فهرست مطالب

نشریه تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)
پیاپی 27 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا محمودی*، عباس ماهیار صفحات 9-28

    در جریان شعر نو و اتفاقات ادبی بعد از انقلاب نیما ،شاعران زیادی،انواع ادبی تازه ای را،با مضامین اجتماعی و سیاسی آمیختند و در این حوزه دست به تجربه زدند. اما تعداد انگشت شماری،بنا به دلایلی،به موضوعات مذهبی و دینی پرداختند. آن چه در این پژوهش مورد توجه است ،پیشینه ی شعر سپید آیینی و معرفی آثاری است که بعد از انقلاب و تحت تاثیر آموزه‎های عاشورایی و مفاهیم ارزشمند آن ،توانستند جریان تازه‎ای را، به شعر معاصر تزریق کنند. این جریان امروز، به عنوان رویکردی قابل اهمیت در بین شاعران ،در حال تجربه اندوزی است.هدف از این تحقیق نقش شاعران جریان ساز پیش از انقلاب،در تقویت بنای این نوع ادبی و بررسی مولفه‎های شعر سپید،در شعر شاعران نوگرا و میزان موفقیت آن،به عنوان یک نوع ادبی با محتوایی آیینی ، می باشد.

    کلیدواژگان: شعر سپید، شعر آیینی، روزگار معاصر، عاشورا
  • رویا ربیع زاده، فاطمه حیدری * صفحات 29-50

    مطالعات پسااستعماری یکی از رویکردهای انتقادی است که در دهه‎های اخیر در حوزه مطالعات فرهنگی به وجودآمده ،این رویکرد در واقع بیانگر بازتاب نوعی واکنش به استعمار و میراث فرهنگی،اجتماعی و سیاسی ناشی از آن است.مطالعات پسااستعماری بر نقش عوامل شناختی و فرهنگی تکیه دارد و تلاش می‎کند تا شیوه‎های متفاوتی را که استعمار‎گران در طول تاریخ به وسیله آنها به استعمار جوامع پرداخته‎اند فاش کند.توزیع نامتوازن  ثروت و جمعیت که در دوران پسااستعماری نمود بیشتری پیدا کرد به افزایش روند مهاجرت دامن زد. مهاجرت  هویت فردی را ذوب می‎کند و مفاهیمی همچون زبان ، مکان،نژاد و برخورد‎ها را دستخوش تغییر می‎کند.مهاجرت به عنوان پدیده‎ای نو، پیامی در دنیای پسااستعماری محسوب می‎شود و از دیدگاه‎های مختلف قابل بررسی است.در مقاله حاضر پس از تبیین اصول نظریه‎ی‎ پسااستعماری و مولفه‎های آن ،انعکاس آن را بر آثار روح انگیز شریفیان -نویسنده مهاجر ایرانی و ساکن لندن-مورد بررسی قرار می‎دهیم.

    کلیدواژگان: پسااستعمارگرایی، ادبیات مهاجرت، روح انگیز شریفیان، چه کسی باور می‎کند رستم، کارت پستال، روزی که هزار بار عاشق شدم
  • محمود طاووسی، مهدی ماحوزی، حامد ذاکری صفحات 51-67

    هنجارگریزی یکی از ویژگی های سبکی مولانا جلال الدین محمد بلخی است. گاهی این هنجارگریزی ها جنبه ای بسیار هنرمندانه به سخن وی می دهد. در این زمینه پژوهش پیش رو تلاش داشته است تا به بررسی ترکیب های وصفی و اضافی در مثنوی مولانا بپردازد؛ ترکیب هایی که به صورت دل خواه مولانا، دچار تغییر در سطح ساخت و معنا شده است. البته این تغییرات در جهت هنری زبان صورت گرفته و آن را از زبان هنجار جدا ساخته است. تعبیری که برای این گونه ترکیبات می توان آورد «باهم آیی» است که تفاوت آن با ترکیب دستوری، هنجارگریزی در معناست.در این مقاله نتایجی جالب توجه حاصل شده که از جمله آن می توان به«باهم آیی» های انتزاعی اشاره کرد. این ترکیب ها که نتیجه ذهن خلاق و قاعده ناپذیر مولاناست، هم در شعر شاعران پیشین بی سابقه است و هم برانگیزاننده ذهن مخاطب به سوی جست و جو در پیوند دادن اجزای یک ترکیب و یافتن رابطه معنایی در آن هاست.

    کلیدواژگان: باهم آیی، زبان، ترکیب اضافی، ترکیب وصفی، مثنوی، مولانا
  • نزهت نوحی * صفحات 69-90

    درک نسبت نشانه های متنی با نشانه هایی که به نظام های متفاوت وابسته اند، نکته جذابی است که توجه هرمنوتیک مدرن را بیش از پیش به خود معطوف کرده است. امروزه در زمینه ی رایانه ها، با سرعت به سوی برقراری پایگاه های فوق رسانه ییپیش می رویم که می توانند به جز متن، مواد گرافیک، آواها و حتی نشانه های گفتاری و موسیقی را نیز انباشت کنند و «متن» در بستر انفورماتیک به «ابرمتن» تبدیل می شود، از این رو ایده ی گفتگو با متن در ساحت «ابرمتن» نمودی صد چندان خواهدیافت. معناهای پنهان «ابرمتن» دیگر مواردی مادی نیستند که یکبار برای همیشه کشف شوند و تاویل تا بی نهایت امتداد خواهد یافت و در آینده ادبیات سینتتیک فرارسانه ای، زاینده ی ساحت های ناموجود در متن و مجال فراخی خواهد بود که هرمنوتیک را نیز به چالش خواهدکشید. مقاله پیش رو با تاکید بر اشکال نوین ادبی در بستر مدیاها، به مرور هرمنوتیک در ساحت «متن» و «ابرمتن» می پردازد.

    کلیدواژگان: ابرمتن، پادکست، وادکست، هرمنوتیک، نشانه شناسی، شعر دیجیتالی، داستان ابرمتنی
  • نسرین بیرانوند، حسین آریان *، ناصر کاظم خانلو صفحات 91-122

    یکی از زمینه‎هایی که در آثار ادبی به ویژه شعر از ارزش پایگاهی شایسته برخوردار است و آفرینش‎های ادبی بر پایه‎ی آن پدید می آیند حس آمیزی و تخیل با رنگ در تصاویر شعری است «رنگ»، به عنوان برجسته‎ترین عنصر در حوزه محسوسات، از دیرباز تا کنون مورد توجه انسان بوده و همواره روح و روان آدمی را مسحور قدرت خود کرده است. و یکی از عناصری است که کارکرد بسیار برجسته و در همه زمان‎ها و نزد همه‎ی ملت‎ها جایگاهی درخور و شایسته دارد، در هر فرهنگی برخی از رنگ‎ها گویای نگرش‎ها و بازگوکننده احساس‎ها و عواطف و آرزوهای درونی مردمان است، نمود این مساله را در رنگ پرچم ها و نشانه‎های ملی هر کشور می‎توان یافت و امروزه رنگ مهمترین عنصر در بروز خلاقیت‎های هنری و بهره‎وری محسوب می شود. رنگ مایه‎ی آرامش و هسته‎ی آرایش جهان است. شاعران نیز در سروده‎های خویش، عاطفه و احساس خود را با رنگ به تصویر می‎کشند و برجسته‎ترین جنبه‎ی تصویر در شعر عنصر رنگ است پیوندی که شاعر در میان اشیاء و پدیده‎های پیرامون پدید می‎آورد یا به کشف آنها دست می‎زند گاه بر پایه‎ی رنگ است.

    کلیدواژگان: ادبیات معاصر، نماد رنگ، حس آمیزی، تخیل، اخوان ثالث
  • مصطفی خدایاری*، زکیه دهنمکی صفحات 123-143

    هزار و یکشب سرشار از افسانه و افسون است.افسانه‎هایی که در این کتاب از پی هم می‎گذرند،اتفاقات و حوادثی را در بطن خود می‎پرورانند اگر چه در دنیای خود طبیعی و عادی هستند، اما به آسانی در باور ما نمی‎گنجد. ما با آنها مانوس نیستیم و تنها آنها را به حساب مافوق طبیعی بودن می‎گذاریم. سحر و جادو در هزار و یکشب جایگاه ویژه‎ای دارد، نه هر کس، تنها دو دسته از افراد آنها را به کار می‎بردند.افراد خوب و افراد بد! در داستان‎های هزار و یکشب عمدتا زنان ساحرند و افسونگر. دنیای هزار و یکشب دنیای انسان‎هایی است که با دیوان و پریان زندگی می‎کنند و چون یارای برابری در مقابل آنان را ندارند سحر و جادو را در برابر ناملایمات، برای آنان و گاه برای همجنسان خود به کار می‎گیرند. آنچه که در ذهن ما پذیرفتن وجود سحر و جادو را کمی‎آسان‎تر نموده است، تایید این مساله در کتاب آسمانی ماست.قرآن کریم،در برخی از آیات، سحر و جادو را ممکن دانسته و صد البته جادو و جادوگری را منع نموده است. اما در هزار و یک شب، سحر و جادوگری امری مانوس است. در این مقاله سحر و جادو در هزار و یکشبو  قرآن، به ویژه آیه «102» سوره بقره،به گونه‎ای مبسوط تر با رهیافتی توصیفی -  تحلیلی با بهره‎گیری از روش اسنادی و کتابخانه‎ای در قالب مقاله علمی ‎پژوهشی مقایسه و تحلیل شده است.

    کلیدواژگان: سحر و جادو، طلسم، زنان، قرآن کریم، ادبیات، هزار و یکشب
  • احمد ذاکری، سامان خانی اسفندآباد * صفحات 145-163

    نقد بر پایه‎ی‎ معناشناسی و پذیرش چندگانگی معنا باعث پیوند ذهن خواننده با ابعاد مختلف زیبایی‎شناسی متن می‎گردد؛ این درک درست از متن، خواننده را ترغیب می‎کند تا بیشتر بخواند و بیشتر لذت ببرد، خوانش بیشتر نیز فرآیندی است دو سویه بین نویسنده و خواننده که نتیجه‎ی‎ آن جامعه‎ای‎‎ با فرهنگ بالاست که درست می‎اندیشد و نقد می‎پذیرد. در مقابل این نوع نگرش جدید، سنت‎های ادبی در پی مطلق گرایی معنا هستند، نگاهی تک بعدی که انسان مدرن، آن را بر نمی‎تابد و در صورت رواج  این گونه نقدها و متون ادبی، خواننده دچار بی میلی شده، منفعل می‎گردد؛ لذا مخاطب در صدد آنست که با‎ یادگیری مراحل نقد و با رعایت چهارچوب های علمی ‎آن، آثار بیشتری را بخواند و از لذت ادبی و زیباشناسانه بهره‎مند گردد. در صورتی که او با برخورد های احساسی و عدم لحن سالم نقد مواجه شود، به دنبال راهکارهای ساده‎تر و سریع تری برای‎ ایجاد لذت و سرگرمی‎ خواهد رفت و‎ این شکستی بزرگ برای فرهنگ و هنر‎ یک ملت است. در مکتب شالوده شکنی برای خواننده و نویسنده وظایفی تعیین شده که به پویایی تولید و خوانش آثار ادبی می‎انجامد و بی توجهی به آنها حاصلی جز جامعه‎ی‎‎ ادبی و هنری رو به افول نخواهد بود. در  این مقاله با روش تحلیلی سعی شده بی میلی مطالعه‎ی‎‎ آثار ادبی از منظر نقد ادبی علت شناسی گردد.

    کلیدواژگان: نقد ادبیات، سرانه‎ی‎‎ مطالعه، لذت کتابخوانی، هرمنوتیک، شالوده شکنی
|
  • Zahra Mahmoodi *, Abbas Mahyar Pages 9-28

    During the emergence of modern poetry in Iran and the literary ups and downs after Nima’s revision in Persian Poetry, many poets combined literary genres with socio-political motifs and experienced new literary works. A few others, however, favored religious and theistic motifs for one reason or another. The focus of this research is the history of ritual blank verse in Iran as well as introducing the after-Islamic-revolution works that affected by Ashura teachings brought up a new trend in Iranian contemporary verse. This trend, as a new approach, now is very important to some poets and they are experiencing it. This research also aims at investigating the role of some pre-revolution poets in bringing up this new type of poetry and the main elements of blank verse as used by them.

    Keywords: blank verse, ritual verse, contemporary times, Ashura
  • Roya Rabizade, Fateme Heydari* Pages 29-50

    As a critical approach, post-colonialism has emerged in the field of cultural studies through recent decades. It is, in fact, a representation of a kind of reaction to the colonialism and its cultural, social and political impressions. Post-colonial studies rely on the function of cultural and cognitive factors, and intend to reveal the different methods the colonialist rulers have applied to colonize societies through the history. The unbalanced allocation of wealth and population played out especially during post-colonial era has caused the increasing of emigrations, which in turns, changes the language, the residency, the demeanor, and beyond them melts one’s identity. As a new phenomenon, immigration could be studied in the scope of post-colonial studies, and the present research aims first at introducing the principles of post-colonial theory and its elements, and secondly at investigating the works of the London-based Iranian emigrant writer, Rouhangiz Sharifian.

    Keywords: Post-colonialism, literature of immigration, Rouhangiz Sharifian, Who Is Going to Believe This Rustam!, Postcard, The Day I Fell in Love One Thousand Times
  • Mahmoud Tavousi, Mehdi Mahouzi, Hamed Zakeri Pages 51-67

    Deviation from the linguistics norms is a characteristic of Rumi’s style. Sometimes his deviations give a very artistic aspect to his verse. The present research is to investigate adjectival and adjunctive compounds in Rumi’s Masnavi</em>; the ones which he decided to change their structure and meaning. These changes, no doubt, have been done in an attempt to give an artistic aspect to the language, separating it from the standard language. His coinages could be labeled as collocations, but their significance is that rather than being just grammatical compounds, they bear new meanings which are deviated from the common sense. Among the findings of this study one interesting is the abstract collocations Rumi has used. These compounds, which are the outcome of a creative and liberated mind like Rumi’s, are unprecedented and cannot be found in previous poets’ verse; moreover, they are encouraging for readers to relate the words of a compound and find how they make sense.

    Keywords: collocations language adjectival compounds adjunctive compounds Masnavi Rumi
  • Nozhat Noohi* Pages 69-90

    Comprehending the relationship between textual signs with the signs of the other systems is of interest for  modern hermeneutics .In the computer world today, hypermedia sites are rapidly expanding  and they can provide texts along with graphic, audio, music and speaking signs, so that a text changes – on the basis of informatics –  into a hypertext. So the idea of “dialogue by means of a text” in the background of a hypertext would be of more significance. Then, hidden meanings of a hypertext are not to be discovered once and for all, and the interpretation will continue infinitely. In future, hypermedia synthetic literature will bear non-existing aspects of the text that in due course will challenge the hermeneutics. This article reviews hermeneutics in the realms of text and hypertext through emphasizing the media-based modern literary forms.

    Keywords: hypertext, podcast, vodcast, Hermeneutics, Semiotics, e-poetry, hypertextual story
  • Nasrin Beyranvand, Hossein Arian *, Nasser Kazem Khanloo Pages 91-122

    In literature and in poetry in specific, synaesthesia and colors imagery are of significant value and help the creation of literary works. Since time immemorial, color, as the most pictorial sense, has been of interest for human beings, who have been impressed and infatuated with its power and magic. Moreover, color is an element with undeniably fancy function for everyone everywhere forever. In every culture, some colors represent the manners, the wishes and the innermost feelings of the people, and the colors in the flag of every country represent them to some extent. Today, colors are considered to be the most constituent element in artistic creation; they bring tranquility and they make the world decorated. The poets also rely on colors to express their sensibility and feelings, and use them as vital in their imagery, so that the kind of relation they discover between the occasions and the things around themselves is sometimes through colors.

    Keywords: contemporary literature, color symbol, Synaesthesia, imagery, Akhavan Saless
  • Mostafa Khodayari *, Zakiye Dehnamaki Pages 123-143

    One Thousand and One Nights</em> is full of fiction and magic. The fictitious episodes of the book depict the events that despite their being normal and usual in the world in which they happen, they are not simply believable. They are weird for us because we consider them as supernatural. Magic and witchcraft are really significant in One Thousand and One Nights</em>, for rather than everybody, only two groups of people exercise them, i.e. the good and the bad, and the wizards and the charmers are mainly women. The world of One Thousand and One Nights </em>is the one in which the common people live with the ogres and the fairies, and because they cannot react against them equally, they exercise magic and witchcraft to fight back the evils, the disasters and even the other common people. Now what makes us to believe in magic and witchcraft is nothing but our Holy Quran asserting them. Some verses in Holy Quran admit the possibility of magic and witchcraft while disallow people exercising them. However, exercising magic and witchcraft is common and familiar in One Thousand and One Nights</em>. The present research is to compare and contrast the magic and witchcraft in One thousand and One Nights and the Holy Quran, where the focus is verse 102 of Al-Baqara Chapter.

    Keywords: magic, witchcraft, spell, Holy Quran, Literature, One Thousand, One Nights
  • ahmad zakeri, Saman Khani Esfandabad* Pages 145-163

    Criticism based on semantics and admission of meaning multiplicity results in a link between the reader’s mind and diverse aspects of a text aesthetics; this correct understanding of a text induces a reader to read more and enjoy more. More reading also is a two-way process between the author and the reader whose result is a society with an elevated culture that thinks correctly and admits criticism. Contrary to this new attitude, literary traditions look for meaning absoluteness, a one-dimensional view that modern human doesn’t tolerate it, and if this kind of criticisms and literary texts become popular, a reader becomes reluctant, and passive. Then, the reader seeks, through learning criticism stages and complying with its scientific frameworks, to read more works and enjoy aesthetic and literary pleasure. As the reader encounters with emotional conflicts and lack of a healthy criticism tone, he will search for simpler and quicker ways for enjoying and entertainment and this is a major failure for a culture and art of a nation. In deconstruction school, certain tasks have been determined for reader and author that result in dynamics of literary works production and reading and inattention toward them will result in nothing but the fall of a literary and art society. This article attempts analytically to identify causes of reluctance to read literary works through a literary criticism approach.

    Keywords: literature criticism, reading per capita, joy of reading, Hermeneutics, Deconstruction