فهرست مطالب

نشریه تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)
پیاپی 18 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا اشرف زاده، حشمت قیصری * صفحات 9-39

    موسیقی و ادبیات به عنوان دو فصل جدا نشدنی از دیرباز مورد توجه خاص قرار گرفته اند تا جایی که نمی توان مرزی واقعی بینشان قرار داد و این در حالی ا ست که این دو مقوله با توجه به بسترهای گوناگون دارای استقلال و شخصیت های خاص خود نیز هستند. ارج نهادن و حرمت گذاردن به موسیقی، همانا حرمت گذاشتن به زبان فارسی است و نگرش بزرگان ادب پارسی به این مهم، ارزشمند و شایسته ی بررسی می باشد. اشارات صریح نظامی به ابزار و آلات موسیقی، وجود و تکرار فراوان اصطلاحات و عناصر مربوط به موسیقی در اشعارش، بیانگر میزان دانش و آشنایی کامل وی با این هنر است. پنج گنج نظامی علاوه بر مسایل ادبی و شاعرانه، مجموعه ی بسیار ارزشمندی است که در زمینه ی موسیقی می تواند مرجعی مفید جهت پژوهش باشد. این اثر که منبع عظیم حکمت و هنر می باشد، ضمن معرفی سازهای موسیقی و کاربرد آنها؛ بیانگر آداب و سنت های گذشتگان در زمینه ی سازهایی است که در مناسبت ها و اوقات گوناگون؛ نظیر مراسم استقبال از شاهان و بزرگان، مجالس بزم و سوگ، آغاز و میانه ی کارزار و... نواخته می شده است. هر چند هر مناسبتی ابزار و آلات ویژه ی خود را داشته، اما ابزار و آلات مشترکی هم وجود داشته که مورد استفاده قرار می گرفته است. به کارگیری آلات، سازها و آهنگ ها در هنگام بزم و رزم بسیار متنوع است، بسیاری از سازها جداگانه نواخته می شده و برخی دیگر؛ چون نای و رود، نای و بربط، چنگ و رباب، چنگ و بربط، و رویینه خم و شیپور در کنار یکدیگر همنوایی می کرده اند.

    کلیدواژگان: موسیقی، شعر، ساز، نظامی، پنج گنج
  • زهره نورانی نیا، حسن اکبری بیرق * صفحات 31-70

    روی کار آمدن اولین حکومت ترک نژاد در ایران به دست محمود غزنوی تحقق یافت و مقدمه ظهور سایر حکومتهای ترک در ایران گردید. محمود غزنوی در ادامه اهداف توسعه طلبانه اش ،تعدادی از خاندانهای محلی ایران را از جغرافیای تاریخی سیاسی ایران محو کرد؛ از جمله امارتهایی چون صفاریان ، شاران غرجستان، فریغونیان و خوارزمشاهیان که براندازی آنان در جهت اهداف توسعه طلبانه  سلطان غزنوی صورت گرفت. سوال اساسی در اینجا این است که آیا می توان با تقابل دیدگاه شاعران و مورخان عهد غزنوی به گزارش متقنی در این باره دست یافت؟  در این پژوهش که به شیوه توصیفی وتحلیلی و در راستای مطالعات تاریخ محلی ایران، انجام شده است، تلاش گردیده تا  این رخدادها به مدد  اشعار شاعران، واکاوی شده و پس از تطبیق با دیدگاه  مورخان،به مقایسه بازتاب این وقایع نزد دو گروه بپردازیم.

    کلیدواژگان: برافتادن خاندانهای ایرانی، شعر و تاریخ قرن پنجم، محمود غزنوی، صفاریان، شاران غرجستان، فریغونیان، خوارزمشاهیان
  • فاطمه حیدری *، سامان خانی اسفندآباد _ صفحات 71-105

    از نظر علم روان شناسی آرزوهای واپس زده ی نویسنده ورویاهای نافرجام روزانه، می توانند در آثار هنری نویسنده تحقق بیابند؛ این گونه آثار سمبلیک و نمادین سخن می گویند و از اسطوره ها بهره می برند. اسطوره ها هنگام بازسازی، به اقتضای زمانه، معانی جدیدی می یابند و تعبیر مضامین مختلف زندگی را عهده دار می شوند و به طور کلی رنگ عواطف و آرزوهای حاکم بر محیط روشنفکری را می گیرند. هر نسل، اسطوره ها را بنا به نیازها، باورها و انگیزش های ایدیولوژیک خود دریافت و تاویل می کند؛ پرداختن نویسندگان پس از کودتای 28 مرداد نیز به عوامل محدود کننده ای چون جنگ، رنج، گناه و مرگ حاکی از آن است که فرد یا اجتماع، یک بحران وجودی بنیادین را تجربه می کند.در داستان های اسطوره ای همچون "ملکوت" و "یکلیا و تنهایی او" یادآوری فکر مرگ که در هرلحظه از زندگی، حضور دارد سعادت و شادی زندگی اشخاص را نابود می کند. بهرام صادقی و تقی مدرسی به شیوه ی سوریالیست ها در زندگی روزمره و درهرجریان عادی، عامل خرق عادت را جستجو می کنند و امور غریب و مافوق طبیعی را آشنا و در دسترس بشرمی گذارند. در دنیای وهم آمیز ایشان، عجیب ترین حوادث، عادی و طبیعی می نماید. اختناق حاکم برجامعه و فردگرایی، نویسندگان روشنفکر این دو رمان را به بی مسیولیتی و لذت جویی فرا می خواند و با دادن جنبه ای اسطوره ای به دردهایی که نتیجه ی وضعیت اجتماعی- تاریخی خاصی است به آن ها کلیت می بخشند، آن ها را در جامه ی اسطوره می پیچند و دردهای ازلی و ابدی بشر می پندارند. یکی از زمینه های متنوع نقد اسطوره ای، بر اساس کاربرد آن، نقد کهن الگویی است؛ در این نوع نقد، اثر ادبی به پیش نمونه یا ژرف ساخت کهن الگویی تاویل می شود. در این مقاله دو رمان مذکور، با رویکرد نقد کهن الگویی بررسی می گردند.

    کلیدواژگان: نقد ادبی، اسطوره، روان شناسی، ملکوت، یکلیا و تنهایی او
  • رضوان کریمی، تورج عقدایی * صفحات 107-129

    تاریخ بیهقی، یکی از آفرینش های کم نظیر ادب فارسی است که قلم توانای ابوالفضل بیهقی، به آن بافت داستانی بخشیده است. بیهقی، فضای رویدادهای تاریخی را باز می گذارد و با استفاده از عناصری چون شخصیت پردازی، گفتگو، زاویه دید مناسب، بررسی جزییات، توصیف کسان و چیزها و... نه تنها خوانندگان را به آن فضا نزدیک می گرداند؛ بلکه ارتباطی صمیمانه، نیز، با خوانندگان برقرار می کند. این مقاله سر آن دارد که با بررسی عناصر داستان، در حکایت افشین و بودلف، هنر داستان پردازی بیهقی را بررسی نماید و نشان دهد که آیا بیهقی، داستان پردازی کرده و یا فقط به عناصر داستان نزدیک شده است؟ برای رسیدن به این مهم، عناصر موجود در حکایت افشین و بودلف را، با نظریه های ادبیات داستانی، مقایسه می نماییم

    کلیدواژگان: بیهقی، افشین، بودلف، عناصر داستان
  • محمد نوید بازرگان، مریم خادم ازغدی * صفحات 131-145

    در این مقاله که به موضوع «اخلاق زناشویی در شاهنامه ی فردوسی و متون پیش از آن» پرداخته شده، کوشش گردیده است با آوردن شواهدی از اوستا، متون میانه و نیز شاهنامه و نقل قول برخی صاحب نظران در این باره، میزان تاکید این متون بر مقولات اخلاقی نظیر سازگاری، راست منشی، مهرورزی، نیک رفتاری، وفاداری، تعهد، رعایت احترم متقابل، پاکدامنی، پرهیزگاری، بی ریایی  و... در زندگی زناشویی، مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شاهنامه، پیمان زناشویی، اخلاق زناشویی، اخلاق زن، اخلاق مرد، اخلاق زناشویی در ایران باستان
  • ایرج مهرکی*، اشرف عبدالاحدی صفحات 147-164

    در نوشتار حاضر سعی شده است، گزارشی مختصر از قیام بهرام چوبین در شاهنامه داده شود و دیدگاه فردوسی درباره ی چگونگی این قیام مطرح گردد. علاوه بر استفاده از شاهنامه ی فردوسی، نگاهی اجمالی به سایر منابع شده و مقایسه ای بین آن ها صورت گرفته است؛ و در این مقایسه نگاه خاص و منحصر به فرد فردوسی در قیام بهرام چوبین بررسی می گردد، زیرا فردوسی در بخش تاریخی شاهنامه با رسیدن به این داستان، دوباره روحیه ای حماسی به آن تنیده و توصیفات او از بهرام چوبین، یادآور قهرمانان بخش حماسی به خصوص رستم است. به همین سبب برخی گزارش ها و دیدگاه های او با سایر مورخین درباره ی این داستان متفاوت است.

    کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، بهرام چوبین، هرمز، پرموده
  • حجت الله بهمنی مطلق * صفحات 165-193

    مهم ترین شگرد و زیربنای همه ی شگردهای تصویر آفرینی در شعر تشبیه است. بنابراین تحلیل تشبیه می‎تواند برای شناخت وجوه زیبایی و درک مفهوم شعر و همچنین نگرش وگرایش و سبک شعری شاعر مفید باشد.در این مقاله ما تشبیهات شعر شفیعی کدکنی را از دو مجموعه ی شعری وی استخراج کرده و مورد تجزیه و تحلیل قرار داده ایم تا از این طریق بخشی از وجوه هنری،گرایش های فکری، نوآوری های ادبی و ویژگی‎های سبکی شعرشان کشف شود. برای این منظور ابتدا به‎ طبقه بندی تشبیهات طبق بلاغت سنتی پرداختیم، سپس تشبیهات کلیشه‎ای و مستعمل و تشبیهات نو را شناسایی و بررسی کردیم. پس از طبقه بندی و تحلیل مشبه به‎ها در هشت حوزه ی معنایی، دو ویژگی شاخص تشبیهات یعنی جانب موسیقایی تشبیهات و طبیعت گرایی در تشبیهات را بررسی کردیم. نتایج پژوهش نشان می دهد شفیعی‎کدکنی سخت دل‎بسته‎ی طبیعت است و عنصر موسیقی شعر به ویژه موسیقی درونی برایش بسیار اهمیت دارد تا جایی که در بسیاری از تشبیهات در انتخاب لفظ مشبه و مشبه به تلاش می کند جنبه ی موسیقایی الفاظ رعایت شود

    کلیدواژگان: شعر معاصر، شفیعی کدکنی.، تشبیه، حوزه ی معنایی مشبه به
  • مهدی عباسی زهان *، فرزان سجودی صفحات 196-216

    متن «دف» به عنوان نخستین شعر خطاب به پروانه ها نماینده ی بخشی از چالش های اخیر شعر فارسی است که در این مقاله تلاش می شود تا گرایش های پست مدرن در آن شناسایی و تحلیل شود. با توجه به گوناگونی و گستردگی بیش از حد مضامین و تعاریف پیرامون مفهوم پست مدرنیسم، نگارنده ی این مقاله تلاش کرده است تا  تحلیل و ارزیابی خویش را مبتنی بر بوطیقای یکی نحله های شعر پست مدرن آمریکا (شعر زبان) و آرای چهره ی شاخص آن نحله (چارلز برنستاین) محدود و منحصر کند تا به معیار ملموس تری برای تحلیل و تفسیر دست یابد. یافته های این مقاله نشان می دهد که در «دف» اجرای متنی آزاد سازی تاریخ شعر (عرفان) فارسی صورت می پذیرد؛ شاعر تلاش می کند تا از طریق آوای دف، معنا (یا «حس معنا») را منعکس کند؛ اگر چه همواره در سطرهای گوناگون آن گریز از معنا مشاهده می شود اما این گریز از معنا همسان با بی معنایی نیست بلکه صحیح تر آن است که آن را گریز از معنای واحد و قطعی دانست و بالاخره اینکه متن دف قطعا یک متن روایی نیست چه اینکه در آغاز هر بند یا هر سطر افقی تازه در دیدگان مخاطب گشوده می شود و حدس اینکه در جمله ی بعدی چه پیش خواهد آمد و کجا شعر تمام خواهد شد برای خواننده غیر ممکن است هر چند ترجیع شعر به طور تقریبی با نظمی شبیه شعر روایی رعایت شده است. در مجموع با این که یافته های این مقاله  وجود برخی گرایش های پست مدرن در متن «دف» را تایید و تصدیق می کند، اما آن را به طور مستقل و موکد نمی توان پدیده ای پست مدرن دانست و قرار دادن آن زیر  طبقه بندی «شعر پست مدرن» امری به شدت شک برانگیز و در تضاد با کنش روشنفکری و رویکرد چپ گرایانه ی شاعرش است.

    کلیدواژگان: شعر پست مدرن، خطاب به پروانه ها، رضا براهنی، چارلز برنستاین
|
  • Reza Afsharzadeh, Heshmat Gheysari* Pages 9-39

    Music</span> and literature are inseparable as the season has long been of particular interest As far as the actual border identity can not be And while these two categories according to the different contexts have their own personalities are independent. Set to music appreciation and respect, indeed reverence the Persian language is Persian literature and a great attitude to this important, valuable and worthy of study. Nezami explicit references to musical instruments, Despite the frequent repetition of phrases and elements of music,his poetry,</span>Indicate the extent of his knowledge and familiarity with the art. Five military Treasure addition to literary and poetic collection is extremely valuable in the music industry can be a useful reference for research. It is a great source of wisdom and the arts, while introducing musical instruments and their use; Reflect customs and traditions of the past in the field of musical instruments in different times and occasions, such as the welcome ceremony of the kings and elders, ceremonies, celebration and mourning, beginning and middle of the campaign, etc., have been played. Although every occasion has its own special tools, but there are common tools that were used. The use of equipment, instruments and songs at the banquet, and the combat is very diverse, Many different instruments are played by others, such as the trachea, windpipe and the lute, harp, R., harp and lute, and Rvyynh bending or bugles have been together in symphony.</span>

  • Zohreh Nooraeenia, Hassan Akbari Bairagh* Pages 31-70

    The emergence of Iran's first Turk establishment was realized by Mahmud of Ghazni and it set the stage for formation of other Turk establishments in Iran.</span> Following his expansionist objectives, Mahmud of Ghazni wiped off a number of Iran's local clans from historical and political geography of Iran. Emirates like the Saffarids, Sharan Gharjistan, Al-e Farigun and the Khwarazmians were among the clans whose overthrow was aimed at fulfilling the expansionist ends of the Ghaznavid king. </span>This is the basic question that lies here: Is it possible to reach an authentic report about this case through contrast and comparison of the works of the Ghaznavid’s poets and historicans? In this research, which has been done by an expository-analytical method in line with Iran’s local historical studies, the authors have tried to exactly analyze these events with the help of the poets’ poetry and after corresponding them with the viewpoints of historians,  compare their reflections through the eyes of the two groups

  • Fateme Heydari *, Saman Khani Esfandabad Pages 71-105

    Psychology as a science indicates that the suppressed wishes of a writer and his daily unfulfilled dreams could be realized in his works, but these works are narrated through symbols and motifs as well as myths. The restructured myths, however, find new meanings due to the time they are used, and so reflect different themes and interpretation of life. In this way they bear an intellectual aura. Each generation receives and interprets the myths in accordance with his needs, motivations and ideological beliefs. The post-coup (August, 19th, 1953) generation of writers deal mostly with themes of war, suffering, sin and death, indicating that the individuals or the society experiences a significant crisis of being. In stories of Heavenly Kingdom</em> and Yakolya and Her Loneliness</em> the recurring theme of death wipes out the pleasant and delightful living of characters. Bahram Sadeqi and Taqi Modarressi substitute, in a surrealistic style, the usual with the unusual, and make the strange and supernatural consequences familiar. Weir and bizarre events appear quite conventional and customary in their illusory world. Believing in individualism and the then social suppression drives the intellectual writers of these two stories refer to the burden of a difficult life derived from specific socio-historical conditions as mythical pains of human beings. Archetypal approach on the background of mythological criticism has a literary work interpreted as a prototype or archetype, and this research studies the above-mentioned stories via an archetypal approach.

  • Rezvan Karimi, Touraj Aghdaee* Pages 107-129

    In Iranian literature, Abol-Fazl Bayhaqi’s Tarikh-e Bayhaqi</em> is a unique masterpiece which has a narrative structure. Bayhaqi opens a window to the historical events, and uses such elements of fiction as characterization, dialogue, point of view, plot details and description to make the readers involved and familiar with the setting and atmosphere. He, by so doing, establishes a close relation with his readers.This article is to study Bayhaqi’s art of story-telling through investigating the elements of fiction in the story of “Afshin and Bodelaf” in order to find out whether he had been to narrate stories or applying those elements of fiction in his work had been unintentional. To achieve the answer for that question, all the elements in “Afshin and Bodelaf” are compared to the theories of fiction.

  • Mohammad Navid Bazargan, Maryam Khadem Azghadi* Pages 131-145

    The present research, focusing on the ethics of a married life in Ferdowsi’s Shahnameh</em> and the other works preceding it, tries to reveal, through excerpts and facts taken from Avesta</em>, medieval texts, Shahnameh</em>, and also famous quotes of experts, to what extent the marriage etiquette, such as compromise, frankness, love, good behavior, faithfulness, commitment, mutual respect, virtue, frankness, etc. are emphasized in them.

  • Iraj Mehraki*, Ashraf AbdolAhadi Pages 147-164

    In this article, it has been tried to present an account of Bahram Chobin’s rebellion as narrated in Shahnameh</em> as well as Ferdowsi’s point of view about the causes of the rebellion. In addition to Shahnameh</em>, we have had a look at other sources, and a comparative study has been carried out. In this comparative study, Ferdowsi’s unique view about Bahram Chobin’s rebellion has been discussed, for this story has been given a new epic feature by Ferdowsi, and his description of Bahram Chobin reminds us of other epic heroes, and Rostam in specific. Then it is for this reason that Ferdowsi’s account and viewpoints about Bahram Chobin are different from those of others.

  • Hojatollah Bahmani Motlagh* Pages 165-193

    Simile is the most significant and main basis of all imagery knacks in poetry. So its analysis can be useful for having a good knowledge of aesthetic aspects of the poem, understanding its meaning and knowing the poet’s attitudes, trends and style. In this paper, Shafi’ee kadkani’s use of similes in his two collections of poems has been analyzed in an attempt to find some of his poetry’s style features, literary innovations, mental tendencies and artistic aspects. For this purpose, the simile has been classified in accordance with traditional rhetoric first, and then creative and cliché similes have been extracted and studied. After classification and analysis of vehicles in eight semantic fields, the two prominent characteristics of simile i.e. musical and naturalistic characters have been examined. The results of the study show that Shafi’ee Kadkani is very interested in Nature, and the essence of the music of the poetry, especially inner music, is very important for him, so that he tries to observe the musical aspects of the words in choosing the tenor and vehicle for most of the similes.

    Keywords: contemporary poetry, Shafi’ee Kadkani, simile, the meaning area of the vehicle
  • Mehdi Abbasi Zahan *, Farzan Sojoudi Pages 196-216

    Reza Baraheni’s “Daf” – the first in his collection of poems, Addressing Butterflies</em> – represents a part of recent challenges in Persian modern poetry, and this research is to identify and analyze the post-modern elements of it. Due to the great variety of themes and definitions of post-modernism, the writers have tried to analyze and interpret Baraheni’s poem based on the poetics of one of the trends in American post-modern poetry, i.e. L=A=N=G=U=A=G=E Poem, and theories of Charles Bernstein in order to have applied a more objective method. The study reveals that “Daf” is the textual performance of going beyond the history of Persian poetry to make it free from any limitations. The poet intends to reflect the meaning – or rather the sense of meaning – through producing the sound of daf, and although a number of its lines seem to be far from conveying any meaning, they are not as equal as being nonsense; rather they separate themselves from an exact and accepted meaning. On the other hand, “Daf” is not a narrative poem, for every single line of it opens a new horizon for the readers, making it difficult to guess what would be the next line and where it will end. Altogether, this paper admits and approves some post-modern elements in “Daf”, despite the fact that it can’t be emphatically considered as a post-modern piece of poetry, and classifying it under the category of post-modern poetry is in doubt and contrary to the intellectual exercises and leftist ideas of its composer.