فهرست مطالب

Advanced Sport Technology - Volume:4 Issue: 2, Summer-Autumn 2020

Journal of Advanced Sport Technology
Volume:4 Issue: 2, Summer-Autumn 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/10/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرید پاکزاد حسنلو، جواد وکیلی*، سعید نیکوخصلت صفحات 1-10

    به منظور بهبود سازگاریهای تمرینی کالج آمریکایی طب ورزشی استفاده از بارهای تمرین مقاومتی با شدت متوسط تا بالا را توصیه کرده است. با این حال، اغلب استفاده از بارهای تمرینی با شدت متوسط تا بالا در جمعیتهای میان سال و بیمار امکانپذیر نیست. تمرین با محدودیت جریان خون (BFR) یک روش ساده و کاربردی برای پیشگیری از پیامدهای منفی ناشی سالمندی برای افراد میانسال و سالمند است. بنابراین، این مقاله به منظور طراحی و پیادهسازی یک برنامه تمرینی برای بهبود عوامل هورمونی آنابولیک و قدرت عضلانی توسط تمرین مقاومتی با BFR در مردان میانسال انجام شده است. در یک طرح تحقیق نیمه تجربی، 20 (سن 11/2±55/48 سال)مرد میانسال تمرین نکرده انتخاب شدند. آزمودنیها به صورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند: تمرین با BFR و تمرین مقاومتی سنتی. چهار هفته تمرین BFR شامل اجرای حرکات باز کردن زانو و پرس پا در 20 درصد بود و گروه تمرین مقاومتی سنتی همان حرکات را با شدت 80 درصد یک تکرار بیشینه انجام دادند. نمونه های خونی به منظور اندازه گیری هورمون رشد و عامل رشد شبه انسولینی-1 اخذ شدند. سطوح GH و I-IGF به طور معنی داری در هر دو گروه افزایش یافت. با این حال، افزایش غلظت GH در گروه تمرین با BFR به طور معنی داری بیشتر از گروه تمرین سنتی بود. همچنین، غلظت I-IGF بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. به نظر میرسد که اجرای تمرین مقاومتی با BFR طی دوران میانسالی روش مناسبی برای به تاخیر انداختن تاثیر سالمندی بر عوامل هورمونی آنابولیک و قدرت عضلانی است.

    کلیدواژگان: محدودیت جریان خون، هورمونهای آنابولیک، یک تکرار بیشینه، مردان میانسال
  • مرتضی مددی شاد*، محمدباقر حنیفه، حمیدرضا مومن صفحات 11-18

    هدف از مطالعه حاضر تعیین مقدار اثرگذاری پوشیدن کفی حمایت کننده قوس داخلی طولی پا بر میزان شتاب زاویه ای مفاصل اندام تحتانی در هنگام راه رفتن میباشد. در این مطالعه تعداد 16 داوطلب مرد شرکت داشتند. درحالیکه اطلاعات کینماتیک 3 بعدی حرکات ثبت میشد، آزمودنیها تعداد 12 آزمایش راه رفتن را با سرعت دلخواه در دو شرایط پوشیدن کفی و عدم استفاده از آن انجام میدادند. نتایج نشان داد که استفاده از کفی موجب کاهش بیشنهی شتاب زاویهای مفصل مچ پا حین حرکت دورسی فلکشن میگردد.0/034=p. استفاده از کفی نتوانست موجب تغییر مقادیر شتاب زاویهای مفصل زانو گردد (0/05>p). همچنین، استفاده از کفی منجر شد تا میزان شتاب زاویهای مفصل ران هنگام اکستنشن کاهش یابد (0/027=p). بنظر میرسد که استفاده از کفی حمایت کننده قوس پا یک روش موثر د ر بهبود کینماتیک حرکت اندام تحتانی باشد و بتواند از آسیبهای مرتبط با کار اضافی در اندام تحتانی جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: کفی حمایت کننده قوس پا، شتاب زاویهای، راه رفتن
  • محمدحسن بیجارچیان، مهدی مجلسی*، الهه آزادیان صفحات 19-28

    در مطالعات قبلی، تاثیر کفی کفش با گوه خارجی بر متغیرهای راه رفتن در افراد مبتلا به استیوآرتریت داخلی زانو بررسی شده است. با این حال، هیچ مطالعه ای به بررسی اثر شیب کفی کفش نپرداخته است. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر افزایش زاویه کفی کفش با گوه خارجی بر پارامترهای فضایی-زمانی راه رفتن در بیماران مبتلا به استیوآرتریت داخلی زانو انجام شد. ده فرد مبتلا به استیوآرتریت داخلی زانو و 10 فرد سالم با سن، قد و جرم مشابه انتخاب شدند. پارامترهای فضایی- زمانی راه رفتن افراد در چهار شرایط راه رفتن (راه رفتن با پای برهنه، راه رفتن در حالی که کفشهایی با کفی های 0 درجه، 5 درجه، 11 درجه میپوشید) محاسبه شد. از آزمون آنووا ویژه داده های تکراری و آزمون t وابسته برای مقایسه درون گروهی و از MANOVA برای مقایسه بین گروهی استفاده شد. عامل کفی تاثیر معنیداری بر سرعت راه رفتن داشت (000/0 = p). سرعت راه رفتن در پوشیدن کفشهای با کفی 0 و 5 درجه به طور قابل توجهی بالاتر از شرایط دیگر بود. تجزیه و تحلیل درون گروهی نشان داد که سرعت راه رفتن، زمان حمایت دوگانه، درصد لحظه جدا شدن پا و طول گام و قدم در راه رفتن با پای برهنه به طور قابل توجهی کمتر از راه رفتن هنگام استفاده از کفی در هر دو گروه بود. سرعت راه رفتن، طول گام و طول قدم در شرایط پابرهنه تفاوت معنی داری را بین دو گروه نشان داد (05/0 >p). این یافته ها حاکی از آن است که استفاده از کفی در اندام آسیبدیده و غیر آسیبدیده اثر مشابهی داشته است. برای افزایش کارایی راه رفتن، با توجه به نتایج، توصیه میشود از کفی های با لبه خارجی در افراد با استیوآرتریت داخلی زانو استفاده شود.

    کلیدواژگان: زانو، استئوآرتریت، کفی، راه رفتن، متغیرهای فضایی زمانی
  • محمد گندمگار، رضا سارنگ*، زیبا گندمکار صفحات 29-37

    امروزه گوشیهای هوشمند مدارای انواع مختلفی حسگر همانند ژیروسکوپ یا حسگرهای اینرشیال هستند. را در خود جای دادند این حسگرها میتوانند برای شناسایی و شمارش حرکات ورزشی به کمک ما بیایند. در این مقاله، یک چارچوب برای شمارش و شناسایی حرکات ورزشی ارایه داده شده است که با کمک آن میتوان پنج نوع حرکت کاردیو و پنج نوع حرکت قدرتی را شناسایی و شمارش کرد. به حرکات کاردیو در نظر گرفته شده دویدن، راه رفتن، پارو زدن، استفاده از ماشین الپتیکال و پروانه می باشد. حرکات قدرتی در نظر گرفته شده شامل دراز و نشست، شنا، اسکات، النچ، بالا و دیپ نیمکت می باشد. علاوه بر شناسایی هر کدام از این حرکات ورزشی الگوریتم ارایه داده شده می تواند تعداد انجام هر یک از این حرکات را نیز بشمارد. برای آموزش و ارزیابی الگوریتم ارایه داده شده ابا استفاده از حسگرهای یک گوشی هوشمند گلکسی اس 7اج سامسونگ داده جمع آوری شد. این گوشی همراه با استفاده از یک باند کشی 10 تا 12 سانتی متر پایین شانه بسته شد. برای ارزیابی هر بار داددگان یکی از سوژه ها به عنوان دادگان تست و دادگان سایر سوژه ها برای آموزش استفاده شد. چهارچوب ارایه داده شده، در کل، به صحت 91 %برای تشخیص انواع مختلف ورزش دست یافت. صحت این چهارچوب برای شمارش ورزش ها 90 %میباشد. نتایج حاصله نشان میدهد که چهارچوب ارایه داده شده میتواند برای شناسایی و شمارش ورزشهای در نظر گرفته شده استفاده شود. این چهارچوب قابلیت تعمیم به دادگان ثبت شده از سایر ادوات پوشیدنی را دارد.

    کلیدواژگان: حسگرهای اینرشیال، گوشی هوشمند، شمارش حرکات ورزشی، شناسایی حرکات ورزشی
  • سجاد پاشایی، فاطمه عبدوی*، یعقوب بدریآذرین، سالواتور سینسیمینیو، مجاهد فیشنه صفحات 38-48

    طی دهه های گذشته اماکن ورزشی سرمایه گذاریهای خود را در حوزه مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) افزایش داده اند. این سرمایه گذاری از توسعه استراتژی گرفته تا اجرای نرم افزار و سایر برنامه های کاربردی است که به جذب مشتری جدید و حفظ و رشد برنامه های موجود کمک خواهد کرد. بر این اساس، هدف از این مطالعه طراحی مدل فناوری CRM در بخش خدمات ورزشی استان آذربایجان شرقی بر اساس روایتهای فردی و تجربه های شخصی 10 مدیر و 384 مشتری ورزشی در استان طی مصاحبه های عمیق صورت گرفته، با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد میباشد. دیدگاه های آنها در مورد رابطه بین فناوری CRM و اماکن ورزشی ثبت و تجزیه و تحلیل شد. یافته ها حاکی از آن است که، شناخت مشتری و بازار، جذب مشتری، حفظ مشتری و توسعه مشتری از پیامدهای پیاده-سازی فناوری CRM در اماکن ورزشی است. همچنین پاسخ دهندگان توافق کردند که عناصر مهم ارتباط با مشتری، تعهد(7/20) ،)رضایت (6/30) و عملکرد (4/70) است. بنابراین داشتن یک سیستم CRM میتواند در اتخاذ تصمیم گیریهای بهتر در زمینه ارایه خدمات، افزایش ارتباطات داخل سازمانی، پایین آمدن هزینه ها، جذب و حفظ مشتری کمک کند.

    کلیدواژگان: اماکن، خدمات، مدیریت ارتباط با مشتری، مدل موفقیت، ورزش
  • فریده باباخانی*، مونا حیدریان، محمدرضا هاتفی صفحات 49-59

    پیچ خوردگی مچ پا یکی از رایج ترین آسیبها حین فعالیت بدنی است که ممکن است منجر به بیثباتی شود و بر عملکرد ورزشکاران تاثیر بگذارد. بنابراین، هدف از این مطالعه بررسی تاثیر فوری کینزیوتیپ و تخته تعادل بر حس پوزیشن مفصل مچ پا در ورزشکاران با بی ثباتی عملکردی مچ پا بود. 48 ورزشکار مرد با بی ثباتی عملکردی مچ پا در مطالعه حاضر داوطلب و به چهار گروه تقسیم بندی شدند: کینزیوتیپ، تخته تعادل، ترکیبی و کنترل. پیش آزمون حس وضعیت مفصل مچ پا برای افراد در زاویه های 10 °و °30 پالنتارفلکشن مچ پا با استفاده از ژیروسکوپ انجام شد. همچنین پس از اعمال مداخله، پس آزمون از افراد گرفته شد. تحلیل واریانس اندازه گیریهای مکرر چهار طرفه و به دنبال آن تجزیه و تحلیل تکمیلی با آزمون بونفرنی برای مقایسه گروه ها با هم استفاده شد. همچنین، برای ارزیابی متغیر درون گروهی از تحلیل آزمون t زوجی استفاده شد. نتایج نشان داد که تفاوت معناداری قابل توجهی در استفاده از تمرینات یک جلسه ای تخته تعادل و کینزیوتیپ و ترکیبی در °10 و °30 پلانتارفلکشن مچ پا وجود دارد (05.0>p) اما هیچ تفاوت آماری معناداری بین گروه های تمرینی در هیچ یک از آزمونها وجود نداشت (05.0<p). نتایج نشان داد که تمرینات یک جلسهای تخته تعادل و کینزیوتیپ و ترکیبی میتواند به عنوان یک مداخله موثر در پیشگیری و کاهش آسیب به طور جداگانه در نظر گرفته شود، اما بین این سه برنامه تمرینی تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    کلیدواژگان: بی ثباتی مچ پا، کینزیوتیپ، حس وضعیت، تخته تعادل
  • شیرین یزدانی*، فرید پاکزاد حسنلو صفحات 60-68

    والیبال نشسته یکی از ورزش های محبوب در پاراالمپیک می باشد که بر اساس پست های بازی به فاکتورهای حرکتی و آمادگی جسمانی ویژه ای نیاز دارد. زمان عکس العمل یکی از عوامل مهم آمادگی جسمانی برای بازیکنان این رشته می باشد. بیشتر دستگاه ها و تست های مورد استفاده برای ارزیابی این عامل در ورزشکاران سالم کاربرد بیشتری دارد. با این حال، در ورزشهای معلوالن مثل والیبال نشسته، دستگاه های ارزیابی و بهبود فاکتورهای آمادگی جسمانی بسیار محدود می باشند. تخصصی سازی تست های آمادگی جسمانی برای ورزشکاران در هر ورزش نقش بسیار مهمی در ارزیابی و آماده سازی و موفقیت تیم ها دارد. در والیبال نشسته، حرکت بدن در جهات مختلف برای رسیدن به توپ و عکس العمل مناسب به آن نقش مهمی در کسب نتیجه مطلوب دارد. بنابراین هدف از مطالعه حاضر، طراحی و ساخت دستگاهی است که بتواند زمان عکس العمل بازیکنان والیبال نشسته را در 6 جهت مختلف مورد ارزیابی قرار دهد. دستگاه سنجش زمان واکنش شش ضلعی وسیله ای است که با استفاده از شش سنسور مستقر در کف زمین و یک پانل المپ در جلوی ورزشکار ، زمان واکنش را اندازه گیری می کند. هنگامی که المپ مربوط به هر سنسور روشن شود، ورزشکار باید در کمترین زمان ممکن آن را لمس نماید. این دوره زمانی به عنوان زمان واکنش اندازه گیری شده و نمایش داده می شود.

    کلیدواژگان: والیبال نشسته، ورزشکار، دستگاه شش ضلعی، زمان عکس العمل
  • علی فتاحی، راضیه یوسفیان ملا*، میترا عاملی صفحات 69-75

    در میان مهارت های بازی والیبال، دفاع روی تور و اسپک بالاترین سهم را در موفقیت های تیمی برعهده دارند. بدین منظور بررسی پرش دفاع روی تور در اسپکرهای قدرتی و سرعتی با هدف بهبود عملکرد و پیشگیری از بروز آسیب در طی این مهارت حایز اهمیت است. هدف از مطالعه حاضر تحلیل سه بعدی متغیرهای منتخب کینتیکی و ایمپالس بین اسپکرهای قدرتی و سرعتی والیبال هنگام اجرای پرش در دفاع روی تور بر پایه روش انتگرال گیری بود. 21 اسپکر جوان تیم ملی والیبال (11 اسپکر سرعتی و 10 اسپکر قدرتی) به عنوان آزمودنی در این پژوهش انتخاب و مهارت دفاع روی تور را اجرا نمودند. داده های مورد بررسی پرش از طریق صفحه نیرو از فواصل زمانی بین حداکثر تا حداقل نیروی عکس العمل عمودی ثبت شده توسط دستگاه در نظر گرفته شد. میانگین، بیشینه و کمینه میزان نیروی عکس العمل زمین به صورت سه بعدی (Z ،Y ،X) از خروجی سیستم صفحه نیرو و میزان ایمپالس سه بعدی (Z ،Y ،X) نیزاز طریق محاسبه مساحت سطح زیر منحنی نیرو - زمان بدست آمدند. از آمار توصیفی برای محاسبه میانگین و انحراف معیار، از آزمون شاپیرو-ویلک برای بررسی نرمال بودن توزیع داده ها و از آزمون t مستقل برای مقایسه تفاوت میانگین متغیرهای بین دو گروه اسپکرها در حین پرش روی تور استفاده شد. نتایج نشان دهنده این بود که اسپکرهای قدرتی در جهات قدامی-خلفی (X) و عمودی (Z) میانگین نیروی بیشتری را جذب می کنند، اما اسپکرهای سرعتی، ایمپالس بیشتری در جهت عمودی (Z)بر اندم تحتانی انها وارد شده و همچنین مدت زمان بیشتری را جهت پرش در بین دامنه کمینه و بیشینه نیروی وارده، نشان می دهند (05.0 <p). تفاوت های ذکر شده در میان دو گروه از اسپکرهای قدرتی و سرعتی، می تواند برای ورزشکاران و مربیان با رویکرد مدیریت و طراحی برنامه های تمرینی و آموزشی به منظور بهنیه سازی عملکرد والیبال و کاهش میزان بروز آسیب ها سودمند باشد.

    کلیدواژگان: کینتیک، ایمپالس، اسپکر، پرش دفاع روی تور، والیبال، بیومکانیک
  • امیرعلی جعفرنژادگرو*، میلاد پیران حمل آبادی، آیدین ولی زاده اورنج صفحات 76-82

    هدف از این مطالعه طراحی کوله پشتی کیفوز با قابلیت نشان دادن فشار و حفظ انحنای ستون فقرات برای افرادی است که به مدت طولانی از کوله پشتی استفاده می کنند. این کوله پشتی مانند بریس تراکوالمبوساکرال طراحی شده است. طراحی آن به نحوی می باشد که فشار را به طور مناسب و یکنواخت بر روی شانه ها توزیع می کند و برای همه سنین مناسب می باشد این کیف دارای دو فلز برای حفظ انحنای طبیعی ستون فقرات و بند های قابل تنظیم در قسمت جلوی تنه و جلوی شکم است. کوله پشتی از سه باند پارچه ای، یک مدار الکتریکی متشکل از سه سنسور خمش و یک سنسور فشار و همچنین دو فلز پایدار کننده ستون فقرات تشکیل شده است. برای برقراری ارتباط بین سنسور های کوله پشتی، اطلاعات مربوط به درجه انحنای را از طریق سنسورهای خمش و برای نمایش فشار وارده، سنسور فشار این اطلاعات را در برنامه تلفن همراه طراحی شده (موبایل آپ) نشان می دهد. طراحی این مدار و کاربرد آن به گونه ای است که اگر مقدار انحنا و فشار بیش از حد مجاز باشد، از طریق سنسور ویبره به فرد اطلاع می دهد تا انحنای طبیعی ستون فقرات را حفظ کند و میزان بار کیف را طبق وزن مشخص شده تنظیم کند. برای استفاده از این قابلیت، باید مدار الکترونیکی را روشن شود، سپس از طریق بلوتوث به مدار متصل شود تا ارتباطی بین مدار و برنامه تلفن همراه برقرار شود. کوله پشتی کیفوز با قابلیت اندازه گیری فشار و حفظ انحنای ستون فقرات طراحی شده در مطالعه حاضر می تواند در برنامه های آموزشی اصلاحی، حمل تجهیزات کلاس و همچنین تجهیزات ورزشی مورد استفاده قرار گیرد. سیستم هشدار و نمایش فشار بر روی ستون فقرات، این کوله پشتی را به یک کوله پشتی راحت و کاربر پسند تبدیل کرده است.

    کلیدواژگان: کیفوز، بریس، برنامه موبایلی، کوله پشتی
  • صفورا قاسمی*، حیدر صادقی صفحات 83-92

    با توجه به اینکه حفظ سطح بهینه تراکم معدنی استخوان در طی دوران پریمنوپوز در کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان و شکستگیهای متعاقب آن در دوران پست منوپوز مهم میباشد، هدف از انجام مطالعه حاضر، اثر محیط های تمرینی مختلف بر تراکم استخوان ران زنان پریمنوپوز بود. در این تحقیق نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون، 40 زن پریمنوپوز 40 تا 45 سال در چهار گروه 10 نفره (گروه تمرین در آب، خشکی، ترکیبی و کنترل) تقسیم شدند. گروه های تمرینی 12 هفته فعالیت ورزشی سه بار در هفته و هر جلسه 70 دقیقه انجام دادند. تراکم استخوان ران آزمودنیها قبل و پس از 12 هفته توسط دستگاه سنجش تراکم استخوان دگزا مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، تحلیل واریانس یکراهه، تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبیLSD در سطح معناداری 05/0≥P ،با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شد. تراکم استخوان ران در گروه تمرین ترکیبی افزایش معناداری نشان داد (05/0>P) لیکن در گروه کنترل افت دانسیته استخوان مشاهده شد (05/0>P). تراکم استخوان کل هیپ و گردن فمور در گروه تمرین در آب، گروه تمرین در خشکی و گروه تمرین ترکیبی در مقایسه با گروه کنترل اختالف آماری نشان داد (05/0>P).با توجه به اینکه تفاوت در بین گروه های تمرینی در محیط آب و خشکی مشاهده نشد، تمرین در هر محیطی به زنان پریمنوپوز توصیه میشود. زیرا تمرینات تحمیل وزن در هر سه نوع محیط تمرینی باعث جلوگیری از پیشروی کاهش تراکم استخوان در سنین پریمنوپوز، میشود.

    کلیدواژگان: تراکم استخوان، تمرین در آب، تمرین در خشکی، تمرین ترکیبی، پریمنوپوز
  • سجاد پاشائی*، میر داوود حسینی، فاطمه عبدوی، مهرداد محرم زاده، جیاف دیکسون صفحات 93-103

    فناوری و تکنولوژی سیستمهای اطلاعات مدیریت، یک استراتژی کلی برای مقابله با پیچیدگی اطلاعات بیش از حد و ارتباطات پراکنده است. هدف از این تحقیق بررسی نقش تکنولوژی سیستمهای اطلاعات مدیریت بر عملکرد سازمانهای ورزشی است. در روش کمی از پرسشنامه استفاده شده است. متغیرهای MIS کیفیت سیستم اطلاعات (ISQ) ،استراتژی سیستم اطلاعات (ISS) و اندازه سازمانی بودند. جامعه آماری شامل مدیران و کارکنان اداره ورزش و جوانان تبریز(050 نفر) بودند. داده ها با استفاده از SPSS و مدل معادله ساختاری PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مدل معادلات ساختاری به کار گرفتهشده، مدل نظری قوی برای پیش بینی موفقیت مدیریت سیستمهای اطلاعاتی است. به طور دقیقتر، نتایج تاثیرات مثبت و قابل توجه ISQ ،ISS و اندازه سازمانی بر عملکرد سازمان را نشان داد. این بدان معنی است که هرچه تکنولوژی سیستمهای اطلاعات مدیریت بالاتر باشد، عملکرد سازمان نیز باالتر است. بنابراین، در صورت اجرای صحیح سیستمهای اطلاعات مدیریت، رضایتمندی کاربران را در پی خواهد داشت؛ همچنین این سیستم خطاهای اداری را کاهش داده و به مراحل تصمیم گیری کمک می- کند.

    کلیدواژگان: سیستمهای اطلاعات مدیریت، ارتباطات، عملکرد سازمانی، استراتژی
  • نادر نخودچی*، مهسا سادات حسینی، زهرا عطاران ایرج، امیرحسام رحیمی صفحات 104-113

    عوامل متعددی از جمله استراتژی متفاوت زنان در هنگام فرود سبب شیوع بیشتر آسیب لیگامان متقاطع قدامی (ACL) در مقایسه با مردان شده است. امروزه ورزشکاران از انواع تکنیک های تیپینگ جهت پیشگیری از آسیب لیگامان استفاده میکنند. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر کینزیوتیپ به روش تسهیل همسترینگ و مهار عضله کوادری سپس بر منتخبی از متغیرهای بیومکانیکی موثر بر آسیب ACL در زنان جوان فعال سالم می باشد. بدین منظور اطلاعات کینماتیکی و کینتیکی 18 زن جوان سالم (سن 16/1±94/19 سال، قد 14/2±167 سانتیمتر، وزن 72/3±33/58 کیلوگرم) شامل میزان فلکشن و ابداکشن زانو در لحظه تماس اولیه پا با زمین، حداکثر میزان فلکشن و ابداکشن زانو و حداکثر نیروی برشی قدامی در سه حالت: بدون تیپ، با استفاده از کینزیوتیپ شم و کینزیوتیپ به روش تسهیل همسترینگ و مهار عضله کوادری سپس در هنگام فرود تک پا به وسیله سیستم پردازش حرکت SIMI و صفحه نیروKISTLER مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که استفاده از کینزیوتیپ سبب افزایش معنادار فلکشن زانو در لحظه تماس اولیه پا با زمین و کاهش حداکثر نیروی برشی قدامی شد(05.0<p).با توجه به نتایج تحقیق می توان بیان داشت این تکنیک تیپینگ از طریق افزایش زاویه فلکشن زانو در لحظه تماس اولیه با زمین و کاهش نیروی برشی قدامی می تواند سبب کاهش احتمال بروز آسیب ACL در زنان جوان سالم شود. با این حال به نظر می رسد این تکنیک قابلیت کاهش عوامل خطرزای بروز آسیب لیگامان در صفحه فرونتال را ندار

    کلیدواژگان: کینزیوتیپ، بیومکانیک، لیگامان متقاطع قدامی
|
  • Farid Pakzad Hassanlou, Javad Vakili *, Saeed Nikokheslat Pages 1-10

    The American College of Sports Medicine recommends moderate to high load resistance training to improve training adaptations. However, use of moderate to high loads are often not feasible in clinical populations. Blood flow restriction (BFR) training is a simple and practical way for older and middle-aged people to prevent the negative consequences of aging. Thus, this paper documents the design and implementation of a training program to improve adaptations of anabolic hormonal agents and muscle strength induced by resistance training with BFR in middle-aged individuals. In this semi-experimental study design, 20 (age 48.55±2.11 years) untrained middle-aged males were selected. Subjects were randomly divided into two groups: BFR and traditional resistance training (RES). Subjects in the 4-weeks BFR protocols performed knee extension and leg press at 20% 1-RM intensity, and the non-BFR training group performed the same movements at 80% 1-RM intensity. Blood samples were also taken to measure growth hormone and insulin-like growth factor-1. Levels of GH (P=0.001) and IGF-I (P=0.001) was significantly increased in all groups following the four weeks of resistance training with or without BFR. However, increase of GH concentrations in BFR group were significantly higher than RES group (P= 0.04). Also, there was no different between groups for IGF-I (P=0.54). It seems likely that performing resistance training with BFR during middle age is a good way to delay the adverse effects of aging on anabolic hormonal factors.

    Keywords: Blood flow restriction, anabolic hormones, 1-mamximum repetition, middle-age males
  • Morteza Madadi Shad *, MohammadBagher Hanifeh, HamidReza Momen Pages 11-18

    The purpose of this study was to determine how far an arch support foot orthosis can affect lower limb joint angular accelerations during normal gait.In this study, sixteen male healthy volunteers were selected as participants.  Subjects performed 12 walking trials at a self-selected walking speed while 3-dimensional kinematic data were collected for two conditions: shod with no orthoses, and shod with orthoses. Our results showed that the use of foot orthoses decreased the peak ankle angular acceleration during dorsiflexion (p= 0.034). No significant difference was found in the values of knee angular accelerations between the two walking conditions (p>0.05). Furthermore, the subjects experienced a reduction in hip angular acceleration during extension in response to the application of foot orthoses (p=0.027). It seems that the use of arch support foot orthoses is effective to improve lower limb kinematics during walking and it can prevent overuse injuries in the lower extremity.

    Keywords: foot orthosis, angular acceleration, Walking
  • MohammadHasan Bijarchian, Mahdi Majlesi *, Elaheh Azadian Pages 19-28

    In previous studies, the effect of lateral wedge insole on gait variables in people with medial knee osteoarthritis has been studied. However, No study was found to examine the effect of insole slope. This study was sought to assess the effect of increasing the angle of lateral wedge insole on spatiotemporal gait parameters in patients with medial knee osteoarthritis.Ten individuals with medial knee osteoarthritis and 10 healthy subjects with similar age, height and mass were selected. The spatiotemporal gait parameters of subjects were calculated in four walking conditions (walking barefoot, walking while wearing shoes with 0°, 5°, 11° insoles). Repeated measures and t-test was used in case of intragroup comparison and MANOVA in case of intergroup comparison. The main effect of insole had a significant effect on walking speed (p = 0.000). Walking speed in wearing shoes with 0° and 5° insoles were significantly higher than other condition. The intragroup analysis showed that walking speed, Double Support time, percent of foot off, and stride and step length in walking barefoot were significantly less than walking while using insoles in both groups. The speed of walking, stride and step length in barefoot conditions showed a significant difference between the two groups (p < 0.05). These findings imply that the use of insole was a similar effect in affected and non- affected limb. To increase the efficiency of gait, according to the results, recommended using laterally wedged insoles in people with medial knee OA.

    Keywords: Knee, Osteoarthritis, Insoles, Gait, Spatiotemporal parameters
  • Muhammad Gandomkar, Reza Sarang *, Ziba Gandomkar Pages 29-37

    Smartphones have wide range of sensors such as gyroscopes or inertial sensors, which can be used for recognizing and tracking exercises. A framework, called TrainingPal, was proposed to automatically identify five types of cardio exercises and five types of resistance exercises. Included exercises were running, walking, rowing, using elliptical machine, and jumping jack. Sit-up, bench dip, push-up, squat, and lunge were included as popular resistance exercises. In addition to recognition of each exercises, the proposed framework was able to count number of repetitions of each exercise. To train and test the proposed framework, data was collected from Samsung Galaxy S7 edge, which was attached to the outer side of arm approximately 10 to 12 cm below the shoulder. To avoid overfitting, we used leave-one-subject-out cross validation. An overall accuracy of 91.71% was achieved in identifying different types of exercises. The accuracy ranged from 100% for push-ups to 60.33% for bench dips. The accuracy of the proposed framework in counting the exercises was 90%. The results suggested that the proposed framework can be used for identifying and tracking of the included exercises. The framework can be extended to other wearable devices.

    Keywords: Exercise recognition, Exercise tracking, Inertial sensors, Smartphone
  • Sajjad Pashaie, Fatemeh Abdavi *, Yaghob Badriazarin, Salvatore Cincimino, Mücahit Fişne Pages 38-48

    Over the past decades, sport venues have increased their investments in Customer Relationship Management (CRM) realm. The investment ranges from strategy development to software implementation and other applications which will help attract new customers, maintaining and growing existing programs. Accordingly, the aim of this study was to design the CRM technology model in the sports services sector of East Azerbaijan province based on individual narratives and personal experiences of 10 managers and 384 sports customers in the province during in-depth interviews by using foundation data theorizing method. Their views on the relationship between CRM technology and sport venues were recorded and analyzed. Findings indicate that recognition of customer and market, attracting customer, maintaining and developing customer are among the consequences of implementing CRM technology in sports venues. Also, respondents agreed that the most important elements of customer relationship are committed (7.20), satisfaction (6.30) and performance (4.70). Therefore, having a CRM system can help for better decision making in terms of service delivery, increasing intra-organizational communication, reducing costs, attracting and maintaining customers.

    Keywords: Venues, Services, CRM, Success Model, Sport
  • Farideh Babakhani *, Mona Heydarian, Mohamadreza Hatefi Pages 49-59

    Ankle sprain is one of the most common injuries during a physical activity, which may lead to instability and affect athletes’ performance. The present study aimed to investigate the immediate effects of kinesiotape and wobble balance board trainings on ankle joint position sense of individuals with Functional Ankle Instability (FAI). A total of 48 male athletes with FAI voluntarily participated in this study and were stratified into four groups including kinesiotape, wobble board, combined, and control groups. The pre-test was performed by Position sense at angles of (Plantarflexion 10°and 30°) using a gyroscope. Following the intervention, the post-test was taken from the subjects. Four-way repeated measures Analysis of Variance (ANOVA) followed by the post hoc analysis with Bonferroni’s test was conducted to compare the groups. In addition, paired sample t test was used to assess the intragroup variable. The results indicated statistically significant differences in applying immediate kinesiotape, wobble board training, and the combination of the two methods in 10 ° and 30 ° of plantar flexion (p≤0.05). However, there was no statistically significant difference between the practice groups (p≥0.05). Based on the findings, one-session exercises by wobble board and kinesiotape, as well as the combination of taping and wobble board could be considered as an effective intervention for preventing and reducing injury separately. However, no significant difference was observed among the three training programs.

    Keywords: Ankle instability, kinesiotape, Position sense, Wobble board
  • Shirin Yazdani *, Farid Pakzad Hassanluo Pages 60-68

    Sitting volleyball is one of the most popular Paralympic sports, which requires special movement and physical fitness factors according to the rules of the race. Reaction time is one of the most important physical fitness factors for players of sitting volleyball. Mostof the devices and tests used to evaluate this factor are common among healthy athletes. However, in para athlete sports such as sitting volley, there are limited devices for evaluation and conditioning them. The specialization of physical fitness tests and devices for para athletes in each sport has an important role in the evaluating, preparing and success of the teams. In sitting volleyball, it is very important for athletes to move their body at different directions to reach the ball and have a suitable reaction. So, the aim of this study was to design and manufacture a system which could evaluate the reaction time of sitting volley players at 6 different directions. The hexagonal reaction time measuring system is a device that measures the reaction time by using six sensors located on the floor and a lamp panel in front of the athlete. When the lamp of each sensor turns on, the athlete should touch it in the shortest time by pushing himself at the given direction. This time period is measured and displayed as the reaction time.

    Keywords: Sitting volleyball, Athlete, Hexagonal system, Reaction Time
  • Ali Fatahi, Razieh Yousefian Molla *, Mitra Ameli Pages 69-75

    Within the volleyball game skills, Block and Attack are presenting the highest correlation with success, independent of the game phase. Monitoring block jump actions in middle and wing attackers are crucial to improve performance and avoid injuries during this skill, therefore the aim of this study was to investigate the 3-Dimensional analysis of selected kinetics and impulse variables between middle and wing volleyball attackers during block jump based on integration method. 21 healthy junior volleyball players of the national team (11 wing attackers and 10 middle attackers) were selected to participate in this study. The athletic task was Block Jump, performed by middle and wing volleyball attackers. The 3-Dimentional average, maximum and minimum of GRF (Average Force (X, Y, Z), Maximum Force (X, Y, Z), and Minimum Force (X, Y, Z)) were obtained from Force plate system output directly and 3-Dimentional impulse (X, Y, Z) were calculated by integrating force with respect to time. Also, time between two minimum and maximum GRF’s peaks (Time between Two Peaks) were calculated for each jump. Average Mean and Standard Deviation were used for descriptive analysis. Shapiro-Wilk test was used for the normality of data. If so, an Independent t-test was performed to compare any differences of variables in three-dimension between two attackers’ groups during block jump. The results highlight that middle attackers have greater average force in Anteroposterior (X) and vertical (Z) directions during block jumps, but wing attackers show larger impulse in vertical (Z) direction as well as greater time duration between minimum and maximum force peaks (p < 0.05). These specific differences in variables of two groups may be useful for physical trainers coaches and specialists who will be able to manage task constrains to design proper training programs for optimal performance and minimizing related injuries.

    Keywords: kinetics, Impulse, Volleyball Attackers, Block Jump, Biomechanics
  • AmirAli Jafarnezhadgero*, Milad Piran Hamlabadi, Aydin Valizadeh orang Pages 76-82

    The aim of this study was to design a kyphosis backpack with the ability to show the pressure and maintain the curvature of the spine for people who use backpacks for a long time. This backpack is designed with tracholambosacral brace. It is designed to distribute good pressure on the shoulder, which is suitable for all ages and has two metals to maintain the natural alignment of the spine and adjustable straps on the front of the trunk and front of the abdomen. The backpack consists of three fabric bands, an electrical circuit consisting of three bending sensors and a pressure sensor, as well as two stabilizing metals. Designed to communicate between sensors in a mobile backpack (mobile app) that displays information about its degree of curvature through bending sensors. In order to display the amount of pressure, the pressure sensor also shows this information on the mobile phone. The design of this circuit and application is such that if the amount of curvature and pressure is more than the allowable limit, it informs the person through vibration so that it can maintain the normal level of the spine and also adjust the bag load. To use this feature, the application must turn on the electronic circuit, then connect to the circuit via Bluetooth to establish a connection between the circuit and the mobile application. The kyphosis backpack with the ability to measure pressure and maintain the curvature of the spine designed in the present study can be used in correctional training programs, carrying classroom equipment as well as sports equipment. The warning system and display of the pressure on the spine, makes this backpack a comfortable and user-friendly backpack.

    Keywords: Kyphosis, Brace, Mobile App, Backpack
  • Safoura Ghasemi*, Heydar Sadeghi Pages 83-92

    Considering that maintaining the optimal level of bone mineral density during premenopausal period is important in reducing the risk of osteoporosis and subsequent fractures during postmenopausal period, the aim of the present study was to evaluate the effect of different training environments on femoral bone density in premenopausal women. In this quasi-experimental study with a pretest-posttest design, 40 premenopausal women aged between 40 to 45 years were divided in four groups, 10 people in each group (exercise group in water, land, combined and control). Exercise groups performed 12 weeks of exercise three times a week 70 minutes per session. The subjects’ femoral bone density was measured before and after 12 weeks by DEXA bone density measurement device. Data were analyzed using descriptive statistics, one-way analysis of variance, analysis of covariance and LSD post hoc test at a significance level of P≤0.05, using SPSS software version 24. Femoral bone density showed a significant increase in the combined exercise group (P <0.05) but in the control group a decrease in bone density was observed (P <0.05). Total bone density of hip and femoral neck showed statistical differences in water exercise group, land exercise group and combined exercise group in comparison with control group (P <0.05). Given this there was no difference between the exercise groups in water and land environment, exercise in any environment is recommended for premenopausal women. Because weight training exercises in all three types of training environments prevent the progression of bone mineral density in premenopausal ages.

    Keywords: Knee, Bone density, Water-based exercise, Land- based exercise, Combined exercise, Premenopause
  • Sajjad Pashaie *, Mir Davood Hoseini, Fatemeh Abdavi, Mehrdad Moharramzadeh, Geoff Dickson Pages 93-103

    Technology and management information systems are a general strategy for dealing with the complexity of too much information and fragmented communications. The aim of this research is to investigate the role of management information systems (MIS) technology on the performance of sports organizations. The quantitative method used the questionnaire-survey. The MIS variables were information system quality (ISQ), information system strategy (ISS), and organizational size. Fifty participants were recruited from the Sports and Youth General Administration in Tabriz, Iran. Data were analyzed using SPSS and PLS structural equation model. The proposed model was supported by empirical data. More specifically, the results also showed positive and significant effects of ISQ, ISS, and organizational size on organizational performance; which implies that the higher the management information systems, the higher the organizations performance. Therefore, if management information systems are implemented properly, it will lead to user satisfaction; the system will also reduce administrative errors and assist in organizational decision-making.

    Keywords: Management Information Systems, Communication, Organizational Performance, Strategy
  • Nader Nokhodchi*, Mahsasadat Hosseini, Zahra Attaran Iraj, Amirhessam Rahimi Pages 104-113

    The Anterior Cruciate Ligament (ACL) rupture is more prevalent among women due to several reasons such as women’s different landing strategies. Today, many athletes use varying taping techniques to prevent ACL injury. This study aims to investigate the effect of facilitating hamstring and inhibiting quadriceps through Kinesio-tape on biomechanical variables that contribute to ACL injuries. The subjects included 18 active healthy women (age: 19.94±1.16 years, height: 167±2.14 cm, weight: 58.33±3.72 kg). Kinetics and kinematics data, including the angle of knee flexion and knee abduction in initial foot contact, maximum knee flexion and abduction, and peak anterior shear force, were collected in three conditions (without tape, with sham Kinesio-tape, and Kinesio-tape with facilitation of hamstring and inhibition of quadriceps) in landing maneuver. The Simi motion analysis system and the Kistler force plate were used to collect data. The results revealed that the application of the Kinesio-tape caused a significant increase in the angle of knee flexion in the initial contact and peak anterior shear force in a single leg drop jump (P <0.05). In conclusion, this Kinesiotaping technique can affect some contributory variables to ACL rupture by increasing the angle of knee flexion and maximum shear force, hence lead to reduced rates of injury in active healthy women. However, it seems that this technique is unable to reduce the ACL rupture risk factors in the frontal plane.

    Keywords: Kinesio-tape, Biomechanics, Anterior Cruciate Ligament