فهرست مطالب

تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا) - پیاپی 44 (تابستان 1399)

نشریه تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)
پیاپی 44 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • الهام شیرازی، محمدحسین کرمی * صفحات 13-40

    شاهرخ نامه، منظومه ای حماسی -تاریخی از شاعر توانای قرن دهم هجری، میرزامحمد قاسمی گنابادی است. موضوع این مثنوی، شرح نبردها، سفرها و عدالت ورزی های شاهرخ تیموری از زمان برتخت نشستن تا مرگ اوست. در این نوشته ضمن معرفی اجمالی شاعر، ویژگی های سبک شناسی شعر وی را با شیوه لایه ای (در سه سطح زبانی، ادبی و فکری) تبیین کرده و به این نتیجه رسیده ایم که علاوه بر مضامین حماسی بسیاری از ابیات شاهرخ نامه متفاوت با فضای حماسی منظومه است؛ به همین روی این اثر منظومه ای رزمی_بزمی است که وجود بتان زیبارو در صحنه های نبرد و حتی آوردن ساقی نامه در انتهای هر موضوع، این ویژگی را برجسته تر ساخته است. قاسمی شیوه ای تازه در حماسه سرایی به وجود آورده است. نگارندگان با بررسی دقیق ابیات و حوادث داستان ها به این مطلب رسیدند که شاهرخ نامه ترکیبی از حماسه، تاریخ و غناست. بازی های واژگانی قاسمی نشان از تسلط او بر لغات و وزن شعر است. تصویر آفرینی های قاسمی مهارت وی بر فضا، خیال و معنا را نشان می دهد و حد کمال آن کاربرد واژه ها، اصطلاحات و تصاویر تغزلی برای بیان ماجراهای حماسی است.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، شعر حماسی، تغزل، شاهرخ نامه، قاسمس گنابادی
  • کوروش زرفتن، محمود صادق زاده*، هادی حیدری نیا صفحات 41-66

    اندیشه های ایران باستان و مزدیسنا، به ویژه فلسفه خسروانی در آثار ادبی و عرفانی پس از اسلام بیش و کم تاثیر گذاشته است. این مقاله با هدف بررسی گستردگی حکمت و فلسفه نور در ایران باستان و خدامحوری در «آتش (نور)، فره و امشاسپندان» از نگاه متون مزدیسنایی و بازتاب آن در اندیشه ی مولوی بر پایه ی مثنوی معنوی به نگارش در آمده است. از این رو، به شیوه توصیفی، تحلیلی، اسنادی و ارزیابی کمی کوشش شده، برجسته ترین جلوه های فروغمند اهورامزدا در یسنا و ردپای آن در مثنوی مولوی جستجو و معرفی شود. آتش، فره و امشاسپند، به عنوان سه فروغ و صفت نورانی اهورامزدا جایگاه مقدسی در باور ایرانیان کهن و زرتشتیان امروز دارد. این جلوه ها به ویژه عنصر «آتش و نور» در دیدگاه زرتشتیان و متون مزدیسنایی و نیز در دیدگاه مثنوی معنوی مولوی، همه به سرچشمه «نور الهی» پیوند پیدا می کند. فروغ یا نور آتش با پرتوهای بالارونده اش نماد تجلی خداوند به شمار می آید؛ نیز امشاسپندان با نور و صفات نورانی خداوند ارتباط دارد و خویشکاری آیینی و اجتماعی آن برکشیدگی جایگاه انسان از دنیای مادی و فرودینه به جهان مینویی و آرامش راستین است. مولانا در جای جای مثنوی از اندیشه ها و مولفه های عرفانی آیین زرتشتی تنها برای تمثیل و بیان و شرح اندیشه های عرفانی خود بهره گرفته است.

    کلیدواژگان: مزدیسنا، عرفان، مثنوی، حکمت خسروانی، جلوه های مزدیسنایی
  • فاطمه کعب اصل، نوازالله فرهادی * صفحات 67-92

    شخصیت به عنوان مهمترین عنصر داستانی از گذشته تا به حال دارای دگرگونی های مهمی از نظر ویژگی ها و نحوه معرفی در داستان شده است. در ادبیات پس از مشروطه، داستان کوتاه با حضور شخصیت های واقعی و نه قهرمانان افسانه ای شکل گرفت و نویسنده ها اشخاص داستان  خود را از میان مردم عادی برگزیدند و دگرگونی مهمی در داستان پردازی پدید آوردند. در این پژوهش که به روش توصیفی-تحلیلی انجام شد، سه داستان میرزا، ویلان الدوله و آفتاب لب بام از نظر شخصیت پردازی مورد بررسی قرارگرفت. با بررسی این داستان ها، به این نتیجه رسیدیم که علوی و جمال زاده شخصیت ها را به واسطه توصیف معرفی کرده اند ولی آل احمد از تکنیک های دیگری همچون کنش و گفت وگو استفاده می کند. همچنین شخصیت های آل احمد برای خواننده آشنا تر از شخصیت های علوی و جمال زاده هستند. علوی شخصیتی سیاسی خلق کرده است که دارای پیچیدگی رفتاری است و از نوع تیپیک محسوب می شود، ویلان الدوله جمال زاده را هم می توان نمادی از افراد آواره و سربار دانست، اما شخصیت های آل احمد ساده هستند. نتیجه دیگر این است که شخصیت میرزا و شخصیت های آل احمد به جز مادر خانواده ایستاست ولی ویلان الدله جمال زاده و مادر داستان جلال پویا هستند.

    کلیدواژگان: عنصر، شخصیت، داستان، میرزا، ویلان الدوله، آفتاب لب بام، شخصیت پردازی
  • حسین محمدی مبارز، علی اصغر دادبه *، عبدالرضا مدرس زاده صفحات 93-126

    عیسی بن مریم، زندگی شگرفی دارد که نقش عرفانی و اسطوره ای مسیح در عروج و رجعت برای وصل به اصل خویش، از کهن الگوهای گردونه مقدس(ماندالا) است. در این جستار، عروج و رجعت، با هدف الگو پذیری انسان از زندگی زاهدانه مسیح به روش توصیفی- تحلیلی، تبیین، شده است. همچنین با نگاهی اساطیری(اسطوره دایره، اسطوره انسان کامل، اسطوره نوزایی، اسطوره آب و...) و با بینشی عرفانی، رجعت گذر از تاریکی جسم دانسته شده که در قوص صعود، نفس در تلاش برای اتصال به عالم نور، خود را از حصار ظلمت (مغرب تن)می رهاند و پله پله خویشتن را با راهنمایی انسان کامل و الگوپذیری از مسیح، مجرد گونه، به انوار ایزدی (مشرق جان) و به یقین که منزل اول و آخر سالک است، می رساند تا از آب حیات عشق بنوشد. این پژوهش، راز عروج را دست یابی به جاودانگی معرفی می کند و جایگاه جاودانگی (عشق) را نیز با پیروی از عقل(پیرخردمند) می شناساند که این سفر روحانی از همان مبدا تنها در سایه درد، آغاز و طلب می شود و در فرجام به رجعت و قرب (مبدا/ مقصد)می انجامد.

    کلیدواژگان: عیسی، عروج، رجعت، اسطوره، عرفان
  • حسین زنگانه، ایرج مهرکی * صفحات 127-161

    خاقانی از جمله شاعران بزرگی است که باورداشت های عامه در قصاید وی  بسامد بالایی دارد. خاقانی با به کار بردن بسیاری از باورداشت های عامیانه در دیوان شعری خود، در انتقال این باورها، که بخشی از فرهنگ و زبان و ادبیات فارسی است، سهم بزرگی داشته و به یقین، در این راه موفق بوده است. در این جستار، پژوهشگر کوشیده است تا با بررسی دیوان خاقانی و به ویژه قصاید او و آثار و نوشته های محققان و نویسندگان درباره خاقانی و آثارش، باورهای عامیانه مطرح شده در قصاید خاقانی را بیابد و با روش توصیفی - تحلیلی و نیز بهره گیری از منابع و بررسی اسناد و مدارک و استخراج موارد لازم، به بررسی تاریخچه برخی از این باورها بپردازد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که باورها و الفاظ عامیانه در قصاید خاقانی جایگاهی ویژه دارند و می توان آنها را در پنج دسته: چشم زخم، تعویذها، فالگیری و پیشگویی، سحر و جادو، و پری جای داد. همچنین باید گفت که یکی از زمینه های اساسی الهام در شعر خاقانی زندگی مردم و جلوه های عواطف و افکار آنهاست.

    کلیدواژگان: قصاید خاقانی، باورهای عامیانه، چشم زخم، تعویذ، فالگیری و پیشگویی، سحر و جادو، پری
  • الهام شیروانی شاعنایتی، منیژه فلاحی *، رضا حیدری نوری صفحات 163-190

    منیرو روانی پور در رمان «کولی کنار آتش»، با تداخل جهان بیرون یا واقعی با جهان درون یا داستان، خواننده را غافلگیر کرده است. در این پژوهش، از دیدگاه نقد شالوده شکنانه به بررسی رمان «کولی کنار آتش» منیرو روانی پور پرداخته شده است. نقد شالوده شکنی بر اساس نظریه دریدا شکل گرفت. ابتدا در فلسفه و بعد در نقد ادبی به کار رفت. پایه نقد شالوده شکنی بر یافتن تقابل های دوتایی و بحث بر سر آن ها برای یافتن موارد تناقض و در نهایت رد پیش فرض های پذیرفته شده است. نتیجه این جستجوها تردید در باورهای پذیرفته ای شده  منیرو روانی پور در رمان «کولی کنار آتش»، با تداخل جهان بیرون یا واقعی با جهان درون یا داستان، خواننده را غافلگیر کرده است. در این پژوهش، از دیدگاه نقد شالوده شکنانه به بررسی رمان «کولی کنار آتش» منیرو روانی پور پرداخته شده است. نقد شالوده شکنی بر اساس نظریه دریدا شکل گرفت. ابتدا در فلسفه و بعد در نقد ادبی به کار رفت. پایه نقد شالوده شکنی بر یافتن تقابل های دوتایی و بحث بر سر آن ها برای یافتن موارد تناقض و در نهایت رد پیش فرض های پذیرفته شده است. نتیجه این جستجوها تردید در باورهای پذیرفته شده ای است که پیشاپیش بدیهی دانسته می شود. تقابل در رمان «کولی کنار آتش»، بر پایه تقابل بین دنیای بیرون/دنیای درون(داستان) است. گاهی در رمان، دنیای بیرون و گاهی دنیای درون نمایان می شود در نهایت و بر اساس نظریه شالوده شکنی دریدا، دو قطب جهان بیرون/جهان درون می تواند در کنار یکدیگر معنا پیدا کنند. گویی جهان بیرون و درون رمان نفوذپذیر می شوند، تا حدی که تمایز آن ها از یکدیگر ناممکن می گردد. روش تحقیق در این مقاله از نوع توصیفی-تحلیلی است که بر پایه مطالعه رمان و تحلیل و توصیف آن بر پایه نقد شالوده شکنانه دریدا ارایه می شود. ای است که پیشاپیش بدیهی دانسته می شود. تقابل در رمان «کولی کنار آتش»، بر پایه تقابل بین دنیای بیرون/دنیای درون(داستان) است. گاهی در رمان، دنیای بیرون و گاهی دنیای درون نمایان می شود در نهایت و بر اساس نظریه شالوده شکنی دریدا، دو قطب جهان بیرون/جهان درون می تواند در کنار یکدیگر معنا پیدا کنند. گویی جهان بیرون و درون رمان نفوذپذیر می شوند، تا حدی که تمایز آن ها از یکدیگر ناممکن می گردد. روش تحقیق در این مقاله از نوع توصیفی-تحلیلی است که بر پایه مطالعه رمان و تحلیل و توصیف آن بر پایه نقد شالوده شکنانه دریدا ارایه می شود.

    کلیدواژگان: نقد ادبی، شالوده شکنی، ژاک دریدا، کولی کنار آتش، منیرو روانی پور
  • کبری شبان قوچان عتیق، محمود طاووسی*، مهدی ماحوزی صفحات 191-218

    از شگردهای هنری سعدی آن است که سادگی را با صنعت گری در می آمیزد و هنرش را برای خواننده به نمایش می گذارد. وی گاهی از ابزارهای کارآمد همچون: آیرونی، کنایه، استعاره تهکمیه و.. برای گریز از شفاف گویی بهره می گیرد. نگاهی نو به مبحث شگردهای هنری آیرونی، باعث یافتن راهی تازه برای تشخیص میزان قدرت و هنر شاعری وی است. هدف از این جستار بررسی بسامد تحلیلی شگردهای هنری آیرونی که شامل: کلامی، بلاغی، رادیکالی، موقعیت، ساختاری، سقراطی و تقدیر، در اشعار سعدی شیرازی و مقایسه آن با کنایه است زیرا هرچند میان کنایه و آیرونی  تفاوت هایی وجود دارد اما شگردهای هنری آیرونی در کنار کنایه افزایش می یابد؛ بنابراین بهره گیری از ساختار کنایی همراه با آیرونی بر پیچیدگی و ابهام کلام می افزاید. روش کار در این پژوهش توصیفی- آماری است. یافته های پژوهش نشان می دهد آیرونی به عنوان یکی از اجزای سازنده زبان در اشعار سعدی برای بیان اندیشه های دینی، سیاسی و اجتماعی نمود بسیار روشن و آشکار دارد. آیرونی کلامی با 29% بیشترین بسامد و آیرونی تقدیر با 3% کمترین بسامد را به خود اختصاص داده است. در این میان سهم سعدی در کاربرد کنایه و آیرونی به طور محسوسی کمتر از هم عصران خود است.

    کلیدواژگان: شگردهای هنری، سعدی شیرازی، آیرونی، کنایه، تهکم، طنز
  • معصومه زندیه، تیمور مالمیر * صفحات 219-245

    اسکندر به سبب ویرانی و کشتار و غارت هایش، در منابع قدیم ایرانی ملعون و گجسته خوانده شده اما در منابع متاخر تحت تاثیر افسانه ها و خیال پردازی های یونانی، از او به نیکی و بزرگی یاد شده و شخصیتی مثبت یافته است. محققان عمدتا تردید ندارند که شخصیت اسکندر در شاهنامه منفی است اما وجود دو مسئله را با این شخصیت منفی در تناقض دیده اند: یکی روایت برادری دارا و اسکندر و دیگری نقل مفصل سرگذشت وی، تا جایی که تصور کرده اند این نقل مفصل، دلالتی بر مقبولیت و چهره مثبت یافتن اسکندر است. در مقاله حاضر براساس روش ساختارگرایی نشان داده ایم نسبت برادری دارا و اسکندر نه برای جبران شکست و حفظ غرور ملی، بلکه یک طنز گزنده نسبت به عملکرد ناشایست حاکمانی بوده که با بی تدبیری یا خودفروختگی، راه را برای تجاوز بیگانه هموار می کرده اند. نقل مفصل داستان اسکندر در شاهنامه نیز به علت سرسلسله سلوکیه بودن اسکندر با دوره حکومت نسبتا طولانی در تاریخ ایران است و دلالتی بر نگاه مثبت به اسکندر نمی کند چون در ضمن آن مطالبی گنجانده شده که حاوی نوعی اعتراض و انتقاد نسبت به نژاد و تبار اوست و افسانه هایی را نقش بر آب می کند که برای تثبیت اسکندر و جانشینان وی درست شده است. داده های پژوهش به شیوه کتابخانه ای گرد آمده و با روش توصیفی- تحلیلی پردازش شده است.

    کلیدواژگان: اسکندر، دارا، ساختگرایی، سلوکیه، شاهنامه، طنز
  • فرشته ناصری * صفحات 247-268

    با بررسی و نگرشی عمیق در میان رمان های معاصر ادب فارسی، به عناصر و مضامین نابی دست می یابیم، که هر یک به دلیل برخورداری از مولفه های منحصر به فرد، داستانی، طیف وسیعی از روابط و مناسبات گوناگون را به خود اختصاص می دهند. در این میان رمان «دل فولاد» منیرو روانی پور به دلیل برخورداری از مناسبات اجتماعی و فمینیستی و نقب زدن به لایه های پنهان ذهن زنان از منظر روانشناسانه، از ویژگی های منحصر به فردی جهت نقد و تحلیل، براساس دیدگاه نظریه پردازان، برخوردار است. از این رو در پژوهش حاضر بر آن شدیم که به بررسی و تحلیل شخصیت افسانه سربلند، در رمان دل فولاد به عنوان شخصیت اصلی این رمان، بر اساس نقد روان کاوانه یونگ بپردازیم، تا دریابیم که روانی پور در ساختار کلام خویش و در پردازش شخصیت افسانه، از چه تمهیداتی بهره جسته و کلام وی تا چه حد توانسته است با  بهره گیری از عناصر خود آگاه و ناخودآگاه و همچنین نمادهای منحصر به فرد نظیر، دیکتاتور، سوارکار، درخت نارنج، پیرزن عروسکی و پیردختران و...، در جهت ایجاد وحدت میان ابعاد چندگانه شخصیت، به فردیت مطلق، توفیق یابد که بتوان آن را از دیدگاه روان کاوانه فروید مورد نقد و بررسی قرار داد.

    کلیدواژگان: فردیت، یونگ، منیرو روانی پور، دل فولاد، نقد روانکاوانه
  • فاطمه محسنی گردکوهی*، ویدا شیرکوند صفحات 269-288

    حماسه توصیف اعمال پهلوانی، مردانگی و افتخارات قومی یا فردی ملت هاست. از دیرباز تاکنون رابطه فرهنگی بین ملل مختلف وجود داشته است، با مطالعه حماسه های ملل گوناگون زمینه های مشترک زیادی میان این حماسه ها می توان مشاهده کرد. در نگاه نخست بسیاری از حماسه های ملی شبیه به نظر می رسند و حتی گاهی بسیار به هم نزدیکند و تفاوت ها در مواردی جزیی در حوزه های فرهنگی و مذهبی به چشم می خورد. تفاوت میان حماسه ها در حقیقت بازتاب اعتقادات و باور داشت های مردم هر قوم است. مقاله حاضر به بررسی تطبیقی شاهنامه فردوسی بزرگترین اثر حماسی زبان فارسی با چند حماسه مشهور سایر اقوام از جمله ایلیاد و ادیسه، رامایانا، ایندره و کریشنا می پردازد. نگارنده با روش تحقیق  (توصیفی- تحلیلی- مقایسه ای) سعی کرده است با مقابله و مقایسه ساختار کلی قصه ها، تشابه و تفاوت سایر حماسه ها با شاهنامه را به بررسی بنهد و با رسم جداول مقایسه ای زیرساخت های حماسه ها و شخصیت قهرمانان حماسی آنها را به نمایش بگذارد.

    کلیدواژگان: حماسه، شاهنامه فردوسی، ایلیاد و ادیسه، رامایانا، ایندره، کریشنا
|
  • Elham Shirazi, MohammadHosein Karami * Pages 13-40

    Shahrokh-Nameh is an epic-historical poems of the poet of the 10th</sup> century AH Mirza Muhammad Qasemi Gonabadi. The topic of this Masnavi is about of conquests, Justice, journeys, honesty, goodness and braveries of Shahrokh, the the ruler of the Timurid Empire from coronation to death. In this manuscript, beside a brief introduction of the poet, the stylistic features of his poems are explained at three levels of linguistic, literary and intellectual in a layered manner. By reviewing the poems, in addition to the epic themes, it appears that many of the verses are different from the epic atmosphere of the poems. Therefore, this is a martial and festive work which the existence of beautiful idols in battle scenes and even bringing SĀQI-NĀMA at the end of each topic has made this feature even more prominent. Qassemi has created a new style of saga. By carefully examining the issues and events of the stories, the authors reached the point that Shahrokh-Nameh is a combination of epic, history and lyric. Qasemi's lexical games indicate his dominance of vocabulary, metre and rhythm in poetry. Qasemi's imagery depicts his skill in imagination and meaning and to the fullest extent; it is the use of words, expressions and lyrical images to express epic adventures.

    Keywords: Epic, Stylistics, Shahrokh-Nameh, Qasemi Gonabadi
  • kurosh Zarfatan, mahmoud sadeghzadeh *, hadi heidariniya Pages 41-66

    Thoughts originated from ancient Iran and Zoroastrian especially has Khosrowani philosophy affected pre-Islamic works of literature and mysticism. The present paper aimed to study the spread of illuminationism philosophy in ancient Iran and theism in fire (light), Ferah (splendor), and Amesha Spenta in point of view of Zoroastrian scripts and its reflection in Rumi’s thoughts represented in Rumi’s Masnavi. Thus, it is a descriptive, analytical, documentary, and quantitative study which reviewed and introduced the most out- standing promotional effects of Ahura Mazda in Yasna (Yesna) and their tracks in Rumi’s Masnavi. Fire (light) and Ferah (splendor), and Amesha Spenta are three characteristics of Ahura Mazda own holy positions in believes of Zoroastrians and ancients Iranians. These effects especially Fire (light) trace back to divine lights in Zoroastrian believes and scriptures, as well as point of view of Rumi’s Masnavi. Light or light of fire symbolizes God’s manifestation; Amesha Spenta is also related to divine characteristics of God and its social and ritual functions shows the human status in the material world and the divine world and real peace. Rumi used Zoroastrian ritual and mystical thoughts and components in Masnavi to present allegories and express and illustrate his mystical thoughts.

    Keywords: Zoroastrian, Masnavi, mysticism, Khosrowani philosophy, Zoroastrian effects
  • fatemeh kaabasl, navazollah farhadi * Pages 67-92

    The character as the most important element of the story from the past has had significant changes in terms of features and how to introduce it in the story. In the post-Constitutional literature, the short story was created with the presence of real characters and not the legendary heroes, and the novices chose their story from ordinary people and created a significant transformation in storytelling. In this study, three stories of Mirza, Vilean al-Dawlah and Aftabe labe bam were reviewed for characterization, and we concluded that Alavi and Jamalzadeh introduced the characters through the description, but glory of other techniques such as action and dialogue use he does. Also, the characters of Jalal Al-Ahmad are more familiar to the reader than the characters of Alavi and Jamalzadeh. Alawi has created a political personality that has a behavioral complexity and is typical of the type. Vilean al-Dawla Jamalzadeh can also be considered a symbol of displaced people, but the characters are simple glories. The other result is that the character of Mirza and the characters of Al-Ahmad is apart from the mother of the family,are static , but Vilanah Al-Dula Jamalzadeh and mother of the story of Jalal are dynamic.

    Keywords: Element, Personality, Story, Mirza, Violan Al-Dawlah, Aftabe Labe bam
  • Hoseen Mohammadi Mobarez, Asghar Daadbeh *, Abdol Reza Modarres Zadeh Pages 93-126

    Jesus has a wonderful life, the mystical and mystical role of Christ in ascending and returning to its origin is one of the ancient patterns of the Holy Mandala. In this essay, ascension and return are explained by the descriptive-analytic method of modeling man's ascetic life in Christ. Also with a mythical look (circle myth, myth of the perfect man, myth of renaissance, water myth, etc.) and with a mystical insight, it is known that the passing of the darkness of the body in the ascendant, the soul trying to connect itself to the light world, He travels through the fence of darkness and escapes himself step by step with the guidance of a perfect human being and a model of Christ, single, to the Divine Enlightenment and to the certainty that he is the first and last home of the seeker, out of the water of life. Love to drink. This study introduces the mystery of ascension to the attainment of eternity and identifies the place of immortality (love) by following the (old-fashioned) reason that this spiritual journey begins and ends only in the shadow of pain from the same origin. Returns to Return and Return (Source / Destination).

    Keywords: Jesus, ascension, return, myth, Gnosticism
  • Hossein Zanganeh, Iraj Mehraki* Pages 127-161

    Khaghani is one of the high level poets of Persian poetry and prose in the sixth century AH. He has been a man who has aristocracy on various topics, and he refers in his poems to various sciences. From the sociological point of view of literature, in which, nowadays considered by literary critics, Khaghani's poetry is full of social and political issues. One component of the sociology of literature is popular culture, or in other words, folklore. Khaghani's poetical work is full of folk beliefs of his era. Popular beliefs about animals can be found in the subset of popular culture. Surprisingly, some of these beliefs are applicable even now among the populace and properties.In this essay, the authors have attempted to examine, through a descriptive-analytical method, a section of Folklore in Khaghani's poetical work and to elucidate Khaghani's view of some superstitious material of his era.

    Keywords: Khaghani Sherwani, Poetical work, Sociology of Literature, Popular Culture, Folklore, Animals
  • elham Shirvani Shaenayati, manijeh Fallahi *, Reza Heydarinoori Pages 163-190

    Moniro Ravani Pour has surprised the reader via interacting between the outer (real) world with the inner world (story) in «The Gypsy by the fire »Novel. This essay has been attempted to survey Moniro Ravani Pour's «The Gypsy by the fire »Novel via anti-infrastructure critical point of view. Anti-infrastructure critique has been formed basis of Derrida's theory. Firstly it has been applied in philosophy then in literary criticism. Anti-infrastructure critique is based on bilateral confrontation and it has been discussed abut them to discover contradictions, eventually to reject accepted pre-assumptions.These searches lead to uncertainty of accepted believes that they already were certain. The confrontation in this novel is basis on the outer world (real world) with the inner world (story). Sometimes in the novel, the world outside and the inner world will appears eventually. According to antiinfrastructure Derrida's theory, bipolar inner/outer world mean together eventually.I seems that inner and outer world of novel become permeable To the extent that Distinction between them will be impossible. In this paper, the research methodology is a descriptive-analytic type , It is based on a study of the novel, its analysis and description that has been presented basis of a dramatic critique of Derrida.

    Keywords: Literary critique, anti-infra structure, Jacques Derrida, The Gypsy by the fire, Moniro Ravani Pour
  • kobra shaban ghoochan, mahmoud tavoossi *, mehdi mahoozi Pages 191-218

    Saadi's artistic techniques combine simplicity with industry and showcase her to the reader. He sometimes uses efficient tools such as Irony, Shout, Metaphor, Pahlavi, and ... to escape from the Transparency. A new look at the subject of Irony's artistic techniques is finding a way to determine his poetry's power and style. The purpose of this research is to study the analytical frequency of the arranger's artistic instruments, which include: verbal, rhetorical, radical, situational, structural, Socratic and acclaimed, in the poems of Saa'di Shirazi and its comparisons with eulogy, although there are some differences between the Irony, Along with the quill, the use of the cynical structure along with Irony adds to the complexity and ambiguity of the word. The method of this study is descriptive-statistical. The findings of the research show that Irony, as one of the components of language in Saadi's lyrics, is very clear and clear in expressing religious, political and social ideas. The Irony word is the most frequent with 29% and Irony has the lowest rate of 3%. In the meantime, Saa'di's contribution to the use of the eagle and the Irony is noticeably less than that of his contemporaries.

    Keywords: Artistic techniques, Saadi Shirazi, Irony, Ridiculous, Humorous
  • masumeh zandiyeh, Timur Malmir * Pages 219-245

    Due to his destructive role Alexander is remembered as an evil and ominous figure in older Persian sources. But, due to the influence of the Greek mythology and culture, recent sources have provided his figure with an aura of greatness and virtue. Scholars well know that Alexander is not given a positive picture in Shahnameh, although they mention two evidences from the text which do not go with this total picture, namely his description as a brother to Darius III, and his being the subject of a long episode in Shahnameh, the latter being regarded as the sign of the high value put on him by Ferdowsi. In this article, we will use the structuralism approach to prove that the claimed brotherhood of Alexander and Darius III is not to compensate the defeat and restore national pride, but to serve as a satire against the rulers whose ineptitude and treason pave the ground for the coming of the invaders. The lengthy treatment of Alexander's character is also due to the fact that he is the founder of the long-lasting Seleucia Dynasty, regardless of how destructive his invasion was. Denunciations of his action and devaluation of his ancestry prove this argument. Here, research data have collected by analytical By library approach and have processed by analytical and descriptive methods. 

    Keywords: Alexander, Darius III satire, Seleucia, Shahnameh, structuralism
  • fereshteh naseri* Pages 247-268

    We achieve pure contents and elements by a deep attitude and survey among contemporary Persian literature novels which they contain a wide spectrum of various relationships and occasions due to having unique fiction components. Among them, the novel "Heart of Steel" by Moniro Ravanipour includes unique features in order to be analyzed based on the theorists' viewpoint due to having faminism and social occasions and to undermine the women's hidden layers of mind psychologically. Hence, we decided to survey and analyze the proud myth personality in the novel "Heart of Steel" as the main personality of the novel based on Yung's psychoanalytic criticism in the present research, in order to comprehend what arrangements Ravanipour has utilized in her word structure and in processing the fiction personality and how much her word has been able to achieve the absolute individuality by utilizing conscious and unconscious elements and also unique symbols such as: dictator, horseman, Orange tree, the doll old woman and old daughters, and etc., to create unity among multiple dimensions of personality so that it can be surveyed and criticized based on Freud's psychoanalytic viewpoint.

    Keywords: individuality, Yung, Moniro Ravanipour, Heart of Steel, Psychoanalytic criticism
  • fateme mehmohseni gerd kohi *, vida shirkavand Pages 269-288

    The epic is the description of athletic behaviors valiance and individual or ethnic honors of nations. From so long ago till now, there were cultural relations between different nations. By studying various epics of nations, we can observe many common backgrounds among these epics. At first glance, many of these national epics are the same and even more closer. And the differences emerge in minor cases in cultural and religious fields. Actually, the differences among epics are the reflection of people’s beliefs in every race. The present article does comparison, analysis of “Shahnameh Ferdosi” the greatest epic effect of Persian language with a few famous epics of other nations like Iliad and  capital letter odyssey, Ramayana, Indreh and Krishna. The writer tried to analyze the similarities and differences of other epics with Shahnameh by confronting and comparison of the overall structure of stories. And by drawing the comparative tables display epics infrastructure and their epic heroical character.

    Keywords: epic, Shahnameh Ferdowsi, Iliad, Odyssey, Ramayana, Indreh, Krishna