فهرست مطالب

نشریه سیاست و روابط بین الملل
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • قدرت الله بهبودی نژاد*، سعید بهبودی نژاد صفحات 7-27

    خاورمیانه با یک دوران آشفته و بی ثبات روبرو است. یک مانع جدی برای صلح و توسعه پایدار در منطقه ، رقابت شدید بین ایران وکشورهای مخالف آن ، شامل امارات متحده عربی و اسراییل به رهبری عربستان سعودی می باشد ، که به شدت توسط ایالات متحده حمایت می شوند و موضع تهاجمی دولت دونالد ترامپ در مورد ایران باعث افزایش تنش های منطقه ای شده است . پرسش این است که «پیامدهای رقابت ژیوپلتیک ایران و عربستان برکشورهای اروپایی چیست و اینکه اتحادیه اروپا چگونه می تواند در فرایند ثبات وامنیت خاورمیانه نقش آفرینی کند؟». فرضیه آن است که بازیگران اروپایی باید با دقت تنش های ژیوپلیتیکی منطقه را مورد بررسی قرار دهند و از اهرم محدودی که دارند برعلیه روند فعلی که ممکن است منجر به بی ثباتی بیشتر و درگیری گسترده تر بین منطقه ای و شاید جهانی شود استفاده کنند. یافته های این پژوهش نشان داده است اگر اروپا در قبال مسایل خاورمیانه و بخصوص برجام نخواهد با قاطعیت عمل کند و در برابریکجانبه گری آمریکا مقاومت نشان ندهد ، با معظلات خاورمیانه از جمله بحران پناهندگان و مشکلات امنیتی روبرو خواهد بود . این پژوهش به روش تبیینی- تحلیلی و مبتنی برآینده پژوهی می باشد.

    کلیدواژگان: اروپا، خاورمیانه، ایران، عربستان، شاتربلت
  • سجاد بهرامی مقدم* صفحات 29-57
    رییس جمهوری خلق چین در 2013 میلادی، ایده جاده جدید ابریشم را در دو مسیر خشکی و دریایی مطرح کرد. سپس در جهت تحقق آن، چین دستورکارهای سیاسی مشخصی را اتخاذ کرده و به پیش برده است. این مقاله به تجزیه و تحلیل عوامل و محرک های اقتصادی ابتکار جاده و کمربند چین متمرکز است و در این راستا سوال اصلی این مقاله آن است که چه عوامل اقتصادی سبب پیش برد ابتکار جاده و کمربند چین شده است؟ در پاسخ این فرضیه طرح می شود که رشد اقتصادی، مازاد مصرف، مازاد سرمایه، اضافه ظرفیت تولید، ارتقا رقابت پذیری اقتصادی و ضرورت دسترسی بیشتر به بازارها خارجی برای چین، به عنوان متغیرهایی مستقل سبب پیش برد این مگاپروژه شده است. در این مقاله این فرضیه به روش تبیینی و از چشم انداز نظری اقتصاد سیاسی بین الملل بر اساس تیوری نو واقع گرایانه رابرت گیلپین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های مقاله نشان می دهد که ابتکار جاده و کمربند چین قویا تحت تاثیر ضرورت های اقتصادی و الزاماتی است که برای دوام رشد اقتصادی و توسعه داخلی این کشور وجود دارد و در جهت کارآمدی و کارایی ملی حکومت چین در زمینه تحقق توسعه اقتصادی داخلی قرار دارد، که پیامدهای سیاسی و امنیتی نیز در اقتصاد سیاسی بین الملل دارد.
    کلیدواژگان: ابتکار جاده و کمربند، چین، رشد اقتصادی، مازادسرمایه، اضافه ظرفیت تولید
  • مهدیه حیدری*، مرتضی نورمحمدی صفحات 59-78

    آغاز بحران سوریه در سال 2011 و بین المللی شدن آن به واسطه حضور بازیگران ذی نفع منطقه ای و فرامنطقه ای، وقوع خشونت های متعدد داخلی، آواره شدن هزارن نفر از شهروندان سوری، و از بین رفتن زیربنا های اقتصادی آن و ناتوانی این دولت در تامین نیاز های اساسی شهروندان خود؛ سایه سنگین تهدیدات شکنندگی دولت این سرزمین را در خاورمیانه روز افزون و امنیت بسیاری از دولت های منطقه ای از جمله ایران را متاثر از خود ساخته است. لذا، این پژوهش، با روش تحقیقی توصیفی تحلیلی به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که شکنندگی دولت سوریه چه تهدیدات امنیتی را فراروی ایران قرار داده است؟ پاسخ موقتی که مطرح شده، این است که برداشت تهدید ایران از شکنندگی دولت سوریه، در دو سطح داخلی و منطقه ای برای آن تهدیداتی را ایجاد کرده است؛ این تهدیدات شامل تهدید تمامیت ارضی و انسجام ملی، تهدید عمق ژیوپلیتیکی و ژیواستراتژیکی آن و تهدید توازن ایدیولوژیکی در منطقه است. یافته های این پژوهش، براین مبناست که ایران برای جلوگیری از سرریزی تهدیدات شکنندگی دولت سوریه به دو محیط داخلی و منطقه ای خویش علاوه بر متحد شدن با قدرت های فرامنطقه ای مانند روسیه به تقویت محور مقاومت به عنوان بازوی نیابت خویش در منطقه و تلاش برای حفظ دولت اسد بر مسند قدرت با حضور نظامی خود در سوریه، جهت ایجاد توازن تهدید پراخته است. شیوه گردآوری اطلاعات و داده ها در این تحقیق مبتنی بر شیوه کتابخانه ای و اینترنتی است.

    کلیدواژگان: دولت شکننده، سوریه، ایران، خاورمیانه، مجموعه امنیتی منطقه ای
  • سعید راسخی*، رویا ساعدی، سید عباس حسینی صفحات 79-110

    موافقت نامه موقت تشکیل منطقه آزادتجاری بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا که از آبان ماه 1398 لازم الاجرا گردیده، در چارچوب استراتژی ایران در راستای کسب فرصت های سیاسی- اقتصادی در مقابل غرب و همکاری های منطقه ای به خصوص با کشور روسیه حایز اهمیت می باشد. با توجه به تراز تجاری منفی ایران با این منطقه طی سال های اخیر، هدف پژوهش حاضر بررسی این موافقت نامه و پاسخ به این پرسش، که آیا موافقت نامه می تواند منافع تجاری ایران را تامین کند؟ برای این منظور، امتیازات تعرفه ای دوطرف تجاری (ایران و این اتحادیه) با میزان تجارت طرفین در سال 2017 تطبیق داده شده است، بر اساس نتایج بدست آمده، با وجود اینکه اکثر کالاهای وارداتی روسیه از ایران مشمول امتیازات تعرفه ای شده، تراز تجاری اقلام امتیازی ایران در مقابل روسیه منفی بدست آمده است. با این حال، با توجه به نوع امتیازات طرفین، ظرفیت خوبی برای افزایش صادرات ایران به روسیه ایجاد شده است. در مورد کشور ارمنستان، تراز تجاری اقلام امتیازی ایران به صورت کلی در مقابل این کشور مثبت و به نفع ایران محاسبه شده است. در مورد دو کشور قزاقستان و قرقیزستان نیز، تراز تجاری در اقلام امتیازی در مجموع منفی بدست آمده است. همچنین، تراز تجاری اقلام امتیازی ایران در مقابل اوراسیا در مجموع منفی محاسبه شده است، که این یافته می تواند به دلیل تسلط روسیه در این اتحادیه و همچنین جایگاه اقلام امتیازی روسیه در تجارت ایران با منطقه باشد.

    کلیدواژگان: موافقتنامه ایران-اوراسیا، اتحادیه اوراسیا، همگرایی اقتصادی، اقلام امتیازی، منطقه گرایی
  • رضا رحمتی* صفحات 111-141
    آب شدن یخ های قطب، می تواند، مناسبات قدرت در سطح بین المللی را دستخوش تغییر کند، کشف مسیرهای دریانوردی جدید، کوتاه شدن راه ارتباطی بین غرب و شرق، کشف منابع استراتژیک، مسئله مرزهای مورد مناقشه، منازعات کانادا - نروژ، تلاش برای مهار قدرت چین توسط آمریکا و متحدان، و تلاش چین برای ایجاد قدرت متوازن و تبدیل کردن چین به قدرت بزرگ در محور شمال و... سبب شده است تا گرینلند تبدیل به هات اسپات ژیوپلیتیک جدیدی در نظام بین الملل شود، به نحوی که محور شمال را تبدیل به نقطه داغ سیاست بین الملل کرده است. اهمیت گرینلند برای کشورهای درون منطقه و قدرت های برون منطقه تا حدی است که بخشی از استراتژی های امنیت ملی کشورهای درگیر با توجه به گرینلند تعریف می شود. سوال اصلی این پژوهش این است که چرا منطقه گرینلند ژیوپلیتیک و مناسبات قدرت در محیط بین المللی را دستخوش تحول کرده است؟ در پاسخ به این سوال، فرضیه پژوهش حاضر این گونه صورت بندی شده است که رقابت قدرت های درون و برون منطقه ای، ژیواکونومی و رژیم های در حال تغییر منطقه ای و بین المللی، گرینلند را تبدیل به هات اسپات ژیوپلیتیک جدید در نظام بین الملل کرده و مناسبات قدرت در نظام بین الملل را متاثر می سازد. هدف این پژوهش روشن کردن اثرات متقابل ژیو اکونومیک و ژیوپلیتیک در منطقه گرینلند و تبدیل شدن آن به منطقه ای داغ در آینده مناسبات بین المللی است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، توسعه ای، به لحاظ روش، توصیفی - تبیینی و به لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: گرینلند، ژئوپلیتیک، ژئواکونومی، نوردیک، شمالگان
  • بهزاد سیفی*، سید ابراهیم همتی صفحات 143-163
    جمهوری اسلامی ایران با فرمان رهبر انقلاب که مبتنی بر دیپلماسی دفاعی صلح آمیز بوده، با حضور نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نگاه خود را از دریاهای خانگی که همان خلیج فارس و دریای عمان می باشد را در راستای کم رنگ نمودن حضور نامشروع قدرت های استعماری در منطقه و ایفای نقش ویژه جمهوری اسلامی به عنوان کشوری مهم در جهان، به دور دست برده است. دیپلماسی دفاعی دریایی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر صلح و عدم سلطه پذیری و عدم سلطه گری برای پیش برد هدف ها و کار ویژه های دفاعی است. ایران به واسطه قرار گرفتن در شمال اقیانوس هند، مجاورت با خلیج فارس، تنگه هرمز، دریای عمان و دریای خزر از موقعیت ژیوپلیتیکی و دریایی ویژه ای در منطقه و جهان برخوردار است و اقتدار دریایی و برخورداری از یک نیروی دریایی قدرتمند و کارآمد می-تواند تاثیر به سزایی در صیانت از منافع ملی و دست یابی به اهداف دفاعی آن داشته باشد. یافته های این پژوهش ضمن تبیین الگوی دیپلماسی دفاعی دریایی، بیانگر این است که بهره گیری از تدابیر دیپلماسی دفاعی - دریایی رهبر انقلاب و در کنار حضور در آب های بین الملل در ارتقای دیپلماسی دفاعی - دریایی جمهوری اسلامی ایران تاثیر بسزایی داشته و تداوم این روند موجب اقتدار دریایی و عزت ملی گردیده و نقش بسزایی در پیش برد و حفاظت از منافع ملی دارد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی دفاعی، اقتدار دریایی، نیروی دریایی راهبردی، صلح، دریایی
  • عبدالرضا عالیشاهی*، یونس فروزان صفحات 165-190

    این مقاله جستاری برای بررسی این مسئله مهم است که اصولا سیاست های خارجی دونالد ترامپ در قبال رقبا، اعم از رقبای اقتصادی همچون جمهوری خلق چین تا رقبای امنیتی همچون کره شمالی و جمهوری اسلامی ایران پیشتر مبتنی بر تعمیق تنش ها و تهدیدها بوده است اما در یک چرخش پارادایمی بزرگ، ماهیت تهدیدات خود به ویژه علیه جمهوری اسلامی ایران را از قدرت نرم همچون جنگ رسانه ای مبدل به یک جنگ تمام عیار نمود که اوج آن ترور سپهبد سلیمانی بوده است. لذا سوال اصلی این مقاله معطوف به این است که مهمترین دلیل یا دلایل چرخش پارادایمی سیاست خارجی ترامپ در قبال جمهوری اسلامی ایران و جبهه مقاومت شیعیان در منطقه از تهدیدات نرم به تهدید سخت (ترور) چه بوده است؟ فرضیه ای که نویسندگان به بوته آزمایش گذارده اند تاکیدی بر این مسئله است که فقدان دستاوردهای جمهوری خواهان در زمینه قدرت نرم از یک سو و تحکیم روزافزون ایتلاف جبهه مقاومت از سوی دیگر، بسترساز این چرخش پاردایمی بوده است. یافته های مقاله که بر اساس روش تحلیلی توصیفی و بهره گیری از تیوری های ترکیبی جوزف نای- ریالیسم تهاجمی جان مرشایمر می باشد نشان می دهد که سه اصل کلان موفقیت های جبهه مقاومت به ویژه در پساداعش، موفقیت در انتخابات آینده ریاست جمهوری ایالات متحده و شکنندگی ایتلاف عربی- عبری مهمترین دلایل چنین چرخشی بوده است.

    کلیدواژگان: دونالد ترامپ، قدرت نرم، خاورمیانه، تروریسم، جبهه مقاومت
  • مرتضی علویان، محمدسلمان تبارسوته* صفحات 191-220

    کردستان عراق بعد از ایجاد دولت فدرالی، پیشرفت زیادی را در زمینه های علمی، اقتصادی و سیاسی به دست آورده است. همچنین علاوه بر پیشرفت در این زمینه ها، با حمایت از سیاست های آمریکا در عراق و نیز ارتباط با رژیم صهیونیستی، نفوذ بیشتری درمنطقه، خصوصا در کشورهای دارای اقلیت کردنشین پیدا کرده است. وجود مرز مشترک و اشتراکات فرهنگی و مذهبی و از طرف دیگر پیشرفت های زیاد سال های اخیر در اقلیم کردستان در مقایسه با مناطق کردنشین ایران، در کنار سهم قابل توجه کردها در ساختار سیاسی عراق، تاثیرپذیری کردهای ایران را از کردستان عراق افزایش داده است. هدف اصلی این پژوهش نیز بررسی تاثیرات استقلال اقلیم کردستان عراق بر امنیت ملی ایران است. بر همین اساس، سوال اصلی پژوهش بر این مبنا شکل گرفته است که تاثیر استقلال اقلیم کردستان عراق بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران چیست؟، لذا این نوشتار با بهره گیری از روش تحلیلی- توصیفی و با توجه به افق های ساختارگرایانه مکتب کپنهاگ، این انگاره را مفروض می دارد که با توجه به همسایگی کردهای ایران و عراق و تاثیرپذیری آنها از یکدیگر بی شک استقلال احتمالی این اقلیم، تاثیر زیادی بر امنیت مناطق کردنشین ایران خواهد گذاشت. نتیجه پژوهش حاکی از آن است که در شرایط کنونی(فدرالی بودن اقلیم) این تاثیرگذاری صرفا ممکن است در بعد اقتصادی آن چشم گیر بوده و در سایر مولفه های امنیتی مطرح شده، تاثیر چندانی بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران نداشته باشد.

    کلیدواژگان: مکتب کپنهاگ، کردستان عراق، ایران، خاورمیانه، امنیت ملی
  • هادی غیاثی*، محمدرضا برزویی، امید نصیری صفحات 221-247

    آیین پیاده روی زیارت اربعین یکی از نمادهای تمدن ساز عصر حاضر برای مسلمانان محسوب می شود. استفاده از دیپلماسی فرهنگی از ملزومات تمدن سازی این پدیده تمدنی محسوب می گردد. موضوع این نوشتار بررسی زیارت اربعین از منظر دیپلماسی فرهنگی است. سوال این پژوهش عبارت است از این که ابعاد و راهبردهای استفاده از عناصر فرهنگی در دیپلماسی زیارت اربعین چیست؟ در پاسخ به این سوال از روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و تحلیل آن ها مبتنی بر روش تحلیل مضمون استفاده شده است. بر اساس نتایج این پژوهش چهار مضمون اصلی و فراگیری که از تحلیل مضمون منابع کتبی مرتبط به دست آمده عبارت اند از: «تعریف دیپلماسی فرهنگی زیارت اربعین»، «مولفه های گفتمان زیارت اربعین»، «بازیگران دیپلماسی فرهنگی زیارت اربعین» و «راهبردهای دیپلماسی فرهنگی زیارت اربعین». دیپلماسی را می توان به فن ارایه تصویر صحیح از خود برای دیگری و دیپلماسی فرهنگی را به استفاده از عناصر فرهنگی در ارایه تصویر صحیح از خود برای مردم جهان تعریف کرد. دیپلماسی فرهنگی زیارت اربعین عبارت است از استفاده از عناصر فرهنگی در ارایه تصویر صحیح از زیارت اربعین به مردم جهان. نتایج این پژوهش نشان می دهد معرفی مولفه های فرهنگ عاشورایی و بهره گیری از مولفه های آن برای همگرایی منطقه ای و جهانی، شناخت دقیق مخاطبان در سطح جهان تشیع، جهان اسلام و دیگر حوزه های فرهنگی جهان و افزایش سرمایه گذاری در حوزه فناوری های نوین ارتباطات و اطلاعات از مهم ترین راهبردهای دیپلماسی فرهنگی زیارت اربعین محسوب می گردد.

    کلیدواژگان: زیارت اربعین، آیین پیاده روی، دیپلماسی، دیپلماسی فرهنگی، تحلیل مضمون
  • عبدالرضا فرجی راد، رضا شاملو* صفحات 249-278
    طرحی که از آن به عنوان «معامله قرن» یاد می شود، طرحی به پیشنهاد دولت آمریکا و رژیم اشغالگر قدس و با حمایت عربستان و کشورهای همسو برای پایان دادن به منازعه رژیم صهیونیستی با فلسطین و یک گام بسیار مهم در مسیر تحقق آرزوی صهیونیست ها با هدف محو نمودن فلسطین قبله اول مسلمین جهان از صحنه جغرافیا، عادی سازی روابط عربی- صهیونیستی و تضعیف گفتمان مقاومت پی ریزی شده است. هدف این پژوهش، بررسی اهداف طرح آمریکایی معامله قرن و تاثیر آن بر جایگاه منطقه ای جبهه مقاومت است. این تحقیق از نوع کاربردی است که با بهره گیری از روش توصیفی با رویکرد آمیخته سعی دارد به این سوال اصلی تحقیق که «اهداف و اجزای طرح معامله قرن چیست و چه تاثیری بر بر جایگاه منطقه ای جبهه مقاومت دارد؟» پاسخ دهد. داده های موردنیاز نیز با استفاده از روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است. پایایی پرسش نامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ عدد 88% به دست آمده و برای اطمینان از معناداری پاسخ جامعه آماری، از آزمون خی دو در سطح اطمینان 95 درصد و خطای 05/0 بهره گرفته شده است. یافته های مقاله حاکی آن است که نتایج اجرای این طرح، بی ثباتی و ناامنی گسترده در غرب آسیا، افزایش تهدیدات علیه ایران، خلع سلاح و کم رنگ تر شدن ارتباط ج.ا.ایران با گروه های مقاومت فلسطینی، کاهش عمق نفوذ ژیوپلیتیکی ج.ا.ایران، شکل گیری ایتلاف گسترده از محورهای رقیب علیه نفوذ جبهه مقاومت در منطقه، تضعیف و زمین گیر کردن ایران و متحدان منطقه ای محور مقاومت خواهد بود.
    کلیدواژگان: معامله قرن، رژیم اشغالگر قدس، فلسطین اشغالی، محور مقاومت، جمهوری اسلامی ایران
  • محمدرامبد فرهودی مقدم*، عبدالعلی قوام صفحات 279-310

    این پژوهش در پی تجزیه وتحلیل تاثیرات پروژه دولت-ملت سازی استعماری در ظهور دولت های نوین در خاورمیانه و تاثیر آن در رابطه با بحران های اخیر خاورمیانه است. آغاز دولت ملی که بعد از فروپاشی امپراتوری عثمانی و با طراحی قدرت های بین المللی استعماری وقت صورت گرفت خود عامل وگرانیگاه بحران در خاورمیانه بوده است. اساس استدلال آن در این نهفته است، که دولت های متعددی که در خاورمیانه که توانستند از بوغ استعمار خارج شوند و در هیبت دولت مستقل سربرآوردند، دولت های بودند که اغلب در درون مرزهای تعیین شده از سوی رژیم های استعماری قدیم تشکیل شده بودند و قبل از آن که شکل های وارداتی سازمان دولتی بتوانند در هویت ملی آنان ریشه بدوانند و بتواند به حاکمیت دست یابد، با روند سریع و عمدتا مصنوعی در دوره استعمارزدایی بدون فراهم بودن بسیاری از زیر ساخت های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و با مدیریت و هدایت استعماری دولت های متعدد (به ظاهر) به استقلال رسیدند. بر این اساس، پژوهش حاضر در پی پاسخگویی به این پرسش استکه چرا کشورهای خاورمیانه با وجود تلاش های چندین ساله در دولت-ملت سازی در عصر جدید با بحران های بزرگ مواجه شده اند؟ در پاسخ به این پرسش، این فرضیه مطرح شده که ریشه بحران های خاورمیانه را باید در روند دولت-ملت سازی ابتر جست. داده های این پژوهش از طریق منابع کتابخانه ای و به روش تحلیلی -توصیفی تبیین گردیده اند و برای پراختن به کلیت پژوهش، با بهره گیری از نظریات مطرح در دولت -ملت سازی، طرحی کلی از دولت ملت سازی ابتر ارایه شده است.

    کلیدواژگان: خاورمیانه، نظم سایکس پیکو، دولت ملت سازی، بحرانهای دولت-ملتسازی، مدل های دولت-ملت سازی
  • سید محسن میرحسینی*، فاطمه قیمی بشنو صفحات 311-334

    روابط ترکیه و اسراییل پدید آورنده اتحاد سیاسی- امنیتی و نظامی در منطقه خاورمیانه بود. این اتحاد تاثیرات بسیاری بر کشورهای منطقه خاورمیانه گذاشت. به قدرت رسیدن حزب عدالت و توسعه و اجرای دکترین عمق استراتژیک، ترکیه سطح جدیدی از روابط سیاسی- امنیتی را در منطقه آغاز نمود. ایفای نقش میانجیگری در معادلات منطقه ای بین اسراییل و سایر کشورهای عربی، به ترکیه قدرت مانور بیشتری بخشید و ترکیه را از تنها متحد اسراییل به یک رهبری استراتژیک در منطقه تبدیل نمود. ترکیه در تلاش بود در سایه اجرای دکترین عمق استراتژیک به جایگاه برتری در میان کشورهای منطقه دست یابد. بیان ارزشهای جدید از سوی رهبران ترکیه سبب تقابل با اسراییل گردید و تنشهای سیاسی- نظامی را در منطقه پدید آورد. در بررسی روابط سیاسی- امنیتی ترکیه و اسراییل سوال اصلی این مقاله این است که، روابط ترکیه و اسراییل طی سالهای 1990 تا 2107 چه پیامدهایی بر منطقه خاورمیانه داشته است؟ یافته های این پژوهش نشان میدهد، ایجاد ایتلافهای سیاسی- امنیتی در منطقه خاورمیانه، اجرای دکترین عمق استراتژیک و انعکاس آن در روابط ترکیه و اسراییل، پیامد امنیتی روابط ترکیه و اسراییل بر زیر سیستم خلیج فارس، ایران، زیر سیستم شامات، خروج اسراییل از انزوای سیاسی، از جمله پیامدهای روابط سیاسی- امنیتی ترکیه و اسراییل بوده است. نویسندگان در این پژوهش با بهره گیری از منابع کتابخانه ای - اسنادی، اینترنتی و با رویکرد توصیفی- تحلیلی با نگاهی جامع تر به بررسی پیامدهای روابط سیاسی- امنیتی ترکیه و اسراییل در طی سالهای 1990 تا 2017 پرداخته اند.

    کلیدواژگان: سیاسی، امنیتی، ترکیه، اسرائیل، خاورمیانه
|
  • Ghodratollah Behboudi Nejad *, Saeid Behboudi Nejad Pages 7-27

    Abstract: The Middle East faces a fragile and turbulent decade ahead. A forceful obstacle to sustainable peace and development in the region has been the heated rivalry unfolding between Iran and those countries opposed to it led by Saudi Arabia, the United Arab Emirates and Israel, and strongly supported by the US. The Donald Trump administration’s aggressive stance on Iran is likely to fuel the regional tensions. The question is, "What are the consequences of the geopolitical rivalry between Iran and Saudi Arabia in the European countries and how can the European Union play a role in the process of stability and security in the Middle East?" Its a hypothesis, European actors need to delicately navigate the region’s geopolitical tensions and use the limited leverage they have to push against the current trend towards greater instability and perhaps a wider interregional and global conflict. The findings of this research have shown that if Europe does not act decisively on the issues of the Middle East and Iran's nuclear agreement and does not resist American unilateralism, Europe will face problems in the Middle East, including the refugee crisis and security problems. This research is a descriptive-analytical and Futurology research method.

    Keywords: Europe, Middle East, Iran, Saudi, shatterlelt
  • Sajad Bahrami Moghadam * Pages 29-57
    Since the launch of the BRI in 2013, 136 countries and 30 international organizations have signed BRI cooperation documents, received US$90 billion in Chinese Foreign Direct Investment (FDI) and exchanged US$6 trillion in trade with China. President Xi Jinping has described the BRI as the ‘Project of the Century’, yet the motivations, aims and scope of the BRI have been continuously debated and the Chinese Government has struggled to put forward a clear narrative for the initiative The Silk Road Economic Belt, first announced by Chinese President Xi Jinping during his September 2013 trip to Kazakhstan, envisions a network of roads and railways, together with a parallel network of pipelines, fiber-optic cables, and telecommunication links, connecting China to Europe via Central Asia, Iran, Turkey, the Balkans, and the Caucasus across the 11,000-kilometer-long Eurasian continent. While the “belt” links Eurasia to China by land, the 21st Century Maritime Silk Road will comprise a string of ports connecting China with Southeast Asia, South Asia, Africa, the Middle East, and Europe through the South China Sea, the Indian Ocean, and the Mediterranean Sea. China’s motivations for this extraordinarily ambitious project are numerous. This article tray to describe the nuts and bolts of China’s Belt and Road Initiative and the evolution of the concept in Chinese strategic thinking, Examine the internal and external drivers motivating China’s push for the Belt and Road Initiative from an economic, political and strategic standpoint.
    Keywords: Belt, Road Initiative, China, Economic Growth, Capital Surplus, Consumption Surplus
  • Mahdieh Heydari *, Morteza Noormohamadi Pages 59-78

    The Syrian crisis began in 2011 and its internationalization was due to the presence of regional and supra-regional actors, the occurrence of numerous internal violence, the displacement of thousands of Syrian citizens, and the destruction of its economic infrastructure and the inability of this government to Meeting the basic needs of its citizens; The heavy shadow of the fragility of the government of this land in the Middle East has increased and has affected the security of many regional governments, including Iran. Therefore, this research, with a descriptive-analytical research method, seeks to answer the question of what security threats has the fragility of the Syrian government posed to Iran? The temporary answer is that Iran's perception of the Syrian government's fragility has posed threats to it, both domestically and regionally; These threats include the threat to territorial integrity and national cohesion, the threat to its geopolitical and geostrategic depth, and the threat to the ideological balance in the region. The findings of this study, using the theory of defensive neorealism, are based on the fact that Iran, in addition to uniting with supra-regional powers such as Russia to strengthen the axis of resistance as its proxy arm, to prevent the Syrian government from overflowing with fragility threats. In the region and trying to keep the Assad government in power with its military presence in Syria, it has posed a threat to balance. The method of collecting information and data in this research is based on the library and Internet methods.

    Keywords: Fragile State, Syria, Iran, Middle East, Regional Security Complex
  • Saeed Rasekhi *, Roya Saedi, Seyed Abbas Hosseini Pages 79-110

    The interim agreement leading to formation of a free trade area between Iran and the Eurasian Economic Union become binding since 27th of October, 2019 is important for Iran in order to gain a political-economic opportunities vis-à-vis the West and regional cooperation especially Russia, in framework of the strategy of Iran. Given Iran's negative trade balance with the region in recent years, the main purpose of this study is to assess this agreement and answer this question: whether this agreement is beneficial for Iran? For this, the concessions of bilateral trade tariffs have been matched with the amount of trade between the two partners (Iran and the Union) in 2017. According to the results, despite the fact that most of Russia's imported goods from Iran are subject to tariff concessions, the trade balance of Iran's concessions against Russia has been negative. However, given the type of concessions between the two partners, there is a good capacity to increase Iran's exports to Russia. In the case of Armenia, the trade balance of Iran's concessions is generally positive and calculated in favor of Iran. In the case of both Kazakhstan and Kyrgyzstan, the trade balance in the items is generally negative. Also, the trade balance of Iran's concessions against the Eurasia is generally negative, which could be due to Russia's dominance in the union, as well as Russia's position on Iran's trade with the region.

    Keywords: Iran-Eurasia Agreement, Eurasian Economic Union, Economic Integration, Concessions, Regionalism
  • Reza Rahmati * Pages 111-141
    The melting of ice, could change international power relations. The discovery of new maritime routes, the shortening of communication route between the west and the east, the discovery of strategic resources, the issue of disputed borders, the Canada-Norway conflict, tensions between the United States and republic of China, and etc., can be examined in this context. The main question is why the Greenland can change the Geo-politics and power politics in the international context? The hypothesis of present research is formulated in such a way that the competition between the internal and external powers of the region, the Geo-economy and changing regional and international regimes have made Greenland as a new Geo political Hotspot in the regional and international system, and affecting power relations in the international system. The aim of this study is to elucidate the interactions of Geo-economics and Geo-politics in the Greenland region (as a Danish territory) and turn it into a Hotspot in the future of international relations and international system. This study is in terms of purpose, developmental, in terms of method, descriptive- explanatory and in terms of, information gathering, library study method.Key Words;
    Keywords: Greenland, Geopolitical Hotspot, . Nordic, Geoeconomy
  • Behzad Seyfi *, SIED Ebrahim Hemati Pages 143-163
    By the order of the Supreme Leader of the Revolution, which is based on peaceful defense diplomacy, the Islamic Republic of Iran, with the presence of the Navy of the Islamic Republic of Iran, turned its eyes to the home seas, the Persian Gulf and the Sea of Oman, to reduce the illegitimate presence of colonial powers. The special role of the Islamic Republic as an important country in the world has gone far. The Maritime Defense Diplomacy of the Islamic Republic of Iran is based on peace and non-domination and non-domination to advance specific defense goals and work. Due to its location in the northern Indian Ocean, adjacent to Khali Jafars, the Strait of Hormuz, the Sea of Oman and the Caspian Sea, Iran has a special geopolitical and maritime position in the region and the world. Have a great impact on protecting national interests and achieving its defense goals. The findings of this study, while explaining the content the model of maritime defense diplomacy, indicate that the use of defense-maritime diplomacy measures of the Supreme Leader of the Revolution and its presence in international waters in promoting defense-maritime diplomacy of the Islamic Republic of Iran. The continuation of this process has led to the maritime authority and national dignity of and has played a significant role in promoting and protecting the national interests.
    Keywords: defense diplomacy, marine authority, naval strategy, Peace, Maritime
  • Abdolreza Alishahi *, Younes Forouzan Pages 165-190

    This article explores the importance that Donald Trump's foreign policy toward competitors, ranging from economic rivals such as the People's Republic of China to security rivals such as North Korea and the Islamic Republic of Iran, has previously been based on deepening tensions and threats. But in a major paradigm shift, the nature of its threats, especially against the Islamic Republic of Iran, turned from soft power such as media war to a full-blown war, culminating in the assassination of Lieutenant General Soleimani. So the main question in this article is what was the main reason or reasons for Trump's foreign policy paradigm shift toward the Islamic Republic of Iran and the Shiite resistance front in the Middle East? The hypothesis tested by the authors underlines that the lack of Republican gains in soft power and the growing consolidation of the Resistance Front coalition have been the basis of this paradigm shift. The findings of the paper, based on a descriptive-analytical approach and utilizing composite theories Joseph Nye's and John Mearsheimer's aggressive realism, show that the three major principles of the breakthrough Resistance Front coalition, success in the upcoming US presidential election, and the fragility of the Arab- Hebrew Coalition has been the most important reason for such a turnaround.

    Keywords: Donald Trump, soft power, Middle East, Terrorism, Resistance Front
  • Morteza Alavian, MohammadSalman tabarsuoteh * Pages 191-220

    Iraqi Kurdistan has made great strides in the scientific, economic and political fields since the formation of the federal government. In addition to progress in these areas, it has gained more influence in the region, especially in Kurdish minority countries, by supporting US policies in Iraq as well as its relationship with the Zionist regime. Existence of common borders and cultural and religious commonalities and on the other hand the many developments in recent years in the Kurdistan region compared to the Kurdish regions of Iran, along with the significant contribution of Kurds in the Iraqi political structure, have increased the influence of Iranian Kurds from Iraqi Kurdistan. The main purpose of this study is to investigate the effects of the independence of the Iraqi Kurdistan region on the national security of Iran. Accordingly, the main question of the research is based on what is the impact of the independence of the Iraqi Kurdistan region on the national security of the Islamic Republic of Iran?, Assumes the idea that, given the Kurdish neighborhood of Iran and Iraq and their influence from each other, the possible independence of this region will undoubtedly have a major impact on the security of Iran's Kurdish regions. The results indicate that in the current situation (climate federalism) this impact may only be significant in its economic dimension and in other security components, it will not have much impact on the national security of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Copenhagen School, Iraqi Kurdistan, Iran, Middle East, national security
  • Hadi Ghiasi *, Mohammadreza Borzoei, Omid Nasiri Pages 221-247

    The Arbaeen Pilgrimage Rite is one of the symbols of modern civilization for Muslims. The question of this research is what are the dimensions and strategies of using cultural elements in Arbaeen pilgrimage diplomacy? In answer to this question, the method of data collection as a library and their analysis based on the method of content analysis have been used. According to the results of this study, the four main and comprehensive topics that have been analyzed related to the content of written sources are: "Definition of Cultural Diplomacy of Arbaeen Pilgrimage", "Components of Arbaeen Pilgrimage Discourse", "Actors of Cultural Diplomacy of Arbaeen Pilgrimage" and "Strategies of Cultural Diplomacy of Arbaeen Pilgrimage". ». Diplomacy can be defined as the art of presenting the correct image of oneself to another, and cultural diplomacy can be defined as the use of cultural elements in presenting the correct image of oneself to the people of the world. The cultural diplomacy of the Arbaeen pilgrimage is the use of cultural elements in presenting the correct picture of the Arbaeen pilgrimage to the people of the world. The results of this study show that introducing the components of Ashura culture and using its components for regional and global convergence, accurate knowledge of the audience in the Shiite world, Islamic world and other cultural fields of the world and increase investment in the field. New communication and information technologies are among the most important strategies of cultural diplomacy of Arbaeen pilgrimage.

    Keywords: Arbaeen Pilgrimage, Walking Ritual, Diplomacy, Cultural diplomacy, Theme Analysis
  • Abalreza Farajirad, Reza SHAMLOO * Pages 249-278
    Called the "Deal of the Century," plan proposed by the US government and the Quds occupying regime, with the support of Saudi Arabia and neighboring countries, to end the Zionist regime's conflict with Palestine and a crucial step in the direction of fulfilling the Zionist aspiration The removal Palestine from the geography of the world's first Muslim Qiblah, the normalization of Arab-Zionist relations, and the weakening of the discourse of resistance. The purpose of this study is to explain the American plan of century deal and its impact on the resistance axis. This is an applied research that uses a descriptive approach with a mixed approach to try answer the main research question "what effect does the American plan of the century have on resistance axis?" The required data were also collected by library and field methods and analyzed by mixed methods (quantitative and qualitative). The reliability of the questionnaire was calculated by Cronbach's alpha method at 88% and for statistical significance, the statistical test was used by chi-square test at 95% confidence level and 0.05 error. The findings of the article indicate that results of this plan include widespread instability and insecurity in West Asia, increased threats against Iran, the weakening of Iran's relationship with resistance groups, disarmament of Palestinian resistance groups, and reduction in the depth of geopolitical influence. Iran will form broad coalition of competing axes against the infiltration of resistance front in the region, weakening and capturing Iran and the regional allies of the resistance axis
    Keywords: Century Deal, Occupying Jerusalem Regime, Occupied Palestine, Axis of Resistance, Iran
  • MohammadRambod Farhoodi Moghadam *, Abdul Ali Ghavam Pages 279-310

    This study seeks to analyze the effects of the colonial nation-state project on the emergence of new states in Middle East and its impact on recent Middle East crises.Following the collapse of the Ottoman Empire,the new Middle East governments emerged.These emerging states were born with the involvement of the colonial powers of the time in determining geopolitical and political boundaries.This colonial division,irrespective of the demographic context of the region,made these governments themselves the center of crisis in the Middle East.One of the consequences of this was the creation of very shaky social faults,which have appeared in the area of ​​revisionist reactions to the order at the national level.In fact, three obstacles to Pan-Arabism,Pan-Islamism, and finally to Kurds in recent decades have paved the way for the state-building of the nation-state in the Middle East.Contrary to European trends,the Middle East has never allowed these three barriers to institutionalized nationhood,resulting in the emergence of crisis at various levels of government born from the borders of the Ottoman Empire in the years following World War I.It is noteworthy that the present research is a descriptive-analytical method and a general outline of state-nation-building has been presented using theories of state-nation-building to generalize the research

    Keywords: the Middle East, Sykes-Picot order, Nation-State building, crisis of Nation-State building, Models of Nation-State building
  • Seyed Mohsen Mirhoseini *, Fatemeh Ghayyemi Beshno Pages 311-334

    Turkish-Israeli relations created a political-security and military alliance in the Middle East. This alliance had many effects on the countries of the Middle East. With the rise to power of the Justice and Development Party and the implementation of the Strategic Depth Doctrine, Turkey has begun a new level of political-security relations in the region.Playing a mediating role in regional equations between Israel,other Arab countries has given Turkey more maneuverability and turned Turkey from a single Israeli ally into a strategic leader in the region. Turkey was trying to gain a leading position among the countries of the region in the shadow of implementing the strategy of strategic depth. The expression of new values by Turkish leaders has led to confrontation with Israel and political-military tensions in the region. the main question of this article is, what are the consequences of the relations between Turkey and Israel between 1990-2107 in the Middle East?The findings of this study show that the establishment of political-security alliances in the Middle East, the implementation of the strategy of strategic depth and its reflection in Turkish-Israeli relations, the security consequences of Turkish-Israeli relations under the Persian Gulf, Iran, Shamat sub-system, Israel's isolation from isolation. Politics has been one of the consequences of Turkish-Israeli political-security relations. In this study, the authors used the resources of library-documentary, internet and descriptive-analytical approaches to examine the consequences of the political-security relations between Turkey and Israel from 1990-2017 with a more comprehensive view.

    Keywords: Political, security, Turkey, Israel, Middle East