فهرست مطالب

مطالعات پیشگیری از جرم - پیاپی 55 (تابستان 1399)

فصلنامه مطالعات پیشگیری از جرم
پیاپی 55 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید کامیابی*، سید خلیل سیدعلی پور صفحات 9-33
    زمینه و هدف

    مکانیابی کلانتری ها و مراکز پلیس، یک تصمیم مهم در حوزه امنیت اجتماعی و عاملی اثرگذار درزمینه خدمت دهی پلیس است، اما تا کنون، پژوهشگران در پژوهش های علمی پیشین، کمتر به آن توجه نموده اند.مکان احداث کانکس ها و استقرار نیروها جهت مدیریت مسلط بر انواع جرایم و در راستای پیشگیری جرم از اهمیت فراوانی برخوردار است. 

    روش شناسی:

    در این تحقیق از روش توصیفی تحلیلی به عنوان روش پژوهشی استفاده شده است و ابزار گرد آوری داده ها میدانی و اسنادی است. جهت تجزیه و تحلیل ابتدا معیارهای تراکم جمعیت، شبکه معابر و مبادی ورودی، جرم خیزی، سیاست های کلان انتظامی شهر، مجاورت های مکانی، فضای سبز و زیر ساخت شهری مورد بررسی قرار گرفت

    نتیجه گیری:

     افزایش حضور پلیس در محدوده کانونهای جرم خیز مخصوصا در محدوده محله امام و خوریا به منظور اینکه امکان کنترل مناسب انتظامی را در این محدوده افزایش داده و به تبع آن با افزایش کنترل انتظامی فرصتهای بزهکاری برای مجرمین بویژه سرقت و نزاع کاهش مییابد؛ بنابراین مکانیابی و احداث مراکز انتظامی حتی به صورت واحدهای کوچک و به شکل کانکس های انتظامی در این محدوده ضروری به نظر میرسد.که مکان یابی پیشنهادی جهت کانکس نیروی انتظامی با هدف پیشگیری وکاهش جرم در مناطق مشخص شده ارایه گردید. در واقع مشخص کردن کانکس های پلیس بر روی نقشه بر پایه معیارهای ذکر شده از نتایج اصلی این تحقیق می باشد.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، مکان یابی، کانکس های انتظامی، شهر دامغان
  • آمنه زارع مریم آبادی، حسنعلی موذن زادگان* صفحات 35-51
    سیاست جنایی ایران در جرایم مواد مخدر و روان گردان، مبتنی بر سیاست جنایی پیشگیرانه کیفری بوده است که توسل به یک سیاست کیفری امنیت مدار و سخت گیرانه با تاکید برشدت کیفر و افتراقی بودن رسیدگی ها، از شاخصه های آن است که در مواردی نیز به سمت سیاست کیفری توده گرا گرایش پیدا کرده است؛ بسترهای ایجاد یک سیاست جنایی، در مقابله با جرایم مواد مخدر به نحوی بوده که همواره به سود «نظریه بازدارندگی» تمام شده ولاجرم کیفر اعدام را نیز مشروعیت بخشده است؛ قانونگذار در برخی از برهه های زمانی و به ویژه در سال های اخیر تلاش کرده است تا سیاست جنایی خود را تعدیل نموده و در سال 1396 در قالب اضافه نمودن یک ماده قانونی به قانون مبارزه با مواد مخدر؛ تغییر بنیادینی در آن انجام دهد که مصداق بارز آن کاهش بسیار زیاد موارد اعدام و حبس ابد در این قانون است؛ تعدیل سیاست جنایی پیشگیرانه کیفری در برابر جرایم مواد مخدر و روان گردان نقش بسیار زیادی در اعدام زدایی از نظام عدالت کیفری ایران و ارتقای جایگاه حقوق بشری ایران در جامعه بین المللی خواهد داشت؛ این تعدیل را می توان نشات گرفته از تجربه کیفری پس از انقلاب و انتقادهای درونی و بیرونی نسبت به سیاست جنایی پیشگیرانه کیفری و سخت گیرانه دانست؛ سیاست جنایی پیشنهادی این مقاله، در مسیر مبارزه با مواد مخدر سیاست جنایی پیشگیرانه غیرکیفری است.
    کلیدواژگان: مجازات اعدام، سیاست جنایی پیشگیرانه، مواد مخدر، پیشگیری غیرکیفری، اعدام زدایی
  • حسن رضا رفیعی، ابراهیم داودی، رامین یوسف وند* صفحات 53-74
    زمینه و هدف

    با توجه به افزایش حجم کشفیات مواد مخدر و پایین آمدن سن اعتیاد به مرز 20 سال و گسترش جرایم مرتبط با مواد مخدر تا مرز 60 در صد کل جرایم، این پژوهش با هدف «تعیین میزان تاثیر تعامل پلیس با مردم در مدیریت پیشگیری از توزیع مواد مخدر در شهر تهران» انجام گرفته است.

    روش

    این تحقیق از نظر نوع، کاربردی، از نظر روش، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری، کارکنان پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران، به تعداد 460 نفر است، که از این میزان 169 نفر به عنوان حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شده است. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه ای محقق ساخته با 42 گویه است. روایی تحقیق با استفاده از نظر خبرگان و پایای تحقیق با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به میزان 8/93 درصد محاسبه گردیده است.

    یافته ها

    یافته های حاصل از این تحقیق نشان می دهد که تعامل پلیس با جوانان بسیجی در جهت گسترش شیوه های پنهان اطلاعاتی برای کشف و مبارزه با مواد مخدر با میانگین 06/8 موثر است. همچنین چاپ و توزیع بروشور اطلاع رسانی در رابطه با خطرات اعتیاد برای جوانان و نوجوانان و توزیع آن در سطح جامعه با رتبه میانگین 6/9 موثر است.

    نتایج

    نتیجه کلی حاصل از این تحقیق نشان می دهد که تعامل اطلاعاتی، آموزشی و فرهنگی پلیس با مردم در مدیریت پیشگیری از توزیع مواد مخدر کاملا موثر است و این تعامل باید تداوم داشته باشد.

    کلیدواژگان: تعامل پلیس، تعامل اطلاعاتی، تعامل آموزشی، تعامل فرهنگی، مدیریت پیشگیری
  • حیدرعلی جهانبخشی، محمدکاظم رحمان ستایش*، سیف الله فضل الهی صفحات 75-93

    تربیت فرایندی مستمر و پیوسته بوده که هدف نهایی آن کمال وسعادت انسان است و این کمال در مکتب اسلام همان قرب الهی است که با شکوفایی و پرورش استعدادهای او یعنی رشد دادن انسان و اعتلای او از سطح نخستین همراه است. براین اساس، به کارگیری خشونت در تربیت اخلاقی اطفال یکی از چالش هایی است که به ویژه خانواده ها با آن مواجه هستند، موضوعی که می تواند با توالی فاسد متعددی همراه بوده و استمرار آن با آثار روانشناختی ، جرم شناختی و حقوقی همراه باشد.در این نوشتار ضمن مطالعه ی راهبردهای توان افزا و تدافعی پیشگیری از خشونت تربیتی اطفال ، کارآمدی اقدامات حمایتی و کنشی از قبیل ارتقاء آگاهی های عمومی والدین، مربیان و اطفال، آموزش و پرورش مداری ، نهادینه نمودن ارزش های اجتماعی در وجود مربیان و متولیان تربیتی مورد تصدیق قرار گرفت و تدابیری همچون نظارت بر کارکردهای تربیتی خانواده ها و مربیان، اعلام گزارش به نهادهای ناظر بر خشونت تربیتی اطفال توسط افراد مطلع ، دانش آموزان، معلمان و اطفال و انجام تست های شخصیتی می تواند به عنوان تدابیر تدافعی پیشگیری از خشونت تربیتی اطفال باشد.

    کلیدواژگان: تدابیر کنشی، خشونت تربیتی، اطفال در معرض خطر، اقدامات حمایتی
  • علی مرادی، ایرج گلدوزیان*، جعفر کوشا صفحات 95-120

    مطالعات اخیر نشان میدهد که سایتها و شبکه های موجود در بستر فضای مجازی به مامنی امن برای مبلغین، مروجین و توزیعکنندگان انواع مواد مخدر تبدیل شده و پلیس و دستگاه های مسیول را با مشکلاتی فراوان روبرو نموده است. روش تحقیق حاضر، آمیخته و از نوع اکتشافی بود. جامعه آماری در بخش کیفی پژوهش شامل کارشناسان پلیس مبارزه با مواد مخدر و پلیس فتای استان البرز بود که تعداد 11 نفر از آنان تا زمان رسیدن به اشباع نظری و در بخش کمی شامل کلیه کارکنان مبارزه با مواد مخدر و پلیس فتای شاغل در فرماندهی انتظامی استان البرز و به تعداد 81 نفر بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تمامشمار به عضویت اعضای نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند. در تحقیق حاضر به جهت تحلیل داده های کیفی از نرم افزار MAXQDA و برای تحلیل توصیفی و استنباطی داده های حاصل از پرسشنامه از نرم افزار SPSS استفاده شد. یافته ها نشان داد ابعاد اثرگذار مهم در خصوص پیشگیری از جرایم مواد مخدر در فضای مجازی میتوانند در قالب 3 بعد 1- توانمندسازی پلیس، 2- اقدامات پیشگیرانه ایجابی و 3- اقدامات پیشگیرانه سلبی مطرح شوند. همچنین 8 مولفه و 40 شاخص که در پیشگیری از جرایم مواد مخدر در فضای مجازی دخیل هستند، شناسایی و تعیین شدند. نتایج نشان داد تمامی ابعاد شناسایی شده در پیشگیری از جرایم مواد مخدر در فضای مجازی تاثیرگذار و دارای نقش مثبت و معناداری هستند. در نهایت یافته های تحقیق حاضر منجربه ترسیم الگوی پیشگیری از جرایم مواد مخدر در فضای مجازی شد.

    کلیدواژگان: الگو، پیشگیری، جرایم، مواد مخدر، فضای مجازی
  • شهریار براهویی، علیرضا سایبانی*، باقر شاملو صفحات 121-143
    با انسانی و مشارکتی شدن نظام کیفری، مدیریت عدالت کیفری با کنارگذاری روش های سنتی و زدودن جنبه های تلافی ضمن حفظ جلوه های ترمیمی به دنبال کاهش تراکم پرونده ها، جمعیت کیفری، هزینه های عدالت کیفری و.. می باشد. در تحلیل اقتصادی و هزینه فایده کیفری زمانی که تعقیب ضرورت نداشته، اعطای فرصتی دیگر به بزهکار جهت اصلاح، درمان و بازپروری مناسب باشد و عمل ارتکابی نیز از جرایم مهم و خطرناک نباشد سیاست توافقی شدن دادرسی کیفری در قالب مقتضی بودن تعقیب صورت می گیرد. از این رو قانونگذار با تاثیرپذیری از این جریان انتقادی جرم شناسانه در قلمرو قانون آیین دادرسی کیفری 1392، شیوه های بایگانی کردن پرونده ها (ماده 80)، تعلیق تعقیب دعوای کیفری (ماده 81)، میانجی گری کیفری (ماده 82) و یا پلکانی کردن قرارهای تامین کیفری و کوچک و تشریفاتی کردن پهنه قرار سلب کننده آزادی (مواد 237 و 238)، دور ساختن متهمان تا پانزده سال از قرار نگهداری موقت (ماده 287) و مانند این ها را به منظور پیشگیری از انحراف ثانویه متهم پیش بینی کرده است.
    کلیدواژگان: مقتضی بودن تعقیب، پیشگیری از انحراف ثانویه، نظریه برچسب زنی، جرم شناسی تعامل گرا
  • محسن امامی قشلاق، زهرا بحیرائی*، حمزه عبدالهی پور صفحات 143-170

    با توجه به این که زیست پذیری معمولا مشتمل بر عناصری از خانه محله و منطقه کلان شهر است که به امنیت، فرصت های اقتصادی، رفاه، بهداشت، تناسب، جابه جایی و تفریح کمک می نماید در پژوهش حاضر با هدف ارتقاء زیست پذیری در محله سرداب شهر نهاوند از جنبه اجتماعی با تمرکز بر افزایش امنیت به کمک رویکر پیشگیری از جرم بوسیله طراحی محیطی صورت گرفته است. در این راستا داده های پژوهش به صورت پیمایشی و از طریق پرسشنامه در راستای استخراج مهمترین مسایل و مشکلات امنیتی محله گردآوری شده است. در ادامه سه آلترناتیو پیشنهادی در راستای حل مشکلات و ارتقاء امنیت محله ارایه شده است. سپس معیار ها و زیر معیار های رویکرد پیشگیری از جرم بوسیله طراحی محیطی از منابع اسنادی استخراج شده است و آلترناتیو های پیش نهادی توسط فرایند تحلیل شبکه به کمک نرم افزار سوپر دسیژن بر اساس معیار های پیشگری از جرم بوسیله طراحی محیطی مورد ارزیابی قرار گرفته اند. در نهایت آلترناتیو اول که با تاکید بر گسترش فضای شبانه و امنیت در شب بوده انتخاب گردیده است در آخر سازمان فضایی و طرح سه بعدی پیشنهادی به کمک نرم افزار های lumion و sketchup ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: پیشگیری وضعی، زیست پذیری، پیشگیری از جرم، طراحی محیطی، امنیت
|
  • Saeid Kamyabi *, Seyed Khalil Seyed Ali Pour Pages 9-33

    This research was conducted by descriptive-analytical method in Damghan city and the statistical population of the study was 25 people based on the snowball method and based on the knowledge of experts with at least 10 years of work experience and related master's and higher education. The technique used is AHP hierarchical analysis method. The number of questions in the questionnaire was based on the evaluation of the pair comparison spectrum first in the index matrix and then combining the matrix of each index with the proposed locations of the city separately One of the results of this research is the location of police stations incity using the process of hierarchical analysis and with the help of maps and satellite images, which show the urban areas of Damghan in terms of applying and distributing the same methods of crime in terms of They are not homogeneous in quantity and quality, and the spatial distribution of police stations, especially law enforcement kiosks and kiosks, in relation to population density criteria, the network of passages and entry points, crime, the city's macro-police policies, spatial proximity, green space and infrastructure. The city does not fit in the study area. In fact, determining and prioritizing the location of police stations on the map based on the mentioned criteria is one of the main results of this research. Among the districts and neighborhoods of Damghan city, the area of Imam and Khoria neighborhood is a priority to establish a police station to reduce urban crime.

    Keywords: Crime Prevention, Locating, Police Station, Damghan city
  • Amaeneh Zare Maryamabadi, Hassanali Moazenzadegan * Pages 35-51
    Iran's criminal policy in narcotics and psychotropic crimes has been based on a preventive criminal criminal policy. Has also tended towards mass-oriented criminal policy; The context for creating a criminal policy against drug crimes has been such that it has always been in favor of the "deterrence theory" and has legitimized the death penalty; At some point in time, and especially in recent years, the legislature has tried to adjust its criminal policy and in 2017 in the form of adding a legal article to the Anti-Narcotics Law; Make a fundamental change in it, a clear example of which is the huge reduction in the number of executions and life imprisonment in this law; Adjusting the preventive criminal policy against narcotics and psychotropic crimes will play a great role in eliminating the execution of Iran's criminal justice system and promoting Iran's human rights position in the international community; This adjustment can be attributed to the post-revolutionary criminal experience and internal and external criticisms of the preventive and strict criminal policy; The criminal policy proposed in this article is a non-criminal preventive criminal policy in the fight against drugs.
    Keywords: The death penalty, preventive criminal policy, Drugs, Non-criminal prevention, execution
  • Hassan Reza Rafiee, Abrahim Davoodi, Ramin Yousefvand * Pages 53-74
    background and Aim

    Due to the increase in the volume of drug detections and the decrease in the age of addiction to 20 years and the spread of drug-related crimes to 60% of all crimes, this study aims to "determine the impact of police interaction with people" In the prevention of drug distribution in the city of Tehran

    Method

    This research is applied in terms of type, descriptive-survey in terms of method. The statistical population is 460 employees of Tehran Anti-Narcotics Police, of which 169 people have been selected as the sample size using cluster random sampling method. The data collection tool is a researcher-made questionnaire with 42 items. The validity of the research was calculated using the opinion of experts and the reliability of the research was calculated using the Cronbach's alpha coefficient of 93.8%.

    Findings

    The findings of this study show that the interaction of the police with the Basij youth is effective in expanding the hidden methods of intelligence to detect and combat drugs with an average of 8.06. Also, printing and distributing information brochures about the dangers of addiction for youth and adolescents and distributing it in the community with an average rank of 9.6 is effective.

    Results

    The overall result of this research shows that the information, educational and cultural interaction of the police with the people is quite effective in managing the prevention of drug distribution, and this interaction should be continuous and should not be viewed cross-sectionally.

    Keywords: Police interaction, intelligence interaction, Educational Interaction, Cultural Interaction, Prevention Management
  • Pages 75-93
  • Ali Moradi, Iraj Goldoozian * Pages 95-120

    Recent studies show that the sites and networks in cyberspace have become a safe haven for propagandists, promoters and distributors of various drugs and have faced many problems for the police and responsible agencies. The present research method was mixed and exploratory. The statistical population in the qualitative part of the study included the experts of the Anti-Narcotics Police and the Alborz Fatwa Police, 11 of whom had reached theoretical saturation, and in a small part included all the anti-narcotics staff and the Fatwa Police working in the provincial police command. Alborz and 81 people who were selected as members of the statistical sample using full sampling method. In the present study, MAXQDA software was used to analyze the qualitative data and SPSS software was used for descriptive and inferential analysis of the data obtained from the questionnaire. The findings showed that important effective dimensions regarding the prevention of drug crimes in cyberspace can be presented in the form of 3 dimensions: 1- Empowering the police, 2- Positive preventive measures and 3- Negative preventive measures. Also, 8 components and 40 indicators that are involved in the prevention of drug crimes in cyberspace were identified and determined. The results showed that all the identified dimensions are effective in preventing drug crimes in cyberspace and have a positive and significant role. Finally, the findings of the present study led to the drawing of a pattern of drug crime prevention in cyberspace.

    Keywords: pattern, prevention, Crime, Drugs, Cyberspace
  • Shahriyar Barahoei, Alireza Sayebani *, Baqher Shamloo Pages 121-143
    With the humanization and participation of the penal system, criminal justice management seeks to reduce the density of cases, criminal population, costs of criminal justice, etc., by abandoning traditional methods and eliminating retaliatory aspects while maintaining restorative effects. . In economic analysis and the cost of criminal benefit, when prosecution is not necessary, giving the offender another opportunity to be corrected, treated and rehabilitated is appropriate and the act is not a serious and dangerous crime. The policy of agreeing criminal proceedings is in the form of appropriate prosecution. . Therefore, the legislator, being influenced by this criminological critical current in the realm of the Criminal Procedure Code of 1392, the methods of filing cases (Article 80), the suspension of the prosecution of criminal cases (Article 81), criminal mediation (Article 82) or step by step Provide small and formal penalties for deprivation of liberty (Articles 237 and 238), remove defendants from temporary detention for up to fifteen years (Article 287), and the like in order to prevent a secondary deviation of the accused. has done.
    Keywords: Appropriateness of prosecution, prevention of secondary deviation, labeling theory, interactive criminology
  • Mohsen Emami Gheshlaq, Zahra Bahiraei *, Hamze Abdollahipour Pages 143-170

    Considering that livability usually includes elements of the neighborhood and metropolitan area that contribute to security, economic opportunities, welfare, health, fitness, mobility and recreation in the present study with the aim of improving livability in the crypt of Nahavand city of Nahavand The social aspect has been done by focusing on increasing security with the help of a crime prevention approach through environmental design. In this regard, the research data has been collected in a survey and through a questionnaire in order to extract the most important security issues and problems in the neighborhood. Here are three suggested alternatives to solve problems and improve neighborhood security. Then, the criteria and sub-criteria of the crime prevention approach by environmental design are extracted from documentary sources and the proposed alternatives are evaluated by the network analysis process using super design software based on crime prevention criteria by environmental design. . Finally, the first alternative, which emphasizes the expansion of night space and night security, has been selected. Finally, the space organization and the proposed three-dimensional design with the help of lumion and sketchup software have been presented.

    Keywords: livability, Crime Prevention, Environmental Design, Nahavand