید خانی*، محمد مظهری صفحات 185-208

    چکیده حقوق شهروندی در قوانین اساسی از درجه والایی برخوردار است. وجود آزادیهای عمومی و حقوق شهروندی جزو شروط پایه ای تشکیل حکومت های مردم سالار است که در اعلامیه های حقوق بشری بر ضمانت و صیانت از آنها تاکید می شود.شکل گیری جنبش دستورگرایی و تحدید اختیارات حکومت های خودکامه از نقاط عطف توجه به قوانین اساسی و نهضت های منطبق بر حقوق شهروندی است هر سه کشور ایران ،مصر و تونس دارای اشتراکات دینی ،فرهنگی و باستانی متعدد هستند بویژه ایران و مصر که از لحاظ تاریخی جزو بزرگترین تمدن های باستان بوده اند و هر سه کشور انقلاب و دگرگونی سیاسی را تجربه کرده اند. پژوهش حاضر با نگرش اجمالی به بررسی تطبیقی مهم ترین مولفه های حقوق شهروندی در قوانین اساسی ایران، جمهوری عربی مصر و جمهوری تونس ، پرداخته است و به این یافته کلی رسیده است که مولفه های مهم حقوق شهروندی در قوانین اساسی هر سه کشور تحت عنوان فصول ویژه مورد توجه بوده است گرچه تطابق کامل با معیارهای بین المللی و اسناد حقوق بشری مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، حقوق شهروندی، جمهوری مصر، ایران، تونس
  • امیرمحسن شعبانی، محمد محسنی دهکلانی*، سعید ابراهیمی صفحات 209-238

    معاملات، همواره یکی از ضروریات حیاتی بشر محسوب می شده است و بشر همواره به نوعی از ابداعات متفاوت جهت بهره مندی و بکارگیری روش های ابداعی در معامله می پرداخته است، زیرا اساس معامله همواره مبتنی بر اصل اساسی«عوضین» تشکیل شده است که در قالب قرارداد میان دو سوی معامله صورت می گیرد، همچنین بر هیچ کسی پوشیده نیست که دنیای فناوری روز به روز در حال پیشرفت می باشد. هر روز در فضای مجازی در حال روبه رویی با ایده های تازه و نو هستیم و گمانه زنی های مختلفی در خصوص وضعیت بیت کوین در ایران تاکنون انجام شده است، لیکن تحقیق علمی در این خصوص صورت نپذیرفته است. بنابراین در کشور ایران مدت کوتاهی است که موضوع بیت کوین مطرح شده است و دارای خلاء های حقوقی زیادی برای قانونی سازی بیت کوین در کشور، همچنین فراهم کردن شرایط بیت کوین برای جلوگیری از مشکلات عدیده من جمله فرار مالیاتی و پولشویی و... وجود دارد که برای تبیین جایگاه بیت کوین در حقوق و اقصاد، نیازمند اتخاذ سیاست در موضوع بیت کوین و توجه به قوه مقننه و نظام پرداخت الکترونیکی با توجه به قوانین و اسناد بالادستی و جایگاه و قوانین سایر کشورها در زمینه بیت کوین می باشد.

    کلیدواژگان: بیت کوین، پول مجازی، تراکنش، قانونی سازی، مشروعیت
  • مرتضی شهیدی، محسن شمس الهی* صفحات 239-280
    مطابق مواد 40 و 45 قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب 1384 مجلس شورای اسلامی، ناشران اوراق بهادار حسب ترتیبات مقرر توسط سازمان بورس و اوراق بهادار، مکلف به افشای اطلاعات در بازارهای اولیه و ثانویه شده اند. این تکلیف شامل دو جنبه سلبی و ایجابی است. در خصوص جنبه سلبی این تعهد که شامل تعهد ناشر به عدم افشای اطلاعات نادرست یا گمراه کننده است، تردیدی نیست. اما پذیرش جنبه ی ایجابی این تعهد به طور عام که به معنای تعهد ناشر به افشای همه ی اطلاعاتی است که ممکن است بر تصمیم سرمایه گذاران اثرگذار باشد، محل بحث است. خصوصا این که در رویه قضایی آمریکا تعهد ایجابی ناشر به افشای همه ی اطلاعات مهم پذیرفته نشده است. در این مقاله این موضوع به صورت تطبیقی در حقوق قراردادها و حقوق اوراق بهادار مورد بررسی قرار خواهد گرفت که آیا در حقوق ایران، عموم تعهد ایجابی ناشر پذیرفته شده است یا خیر؟ علاوه بر این به فرض پذیرش عموم این تعهد، بررسی خواهد شد که چه ضابطه ای برای تشخیص اطلاعات موضوع افشا وجود دارد و افشا در چه زمانی باید به عمل آید؟ اجمالا به نظر می رسد با توجه به ضرورت های موجود در بازار سرمایه ایران، و نیز با توجه به قانون بازار اوراق بهادار و دستورالعمل های مربوط به افشای اطلاعات در بازارهای اولیه و ثانویه، برخلاف رویه حاکم بر بازار سرمایه ایالات متحده آمریکا، ناشر ایرانی مکلف به افشای فوری اطلاعات است و تعهد وی محدود به اطلاعاتی است که به میزان قابل توجهی بر تصمیم سرمایه گذاران و یا قیمت اوراق بهادار اثرگذار باشد.
    کلیدواژگان: بازار اولیه و ثانویه، افشای اطلاعات، تعهد ایجابی، فوریت افشا، اطلاعات مهم
  • مهدی فلاح خاریکی*، فخرالدین اصغری آقمشهدی صفحات 281-302
    تاسیس شرکت تجاری با یک شخص که از آن با عنوان «شرکت شخص واحد» یا «شرکت تک عضوی» یاد می شود، علیرغم اینکه در دستورالعمل دوازدهم شورای اروپا و اصلاحیه های بعدی آن و لایحه تجارت مصوب 1391، پیش بینی شده است، اما نه دستورالعمل و نه لایحه تجارت هیچکدام دربردارنده ی مقررات جامعی راجع به نحوه تصمیم گیری، مدیریت و کنترل شرکت، معاملات شرکت و شخص واحد و چگونگی جلوگیری از سوءاستفاده از شرکت توسط شخص واحد نیستند. این مقاله با روش تحقیق تطبیقی بر آن است تا رابطه شرکت و شراکت و گسست آن دو از یکدیگر را مورد بررسی قرار داده و با تجزیه و تحلیل مزایا و معایب ساختار چنین شرکتی با روش توصیفی-تحلیلی پیشنهادهایی راجع به تکمیل و اصلاح نواقص لایحه تجارت ارایه کند. بررسی شرکت شخص واحد نشان می دهد که در نظام حقوقی ایران پذیرش شرکت شخص واحد پیش از هر چیز، مستلزم تعریف شرکت تجاری در قانون تجارت به گونه ای است که بیانگر گسست مفهوم شرکت از شراکت باشد. علاوه بر این، تجویز شرکت شخص واحد بدون تعیین قوانین جامع و مانع راجع به مدیریت و انعقاد معاملات با شرکت و تصمیم گیری شخص واحد و غیره موجب سوءاستفاده هایی توسط شخص واحد می گردد. به همین دلیل برمبنای بررسی های انجام شده در این مقاله پیشنهادهایی جهت تکمیل لایحه تجارت ارایه می شود.
    کلیدواژگان: شراکت، شرکت شخص واحد، دستورالعمل دوازدهم، لایحه تجارت
  • سید مجتبی واعظی* صفحات 303-330
    شناخت دقیق مفهوم اداره صرفا محدود به ابعاد نظری خاصی نشده و در بردارنده آثار و لوازم مهمی در عرصه عمل حکمرانی است. وابستگی تعریف قرارداد اداری و تعیین رژیم حقوقی حاکم بر آن به طرفیت اداره، ابتنای صلاحیت قاضی اداری و تحقق دعوای اداری به خوانده واقع شدن اداره و محوریت آن در تشخیص رژیم حقوقی مسئولیت مدنی دولت و بالاخره عرصه جریان امتیازات اقتداری در تامین نظم و خدمات عمومی، نشان دهنده اهمیت و لزوم چنین شناختی است. عناصر سازنده مفهوم اداره ناظر است بر عنصر سازمانی، عنصر هدف و عنصر روش و ابزار. در بعد سازمانی، تمرکز اصلی بر لایه غیرسیاسی قوه مجریه و همکاران آن است، در بعد هدف، عنصر نفع عمومی تعیین کننده بوده و به لحاظ روش و ابزار، روش اجرای روزمره، موردی و ابتکاری قانون محوریت دارد و به لحاظ ابزار، اداره اصولا متکی بر ابزار اقتداری است. در همین راستا به منظور روزآمد ساختن و شناخت کامل مفهوم اداره، به مدل های مختلف حکمرانی و آخرین تحولات پرداخته شده و نشان داده شده است که در مدل ها و ادوار مختلف، به رغم تفاوت های قابل توجه، همچنان می توان اداره را به اتکای سه عنصر وجودی آن، سازمانی (لایه غیرسیاسی قوه مجریه و همکاران آن)، هدف (نفع عمومی) و روش و ابزار (یکجانبگی و اقتدار) بازشناخت.
    کلیدواژگان: اداره، اقتدار، نفع عمومی، قوه مجریه، شخص حقوق عمومی
|
  • Hamid Abhari Abhari *, Mehdi Fallah Kharyeki Pages 9-34
    Unfair term is provided in our legal system in article 46 of E-Commerce Act of 2003, but not only in this law but also in other laws and regulations of our legal system, there is not a definition and criterion for recognition of these terms, but according to the international rules and principles, unfair term is a term that should cause a great inequality and the other side has not been discussed in a separate. In fact, electronic contracts with regard to their specific features need to predict the principle that respects contractual justice, as the public principles and rules of contracts. For this reason, the lack of influence of the unfair conditions in the Iranian legal system, devoted to electronic contracts, which according to the basis of the assumption of lack of awareness of poor side of the contract, we cannot rule unfair term to be void in all contracts concluded between the parties.
    Keywords: Unfair term, Electronic contract, Article 46 of E-Commerce Act, Assumption of lack of awareness
  • Hossein Esmaily * Pages 35-58

    In the judicial system of Islam, testimony is one of the most important evidence of proof. The validity of the testimony depends on the credibility and plurality of the witness, so that if the testimony is lacking in terms and conditions, its credibility will be shaken. In this paper, we examine the "probative value of testimony is lacking conditions" and, after exposing the conflicts and ambiguities of the domestic laws regarding the probative value of this type of testimony, we refer to its jurisprudential background. In jurisprudence, there is no independent discussion under this heading, but from the context of the jurists' terms of testimony, it can be concluded that, despite the fact that some writers regard it as worthy of a judicial title, this type of testimony lacks any probative value, since testimony in jurisprudence , Is an independent evidence, which is accepted under the name of Byenehn Shari'a with all its conditions, and essentially no any value for lacking Binh-i-Shi'ain. By comparing the issue with awareness of the uniformity of the relevant regulations in other countries, the value of this type of testimony, like all other evidence, depends on judge, however, due to the fundamental difference in the basis of this type of evidence in the law of Iran and those countries Compliance with other countries is not recommended.

    Keywords: probative value, witness, evidence, condition of witness
  • Jafar Barati *, Ahmad Khosravi, Hamid Barzegari Dahaj Pages 59-82
    The immunity of arbitrator is required for the proper conduct of the arbitration. In the domestic law of Iran, the arbitrator does not enjoy any immunity and have also been held liable for damage in accordance with the basic rule of civil liability. UNCITRAL Model Law doesn't contain any rule about the immunity of arbitrator but rule of some international commercial arbitration institution accepted that arbitrators have immunity. In common law, immunity of arbitrator has found its own suitable position and immunity of judges can be extended to arbitrators. In this legal system, on the contrary to the civil law system, the absolute referee's immunity is a general rule but this general approach has been moderated in some case. In Iranian domestic law, despite of refusal of recognition of the immunity for arbitrator, but arbitrators may include an exclusion clause in the arbitration agreement and exempt them self from liability. In this research, method of descriptive – analytical has been used.
    Keywords: arbitration, immunity, comparative, Iranian domestic law, international instrument
  • Jamal Beigi *, Idres Azmoodeh Pages 83-106

    In consider ways and behaviors led to the murder of Bob deliberate, dominant verb material has been non striking targeted and less attention to spiritual led to the murder. While the possibility of premeditated murder in, there was some lawmaker's Islamic scholars and Islamic countries. This paper is trying view Imamia scholars and the public about the murder of non-striking with a comparative on the Islamic Penal code and the Iraq Penal code reviewed and funds to explain the matter in functional differentiation between religions five law and the Islamic Penal code (2013). And in this regard, legal texts and the Islamic Penal code of Iran have been examined.

    Keywords: Murder, Non Striking Behavior, Islamic Jurisprudence, Islamic Penal Code
  • Seyyed Hasan Hosseini Moghadam, Sam Mohammadi * Pages 107-134

    Business documents, including Bill of exchange, promissory note, check, are most basically issue to be used an alternative to money. These documents are subject to specific rules and regulations and have special characteristics which distinguish them from other documents and so make them function better than cash. Those in charge of paying the document sum such as issuer, endorser, surety, and drawee may reach conditional agreements with the bearer of business documents over their own, duties and obligations of the bearer or the rights set out in the document pursuant to the rule of supremacy of will. Results of such agreements may include changes in any of the foregoing. Are all agreements considered effective, binding and enforceable in this respect? In this article, with a glance at the unified rules of Geneva Convention of 1930 regarding bill of exchange and promissory note and of 1931 regarding checks, and other legal systems. we deal with the condition and realm of the effects of these private agreements in and on business documents and their validity or invalidity in Iran's law.

    Keywords: Business Documents, dutyes, Bearer, agreement, Payment responsible
  • Fatemeh Sadat Hosseini *, Hasan Badini Pages 135-156
    In evaluation of personal injuries , choosing a mechanism to determine and pay the indemnity is an important subject. Paying the compensation can be done with a lump-sum money, which has a long Back ground and for future damages is Based on guesses, and also can be done in periodic payments. Structured settlement which is based on Lump-sum and reviw system which is based on periodic payment are the ettempts solve the problem of lump sum and periodic systems. The periodic system for future damages and the serious is more appropriate because it can be revisioned. Diyah in our law system is for compensating the personal injuries and is a kind of lump sum payment. but for the damages which is more , if it is accepted, we can also use periodic payment in serious injuries. Key words: Lump-sum payment, periodic payment, personal injury, structured settlement , Timed- damage system.
    Keywords: Lump-sum payment, periodic payment, personal injury, structured settlement, Timed- damage system
  • Maryam Heydaripouri *, Sayyedfhqer Mirabbasi, Aboumohammad Asgarkhani Pages 157-184

    In the Constitution and some ordinary laws of Iran, the issue of the absolute prohibition of all instances of torture has been raised. In addition to domestic law, international law has also focused on torture, and international human rights instruments, including the 1984 Convention against Torture, have made this act unethical Contrary to human dignity, it is emphasized that it is necessary to mention this issue that the related domestic laws of Iran, in addition to the definition and explanation of cases of torture, have not been mentioned, but the conflict or significant differences between Iranian law and international human rights instruments In particular, the Convention on the Prohibition of Torture, as the main instrument of international law The United Nations Convention on the Prohibition of Torture The present study, which is a descriptive-analytical method written through scamming and using library resources, examines the implementation of torture bans in Iran and compares them with international human rights instruments and treaties and, in the end, The result is that my guarantees of torture in Iran are inadequate in comparison with international documents and treaties and is one of the main problems in the total prohibition of torture cases in Iran.

    Keywords: prohibition of torture, torture prohibition guarantees, internal warranties, human rights documenttion, international treaties
  • Vahid Khani *, Mohammad Mazhari Pages 185-208

    Citizenship rights are highly valued in the constitution. The existence of public freedoms and civil rights is one of the basic conditions for the formation of democratic governments, which are emphasized in human rights declarations on the guarantee and protection of them. Civil rights movements All three countries, Iran, Egypt and Tunisia, have many religious, cultural and ancient commonalities, especially Iran and Egypt, which have historically been among the greatest ancient civilizations, and all three countries have experienced revolutions and political transformations. اند. The present study has a comparative study of the most important components of citizenship rights in the constitutions of Iran, the Arab Republic of Egypt and the Republic of Tunisia, and has reached the general conclusion that the important components of citizenship rights in the constitutions of all three countries are called chapters. Special attention has been paid, although not in full compliance with international standards and human rights instruments.

    Keywords: Comparative study, Citizenship right, Republic of Egypt, Iran, Tunisia
  • AmirMohsen Shaabani, Mohammad Mohseni Dehkalani *, Saaed Ebrahimi Pages 209-238

    Transactions have always been one of the vital necessities of human beings, and human beings have always dealt with different types of innovations in order to benefit and use innovative methods in transactions, because the basis of transactions is always based on the basic principle of "exchangers". The contract form is between the two sides of the deal, and it's no secret that the tech world is evolving day by day. Every day in cyberspace, we are facing new and fresh ideas, and various speculations have been made about the situation of Bitcoin in Iran so far.However, no scientific research has been done in this regard. Therefore, the issue of bitcoin has been raised in Iran for a short time, and there are many legal loopholes for legalizing bitcoin in the country, as well as providing bitcoin conditions to prevent many problems, including tax evasion and money laundering. In order to explain the status of bitcoin in law and economics, it is necessary to adopt a policy on the subject of bitcoin and pay attention to the legislature and electronic payment system according to the laws and upstream documents and the position and laws of other countries in the field of bitcoin.

    Keywords: Bitcoin, virtual money, transaction, jurisprudence, law
  • Morteza Shahidi, Mohsen Shamsollahi * Pages 239-280
    In accordance with Articles 40 and 45 of the Securities Market Act securities issuers are obliged to disclose information on primary and secondary market. These requirements include two aspects: the negative and the affirmative aspect. The negative aspect of These requirements include the issuer's duty to not disclosing false or misleading information, no doubt. But the affirmative aspect of this duty, in general, that means the publisher obligation to disclose all information that may influence investment decisions, is debatable. Especially in American judgmental procedure, issuers’ affirmative obligation to disclose all important information is not accepted. In this article, we will examine comparatively, in Iranian contract law and securities law, If there is a general duty for issuers to disclose all material information. If we accept this duty, what criteria should be used for distinction of information that must be disclosed and when the issuer must disclose these information? These issues will be discussed. In short, it seems to for the necessities of the Iranian capital market, and also according to the Securities Market Act and its guidelines for disclosure of information on primary and secondary markets the issuers are obliged to disclose the information, and this duty is limited to information that significantly affect investment decisions and stock prices.
    Keywords: primary, secondary market, information disclosure, the affirmative duty, immediacy of disclosure, material information
  • Mehdi Fallah Kharyeki *, Fakhroddin Asghari Aghmashhadi Pages 281-302
    To establish company by one person named as " One-person company" or "Single-member company", although it is laid down at the Twelfth Directive of European Council and its subsequent amendments and Trade Bill passed in 2012, but neither Directive nor Trade Bill contains comprehensive rules about manners of decision-making, management and control of the company, contracts between companies and single member and how to prevent abuse of the company by the single member. This article by comparative method has tried to study the relationship between the company and the partnership and their distinction and present proposals to complete Trade Bill by analysis of single member company advantages and disadvantages with descriptive and analytical research method. Considering of single member company shows the current legal system in Iran, acceptance of this company more than anything else, requires the definition of a business enterprise in business law in a manner that represents discretion with the concept of partnership. Approval of company formation with one person without comprehensive rules about manners of decision-making, management and control of the company, contracts between companies and single member cause abusing of the company by the single member. So based on surveys conducted in this paper suggestions are presented to complete the trade bill.
    Keywords: Partnership, Single Member Company, Twelfth Directive, Trade Bill
  • Mojtaba Vaezi * Pages 303-330
    Accurate understanding of the concept of "administration" is not limited to specific theoretical dimensions and includes important works and effects in the field of governance. The dependency of defining an administrative contract and determining the legal regime governing it by the "administration", the competence of the administrative judge, and the conduct of the administrative litigation to be defender administration and its centrality in distinguishing the legal regime of civil liability of the State and finally the arena of authoritative privileges in the provision of public order and public services, Indicates the importance and necessity of such cognition.Constructive Elements of the concept of administration is concerned with the organizational element, the objective element, and the method and tool element. In the organizational dimension, the main focus is on the non-political level of the executive branch and its associates; in the objective dimension, the element of public interest is decisive and the focus of the method is on the case approach, and about the instrument is the tools of authority.In order to update and fully understand the concept of governance, different models of governance and the latest developments have been discussed and it has been shown that in different models and periods, despite the significant differences, management can still rely on its three existential elements: organization (non-political level of the executive branch and its associates), purpose (public interest), and method and tools (unilaterality and authority).
    Keywords: Administration, authority, public interest, executive branch, public law person