فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال هجدهم شماره 5 (پیاپی 130، امرداد 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رحیم بقایی، مریم خشنود شبستری*، وحید علی نژاد صفحات 361-368
    پیش زمینه و هدف

    خطاهای دارویی در بخش پذیرش روان پزشکی به علت گردش بیشتر بیماران و کارکنان پرستاری و تغییرات مکرر در تجویزها بیشتر بوده و مصرف دارو در اغلب موارد در حالت های پرسروصدا و در زمان صرف غذا در بیماران رخ می دهد. مدل  SBAR (وضعیت، پیشینه، ارزیابی، توصیه)، یک ابزار بسیار موثر است که یک ساختار قابل پیش بینی رایج و معمولی برای ارتباطات را فراهم می کند. مطالعه حاضر باهدف تعیین تاثیر آموزش مدل ارتباط  SBAR بر فراوانی خطاهای دارویی پرستاران شاغل در مرکز آموزشی-درمانی روان پزشکی رازی ارومیه در سال 1397 انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون بوده و نمونه پژوهش شامل 64 نفر کادر پرستاری شاغل در مرکز آموزشی- درمانی روان پزشکی رازی ارومیه در سال 1397 بود که به صورت تمام شماری انتخاب شدند. در این مطالعه از ابزار پرسشنامه خطای تجویز دارو استفاده شد. در مورد آموزش مدل ارتباط  SBAR نیز، 10 جلسه سخنرانی در مورد نحوه اجرای مدل ارتباطی SBAR و پخش پمفلت آموزشی در مدل ارتباطی SBAR و نصب برنامه الکترونیکی به صورت فایل pdf بر روی مانیتور کامپیوتر بخش ها به صورت تصادفی در شیفت های مختلف ارایه شده و تاثیر آموزش مدل SBAR ارزیابی شد. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج به دست آمده نشان داد که بر اساس آزمون ویلکاکسون در داروهای تزریقی (59/6- = Z) و هم در داروهای غیر تزریقی (26/4- = Z) در سطح P<0001 اختلاف معنی داری گزارش شد. نمره مولفه محیط کار قبل از آموزش مدل، 94/29 و پس از آموزش به 98/30 بود که تغییرات آن بسیار اندک بود (239/0=p). همچنین نمره مولفه علل خطاهای دارویی از 06/64 در پیش آزمون به مقدار 78/60 در پس آزمون کاهش پیدا کرده بود، ولی این کاهش ناچیز و غیر معنی دار بوده است (607/0=p).

    نتیجه گیری:

     به طورکلی نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که آموزش مدل ارتباط   SBAR به پرستاران شاغل مرکز آموزشی-درمانی روان پزشکی رازی ارومیه می تواند خطاهای دارویی پرستاران این مرکز را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: SBAR، خطاهای دارویی پرستاران، بخش های روان پزشکی، ایمنی بیمار
  • رسول گلی*، مدینه جاسمی، رقیه اسماعیلی، حمیدرضا خلخالی صفحات 369-378
    پیش زمینه و هدف

    دانشجویان پرستاری به عنوان پرستاران آینده، بزرگ ترین گروه ارایه دهنده مراقبت سلامت هستند که نقش حیاتی در سیستم بهداشتی دارند. با توجه به اهمیت شغلی پرستاران، باید در کنار شایستگی بالینی، توانایی های اخلاقی برای ارایه مراقبت مناسب و حرفه ای داشته باشند. لذا پژوهش حاضر نیز باهدف تعیین تاثیر آموزش کدهای اخلاقی به شیوه ی سخنرانی بر عملکرد اخلاقی دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه در سال 1398 انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی که به صورت سرشماری 83 نفر از دانشجویان پرستاری ترم های شش و هشت مشغول به تحصیل در سال 1398 انتخاب و به دو گروه کنترل (ترم 6) و سخنرانی (ترم 8) تقسیم شدند. قبل از شروع مداخله پیش آزمونی از هر دو گروه با استفاده از پرسشنامه عملکرد اخلاقی به عمل آمد. برای گروه سخنرانی سه جلسه آموزشی به مدت دو ساعت در رابطه با کدهای اخلاقی صورت گرفت. در گروه کنترل هیچ آموزشی صورت نگرفت. بعد از اتمام دوره و دو ماه بعد مداخله، پرسشنامه مذکور توسط دو گروه مجددا تکمیل شد. داده های توسط افزار SPSS 16 و آزمون های آماری کای دو اسکویر، تی تست مستقل، آنالیز واریانس تکرار شونده و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج این مطالعه نشان داد که قبل از مداخله تفاوت آماری معنی داری ازنظر میانگین نمره عملکرد اخلاقی بین دو گروه آموزش کدهای اخلاقی با روش سخنرانی و کنترل وجود نداشت (354/0= P)، اما بلافاصله و دو ماه بعد از آموزش کدهای اخلاق با روش سخنرانی، میانگین نمره عملکرد اخلاقی در گروه مداخله و کنترل به طور معنی داری افزایش یافته بود (001/0 <p).

    نتیجه گیری: 

    آموزش کدهای اخلاقی به روش سخنرانی منجر به ارتقای عملکرد اخلاقی دانشجویان پرستاری می گردد. بنابراین با توجه به اثربخشی آموزش کدهای اخلاقی به روش سخنرانی بر عملکرد اخلاقی دانشجویان پرستاری پیشنهاد می گردد که مقوله کدهای اخلاقی و نیز روش سخنرانی در آموزش اخلاق پرستاری بیشتر موردتوجه قرار گیرد. آموزش بیشتر موردتوجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش، کدهای اخلاقی، پرستاری، سخنرانی
  • محمدامین حیدری، محمدصادق سرگلزائی، حدیث مستعلی زاده، الهام شهرکی مقدم، ابوالقاسم پهلوان نصیرآبادی، فرهاد نادریان فر* صفحات 379-386
    پیش زمینه و هدف

    دیابت ملیتوس یک بیماری مزمن شایع است. لازمه مدیریت این بیماری انجام رفتارهای صحیح خود مراقبتی است. یکی از موثرترین عوامل روان شناختی پیش بینی کننده رفتارهای خود مراقبتی تیپ شخصیتی افراد می باشد. لذا  این پژوهش باهدف تعیین و مقایسه سطوح خود مراقبتی در بیماران دیابتی دارای تیپ شخصیت A و B انجام گرفت.

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی می باشد. در این مطالعه 342 بیمار دیابتی به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه خود مراقبتی در بیماران دیابتی و پرسشنامه تیپ شخصیتی A و B استفاده شد. داده های پژوهش پس از جمع آوری وارد نرم افزارSPSS  نسخه 22 شد. داده ها  به کمک آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شد.

    یافته ها:

     بر اساس نتایج، انحراف معیار و میانگین نمره کلی خود مراقبتی و همچنین خود مراقبتی در بعد کنترل قند خون و بعد مراقبت از پا در تیپ شخصیتی  A بیشتر از افراد گروه تیپ شخصیتی B بود (p >0/05). از طرفی انحراف معیار و میانگین نمره خود مراقبتی در بعد تغذیه، رفتار دارویی و فعالیت فیزیکی در گروه تیپ شخصیتی B بیشتر از گروه A بود (p > 0/05).

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته های این پژوهش نمره کلی خودمراقبتی در بیماران داری تیپ شخصیتA بیشتر از  تیپ شخصیت B می باشد. حال آنکه میانگین نمره خود مراقبتی در اکثر زیر مقیاس ها در  بیماران دیابتی دارای تیپ شخصیت B نسبت به بیماران دارای تیپ شخصیت A بیشتر می باشد.بنابراین انجام مطالعات بیشتر در این خصوص ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، دیابت، تیپ شخصیتی
  • لیلا قنبری افرا*، محسن ادیب حاج باقری صفحات 387-397
    پیش زمینه و هدف

    کووید 19 یک بیماری حاد سیستم تنفسی با التهاب منتشر است. در این بیماری، طیف گسترده علایم موجب بروز تغییرات عملکرد ازنظر بیولوژیکی و روانی می شوند. آماده سازی ماهرانه بیمار برای یافتن راه بهینه برای مقابله با این بیماری و همچنین حفظ استقلال و نشاط زندگی، بخش مهمی از روند درمانی در این بیماران است. لذا هدف از این مطالعه استفاده از الگوی سازگاری Roy در مراقبت از بیمار مبتلا به بیماری کووید 19 و آماده سازی بیمار برای مقابله با مشکلات ناشی از بیماری بر اساس فرآیند پرستاری که مطابق با دستورالعمل های مدل روی ساخته شده است، می باشد.

    مواد و روش کار

    مطالعه کیس ریپورت در اسفندماه 1398 در یکی از بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شد. یک بیمار مبتلا به کووید 19 موردبررسی قرار گرفت و الگوی روی بر روی وی اجرا شد. مراقبت پرستاری بر اساس فرایند پرستاری روی در 6 مرحله انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج مطالعه نشان داد بیمار رفتارهای ناسازگار در 4 مد (فیزیولوژیک، سازگاری درک از خود، ایفای نقش و استقلال و وابستگی) داشت. پس از انجام مراقبت پرستاری بر اساس الگوی سازگاری روی، رفتارهای ناسازگار کاهش یافت.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج مطالعه حاضر، اجرای مراقبت پرستاری بر اساس مدل روی، می تواند بر سازگاری فیزیکی، روانی و رفتارهای ناسازگار بیمار مبتلا به کووید 19 موثر باشد. پرستاران می توانند با به کارگیری مراقبت پرستاری بر اساس مدل سازگاری روی نقش موثرتری در بهبود رفتارهای ناسازگار این بیماران داشته باشند.

    کلیدواژگان: کووید 19، مدل سازگاری روی، پرستار
  • مریم خباز، منیرالسادات نعمت الهی، رقیه مهدی پور، سکینه سبزواری* صفحات 398-408
    پیش زمینه و هدف

    بستری شدن نوزادان نارس منجر به جدایی والدین از فرزند شده و می تواند در عزت نفس و دل بستگی مادر و نوزاد اختلال ایجاد نماید. مطالعه حاضر باهدف تعیین ارتباط بین دل بستگی مادر به نوزاد و عزت نفس در مادران دارای نوزاد نارس بستری در بخش مراقبت های ویژه سال 1397 انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه توصیفی-همبستگی بر روی 200 مادر دارای نوزاد نارس بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان بیمارستان‎ های منتخب بیرجند انجام شد که به صورت نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه های عزت نفس روزنبرگ و دل بستگی مادر به فرزند لیفر بود. تجزیه و تحلیل داده ها با ضریب همبستگی اسپیرمن، من ویتنی یو، کروسکال-والیس با نرم افزار SPSS 19 انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج مطالعه نشان داد بیشتر مادران (5/51 درصد) بین 30-20 سال بودند. میانگین و انحراف معیار نمرات عزت نفس 6/4 ± 2/32 و دل بستگی 2/4 ± 2/32 بود. نتایج تست اسپیرمن نشان داد که بین دل بستگی و عزت نفس ارتباط مثبت و معنی دار وجود داشت (P<0.05, r=0.332). همچنین نمره عزت نفس با سن مادران رابطه معکوس و معنی داری داشت (P=0.024). و بین عزت نفس و تحصیلات، درآمد خانواده، وزن هنگام تولد نوزاد ارتباط مثبت و معنی دار بود (P<0.05)، و مادرانی که فرزندشان را با شیر خود تغذیه ی کردند از عزت نفس بالاتری برخوردار بودند P<0.05).).

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج مطالعه بین عزت نفس و دل بستگی مادر به نوزاد ارتباط مثبت و معنی داری وجود داشت. پس تهیه بسته های حمایتی آموزشی مادران در هنگام مراقبت از نوزاد نارس، می تواند در جهت ارتقای عزت نفس مادران و به دنبالان بهبود دل بستگی مادر و نوزاد موثر باشد. همچنین سن پایین تر و، سطح تحصیلات بالای مادر، درآمد بیشتر، وزن مطلوب فرزند، تغذیه با شیر مادر باعث افزایش عزت نفس و دل بستگی شده بود. اجرای برنامه های آموزشی در زمینه ضرورت و نحوه برقراری تماس پوست با پوست فرزند و نحوه برقراری ارتباط با فرزند، نحوه رویارویی با مشکلات نوزاد و اداره آن ها، مشارکت فعال اعضا خانواده در مراقبت از نوزاد و راهکارهای سازگاری با، رویارویی با مشکلات و پذیرش مسئولیت های زندگی می توانند در جهت سلامت روانی مادران دارای نوزاد نارس مورداستفاده قرار گیرد. همچنین انجام مراقبت های پرستاری با تاکید بر ایجاد رابطه نزدیک بین مادر و نوزاد مانند لمس، ماساژ و مراقبت کانگارویی در بخش های مراقبت های ویژه نوزادان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: عزت نفس، دل بستگی مادری، مادر، نوزاد نارس
  • رویا یاوریان*، ماه منیر حقیقی، مریم رحمانی رضائیه صفحات 409-419
    پیش زمینه و هدف

    دانشجویان در طی دوره تحصیل با رویدادهای مختلف و استرس های روان شناختی قابل ملاحظه ای روبرو می شوند. استرس می تواند باعث ایجاد افسردگی، اضطراب و عملکرد تحصیلی ضعیف شود. مطالعات نشان می دهد که عوامل فردی, روان شناختی, شخصیتی, اجتماعی و خانوادگی می تواند باعث ایجاد استرس, افسردگی و اضطراب شود. هدف این مطالعه تعیین نقش سطوح سازگاری اجتماعی و عاطفی بر میزان علایم استرس, افسردگی و اضطراب در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه می باشد.

    روش کار

    برای انجام این مطالعه توصیفی_تحلیلی 394 دانشجو با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 1397 انتخاب شدند. این دانشجویان پرسشنامه های سازگاری اجتماعی و عاطفی بل و مقیاس 21 سوالی افسردگی، اضطراب و استرس را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی (آزمون یومن ویتنی و کروسکال-والیس) تحلیل شد (SPSS24).

    یافته ها: 

    نتایج مطالعه نشان داد که 68/45درصد، 03/52درصد و 49/49درصد دانشجویان موردمطالعه به ترتیب درجات مختلفی از علایم افسردگی، اضطراب و استرس را تجربه می کنند. همچنین مشخص شد که سطوح مختلف سازگاری اجتماعی و عاطفی به طور معنی داری علایم افسردگی، اضطراب و استرس را تحت تاثیر قرار می دهد (P=0/000).

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که تعداد قابل ملاحظه ای از دانشجویان موردمطالعه علایم افسردگی، اضطراب و استرس را تجربه می کنند و سطوح مختلف سازگاری اجتماعی و عاطفی به عنوان فاکتورهای تاثیرگذار در علایم فوق می باشند. به نظر می رسد باید توجهات ویژه ای جهت بهبود سلامت روانی و سازگاری دانشجویان مبذول داشت.

    کلیدواژگان: سازگاری، افسردگی، اضطراب، استرس
  • اکرم محمدی پلارتی، اسماعیل ایدنی، عفت هاتف نیا، هوشنگ علیجانی رنانی* صفحات 420-429
    پیش زمینه و هدف

    بیماری آسم مهم ترین بیماری مزمن در کودکان سنین مدرسه می باشد. اثرات این ازلحاظ افزایش هزینه های اقتصادی، کاهش کیفیت زندگی، بستری شدن در بیمارستان، غیبت از مدرسه و مرگ قابل توجه است. مطالعه حاضر باهدف بررسی تاثیر آموزش خانواده محور بر اساس مدل باور بهداشتی بر غیبت از مدرسه و دفعات بستری کودکان 6- 12 سال  مبتلا به آسم انجام شد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی والدین 64 کودک مبتلا به آسم از مرکز تخصصی آسم و آلرژی بیمارستان آریا در شهر اهواز، ایران شرکت کردند. نمونه گیری به صورت هدفمند و در دسترس انجام شد و نمونه ها به صورت تصادفی به دو گروه مورد و شاهد(هرکدام 32 نفر) تقسیم شدند. اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه که شامل اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه محقق ساخته اعتقاد بهداشتی و شاخص های بهبودی آسم کودکان بوده که در دو نوبت (قبل از مداخله آموزشی و 4 ماه بعدازآن) جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه 18مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    در مطالعه حاضر درمجموع 64 نمونه شرکت داشتند. در هر گروه والدین 32 کودک مبتلا به آسم  شرکت کردند. بر اساس مدل باور  بهداشتی، میانگین نمره حساسیت،  شدت، منافع و موانع درک شده و خودکارآمدی قبل از مداخله در دو گروه تفاوت آماری معناداری نشان نداد (p>0/05). بعد از مداخله در گروه مورد به طور معناداری بالاتر از گروه کنترل بود (p<0/05). همچنین تعداد دفعات غیبت از مدرسه و دفعات بستری در بیمارستان  قبل از مداخله در دو گروه تفاوت آماری معناداری نشان ندادند (p>0/05). اما این خصوصیات بعد از مداخله در گروه مورد به طور معناداری پایین تر از گروه کنترل بودند (p<0/05).

    بحث و نتیجه گیری

    مراقبت خانواده محور بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی منجر به ارتقای شاخص های بهبودی آسم در کودکان شده و درنتیجه از تحمیل هزینه های اضافی بر بیمار جلوگیری می شود. لذا پیشنهاد می شود این مدل برای آموزش دانشجویان پرستاری مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، مراقبت خانواده محور، غیبت از مدرسه، بستری در بیمارستان، آسم
  • فاطمه رمضانی*، علی شاکر صفحات 430-435
    پیش زمینه و هدف

    پژوهش حاضر باهدف مقایسه باورهای دینی و رضایت جنسی زنان دارای روابط فرازناشویی و بدون روابط فرازناشویی شکل گرفت.

    روش کار

    طرح پژوهش از نوع علی - مقایسه ای بود. جامعه تحقیق شامل؛ کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز حل اختلاف و کلینیک های روانشناسی شهر تهران در سال 1397 هستند که دارای سابقه رابطه فرازناشویی داشته اند و زنان بدون روابط فرازناشویی بودند که از میان آنان 60 نفر از زنان با روابط فرازناشویی به صورت هدفمند و 60 نفر از زنان بدون روابط فرازناشویی به شکل تصادفی انتخاب شده و با استفاده از پرسشنامه های رضایت جنسی هادسون و پرسشنامه معبد مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از مدل آماری t دو گروه مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیری استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش نشان داد، زنان با روابط فرازناشویی رضایت جنسی و عمل به باورهای دینی کمتر را در مقایسه با زنان بدون روابط فرازناشویی نشان می دهند.

    نتیجه گیری: 

    زنانی که تمایل بیشتر و نمرات بالاتری در پرسشنامه عمل به باورهای دینی کسب کرده بودند، در روابط فرازناشویی درگیر نشده بودند و این موضوع نیز می تواند موید لزوم توجه و پرورش باورهای دینی در میان اعضای جامعه در راستای بقا و حفظ خانواده باشد.

    کلیدواژگان: باورهای دینی، رضایت جنسی زنان دارای روابط فرازناشویی
|
  • Rahim Baghaei, Mariam Khoshnod Shabestari* Pages 361-368
    Background & Aims

    Mistakes in psychiatric admissions are due to the greater turnover of patients and nursing staff and frequent changes in prescriptions, and drug use often occurs in noisy states and during meals. The SBAR (Status, Background, Assessment, and Recommendation) model is a highly effective tool that provides a predictable, common structure for communication. The purpose of this study was to determine the effect of SBAR communication model training on the frequency of medication errors among nurses working in the Razi Psychiatry Center in Urmia in 2018.

    Materials & Methods

    This is a quasi-experimental study with pre-test and post-test. The study sample consisted of 64 nursing staff working in the Razi Psychiatry Center in Urmia in 2018 who were selected by random sampling. In this study, drug prescription error questionnaire was used. On the SBAR communication model training, 10 lectures on how to implement the SBAR communication model and distribute the educational pamphlet on the SBAR communication model and install the electronic program as a pdf file on the computer monitor of the sections were randomly assigned in different shifts. The impact of training on the SBAR model was evaluated. SPSS software version 22 was used for data analysis.

    Results

    The results showed that there was a significant difference at the p <0.0001 level in both injectable drugs (Z = -6.59) and non-injectable drugs (Z= -4.26) based on the Wilcoxon test. Workplace component score before model training was 29.94 and after training was 30.98 with little change (p=0.239). Also, the component score of the causes of medication errors decreased from 64.06 in the pre-test to 60.78 in the post-test, but this decrease was not significant(p=0.607).

    Conclusion

    In general, the results of this study showed that teaching the SBAR communication model to nurses working in Urmia Razi Psychiatric Training Center can reduce medication errors.

    Keywords: SBAR, Nurses' Medication Errors, Psychiatry, Patient Safety
  • Rasoul Goli*, Madineh Jasemi, Roghayeh Esmaeili, Hamidreza Khalkhali Pages 369-378
    Background & Aims

    Nursing students as future nurses, are the largest provider of health services and will have a critical role in health care system. Therefore, with regard to the professionchr('39')s importance, Nurses along with clinical competencies, should have ethical competencies to provide appropriate and professional care. Therefore, the present study was conducted to determine the effect of teaching Iranian nursing codes of ethics based on lecture method on moral performance of nursing students in Urmia nursing and midwifery faculty, 2019.

    Materials & Methods

    This study was a quasi-experimental research conducted with the participation of all Student nurses in semesters 6 and 8 (n=83) through census sampling and was divided into control group (semester 6) and lecture group (semester 8). Using the nurseschr('39') moral performance questionnaire a pre-test was performed of two groups before the Intervention. Ethics education was done in lecture group for three two-hour training sessions. The control group only received the training program of the faculty. After and two months after the intervention, the questionnaires w    ere completed again by the two groups. Data were analyzed by SPSS 16 statistical software, independent t-test, Chi-square test, Mann-Whitney and Repeated measure ANOVA.

    Results

    According to the results, no statistically significant difference was found between two groups regarding the pretest mean score of moral performance(P>0.05), But after and two months after the intervention, the mean score of moral performance in the lecture group were significantly increased compared to the control group(P> 0.001).

    Conclusions

    Lecture method to ethics education is effective in promoting nursing students’ moral performance as a major contributor to providing better nursing care. It is, therefore, recommended that this method be used while imparting professional ethics.

    Keywords: Education, Codes of Ethic, Nursing, Lecture
  • MohammadAmin Heidari, MohammadSadegh Sargolzaei, Hadis Mastalizadeh, Elham Shahrakimoghadam, Abolghasem Pahlevan Nasirabady, Farhad Naderyanfar* Pages 379-386
    Background & Aims

    Diabetes mellitus is a common chronic disease. Proper management of this disease requires proper self-care behaviors. One of the most effective psychological factors that predict the self-care behavior is personality type. The aim of this study was to determine and compare levels of self-care in diabetic patients with personality types A and B.

    Materials & Methods

    This study is a descriptive-analytical study. In this study, 342 diabetic patients were recruited through convenience sampling. Data were collected using self-care questionnaire in diabetic patients and personality type A and B questionnaire. After data collection, the data were entered into SPSS 22 software. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics.

    Results

    According to the results, the standard deviation and the mean score of total self-care as well as self-care in blood glucose control and foot care dimension in personality type A were higher than individuals in personality type B (p > 0.05). On the other hand, standard deviation and mean score of self-care in terms of nutrition, drug behavior, and physical activity were higher in type B personality group than group A (p > 0.05).

    Conclusion

    According to the findings of this study, the overall score of self-care in patients with personality type A is higher than personality type B. However, the mean score of self-care in most subscales in diabetic patients with personality type B is higher than patients with personality type A. Therefore, more studies are needed in this regard.

    Keywords: Self-care, diabetes, personality type
  • Leila Ghanbari Afra*, Mohsen Adib Hajbaghery Pages 387-397
    Background & Aims

    COVID-19 is an acute disease of the respiratory system with diffuse inflammation. In this disease, a wide range of symptoms can cause biological and psychological changes in performance. Skillful preparation of the patient to find the optimal way to deal with this disease, as well as maintaining the independence and vitality of life, is an important part of the treatment process in these patients. So the aim of this study was to use Roychr('39')s adaptability model in patient care for COVID-19 and to prepare the patient to deal with the problems caused by the disease based on the nursing process, which is made according to the instructions of the Roy model.

    Materials & Methods

    The case report study was conducted in March 2020 in one of the hospitals of Qom University of Medical Sciences. A patient with COVID19 was examined and the Roy pattern was performed on him. Nursing care was performed based on the Roy nursing process in 6 stages.

    Results

    The results of the study showed that the patient had maladaptive behaviors in 4 modes (physiological, adaptation of self-perception, role-playing, independence and dependence(. After performing nursing care based on the Roy adaptation pattern, maladaptive behaviors decreased.

    Conclusion

    According to the results of the present study, implementing a nursing care program based on Roy adaptation model can be effective on the physical, psychological adaptation and reduction of maladaptive behaviors in patient with COVID 19. In this regard, Nurses can play a more effective role in improving the maladaptive behaviors of these patients by applying nursing care based on the adaptation model.

    Keywords: COVID- 19, Roy's Adaptability Model, Nurse
  • Maryam Khabaz, Moniralsadat Nematollahi, Roghayeh Mahdipoor, Sakineh Sabzevari* Pages 398-408
    Background & Aims

    Hospitalization of preterm infants in intensive care unit leads to separation of parents from their infants and chaos in family life. This study aimed to determine the relationship between maternal attachment and self-esteem in mothers of hospitalized premature infants in neonatal Intensive Care Unit.

    Materials & Methods

    This descriptive correlational research was conducted on 200 mothers of preterm infants hospitalized in neonatal Intensive Care Units in selected hospitals of Birjand University of medical sciences. The sampling was done with simple random method. Data collection was performed using the Rosenberg’s self-esteem scale and Lifer maternal- fetal relationship scale. Then, the data analysis was done by SPSS version 19.

    Results

    Results showed that 51/5 percent of mothers were within the age range of 20-30 years. Mean and standard deviation of self-esteem and maternal attachment were 22.7 ± 4.6 and 32.2 ± 4.2, respectively. The spearman test showed that there was a significant correlation between maternal-fetal attachment and self-esteem (p <0.05,r= 0.332). Also, correlation between Self-esteem and age of mothers was negative. Divorced, widowed and addicted mothers have a lower self-esteem scale. There was a positive and significant correlation between self-esteem, level of education, income and birth weight. Also, mothers who were breastfeeding had higher self-esteem.

    Conclusion

    According to the results of the study, there was a positive and significant relationship between self-esteem and maternal attachment in mothers of preterm infants.Therefore, providing maternal educational support packages while caring for preterm infants can be effective in promoting motherschr('39') self-esteem and consequently improving mother-infant attachment.Younger mothers and the motherchr('39')s higher level of education, higher income, optimal weight of the child, and breastfeeding increased self-esteem and attachment.Implementing educational programs on the necessity of skin-to-skin contact with the infants and how to communicate with the child, how to deal with and manage the infantchr('39')s problems, involvement of family members in infant’s care and coping strategies, dealing with problems and acceptance of life responsibilities can be used for the mental health of mothers with preterm infants. It is also recommended to perform nursing care with emphasis on creating a close relationship between mother and child such as touch, massage and kangaroo care in neonatal Intensive Care Units.

    Keywords: Self-esteem, Maternal-fetal Attachment, Mother, preterm infants
  • Roya Yavarian*, Mahmonir Haghighi, Maryam Rahmani Rezaieyeh Pages 409-419
    Background & Aims

    University students face significant psychological stress and adverse life events throughout their student career. Depression, anxiety, and poor academic performance can be due to stress. Studies have revealed that individual, psychological, social, personality, and familial factors influence depression, anxiety, and stress symptoms. The aim of the present study was to determine the role of social and emotional adjustment on depression, anxiety, and stress symptoms among the students of Urmia University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

    In this descriptive-analytical study, 394 students were selected through the convenient sampling method from Urmia University of Medical Sciences in 2018. They completed the Bell Social and Emotional Adjustment Scale and DASS_21. Data were analyzed through descriptive and inferential (Kruskal-Wallis and Mann–Whitney U tests) statistical methods (SPSS 24).

    Results

    The findings revealed that%45.68, %52.03, and%49.49 of the students experienced different degrees of depression, anxiety, and stress symptoms, respectively. Also, in this study, different levels of social and emotional adjustment significantly influenced depression, anxiety, and stress symptoms in the students (p= 0.000).

    Conclusion

    According to the results, it can be concluded that a remarkable number of the students express depression, anxiety, and stress symptoms and it is clarified that social and emotional adjustment are effective factors in depression, anxiety, and stress symptoms. It seems that special attention should be given to improve mental health in the students.

    Keywords: Adjustment, Depression, Anxiety, Stress
  • Akram Mohammadi Pelarti, Esmail Eidani, Effat Hatefnia, Hooshang Alijani Renani* Pages 420-429
    Background & Aims

    Asthma is the most important chronic disease in school-age children. The effects are significant in terms of increased economic costs, decreased quality of life, hospitalization, absenteeism, and death. The purpose of this study was to investigate the effect of family-centered education based on the Health Belief Model on absenteeism and hospitalization of 6 to 12-year-old children with asthma.

    Materials & Methods

    In this clinical trial study, parents of 64 children with asthma were recruited from Arya Hospital Specialty Center for Asthma and Allergy in Ahvaz, Iran. Purposeful and accessible sampling was performed and the samples were randomly divided into two groups of case and control (32 each). Data were collected through a questionnaire containing demographic information and a researcher-made questionnaire of health beliefs and child asthma remediation indices that were collected twice (before educational intervention and 4 months later). Data were analyzed using SPSS 18 software.

    Results

    A total of 64 samples were included in the present study. Each parent group included 32 children with asthma. According to the Health Belief Model, the mean score of sensitivity, severity, perceived benefits, and barriers and self-efficacy before intervention did not show any significant difference between the two groups (p> 0.05). After intervention, the mean score of case group was significantly higher than the control group (p <0.05). Also, there was no significant difference between the number of absences from school and hospital stay before intervention (p> 0.05). However, these characteristics were significantly lower in the case group after intervention (p <0.05). 

    Conclusion

    Family-based care based on the Health Belief Model leads to improvement of asthma indices in children and consequently prevents additional costs to the patient. Therefore, it is recommended that this model be used to train nursing students.

    Keywords: health belief model, family-centered care, school absenteeism, hospitalization, asthma
  • Fatemeh Ramezani*, Ali Shaker Pages 430-435
    Background & Aims

    The purpose of this study was to compare the religious beliefs and sexual satisfaction of women with and without meta-relationships.

    Materials & Methods

    The research design was causal-comparative. The study population consisted of all women who referred to psychology and psychiatry clinics in Tehran in 1977, who had a history of extra-marital relationships, and women with no extra-marital relationships, including 60 women with purposeful and extra-marital relationships. Sixty women without meta-relationships were randomly selected and evaluated using the Hudson Sexual Satisfaction Questionnaire and the Temple Questionnaire. Data were analyzed using two-tailed independent t-test and multivariate analysis of variance.

    Results

    The findings of the study showed that women with extra-marital relationships show lower sexual satisfaction and practice of religious beliefs than women without extra-marital relationships.

    Conclusion

    Women who were more inclined and scored higher in the Religious Beliefs Questionnaire were not involved in extramarital affairs, and this could confirm the need to pay attention and cultivate religious beliefs among community members in order to survive and maintain the family.

    Keywords: Religious beliefs, Sexual satisfaction of women with meta-marital relationships