فهرست مطالب

نشریه مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی
پیاپی 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن افراخته*، فرهاد جوان صفحات 1-18

    تحولات تکنولوژیکی و افزایش توانایی انسانی در بهره برداری از نواحی کوهستانی، از یک سو، و نیاز به تنوع بخشی اقتصادی سکونتگاه های انسانی مستقر در نواحی کوهستانی موجب گسترش گردشگری روستایی (در ترکیب با گردشگری طبیعی) شده است؛ که می تواند مکمل و مشوق فعالیت های مولد بوده و زمینه دستیابی به توسعه پایدار را فراهم آورد. پژوهش حاضر با هدف کنکاش و تحلیل اثرگذاری ساختار نهادی کژکارکرد بر نحوه گسترش و پیامدهای گردشگری در نواحی روستایی کوهستانی رضوانشهر تدوین شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش انجام، توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش را روستاهای گردشگرپذیرکوهستانی (14 روستا) ناحیه رضوانشهر  تشکیل می دهد. نتایج پژوهش نشان داد که  به دلیل برتری ساختار نهادی کژکارکرد، گسترش گردشگری موجب توسعه نامتوازن سکونتگاه های کوهستانی شده است. در حالی که این فعالیت، جمعیت پذیری مجدد روستاهای کوهستانی را در پی داشته است، اما به دلیل برتری ساختار نهادی کژکارکرد، گویی فضا فاقد هر نوع مدیریت، ساماندهی مناسب و رها از نظارت است. به عبارتی، ساختار نهادی کژکارکرد بازدارنده توسعه گردشگری همراه با حداکثرسازی منافع فردی و اجتماعی بوده و مسبب توسعه گردشگری در روستاهای کوهستانی به نفع شخصی و به زیان ملی است. در حالی که کوهستان های ایران میراث طبیعی مشترک همه ایرانیان است و حتی الامکان باید این میراث مشترک و ثروت با ارزش بین نسلی با وسواس خاصی مدیریت و حافظت شود؛ چرا که، آثار و عوارض بهره برداری غیرمنطقی و مخرب نواحی کوهستانی علاوه بر نواحی مجاور، کل جامعه را  در معرض خسارات جبران ناپذیر اجتماعی، اقتصادی و سیاسی قرار خواهد داد.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، نواحی کوهستانی، ساختار نهادی کژکارکرد، منافع ملی، رضوانشهر
  • محمود خسروی، مرتضی اسماعیل نژاد* صفحات 19-33

    از بین بلایای جوی، موج های گرمایی مهمترین بلایای جوی بوده و بررسی میزان مرگ و میر سالانه ناشی از مخاطرات اقلیمی نشان می دهد که امواج گرمایی باعث بیشترین میزان مرگ و میر نسبت به دیگر رخدادهای اقلیمی می شوند. در این پژوهش مبنای محاسبات برای شناسایی امواج گرمایی ایران داده های شبکه بندی شده دماهای بیشینه ایستگاه های همدید و اقلیمی ایران می باشد که در دوره (1390-1360) برای هر روز اوضاع اقلیمی کشور را روی 7187 یاخته مشخص می سازد. در ادامه پس از برنامه نویسی در نرم افزارMat lab  روزهایی که ضریب انحراف معیار آنها بالاتر از 2 بود و حداقل 2 روز تداوم داشت توسط این برنامه از ماتریس دمای بیشینه ایران جدا و بنام امواج گرمایی ایران معرفی گردید. سپس امواج چهار روزه که گستردگی و فراوانی بیشتری داشت انتخاب و مورد تحلیل قرار گرفت. جهت مطالعه همدید موج های گرمایی از روش روز نماینده استفاده شد.کم فشار عربستان و کم فشار پاکستان مهمترین سامانه های رخداد این موج گرما بوده اند. در زمان رخداد این امواج پایداری شدیدی بر ایران حاکم است و در سطح زمین کم فشار و در سطح بالای جو پرفشار حاکم می باشد.

    کلیدواژگان: موج گرما، همدید، ماتریس همبستگی، ایران
  • زینب کرکه آبادی*، علی مسلمی صفحات 35-50

    گرایش به شهر و شهرنشینی پدیده فراگیر مدرنیته در کشورهای جهان است؛ به طوری که پیش بینی شده است بیشترین میزان افزایش جمعیت و شهرنشینی در کشورهای درحال توسعه اتفاق خواهد افتاد. با توجه به افزایش جمعیت شهری، توسعه فضاهای درون شهری در آینده امری اجتناب ناپذیر است، لزوم درک و شناخت صحیح این روند به منظور اجرای مدیریتی کارآمد در زمینه حفاظت از محیط زیست شهری، ضروری است. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی شاخص های رشد هوشمند در پهنه فضایی نواحی شهر گرگان با استفاده از مدل های تصمیم گیری چند معیاره است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی و از نوع کاربردی است. داده های مورد نیاز به روش کتابخانه ای استخراج گردیده و به منظور ارزیابی شاخص های رشد هوشمند در نواحی شهری گرگان از 16 معیار استفاده گردیده است. تحلیل داده ها با استفاده از تکنیک آنتروپی شانون، تاپسیس و ساو با استفاده از نرم افزار صفحه گسترده Excel و SPSS  صورت پذیرفته و به منظوترسیم نقشه ها از نرم افزار ArcGIS استفاده گردیده است. نتایج تکنیک میانگین نشان می دهد که ناحیه دو با میانگین امتیاز 634/0 در رتبه اول از لحاظ شاخص های رشد هوشمند قرار دارد و ناحیه یک شهر گرگان با امتیاز 591/0، در رتبه دوم قرار گرفته است. در کل این دو ناحیه در پهنه شهر گرگان در وضعیت برخوردار از لحاظ شاخص های رشد هوشمند می باشند. ناحیه 4 با امتیاز 528/0 در رتبه سوم، ناحیه سه با امتیاز 447/0 در رتبه چهارم، ناحیه 6  با امتیاز 371/0 در رتبه پنجم قرار دارند که این سه ناحیه شهر گرگان در وضعیت نیمه برخوردار هستند و در نهایت نواحی 8، 5 و 7 به ترتیب با امتیاز های 321/0، 210/0 و 171/0 در رتبه های ششم، هفتم و هشتم قرار گرفته و از لحاظ برخورداری از شاخص های رشد هوشمند در سطح کم برخوردار می باشند.

    کلیدواژگان: رشد هوشمند، رتبه بندی، تکنیک تصمیم گیری، نواحی شهری، شهر گرگان
  • معصومه اسلامی، محمد چیذری* صفحات 51-74

    امروزه، بحران آب با توجه به نقش حیاتی آب در زندگی و به ویژه کشاورزی بیش از پیش افکار عمومی و جوامع علمی را نگران کرده است. در آب و هوای معتدل کوهستانی واقع در رشته کوه های البرز با میزان بارش متوسط سالیانه 250 تا 600 میلیمتر، پراکندگی آمار مصرف آب در بخش های مختلف شرب، صنعت و کشاورزی بسیار حایز اهمیت است. از آنجایی که بیشتر مصرف آب در بخش کشاورزی می باشد از این رو، مقاله حاضر با هدف واکاوی رفتار صرفه جویی از منابع آب کشاورزی به منظور پیشگیری از بحران آب در نواحی کوهستانی طراحی شد. روش پژوهش "توصیفی" و "علی رابطه ‏ای" بود و از فن پیمایش برای جمع آوری داده ها استفاده گردید. جامعه‎ی آماری این پژوهش را کلیه کشاورزان استان البرز به تعداد 28336 نفر تشکیل دادند حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان به تعداد 380 نفر برآورد گردید. در این مقاله از روش نمونه‏ گیری تصادفی طبقه‏ ای با انتساب متناسب، برای تعیین حجم نمونه استفاده شد. روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه‎ی توسط پانلی از متخصصان دانشگاهی تایید گردید همچنین، ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید و پایایی پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت (87/0 ≥  α ≥ 65/0). نتایج حاصل از تحلیل علی حاکی از آن بود که به ترتیب ارزش های جمع گرایانه، نیت صرفه جویی از آب، کیفیت خدمات کشاورزی، دلبستگی مکانی، بیشترین اثر را بر رفتار صرفه جویی از آب توسط کشاورزان، دارد. و کمترین اثر مربوط به ارزش های فردگرایانه بود.

    کلیدواژگان: رفتار صرفه جویی، منابع آب کشاورزی، بحران آب، استان البرز
  • ماندانا مسعودی راد*، روح الله باجولوند، نبی الله قاسمی صفحات 75-89

    توزیع جرایم در سطوح فضایی تصادفی نیست بلکه همواره  تابعی از مقتضیات و شرایط جغرافیایی است. خصوصیات مکانی همچون سطح میزان توسعه یافتگی اجتماعی- اقتصادی همواره یکی از عوامل تعیین کننده در میزان وقوع جرم قلمداد شده اند. سطوح توسعه اجتماعی- اقتصادی و همچنین نرخ وقوع جرایم در ایران به عنوان یک کشور در حال توسعه، متفاوت است. استان لرستان یکی از مناطق کشور است که نابرابری سطح توسعه یافتگی و میزان وقوع جرم سرقت در شهرستان های آن مشهود و بسیار متفاوت است. هدف از این مطالعه، بررسی رابطه شاخص های توسعه با ناهنجاری های اجتماعی (جرم و سرقت) در پهنه ی شهرستان های استان لرستان است. روش پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و پس از جمع آوری داده ها به روش اسنادی، داده های به روش معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی (PLS-SEM) انجام یافته است. نتایج تحقیق نشان می دهد متغیرهای تحقیق توانسته اند 70/0 از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمایند. بیشترین اثر در تبیین جرایم، مربوط به متغیر وضعیت توسعه اقتصادی است. ابعاد توسعه ی اقتصادی رابطه ی معکوسی با جرم سرقت دارد، بدین معنا که هر چه توسعه ی اقتصادی افزایش می یابد، میزان جرایم (سرقت) کاهش می یابد. در سطح بعدی ابعاد توسعه ی اجتماعی- فرهنگی نیز رابطه ی معکوسی با جرم سرقت دارند.

    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی- اجتماعی، جرم، سرقت، ناهنجاری اجتماعی، استان لرستان
  • ساسان نادری، رضوان قنبری موحد*، سعید غلامرضایی صفحات 91-105

    خشکسالی همواره نقش مهم و موثری در حوزه امنیت غذایی و معیشت روستاییان ایفا کرده است، به گونه ای که نزدیک به دو میلیارد نفر مردم ساکن در مناطق خشک و نیمه خشک جهان؛ یعنی جمعیتی در حدود 41 درصد از سطح زمین را تحت الشعاع خود قرار داده است. از آن جا که رفتار و راهبردهای کشاورزان در هنگام مواجهه با خشکسالی از ناحیه ای به ناحیه دیگر و برای هر محصول متفاوت است، لذا برای مدیریت بهتر پدیده خشکسالی و کاهش آسیب پذیری کشاورزان، به افزایش دانش و اطلاعات در این زمینه نیاز است. از سوی دیگر در اکثر مطالعات انجام شده در رابطه با آسیب پذیری کشاورزان نسبت به خشکسالی، کمتر به بعد اجتماعی آن پرداخته شده است. بنابراین هدف از این پژوهش ارزیابی آسیب پذیری اجتماعی کشاورزان ذرت کار شهرستان کرمانشاه نسبت به وقوع خشکسالی است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه کشاورزان ذرت کار شهرستان کرمانشاه (1108 نفر) تشکیل دادند. حجم نمونه براساس جدول کرجسی و مورگان 375 نفر تعیین شد و نمونه گیری به صورت تصادفی انتساب متناسب انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود. جهت انتخاب نمونه ها، از روش نمونه گیری خوشه ای سه مرحله ای استفاده گردید. برای سنجش آسیب پذیری اجتماعی کشاورزان ذرت کار از فرمول می بار و والدز (2005) استفاده شد. یافته ها نشان داد عامل درک ریسک، عوامل اقتصادی، عوامل سلامتی، عوامل اجتماعی و عوامل زیرساختی به ترتیب، بیشترین تاثیر را بر میزان آسیب پذیری کشاورزان داشته اند. بعلاوه، کشاورزان در پارامترهای مربوط به درک ریسک، بیشترین و در بخش پارامترهای مربوط به عامل زیرساختی کمترین آسیب پذیری را دارا بودند.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری اجتماعی، خشکسالی، کشاورزان ذرت کار، شهرستان کرمانشاه
|
  • Hassan Afrakhteh*, Farhad Javan Pages 1-18

    Technological changes and enhanced human abilities in exploiting of mountainous areas, and the need for economic diversification of human settlements located in mountainous areas has led to the expansion of rural tourism (in combination with natural tourism) which can complement and encourage productive activities and provide the basis for achieving sustainable development. The present study has been conducted with the aim of investigating and analyzing the impact of the dysfunctional institutional structure on the development and consequences of tourism in the mountainous rural areas of Rezvanshahr. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The statistical population consists of mountainous tourist villages (14 villages) in Rezvanshahr district. The results showed that due to the dominance of the dysfunctional institutional structure, the expansion of tourism has led to the unbalanced development of mountainous settlements. While this activity has led to population re-attraction in mountainous villages but due to the dominance of the dysfunctional Institutional structure, it seems that the space lacks any kind of management, proper organization and it is without supervision. In other words, the dysfunctional institutional structure hinders the development of tourism via maximizing individual benefits and it led to the expansion of tourism in mountain villages for personal gain and to the detriment of the nation. While the mountains of Iran are a common natural heritage of all Iranians and this shared heritage and valuable intergenerational wealth must be obsessively managed and protected as much as possible. The effects and consequences of irrational and destructive exploitation of mountainous areas will not only be limited to the mountains but also it will expose the whole society to irreversible social, economic and political damages.

    Keywords: Rural tourism, Mountainous areas, Dysfunctional Institutional structure, National interests, Rezvanshahr
  • Mahmoud Khosravi, Morteza Esmaeilnejad* Pages 19-33

    Among atmospheric disasters, heat waves are the most important atmospheric disasters and a study of the annual mortality rate due to climate hazards shows that heat waves cause the highest mortality rate compared to other climatic events. In this study, the basis of calculations to identify Iranchr('39')s heat waves is the networked data of the maximum temperatures of synoptic and climatic stations in Iran, which in the period (1981-2011) for each day determines the climatic conditions of the country on 7187 cells. After programming in Mat lab software, the days whose standard deviation coefficient was higher than 2 and lasted at least 2 days separated from the Iranian maximum temperature matrix by this program, determined as Iranian heat waves. Then the four-day waves, which were more widespread and frequent, were selected and analyzed. Representative day method was used to study the synoptic heat waves. Saudi low pressure (SLP) and Pakistan low pressure (PLP) were the most important systems for the occurrence of this heat wave. At the time of occurrence of these waves, a strong stability prevails in Iran, low pressure on the ground and high pressure in the upper atmosphere.

    Keywords: Heat wave, Synoptic, Correlation matrix, Iran
  • Zeynab Karkeabadi*, Ali Moslemi Pages 35-50

    The inclination toward cities and urbanization is a universal phenomenon. It is predicted that most of the increase in population and urbanization will occur in cities in developing countries. Due to the increasing urban population, the development of urban spaces in the future is inevitable, so understanding this process is essential for effective management of urban environmental protection. Therefore, the purpose of this study is to investigate smart growth indices in the spatial area of ​​Gorgan city using multi-criteria decision making models. The method used in this study is descriptive-analytical and it is an applied research. The required data were extracted from secondary data and 16 criteria were used to evaluate Gorganchr('39')s urban areas in terms of smart growth indices. Data analysis was performed using Shannon entropy (TOPSIS) and SAW (Excel) and Excel spreadsheet software (SPSS) and Arc GIS software was used to map. The results of the mean technique show that Area 2 with (0.634) average score ranks first in terms of smart growth indices and Area 1, city of Gorgan is ranked second (0.591). Overall, these two areas in the Gorgan Zone are smart according to growth indicators. Area 4 with 0.528 is third ranking, Area 3 with 0.447 is fourth ranking and Area 6 with 0.371 is fifth ranking all of which are in semi-favorable areas in Gorgan. Finally, Areas 8, 5 and 7 are ranked sixth, seventh and eighth with scores of 0.321, 0.210 and 0.171, respectively, and in terms of having smart growth indicators at a low level and they are less-favorable areas.

    Keywords: Smart Growth, Ranking, Decision Making Technique, Urban Areas, Gorgan City
  • Masoumeh Eslami, Mohammad Chizari* Pages 51-74

    Today, the water crisis is increasingly worrying public opinion and it engages the scientific community due to the vital role of water in life, especially agriculture. Since most of the water consumption is in the agricultural sector, in this regard, the purpose of this article is to investigate the appropriate behavior in saving agricultural water resources. The research methods of this article were "descriptive" and "causal-relational" and the survey technique was used to collect data. The statistical population of this study consisted of farmers in Alborz province (N = 28336). The sample size was estimated to be 380 based on Krejcie and Morgan table (n = 380). In this paper, stratified random sampling method with proportional assignment was used to determine the sample size. The face and content validity of the questionnaire was confirmed by a panel of agricultural extension and education experts. Also, Cronbachchr('39')s alpha coefficient was calculated and the reliability of the questionnaire was confirmed (0.87 ≥α≥ 0.65). The results of the causal analysis indicated that collectivist values, the intention to save water, the quality of agricultural services, and plce attachment, respectively, have the greatest effect on water-saving behavior by farmers. And the least effect was on individualistic values.

    Keywords: Water Consumption Behavior, Agricultural Water Resources, Water Crisis, Alborz Province
  • Mandana Masoudirad*, Rpuholah Bajoulvand, Nabiolah Ghasemi Pages 75-89

    The distribution of crimes is not accidental at the spatial level; it is always in relation with geographical conditions and requirements. Spatial characteristics such as the level of socioeconomic development have always been considered as one of the determining factors in the amount of crime occurrence. As a developing country, the levels of socio-economic development as well as the rate of crime in Iran are different. Lorestan province is one of the territories in the country, where the inequality of the level of development and the extent of robbery in its counties is evident and very different. The purpose of this study is to investigate the relationship between socio-economic development indicators and the rate of crime across the counties of Lorestan provinces. The research method is descriptive-analyt. Secondary data was used and then analyzed with structural equations and partial least squares (PLS-SEM) approach. The results of the research show that the variables of the research can explain 0.70 of the changes of the dependent variable. The greatest effect on the crimes is related to the economic development status variable. The dimensions of economic development are inversely related to theft, which means that as economic development increases, the amount of crime (theft) decreases. At the next level, the dimensions of socio-cultural development also have an inverse relationship with crime

    Keywords: Socio-Economic Development, Social Anomalies, Crime, Robbery, Lorestan Province
  • Sasan Naderi, Rezvan Ghanbari Movaged*, Saeed Gholamrezai Pages 91-105

    Drought has always played an important and effective role in the field of food security and livelihood of the villagers because nearly two billion people live in arid and semi-arid regions of the world (about 41%). Since the behavior and strategies of farmers in the face of drought are different in regions and for each crop, so to manage the phenomenon of drought better and reduce the vulnerability of farmers, it is necessary to increase our knowledge in this area. On the other hand, in most studies on the vulnerability of farmers to drought, less attention has been paid to its social dimension. Therefore, the purpose of this study is to assess the social vulnerability of corn farmers in Kermanshah to drought. The statistical population of this study consisted of all corn farmers in Kermanshah (1108). The sample size of 375 people was determined based on Krejcie and Morgan table using three-stage cluster sampling method. The data collection tool in this study was a researcher-made questionnaire. The formula of May Bar and Valdes (2005) was used to assess the social vulnerability of corn farmers. According to the results, it can be said that risk perception factors, economic factors, health factors, social factors and infrastructure factors, respectively, have had the greatest impact on farmerschr('39') vulnerability. In addition, farmers have the highest vulnerability in the parameters related to risk perception and the lowest vulnerability in the parameters related to the infrastructure factor.

    Keywords: Social Vulnerability, Drought, Corn Farmers, Kermanshah County