فهرست مطالب

نشریه تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)
پیاپی 38 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زرین تاج واردی، عبدالله مقامیان زاده * صفحات 13-40

    در برخی از آثار ادبی به گزینشی خاص از لغات، اصطلاحات فنی ، عبارات و شیوه های بیان بر می خوریم که از قراردادهای زبانی و سنن ادبی متمایزند، این گزینش خاص از دید و دریافتی نو نسبت به هستی و حیات ناشی می شود، شاعر یا نویسنده ای که به چنین دریافتی نو دست یافته باشد و بتواند این دریافت را در قالب گزینشی نو از زبان و شیوه های ادبی ارایه دهد در حقیقت به سبکی شخصی دست یافته است. تنها معدودی از شاعران در تاریخ شعر فارسی این توفیق را یافته اند که به این سبک شخصی دست بیابند که بی گمان مولانا و عطار از ممتازترین و سرآمدترین آن ها هستند. این سبک شخصی را می توان از سه نظرگاه و ساحت مورد بررسی قرار داد.ساحت فکری،ساحت زبانی و ساحت ادبی. متناقض نمایی یا تصاویر متناقض نما شیوه ای بیانی است از ساحت ادبی که با برجسته کردن معنی در قالب الفاظ کم معانی فراوان و غالبا توصیفات غیر قابل بیان را که ناشی از تجربیات شهودی عارف شاعر است بیان می کند.مولانا و عطار به عنوان دو تن از سرآمدان عرصه عرفان اسلامی از این شیوه بیانی و ادبی برای بیان تجربیات شهودی و عرفانی خود در جهت بیان ویژیگی های انسان کامل بهره برده اند. در این مقاله برآنیم تا بعدازآوردن تعریفی اجمالی از متناقض نماو علل به کارگیری آن به مصادیق عینی به کارگیری این شیوه بیانی در معرفی انسان کامل درکلام مولانا و عطار پرداخته شودونشان داده شود که این شیوه بیانی چرا و چگونه وبا چه هدفی برای بیان ویژگیهای انسان کامل به کار می رود .

    کلیدواژگان: مولانا، عطار، متناقضنمایی، انسان کامل، ویژگی سبکی
  • سمیه آورند، سید احمد حسینی کازرونی *، سید جعفر حمیدی، محمدرضا شهبازی صفحات 41-58

    به کارگیری شاخه های جدید سبک شناسی و بازیابی ابزارهایی مناسب برای تجزیه و تحلیل متون فارسی می تواند دریچه ای تازه به شناخت مطلب باشد. در پژوهش حاضر که به روش توصیفی و تحلیل محتوا انجام شده، سعی بر آن بوده است تا رمان هستی از فرهاد حسن زاده از دیدگاه سبک شناسی انتقادی مورد توجه قرار گیرد. یعنی در کلان لایه های روایی و متنی با تجزیه و تحلیل کانون سازی، میزان تداوم کانون سازی (کانون سازی متغیر و چندگانه) و جنبه های کانون سازی (جنبه ی ادراکی زمان به ترتیب، دیرش، بسامد و مکان و جنبه جهان بینی) و نیز خرد لایه های آوایی، واژگانی، نحوی، کاربردشناسی و بلاغی در ارتباط با لایه ی بیرونی آن (بافت موقعیتی متن) مورد بررسی قرار گیرد. یافته ها حاکی از آن است که برخی متغیرهای سبکی در متن وجود دارد که منجر به کشف جهان بینی و تبیین مسایل اجتماعی روز مثل جنگ، فقر و... در متن می شود؛ از طرفی نوع به کارگیری جملات با توجه به مخاطب شناسی باعث استقبال مخاطب نوجوان از این رمان و موفقیتش در عرصه ملی و بین المللی شده است.

    کلیدواژگان: سبک شناسی لایه ای، ادبیات داستانی، مجموعه رمان نوجوان امروز، مولفه های سبکی کلان لایه های روایی، هستی فرهاد حسن زاده
  • هانیه طاهرلو، کامران پاشایی فخری *، پروانه عادل زاده صفحات 59-82

    مسئله زمان پیوسته ذهن و دل ، حاضر و غایب ، و دیروز و امروز انسان را به خود مشغول کرده است. حقیقتی است که با وجود انسان پیوند یافته است و انسان همیشه خود را در چنبره ی آن می یابد ، گویا انسان اسیر زمان است و راهی برای برون رفت از این اسارت ندارد. بهره گیری از زندگی و رسیدن به موفقیت از جمله اهداف اساسی انسان ها است. یکی از مهم ترین گام ها در این راستا تسلط بر زمان و مدیریت صحیح آن می باشد. در این دیدگاه افراد به تعیین و الویت بندی اهداف، تصمیم گیری و برنامه ریزی عملیاتی شایسته توصیه شده و نیز از سستی، شتابزدگی و هرگونه اقدامی که انجام به موقع و شایسته امور را تهدید می کند، باز داشته شده اند. پروین در این بررسی به بازتابی از وقت و ارزش زمان که بیانگر ارزش وجودی هستی است اشاره ای می کند و یافته ها نشان می دهد در باورها ، انسان ها به سوی کمال تا رسیدن به اصل ، با گذر از آفندهای روزگار(تلف کردن وقت) طی طریق می کنند. نتیجه اینکه کسی ارزش وقت را بداند ارزش عمر را دانسته است. آنچه در این مقاله بازیابی و بررسی می شود  روش بهینه از زمان و عوامل آسیب رسان در دیوان پروین است که مضمون اشعار پروین بر گذرا بودن عمر و غنیمت شمردن لحظه و زیستن حال تاکید دارد و همین امر ، میزان اهمیت این موضوع و ضرورت بررسی آن را نشان می دهد. تحقیق با کنکاش در منابع مکتوب با شیوه ی پژوهشی توصیفی انجام شده است.

    کلیدواژگان: زمان، اصول مدیریت، بهینه سازی زمان، آسیب شناسی زمان، دیوان اعتصامی
  • مهدی رضایی، نصرالله دشتی * صفحات 83-112

    حماسه های ملی جایگاه تجلی باورها، فرهنگ و رسوم کهن یک قوم می باشند که براساس اسطوره ها و آیین ها خلق شده اند. آیین ها برای آن که کارکرد اجتماعی خود را از دست ندهند و در گذر زمان فراموش نشوند با باورهای اساطیری مقدس پیوند می یابند. آثار برجسته حماسی نظیر شاهنامه، مهابهاراتا، ایلیاد و... از مهم ترین سرچشمه آگاهی ما از آداب و سنت های گذشته اقوام ایران، هند و یونان است. این اقوام که خاستگاه یکسانی داشته اند پس از مهاجرت و سکنی گزیدن در مناطق جدید، بسیاری از باورها و آیین های مشترک خود را حفظ کرده اند. آیین نیایش که میراث مشترک مذهبی بسیاری از اقوام است و پیشینه ای همزاد آفرینش آدمی دارد، بخش مهمی از آثار حماسی را تشکیل می دهد. بسامد بالای این آیین در مراسم عبادی هر قوم نشان دهنده ارزش و اهمیت این آیین نزد آن قوم می باشد. در ساختار نیایش های اقوام باورمند هند و اروپایی اشتراکات بسیاری وجود دارد که از مهمترین آن می توان به قربانی کردن، سر و تن شستن، دست به سوی آسمان بلند کردن و...اشاره کرد. منشا و سرچشمه این آداب مشترک، کهن الگوها و همچنین باورهای اساطیری مشترک این اقوام و پایبندی آن ها به سنت های گذشته می باشد. با این حال گذشت زمان، شرایط محیطی و تحولات مذهبی سبب به وجود آمدن تعدادی از آداب خاص در ساختار نیایش های هر کدام از آن ها گردیده است. در این جستار با مقایسه ساختار نیایش ها، آداب و الگوهای مشترک و پیوند این آداب را با باورهای اساطیری  اقوام هند و اروپایی نشان می دهیم.

    کلیدواژگان: تحلیل، اسطوره، آیین، نیایش، حماسه
  • اعظم خادم، مریم محمودی * صفحات 113-134

    نقد کهن الگویی یونگ، از مهمترین رویکردهای نقد ادبی است که کهن الگو (آرکی تایپ) را بن مایه ها و تصاویر اساطیری ماندگار در ناخودآگاه جمعی بشر می داند. دسته بندی این کهن الگوها نامحدود هستند ولی برخی انواع معروف ترین آنها عبارتند از: قهرمان، مادر، کودک، خدا، مرگ، قدرت، پیر خردمند، آنیما، آنیموس، پرسونا (نقاب) و سایه. در این پژوهش که به روش اسنادی و توصیفی انجام می شود، کاربست کهن الگوها در دیوان عرفی شیرازی به شیوه تحلیل محتوا مورد بررسی قرار می گیرد. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که عرفی دارای طبع روان، شورمند ولی عاری از کینه ورزی و توحش، و نیز دانش ادبی سرشار است زیرا شخصیت ادبی عرفی را بر اساس کهن الگوها می توان بیشتر متمایل به آنیما و یا پرسونای قهرمان ارزیابی نمود. پیشنهاد می شود نظریه کهن الگو به منظور تشخیص صادقانه بودن یا حتی اصالت آثار ادبی، در پژوهش های آینده، کارایی سنجی شود

    کلیدواژگان: عرفی شیرازی، کهن الگو، یونگ، روانشناسی ادبی
  • مرتضی جعفری * صفحات 135-154

    موسیقی شعر،ضرباهنگ اصلی ذات شعر است که درک زیبایی شعر را امکان پذیر می سازد. این مساله در شاهکارهای ادبی نشان از سبک خاص خالق اثر دارد که مورد توجه صاحب نظران و ادیبان قرار گرفته است. در این مقاله به منظور درک ظرافت های موسیقایی در شعر دو حماسه سرای بزرگ، بخش هایی از   گشتاسب نامه سروده شده توسط دقیقی و بخشی از شاهنامه فردوسی، از نظر موسیقی شعر مورد ارزیابی و  مقایسه قرار گرفته است. منظور از موسیقی در این نوشتار پژوهشی معنای وسیع آن، یعنی فرم و ساخت است. برای بررسی دقیق تر موضوع، هر دو اثر از چهار منظر کلی یعنی: 1.موسیقی بیرونی یا عروض،2.موسیقی کناری یا قافیه و ردیف،3.موسیقی درونی یا آرایه های بیانی، بدیعی و ساختارهای زبانی4.موسیقی معنوی یا همان ساختارهای داستان پردازی و تصویرگری، بررسی شده اند. با ارایه آمارهای دقیق و تحلیل آن ها، به نظر می رسد ابیات فردوسی در هر چهار جنبه از انسجام، تنوع، گستردگی و ارزش ادبی بالاتری برخوردار است و از نظر قافیه و ردیف متنوع تر، موسیقایی تر و هنری تر از ابیات دقیقی است. در آرایه های ادبی، دقیقی بیشتر به ظاهر کلام و صنایع لفظی نظر دارد و فردوسی به عمق کلام، ارتباط های معنایی و آرایه های بیانی توجه کرده است. از حیث داستان پردازی، سخن دقیقی در قیاس با سخن فردوسی، مستقیم تر، مبهم تر و قدیمی تر است؛ اما فردوسی با روایتی واقعی تر، چند بعدی، مفصل تر و با ظرافت ادبی، جذابیت بیشتری ایجاد کرده است.روش تحقیق در این مقاله توصیفی تحلیلی خواهد بود.

    کلیدواژگان: موسیقی شعر، گشتاسبنامه، شاهنامه، حماسه، فردوسی، دقیقی
  • معصومه صالحی طریق، احمد ذاکری * صفحات 155-172

    «غرب و غرب زدگی» ادبیاتی است که غربزدگان و غرب گرایان،پس از استعمار و استثمار کشورمان ،در آثارشان به کار برده اند .هدف آنها  تنویر اذهان مردم نسبت به این پدیده قرن بیستمی بوده است. . استثمار فرهنگی ،زمانی خطرناک تر می شود که نویسندگان و شاعران خودی ، زبان گویای آنها شوند و سخن و خواسته های  دشمن از حلقوم و حنجره دوستان به گوش برسد.   در بررسی آثار نویسندگان و شاعران معاصر ،درمی یابیم که برخی شاعران تحت تاثیر این مساله ،شیوه های اخلاقی و سبکی خود را ،تغییر داده اند و برخی دیگر  ،به تاثیر از فضای جامعه ،در آثارشان از الگو های غربی پیروی کرده اند. از میان این ،افراد  فروغ فرخزاد ،سیمین بهبهانی ، از جمله شاعرانی هستند که ترکیبی از این دو شیوه را در آثارشان می توان مشاهده کرد..  در این مقاله  که به روش توصیفی - تحلیلی فراهم آمده است ،برآنیم تا پاره ای از آموزه های غربی را که در اشعار این شاعر ،رسوخ پیدا کرده ،ارزیابی کنیم .

    کلیدواژگان: غزل، غربزدگی، بهبهانی، زنان، فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی
  • مریم محمدزاده * صفحات 173-190

    پیشگامی سنایی در موضوعات مختلف شعری همانند وارد کردن مفاهیم عرفانی به شعر فارسی ، بنیانگذاری   پایه های شعر انتقادی و اجتماعی و ابداع غزل قلندری امری مسلم و شناخته شده است. آنچه کمتر بدان پرداخته شده، اشعار مدحی سنایی و مبدع بودن وی در مدایح تعلیمی و ارایه آموزه های سیاسی است که از یک سو تاثیر ژرفی بر سعدی و مدیحه های او گذاشته و از سوی دیگر ناشناخته ماندن آن سبب تردید در حقیقت بیداری شاعر شده است؛ از این رو، نوشتار حاضر، با روش توصیفی- تحلیلی، ضمن بررسی انواع گوناگون اشعار مدحی سنایی، به معرفی این آموزه های سیاسی پرداخته و نشان می دهد که سنایی در قالب تمثیل و بیان حکایت هایی از ازمنه گذشته، داروی نصیحت را در لوای مدح و ستایش به جان حاکمان ریخته و آنها را به اجرای عدالت، دقت در انتخاب دولتمردان، برخورد با کارگزاران جورپیشه و... ترغیب می کند و از ریختن خون بی گناهان برحذر می دارد.

    کلیدواژگان: سنایی، آموزه های های سیاسی، شعر مدحی، پند و اندرز، تحول روحی
|
  • Zarrintaj Varedi, Abdollah maghamian zade* Pages 13-40

    In some literary works,there are  some words, literary terms, phrases, and speeches which are different from the normal linguistic conventions and literary tropes. This has derived from the new vieo-point toward existence. A poet or author who has reached this fresh insight and is able to utter this in a new style of language and literary tecniques had, indeed, accessed a personal style. Only a few number of authors in Persian literature have been able to reach this personal style, and Roomi and Attar are,doubtlessly,among the bests and the most distinguished ones. This personal style can be investigated from three dimentions: thought, language, and literary dimension. Of the literary dimension, paradox or paradoxical imagery is a technique which highlights the meaning in a few words, and usually depicts a large amount of meaning and inexplicable mystical experiences of the poet. Having used this literary trope in their works, Roomi and Attar, as two famous poets in Islamic mysticism, have tried to express their own mystical experiences at the service of concept of "the perfect man" by means of this tecnique. The article in hand, first of all, gives a definition of paradox and the reasons of its creation, and then brings some examples of its trace out of the works of Roomi and Attar to show how and why  they have used it to express the notion of perfect man.

    Keywords: Roomi, Attar, paradox, the perfect man, stylistic characterestic
  • somayeh avarand, seyed Ahmad Hosseini Kazerooni *, seyedJafar Hamidi, MohamadReza Shahbazi Pages 41-58

    Using new branches of stylistics and retrieval of appropriate tools for analyzing Persian texts can open a new window to them. the present descriptive and content analysis study attempted to examine the novel of Hasti (Existence) by Farhad Hassanzadeh, which has received a lot of attention in terms of critical stylistics, in the context of narrative and textual macro-layers with the analysis of focalization, the degree of continuity of focalization (variable and multiple focalization) and focalization facets (the perceptual facet of time in order, duration, frequency, location, and the ideological facet), as well as the phonetic, lexical, syntactic, pragmatic and rhetorical sub-layers in relation to its outer layer (situational context). The findings suggested that there are some stylistic variables in the text that has led to the discovery of an ideology and the explanation of current social issues such as war, poverty, etc. On the other hand, the type of employing the sentences with respect to audience analysis has encouraged the adolescent audience to welcome the novel and has led to its national and international success. The present study introduced the critical stylistics of the adolescents’ novel as an applied practice in the field of stylistics studies in children’s literature, and provided a deeper understanding of the adolescents’ novel by analyzing the text.

    Keywords: Layered Stylistics, Fictional literature, Contemporary Adolescents’ Novels Stylistic Components of Narrative Macro-Layers
  • haniyeh taherlou, Kamran Pashayi Faghri *, Parvane Adelzade Pages 59-82

    The problem of the constant time of mind and heart, present and absent, has occupied man himself yesterday and today. It is a fact that is linked to human beings, and man always finds himself in the vein, as if a man is captive of time and has no way to get out of this captivity. The enjoyment of life and success are among the fundamental goals of humans. One of the most important steps in this direction is to master the time and correct management of it. In this perspective, individuals are advised to set goals, prioritize goals, to make decisions and to plan proper operations, and to keep them from looseness, rush, and any actions that threaten timely and proper work. Parvin points out in this study a reflection of the time and value of time that expresses the existential value of being, and the findings point out that in beliefs, humans progress to perfection until the principle, by passing the time offsets (wasting time) They go through. The result is that someone knows the value of time is worth living. What is retrieved and investigated in this article is the optimal method of time and damaging factors in the Parvin tribunal, which emphasizes the meaning of the poems of Parvin on the transitory life and span of momentum and living, and the importance of this issue and the necessity of its review. is showing. Research has been done by exploring written literature with a descriptive research method.

    Keywords: Tim, e Principles of Management, Time Optimization, Time Pathology, Supreme Court
  • Mehdi Rezaei, Nasrollah Dashti* Pages 83-112

    National epics which have been created based on myths and rituals represent the beliefs, cultures and ancient traditions of a nation. Rituals must be conjoined With sacred mythologic beliefs in order to maintain their social functions and be recollected. Outstanding works such as Shahnameh epic, the Mahabharata, the Iliad are the most important source of our knowledge of past rituals and traditions of Iran, India and Greece. These people having the same origin have retained their common beliefs and rituals after migration and settlement in new areas. Worship being common religious heritage of many nations, has a background along with the creation of human history and is rooted in the depths of the heart and nature of human being .The high frequency of this ritual in worshipping ceremonies of every nation represents the value and significance of it for everyone. Praise and ritual sacrifice to the gods are the most important aspects of the rituals. These ceremonies are heldwith special rituals and an individual worshiper is required to follow it. There is much in common in terms of structure and prayer rituals among these Indo-European nations among the most important of which is sacrifice, bathing, holding hands toward the sky and etc. These similarities indicate the tribes’ adherence to the traditions of the past. High frequency of prayer rituals in a nation reflects the value and importance of these rituals to the people. Time passageand religious developments cause specific rites of worship in the structure of these rituals in these nations. In this article, cultsin top epicsin terms of time, place, and construction are compared and evaluated. Then the association of these rituals with mythologic beliefs are investigated.

    Keywords: analysis, Myth, structure, ritual, praise
  • azam khadem, maryam Mahmoodi* Pages 113-134

    Archetype-based literature criticism suggested by C. G. Yung, as a major approach, serves the archetypes as persistent mythological themes and images in the collective subconscious of mankind, a very close term rather than "prevalent object" or ideal icons in Islamic mystics.The archetypes are classified in several indeterminable ways but some of them are rather more common including: hero, mother, child, God, death, power, the wise master, anima, animus, persona (mask), and shade. This research investigated the function of archetypes in Orfi poetry works based on the method of content analysis which reveals his fluent, passionate nature - but devoid of malevolence and brutality, and a tremendous literary treasure because of a literary personality tending commonly into anima or hero persona, also providing that the theory of archetypes is in further researches potentially competent to overestimate the range of honesty or even authenticity.

    Keywords: Orfi Shirazi, archetypes, C. G. Yung, literature psychology
  • Morteza Jafari* Pages 135-154

    In this article, to understand the musical elegances of two great epic poet, Ferdowsi and Daghighi, we compare some parts of Goshtasbnameh which has been created by both of them. Our intention of music in this article is an extensive meaning namely form and construction. For a more detailed study of the subject, both of them from four direction has been investigated: 1-   External music or prosody, 2. Side music or Rhyme and row 3. Internal Music or figures of speech, rhetoric and linguistic structures 4. Contemplative music or structures of fiction and description. With statistical presentations and analysis of them, distinguished that Ferdowsi's verses in four directions had more integrity, variety, expansion and high literary value. Verses, rhyme and rows of Ferdowsi are more various, musical and artistic than Daghighis verses. In   figures of speech Daghighi has been more attentions to apparent of speech and rhetoric and Ferdowsi to depth of speech and intellectual relationships. In saying stories Daghighis verses compare to Ferdosis verses are more   strictly speaking, more direct and more ambiguous and older but Ferdowsis narrations are mor  realistic, multi-dimensional, more detailed, with more subtlety, and creating more attractive.  </strong>

    Keywords: Goshtasbnamh, Shahnameh, Epic poetry, Ferdowsi, Daghighi
  • masomeh salehi taregh, ahmad zakeri * Pages 155-172

    “West and Westoxification “are words that intellectuals  and freethinkers  have used  in their  works following the colonization and exploitation of our country  the airm of which was to clarify  peopls mindset  about this  ominous  phenomenon  of  the 20 century .The western  cultural imperialism becomes  more threatening when  the native  poets  and  writers become  their talking voice and out of the mouth  of the friends  the speech  and demands  of the enemy be heard.      By investigating  the  works of the contemporary  poets and  writers  we find that some poets  have deliberately   changed their  stylistic and ethical methods in favor of the Westerns and some  others have pursued western  patterns  unintentionally being  influenced by the  dominant social  priorities  .    Among  them  Forough  FARROkhzad  and Simin Behbahani  are among those  in whose  works  a combination  of these two methods can be found.    In this descriptive –analytic paper  we are to evaluate some of the western teachings pervading  the poems of these two poets .

    Keywords: Ghazal, Westernization, Behbahani, Women, Culture .Iiranian, Islamic
  • maryam mohammadzadeh* Pages 173-190

    Sanayi's  pionee ring  in  different poetic  issues  such  as  inserting  mytical  concept   into persian  poet, establishing  the  bases  of  social  and  critical  poems and  creating  lyrics  is always  taken  for  granted. The  points  that  have  recieved  little  attention  are Sanayis  eulogy  poem  and  his  innovation  in  presentment   of  Political teachings  and creating a new  style  in panegyric poem  which  has  a  great  influence on  sadie  and  his panegyric,and  its  being  unknown  has  created  a  sense  of  doubt  in   poets  awaking  and  accusations  in  this  field  as well. Therefore, present  paper, using  descriptive – analytical method, besides  analyzing  different types of  sanaies  poems, it  has  introduced  these Political teachings. Finding  show  that  in  the  form  of  parody and  expression  of  tales from  the  past, Sanayi  has  been  advised  the  rulers in  eulogy poems, and  encourages them  to   performance  justive, to carefull  in  selection of employees  and  to deal with  wrongdoers. Also, he warns against shedding  the blood of innocents.

    Keywords: Sanayi, Political teachings, eulogy poem, Advice, Mental evolution