فهرست مطالب

نشریه کاوش های جغرافیایی مناطق بیابانی
سال هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد شریفی پیچون*، کمال امیدوار، زینب میری صفحات 1-27
    هدف از این پژوهش، بررسی مورفولوژی تپه های ماسه ای واقع در ریگ زرین در شمال شرق شهر یزد و انطباق آن با داده های باد منطقه است. برای انجام این پژوهش، پس از ترسیم نقشه انواع اشکال تپه های ماسه ای، مورفولوژی آن ها با جهت باد غالب ایستگاه های پیرامون ریگ تطبیق داده شد. نتایج نشان داد که تپه های ریگ زرین، مورفولوژی متنوعی داشته و بیشتر انواع تپه ها شامل تپه های ساده، سیف، برخان، هرم، تپه های مرکب و پیچیده را شامل می شود. تنوع و پیچیدگی این تپه ها نشان دهنده تغییرپذیری شدید بادها به شکل فصلی، سالانه و دوره ای است و با داده های باد هیچ کدام از ایستگاه های پیرامون ریگ مطابقت ندارد. درواقع، به دلیل اختلاف ارتفاع کویرهای ایران مرکزی با مناطق کوهستانی بالادست، مناطق کویری ایران اغلب به عنوان مراکز کم فشار حرارتی در سطح زمین عمل می کنند. تجمع حجم زیادی از ماسه در بخش جنوب شرقی ریگ و شکل گیری تپه های ستاره ای مرتفع در آن نشان دهنده دخالت بادهای غالب شمال غربی در فصل گرم، بادهای فرعی جنوب شرقی منطقه و هم افزایی نیروی باد همگرای محلی است.
    کلیدواژگان: ریگ زرین، مورفولوژی، برخان، باد، تپه ماسه ای
  • کیومرث حبیبی*، مصطفی بهزادفر، مهدی سعیدی، فائزه ترابی نژاد صفحات 29-53

    شرایط آب و هوایی حاکم بر فضاهای شهری مناطق گرم و خشک همواره ایجاب می کند که در فرایندهای برنامه ریزی و طراحی شهری متناسب با شرایط مذکور ساماندهی شوند تا کیفیت حضور پذیری آن ها در حد مطلوب واقع شود. این در حالی است که اکثر مطالعات صورت گرفته تاکنون و رویه های اجرایی دستگاه های ذی ربط برای ارتقاء حضور پذیری فضاهای مذکور، متناسب با مدل مفهومی کارآمد نیست و در مقایسه با مناطق دیگر از حضور پذیری و سرزندگی مطلوبی برخوردار نیستند. بر این اساس پژوهش حاضر در پی تبیین ابعاد و شاخص های موثر بر ارتقاء حضور پذیری فضاهای شهری در نواحی گرم و خشک می باشد و هدف آن، ارایه چارچوب مدل مفهومی ارتقاء حضور پذیری و طراحی آن برای نمونه مطالعاتی (خیابان حکیم) است. پژوهش پیش رو به لحاظ هدف بنیادی-کاربردی است و روش آن بر مبنای رویکرد آمیخته (کمی-کیفی) می باشد. تبیین شاخص های محیطی موثر بر حضور پذیری و تعیین اهمیت آن ها بر مبنای تکنیک دلفی و آنتروپی شانون انجام شده و برای سنجش وضع موجود مورد مطالعاتی، از آزمون تی تک نمونه ای استفاده شده است. یافته های پژوهش، حاکی از آن است که ابعاد زیست بوم، کارکرد، اجتماع، ریخت، فضا، ادراک و منظر به ترتیب جزء ابعاد مهم و تاثیرگذار در حضور پذیری فضاهای شهری مناطق گرم و خشک می باشند که مجموعا دربردارنده 31 شاخص گوناگون هستند. سنجش وضع موجود خیابان حکیم شهر اصفهان متناسب با ابعاد مذکور و شاخص های آن صورت گرفته و درنهایت بر مبنای این سنجش، چارچوب طراحی شهری و سازمان عملکردی- فضایی برای محدوده مطالعاتی ارایه شده است تا در سکانس های سه گانه تعریف شده برای خیابان حکیم، حضور پذیری ارتقاء یابد.

    کلیدواژگان: مدل مفهومی، حضور پذیری، اقلیم گرم و خشک، خیابان حکیم
  • مهدی ابوطالبی نصر آبادی، محمدحسین مختاری*، محمدعلی حکیم زاده، صلاح شاه مرادی صفحات 55-80

    رطوبت خاک، بسیاری از فرایندها را در سیستم آب و هوایی کنترل  نموده و یک متغیر بسیار مهم در این سیستم به حساب می آید. همچنین رطوبت خاک یکی از پارامترهای بنیادی محیط زیست است که بر زندگی گیاهی، جانوری و میکروارگانیسم ها مستقیما تاثیرگذار بوده و نقش عمده ای در تبادلات انرژی بین هوا و خاک ایفا می کند. هدف از انجام این تحقیق امکان برآورد تغییرات رطوبت سطحی خاک با استفاده از داده های حرارتی سنجنده های ماهواره ای چند زمانه مودیس (داده های صبح و عصر سنجنده دو ماهواره ترا و آکوا) و با محاسبه اینرسی حرارت ظاهری  می باشد. در این پژوهش از تصاویر مودیس در دو بازه زمانی مختلف، یکی در بازه 19/11/1397 تا 25/11/1397 و بازه دیگری در فصل تابستان یعنی 13/05/1397 تا 18/05/1397 در منطقه مرتاضیه استان یزد استفاده شده است. همچنین از شاخص رطوبتی دما- پوشش گیاهی که بیشترین استفاده را در تحقیقات گذشته در بررسی رطوبت خاک داشته،برای ارزیابی دقت استفاده شده است. نتایج این تحقیق، دقت مناسب داده های ماهواره ای در برآورد شاخص رطوبتی حاصل از اینرسی حرارت ظاهری را نشان داد. همچنین بین شاخص خشکی دما- پوشش گیاهی و اینرسی حرارت ظاهری در روزهای مشخص، رابطه خطی برقرار شد و مقدار خطا در روز 16/05/1397 به میزان 15/0= RMSE و 86/0=R2 و در روز 20/11/1397 میزان 18/0= RMSE و 76/0=R2 بوده است. نتایج همچنین بیانگر آن است که بین اینرسی حرارت ظاهری و تغییرات رطوبت سطحی خاک رابطه خطی و مستقیمی وجود دارد.

    کلیدواژگان: دمای سطح زمین (LST)، شاخص پوشش گیاهی تفاضلی نرمال شده (NDVI)، رطوبت خاک، اینرسی حرارت ظاهری، منطقه مرتاضیه
  • علی حسینی*، پژمان رضایی، علی مومنی صفحات 81-111
    سکونتگاه های غیررسمی به عنوان یک چالش مهم اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و مدیریتی، بسیاری از شهرهای جهان به ویژه شهرهای بزرگ کشورهای درحال توسعه از جمله ایران را درگیر کرده است. تقریبا تمام مادرشهرها و شهرهای بزرگ در ایران با این پدیده و پیامدهای منفی آن روبرو هستند. براین اساس، هدف این تحقیق بررسی وضعیت اسکان غیررسمی در ابعاد چهارگانه اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و مدیریتی در محله فرودگاه شهر یزد می باشد. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری این تحقیق شامل تمام خانوارهای ساکن محله فرودگاه شهر یزد و حجم کل نمونه جهت گردآوری داده ها 313 مورد است. نتایج تحقیق نشان می دهد که نیمی از پاسخ دهندگان، کمتر از دو دهه است که در محله فرودگاه اسکان یافته اند؛ از این رو این محدوده، محله مهاجرنشینی با ریشه روستایی محسوب می شود. وضعیت ابعاد پایداری در این محله نشان از آن دارد که در بعد اجتماعی، پایداری در حد متوسط (7/50)، در بعد اقتصادی، ناپایدار (5/38)، در بعد کالبدی، متوسط (1/53) و در بعد مدیریتی نیز وضعیت متوسط (3/48) دارد. پایداری مجموع ابعاد فوق نیز با امتیاز 7/47 در سطح متوسط ارزیابی شده است. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نیز به وضعیت نامناسب ابعاد چهارگانه پایداری اشاره دارد. باتوجه به تحلیل های انجام شده می بایست اقدامات توانمندسازی مجدد در راستای بهبود شرایط افراد در این محله انجام شود. ازاین رو لازم است زیرساخت های کالبدی، تعامل و همبستگی محله ای، شرایط گروه های سنی و خواست آنها، مدیریت یکپارچه و مشارکت شهروندان به صورت جدی در برنامه ریزی های ارتقاء و توانمندسازی لحاظ گردد.
    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، پایداری محله ای، مهاجرت، شهر یزد
  • محمدحسین سرایی*، یحیی علیزاده شورکی، محمدرضا رضایی صفحات 113-131

    گردشگری از ابزارهای مهم توسعه در جهان معاصر است. به گونه ای که بسیاری از کشورهای جهان در سیاست ها و برنامه ریزی های خود، توجه ویژه ای به گردشگری به عنوان ابزاری موثر برای ادامه روند توسعه سیاسی، فرهنگی و اقتصادی دارند. آینده پژوهی به عنوان رویکردی نوین در شناخت تحولات آینده مطرح است که در ترسیم آینده گردشگری پایدار نیز می تواند سهم بسزایی داشته باشد. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف، کاربردی، ازنظر روش، ترکیبی از روش های کتابخانه ای و پیمایشی و ازنظر ماهیت بر اساس روش های جدید علم آینده پژوهی، تحلیلی و اکتشافی است که با به کارگیری ترکیبی از مدل های کمی و کیفی، قصد دارد به شناسایی عوامل اصلی و ترسیم آینده های محتمل و مطلوب در گردشگری پایدار شهر میبد پرداخته و با ارایه سناریوهای ممکن توسعه آتی گردشگری شهر میبد، بر اساس دو شاخص احتمال و مطلوبیت، این سناریوها را اولویت بندی نماید. این پژوهش در سه مرحله شامل تعیین شاخص های کلیدی از طریق روش دلفی، شناسایی پیشران های حیاتی از طریق نرم افزار میک مک و بر پایه روش تحلیل اثرات متقاطع و تدوین سناریوهای مختلف انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق، شامل تعدادی از متخصصان جغرافیا و برنامه ریزی شهری و منطقه ای، گردشگری و کارشناسان خبره اجرایی استان و شهرستان یزد، بوده است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که از میان 14 عامل کلیدی، 5 پیشران حیاتی (جاذبه، تاریخ، اقتصاد، مدیریت و برنامه ریزی) به عنوان عوامل و پیشران های کلیدی توسعه صنعت گردشگری شهر میبد محسوب می شود که بر این مبنا پیشران های حیاتی در 3 حالت با سه وضعیت تدوین شده و 82 درصد وضعیت ها نشان از مطلوبیت گردشگری  ایدار داشتند. درنتیجه مطلوب ترین سناریوی پیشنهادشده، سناریوی میبد طلایی بوده که مبتنی بر ایجاد  مکانات رفاهی و تنوع جاذبه های گردشگری همراه با مدیریت و برنامه ریزی مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، آینده پژوهی، سناریو نگاری، عدم قطعیت، شهر میبد
  • صدیقه لطفی*، علی محمدنژاد صفحات 133-166

    تغییرات آب و هوایی نتیجه فعالیت های انسانی مثل مصرف سوخت های فسیلی و تغییرات کاربری زمین است. درحالی که شهرها تنها 2 درصد مساحت کره زمین را اشغال می کنند، مسیول انتشار 71 تا 76 درصد دی اکسید کربن جهانی هستند. ازآنجاکه الگوی تولید و مصرف اقتصاد ایران برمبنای سوخت های فسیلی است، تمرکز جمعیت و فعالیت در کلان شهرها موجب افزایش مصرف این سوخت ها و انتشار متمرکز گازهای گلخانه ای شده است. هدف پژوهش حاضر، تحلیل و مقایسه رهیافت های تولید- مبنا و مصرف- مبنا در سنجش انتشار گازهای گلخانه ای نواحی شهری و سپس اجرای آن ها در کلان شهر تهران است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی می باشد و داده ها از طریق مطالعات کتابخانه ای گردآوری شده اند. برای سنجش میزان انتشار گازهای گلخانه ای از راهنمای هییت بین دولتی تغییرات آب وهوا 1995 استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، کلان شهر تهران و میزان مصرف انواع سوخت های فسیلی آن در یک بازه زمانی 11 ساله (1384 تا 1395) است. کلان شهر تهران به دلیل الگوی تولید، توزیع و مصرف بر مبنای سوخت های فسیلی و سبک زندگی مرتبط، سرانه بالایی در انتشار گازهای گلخانه ای دارد که آن را به بزرگ ترین کانون انتشار این گازها بدل کرده است.  نتایج محاسبات با خط مشی پنل بین دولتی درباره تغییرات آب وهوا (رهیافت تولید- مبنا) نشان دهنده افزایش سرانه انتشار دی اکسید کربن کلان شهر تهران در یک بازه زمانی 10 ساله است (سرانه 94/4 و 09/5 تن به ازای هر شهروند در سال های 1385 و 1395). همچنین با استفاده از رهیافت مصرف- مبنا، سرانه رد پای کربن هر شهروند تهرانی 77/7 تن در سال به دست آمد. درنهایت، سرانه انتشار دی اکسید کربن کلان شهر تهران با برخی از کلان شهرهای دنیا مقایسه شد که نتایج نشان می دهد که سرانه انتشار دی اکسید کربن تهران بالاتر از کلان شهرهای بزرگ و پرجمعیتی چون ریودوژانیرو، سیول، بانکوک، بوینس آیرس، هنگ کنگ و لندن است. [1]. Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC 1995 guidelines)

    کلیدواژگان: رهیافت تولید- مبنا، رهیافت مصرف- مبنا، کلان شهر تهران، گازهای گلخانه ای
  • سعیده حسین آبادی*، مصطفی یعقوب زاده، مهدیه فروزان مهر صفحات 167-186

    آلودگی هوا در شهرها یکی از مشکلات جدی زیست محیطی است. در کشور ایران چند سالی است که این پدیده دامن گیر مناطق وسیعی شده است و شهرستان زابل به دلیل شرایط خاص ژیومورفولوژی و اقلیمی از کانون های اصلی این پدیده است. در تحقیق حاضر، شهرستان زابل به دلیل وجود پدیده گرد و غبار فراوان در آن به عنوان منطقه مطالعاتی انتخاب گردیده است. با توجه به این که این منطقه در ماه های تابستان خصوصا تیر و مرداد دارای حداکثر میزان گرد و غبار است، روزهای 21 مردادماه 1396 و 14 تیرماه، 4 و 21 مردادماه سال 1397 به عنوان چهار رویداد پر گرد و غبار موردبررسی قرار گرفتند. در این خصوص از تصاویر ماهواره ای سنجنده مودیس استفاده شد و پس از اعمال دو شاخص گرد و غبار آکرمن و TDI روی این تصاویر، مقایسه ای بین نتایج آن ها با یکدیگر و همچنین با نتایج شاخص پوشش گیاهی (NDVI) انجام گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که در هر چهار رویداد موردبررسی، بهترین کارایی مربوط به شاخص TDI بوده و این شاخص نتایج بهتر و قابل قبول تری را در منطقه موردمطالعه با توجه به میزان واقعی گرد و غبار ارایه داده است. همچنین نتایج ارزیابی صحت تصاویر نشان داد که شاخص TDI با دقت قابل قبولی به شناسایی گرد و غبار در منطقه پرداخته است. به گونه ای  که در هر چهار رویداد موردبررسی ریزگردهای با شدت بالا بیشتر در قسمت های شرقی و جنوب شرقی منطقه مطالعاتی وجود داشته است و نقشه NDVI نیز، نشان از رابطه مستقیم پوشش گیاهی منطقه با پدیده گرد و غبار و ضعف پوشش گیاهی در نواحی دارای شدت بالای گرد و غبار دارد.

    کلیدواژگان: شاخص آکرمن، شهرستان زابل، گرد و غبار، مودیس، NDVI
  • سعید حسین آبادی*، محمدرضا پور محمدی، میرستار صدر موسوی صفحات 187-214

    امروزه یکی از دغدغه های برنامه ریزان شهری، رسیدن به پایداری شهری و از آن جمله پایداری اجتماعی است. از نظر نوشهرگرایان، یکی از مهم ترین عوامل کالبدی- فضایی موثر بر پایداری اجتماعی، قابلیت پیاده روی می باشد که بیانگر پتانسیل محیط مصنوع در تسهیل پیاده روی است. از نظر پیروان این رویکرد شهرسازی، قابلیت پیاده روی می تواند به ایجاد جامعه ای سالم و پایدار کمک کند. با توجه به اهمیت بحث، در این نوشتار، تلاش شده که با انجام یک پژوهش پیمایشی، رابطه بین قابلیت پیاده روی و مولفه های پایداری اجتماعی در شهر سبزوار موردبررسی و تحلیل قرار گیرد. حجم نمونه 400 نفر تعیین شده و سهم هر محله از حجم نمونه به تناسب سهم جمعیتی آن در کل شهر محاسبه شده است. روش نمونه گیری در این تحقیق، به صورت تصادفی ساده بوده و جهت تحلیل، از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان دهنده رابطه مثبت قابلیت پیاده روی با متغیرهای تعلق مکانی، رضایت سکونتی و عدالت در دسترسی به خدمات است؛ اما این متغیر با دو بعد دیگر پایداری اجتماعی یعنی احساس امنیت و سرمایه اجتماعی رابطه معنادار ندارد. درمجموع، یافته های پژوهش، رابطه معنادار بین قابلیت پیاده روی و پایداری اجتماعی را تایید می کند؛ بنابراین می توان گفت، افزایش قابلیت پیاده روی محلات شهری می تواند به پایداری اجتماعی کمک کند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، پایداری اجتماعی، قابلیت پیاده روی، شهر سبزوار
  • توحید شیری، کورش مومنی* صفحات 215-242
    ساختن بناهای مذهبی در گذشته با در نظر گرفتن آسایش و راحتی کالبد بنا در برابر شرایط اقلیمی سخت منطقه، مورد توجه معماران بوده است. ساختار مساجد به عنوان یکی از بناهای مذهبی کشورمان، در اکثر نقاط اقلیمی مخصوصا مناطق بیابانی با سقف های گنبدی گوناگون بوده است. این پژوهش به دنبال بررسی عملکرد انواع گنبدهای مساجد مناطق بیابانی به لحاظ فرم و ابعاد در میزان جذب تابش خورشید است. بدین منظور داده های آب و هوایی (دمای خشک و مرطوب، تابش و وضعیت تابش) از ایستگاه های هواشناسی شهرهای اصفهان و یزد طی دوره ی آماری پانزده ساله (1370-1385) استخراج شدند و همچنین نقشه گنبد مساجد از طریق اسناد کتابخانه ای رشته معماری دریافت شده است. در این راستا پنج نمونه از گنبد مساجد مناطق بیابانی (مسجد امام اصفهان، میر چخماق، شیخ لطف الله، سارو تقی و مسجد علی) انتخاب گردیده و سپس گنبدها طبق ابعاد دقیق در نرم افزار رویت 2017 مدلسازی شده است تا میزان جذب تابش خورشید بر سطوح گنبدها در گرم ترین روز سال در سه بازه ی زمانی ساعات 14، 16و 18 برای مناطق بیابانی با استفاده از انرژی پلاس تحت موتور ردینس بدست آید. نتایج نشان داد میزان جذب تابش خورشید بر سطوح گنبدی به فرم و ابعاد آن بستگی دارد. در ساعت 14 گنبدهای با خیز بلند تقریبا 58% و گنبدهای با خیز کم 75% ، در ساعت 16 گنبدهای با خیز کم 68% و گنبدهای با خیز بلند 51% و در ساعت 18 گنبد با خیز بلند 49% و گنبد با خیز کم 46% از سطوح خود را در معرض تابش قرار می دهند. عملکرد گنبدهای خیز بلند مساجد، در گرمترین موقع روز نسبت به گنبدهای خیز کم بسیار بهینه تر می باشند زیرا گنبدهای خیز بلند در این ساعات سایه اندازی بیشتری ایجاد می نمایند.
    کلیدواژگان: تابش خورشید، گنبد مساجد، نرم افزار رویت، ردینس، مناطق بیابانی
  • سید امیرمحمد علوی زاده*، سمانه کیومرث، الهام ابراهیمی صفحات 243-267

    با وقوع رشد سریع شهرنشینی و افزایش مشکلات ناشی از آن، ضرورت تلاشی همه جانبه برای نجات شهر و سالم سازی آن بیش ازپیش احساس می شود. در پاسخ به بحران های موجود در شهرها، نظریه ها و رویکردهای مختلفی برای خروج از این مشکلات مطرح شده که یکی از این نظریه ها رویکرد شهر زیست پذیر است. هدف از پژوهش حاضر بررسی و ارزیابی زیست پذیری شهر کاشمر از دیدگاه شهروندان است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و شیوه گردآوری داده ها، کتابخانه ای و پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق را شهروندان شهر کاشمر تشکیل می دهند و بر مبنای روش کوکران، 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. روایی پرسشنامه تحقیق، بر مبنای نظر اساتید و کارشناسان حوزه مدیریت شهری بررسی و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ در حد مطلوب (831/0) تشخیص داده شد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که رابطه معناداری بین ویژگی های فردی (سن و جنس) و شاخص های زیست پذیری در این شهر وجود ندارد ولی ارتباط بین شاخص های زیست پذیری با سه متغیر دیگر (تحصیلات، شغل و وضعیت سکونت) در حد معنی دار است. مقایسه میانگین رتبه ها با استفاده از آزمون فریدمن نشان می دهد که بالاترین میانگین رتبه، به بعد اقتصادی اختصاص دارد و بدین معناست که شهر کاشمر در بعد اقتصادی از زیست پذیری بالاتری نسبت به سایر ابعاد اجتماعی و زیست محیطی برخوردار است. جهت رتبه بندی متغیرها در هریک از ابعاد، متغیر فرصت های شغلی موجود در بعد اقتصادی، متغیرهای حس هویت و تعلق مکانی در بعد اجتماعی و متغیر رضایتمندی از فضاهای عمومی در بعد زیست محیطی، بالاترین میانگین رتبه را به خود  اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، جامعه شهری، شهر زیست پذیر، کاشمر
  • محمد رسولی، مینا شیرمحمدی* صفحات 269-299

    شهرنشینی شتابان شهرها و ظرفیت محدود آن ها، توجه به سناریو نگاری را در قالب توسعه فیزیکی شهر بیش ازپیش ضروری ساخته است. در این راستا تحقیق حاضر با هدف تبیین الگوی توسعه فیزیکی شهر یزد با رویکرد آینده نگاری در تلاش است که روند توسعه شهر را در مسیر صحیحی هدایت کند. نوع تحقیق حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر گردآوری داده ها، توصیفی- تحلیلی بوده است. در این پژوهش به منظور بررسی چگونگی رشد و توسعه فیزیکی شهر یزد از مدل هلدرن و برای بررسی وضعیت های محتمل توسعه در آینده از رویکرد آینده نگاری استفاده شده است. بدین منظور از نرم افزار میک مک برای بررسی عملکرد شاخص ها و برای بیان وضعیت های محتمل توسعه فیزیکی شهر یزد در افق 1410 اقدام به تحلیل عوامل کلیدی در محیط سناریو ویزارد شده است. نتایج تحقیقات بر اساس محاسبات مدل هلدرن نشان می دهد که حدود 83/39 درصد رشد شهر یزد در فاصله سال های 1355 تا 1395 بر اثر رشد افقی و حدود 16/60 درصد مابقی توسعه شهر ناشی از رشد جمعیت شهر بوده است. عوامل کلیدی در محیط سناریو ویزارد بیانگر سه نوع سناریو (سناریو قوی:4 سناریو، سناریو ضعیف: 1580 سناریو و سناریو محتمل: 16 سناریو) بوده است. سناریوهای محتمل با 128 حالت دارای سه وضعیت (مطلوب، ایستا و بحرانی) بوده اند که وضعیت مطلوب با 10 سناریو، محتمل ترین سناریوی پیش روی آینده توسعه فیزیکی شهر یزد تشخیص داده شده است.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، توسعه فیزیکی، سناریو، یزد
  • بهنام متوسلی*، علیرضا میرجلیلی صفحات 301-328
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیرات پروژه های بهسازی بافت باارزش به عنوان مهم ترین ابزار، جهت مداخلات برنامه ریزی شده و متمرکز دولتی در توسعه کالبدی و محیطی روستاهای اسلامیه، فهرج، عقدا، شمسی و خرانق از توابع استان یزد می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و روش آن به صورت توصیفی و پیمایشی می باشد. جمع آوری اطلاعات به دو شیوه کتابخانه ای (مقاله، کتاب، مجله، وب سایت های اینترنتی و...) و پیمایشی (پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده) صورت گرفته است. نمونه آماری در این تحقیق 75 نفر از کارشناسان و متخصصان عمران، معماری، شهرسازی و برنامه ریزی روستایی می باشند که با پروژه های بهسازی بافت باارزش روستایی و جزییات اجرایی آن ها آشنا بوده اند. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون T تک نمونه ای انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که اجرای پروژه های بهسازی بافت های باارزش بر مولفه های احیا، مرمت و جلوه بخشی به عناصر کالبدی درون بافت (گره، لبه، نشانه، مرکز و راه)، ساماندهی و روان سازی عناصر ارتباط دهنده و دسترسی های محله ای، ساماندهی و هویت بخشی به هسته کهن و واجد ارزش روستا، ایجاد و تجهیز تاسیسات و کانال های هدایت و جمع آوری آب های سطحی، ارتقای کیفیت جداره ها و کف در سلسله مراتب معابر (رنگ، بافت، ترکیب و نوع مصالح)، استفاده از مصالح بوم آورد منطقه در بهسازی بافت و ارایه الگوهای بومی و خلق فضاهای متنوع در بافت و معابر درون روستایی (پله، سکو، تجهیزات روشنایی و...) تا سطح معناداری 01/0 تاثیر داشته است و باعث بهبود و ارتقای وضع موجود  شده است. همچنین تاثیر اجرای پروژه ها بر مولفه های استفاده بهینه از کاربری های متروکه، تبدیل آن ها به کاربری هم سنخ فعال و استفاده از شاخص های مدیریت بحران در اجرای الگوهای بهسازی تا سطح 05/0 معنادار بوده است.
    کلیدواژگان: روستا، بافت باارزش، طرح بهسازی، توسعه کالبدی، استان یزد
|
  • Mohamad Sharifi Paichoon *, Kamal Omidvar, Zeynab Miri Pages 1-27
    The purpose of this study is to investigate the morphology of the sand dunes located in Zarin Erg in the northwest of the city of Yazd and its accordance with the wind data provided by the surrounding synoptic stations. The results showed that the sand dunes have different morphologies, including simple dunes, seif, barchans, star, and complex dunes. The complexity and variety of the dunes indicates the drastic variation of wind regimes seasonally, annually as well as periodically. Also, they do not match with any wind data of the surrounding synoptic stations. The presence of barchans in the quadrilateral erg is indicative of directional winds. The local winds are the main cause of the formation of these dunes and their morphology. Indeed, due to the difference of height between the central Iranian playas and upstream mountainous, the playas of this part of Iran often serve as thermal low-pressure centers on the Earth surface, and their marginal sand dunes are always moved by these winds. The accumulation of large amounts of sand in the southeastern part of the erg and the formation of star dunes with a height of more than 200 meters are signs of prevailing north-west winds in the warm season and the severe winds of the southeast in the cold season. These winds reinforce the power of local convergent winds.
    Keywords: Zarrin Erg, morphology, Barchan, Sand dune, Wind
  • Kyoumars Habibi *, Mostafa Behzadfar, Mehdi Saidi, Faezeh Torabinejad Pages 29-53

    The climatic conditions in urban spaces with hot and arid regions always make it necessary to organize such spaces in urban planning and work out processes in proportion to the environmental conditions so that the quality of their attendancy can be elevated to an optimal level. This is while most of the studies carried out so far and the executive procedures of the corresponding organs are not efficient for enhancing the attendancy in urban spaces with hot and arid conditions in proportion to the conceptual model. Also, most such spaces do not exhibit an optimal attendancy and liveliness in comparison to other regions. On this basis, the present study seeks to find an answer to the question ‘what are the dimensions and the indices influencing the enhancement of attendancy in the urban spaces of hot and arid regions?’ The aim of the research is to provide a framework for a conceptual model of attendancy for Hakim Street in the city of Isfahan as the subject of this case study. The research is fundamental-applied in terms of its goals, and it uses a mixed qualitative-quantitative approach. The elaboration of the environmental indices influencing the attendancy and the determination of their importance are carried out based on Delphi and Shannon technique and a one-sample t-test in line with the assessment of the status quo of the study case. The study findings indicate that such aspects as ecosystem, function, social, morphology, space, perception and landscape are amongst the important and influential dimensions of attendancy in the urban spaces of hot and arid regions; there are generally 31 different indices in this regard. Assessment of the current status of Hakim Street in Isfahan is carried out with regard to the mentioned aspects and their indices. Based on this assessment, a framework of urban designing and spatial-functional organization is offered for the study area so that attendancy can be enhanced in the three sequences defined for Hakim Street.

    Keywords: Conceptual model, Attendancy, Hot, arid climate, Hakim Street
  • Mehdi Abutalebi Nasrabadi, MohammadHossein Mokhtari *, MohammadAli Hakimzadeh, Salah Shahmoradi Pages 55-80

    Soil moisture controls many processes in the climate and is considered as a very important variable in the ecosystem and a basic parameter of the environment. It directly influences the life of plants, animals and microorganisms and plays a major role in the energy exchange between air and soil. The purpose of this study is to estimate the surface moisture of soil using the temperature indicators of the earth surface and the inertia of apparent heat. Therefore, MODIS images were used in Mortazie area of Yazd province in two different time periods, one from Feb, 8, 2018 to Feb, 14, 2018 and the other in the summer from July, 4, 2018 to July, 9, 2018. Also, the temperature-vegetation drought index, mostly used in previous research on soil moisture was applied to evaluates results. The apparent thermal inertia was obtained from images of morning and evening modes from Terra and Aqua satellites. A linear relationship was established between the temperature-vegetation drought index and the apparent heat inertia on specific days. The RMSE and R2 were found to be 0.15 and 0.86 on July, 7, 2018 and 0.18 and 0.76 on Feb, 9, 2018 respectively. The overall results showed a linear and direct relationship between the apparent thermal inertia and the TVDI surface moisture index.

    Keywords: Land Surface Temperature (LST), Normalized Differential Vegetation Index (NDVI), Soil moisture, Apparent thermal inertia, Mortazieh area
  • Ali Hosseini *, Pejman Rezaei, Ali Momeni Pages 81-111
    Informal settlements, as a major social, economic, physical and management challenge, has inflicted many cities of the world, especially metropolitan cities of developing countries including Iran. Almost all the large cities in Iran are faced with this phenomenon and its adverse consequences. The purpose of this study was to investigate the status of informal settlements in the social, economic, physical and managerial dimensions of the Airport neighborhood in Yazd. The statistical population of this study included all the households living in this area, and the total sample size was 313 cases. The results showed that 50% of the respondents had been living in the neighborhood for less than two decades. Thus, the place is considered as a settler with a predominantly rural background. The status of the dimensions examined in the form of different items was not satisfactory. The results of the study indicate unstable conditions in the economic (38.5 score), moderate sustainability conditions in the social (50.7 score), moderate stability conditions in the physical and environmental (53.1 score), and the moderate stability condition in the managerial (48.3 score) dimensions. The overall stability of the above dimensions was also evaluated with a score of 47.7 on the average. The results of structural equation modeling showed an unsatisfactory state in the four dimensions of sustainability. Therefore, physical infrastructure, neighborhood interaction and solidarity, age group requirements, integrated management, and citizen participation should be taken seriously in upgrading and empowerment plans.
    Keywords: Informal settlement, Neighborhood sustainability, Immigration, Yazd
  • MohammadHossein Saraie *, Yahya Alizadeh Shoroki, Mohammadreza Rezaei Pages 113-131

    Tourism is one of the most important tools of development in the world. In their policies and programs, many countries in the world pay special attention to tourism as an effective tool for political, cultural and economic development. Understanding future developments and planning for them is an inevitable necessity. This research aims to identify the main factors involved in tourism and delineate a realistic and desirable future for the sustainable tourism in Meybod. The study is practical in terms of purpose. In terms of method, it is a combination of documentation and survey. In terms of nature, it is based on new methods of futurology, analysis and exploration conducted by using a combination of quantitative and qualitative models. The prioritization of possible scenarios for the tourism in Meybod is based on two indicators including probability and desirability. The research was carried out in three stages: determining the key indicators through the Delphi method, identifying the vital drivers through the MicMac software based on a cross-section analysis and formulating different scenarios. For the statistical population, a number of geography and urban and regional planning specialists, tourism specialists and executive experts of the province and city were selected. As the results showed, among 14 key factors, five drivers including attractions, history, economy, management and planning were identified as vital drivers of the development of Meybod tourism industry. The vital drivers in three modes, three modes and 82% of modes indicated the desirability of sustainable tourism. The most desirable scenario was proposed as the Golden Meybod scenario, which will be based on creating amenities and a variety of tourist attractions along with management and planning.

    Keywords: Sustainable tourism, Futures studies, Scenario, Uncertainty, City of Meybod
  • Sedigheh Lotfi *, Ali Mohammadnejad Pages 133-166

    Climate change is the result of human activities such as fossil fuel consumption and land use changes. While cities occupy only two percent of the Earth surface, they account for 71 to 76 percent of global carbon dioxide emissions. Since the pattern of production and consumption in the Iranian economy is based on fossil fuels, the concentration of population and activity in metropolises has increased the consumption of these fuels and the centralized emission of greenhouse gases. The purpose of the present study is to analyze and compare production-based and consumption-based approaches for measuring greenhouse gas emissions in urban areas and then implementing them in Tehran metropolis. The research method is descriptive-analytical, and the data are collected through documentary studies. The 1995 IPCC guidelines are used to measure greenhouse gas emissions. The statistical population of the study is Tehran metropolis and its fossil fuel consumption in a period of 11 years (2005 to 2016). Tehran has high per capita emissions of greenhouse gases, which is due to its pattern of production, distribution and consumption based on fossil fuels and associated lifestyles. This has turned the city into the largest emitter of these gases. The results of calculations with the IPCC (Production-Based Approach) show a per capita increase in the CO2 emissions of Tehran over a 10-year period (4.94 and 5.09 tons per citizen in 2006 and 2016). Also, using a consumption-based approach, the per capita carbon footprint of each citizen emerges to be 7.77 tons per year. Finally, the carbon dioxide emissions per capita of the city is compared with some other metropolises in the world. The results show that the per capita emissions in Tehran are higher than in other large metropolitan areas such as Rio de Janeiro, Seoul, Bangkok, Buenos Aires, Hong Kong and London.

    Keywords: Greenhouse gases, Production-based approach, Consumption-based approach, Tehran metropolis
  • Saeideh Hoseinabadi *, Mostafa Yaghoobzadeh, Mahdiye Forozanmehr Pages 167-186

    Air pollution is one of the serious environmental problems in cities. In recent years in Iran, this problem has extended in large areas. Zabol County is a major source of this phenomenon, which is because of its special geomorphological situation and climate. In this research, due to many dust occurrences in Zabul County, the area is selected as the study area. Considering the occurrence of maximum dust in summer, especially from 22 of June to 23 of August, four dates are chosen for evaluation. They include August 12, 2017, July 5, 2018, July 26, 2018, and August 12, 2018. So, images of MODIS satellite sensor were taken, and then two dust indicators (Ackerman and TDI) were applied to images. Finally, their results and results of the Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) were compared. The results showed that, in the four evaluated events, the best performance belonged to the TDI index; with regard to the real amount of dust, this index provided better and more acceptable results in the study area.Also, the evaluation of the image accuracy showed that the TDI index could detect dust more accurately. This index suggested that, in the four evaluated events, high-intensity dust occurred in the east and north east of the study area. Moreover, the NDVI map showed a direct relationship between ambient vegetation and dust as well as poor vegetation with severe dust.

    Keywords: Ackerman index, Dust, MODIS, NDVI, City of Zabol
  • Saeed Hossein Abadi *, MohammadReza Pour Mohammadi, MirSattar Sadr Mousavi Pages 187-214

    Nowadays, one of the concerns of urban planning is achieving urban sustainability in all dimensions, including social sustainability. According to the New Urbanism approach, a very important physical-spatial factor affecting social sustainability is the walkability. According to the followers of this approach, walkability can help to create a healthy and sustainable community. This paper has investigated the relationship between the walkability and the components of social sustainability in the city of Sabzevar by a survey research. The sample size is 400 people selected randomly and according to the population share of each neighborhood of the total population of the city. Pearson correlation was used to analyze the relationship between the independent and dependent variables. The results of the research show the positive effect of walkability on place attachment, residential satisfaction and social equity in access to services, but walkability does not have a significant effect on the sense of security and social capital. In general, there is a significant relationship between walkability and social sustainability in neighborhoods. Therefore, it can be said that increasing the walkability in urban areas can help social stability.

    Keywords: Sustainable development, Social sustainability, Walkability, City of Sabzevar
  • Tohid Shiri, Kourosh Momeni * Pages 215-242
    The construction of religious buildings in the past would occur by taking into account the comfort and convenience of the building, in the face of harsh climatic conditions of the region. Mosques, as one of the religious buildings of our country, have been built everywhere in various climatic conditions, especially in desert areas with dome roofs of different shapes and sizes. This study seeks to investigate the performance of domes in desert areas in terms of form and dimensions versus the amount of sunlight absorption. For this purpose, some weather file data were obtained from the meteorological stations of Isfahan and Yazd cities. Also, the maps of the domes of the mosques were received through library documents in the field of architecture. In this regard, five examples of domes in desert areas were selected, including the domes of Imam of Isfahan, Mir Chakhmaq, Sheikh Lotfollah, Saro Taghi and Ali Mosque. Then, the domes were modeled with accurate dimensions by the 2017 Revit software. This was done to calculate the absorption of sunlight on the surfaces of the domes on the hottest days of the year at three times including 2, 4, and 6 p.m. in desert areas by the use of the energy Plus Ladybug and Honeybee plugins RADIANCE. The results showed the amount of sunlight absorption on the surfaces of the domes depends on the shape and the dimensions of the domes. At 2 o'clock p.m., domes with a high rise and domes with a low rise were exposed to the sun for 58% and 75% respectively. At 4 o'clock p.m., domes with a low rise and those with a high rise were exposed to the sun by 68% and 51%. Also, at 6 o'clock p.m., the domes with a high rise and those with a low rise had the exposures of 49% 46%. The performance of high domes is, therefore, much more optimal than that of low domes at the hottest times of the day. This is because high domes provide more shade during these hours.
    Keywords: Sunlight, Mosque dome, Revit software, RADIANCE, Desert areas
  • Sayyed AmirMohamad Alavizadeh *, Samaneh Kumars, Elham Ebrahimi Pages 243-267

    With the ongoing rapid growth of urbanization and its adverse effects on housing, employment and income, public health, physical and mental health, environment, resources and social norms in cities, it is necessary to adopt certain strategies for revitalization of cities, although a number of theories and approaches, including livable city approach, have already been proposed. This study aims to analyze and evaluate the urban livability of Kashmar from the citizens’ viewpoint. The research method is descriptive-analytic, and the data were collected using documents and surveys. The statistical population consisted of the citizens of the city of Kashmar, of whom 384 were selected as the sample through the Cochran's formula. The validity of the questionnaire was measured based on the comments of university professors and urban management experts, and its reliability was found high (0.831) using Cronbach's alpha. The results showed no significant relationship between the individual characteristics (age and sex) and the livability indicators. However, there was a significant relationship between the livability indicators and three other variables including education, occupation and residence status. The results of Friedman test for the ranking of various dimensions of urban livability and the comparison of the mean ranks revealed that economic dimension with the mean rank of 2.64 had the highest livability rate among the other dimensions. In terms of the social dimension, the sense of identity and place attachment had the highest rank (4.67). In terms of the environmental dimension, the public space had the highest mean rank (2.26), indicating the higher satisfaction of respondents with the public space indicator compared to the other environmental indicators.

    Keywords: Livability, City, Livable city, Kashmar
  • Mohhammad Rasoli, Mina Shirmohhamadi * Pages 269-299

    Accelerated urbanization of cities and their limited capacity have made it increasingly necessary to focus on scenario writing for the purpose of urban physical development. In this regard, the present study aims to explain the physical development pattern in the city of Yazd with a prospective approach. It seeks to steer the city's development process in the right direction. In terms of purpose, the study is an applied one, and, in terms of data collection, it is descriptive-analytical. In order to investigate the physical development of Yazd through the Holderen model and the McMake software, the effective indicators have been identified in the development process of the city. Finally, in order to predict the possible physical development status of Yazd up to 2031, the key factors were analyzed in the wizard scenario software. As the results of the research show, based on the calculations in the Holderen model, about 39.83 percent of the city growth occurred from 1977 to 2017 due to the horizontal growth of the city, and about 60. 16 percent of the development was due to the population growth. The key factors in the wizard scenario software represent three types of scenarios including four strong scenarios, 158 weak scenarios and 16 possible scenarios. The possible scenarios with 128 states are in three situation including optimal, static, and critical conditions. Of these, the optimal situation with 10 states is identified as the most likely one for the future of Yazd physical development.

    Keywords: Prospection, Physical development, Scenario, Yazd
  • Behnam Motavaseli *, Alireza Mirjalili Pages 301-328
    Projects for the improvement of valuable textures in rural areas pave the way for providing identity and maintenance to valuable rural architecture, making it possible repair and restore them working out new ideas and solutions to meet the needs, and proposing new ways of living along with specific respect to the genuinity of physical structures and social relations in villages. The purpose of this study was to evaluate the impact of such projects as important tools and intervention programs planned by the government focused on the development of the villages of Islamiyah, Fahraj, Aghda, Shamsi and Kharanaqh in the province of Yazd. The research data were collected from documents (including articles, books, magazines, and web sites) and field study (using questionnaires, interviews and observation). The physical and environmental variables were identified during the data processing and then limited to 9 variables. The study sample consisted of 75 experts and specialists. The data analysis was done on the SPSS software SPSS. The results of this analytical research showed that the projects affected certain variables at the significance level of 0.01. The affected variables were revival,, repair, and beautification of  intra-structural elements such as nodes, edges, signs, centers and stripes, communication and access of neighborhoods, identity of the old core of the village, building and equipping facilities, sewage system, quality of the walls and the floors in passages (e.g. color, composition and type of materials), use of local materials in the area, presentation of local patterns, and creation of varied spaces within the village (e.g. stairs, platforms and lighting facilities). Also, the variables of efficient use of abandoned facilities and their conversion to active ones as well as the parameters of crisis management were affected by the project at the 0.5 level of significance.
    Keywords: Rural area, Valuable texture, Improvement project, Physical development, Province of Yazd