فهرست مطالب

نشریه تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)
پیاپی 43 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمیده شریفی، سید محمود سیدصادقی * صفحات 13-40

    در این پژوهش پژوهنده، پیوند داد و بیداد با شادی و ارتباط آن با آسیب ها در داستان های شاهنامه را مورد بررسی قرار داده و نتیجه می گیرد که در جهان هستی نخستین شادی رسان ایزد یکتاست و انسان، برگزیده و نماینده تمام و کمال مخلوقات، باید صفات ایزد از جمله صفت دادگری را داشته باشد. داد در جایگاه تکوین عدل الهی مربوط به روح و درون است و بنابراین دیدگاه، انسان باید نخست داد را در وجود خود برقرار سازد چرا که همه آفرینش به وسیله نظم و سامانی که انسان به آن می دهد، منظم و به سامان و دور از آسیب، می چرخد و سعادت انسان را در پی دارد، در غیر این صورت تمام قاعده و نظم جهان به هم می خورد و حکومت غم و اهریمن بر شادی پیروز می شود و انواع آسیب ها پراکنده می شود . تحقق داد در یک جامعه که زندگی افراد به هم وابسته است و سود و زیان مشترک دارند، تنها راه تضمین زندگی آرام، رو به پیشرفت، موفق و ایده آل و دور از هرگونه آسیب برای افراد است، چرا که به هر میزان دادگری در جامعه کمتر و بیدادگری بیشتر باشد، جلوه های اهریمنی و ظلم و تجاوز وآسیب و هر چه که شادی و روشنایی ها و جلوه های اهورایی را تهدید می کند بیشتر و در نتیجه شادمانی ها کم و نابود می شود و حکومت غم و اهریمن وآسیب زا، بر حکومت شادی پیروز می شود و سعادت انسان به خطر افگنده می شود مانند جامعه ضحاک.

    کلیدواژگان: ارتباط، شادی، دادگری، آسیب، شاهنامه
  • علیرضا مناجاتی، سید احمد حسینی کازرونی*، شمس الحاجیه اردلانی صفحات 41-60

    ادبیات داستانی که خود محصول مدرنیسم است در بازتاب تجربه تقابل سنت و مدرنیته نقش داشته است. واکاوی مفاهیمی از مدرنیته که در کلیدر منعکس شده محور این پژوهش است. می توان گفت کلیدر، اگر چه داستانی بومی است در فضایی روستایی اما به اقتضای داستان و ماجراهایش و به ویژه متاثر از رخدادهای اجتماعی و سیاسی سال های 1325 تا 1327 هجری شمسی و فضای ملتهب سیاسی ایران پس از جنگ جهانی دوم و از طرفی تحت تاثیر فضای فکری نویسنده، در تقابل سنت و مدرنیسم، عناصری از مدرنیته مثل تغییر و دگردیسی، رویکرد انتقادی به مسایل، اندیشه های بنیادین و تیوری های انسان شناسانه و فلسفی، انسان محوری، خردباوری و خودآگاهی، تاثیرپذیری از مکاتب ادبی و سیاسی و دیدگاه ماتریالیستی در آن منعکس شده است. روش این تحقیق توصیفی- تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: مدرنیته، رمان، کلیدر، محمود دولت آبادی
  • علی محمدیان، جهانگیر صفری *، اسماعیل صادقی صفحات 61-94

    با شروع جنگ تحمیلی نوع ادبی به ویژه «رمان جنگ» شکل و نضج گرفت، که در طول سه دهه شصت تا نود با فراز و نشیب های فراوانی روبرو بوده؛ به نحوی که طی این سه دهه ضمن برخورداری از نگاه مثبت اندیش، منفی نگر و بینابین نویسندگان آنان به پدیده جنگ از لحاظ عناصر داستانی به خصوص در زمینه تکنیک شخصیت و شخصیت پردازی سیر تحولی به سمت تکامل پیموده است. با توجه به اهمیت این عنصرمهم داستانی و بررسی سیرتحول آن، در این مقاله با انتخاب سه رمان(نخل های بی سر،سفر به گرای 270 درجه، شطرنج با ماشین قیامت) که هریک نماینده یک دهه به شمار می آیند به روش توصیفی-تحلیلی بررسی شده است. نویسندگان این رمان ها با انتخاب اشخاص و افراد مورد نظر خود به عنوان شخصیت های داستانی ضمن ایجاد انسجام داستانی، نکته های پنهان وناپیدای شخصیت ها وجامعه پیرامون شان را به صورت واقعی، عینی و ملموس نشان می دهند. همچنین آنان در پرداخت شخصیت های داستانی خود ازدو روش مستقیم (توصیفی) ویا غیر مستقیم (نمایشی) و یا هر دو در قالب گفتار، رفتار، توصیف قیافه ظاهری و نام استفاده کرده اند. یافته ها نشان می دهد، شخصیت های داستانی در دهه اول بیشتر قالبی، نوعی و در حد تیپ هستند در حالی که شخصیت های داستانی دو دهه بعد از پویایی و جامعیت بیشتری برخوردارند ودارای شخصیت های ملموس تری می باشند. رمان های جنگ دهه هشتاد در پرداخت شخصیت ها موفق تر عمل کرده اند و در شخصیت پردازی غیر مستقیم به عنصر گفت وگو و رفتار بیشترین توجه را داشته اند.

    کلیدواژگان: رمان جنگ، شخصیت و شخصیت پردازی
  • رجب توحیدیان * صفحات 95-124

    تقی دانش از فضلا و ارباب قلم و از شعرای گمنام صاحب سبک سنت گرای اواخر قاجاریه و اوایل پهلوی است که تحت تاثیر اشعار و افکار شعرای سبک های: خراسانی، آذربایجانی، عراقی، مکتب واسوخت و بخصوص سبک هندی قرار گرفته است. در اشعار و غزلیات تقی دانش، با تاسی از شعرای نامدار سبک هندی، دو نوع اندیشه و نگرش متضاد از هم (موافق خوانی و مخالف خوانی(آشنایی زادیی و هنجارشکنی) به چشم می خورد، یعنی: زمانی نگرشش به عناصر و پدیده های شعری و شخصیت های مشهور داستانی و تاریخی و قرآنی و اسطوره ای، همان نگرش کلیشه ای و تک بعدی و تکرار شونده در سنت دیرینه ادبی(سبک های شعری خراسانی، آذربایجانی، عراقی) است، زمانی نیز با تاسی از شعرای سبک هندی نسبت به همان عناصر و پدیده های شعری و  شخصیت های مشهور نگاه متفاوتی ابراز داشته به هنجارشکنی و مخالف خوانی پرداخته است. منظور از مخالف خوانی(آشنایی زادیی) در شعر تقی دانش، که از خصایص بارز سبکی وی بشمار می آید، آن است که با تاسی از شعرای سبک هندی، به جهت دستیابی به «معنی بیگانه» و فرار از سنت دیرینه ادبی، در خصوص معانی و مضامین کلیشه ای و تک بعدی و تکرار شونده در عرف و هنجار ادبی و شخصیت ها و عناصر مشهور داستانی و قرآنی و اسطوره ای از زوایه ای غیر عرفی نگریسته و به خلاف آمد عادت در خصوص آنها به قضاوت می نشیند و در خصوص عناصر و شخصیت های مذهبی و قرآنی، با تاسی از شعرای سبک هندی، ترک ادب شرعی می کند. نگارنده در این پژوهش موارد مخالف خوانی(آشنایی زادیی) و ترک ادب شرعی را از اشعار تقی دانش استخراج کرده و به ترتیب حروف الفبایی مورد بحث و بررسی قرار داده است. هدف از این تحقیق تعیین موارد مخالف خوانی(هنجار شکنی) و ترک ادب شرعی در محدوده شعر تقی دانش است. نتیجه تحقیق اینکه مخالف خوانی و ترک ادب شرعی در شعر دانش با تاسی از شعرای سبک هندی در حد قابل توجهی بکار رفته است.

    کلیدواژگان: تقی دانش، سبک هندی، سبک شناسی، مخالف خوانی(هنجارشکنی)، سنت ادبی، ترک ادب شرعی و زاویه دید
  • ابوالفضل غنی زاده * صفحات 125-140

    یک متن تاریخی؛ میراث ملی. فرهنگی یک جامعه است که در لایه های الفاظ و معانی آن با دست تاریخ رازها و رمزهای گران بهایی نهفته شده است. دانش «نشانه شناسی» و فن «تحلیل محتوا» در انتهای قرن بیستم راهکارهایی را برای درک درست از نهفتگی های معنایی این نوع متن ها فرا راه بشریت قرار داده است. این نوشته با استفاده از دو راهکار «کنش گفتاری» «جان سرل» و نشانه شناسی «ژان مری» متن تاریخی «نظامنامه مدرسه معرفت خامنه» را مورد واکاوی قرار داد. ابتدا از پنج «کنش گفتاری ««جان سرل «تعریف اجمالی ارایه شد. سپس با تعریف «هنجار عینی و ارزشی» به ساختار «مرکزمدار و مرکزگریز» زبان و کاربرد «جغرافیایی، زمانی و اجتماعی» آن اشاره رفت و بعد هر سه عکس العمل؛ «خاموشی، بیش تصحیحی و تلافی» مورد بحث قرار گرفت؛ تا مقدار امنیت در ارتباط هنجار رایج و هنجار موردنظر زبان معلوم گردد. سپس عبارات متن نظامنامه بر اساس هر دو نظریه یادشده مورد بررسی قرار گرفت و در پایان مشخص شد که کنش گفتاری متن به ترتیب؛ اعلامی، تعهدی یا ترغیبی است و بین هنجارهای رایج جامعه و هنجارهای ارزشی مدنظر متن، ناهمخوانی، عدم امنیت و شکاف وجود دارد.

    کلیدواژگان: خامنه، نظامنامه، مدرسه معرفت، تحلیل محتوا
  • سامان خانی اسفند آباد، ماه نظری * صفحات 141-170

    جامعه شناسی ادبیات، بررسی متون ادبی، از نگاه جامعه شناختی است که رابطه بین ادبیات و عناصر اجتماعی را نشان می دهد. در واقع این نوع تحلیل به بررسی تاثیر متقابل ادبیات و جامعه بر همدیگر می پردازد. خوانش متفاوت اثر ادبی، فرآیندی است دو سویه بین نویسنده و خواننده. اهمیت آن از آنجایی است که سنت های ادبی در پی مطلق گرایی معنا هستند، نگاهی تک بعدی که انسان مدرن، آن را برنمی تابد و به نوعی خواننده را دچار بی میلی می کند. اما نقد بر پایه جامعه شناسی به عنوان یک تحلیل جدید، باعث پیوند ذهن خواننده با ابعاد مختلف زیبایی شناسی متن  می گردد. برای این منظور رمان دل کور اسماعیل فصیح که دوران مختلف پرالتهاب تاریخ ایران از جمله سال های حکومت پهلوی و انقلاب مشروطه را در برمی گیرد، مورد نقد جامعه شناختی قرار گرفته تا ارتباط ادبیات با محیط و طبقات اجتماعی آن عصر را نشان دهد. در این پژوهش، ابتدا به تشریح نظریات نقد جامعه شناسی ادبیات و دسته بندی مولفه های جامعه شناسانه از دیدگاه گلدمن، لوکاچ، باختین و اسکارپیت پرداخته شده سپس این مولفه ها در بافت جامعه مورد نظر نویسنده پیاده شدند تا بتوانیم نوع زندگی مردم، طبقات اجتماعی مختلف به خصوص قشر مستضعف و پایین جامعه، مشاغل آنها، جایگاه اجتماعی زنان و محرومیت هایشان ، مباحث تاریخی، زیرساخت های اجتماعی، نبود بهداشت، شیوع بیماری ها و قحطی، استفاده از طب سنتی به جای درمان های به روز، آسیب های اجتماعی، فقر، فحشا، تجاوز، خشونت، رباخواری، اسیدپاشی، باورهای مذهبی،باورهای عامیانه، خرافات آن عصر و... را بهتر درک کنیم. لازم به ذکر است این تحقیق به روش «توصیفی - تحلیلی» انجام پذیرفته است.

    کلیدواژگان: رمان، نقد جامعه شناختی، دل کور، اسماعیل فصیح، لوسین گلدمن، جورج لوکاچ، میخائیل باختین، روبرت اسکارپیت
  • حسنیه نجات زاده عیدگاهی، ابوالقاسم قوام * صفحات 171-194

    جایگاه توصیف در داستان های مدرنیستی، متفاوت از داستان های کلاسیک است. در این راستا، تکنیک ها، کارکردها و سوژه های وصف نیز تغییر می یابد. توصیف در داستان های سنتی، منحصر به مفاهیم عینی و قابل مشاهده می باشد. ساختار وصف ها بر اساس عناصر واقعی، شمول گرا و غیرتجریدی بنا می شود. اما در آثار مدرن، وصف ها درونی و معناگرا می شود. به رفتارها و مضمون ها بیشتر از ظواهر توجه می گردد. نویسنده مدرن به معانی ثانوی و معنوی ویژگی های ظاهری اشخاص و اشیاء توجه می کند که برآیندی از تعمق و تحلیل فلسفی او بر سوژه هایش است. پایه وصف ها نیز بر مبنای عناصر جزیی، ذهنی و خیالی شکل می گیرد. در این راستا، تکنیک ها، کارکردها و سوژه های وصف نیز تغییر می یابد. مداقه آثار ابوتراب خسروی از منظر شگردهای توصیفی معرفی شده حایز اهمیت است که این پژوهش به آن پرداخته است. شگردهای توصیف در جستار پیش رو به روش (توصیفی- تحلیلی) بررسی شده است. پرسش اصلی این پژوهش مبتنی بر این مطلب است که آیا با مطالعه تطبیقی داستان های سنتی و مدرن می توان به تفاوت جایگاه وصف در این دو مقوله اشاره نمود؟ نتایج این بررسی نشان می دهد که آثار خسروی توانایی نمود و واکاوی شگردهای جدید توصیفی و انگاره بندی جدیدی از ساختار توصیف، موسوم به «وصف مدرنیستی» را در خود دارد.

    کلیدواژگان: ابوتراب خسروی، توصیف، مدرنیستی، وصف
  • مرضیه دشت بش، علی محمدی آسیابادی*، اسماعیل صادقی ده چشمه، احمد امین صفحات 195-222

    رمان «جزیره سرگردانی» با محوریت عنصر شخصیت، دارای یک طرح شخصیت محور است. در این اثر، تنها حوادث بیرونی داستان نیستند که جریان رمان را پیش می برند، بلکه همزمان با حوادث بیرونی، بیان دیدگاه ها و نگرش های دینی و اعتقادی شخصیت های داستان و کنش های پی درپی اندیشگانی، طرح داستان را گسترش می دهد. در این رمان، سه نوع دیدگاه و نگرش مختلف نسبت به عرفان در دنیای مدرن وجود دارد: نگرش سنتی و مقلدانه که در پی احیای عرفان سنتی در دنیای معاصر برای رهایی نسل معاصر از سرگردانی حاصل از مدرنیته است، نگرش انتقادی که به انکار عرفان در دنیای مدرن می پردازد، و نگرش تردیدی که از عدم قطعیت در باورهای دینی و اعتقادی نسل جوان حکایت دارد. نویسنده در این اثر، با خلق شخصیت هایی با دیدگاه و نگرش های اعتقادی متقابل، زمینه را برای گسترش محتوا و درونمایه عرفانی داستان فراهم آورده است. نویسنده ضمن وفادارای به چنین طرحی، با به کارگیری مولفه ها و نظریه های پسامدرنیته در تکنیک داستان پردازی خود، مولفه هایی چون: عدم قطعیت، تناقض، جریان سیال ذهن و آشفتگی روایت... با برانگیختن پرسش های وجودشناسانه در مخاطب، مفهوم و محتوایی شبه عرفانی در رمان ایجاد می کند. هدف از این پژوهش، تحلیل و شناخت دیدگاه و نگرش های عرفانی و تبیین مولفه های شبه عرفانی در این رمان است.

    کلیدواژگان: جزیره سرگردانی، دیدگاه عرفانی، مولفه های شبه عرفانی
  • لیلا امینی لاری*، خیرالله محمودی صفحات 223-244

    در بسیاری از اسطوره ها و نمادپردازی ها ، نکات مشترکی می توان یافت که ریشه در ناخودآگاه مشترک جمعی بشر دارد و از نزدیکی باورهای فرهنگی و معنوی جهانیان حکایت می کند. اسطوره جهان شمول ققنوس نیز از جمله اساطیری است که اگرچه دگردیسی های فراوان یافته است - اسطوره کوتزال کواتل را می توان صورت دگردیسی یافته ای از اسطوره ققنوس دانست - ولی می توان نکات مشترک و بویژه بن مایه مرگ و رستاخیز را در تمامی چهره های نموده شده از این پرنده خورشیدی، تشخیص داد. این حقیقت که مرگ، گذاری به نوع برتری از هستی و عالی ترین راه برای دست یابی به نوزایی است، در این اسطوره نموده شده است؛ مضمونی که در سیری صعودی به عرصه عرفان راه یافته، به صورت رستاخیز روحانی و ولادت ثانوی جلوه گر شده است و بدین سبب ققنوس، این پرنده افسانه ای، جنبه ای غیر عینی و چهره ای قدسی یافته است. ققنوس رمز روحی تعالی یافته است  که به ساحت ورای مرگ گام می نهد. در مقاله حاضر، که به روش کتابخانه ای و به شیوه تحلیلی-توصیفی انجام شده،  با نگاه به اساطیر برخی ملل، جایگاه اسطوره ای، عرفانی ققنوس، پرنده آتش، تبیین گردیده است.

    کلیدواژگان: ققنوس، خورشید، آتش، موسیقی، رستاخیز
  • پروانه رمضانی، رضا فرصتی جویباری*، حسین پارسایی صفحات 245-263

    ریالیسم، مکتبی ادبی‎، تاثیر‎گذار، عینی و بیرونی است که در اواسط قرن نوزدهم در فرانسه ظهور کرد و به سرعت گسترش‎یافت و شاعران،  نویسندگان و هنرمندان را به سوی خود کشاند. در ایران نیز همگام با حرکت مشروطه‎خواهان، در عرصه هویتی نیز دگرگونی‎هایی در عناصر هویت‎بخشی ایرانی به‎وجود‎آمد و شاعران و نویسندگان به هویت ملی و انحطاط و عقب‎ماندگی کشور توجه نشان‎دادند. فرخی‎ یزدی و عارف‎ قزوینی شاعران انقلابی این عصر، با گرایش شدید به آزادی‎خواهی و حمایت از کارگران و کشاورزان، به اوضاع کشور توجه نشان‎دادند. مقاله حاضر در‎صدد ‎است با بهره‎گیری از روش تحلیل محتوا، (توصیفی- تحلیلی) میزان توجه به مولفه‎های هویتی ریالیسم انقلابی در اشعار دو شاعر ریالیست  عصر مشروطه را مورد تحلیل و تبیین قرار‎دهد. بدین منظور، مولفه‎های هویتی ریالیسم در شعر آنان مورد بررسی و ارزیابی قرار‎ گرفته‎‎است. یافته‎های این بررسی نشان می‎دهد شاعران ریالیست عصر مشروطه توجه ویژه‎ای به شاخصه‎ها و عناصر هویتی ریالیسم انقلابی داشته‎اند و با بهره‎گیری از جلوه‎های گوناگون ادب پایداری آیینی(اسلامی) و ملی، مخاطبان خود را به مبارزه و پایداری ترغیب و تشویق می‎‎نمایند.

    کلیدواژگان: هویت ‎رئالیسم، ‎مشروطیت، انقلاب، فرخی یزدی، عارف قزوینی
|
  • Hamideh sharifi, sayedmahmood Sayedsadeghi * Pages 13-40

    n this research research, it has been linked and happily investigated and related to the damage in the stories of Shahnameh, and it is concluded that in the world of existence the first joy of divine religion is unique and man is the chosen and representative of the perfection of creatures, They must have Jewish characteristics, including adjudication. In the place of the development of divine justice, it is related to the soul and within, and in this view, man must create the first in himself, because all its creation is organized in a regular manner and in a manner that protects the body from harm. , Turns and brings happiness to man; otherwise, all the rules and order of the world will come together, and the rule of sorrow falls upon joy and various kinds of damage will be decomposed. ealized in a society where the lives of people are interdependent and have shared profits and losses, the only way to ensure a calm, progressive, successful and ideal life and prevent any harm to individuals is because of any degree of community justice. Less and more arrogance, the devilish and cruel, invading and harmful effects, and whatever threatens the joy and lightness of the Ahoorias, is more and less a result of the joy and destruction, and the rule of sadness Evil and harmful, wins the state of joy and human prosperity is endangered, such as Zehak society.

    Keywords: Communication, Happiness, Judgment, Damage, Shahnameh
  • alirezam onajati, seyed Ahmad Hosseini Kazerooni *, Shamsolhajiyeh Ardalani Pages 41-60

    Fiction which is the product of modernism in turn, has taken a role in reflecting the experience of contrast between tradition and modernity. This research centerpiece is the analysis of modern concepts reflected in Kelidar. Although Kelidar is a local story happened in rural locations, but, due to its story and adventures, especially affected by that time social and political events(1946-1948), as like as the inflamed political atmosphere in Iran after the second world war, it can be said that some modernity elements like change and transformation, critical approach to issues, fundamental thoughts, philosophical and anthropological theories, in contrast between tradition and modernity are reflected. The methodology of this research is descriptive-analytical and based on library studies.

    Keywords: Modernity, Kelidar, Mahmud Dawlatabadi
  • Ali Mohammadian, Jahanger Safari *, Esmail Sadege Pages 61-94

    With the outbreak of the imposed war, a literary style especially war novel was attained, which has experienced a lot of ups and downs during 60-90 decades. As during these 3 decades having a positive thinking view, suspicion and in between by their authors to the phenomenon of war, considering the element of the story, especially characters’ technique and characterization has evolved through a changing trend. With an eye to the significance of the important story element and studying its changing trend, resurrection machine" in the essay, which each represent a decade, this story element has been analyzed. The authors of the novels choosing the considered characters and people as the story characters, creating the story coherence, has tangibly shown hidden points of these characters and their society they have taken advantage of 2 direct descriptive or indirect performing methods or both in speech, behavior, description, appearance and name, as well. Findings show the characters in the story in the first decade are more stereotypical and typical. Meanwhile the characters in the story, in the next 2 decades have enjoyed dynamism and comprehensiveness. The war novels in 80 decades have been more successful in characterization and have paid more attention to the elements of speech and behavior in indirect characterization.

    Keywords: war, novel, character, characterization
  • Rajab Tohidiyan* Pages 95-124

    Taqi Danesh, one of the early Qajar and late Pahlavi‘s traditional and anonymous poets, tremendously influenced by poetry of Khorasani, Azerbaijani, Iraqi, and especially Hindu style. Regarding Taghi Danesh‘s lyrics and poems and taking famous Hindu poets into consideration, two contradictory views (co-reading and contra-reading) could be grasped. In other words, once he followed traditional, repetitive, cliché and one-dimensional literary styles (poetic style of Khorasani, Azerbaijani and Iraqi) in poetic elements and phenomenon, famous fictitious, historical, mythic and Qurani characters. And another time breaking the norms and contra-readings represents dramatically contradictory views to the same subjects and issues. The object of contra-reading in Tagi-Danesh poetics is to achieve “alien concept” and avoid long literary traditions of one-dimensional, cliché and repetitive, characters, famous mythic, Qurani, historical meanings and concepts in custom and literary norms. His recent vision looks from different angel to these issues, judges them contrary to custom and leaves from canon the religious Qurani characters and elements. The present study attempts to extract contra-readings and De-canonization from Taghi-Danesh poetics and presents the findings alphabetically. The results show that Tagi-danesh following Indian poets has remarkably applied contra-readings and sharecropper.

    Keywords: Taghi Danesh, Hindu Style, Stylistics, Contra-reading-Literary tradition, De-canonization, Point of view
  • Abolfazl Ghanizadeh* Pages 125-140

    A historical manuscript is a national-cultural heritage of a community in which valuable secrets are hidden behind the words and concepts. Semiotics and content analysis technique were developed in late 20th century to identify the meaning of the secrets interwoven with the words in such manuscripts.
    The present study aims at investigating the historical text “workbook of Marefat Khameneh school” using two approaches namely speech act proposed by John Searle and semiology approach proposed by of jean-Marie klinkenberg. In this regard, a brief description is presented about five speech acts proposed by John Searle and then the concepts of “objective and value norms”, “center-oriented and centrifugal” structure of language, and “geographical, temporal and social” applications of language are explained and the three reactions including silences, hypercorrection and compensation are discussed to determine security rate in the relation between common norms and the norm of the language of interest. Afterward, the phrases written in the workbook were investigated using both approaches and it was revealed that speech act of the text is declarative, commisive, and directive; respectively and there is large gap and lack of security between the common norms and value norms embedded in the workbook

    Keywords: Khameneh, workbook, Marefat School, content analysis
  • saman khani esfand abad, Mah Nazar* Pages 141-170

    The sociology of literature is the study of literary texts from a sociological point of view that illustrates the relationship between literature and social elements. In fact, this type of analysis examines the interplay between literature and society. A different reading of literary work is a two-way process between author and reader. It is important because literary traditions seek for absolutism of meaning, a one-dimensional view that the modern man does not tolerate, and in some way disgusts the reader. But critiques based on sociology as a new analysis make the reader's mind link to different aspects of the text's aesthetics. To this end, the novel by Isma’il Fasih Del Koor, which covers various prominent periods of Iranian history, including the years of Pahlavi rule and the constitutional revolution(Enghelabe Mashrouteh), has been critiqued sociologically to illustrate the relation of literature to the environment and social classes of that era. In this study, we first outline the theories of critique of sociology of literature and categorize sociological components from Goldmann, Lukacs, Bakhtin, and Escarpit's viewpoints and then apply them to the context of the author's intended community so that we can understand the life style of people, classes Different societies, especially the weak and low-income classes, their occupations, women's social status and their deprivation, historical issues, social infrastructure, lack of health, prevalence of diseases and famines, use of traditional medicine in lieu of up-to-date treatments, social injuries , Poverty, Prostitution, Rape, Violence, Usury, Acid Spraying, Religious Beliefs, Popular Beliefs Yeah, we better understand the superstitions of that era and ... It should be noted that this research has been done by "descriptive - analytical" method.

    Keywords: Novels, Sociological Criticism, Del Koor, Isma’il Fasih, Lucien Goldmann, György Lukács, Mikhail Bakhtin, Robert Escarpit
  • hosniyeh nejatzade eedgahi, Abolghassem Ghavam * Pages 171-194

    The positioning of described in modernist stories is different from the classical stories. In this regard, the techniques, functions, and subjects are also changed. Description in traditional stories is unique to describe concepts and observable. The descriptions structure is built on the basis of actual elements, inclusivism and visual. But in modern works, the descriptions are internalized. These works are more attentive to behaviors than appearance. Modern author pays attention to the secondary and spiritual meanings of the characteristics of individuals and objects that it is the resultant of his philosophical analysis of his subjects. The basis of the descriptions is based on component, subjective and imaginary elements. In this regard, the techniques, functions, and subjects are also changed. The reflections of the works of Abootorab from the perspective of the modern techniques of descriptions such as conflict, obscurity, and reality of providing are for clearer and more accurate representation of the methodology of description. In this study, the description techniques are investigated in method (analytical - descriptive). The main question of this study is based on whether the comparative study of modern and traditional stories can be referred to as a status difference in these two categories? The results of this study show that Khosravi works have the ability to analyze new techniques of descriptive and modern techniques, known as "the modernist described".

    Keywords: Abootorab Khosravi, descripted, description, modernist
  • marzieh dasht bash, ali mohammadi asiabadi *, esmael sadegi, ahmad amin Pages 195-222

    The "jazzier sargardni" novel, centered on the character element, has a character-centered plot. In this work, only the outer events are not the stories that advance the flow of the novel, but simultaneously with external events, the expression of the views and attitudes of the religious and beliefs of the characters of the story and the subsequent actions of thoughts, extends the story plot. In this novel, there are three different attitudes towards mysticism in the modern world: the traditional and mystical attitude that seeks to revive traditional mysticism in the contemporary world for the emancipation of the contemporary generation from the wandering of modernity, the critical attitude that denies mysticism in the modern world and the uncertain view of the uncertainty in the religious beliefs of the younger generation. The author of this work, by creating personalities with mutual views and attitudes, has provided the context for the development of the mystical content of the story. The writer, while loyal to such a plot, incorporates the components and theories of postmodernity into his storytelling technique, such as: uncertainty, contradiction, flow of mind and narrative confusion, by provoking ontological questions in the audience, the concept and content of quasi-mystical in the creation novel he does. The purpose of this research is to analyze and understand the different mystical views and attitudes and explain the quasi-mystical components in this novel.

    Keywords: jazzier sargardni, mystical view point, mystical pseudo-components
  • leila aminilari*, kheyrollah mahmoudi Pages 223-244

    It can be find common points in many mythology and symbolism that has rots in human's common collective subconscious and narrates from proximity of people's cultural and spiritual's beliefs. Universal myth of phoenix is also among the mythology, that although has many metamorphosis, but it can be detected many common points and specially the root of the death and doom in all faces to be shown from this solar bird. This fact has been shown in this mythology that the death is a passage to a better type of life and up most way for access to renaissance. The themed that has been acceded in a ascendant to arena's mysticism, has been appearance like spiritual resurrection and secondary birth, and so, the phoenix, this legendary bird, has been found non- objective aspect and sacred face. The phoenix is a symbol of transcendental spirit that is entered into the area of the beyond death. In this article, that has done like library method and such as analytical description, it has been determined, the mythological mystical of the phoenix - the fire bird- due to the some nations' mythology.

    Keywords: The phoenix, sun, fire, music, dooms
  • Parvaneh Ramezani, reza forsati joybari *, hossein parsaeei Pages 245-263

    Realism is a literary school of thought, influencing, objective and external emerging in mid-19th</sup> century in France and spreading rapidly while attracting the poets, authors and artists toward itself. In Iran also, concurrent with the movement of the constitutionalists, some transformations occurred in the elements of Iranian identity bestowing in terms of identity and the poets and authors paid attention to their national identity and the decline and retardation of their country. Farrokhi Yazdi and Aref Gazvini the revolutionary poets of this era, strongly inclined to liberation and supporting the laborers and farmers, they’ve demonstrated their attention to the status of the country. Applying content analysis method, (Descriptive- Analytical) the present study aims to analyze and outline the extent of the focus on the identity components of the revolutionary realism in the poems of the constitution Era realist two poets. For this reason, the identity components of realism their poetry has been analyzed. The present study findings indicated that Farrokhi Yazdi focused particularly on the branches and components of revolutionary realism and through benefitting from various representations of ritual (Islamic) and national perseverance literature, constitution Era realist poets encourages theire audience to fighting and opposition.

    Keywords: Realism Identity, Constitution, Revolution, Farrokhi Yazdi, Aref Ghazvini