فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده
سال پانزدهم شماره 51 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعیده قشلاقی، مرضیه علیوندی وفا*، خلیل اسماعیل پور، معصومه آزموده صفحات 7-27

    هدف این پژوهش مقایسه میزان اثربخشی گروه درمانی رفتاری ارتباطی، معنوی دینی اسلام محور و تلفیقی بر احساسات مثبت زنان با تجربه دلزدگی زناشویی بود. پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام زنان متاهل مراجعهکننده به درمانگاه ها و مراکز مشاوره سطح شهر تبریز بود که در زمستان و بهار سال 97 6 به منظور دریافت کمکهای تخصصی در زمینه مسایل خانوادگی و زناشویی به این مراکز مراجعه کرده بودند. درباره انتخاب نمونه تحقیق، لازم به ذکر است که از میان افراد واجد شرایط بعد از اجرای پرسشنامه دلزدگی زناشویی در مرحله غربالگری اولیه، 48 نفر از زنانی که در این پرسشنامه نمره هایی ببیشتر از میانگین به دست آوردند به شیوه نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب، و بهطور تصادفی در سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. گروه های آزمایشی طی هشت جلسه تحت مداخلات جداگانه ای قرار گرفتند و گروه کنترل در فهرست انتظار قرار گرفت. ابزار این پژوهش شامل مقیاس دلزدگی زناشویی و پرسشنامه احساسات مثبت بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس یکراهه استفاده شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد بین میانگین نمره های گروه های مورد مقایسه در متغیر احساسات مثبت در پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>p). در مجموع، نتایج نشان داد که درمان تلفیقی نسبت به درمانهای رفتاری ارتباطی و معنوی دینی تاثیر بیشتری بر احساسات مثبت نسبت به همسر دارد.

    کلیدواژگان: گروه درمانی رفتاری ارتباطی، گروه درمانی معنوی دینی اسلام محور، گروه درمانی تلفیقی، دلزدگی زناشویی، احساسات مثبت
  • فاطمه شهابی زاده*، مژگان محمدی مقدم صفحات 29-54

    وجود تعارض زناشویی به کاهش میزان بهداشت روانی و به کم شدن میزان رضایت از زندگی زوجین می انجامد و این تعارضات ناشی از به کارگیری متفاوت نحوه کلمات و گفتگوهای میان زنان و مردان است. لذا این مطالعه با هدف اثربخشی آموزش کنترل شناختی زبان بر کنترل عاطفه زنان با تعارضات زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره انجام شد. این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل تمام زنان با تعارضات زناشویی  مراجعه کننده به مرکز مداخله در بحرانهای خانوادگی، فردی و اجتماعی بهزیستی شهر بیرجند در سه ماهه سوم سال 1394، است. با روش نمونه گیری در دسترس 32 نفر انتخاب شدند و کاملا تصادفی در دو گروه 16 نفر قرار گرفتند. ابزار پژوهش کنترل عواطف توسط ویلیامز و چمبلس (1997) بود. اعضای گروه های آزمایش در نه جلسه 60 دقیقه ای آموزشهای  کنترل شناختی زبان را مبتنی بر آموزه های اسلامی دریافت کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس در سطح معنی داری 05/0 تجزیه و تحلیل شد. یافته های تحلیل کواریانس چندمتغیره حاکی از اثربخشی آموزش کنترل شناختی زبان مبتنی بر آموزه های اسلامی بر کاهش میزان خشم، اضطراب و افسردگی و افزایش عاطفه مثبت است. براساس نتایج این مطالعه، آموزش کنترل شناختی زبان در جهت فعال سازی گفتار سودمند و بازداری از گناهان زبان مبتنی بر آموزه های اسلامی می تواند بر کنترل عواطف موثر باشد.

    کلیدواژگان: کنترل شناختی زبان مبتنی بر آموزه های اسلامی، کنترل عواطف، تعارضات زناشویی
  • مدینه یکتاپرست، سمانه اسعدی*، مهدی رحیمی صفحات 55-70

    خانواده مهمترین نهاد اجتماعی در جوامع انسانی است و وظیفه جامعه پذیری و تربیت نسلهای آینده را در سالهای نخستین زندگی کودک بر عهده دارد. این پژوهش به منظور بررسی تغییرات سبکهای فرزندپروری ادراک شده در طول چهار نسل متوالی (گروه های سنی 12 تا 75 ساله) در شهر یزد انجام شد. طرح این پژوهش توصیفی از نوع پس رویدادی بود. شرکت کنندگان در این پژوهش 381 نفر بودند که از شش گروه سنی انتخاب شدند؛ به ترتیب گروه های سنی 12 ساله (80 نفر)، 15 تا 17 ساله (80 نفر)، 20 تا 25 ساله (80 نفر)، 35 تا 40 ساله (60 نفر)، 45 تا 55 ساله (50 نفر) و 60 ساله به بالا (31 نفر). گروه های نمونه اول تا چهارم به روش نمونه گیری چندمرحله ای وگروه های پنجم و ششم به روش در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه سبکهای فرزندپروری ادراک شده (نقاشیان، 1358) پاسخ دادند. نتایج آزمون خی دو نشان داد بین گروه های سنی از نظر سبک فرزندپروری ادراک شده تفاوت وجود دارد. سبک فرزندپروری مقتدر به طور کلی بیشترین درصد فراوانی را در کل گروه نمونه داشت. در گروه اول و دوم سبک فرزندپروری مقتدر به میزان بیشتری نسبت به سبکهای دیگر ادراک شد. در گروه سوم و چهارم سبک فرزندپروری آسانگیر بر دیگر سبکها غلبه داشت و در گروه ششم بیشترین درصد فراوانی در سبک فرزندپروری سختگیر به دست آمد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت با توجه به ادراک گروه های سنی مختلف، که به نوعی نمونه ای از نسلهای تربیت شده متفاوت هستند، تغییراتی در سبکهای فرزندپروری به وجود آمده که عمدتا به سمت غالب شدن سبک مقتدر پیش رفته است. یافته ها با توجه به پیشینه های نظری و پژوهشی مرتبط مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سبکهای فرزندپروری، خانواده و تربیت فرزندان، گسست نسلی
  • سهیلا جهاندار لاشکی، سعیده حسینی*، کیوان کاکابرایی صفحات 71-90

    این پژوهش با هدف بررسی الگوی علی رابطه گرایش به خیانت زناشویی و مصرف رسانه با میانجیگری نگرشهای ناکارامد و طلاق عاطفی انجام شد. پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه آماری آن را افراد متاهل شهر کرمانشاه تشکیل دادند. براساس نمونه گیری در دسترس 300 نفر از میان افراد مراجعه کننده به درمانگاه های روانشناسان انتخاب شدند و به مقیاسهای گرایش به خیانت زناشویی، نگرشهای ناکارامد، پرسشنامه میزان مصرف رسانه ای و طلاق عاطفی پاسخ دادند. یافته های پژوهش نشان داد مصرف رسانه، غیرمستقیم و از طریق نگرشهای ناکارامد و طلاق عاطفی برگرایش به خیانت زناشویی تاثیرگذار است. هم چنین مصرف رسانه، به طور مستقیم نگرش ناکارامد را پیش بینی می کند و نگرش ناکارامد، مستقیم بر طلاق عاطفی تاثیرگذار است. طلاق عاطفی نیز، مستقیم گرایش به خیانت زناشویی را پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: مصرف رسانه، گرایش به خیانت زناشویی، نگرشهای ناکار امد، طلاق عاطفی
  • عباس علی هراتیان*، مسعود جان بزرگی، مژگان آگاه هریس، فرشته موتابی، محمد مهدی صفورائی پاریزی صفحات 91-115

    یکی از مشکلات شایع در دنیای امروز خانواده ها، تعارضهای زناشویی است. هدف این پژوهش توصیفی همبستگی، بررسی رابطه روان بنه های ناسازگار اولیه و باورهای غیرمنطقی با تعارض زناشویی با توجه به نقش تعدیل کننده دینداری است. جامعه آماری این پژوهش را متاهلان استان سمنان تشکیل می دادند که 782 نفر با استفاده از نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای به عنوان شرکت کنندگان پژوهش انتخاب شدند. شرکت کنندگان ضمن ارایه برخی مشخصات جمعیت شناختی، پرسشنامه های پایبندی دینی (JRAQ)، تعارض زناشویی (MCQ-R)، روان بنه های ناسازگار اولیه (YSQ-SF) و باورهای غیرمنطقی (IBT) را پاسخ گفتند. داده ها با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و آزمون Z فیشر مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج، نقش چالشی دینداری در رابطه نمره کل و پنج حوزه روان بنه های ناسازگار اولیه و نمره کل و باورهای غیرمنطقی با تعارض زناشویی را مورد تایید قرار داد؛ بدین صورت که رابطه روان بنه های ناسازگار اولیه و باورهای غیرمنطقی با تعارض زناشویی در گروه متاهلان با سطح دینداری بالا به میزان معناداری قویتر است. در نتیجه، دینداری متغیری است که تحت تاثیر روان بنه های ناسازگار اولیه و باورهای غیرمنطقی، کنشی متفاوت و گاهی منفی به خود می گیرد. بنابراین تقویت دینداری، لزوما به ناکارامدی روان بنه های ناسازگار و کاهش باورهای غیرمنطقی منجر نخواهد شد.

    کلیدواژگان: روان بنه های ناسازگار اولیه، باورهای غیرمنطقی در ازدواج، تعارض زناشویی و دینداری، نقش تعدیل کننده دینداری
  • زهرا فریبرز، باقر ساروخانی*، زهرا حضرتی صومعه صفحات 117-150

    هدف اصلی مقاله بررسی جامعه شناختی رابطه اعتیاد به شبکه های مجازی و طلاق عاطفی زوجین در شهر تهران و نیز دستیابی به یک الگوی نظری تحلیلی درباره متغیرهای تاثیرگذار در این زمینه است. چارچوب نظری مورد استفاده به صورت ترکیبی و مبتنی بر نظریه کارکردگرایی ساختی پارسونز است. نوع تحقیق کمی، و روش تحقیق پیمایشی، و اطلاعات لازم با استفاده از ابزار پرسشنامه گردآوری شده است. جمعیت آماری تحقیق تمام ساکنان متاهل در سطح شهر تهران هستند و نمونه مورد مطالعه شامل 403 نفر از متاهلانی است که به فضای مجازی دسترسی دارند. برای انتخاب این تعداد، روش نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای به کار برده شد. یافته های تحقیق حاکی است که رابطه آماری مستقیم بین متغیرهای مستقل اعتیاد اینترنتی و متغیر وابسته طلاق عاطفی با ضریب تاثیر 16/0 وجود دارد؛ لیکن اعتیاد اینترنتی به واسطه متغیرهای صمیمیت، از خودبیگانگی، دینداری، سلامت روانی و پایبندی نسبت به سنتها و ارزشها بر متغیر وابسته تاثیرگذار و دارای رابطه ای معنادار است که از این بین، متغیر صمیمت زناشویی دارای بیشترین مقدار ضریب تاثیر است.

    کلیدواژگان: خانواده و شبکه های اجتماعی، طلاق عاطفی و شبکه های مجازی، خانواده و اعتیاد اینترنتی، خانواده های تهرانی و شبکه های مجازی
  • روناک طاهر پور دری، حمیدرضا حاتمی*، حسن احدی، غلامرضا ذاکری پور، مریم کلهرنیا گل کار صفحات 151-168

    دیابت نوع دو از بیماریهای مزمن و شایع است که باعث به خطر افتادن سلامت روانی افراد می شود. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمانهای شناختی رفتاری گروهی و درمان مثبت نگر بر افزایش سرسختی روانشناختی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد. این مطالعه به روش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل انجام شد. جامعه مورد مطالعه افراد مبتلا به دیابت نوع دو شهر تهران در سال 95 96 بودند. نمونه آماری پژوهش 45 نفر (سه گروه 15 نفره) از افراد مبتلا به دیابت نوع دو بود که برای انتخاب آنها از روش نمونه‫گیری در دسترس استفاده شد. دو گروه مداخله به ترتیب در جلسات مداخله ای درمانهای شناختی رفتاری گروهی و درمان مثبت نگر قرار گرفتند و در این مدت گروه کنترل، مداخله ای را دریافت نکردند. داده ها با پرسشنامه های استاندارد گردآوری، و با کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل گردید. نتایج آزمون مانکووا نشان داد که درمان شناختی رفتاری و درمان مثبت نگر بر بهبود کیفیت زندگی و افزایش سرسختی روانشناختی بیماران موثر است (01/0>P). هم چنین نتایج آزمون t نشان داد در برخی از مولفه ها تاثیر درمانهای شناختی رفتاری گروهی از درمان مثبت نگر مطلوبتر است و تاثیر بیشتری بر بهبود کیفیت زندگی و سرسختی روانشناختی در زنان مبتلا به دیابت نوع دو دارد. به نظر می‫رسد درمانهای شناختی رفتاری گروهی و درمان مثبت نگر به عنوان درمان انتخابی در بهبود سطح کیفیت زندگی و افزایش سرسختی روانشناختی بیماران از اثربخشی مطلوبی برخوردار باشد؛ لذا استفاده از این مداخلات روانشناختی در محیط های درمانی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری گروهی، درمان مثبت نگر، سرسختی روانشناختی، کیفیت زندگی، دیابت نوع دو
|
  • Saeedeh Qeshlaqi, Marziyeh Alivandivafa *, Khalil Esmailpour, Ma’Soumeh Azmoudeh Pages 7-27

    This study was aimed at comparing the impact of behavioral-communicational, Islam-oriented spiritual-religious and integrated group therapies on the positive emotions of women with marital boredom experience. This is a quasi-experimental research with a pretest-posttest design and a control group, and its statistical population included all the married women who had referred to the clinics and counseling centers in Tabriz, Iran in the winter and spring of 2017-2018 to receive specialized assistance on their familial and marital problems. After the administration of the marital boredom questionnaire, a sample of 48 women was selected from among the eligible individuals in the initial screening stage who had received higher than average scores using the purposive sampling method. Then they were put in 3 experimental groups and 1 control group. The experimental groups underwent separate interventions in eight sessions, and the control group was placed on a waiting list. The data collection instruments included the Marital Boredom Scale and the Positive Emotions Questionnaire. One-way analysis of covariance was used to analyze the data. The results of analysis of covariance showed a significant difference between the mean scores of the compared groups in positive emotions variable in the post-test stage (p < 0.05). Overall, the results revealed that integrative group therapy has greater effect on positive emotions towards husbands than behavioral-communicational and Islam-oriented spiritual-religious group therapies.

    Keywords: behavioral-communicational group therapy, Islamic spiritual-religious group therapy, integrated group therapy, marital boredom, positive emotions
  • Fatemeh Shahabizadeh *, Mozhgan Mohammadi Pages 29-54

    Existence of marital conflict leads to a decrease in mental health and couples’ satisfaction with their lives, and these conflicts result from the way in which words and conversations are used between husbands and wives. Therefore, this study was conducted to examine the impact of cognitive language control training on controlling the emotions of women with marital conflicts who had referred to counseling centers. This is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population included all the women with marital conflicts who had referred to the Center for Intervention in Family, Individual and Social Crises of Birjand Welfare Office in the third quarter of 2015. Using the convenience sampling method, 32 people were selected and were randomly divided into two groups, each including 16 people. The data collection instrument was The Emotion Control Scale (Williams and Chambels, 1997). The experimental group received nine 60-minute sessions of cognitive language control training based on Islamic teachings. The collected data were analyzed using analysis of covariance at the significance level of 0.05. The findings of multivariate analysis of covariance indicated the effectiveness of language cognitive control training based on Islamic teachings on reducing anger, anxiety and depression and increasing positive emotions. According to the results of this study, cognitive language control based on Islamic teachings aimed at activating useful language and preventing language sins can affect emotion control.

    Keywords: language cognitive control based on Islamic teachings, emotional control, marital conflicts
  • Madineh Yektaparast, Samaneh Asadi *, Mehdi Rahimi Pages 55-70

    The current research has been carried out with the aim of analyzing the changes in comprehended parenting styles during four consecutive generations in Yazd. The design of this descriptive research is causal-comparative. There have been 381 participants picked out from age groups, say, 12 years old (80 people), 15-17 years old (80 people), 20-25 years old (80 people), 35-40 years old (60 people), 45-55 years old (50 people) and 60 and more years old (31 people). The first and fourth sampled groups have been chosen via multi-stage sampling method, and the fifth and sixth groups, via access method. the participants answered the comprehended parenting styles questionnaire (Naghashian 1358). The results of Chi-square test indicated that the age groups are different in terms of comprehended parenting style. The strict parenting style had totally the biggest frequency percentage among the whole sampled group. In the first and second groups, the strict style was more tangible than the rest. The easy-going style dominated other styles in the third and fourth groups, and the biggest frequency related to the strict style in the sixth group. Overall, it can be concluded that in different age groups, some changes have occurred in parenting style, often leading to the strict style’s prevalence.

    Keywords: parenting styles, family, child rearing, generation break
  • Soheila Jahandar Lashki, Saeedeh Sadat Hosseini *, Keyvan Kakabaraei Pages 71-90

    The aim of this study was to examine the causal model of the relationship between tendency to marital infidelity and media use mediated by dysfunctional attitudes and emotional divorce. This is a descriptive-correlational research, and its statistical population consisted of married people in Kermanshah, Iran. Based on the availability sampling method, 300 people were selected from among those who had referred to psychologists' clinics, and they answered the marital infidelity and dysfunctional attitudes scales and media use and emotional divorce questionnaires. The findings revealed that media use indirectly and through dysfunctional attitudes and emotional divorce directly affect tendency to marital infidelity. Also, media use directly predicts dysfunctional attitudes, and dysfunctional attitudes directly affect emotional divorce. Emotional divorce further directly predicts tendency to marital infidelity.

    Keywords: media use, tendency to infidelity, dysfunctional attitudes, emotional divorce
  • Abbas-Ali Haratian *, Masoud Janbozorgi, Mozhgan Agah Herris, Fereshteh Mutabi, Mohammad-Mehdi Safouraei Parizi Pages 91-115

    One of the most common problems in today's world of families is marital conflict. The purpose of this descriptive-correlational study is to investigate the relationship between early maladaptive schemas and irrational beliefs with marital conflict considering the moderating role of religiosity. The statistical population consisted of the married people in Semnan Province, Iran. A group of 782 people was selected from this population as the study sample using the multi-stage random sampling method. The participants provided some demographical information and answered the Janbozorgi Religious Affiliation, the Marital Conflict, the Early Maladaptive Schemas and the Irrational Beliefs Questionnaires. The data were analyzed using Pearson correlation and Fisher's Z-test. The results confirmed the challenging role of religiosity in relation to the total score and the five domains of early maladaptive schemas and the total score and irrational beliefs with marital conflict. That is, the relationship between early maladaptive schemas and irrational beliefs with marital conflict is significantly stronger in the group of married people with a high level of religiosity. As a result, religiosity is a variable that takes a different and sometimes negative action under the influence of early maladaptive schemas and irrational beliefs. Thus, strengthening religiosity will not necessarily lead to the inefficiency of maladaptive schemas and the reduction of irrational beliefs.

    Keywords: early maladaptive schemas, irrational beliefs in marriage, marital conflict, religiosity, moderating role of religiosity
  • Zahra Fariborz, Baqer Sarukhani *, Zahra Hazrati Suma’Eh Pages 117-150

    The main purpose of the present article is to sociologically study the relationship between virtual network addiction and emotional divorce among couples in Tehran, Iran and also to find the theoretical-analytical pattern of the variables involved in this field. The theoretical framework of this study is synthetic and based on Parsons' theory of structural functionalism. This quantitative research work was conducted using the survey research method, and the required data were collected using a questionnaire. The statistical population of the study consisted of all the married residents in Tehran, and the study sample included 403 married people who had access to cyberspace. To select this sample, the two-stage cluster sampling method was used. The research findings indicate that there is a pattern of inverse statistical relationship between the independent variable ‘Internet addiction’ and the dependent variable ‘emotional divorce’ with an impact factor of 16.0. However, Internet addiction affects the dependent variable through the variables intimacy, alienation, religiosity, mental health and adherence to traditions and values​, among which marital intimacy has the highest impact factor.

    Keywords: family, social networks, emotional divorce, virtual networks, Internet addiction, Tehran families
  • Ronak Taherpour, Hamid-Reza Hatami *, Hassan Ahadi, Gholam-Reza Zakeripour, Maryam Kalhorniya Golkar Pages 151-168

    Type 2 diabetes is a common and chronic disease that endangers people's mental health. The aim of this study was to evaluate the impact of cognitive-behavioral group therapies and positive treatment on increasing psychological hardiness and quality of life in women with type 2 diabetes. This is a quasi-experimental study with pretest-posttest, two experimental groups and a control group. The study population included the people suffering from type 2 diabetes in Tehran, Iran in 2015-2016. The statistical sample consisted of 45 people (three groups of 15 people) with type 2 diabetes who were selected using the convenience sampling method. The two intervention groups were in the intervention sessions of cognitive-behavioral group therapies and positive treatment, respectively, and the control group did not receive any intervention during this period. The required data were collected using standard questionnaires and analyzed using SPSS software 22. The results of MANCOVA test showed that cognitive-behavioral therapies and positive treatment are effective in improving the quality of life and increasing the psychological hardiness of patients (p < 0.01). The results of t-test further indicated that, in some components, the effect of cognitive-behavioral therapies is more desirable than positive treatment, and it has a greater effect on improving the quality of life and psychological hardiness in women with type 2 diabetes. It seems that cognitive-behavioral group therapies and positive treatment have desirable effects on improving the quality of life and increasing the psychological hardiness of patients. Therefore, the use of these psychological interventions in therapeutic settings is recommended.

    Keywords: cognitive-behavioral group therapy, positive treatment, psychological hardiness, quality of life, type 2 diabetes