فهرست مطالب

فصلنامه شیلات
سال هفتاد و سوم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 18
|
  • پریچهر حناچی*، سمیه کاظمی، سارا زیوری، سمانه کربلائی صفحات 273-282

    افزایش فراوانی و توزیع گسترده میکروپلاستیک ها یکی از مهمترین نگرانی های جوامع زیستی است که محیط دریایی به علت بیشترین اثرپذیری، بسیار مورد توجه می باشد. این ذرات می توانند به عنوان حامل آلاینده های شیمیایی محیط زیست و آفت کش ها عمل کنند. جذب این ذرات توسط موجودات زنده بخصوص آبزیان باعث ایجاد تغییراتی در فعالیت آنزیم های مسیر آنتی اکسیداتیو و پر اکسیداسیون لیپیدهای غشا می شود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر میکروپلاستیک پلی اتیلن ترفتالات و آفت کش آبامکتین به تنهایی و در ترکیب باهم بر فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز و پراکسیداسیون لیپید ماهی زبرا می باشد. در این تحقیق ماهی های زبرا در معرض غلظت های آبامکتین (ABM) (mgL-1 0064/0)، میکروپلاستیک پلی اتیلن ترفتالات (PET) mgL-1) 10mgL-1 ,5) و ترکیب این دو با یکدیگر قرار گرفتند در پایان دوره آزمایش، فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) و میزان مالون دی آلدهید، به عنوان شاخص پراکسیداسیون لیپیدها مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل نتایج با نرم افزار Graphpad prism مدل8.4.0 ودرجه معناداری 05/0 >Pvalue نشان داد که میزان مالون دی آلدهید در تیمارهای ABM0.154±0.024 نسبت به کنترل کاهش معنی دار و فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز در ABM +MPS 10 mg 0.216±0.006و در تیمار ABM+MPS 5 mg0.249±0.016 ، نسبت به کنترل افزایش معنی دار یافته است و در نتیجه میکروپلاستیک باعث کاهش سمیت وکاهش دسترسی زیستی سمیت آفت کش آبامکتین می شود.

    کلیدواژگان: میکروپلاستیک، آبامکتین، پلی اتیلن ترفتالات، گلوتاتیون پراکسیداز، لیپید پراکسیداسیون
  • علی طاهری*، زینب احسان نسب، سجاد ظهیری صفحات 274-284

    کارخانه های تولید پودر ماهی طی روند تولید مقدار زیادی پساب ایجاد می کنند که حاوی پروتئین اند. هدف از این مطالعه بازیافت پروتئین از پساب کارخانه پودر ماهی به روش ایزوالکتریک و بررسی خواص کاربردی پروتئین بازیافتی بود. نمونه پساب ازکارخانه تولید پودر ماهی شهرستان کنارک تهیه و ترکیبات تقریبی آن بررسی شد. پروتئین موجود در پساب با استفاده از روش رسوب ایزوالکتریک و تغییر pH بازیافت شد و خواص کاربردی آن شامل حلالیت، ظرفیت نگه داری آب و روغن، شاخص امولسیون کنندگی و پایداری امولسیون، تشکیل کف و پایداری کف اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که مقدار پروتئین در نمونه تیمار شده با پساب تفاوت معنی داری نشان نداد (p>0.05). بیشترین و کمترین حلالیت به ترتیب در  pH2 و pH 6 بدست آمد. میزان ظرفیت نگه داری آب و روغن نیز به ترتیب ml/g 45/0 و 4/0 پروتئین بازیافتی بود. بیشترین فعالیت امولسیونی در  pH10 و بیشترین ظرفیت تشکیل کف درpH 2 مشاهده شد. بیشترین پایداری امولسیون در pH 2 و بیشترین پایداری کف در pH  2 و 10 مشاهده شد. پروتئین بازیافتی خواص کاربردی خوبی نشان داد و با تغییر pH تغییر یافت اما تمامی خواص از روند مشخصی پیروی نکرد.

    کلیدواژگان: پروتئین بازیافتی، پساب کارخانه، آرد ماهی، امولسیون، رسوب ایزوالکتریک، حلالیت
  • جواد صالحی* صفحات 285-300

    اعمال صلاحیت دولت بندری در جلوگیری از صید غیرقانونی در بندر از سوی کشتی خارجی ماحصل ناکارآمدی سال ها اعمال صلاحیت دول ساحلی و صاحب پرچم بر اساس مقررات کنوانسیون حقوق دریاها است. با وجود این مولفه های اعمال صلاحیت دولت بندری در مبارزه با صید غیرقانونی کشتی خارجی با چالش هایی مواجه است که بررسی ابعاد آن از اهداف و موضوع این نوشتار است. روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی و با اتکاء به مقررات کنوانسیون حقوق دریاها و اسناد فایو در ارتباط با صلاحیت دولت بندری و مقابله با صید غیرقانونی است. سوال اصلی پژوهش این است که مولفه ها و چالش های اعمال صلاحیت دولت بندری در مبارزه با صید غیرقانونی کشتی خارجی و جلوگیری از تخلیه آبزیان صید شده غیرقانونی آن چیست؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که مولفه های اعمال صلاحیت دولت بندری در گرو عضویت در اسناد بین المللی فایو و تبعیت از معیارهای آن در قوانین داخلی است. این وضعیت ترکیبی از الزامات بین المللی و داخلی است که در ارتباط با دولت بندری و اقدامات آن برای مبارزه با صید غیرقانونی کشتی خارجی و جلوگیری از تخلیه محصولات صید شده آن ناگزیر است که از برخی از این الزامات در قانون حفاظت و بهره برداری از منابع آبزی جمهوری اسلامی ایران تبعیت شده است. اما در برخی از موارد با صلاحیت دولت ساحلی و صاحب پرچم در تداخل است که عبور از آن مستلزم همکاری سه جانبه دول بندری، ساحلی و صاحب پرچم در مناطق دریایی مختلف تحت صلاحیت خاص آن ها و نظارت سازمان مدیریت شیلات منطقه ای است.

    کلیدواژگان: صید غیرقانونی، دولت بندری، دولت ساحلی، دولت صاحب پرچم، کنوانسیون حقوق دریاها، سازمان مدیریت شیلات منطقه ای
  • زهره قادری فهلیانی، بهرام فلاحتکار*، حمید نویریان، عبدالعلی راهداری صفحات 301-312

    مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات متقابل سطوح مختلف اسکوربیک اسید و تراکم بر شاخص های رشد ماهی قزل آلای رنگین‏کمان انجام شد. 81 عدد مولد ماده با وزن متوسط 5/1 ± 812 گرم در شش تیمار شامل سه جیره غذایی حاوی مقادیر صفر، 100 و 1000 میلی گرم اسکوربیک اسید (ال- اسکوربیل-2- پلی فسفات) در هر کیلوگرم غذا تغذیه شدند. آزمایش های غذادهی در دو تراکم مختلف کم و زیاد (3 و 6 عدد ماهی در متر مکعب معادل 2/0 ± 44/2 و 3/0 ± 87/4 کیلوگرم بر مترمکعب) به مدت 16 هفته انجام شد. هر جیره آزمایشی در 3 تکرار انجام و ماهی ها در حد سیری دو مرتبه در روز غذادهی شدند. تغییرات افزایش وزن بدن از هفته چهارم تا هفته 12 مشاهده شد. نتایج کل دوره نشان داد بیشترین افزایش وزن و نرخ رشد ویژه مربوط به تراکم زیاد بود ولی اختلاف معنی داری بین دوزهای 100 و 1000 میلی گرم اسکوربیک اسید در این تراکم وجود نداشت. در پایان دوره آزمایش، ماهی هایی که اسکوربیک اسید به جیره آنها افزوده نشده بود در مقایسه با تیمارهای حاوی اسکوربیک اسید کمترین وزن نهایی را داشتند (09/2 ± 2/885 گرم). نتایج این مطالعه نشان داد اسکوربیک اسید جیره تاثیر معنی داری بر رشد مولدین قزل‏آلا به خصوص در تراکم زیاد دارد و مقدار 100 میلی گرم اسکوربیک اسید در هر کیلوگرم جیره غذایی برای رشد مولدین قزل‏آلا مطلوب به نظر می‏رسد.

    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، مولد، رشد سوماتیک، تراکم، اسکوربیک اسید
  • افشین عادلی*، خدیجه علیدوستی، معظمه کردجزی صفحات 313-327

    از پرسشنامه به عنوان ابزار بررسی اختلاف دیدگاه های فروشندگان و خریداران ماهی در بازار بزرگ ماهی تهران استفاده شد. نتایج این اختلاف راهگشای تطبیق دیدگاه فروشندگان با نیاز مشتریان برای افزایش رونق بازار خواهد بود. نمونه آماری تحقیق 20 فروشنده و 300 خریدار بودند. پس از جمع آوری داده ها از آزمون های مربع کای برای درصد پاسخ های موافق، و آزمون کروسکال والیس و من ویتنی یو برای شناسایی رابطه عوامل جامعه شناختی و مقایسه دو گروه مورد مطالعه با عوامل آمیخته بازاریابی استفاده شد. نتایج نشان داد خریداران متولد استان های شمالی کشور و افراد با سن، تحصیلات و درآمد کمتر و فاقد شغل به قیمت حساس ترند و گروه های مقابل تحت تاثیر مکان توزیع یا فروش قرار دارند. فروشندگان در عوامل آمیخته قیمت و مکان با گروه خریداران اختلاف داشتند. پس از تازگی ماهی، قیمت بر خلاف دیدگاه فروشندگان، اصلی ترین عامل رجوع به بازار از سوی خریداران نبود و تنوع و دسترسی عامل جذب مشتریان به بازار محسوب می شد. فروشندگان بر عوامل ارزش درک شده،، نحوه تمیز و خرد کردن، راحتی بازدید و دسترسی خرید و معرفی بازار در تابلوی تبلیغاتی، رسانه و نشریات در بهبود بازار بیشتر تاکید داشتند. در صورتی که بر خلاف نظر آنان، خریداران اعتقاد داشتند که در این بازار به کیفیت و تازگی، گونه ماهی و بهداشت محصول، درج قیمت ماهیان، پاکیزگی و بهداشت بازار، برگزاری جشنواره غذا و آموزش طبخ آبزیان و تعیین جایزه و قرعه کشی در قبال خرید باید بیشتر توجه شود. فروشندگان، رضایت خریداران از خدمات بازار و ارسال ماهی به منزل را زیاد، ولی مشتریان متوسط می دانستند. اما هر دو گروه با درج خواص آبزیان روی آبزیان عرضه شده خیلی زیاد موافق بودند که به آن عمل نمی شد. بنابراین، علاوه بر نیاز به توجه به دیدگاه های خریداران، فروش توسط خود تولید کننده در بازار، ارایه یارانه دولتی، درج نمودن محل صید و پرورش آبزیان و نصب تابلوی الکترونیکی میزان ورود و خروج آبزیان در بازار بایستی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رفتار بازار، انگیزه های خرید، ویژگی های خریدار و فروشنده، بازاریابی آبزیان، بازار بزرگ ماهی تهران
  • احسان احمدی فر*، زهره مهری نخی، نجمه شیخ زاده، محسن شهریاری مقدم صفحات 329-340

    امروزه جایگزینی عصاره های گیاهی به جای نگهدارنده های شیمیایی در جیره غذایی آبزیان مورد توجه قرارگرفته است که این امر موجب کاهش اثرات سوء ناشی از مصرف نگهدارنده های شیمیایی شده است. در این پژوهش، تاثیر عصاره هسته انگور سیاه بر بافت شناسی روده و کبد و آنزیم های گوارشی کپور معمولی مورد بررسی قرار گرفت. پودر عصاره هسته انگور به مقدار 30 گرم در کیلوگرم به جیره غذایی پایه اضافه شد و در پایان دوره آزمایش، آنزیم های گوارشی شامل لیپاز، آمیلاز و تریپسین در آنها اندازه گیری شد. هم چنین ماهیان تشریح و روده و کبد آنها تثبیت و مطالعات بافت شناسی روی آنها انجام شد. نتایج نشان داد که از میان آنزیم های گوارشی مختلف، تنها آنزیم لیپاز نسبت به تیمار شاهد (U/mg protein 04/0±35/1) افزایش معنی داری (U/mg protein 10/0±67/1) نشان می دهد. مطالعه بافت شناسی روده و کبد نیز نشان داد، جیره تیمار اثر منفی بر ساختار طبیعی این بافت ها ایجاد نمی کند. همچنین، نسبت ارتفاع ویلی به فاصله بین دو ویلی مجاور در قسمت پایه ای در ماهیان تیمار شده (55/0±39/17 میکرومتر) نسبت به گروه شاهد (59/0±71/16 میکرومتر) کمی بیشتر شد، اما تفاوت معنی داری نشان نداد. تعداد سلول های گابلت نیز در ماهیان گروه شاهد (17/0±59/4) نسبت به ماهیان تیمار شده (21/0±09/4)کمی بیشتر بود. با این وجود تفاوت معنی داری مشاهده نشد. مطالعه مورفومتریک کبد نیز نشان دهنده افزایش معنی دار قطر سلول‏های کبدی در گروه تیمار (16/0±01/24 میکرومتر) در مقایسه با گروه شاهد (14/0±42/23 میکرومتر) بود. به طور کلی با توجه به نتایج بدست آمده از افزایش فعالیت آنزیم گوارشی و ساختار طبیعی کبد و روده می توان بیان نمود که عصاره دانه انگور یک افزودنی مفید برای به کارگیری در جیره کپور معمولی است.

    کلیدواژگان: کپور معمولی، عصاره هسته انگور، آنزیم گوارشی، بافت شناسی، روده
  • حمید نویریان*، سید محمد مولودی سیاهمزگی، علی شیروانی صفحات 341-350

    میگو بزرگ آب شیرین (Macrobrachium rosenbergii) یکی از گونه های مهم اقتصادی به شمار می آید و در صنعت آبزی پروری دارای اهمیت زیادی است. در تولید این میگو، بهینه سازی غذای میگو که تضمین کننده رشد ماهی و افزایش مقا ومت میگو نسبت به تغییر شرایط محیطی باشد دارای اهمیت زیادی است. لذا، در این آزمایش اثر بکار گیری سطوح مختلف زنجبیل در جیره غذایی شامل: صفر (شاهد)، 1، 2 و 3 درصد در 3 با پروتئین و چربی یکسان (30 درصد و 7/6 درصد) روی شاخص های رشد و ترکیب بیو شیمیایی بدن و مقاومت آن به استرس محیطی در این میگو مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش سطوح مختلف زنجبیل در جیره تا 3 درصد، شاخص های رشد و تغذیه به طور معنی داری افزایش می یابد (p <0.05) . عضله میگو در تیمار حاوی 3 درصد پودر زنجبیل کاهش در رطوبت، افزایش پروتئین و خاکستر کل را به طور معنی داری نشان داد (p <0.05). شوک های محیطی دما (32 درجه سانتی گراد) و شوری (15ppt) در جیره حاوی 3 درصد نسبت به سایر تیمارها کمترین مرگ و میر را داشت (p <0.05). بطور کلی از نتایج این آزمایش چنین استنباط شد که میزان شاخص های رشد، بقا و تغذیه ای در تیمار غذایی حاوی 3 درصد زنجبیل از عملکرد مطمین تری برخوردار است و به کار گیری این جیره میگو را در برابر تنش های محیطی ایمن تر می کند.

    کلیدواژگان: میگوی روزنبرگی، پودر زنجبیل، رشد و بقا، تنش محیطی
  • مهران مسلمی*، عبدالله قربانی صفحات 351-360

    در این مطالعه جهت بررسی اثر پوشش خوراکی و ترکیبی صمغ زدو و عصاره آویشن بر نگه داری نمونه هایی از میگو وانامی در شرایط نگه داری سرد (1 ± 4 درجه سانتی گراد) تیمارهایی شامل: شاهد (غوطه ور در آب مقطر و بدون پوشش)، تیمار پوشش داده شده با اسانس آویشن 1درصد، تیمار پوشش داده شده با صمغ زدو 1درصد ، تیمار ترکیبی شامل میگوهای پوشش داده شده با اسانس آویشن 1درصد و صمغ زدو 1درصد، در نظر گرفته شد و به مدت 12 روز در فواصل زمانی هر 4 روز یک بار، مورد آزمون های میکروبی، شمارش تعداد انتروباکترها و شیمیایی، اندازه گیری مقادیر TBA و TVN و ارزیابی ملانوزیس قرار گرفتند. با افزایش مدت زمان نگه دای تعداد انتروباکترها، مقادیر TVN،  TBAو شدت ملانوزیس در تیمارهای کنترل افزایش معنی داری نشان داد (05/0p <). اثر پوشش آویشن 1درصد و تیمار ترکیبی بر تعداد انتروباکترهای شمارش شده در طی دوره نگه داری معنی دار بود (05/0p <)، هم چنین این پوشش ها منجر به عدم افزایش مقادیر TVN، TBA و شدت ملانوزیس نمونه های پوشش داده شده، نسبت به تیمار کنترل گردیدند (05/0p <). ولی تیمارهای پوشش داده شده با صمغ زدو اثر قابل توجهی در کنترل فساد نمونه ها نداشتند.

    کلیدواژگان: پوشش، میگو، تیمار، انتروباکتر، آویشن، صمغ زدو
  • شقایق حسن پور، سهیل ایگدری*، هادی پورباقر صفحات 361-372

    نقش فاکتورهای شبه اکتیوین در روند تکوین اولیه ماهی زبرا جهت حفظ چندتوانی نامشخص است. در این مطالعه تخم ها به محض حذف کوریون از شروع تسهیم با اکتیوین تیمار شدند. بررسی بیان نانوگ و Oct4 در مراحل 256-cell، 1K، oblong، dome  و سپر رویانی (shield) (سه تکرار به‏ازای هر مقطع زمانی)، انجام گرفت. با توجه به فعال بودن مسیرهای سیگنالینگ سلولی پیش از آغاز بیان زایگوتیک، بهره گیری از تیمار اکتیوین، منجر به فعال و فسفوریله شدن سطح بالاتری از Smad2/3 در قیاس با تیمار شاهد و متعاقبا بهبود سطح بیان نانوگ نسبت به گروه کنترل، در مرحله 1K گردید. در مرحله oblong سطح بیان نانوگ در تیمارهای اکتیوین به طور معنی داری کاهش یافت. بنابراین، سطح بیان نانوگ می باید در زمانی زودتر از مرحله oblong به پیک خود رسیده باشد. افزایش فاکتورهای شبه اکتیوین با کاهش بیان Oct4 همراه بود. با توجه به محفوظ بودن مسیر سیگنالینگ فاکتورهای شبه اکتیوین در روند تکاملی، یافته های این تحقیق را می‏توان به سایر مهره داران تعمیم داد و به دلیل اهمیت سلول‏های بنیادی می تواند بستری برای مطالعات بعدی فراهم نماید.

    کلیدواژگان: زبرافیش، تکوین، نانوگ، Oct4، فاکتورهای شبه اکتیوین
  • فرزانه تقوی، مجید علیپور، داریوش سعادتی، علی ارشدی* صفحات 383-394

    ا امروزه استفاده از روش های نوین نگهداری نظیر استفاده از ضدمیکروبها جایگاه ویژه ای در صنایع غذایی پیدا کرده اند. از طرف دیگر با توجه به نگرانی های موجود در مورد استفاده از نگهدارنده های شیمیایی و اثرات مضر احتمالی آنها گرایش به استفاده از نگهدارنده های طبیعی افزایش یافته است. با توجه به احتمال بالای آلودگی ماهیان پرورشی به باکتری اشریشیاکلی (Escherichia coli)، هدف تحقیق حاضر، بررسی استفاده از عصاره های آبی و اتانولی پوست انار (Punica granatum) جهت مهار رشد باکتری اشریشیاکلی در گوشت چرخ شده ماهی کپور معمولی است. پس از ارزیابی حسی گوشت چرخ شده کپور معمولی آغشته شده با عصاره های آبی و اتانولی پوست انار و تعیین غلظت بهینه، عصاره های آبی و اتانولی به گوشت چرخ شده تلقیح شده باcfu/g  103×1 باکتری اشریشیاکلی، اضافه شد. سپس تیمارها بسته بندی و در طول دوره آزمایش در دمای یخچال نگهداری شدند. شمارش باکتری در روزهای 0، 1، 3، 6، 9 و 12 صورت گرفت. طبق نتایج، عصاره اتانولی فعالیت ضدباکتری قابل توجهی داشت و غلظت 20 درصد با حذف باکتری در 24 ساعت اولیه، بیشترین تاثیر را داشت و غلظت های 10، 5/12 و 15 درصد در رده های بعدی قرار گرفتند. عصاره آبی فعالیت ضدمیکروبی بسیار ضعیفی داشته و در طی دوره آزمایش، باکتری روند رشد صعودی نشان داد. نتایج این تحقیق نشان داد که با افزایش غلظت عصاره های آبی و اتانولی پوست انار میزان فعالیت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی نیز در گوشت چرخ شده تقویت می شود. فعالیت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی بیشتری در عصاره اتانولی نسبت به عصاره آبی مشاهده شد. استفاده از عصاره های آبی و اتانولی پوست انار به دلیل خاصیت ضدباکتری، آنتی اکسیدانی و محافظتی که دارد می تواند نقش مهمی در نگهداری و تامین سلامت مواد غذایی و همچنین مصرف کننده ایفا کند.

    کلیدواژگان: عصاره آبی و اتانولی، پوست انار، اشریشیاکلی، گوشت چرخ شده کپور معمولی
  • مصطفی علیشیری، علیرضا میرواقفی*، کامران رضایی توابع صفحات 395-406

    امروزه به دلیل استفاده بی رویه از مواد ضد باکتریایی، برخی ازگونه های باکتریایی نسبت به آنها مقاوم شده اند، به همین دلیل استفاده از موادی موثر به منظور مهار باکتری ها ضروری است. بیماری یرسینیوزیس یکی از بیماری های مهم در گونه های مختلف آبزیان است که در آبزیان آلوده به باکتری یرسینیا روکری پدیدار می شود. در دهه اخیر رویکرد جدیدی برای کنترل پاتوژن در پرورش آبزیان با استفاده از پلیمرهای مصنوعی با خاصیت ضد باکتری ایجاد شده است، یکی از این پلیمرهای مصنوعی پلی اتیلن ایمین (PEI) است که بسیاری از مطالعات خواص ضد میکروبی آن را گزارش می دهند. هدف از انجام این پژوهش پوشش سطحی زیولیت به منظور استفاده در سیستم فیلتراسیون آب مخازن نگهداری آبزیان بود. در این پژوهش زیولیت کلینوپتیلولیت با دو غلظت  I و II استفاده شد، که برای پوشش سطح زیولیت با غلظت I به ازای هرg 15 زیولیت فعال شده ml30 تولوین با ml1 از EPO  و ml1 از PEI  و برای پوشش سطح زیولیت ها با غلظت II به ازای هر g15زیولیت فعال شده ml30 تولوین با ml2 از EPO و ml2 از PEI با هم ترکیب و تحت حرارت همزده شد تا عامل مورد نظر ایجاد شود و در مرحله بعد روی زیولیت مورد نظر انتقال داده شد. سپس توانایی آن جهت حذف باکتری یرسینیا روکری در غالب آزمون حداقل غلظت کشندگی (MBC) در غلظت های 108 ×8/1 تا 1 -CFU/ ml 101 ×8/1 و همچنین آزمون منطقه مهار رشد در غلظت باکتریایی 1 -CFU/ml 104 ×8/1  برای هر دو غلظت I و II زیولیت پوشش داده شده برای وزن های مختلف زیولیت انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد زیولیت پوشش داده شده با دو غلظت I و II  پلیمر PEI توانایی بالقوه ای در حذف باکتری یرسینیا روکری در غلظت های 103 ×8/1 تا 1 -CFU/ml 101 ×8/1 دارد. به طوری که در غلظت باکتریایی1 -CFU/ ml 103 ×8/1 برای زیولیت پوشش داده شده با دو غلظت I و II  به ترتیب 54 و 70درصد بار باکتریایی کاهش پیدا کرد. همچنین قطر هاله عدم رشد با افزایش وزن زیولیت افزایش یافت، به این ترتیب قطر هاله عدم رشد برای g05/0زیولیت با غلظت  I و II  به ترتیب برابر mm 7/10و 3/11 و برای وزن g1/0 ترتیب برابر  mm23/15، 88/15 و برای g15/0برابر mm 75/18 و 11/19 می باشد. در نهایت می توان نتیجه گرفت زیولیت پوشش داده شده با پلیمر PEI به عنوان یک بستر ضدباکتریایی به خوبی این خاصیت را در غلظت باکتریایی 1-CFU/ml 103 از خود بروز می دهد.

    کلیدواژگان: زئولیت، اصلاح زئولیت، یرسینا روکری، پلی اتیلن ایمین، آنتی بیوتیک
  • جمال رحیمی، باقر مجازی امیری*، امیرعابد علم دوست صفحات 407-416

    آلودگی منابع آبی با دترجنتها یکی از جدی‌ترین مسایل درعرصه بهداشت و سلامت اکوسیستمهای آبی میباشد. ورود شوینده‌ها به فاضلاب به لحاظ بروز مسایل و عوارض متعدد چون پدیده مغذی شدن و تجزیه ناپذیری گروه سخت شوینده‌ها و ایجاد کف و... سبب آلودگی منابع آبی و محیط زیست می‌شوند. ازدیاد غلظت این مواد در منابع آبی بر ماهی‌ها و سایر موجودات آبزی اثرات سوء دارد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر برخی از شوینده های آنیونی پرکاربرد بر میزان هورمون کورتیزول جنین و سپس ناهنجاری لارو در ماهی زبرا در زمان تماس با آنها بوده است. بدین منظور تخم‌های لقاح یافته ماهی زبرا را در معرض دترژنتهای مختلف همراه با یک تیمار شاهد قرار دادیم. برای سنجش میزان هورمون کورتیزول در سه مرحله تقسیم سلولی کلیویج ، گاسترولا و تفریخ از جنین در حال رشد نمونه برداری و میزان کورتیزول آن‌ها تعیین شد. بعد از تفریخ از لاروها در حال رشد در زمانهای مختلف (نمونه برداری شده و درصد ناهنجاری آنها نیز معین گردید. نتایج به دست آمده حاکی از این موضوع است که غلظت هورمون کورتیزول در سه مرحله رشدی مورد آزمایش و لاروها از لحاظ درصد ناهنجاری (بزرگ شدن سر، انحنا در ناحیه پشتی و ساقه دمی) در تیمارهایی که در معرض دترجنت‌ها قرار گرفته‌ بودند اختلاف معنی‌داری با تیمار شاهد داشتند (P < 0.05). به طوری که بیشترین ناهنجاری (شاهد 6.67، پودر لباسشویی 36.67، مایع ظرفشویی 20، آب ژاول 13.33) در تیمار پودر لباسشویی در قسمت ساقه دمی مشاهده شد. هم‌چنین اگرچه میزان کورتیزول در تیمار شاهد از زمان لقاح تا زمان تفریخ کاهش پیدا کرد (حداکثر 4.8 و حداقل 3.2 نانوگرم بر میلی‌لیتر)، ولی در تیمارهای که در معرض دترجنت‌ها قرار گرفته‌ بودند از بعد از لقاح تا مرحله گاسترولا با افزایش میزان کورتیزول همراه بود و بعد از آن تا زمان تفریخ کاهش یافت.

    کلیدواژگان: شوینده ها، سورفکتانت آنیونی، ماهی زبرا (Danio rerio)، هورمون کورتیزول، ناهنجاری لارو
  • احمد علایی *، سید یوسف پیغمبری، علی سالارپوری، خلیل قربانی صفحات 417-430

    روند تغییرات عوامل اقلیمی در دوره زمانی 22 ساله و اثر آنها بر صید به ازای واحد تلاش سطحزیان ریز (ساردین و آنچوی) در سه منطقه بندر جاسک، بندر لنگه و قشم بررسی شد. سه دسته اطلاعات شامل داده های صید و صیادی، داده های ماهواره ای و داده های هواشناسی در دوره زمانی 22 ساله (1997 تا 2019) پردازش و تجزیه و تحلیل شد. از داده های ماهواره ای مرتبط با پهنه های آبی برای دریافت اطلاعات متغیرهای دمای سطح آب دریا (SST)، کلروفیل سطح آب دریا (SSC) و تابش فعال فتوسنتز (PAR) استفاده شد. اطلاعات مربوط به داده های هواشناسی شامل سرعت باد، میزان بارندگی و دماهای حداقل و حداکثر در 3 ایستگاه دریایی و ساحلی دریافت شد. مقدار CPUE در سه منطقه مورد مطالعه دارای تفاوت معنی داری بودند. بیشترین تغییرات معنی دار برای میانگین حداکثر دما و حداقل دمای ماه ها مشاهده شد. به طوری که در هر یک از مناطق جاسک و لنگه در 6 ماه از سال و در منطقه قشم 9 ماه از سال روند تغییرات دمای حداکثر در دوره زمانی مورد نظر به صورت معنی داری افزایش داشته است. در دوره زمانی مورد نظر، متوسط دمای حداقل ماهیانه 3 ماه از سال در منطقه جاسک، 6 ماه از سال در منطقه لنگه و 10 ماه از سال در منطقه قشم به صورت معنی داری افزایش داشته است. ماهیان مناطق قشم و لنگه همپوشانی بالایی با یکدیگر نشان دادند، درحالیکه برای ماهیان منطقه جاسک تمایز مشخص تری نسبت به دو منطقه دیگر در نمودار PCA مشاهده شد. رابطه بین تغییرات CPUE با شاخص های محیطی تقریبا برای هر دو گونه مشابه بود. در تمام مدل ها کلروفیل A و بارندگی بیشترین اختلاف معنی دار را داشتند.

    کلیدواژگان: سطحزیان ریز، تغییر اقلیم، تصاویر ماهواره ای، ساردین، آنچوی، خلیج فارس، دریای عمان
  • سامیه کتوکی*، حجت جعفریان، حسنی قلی پور کنعانی، پونه ابراهیمی صفحات 431-440

    در این مطالعه پتانسیل جیره های تکمیل شده با مخلوط پنج سویه از باسیلوس های پروبیوتیکی در غلظت CFU/L 108×1 در برابر عوامل استرس زای ناشی از افزایش تراکم (30، 45، 60 و 75 عدد لارو در 10 لیتر آب) در چهار تیمار آزمایشی هرکدام با سه تکرار بر پارامترهای رشد و شاخص های خون شناسی لاروهای ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با میانگین وزن اولیه 08/0±235/0 گرم بررسی شد. لاروها به مدت 45 روز با جیره های تکمیل شده در تراکم های مختلف تغذیه شدند. نتایج به دست آمده در پایان دوره غذادهی نشان داد که پارامترهای رشد و تغذیه در تیمار تغذیه کرده از جیره های حاوی باسیلوس های پروبیوتیکی با تراکم 45 عدد لارو در 10 لیتر آب تغییرات معنی داری در مقایسه با سایر تیمارهای آزمایشی داشت (05/0p <)؛ اما بین سایر تیمارهای آزمایشی اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0p>). نتایج بررسی پارامترهای خون شناسی و بیوشیمیایی سرم نیز افزایش معنی داری در مقدار WBC، RBC، Ht، Hb، MCV، MCH، MCHC و گلوکز را همراه با افزایش تراکم نشان داد (05/0p <)؛ اما سطح کورتیزول با افزایش میزان تراکم از روندی نزولی برخوردار بود (05/0p <). درمجموع، یافته های این تحقیق پتانسیل استفاده از پروبیوتیک های باسیلی را به عنوان مکمل های غذایی کاربردی در برابر عوامل استرس زا در ماهیان پرورشی حمایت نمود.

    کلیدواژگان: تراکم، قزل آلای رنگین کمان، رشد، خون شناسی، گلوکز، کورتیزول
  • لاله رومیانی*، شیرین افشاری، ابوالفضل عسکری ساری صفحات 441-454

    م مطالعه حاضر به منظور پیش بینی بار باکتریایی کل،TVB-N (میزان بازهای نیتروژنی فرار کل)، ارزیابی حسی و نیز شاخص تازگی فیله کپور علفخوار (Ctenopharyngodon idella</em>) بسته بندی شده در اتمسفر تغییر یافته (CO2</sub> 55%+N2</sub> 45%) انجام شد. ماهیان بسته بندی شده در دماهای 0، 6 و12 درجه سانتی گراد که بر اساس خروجی نرم افزار دیزاین اکسپرت بهینه شده بودند، به مدت 5، 10 و 15 روز نگهداری شدند. تغییرات پارامتر بار باکتریایی، TVB-N، شاخص تازگی (K-value که شامل ATP+ ADP+ AMP+ IMP+ HxR+ HX) و شاخص های مرتبط با آن مورد بررسی قرار گرفت. کیفیت فیله کپور علفخوار، در تیمارهای متفاوت زمانی و دمایی اختلاف معنی داری را نشان داد (05/0<P) و با افزایش زمان از 5 تا 15 روز و در دماهای متفاوت، این شاخص ها روند افزایشی را نشان دادند (05/0<P). دو شاخص IMPو HxR با افزایش زمان و دما کاهش یافتند (05/0<P) و کمترین مقدار را در روز پانزدهم و دمای 12 درجه سانتی گراد نشان دادند (05/0<P). فیله کپور علفخوار در دمای صفر درجه سانتی گراد تا روز پانزدهم و در دمای 6 درجه سانتی گراد تا روز پنجم براساس شاخص باکتریایی، بازهای نیتروژنی فرار و شاخص تازگی برای مصرف انسان مطلوب بود، اما بر اساس این شاخص ها در دمای 12 درجه سانتی گراد در روزهای 5، 10 و 15 در شرایط نامطلوب قرار داشت. دما و زمان بر روی تمامی شاخص های اندازه گیری شده تاثیر معنی داری داشتند (01/0>P) و با توجه به F-value، در تمامی شاخص ها دما در مقایسه با زمان شاخص تاثیرگذارتری بود. فرمول های پیشنهادی برای تمامی شاخص های مورد بررسی در آزمایش (متغیرهای وابسته)، از ضریب تبیین (R2</sub>) و ضریب تبیین اصلاح شده (R2</sup>-adj) نزدیک به 1 برخوردار بودند. فرمول های پیشنهادی برای هر شاخص، قادر به بررسی پیشگویی تغییرات کیفی فیله کپور علفخوار (Ctenopharyngodon idella</em>) بسته بندی شده در اتمسفر تغییر یافته با درصد خطای پایین بودند.

    کلیدواژگان: سطح پاسخ، تغییرات کیفی، کپور علفخوار (Ctenopharyngodon idella)، بسته بندی اتمسفر تغییر یافته، مدل پیشگویی
  • سید مهرداد حسنی اژدری، کامران رضایی توابع *، سید ولی حسینی، دارا باقری، مایک فرینسکو، سید احمد قاسمی، اشکان اژدری، آریا وزیرزاده، محمد خلیل پذیر صفحات 455-470

    با توجه به اهمیت پروبیوتیک‌ها در پرورش میگوهای دریایی، این تحقیق با هدف بررسی تاثیر پروبیوتیک‌های باسیلوس سوبتیلیس و لاکتوباسیلوس پلانتروم در آب پرورش بر فاکتورهای رشد و کیفیت لاشه میگوی وانامی بررسی گردید. در این تحقیق، اثرات متقابل دو پروبیوتیک باسیلوس سوبتیلیس (B) و لاکتو باسیلوس پلانتارم (L) در 2 سطح B1= 106 CFU/gr و B2= 106×3 CFU/gr، L1= 105 CFU/gr و L2= 105×3 CFU/gr در آب مخازن پرورش پست لارو میگوی پا سفید غربی به مدت 2 ماه بررسی شد. فاکتورهای رشد شامل: میزان افزایش وزن بدن، ضریب تبدیل غذایی، درصد بازماندگی و میزان چربی و پروتئین لاشه اندازه‌گیری شدند، پس از آن میگوها به فریزر 18- درجه سلسیوس منتقل شده و در روزهای 1، 15، 30، 45 و 60 فاکتورهای کیفی لاشه شامل: آبچک، ظرفیت نگهداری آب، pH، TBA و TVB-N اندازه‌گیری شدند. بیشترین میزان افزایش بدن و ضریب تبدیل غذایی مربوط به تیمار B(L1×B2)، بیشترین درصد بازماندگی مربوط به تیمار E(L2×B1)، بیشترین میزان چربی و پروتئین لاشه به ترتیب متعلق به تیمار‌های C(L1×B1) و E(L2×B1) بود. طبق داده های بدست آمده از آزمون های کیفیت لاشه در شاخص آبچک، ظرفیت نگهداری آب و TBA تاثیرات پراکنده ای از سویه های مورد استفاده مشاهده گردید در حالی که در شاخص TVB-N و pH در هیچکدام از روزها تاثیر نداشتند. به طور کلی افزودن همزمان سویه های باسیلوس سوبتیلیس و لاکتوباسیلوس پلانتارم در دوزهای ذکر شده به آب مخازن دارای تاثیر مثبتی بر فاکتورهای رشد دارد. خصوصا اینکه تیمار B(L1×B2) از منظر افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی در وضعیت بهتری نسبت به مابقی تیمارها قرار داشت. به طور کلی طبق نتایج بدست امده از بخش اول و دوم، استفاده همزمان از پزوبیوتیک های لاکتوباسیلوس پلانتارم و باسیلوس سوبتیلیس در آب مخازن پرورش میگوی پاسفید غربی بر فاکتورهای رشد آن تاثیر مثبت دارد. با این حال تاثیر آن بر فاکتورهای کیفی لاشه، پراکنده و قابل چشم پوشی بود.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، میگو، فاکتورهای رشد، انجماد، کیفیت لاشه
  • شلاله موسوی*، نجمه شیخ زاده، امین مرندی صفحات 471-482

    مطالعه حاضر به منظور بررسی کارایی روغن سیاه دانه (Nigella sativa</em>) خوراکی بر میزان رشد، برخی فراسنجه های آنتی اکسیدان و بیوشیمیایی و فعالیت آنزیم های گوارشی در ماهی سیچلاید الکتریک زرد (Labidochromis caeruleus</em>) انجام شد. ماهی ها (g08/0 ± 29/1) به سه گروه تقسیم شده با ،0، 1 و 5/1 درصد روغن سیاه دانه به مدت 50 روز تغذیه شدند. نتایج نشان داد که عملکرد رشد در گروه های تیمار در مقایسه با گروه کنترل بهبود یافت (05/0 p <). از میان شاخص های مختلف آنتی اکسیدان، فعالیت آنتی اکسیدان تام بالاتری در گروه تیمار دریافت کننده 5/1درصد روغن سیاهدانه گزارش گردید (05/0 p <) اما محصول پراکسیداسیون لیپیدی، نشان داده شده با MDA، در قیاس با گروه کنترل تغییر نکرد (05/0 P>). به علاوه، فعالیت برخی آنزیم های آنتی اکسیدان، شامل سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز در هر دو گروه تیمار و گلوتاتیون  اس-ترانسفراز در گروه تیمار دریافت کننده 5/1درصد روغن سیاهدانه در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری بالاتر بود (05/0 p <). در این بررسی، میزان پروتئین بالاتر در هر دو گروه تیمار نیز مشخص گردید (05/0 p <) اما هیچ تغییر معنی داری در میزان آلانین آمینوترانسفراز در مقایسه با گروه کنترل دیده نشد (05/0 P>). تغذیه با روغن سیاه دانه به افزایش فعالیت آمیلاز و اسیدفسفاتاز منجر شد (05/0 p <)، اما هیچ تغییر معنی داری در فعالیت لیپاز و پروتیاز دیده نشد (05/0 P>). بنابراین، نتایج نشان داد که مصرف روغن سیاه دانه، به خصوص به میزان 5/1 درصد، در بهبود عملکرد رشد، برخی شاخص های آنتی اکسیدان و همچنین فعالیت آنزیم های گوارشی در ماهی سیچلاید الکتریک زرد توانا است.

    کلیدواژگان: روغن سیاه دانه، سیچلاید الکتریک زرد، رشد، فراسنجه آنتی اکسیدان، فعالیت آنزیم گوارشی
  • سید ولی حسینی*، غلامرضا شاه حسینی، امیرحسین جمالی، کبری ضیایی صفحات 483-496

    نانوامولسیون های روغن در آب Oil-in-water nanoemulsions مبتنی بر روغن های گیاهی بواسطه توانایی آنها در ناپایدار کردن پوشش چربی موجود در دیواره سلولی ارگانیسم، دارای قابلیت ضد میکروارگانیسمی گسترده ای علیه باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها و اسپورها بوده و از همین رو استفاده از آنها بعنوان راهی برای افزایش مدت ماندگاری ماهیان در طی دوره نگهداری در شرایط سرد مورد توجه قرار گرفته است. در پژوهش حاضر اثر نانوامولسیون بر پایه روغن آفتابگردان بر کیفیت و ماندگاری ماهی قزل آلای رنگین کمان طی دوازده روز نگهداری در یخچال مورد بررسی قرار گرفت. پس از آماده سازی ماهیان و تهیه فیله از آنها، نمونه ها توسط نانوامولسیون روغن آفتابگردان پوشش دهی شد و سپس طی دوازده روز نگاهداری در یخچال و در چهار مرحله (روزهای 0، بلافاصله پس از تیمار پوشش دهی، 4، 8 و 12) از نظر برخی از شاخص های ارزیابی کیفیت نظیر میزان فساد اکسیداسیونی چربی (سنجش ترکیبات ثانویه حاصل از اکسیداسیون چربی؛ TBA)، مجموع ترکیبات ازته فرار TVB-N، ظرفیت نگهداری آب WHC، شاخص های رنگی (شامل شاخص های روشنایی L*، قرمزی a* و زردی b*) مورد ارزیابی قرار گرفت. فیله های بدون پوشش دهی بعنوان شاهد در نظر گرفته شدند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده نشان داد که پوشش دهی فیله ها با نانوامولسیون روغن آفتابگردان بر عمده شاخص های مورد بررسی تاثیر معنی داری دارد (p </em><0.05) و موجب حفظ بهتر فیله ماهیان مورد بررسی در مقابل شرایط فساد خواهد شد. لذا، با توجه به دستاوردهای پژوهش حاضر، پوشش دهی فیله های ماهی قزل آلای رنگین کمان با نانوامولسیون روغن آفتابگردان در هنگام استفاده از شیوه سرد Chilled storage جهت نگهداری آنها پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: کیفیت ماهی، فرآوری آبزیان، نگهداری در شرایط سرد، شاخص کیفیت، نانوامولسیون
|
  • Parichehr Hanachi *, Somayeh Kazemi, Sara Zivary, Samaneh Karbalayi Pages 273-282

    Microplastic (MP) sorption and transfer of chemical contaminants has been widely reported, yet few studies have investigated combined effects of contaminant-loaded MPs on organisms. Microplastics can act as carriers of environmental chemical pollutants and pesticides. Absorption of these particles by living organisms, especially aquatic organisms, causes changes in the activity of enzymes in the antioxidant pathway and peroxidation of membrane lipids. The aim of this study was to investigate the microplastic effect of polyethylene terephthalate and abamectin pesticide alone and in combination on glutathione peroxidase ‎(GPX) ‎activity and lipid peroxidation of zebrafish. In this study, zebrafish were exposed to a concentration of abamectin (0.006) and two microplastic concentrations of polyethylene terephthalate (5 and 10) and Their combination ‎(0.006 mg L-1 ABM‏ ‏+5‎‏ ‏mg L-1 PET) and ‎(0.006 mg L-1 ABM‏ ‏+10 ‏mg L-1 PET). In this study, the activity of glutathione peroxidase and malondialdehyde (MDA) were evaluated as indicators of lipid peroxidation. Analysis of results by one-way ANOVA method and significance of Pvalue <0.05 showed that the amount of malondialdehyde in treatment (0.006 ABM)was significantly decreased compared to the control and glutathione peroxidase activity in treatment 0.006 ABM +5 PET  treatment 0.006 ABM +10 PET was significantly increased compared to the control group. Also, analysis of the results by Two-way ANOVA method showed interaction in 0.006 ABM +10 PET treatment in glutathione peroxidase enzyme and this effect was not observed in other combination treatments.

    Keywords: Microplastic, Abamactin, polyethylene terephthalate, Glutathione peroxidase, Lipid, Peroxidation
  • Ali Taheri *, Zeinab Ehsan-Nasab, Sajad Zahiri Pages 274-284

    Fishmeal factories produce a large amount of wastewater during the production process, which contains protein. The aim of this study was to recover protein from the effluent of fishmeal factory by isoelectric method and investigate the functional properties of recycled protein. The effluent sample was obtained from fishmeal production plant in the Konarak city and proximate composition analysis of the effluent sample was investigated. The protein in the effluent was recycled using the isoelectric precipitation method and pH changing. The functional properties of the recovered protein including solubility, oil and water holding capacity, emulsifying index and emulsion stability, foam formation and foam stability were measured using standard methods procedures. The results showed that the amount of protein in the treated sample has no any significant differences under the effluent effects (p >0.05). The highest and lowest solubility were obtained at pH 2 and pH 6, respectively. The water and oil holding capacity of recycled protein was 0.45 and 0.4 ml/g, respectively. The highest emulsion activity was observed at pH 10 and the highest foam formation capacity at pH 2. The highest emulsion stability was observed at pH 2 and the highest foam stability was observed at pH 2 and 10. Recycled protein showed good functional properties and changed with pH, but not all properties followed a specific trend.

    Keywords: Protein Recovery, Fish meal, Factory effluent, Emulsion, Isoelectric percipitation, Solubilit
  • Javad Salehi * Pages 285-300

    The port state jurisdiction in preventing the unloading of illegal fishing in the port by foreign ship is the result of years of inefficiency of the exercise of the competence of coastal state and the flag state in accordance with the provisions of the Convention on the Law of the Sea. However, the port state jurisdiction’s components in fight against illegal fishing for foreign vessel faces challenges that its study is one of the objectives and goal of this article. The research method is descriptive-analytical and based on the provisions of the Convention on the Law of the Sea and the Food and Agriculture Organization’s documents related to the port state jurisdiction and the fight against illegal fishing. The main question of the research is what are the components and challenges of the port state’s jurisdiction in fighting illegal fishing of foreign ship and preventing the unloading of caught products? The research findings show that the components of port state’s jurisdiction depend on membership in the Food and Agriculture Organization’s international documents and compliance with its criteria in domestic law. This situation is a combination of international and domestic requirements related to the port state and its measures to combat illegal fishing of foreign ship and preventing the unloading of caught products, some of these requirements have been complied with in the Law on Protection and Exploitation of Aquatic Resources of the Islamic Republic of Iran. But in some cases, the coastal state and the flag state are in conflict with each other, which requires tripartite cooperation of the port, coastal and flag states in different maritime areas under their special jurisdiction and supervision of the Regional Fisheries Management Organization.

    Keywords: IIllegal Fisheries, Port State, Coastal State, Flag State, Convention on the Law of the Sea, Regional Fisheries Management Organization
  • Zohreh Ghaderi, Bahram Falahatkar *, Hamid Noverian, Abdolali Rahdari Pages 301-312

    This study was conducted to evaluate the interactive effects of different levels of dietary ascorbic acid and density on growth parameters of rainbow trout. The eighty- one rainbow trout broodstock (812 ± 1.5 g) distributed into six groups as experimental treatments and were fed different levels of ascorbic acid including 0, 100 and 1000 mg/kg L-ascorbyl-2-polyphosphate. The feeding trial was carried out in two different densities (3 and 6 fish/m3) for a 16- week period in triplicates. Each diet was fed to triplicate groups of fish to apparent satiation two times a day. Changes of body weight increase were observed from fourth week to 12th week. The highest amounts of weight gain and specific growth rate were observed in high density (6 fish/m3), but no significant difference was observed between 100 and 1000 mg/kg ascorbic acid in high density. At the end of the experiment, fish fed −C diet had a lowest final mean weight (885.2 ± 2.09 g) than those fed +C diet. These results indicated that dietary ascorbic acid significantly influenced growth performance of rainbow trout broodstock, especially in high density and the level of 100 mg ascorbic acid per kilogram diet can lead to desirable growth of female rainbow trout breeders.

    Keywords: Rainbow trout, Brood, vitamin c, Somatic growth, Density, reproduction
  • Afshin Adeli *, Khadijeh Alidoosti, Moazameh Kordjazi Pages 313-327

    The questionnaire was used as a tool to examine the differences between the views of sellers and buyers of fish in the large fish market in Tehran. ...... The Chi-square test was used for the percentage of responses and the Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U test to identify the relationship between sociological factors and to compare the two groups studied with mixed marketing factors. The results showed that buyers born in the northern provinces and people with lower age, education and income and without jobs are more sensitive to price and the opposing groups are affected by the place of distribution or sale. Sellers differed from the group of buyers in terms of price and location.., Fresh fish was the most important factor in shopping. Contrary to the sellers' view, the fish price was not the main factor in the return to the market, and the diversity and accessibility of the market were the factors that attracted customers to the market. Sellers emphasized the perceived value of the product, how to clean and catted it, the convenience of visiting and accessing the purchase and promotion of the market on billboards, media and publications to further improve the market. Contrary to the sellers' opinion, the buyers believed that the market was characterized by quality and freshness, fish species and health of the product, price of fish, cleanliness and health of the market, holding a food festival and fish cookery course training and awarding prizes and lotteries. . .... Therefore, in addition to the need to pay attention to the views of buyers, sales by the producer in the market, allocation of government subsidies, inserting the location of fishing and aquaculture and installing electronic signs, the amount of entry and exit of fish in the market should be considered.

    Keywords: Market conduct, Purchase motives, Bayer, Seller characteristics, Fish marketing, Great fish market of Tehran
  • Ehsan Ahmadifar *, Zohreh Mehrinakhi, Najmeh Sheikhzadeh, Mohsen Shahriari Moghadam Pages 329-340

    Today, the replacement of plant extracts instead of chemical preservatives in the diet has been considered with reducing the adverse effects of chemical preservatives. In this study, the effects of black grape seed extract on growth, intestinal and liver histology, as well as gastrointestinal enzymes, in common carp were investigated. Grape seed extract (30g kg-1) was added to the basal diet and at the end of the experimental period, the digestive enzymes, including lipase, amylase, and trypsin, were measured. The fish were also dissected, then intestine and liver were collected and fixed for histological studies. The results showed that among different digestive enzymes, only lipase had a significant increase (1.67±0.10 U/mg protein) compared to control group (1.35±0.04 U/mg protein). In the intestinal and liver histology, supplemental diet did not have any side effects on the normal structure. The ratio of villus height to the distance between two adjacent villus in the basal part was slightly higher in treated fish (17.39 ± 0.5μm) than the control group (16.71 ± 0.59 μm), but no significant differences was observed. Also, the number of goblet cells in control group (4.59±0.17μm) was slightly higher than treated fish (4.09±0.21μm), however, no significant difference was observed. Morphometric study in liver also showed an increase in hepatocyte size (24.01±0.16µm) compared to the control group (23.42±0.14µm). In general, the increase of the digestive enzyme activity and healthy liver and intestine structure could show the potential of grape seed extract as a beneficial feed additive in common carp.

    Keywords: Common carp, Grape seed extract, Digestive enzyme, Histology, Intestine
  • Hamid Noverian *, Seyyed Mohammad Molodi Siahmazgi, Ali Shirvani Pages 341-350

    Giant freshwater prawn is one of the most important commercial species in aquaculture. Although many nutritional studies have been done in the field of giant freshwater (Macrobrachium rosenbergii), but no study has been conducted on the effect of ginger powder on the growth and survival of freshwater prawn. Hence a nutritional test has been conducted with iso-protein and lipid level (30 & 7.6%). Ginger powder with different levels of zero (control),2, and 3 percent has been considered in the diet of prawn. 120 juvenile prawn with average weight (40 g) randomly shocked in 12 aquarium glass tanks of 40 L capacity which has been filled with 30 L fresh and filtered water. Juvenile prawns fed daily 4 times (6,12,8 and 20). Growth performances such as weight gain (WG), Specific Growth Rate (SGR), Food Conversion rate (FCR), Protein Efficiency (PE), and Survival Rate (SR) were evaluated. Based on statistical analysis, it was shown that with increasing ginger (Zingiber officinale) 3% level in the diet and nutritional factors that improve (p < 0.05). Environmental shock such as temperature and salinity were tested in different treatments. The prawn's mortalities, due to high temperature (32°c) and salinity (15ppt) were least in treatment with 3% ginger powder. From the result of this experiment can be inferred that the growth, survival, and environmental stressing is more reliable in prawns diet containing a 3% level of ginger powder.

    Keywords: Giant fresh water prawn, Macrobrachium rosenbergii, Ginger powder, Growth Survival, Immunity, Environmental Shock
  • Mehran Moslemi *, Abdollah Ghorbani Pages 351-360

    In this study, in order to investigate the effect of oral and combined gum coating and thyme extract on keeping vanilla shrimp in cold storage conditions (1.4° C), different treatments including: 1-control (immersion in distilled water and without coating), 2- coated treatment Consumed with 1% thyme essential oil, 3-1% coated gum-coated treatment and 4-combined treatment with 1% thyme-coated essential oil - 1% dehydrated gum, were tested every 4 days for a period of 12 days. Microbial tests; Counting the number of enterobacteriaceae and chemicals; TBA and TVN values ​​were measured and melanosis was evaluated as well. With increasing in the retention time, the enterobacteria, TVN, TBA values ​​and melanosis intensity significantly increased in the control treatment (P <0.05). The effect of 1% thyme coating and combined treatment on the number of enterobacteria was significant and could control the enterobacteria during the storage period (P <0.05) and Zedo gum-coated treatments did not have any significant effect on controlling the samples against texture corruption as well.

    Keywords: cover, Shrimp, treat, enterobacter, Thyme, Gum
  • Shaghayegh Hasanpour, Soheil Eagderi *, Hadi Pourbagher Pages 361-372

    The role of Activin-like factors in pluripotency maintenance is unknown during the zebrafish development. In this study, the embryos were treated with Activin A after dechorionation. Nanog and Oct4 expression patterns were evaluated during 256-cell, 1K, oblong, dome and shield stages (three replicates per stage). Due to the activation of cell signaling pathways before ZGA (zygotic genome activation), Activin treatment led to higher phosphorylation of Smad2/3 and progressively higher rate of Nanog expression in comparison to the control group at 1K-cell stage. At the oblong stage Nanog mRNA levels significantly decreased, therefore, Nanog mRNA levels should be reached to its peak in earlier time. Activin-like factors enhancement decreased Oct4 mRNA levels in contrast with Nanog. Due to the conservation of Activin-like factors pathway, the results can be generalized to other vertebrates and also provide a background for further studies, because of the stem cell importance.

    Keywords: Zebrafish, Development, Nanog, Oct4, Activin-like factors
  • Farzaneh Taghavi, Majid Ali Pour Eskandani, Daruosh Saadati, Ali Arshadi * Pages 383-394

    Synthetic preservatives have been used as food additives to extend shelf life of foods, but they are strictly regulated due to toxicological concerns and some health problems. So, it is increasingly attractive to find out effective and nontoxic measures (e.g. use of natural antimicrobial agent) to delay microbial spoilage. Considering the high probability of Escherichia coli contamination of local fish, the present study aimed at investigating the effects of aqueous and ethanol extracts of pomegranate peel (Punica granatum) on the growth of Escherichia coli in minced common carp during refrigerator storage. The minced meat treated with different concentrations of water and ethanol extracts of pomegranate peel, and the sensory evaluation were performed. After determining the optimum concentration, the treated minced meat inoculated with 1×103cfu/g Escherichia coli. The treated samples packaged separately into sterilized bags and stored at (4±1) °C, then Counting the bacteria was performed at days 0, 1, 3, 6, 9 and 12 after storage in refrigerator. The results showed that treatment containing 20% ethanol extract significantly could eliminate the bacteria after the 24- hour period, then followed by 10, 12/5 and 15%. The aqueous extract antimicrobial activities showed a very weak role and the number of bacteria had a rising trend. The results of this study indicated that the aqueous and ethanol extracts of pomegranate peel at high concentrations, because of antibacterial, antioxidant and preservative properties, could play an important role in ensuring food safety and consumer play.

    Keywords: Aqueous, Ethanol Extracts, Punica granatum, Escherichia coli, Minced, Cyprinus carpio
  • Mostafa Alishiri Joonaghani, Alireza Mirvaghefi *, Kamran Rezaei Tavabe Pages 395-406

    Nowadays, due to the overuse of antibacterial substances, some strains of bacteria showed a resistance to them. Hence, it is necessary to use new effective methods to control diseases caused by these strains. Yersiniosis that occur in some aquatic species, is caused by Yersinia ruckeri, a Gram-negative rod-shaped enterobacterium. In recent decade, a new approach developed to control pathogen using synthetic polymers with antibacterial properties, one of this synthetic polymer is Polyethyleneimine (PEI) that many studies reported its antimicrobial properties in aquaculture activities. Thus, the purpose of this study was to control Yersinia ruckeri by impregnating the zeolite with Polyethyleneimine and install it as an antibacterial filter in the fish tank. In this study, clinoptilolite zeolites with two concentrations were used, the first sheet(I) containing 15g of zeolite activated by 30 ml of toluene and then added it 1ml of EPO and 1ml of PEI, for the second sheet(II), the same procedure was run, but 2ml of EPO and 2ml of PEI were used, after that both sheets stirred under heat to give the desired agent and then transferred to the zeolite to produce the substrates treatments as two kinds of filters. Then ability of two anti-bacterial substrates tested to remove Yersinia ruckeri in the presence of the minimum bactericidal concentration (MBC). The growth inhibition zone also tested at concentrations of 1.8×108 to 1.8×101 CFU/ml-1 and 1.8×104 CFU/ml-1. The results showed that zeolite coated with two concentrations of PEI polymer have the potential to remove Yersinia ruckeri at 1.8×103 to 1.8× 101 CFU/ ml-1. The bacterial concentration decreased by 54% and 70% at the bacterial concentration of 1.8×103 CFU/ml-1 for zeolite coated with concentrations of I and II, respectively. Also, the growth zone diameter positively correlated with zeolite weight, the growth zone diameter for 0.05g zeolite by concentration I and II were 10.7,11.3 mm, and for 0.1 g were 15.23, 15.88 mm and for 0.15g were 18.75, 19.11 mm respectively. Finally, it was concluded that the PEI polymer-impregnated zeolite, as an antibacterial substrate, exhibits its best appliance at the bacterial concentration of 1.8× 103 CFU/ ml-1.

    Keywords: Zeolite, Zeolite Modification, Yersina Rukeri, Polyethylene Imine, Antibiotic
  • jamal rahimi, Bagher Mojazi Amiri *, Amirreza Abedelmdoust Pages 407-416

    Water resources pollution with detergents is one of the most serious subjects in the health and well-being of aquatic ecosystem fields The consequence of entry of detergents into the waste-water in terms of the occurrence of phenomenon of trophic and indestructibility of the hard detergent groups and foam formation, etc. cause pollution of the environment and water resources. Increasing the concentration of these substances in water sources has adverse effects on fish and other aquatic organisms. The aim of this study was to investigate the effect of some commonly used anionic detergents on embryo cortisol levels and then larval abnormalities and hatching percentage in zebrafish (Danio rerio</em>) while exposed to them. For this purpose, fertilized zebrafish eggs were exposed to various detergents (dishwashing liquid as a detergent, washing powder as a cleanser and sodium hypochlorite as a bleach) with concentrations of 1, 1, 0.25 ppm, respectively. To measure the level of cortisol in three stages of, cell division (cleavage), gastrula and hatching, samples were taken from the growing embryos and their cortisol levels were determined. After hatching, the larvae were sampled at different times (5, 10 and 15 days after hatching) and their abnormality was determined. The results show that in terms of the percentage of abnormalities (enlargement of the head, curvature in the dorsal region and tail) and cortisol concentration of treatments exposed to detergents were significantly different from control groups (P < 0.05). So that the most abnormalities (Control 6.67, washing powder 36.67, dishwashing liquid 20, bleach 13.33) were observed in the washing powder treatment. Also, cortisol levels increased from fertilization to gastrula stage and then decreased until hatching, although the amount of cortisol in the control groups decreased from fertilization to hatching (from 4.8 to 3.2 ng / ml). generally, it can be concluded that increasing the use of detergents reduces the success of reproduction and causes abnormalities in aquatic species.

    Keywords: Detergents, Anionic surfactant, Zebrafish (Danio rerio), cortisol hormone, Larval abnormality
  • Ahmad Alaei *, SeyedYousef Payghambari, Ali Salarpouri, Khalil Ghorbani Pages 417-430

    Significance of climate change trend in the period of 22 years and the effect of climatic variables on CPUE of pelagic fishes (sardines and anchovies) in three areas: Jask port, Lenge port and Qeshm were studied. Three categories of data including fishing, satellite and meteorological data were processed and analyzed over a period of 22 years (1997 to 2019). Satellite data related to water areas were used to obtain information on sea surface temperature (SST), sea surface chlorophyll (SSC) and photosynthetic active radiation (PAR) variables. Information about meteorological data including wind speed, rainfall and minimum and maximum temperatures were received at 3 offshore and coastal stations. CPUE values ​​were significantly different in the three study areas. The most significant changes were observed for the mean maximum temperature and minimum temperature of the months. So that in each of Jask and Lenge regions in 6 months of the year and in Qeshm region in 9 months of the year, the trend of maximum temperature changes in the desired time period has increased significantly. During the period, the average monthly minimum temperature of 3 months of the year in Jask region, 6 months of the year in Lenge region and 10 months of the year in Qeshm region has increased significantly. The fishes of Qeshm and Lenge regions showed high overlap with each other, while the fish of Jask region showed a more distinct difference than the other two regions in the PCA diagram. The relationship between CPUE changes and environmental parameters was almost the same for both species. In all models, chlorophyll A and rainfall were the most significant and important variables affecting.

    Keywords: Pelagic fishes, climate change, Satellite image, Sardine, Anchovy, Persian Gulf, Oman Sea
  • Samieh Katooky*, Hojatollah Jafarian, Hosna Gholipor Kanani, Poneh Ebrahimi Pages 431-440

    In the present study the effects of five- strain probiotic blend (Bacillus</em> spp.) with concentration 1×108</sup> CFU/ liter against stress responses, due to expose to high stocking density (30, 45, 60 and 75 larvae per 10 liters of water) on Oncorhynchus mykiss </em>larvae were investigated in triplicates. The growth factors and hematological parameters were recorded as well. The larvae with the mean weight of 0.235±0.08g introduced in each experimental unite and fed the experimental diets and reared for a 45- day period. At the end of the experiment, the maximum growth and feeding rates were obtained in the treatment with a density of 60 fish larvae per 10 liters (fed from a diet supplemented with Bacillus) and the minimum rate significantly obtained in the treatment with a density of 45 larvae per 10 liters compared to other experimental treatments (p < 0.05). However, there were no significant differences among treatments containing 30, 60 and 75 larvae per 10 liters of water (p>0.05). The results of hematology indices, WBC, RBC, Ht, Hb, MCV, MCH and MCHC increased significantly with an increase in the density of fish larvae among the experimental treatments and their highest levels were obtained in treatment with a density of 75 fish per 10 liters. The serum glucose levels increased significantly while the fish density increased and it was higher in 60 and 75 fish per 10 liters treatments compared to 30 and 45 fish in 10 liters densities. Overall, the findings of this study showed that despite the effects of fish density, the use of probiotic bacilli also affecting on some growth, nutritional and blood indices.

    Keywords: Stocking Density, Rainbow trout, Growth, Hematology, glucose, Cortisol
  • laleh roomiani *, shirin afshari, Abolfazl Askary Sary Pages 441-454

    The present study was to evaluate changes in microbial, TVB-N (volatile nitrogen bands), sensory evaluation and also the freshness index of carp (Ctenopharyngodon idella) fillet packed in at fillet packed in modified atmosphere (CO2 55% + N2 45%). . Microbial load parameter changes (national standard no. 2325), TVB-N (quasi-quantitative method), recently (K-value which includes the TP + ADP + AMP + IMP + HX + HXR) and its related psychological indicators (chromatographic HPLC machine) were investigated. The quality of the grass-fiber fillet packed in modified atmosphere showed a significant difference in time and temperature (p < 0.05) and with increasing time from 5 to 15 days and from 0 to 12 °C, these parameters showed an incremental (p < 0.05). Two indicators IMP and temperature decrease with increasing time and HxR (p < 0.05) and the lowest value on the day 15 and the temperature of 12 °C (p < 0.05). Grass Carp fillet was favorable at 0 ° C until the 15 day and at 6 ° C until 5 day, based on microbial indices, volatile nitrogen beds and novelty index for human consumption, but based on these indices at 12 ° C on days 5, 10 and 12 it was in unfavorable conditions. Temperature and time had a significant effect on all measured indices (p <0.01). Regarding the F-value, in all indices temperature was more effective than index time. The suggested formulas for all the indices studied in the experiment (dependent variables), had a correlation coefficient (R2) and modified explanatory coefficient (R2 -adj) close to 1. The proposed formulas for each indicator were able to predict the quality changes of Chenopharyngodon idella fillet packed in modified atmosphere with low error explanatory coefficient (R2 -adj) close to 1.

    Keywords: Response Surface Methodology, Quality Changing, Grass carp (Ctenopharyngodon idella), Modified atmosphere packaging, Pridictive Model
  • Seyed Mehrdad Hasani Azhdari, Kamran Rezaei Tavabe *, Seyed Vali Hosseini, Dara Bagheri, Mike Frinsko, Seyed Ahmad Ghasemi, Ashkan Ajdari, Arya Vazirzadeh, Mohammdkhalil Pazir Pages 455-470

    Due to the importance of probiotics in marine shrimp farming, this study aimed to investigate the effect of Bacillus subtilis and Lactobacillus plantrum probiotics in breeding water on growth factors and carcass quality of Vanami shrimp. In this study, the interactions of two probiotics Bacillus subtilis (B) and Lactobacillus plantarum (L) at 2 levels B1 = 106 CFU / gr and B2 = 106 C 3 CFU / gr, L1 = 105 CFU / gr and L2 = 105 × 3 CFU / gr in the water of western white-footed shrimp post-larval breeding tanks was evaluated for 2 months. Growth factors including: body weight gain, feed conversion ratio, survival percentage and carcass fat and protein were measured, then the shrimp were transferred to the freezer at -18 ° C and on days 1, 15, 30, 45 and 60 Carcass quality including: drainage, water holding capacity, pH, TBA and TVB-N were measured. According to the data obtained from carcass quality tests, it was found that in the gut index, on day 1, Lactobacillus plantarm strain alone and in combination with Bacillus subtilis was effective in significant differences, on day 60, only Lactobacillus plantarm species in The difference was significant. In the water holding capacity index, only in the results related to the first day of the experiment, the role of both strains individually and also the interaction with each other was observed, while the pH results had no role at all in either day. In TBA test, only Lactobacillus plantarm strain was effective in the data related to day 15, while in TVB-N index, like pH, they were not affected in any of the days.

    Keywords: Probiotics, Shrimp, growth factors, Frozen, Carcass Quality
  • Shalaleh Mousavi *, Najmeh Sheikhzadeh, Amin Marandi Pages 471-482

    The current study was performed to examine the efficacy of dietary- black cumin (Nigella sativa) oil on the growth rate, some antioxidant and biochemical parameters, as well as digestive enzyme activity in electric yellow cichlid. Fish (1.29 ±0.08 g) were divided into three groups and fed the diets containing 0, 1% and 1.5% black cumin oil for 50 days. Results showed that growth performance was enhanced in the treatment groups compared to the control group (p < /em> < 0.05). Among different antioxidant indices, higher total antioxidant activity was observed in the treatment group fed fed the diets containing 1.5% black cumin oil (p < /em> < 0.05), but lipid peroxidation product, indicated by MDA, was not altered compared to the control group. Meanwhile, activities of some antioxidant enzymes, including superoxide dismutase and catalase in both treatment groups and glutathione S-transferase in group fed fed the diets containing 1.5% black cumin oil were higher compared to the control group (p < /em> < 0.05). During this experiment, higher protein level was also recorded in the treatment groups (p < /em> < 0.05), but no significant changes were noted in alanine aminotransferase level in comparison with the control group. Feeding with black cumin oil also led to a significant increase in amylase and acid phosphatase activities (p < /em> < 0.05), whereas no significant changes were noted in lipase and protease activities. Therefore, the results show that the administration of black cumin oil, especially at 1.5%, had the potential to improve the growth rate, some antioxidant indices, as well as digestive enzyme activities in electric yellow cichlid.

    Keywords: black cumin oil, electric yellow cichlid, growth, antioxidant parameter, digestive enzyme activity
  • Gholamreza Shahhosseini *, Amirhossein Jamali, Kobra Ziyaei Pages 483-496

    Oil-in-water nanoemulsions based on vegetable oils have extensive antimicrobial properties against bacteria, viruses, fungi and spores due to their ability to destabilize the lipids in the cell wall of the organism. For this reason, their application has been considered as a way to increase the shelf life of fish during the chilled storage. In the present investigation, the effect of oil-in-water nanoemulsion of sunflower oil on the quality and shelf life of rainbow trout fillet during twelve days of refrigeration storage was investigated. After preparing the fillets, the samples were coated with a sunflower oil nanoemulsion and then refrigerated for twelve days, then at four-day intervals (0- immediately after coating treatment-, 4, 8 and 12 days) were evaluated for some quality indicators (thiobarbituric acid, TBA), total volatile nitrogen, TVB-N; water holding capacity, WHC; & color parameters (including brightness L</em>*, redness a</em>* and yellowness b</em>*). Uncoated fillets were considered as control set. The obtained results showed that coating the fillets with nanoemulsion of sunflower oil had a significant effect on most of the studied indicators (P <0.05) and resulted in better protection of the fillets against spoilage conditions. Therefore, according to the achievements of the present study, it is recommended to cover rainbow trout fillets with sunflower oil nanoemulsion when chilled storage is used to preserve them.

    Keywords: Cold storage, Fish quality, Seafood processing, Quality index, Nanoemolssion