فهرست مطالب

نشریه تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)
پیاپی 21 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکرم رحمانی صفحات 9-23

    کاترین کربرات، زبان شناس مشهور فرانسوی، در یکی از آثار ارزشمند خود با عنوان «بیان غیر صریح »، بحثی را در مورد ارتباطات کلامی مطرح می کند که سرآغاز مطالعات بعدی در زمینه معنا شناسی، زبان شناسی و به ویژه علم ارتباطات قرار می گیرد.از نظر وی، امکان ایجاد بیان صریح بسیار کمتر است و اغلب ارتباطات کلامی روزمره ما صریح نیست و اصولا ما بیشتر با بیان خود، نیات باطنی و اراده پنهانی خود را به طور غیر صریح در گزاره می گنجانیم.بنابراین، همواره در گزاره، حضور ناگفته ها بر گفته ها می چربد و حجم و وسعت آن ها نسبت به گفته ها یا بیان صریح در گزاره بسیار گسترده تر است.بیان چنین گزاره هایی مخاطب را وادار می کند تا در باره کم و کیف آن ها فکر گند و به رمز گشایی بپردازد.  هدف از این پژوهش، بررسی بیان غیر صریح در شاهنامه فردوسی بر اساس نظریه معناشناسی کربرات و تجزیه و تحلیل این نوع بیان در این شاهکار بزرگ حماسی است.نتایج به دست آمده نشان دهنده آن است که: در شاهنامه فردوسی به وفور از بیان غیر صریح  به شیوه ای  زیبا  و  رسا و منطبق با اصول و قواعد معناشناسی زبان  استفاده شده و فردوسی در به کارگیری زبان و عوامل فرا زبانی، بسیار موفق بوده است.

    کلیدواژگان: بیان، غیر صریح، نظریه، معناشناسی، کربرات، شاهنامه
  • هستی سلیمان منصوری *، علیمحمد موذنی، نرگس امیرشریفی صفحات 25-53

    بسیاری ازآثارادبی وفرهنگی کشورما،با تاثیرپذیری از کلام وحی،احادیث نبوی وکلام معصومین (ع) خلق شده است.مثنوی معنوی نیز یکی ازاین آثاراست که افزون برغنای فرهنگی،علمی،عرفانی،تعلیمی ووسعت وعمق دیدگاه مولانادرحقایق انسانی، تاثیر بسیار زیاد کلام وحی برآن تا جایی است که آن را «قرآن عجم» نامیده اند و همچنین بهره مندی مولوی از احادیث و روایات نبوی وایمه ی اطهار (ع) موجب شده تا با وجود تفسیرها، شرحها وتوضیحات وهمچنین تلاش های بسیاری که در جهت شناساندن این اثرانجام شده، هنوز پژوهندگان عرصه ی ادب وزبان فارسی را به کنکاش ومطالعه ودقت وتامل وا می دارد.دراین مقاله سعی شده است مقایسه ای بین شرح مثنوی نیکلسون با شرح مثنوی استادان فروزانفر،کریم زمانی، واستعلامی در دفتراول مثنوی مولوی موردبررسی قرارگیرد؛ به این منظور شرح مثنوی این استادان را مورد مطالعه و مقایسه قرارداده ایم وبا توجه به نکات مشترک بسیاری که دراین شروح وجود دارد تفاوتها و اختلافات موجود دراین چهارشرح را که ناشی از تفسیر ونگرش متفاوت آن هاست مورد بررسی قرارمی دهم.

    کلیدواژگان: شرح مثنوی، نیکلسون، فروزانفر، کریم زمانی، استعالمی
  • هادی خدیور، شیما فرجی * صفحات 55-86

    نویسندگان این مقاله نخست سعی دارند به ارایه تعریف دقیقی از واسوخت ، انواع و اهداف آن بپردازند و مشخص کنند که شاعران از چه زمان و به چه دلیل رو به سرایش اشعار واسوختی آورده اند . نیز تبیین شباهت ها و تفاوت های مضامین واسوختی در سبک خراسانی و عراقی در مقایسه با مکتب واسوخت از جمله دستاوردهای این پژوهش است. واسوخت از مصدر مرکب مرخم به معنی بیزاری و رویگردانی عاشق از معشوق می باشد. مضامین واسوختی از ابتدا همراستا با جریان سوخت- البته نه به فراگیری آن- بلکه همواره با شدت و ضعفی متفاوت از جانب شاعران مختلفی به شعر کشیده شده که البته پرداختن به این مضمون با اعمال پاره ای تغییرات امروزه نیز کاربرد دارد. مضمون واسوخت در سبک خراسان از اعتدالی نسبی برخوردار است به طوری که رفتار واسوختی به یک اندازه از محب و محبوب اشعار سبک خراسانی سر می زند. در سبک عراقی هرچند معشوق بر مسند ناز تکیه می زند و عاشق بر مفرش نیاز نزول می کند؛ اما  رگه هایی کمرنگ از واسوخت گویی  در سروده های شاعران سبک عراقی نیز به چشم می آید که در نوع خود جالب توجه است.گفتنی است این شیوه از واسوختگویی که در سبک های خراسانی ، آذربایجانی و عراقی  بیشتر در لابه لای اشعار سوختی قرار می گرفت، با روی کار آمدن مکتب واسوخت تغییر نمود و شکلی مستقل یافت. واسوخت و سوخت هر دو از بطن وقوع گرایی زاده شدند. وقوع نیز تحت الگوی حقیقت سرایی و حقیقت انگاری شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: عشق، عاشق، معشوق، وقوع، واسوخت
  • نسترن خسروی *، عطاالله کوپال صفحات 85-113

    آرنی نیس Arne Naess، فیلسوف نروژی، فلسفه بوم شناختی یا Ecosophy را در سال 1970 به جهان معرفی نمود. این نگاه فلسفی، پایه جنبشی سیاسی قرار گرفت که جنبش بوم شناختی ژرف، The Deep Ecology Movement، نامیده شد. تکیه بر کلمه ی «ژرف» نشان دهنده تاکید جنبش بر ایجاد تغییرات اساسی بر دیدگاه و عملکرد انسان ها، و قابل بازبینی و تغییر بودن مداوم این دیدگاه و عملکرد می باشد Chalquist on) (line . هدف غایی جنبش بوم شناختی ژرف، دست یافتن به خودشناسی جمعی از طریق مقاومت بدون خشونت است و هر کدام از پیروان این جنبش می توانند فلسفه ی بوم شناختی خاص خود را بیافرینند؛ به این شرط که اصول هشت گانه نیس- سشنز در آن لحاظ شود. فلسفه بوم شناختی شخصی آرنی نیس Tvergastein (فراسوی سنگ ها) نام دارد که نام کلبه ای کوهستانی است که نماد وابستگی نیس به عناصر طبیعی محسوب می شود .(Drengson, Devall Schroll, 2011: 107-109)  فلسفه بوم شناختی ژرف، البته یک رویکرد ادبی محسوب نمی شود، اما نویسنده ی این مقاله بر این عقیده است که این نگاه قابلیت تبدیل شدن به رویکرد ادبی را دارد و می تواند جای خالی ناگفته های بسیاری را که خارج از رویکرد نقد ادبی زیست محیطی Ecocriticism Literary به شمار می آید، پر کند. در همین راستا، نگارنده بعضی از مطرح ترین مفاهیم فلسفی معرفی شده توسط آرنی نیس را بر روی رمان جای خالی سلوچ</em> اثر محمود دولت آبادی به عنوان یک رویکرد نقد ادبی پیاده کرده است. طبق دسته بندی نیس، مفاهیمی مثل تنوع، پیچیدگی و هم زیستی، زیر عنوان خودشناسی جمعی و حقیقت و بی باکی، زیر عنوان مقاومت بدون خشونت قرار می گیرد. در عین حال، این مفاهیم وابستگی عمیق و درهم تنیده ای به یکدیگر دارند.

    کلیدواژگان: فلسفه بوم شناختی، جنبش بومشناختی ژرف، خودشناسی جمعی، همزیستی، مقاومت بدون خشونت
  • مهری تلخابی * صفحات 115-153

    ین مقاله در پی آن است که نشان دهد برای کشف گفتمان مسلط و ایدیولوژی حاکم در رمان «پرنده ی من» چگونه می توان از سبک شناسی انتقادی بهره برد. در این مقاله بر پایه ی اصول سبک شناسی انتقادی ،رمان را در کلان لایه های روایی و متنی با تجزیه و تحلیل کانون سازی، میزان تداوم کانون سازی، جنبه های کانون سازی و نیز خرد لایه های واژگانی، نحوی، بلاغی و... در ارتباط با لایه ی بیرونی آن (بافت موقعیتی متن) مورد توجه قرار داده ایم. در پایان ، این مقاله به این نتیجه می رسد که با بررسی لایه ای رمان پرنده ی من،گفتمان مسلط و ایدیولوژی حاکم بر رمان راحت تر در دسترس قرار می گیرد و از این رهگذر بهتر می توان به عمق یک اثر و به تبع آن اندیشه های نویسنده دست یافت. رمان پرنده ی من، با پرداخت به  مسایل زنان، تنگناهای زیستی زنان را در ابعاد مختلف به نمایش می گذارد و راه کارهایی برای فرار از تسلط نظام مرد سالار پیشنهاد می کند. اگر چه بر این تسلط اذعان دارد، اما تن به تسلیم نمی سپارد.

    کلیدواژگان: سبک شناسی انتقادی، ایدئولوژی، قدرت، کانون سازی، بافت بیرونی
  • فاطمه صالحی*، احمد ذاکری صفحات 155-199

    نخستین و برترین ویژگی حماسه های طبیعی و ملی، اساطیری بودن است و ویژگی سرشتینه اساطیر، خارق العادگی. بنابراین حماسه ها از راه پیوند با اساطیر، و اساطیر از راه همبستگی با خوارق عادات، قداست پیدا می کنند. روایتگران حماسه ها نیز برای برانگیختن توجه و احساسات مخاطبان خود به رنگ آمیزی و جلا دادن خوارق عادات و بزرگ نمایی در حماسه ها می پردازند. دانسته است که هر ملتی دوست دارد قهرمانان ملی خود را در مقام قداست و شکوه مندی ببیند، لذا به صنعت اغراق روی می آورد تا از این راه تعجب و شگفتی مخاطبان را برانگیزد و به آن ببالد. بزرگ نمایی، ویژگی ذاتی شعر است و به ویژه در ادبیات حماسی با تمام گونه ها رخ می نماید همچون:شود کوه آهن چو دریای آب   اگر بشنود نام افراسیاب شایان توجه خواهد بود که بدانیم سرایندگان متون حماسی، آفرینندگان حماسه و اساطیر آن نیستند بلکه هنر آفرینندگی خود را در پردازش و آرایش صحنه ها و بزرگ نمایی آنها به کار می گیرند.

    کلیدواژگان: خوارق عادات، اسطوره، حماسه، اغراق، بهین نامه فردوسی
  • مریم السادات اسعدی فیروزآبادی * صفحات 201-229

    در این نوشتار، کارکردهای گوناگون عناصر فرهنگ عامه در اشعار اخوان ثالث بررسی شده است. اخوان که شاعری است ملی گرا و شیفته ی فرهنگ اصیل کشورش، اشکال متنوع فولکلور را از ادبیات شفاهی گرفته تا آداب و رسوم، باورهای عامیانه و خرافی، دانش عامیانه، بازی ها و... به طرزی گسترده، به انحاء مختلف و با مهارتی بی نظیر در سروده هایش به کار گرفته است. مطالعه ی دقیق اشعار او بیانگر آن است که علاوه بر استفاده ی تفننی شاعر از این عناصر در مضمون پردازی، اشکال مختلف فولکلور در شعر او کارکردهای مخصوصی یافته است که مهم ترین آنها عبارت است از بیان حسب حال، انتقادات اجتماعی و سیاسی، پند و اندرز، نفوذ در دل ها ، گسترش حوزه ی تخیل و پدیدآوردن ایجاز هنری. این کارکردها در این نوشتار به شیوه ی توصیفی- تحلیلی بررسی می گردد.

    کلیدواژگان: اخوان ثالث، شعر، فرهنگ عامه، فولکلور، کارکرد
  • مریم محمدزاده * صفحات 231-249

    بررسی اساطیر ایرانی از سویی و مطالعه متون دینی و پهلوی از سوی دیگر نشانگر اجرای آزمون گذر از  آتش در روزگاران کهن است، بنابراین می توان رد پا و نشانه برگزاری این آزمون را در کتاب مقدس اوستا و متون پهلوی، از قبیل دینکرد، بندهشن، زادسپرم و... شناسایی کرد. علاوه بر این، این آزمون جایگاه ویژه ای در روایات ملی، مذهبی و اساطیری ایران دارد، لذا در این نوشتار، ضمن بررسی نمودهای ملی، مذهبی و  اساطیری گذر از آتش در قالب داستان هایی مانند ابراهیم (ع)، سلامان و ابسال، ویس و رامین، داستان زرتشت و اپیزود سیاوش و سودابه، اشتراکات و افتراقات این سه نمود را مطرح و به بیان این مساله خواهیم پرداخت که چرا آتش نیکان  و پاکان را نمی سوزاند؟

    کلیدواژگان: گذر از آتش، سلامان و ابسال، سیاوش و سودابه، ابراهیم (ع)، زرتشت، ویس و رامین
|
  • Akram Rahmani Pages 9-23

    Catherine Kerbrat, a famous French linguist, in one of her valuable works entitled “Indirect Discourse”, introduced an issue regarding verbal communication, which began later studies on semantics, linguistics and, especially, science of communication. In her opinion, the possibility of a direct discourse is very little and most of our verbal communication is not direct in our daily life, and,basically, we usually express our ulterior motives and inner intentions indirectly. Therefore, always in prepositions, the untold prevail over the told, and, their size and scope is more extensive than the told or direct speech. Expressing these prepositions forces the addressee to think about their quality and quantity and to decipher them. The purpose of the present study was to analyze indirect discourse in ShahnamehFerdowsi based on the semantic theory of Kerbrat. The results indicated that the indirect speech was frequently used in Shahnameh beautifully and eloquently, and, Ferdowsi was successful in using the language and metalanguage factors.

    Keywords: speech, indirect, Theory, semantics, Kerbrat, Shahnameh
  • Hasti soleyman mansoori*, Alimmohamad moazzeni, Narges amirsharifi Pages 25-53

    Most of literal and cultural works has been created in our country is influenced by the lord speech, prophets narration and words of innocents.Masnavi manavi is also one of these works that in addition to its cultural and seientific valuability has learning phases and deep expand Molana’s view points in humanitarian factș has affected by lord speech somehow call this work as "Persian Qoran". Further moreMolana’s by using of prophetic narrations and innocents speeches wants to describe his works however, there are too many interprets, describes and explains, and too many trails for knowing this work has been done till now, he induce Persian litral area researchers to search, study, attention and think on his works till now.In this thesis I have tried to comparison between Nikelson’s description of Masnavi manavi’s first book with works of honorable literature professors Forouzanfar,Karim zamani and Estelami.For this reason I have studied and comparisoned Masnavi’s describes of each of these honorable professors by noticing to more samenesses among them, I have described differencesamong.

  • Hadi khadivar, Shima farajifar* Pages 55-86

    First, the authors try to give a precise definition of “Vasukht”, and its types and purposes. They want to determine when and why the poet wrote these poems.also The achievement of this study is that the authors have described the similarities and differences in themes “Vasukht”, in Khorasani and Iraqi style with “Vasukht”, school.“Vasukht”, is a combined infinitive And it is without the letter "n"Means Hatred and back Lover of the Beloved.“Vasukht” somehow was along with the “sukht” flow from start to the present time, not as inclusive as “Sukht” but having different strength and weakness. It is used in the theme today with some modifications.In Khorāsāni School, “Vasukht” has a relative moderation and this behavior occurs the same in beloved and lover. In Arāqi style, although beloved performs “Naz” and lover shows his “Niaz”, there are pale streaks of “Vasukht” speech which is remarkable in its type. It must be said that this method of vasukht was used more during sukht poems, changed with the arrival of the, “vughu” school and “Vasukht”,  And it became an independent manner.“Vasukht”, and “sukht” both came out of the hearts of “Vughu”  </span>And “Vughu”  also Formed  by the pattern of telling of Truth  and Verisimilitude.

    Keywords: love, lover, beloved, vughu, Vasukht
  • Nastaran khosravi*, A .Koupal Pages 85-113

    Arne Naess, the Norwegian philosopher, coined the word Ecosophy </em>in 1970. His philosophy is the basis to a political movement called The Deep Ecology Movement. The emphasis on the word “deep” is to indicate that the movement is after fundamental changes in the way people think and act toward nature. Also, Ecosophy asserts that its followers can permanently review and revise their thought and action. The ultimate goal of the Deep Ecology Movement is Self-realization through nonviolent resistance. Each member of the movement can create her own Ecosophy as long as it includes Naess-Sesseions’ platform. Naess’s personal ecosophy is Ecosophy T. </span> Ecosophy is not a literary approach but the researcher believes that it has the capacity to become one. It can fill the gaps where Literary Ecocriticism does not assume as its realm. Accordingly, the researcher has applied some of the key concepts introduced by Arne Naess on the novel Missing Soluch</em> by Mahmoud Dowlatabadi. Naess putsdiversity</em>, complexity</em>, and symbiosis</em> under the umbrella term Self-realization</em> while truth</em> and fearlessness</em> go under nonviolent resistance</em>. These concepts are tightly interwoven and interdependent as the the novel proves them to be. The research shows that all the introduced concepts can be more or less found and discussed in the novel. In this sense, the chosen literary text is</span> capable of being read through Ecosophy.

  • Mehri Talkhabi* Pages 115-153

    This article seeks to examine the application of critical stylistics in the novel “My Bird“ written by FaribaVafi so that, answer to the fundamental question that, how can be achieved to the hidden ideology and dominant discourse in the context of the novel using certain stylistic components? The research was conducted with layer stylistic approach; hence, at the first, the outer layer and situational context and then two layer of narrative and textual, have been considered. This article was performed with analytical and descriptive method. The purpose of this study is the interpretation and understanding of work; because, from the perspective of critical stylistic, can be achieved to effects of hidden ideology, dominant discourse over this novel more easily and reflect on the fact that, how the language reproduces this social implications. At the end, this article concludes that, the contrasting of characters and discourses and the presence of the language negative pole in this work are significant components of style that, helping us to discover hidden ideology in the context of work. The hidden ideology of the novel is the repression of woman in the patriarchal system and woman silence and passive exposure against this repression.</span>

  • fateme Salehi*, ahmad zakeri Pages 155-199

    Being mythological is the first and best characteristic of natural and national epics which its instinctive feature is being extraordinary. Therefore, epics through linkage to myths - and myths correlating with the extraordinaries become holy. To spur their audiences’attention and emotions, narrators of epics attempt to tint and polish and magnify the extraordinaries. It is well-known that every nation would like to see their heroes at the peak of holiness and splendidness and, so they approach exaggeration of the heroes in order to stimulate a feeling of surprise and astonishment in audiences. This cause the nation to be honored for own heroes. Magnification process is the inherent trait of poem and all kinds of this process is particularly exposed in epic literature. For instance, describing Afrasiab, The Poet Ferdosi composes: If a mountain of iron heard Afrasiab’s name, it will be scared to thaw and become a sea. It is noticeable that composers of epic texts are not the creators of those epic and myths, although, they make use of their art of creativity in making up and magnification of scenes.</span>

    Keywords: Extraordinaries, myth, epic, magnification(exaggeration), Ferdosi’s Behin-Nameh
  • maryam sadat Assadi Firuz Abadi* Pages 201-229

    In this paper, the various functions of the Public culture elements function in Akhavan poetry have been investigated. Akhavan is thenationalist poet and he is infatuate country's noble culture. He  has used the various folklore forms  is  ranging from oral literature to customs, superstitions and popular beliefs,games and etc., to extensive way , with various forms and  unique skills in  your songs. The study ofaccurate his poems is explanatory that beyond of the fancy application from this elements in his oratory, the  various Folklore forms has found special functions in his poems  by poet.the most important of these is include  in terms of present  time, social and political criticism , advice , influence in the hearts , expand the imagination and to create  artistic  brevity . . These functions are study to descriptive - analytical methodin this paper

    Keywords: Akhavan Sales, poetry, popular culture, folklore, Performance
  • Mryam Mohammadzadeh* Pages 231-249