فهرست مطالب

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و سوم شماره 6 (شهریور 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمود عیدی، حسن محمدی پور انوری، عباسعلی درستی* صفحات 1-8
    مقدمه

    درد و مشکلات سیستم اسکلتی عضلانی اندام فوقانی در زنان پس از ماستکتومی، از عوارض ناخوشایند و شایع هستند که پیشگیری از آن می تواند نتایج جراحی را تحت تاثیر قرار دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ماساژ درمانی با و بدون بانداژ کشی بر درد، ادم و مشکلات عضلات اسکلتی اندام فوقانی پس از رادیکال ماستکتومی تعدیل شده انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 98-1397 در طی 18 ماه در بیمارستان امام رضا تبریز با مشارکت 90 زن انجام شد. بیماران به سه گروه ماساژ دستی تخلیه لنف، گروه ماساژ دستی تخلیه لنف + بانداژ کم فشار و گروه کنترل به صورت تصادفی تخصیص یافتند، سپس مداخله مربوطه به فرد همراه بیمار آموزش داده شد و مداخله از روز پس از جراحی آغاز شد (انجام روزانه در منزل). اطلاعات دموگرافیک، تست های فیزیکال اندام فوقانی و چک لیست میزان ادم قبل و بعد از مداخله ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS (نسخه 19) و آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و خی دو انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    هیچ کدام از متغیرهای مورد بررسی قبل از آغاز مداخله اختلاف آماری معناداری نداشتند (05/0<p) حال آنکه بررسی متغیرهای مورد مطالعه پس از پایان مداخله حاکی از آن بود که در متغیر هایی همچون میزان ادم (009/0=p)، شدت درد (003/0=p)، هاوکینز کندی (005/0=p)، یرگاسون (003/0=p)، کراس اور (001/0=p)، فالن (019/0=p)، پروناتور (002/0=p) و مقاومت ایزومتریک (006/0=p) بین گروه های مختلف اختلاف آماری معناداری وجود داشت. همچنین استفاده از بانداژ کشی بعد از ماساژ درمانی بهترین تاثیر را داشت (001/0=p).

    نتیجه گیری

    اقدامات توانبخشی همچون ماساژ درمانی و بانداژ کشی بلافاصله پس از ماساژدرمانی توانست موجب کاهش میزان لنف ادم، درد و عملکرد سیستم اسکلتی عضلانی دست پس از ماستکتومی شود.

    کلیدواژگان: درد، سیستم اسکلتی عضلانی، لنف ادم، ماساژ درمانی، ماستکتومی
  • فرناز مسلمی، ریحانه ابری سردرودی، مریم شیدائی، محدثه بیژن پور، سودا آرش آزاد* صفحات 9-16
    مقدمه

    اخیرا تاثیر داروهای مهار کننده گیرنده های سروتونینی همچون اندانسترون در جلوگیری از هیپوتانسیون ناشی از بی حسی نخاعی خصوصا در زنان باردار مورد توجه قرار گرفته است؛ از این رو مطالعه حاضر با هدف مقایسه اندانسترون وریدی با افدرین در پیشگیری از افت فشارخون ناشی از بی حسی نخاعی در جراحی سزارین انتخابی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده در سال های 98-1397 با مشارکت 100 زن کاندید سزارین انتخابی در بیمارستان الزهراء تبریز انجام شد. پس از تخصیص تصادفی افراد به دو گروه انداونسترون و افدرین، بلافاصله پس از تزریق داروی بی حسی، 4 میلی گرم اندانسترون (گروه مداخله) و 10 میلی گرم افدرین (گروه کنترل) به هر گروه تزریق شد. بررسی وضعیت فشارخون در حین جراحی برای هر گروه در ابزار هر فرد در فرم جمع آوری اطلاعات ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های آماری تی تست، من ویتنی یو و کای دو انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین دوز کلی مصرف افدرین برای گروه اندانسترون 20/02±33/12 میلی گرم و برای گروه افدرین 29/3±41/19 میلی گرم بود (003/0=p). پس از شروع بی حسی، بین دو گروه از نظر متغیرهای ضربان قلب (002/0=p)، فشارخون سیستولیک (03/0=p)، دیاستولیک (04/0=p)، تهوع و استفراغ (009/0=p) و بی قراری (019/0=p) اختلاف آماری معناداری به نفع گروه مداخله مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    تجویز پروفیلاکتیک اندانسترون در زنان باردار کاندید سزارین انتخابی موجب کاهش نیاز به افدرین و کاهش عوارض شد.

    کلیدواژگان: افدرین، اندانسترون، سزارین، فشارخون
  • محمدرضا سلحشور، شیوا روشنخواه، امیر جلالی، امیر عبدالملکی* صفحات 17-28
    مقدمه

    داروی بوسولفان جهت معالجه سرطان، به علت خواص اکسیداسیونی و تولید رادیکال های آزاد سبب اختلال در پارامترهای باروری مردانه می شود و برگ گیاه اسفناج آبی دارای خواص آنتی اکسیدانی است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثر برگ اسفناج آبی بر بهبود آسیب های دستگاه تناسلی نر ناشی از بوسولفان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شاهددار در سال 1398 بر روی 48 موش صحرایی نر نژاد ویستار انجام شد. نمونه ها در 8 گروه شامل: نرمال سالین، بوسولفان، عصاره برگ اسفناج آبی با دوزهای 250، 500 و 1000 میلی گرم/کیلوگرم و عصاره + بوسولفان قرار گرفتند. تیمار روزانه و طی 2 ماه به صورت داخل صفاقی انجام شد. پارامترهای اسپرم با استفاده از تکنیک های رنگ سنجی و توسط میکروسکوپ نوری، سطح مالون دی آلدهید بیضه توسط اسپکتروفتومتری، ظرفیت آنتی اکسیدان تام و تستوسترون با روش الایزا و ارتفاع لایه سمینی فروس از طریق میکروسکوپ نوری و نرم افزار موتیک اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون تکمیلی توکی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    مقادیر پارامترهای اسپرم، هورمون تستوسترون و ظرفیت آنتی اکسیدان تام در گروه کنترل منفی نسبت به کنترل مثبت به طور معنی داری کاهش یافت (01/0>p). تیمار توسط عصاره و عصاره+ بوسولفان در تمامی دوزها، به طور معنی داری موجب افزایش تمامی پارامترهای ذکر شده نسبت به گروه کنترل منفی شد (01/0>p). در پارامترهای بررسی شده در گروه عصاره به تنهایی، تغییر معنی داری نسبت به گروه کنترل مثبت مشاهده نشد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    عصاره برگ اسفناج کیفیت اسپرم را افزایش داده و اثرات سوء بوسولفان را بر روی پارامترهای تولید مثلی نر بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: اسفناج آبی، باروری، بوسولفان، کارآزمایی بالینی
  • مینا امیری، راضیه بیدهندی، فاطمه ناهیدی، فهیمه رمضانی تهرانی* صفحات 29-42
    مقدمه

    امروزه انتخاب کنتراسپتیو با بیشترین اثرات ضد آندروژنی، یک چالش مهم در درمان بیماران مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی قرص های اتیسترون و کنتراسمین بر پیامدهای PCOS انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی در سال 96-1394 بر روی 108 بیمار مبتلا به PCOS مراجعه کننده به درمانگاه غدد پژوهشکده غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران انجام شد. بیماران به صورت تصادفی در یکی از گروه های مداخله با قرص های اتیسترون یا کنتراسمین قرار گرفتند. پیامدهای مورد بررسی شامل: پارامترهای آندروژنیک، بالینی و متابولیک در وضعیت پایه، ماه سوم و ششم درمان بود. اندازه گیری های بالینی، هورمونی و متابولیک، با استفاده از پرسشنامه های استاندارد، ابزارهای بیوفیزیولوژیک و کیت های تشخیصی آزمایشگاهی انجام شد. به منظور بررسی اختلاف بین دو گروه درمان از مدل آماری معادلات برآورد تعمیم یافته استفاده شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    پس از 3 ماه درمان، میزان آندروژن ها بین دو گروه درمان تفاوت معنی داری نداشت (05/0<p)، در حالی که پس از 6 ماه درمان، میزان تستوسترون در بیماران درمان شده با اتیسترون در مقایسه با کنتراسمین کمتر بود (029/0=p). 3 ماه پس از درمان، پارامترهای متابولیک بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشتند (05/0<p)، در حالی که در ماه ششم درمان، بیماران درمان شده با اتیسترون در مقایسه با کنتراسمین میزان تری گلیسیرید بیشتری داشتند (049/0=p). در پایان ماه سوم و ششم درمان، فشارخون دیاستولیک در بیماران درمان شده با اتیسترون در مقایسه با کنتراسمین به طور معنی داری بیشتر بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    مصرف کنتراسپتیوهای حاوی سیپروترون استات در مقایسه با فرآورده های حاوی دروسپیرنون با بهبود بییشتر هیپرآندروژنیسم بیوشیمیایی همراه است، در حالی که این ترکیبات می توانند موجب دیس لیپیدمی و افزایش فشارخون در بیماران مبتلا به PCOS گردند.

    کلیدواژگان: پروژستین، سندرم تخمدان پلی کیستیک، کنتراسپتیو، هیپرآندروژنیسم
  • منصوره برادران*، دنیا فرخ، مونا نجف نجفی، نوریه شریفی صفحات 43-50
    مقدمه

    با توجه به اینکه سرطان پستان در جامعه از شیوع بالا برخوردار است و در تعداد قابل ملاحظه ای از بیماران تظاهر اولیه آن تنها به صورت میکروکلسیفیکاسیون در ماموگرافی می باشد، مطالعه  حاضر با هدف بررسی نتایج پاتولوژیک حاصل ازبیوپسی سوزنی استریوتاکسیک جهت ارزیابی شیوع ضایعات بدخیم و خوش خیم و نیز زیرگروه ها در هر گروه، در بیماران دارای میکروکلسیفیکاسیون مشکوک در ماموگرافی بر اساس طبقه بندی BIRADS انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی، 59 بیمار از فروردین 1396 تا شهریور 1398 به کلینیک ماموگرافی در شهر مشهد مراجعه نمودند و به علت وجود میکروکلسیفیکاسیون مشکوک (شامل شکل و توزیع) بدون توده یا آسیمتری فوکال، تحت بیوپسی سوزنی استریوتاکسیک قرار گرفتند. در تمام بیماران کلسیفیکاسیون حداقل در یک نمونه از بیوپسی سوزنی پس از انجام ماموگرافی از نمونه مشاهده شده بود. نمونه ها به آزمایشگاه پاتولوژی ارسال و توسط دو پاتولوژیست مورد بررسی و آنالیز قرار گرفتند. شیوع کلی ضایعات خوش خیم و بدخیم و همچنین شیوع ضایعات ساب تایپ (زیرگروه) در هر گروه نیز بررسی شدند. نتایج حاصل از نماهای مختلف ماموگرافیک میکروکلسیفیکاسیون های مشکوک نیز با تشخیص پاتولوژیک مقایسه شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و روش های آمار توصیفی و توزیع فراوانی متغیرها در قالب جداول انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    ضایعات خوش خیم در 42 بیمار (71%) و ضایعات بدخیم در 17 بیمار (29%) در امتحان هیستوپاتولوژیک رویت شدند. شیوع کلی ضایعات خوش خیم بیشتر از ضایعات بدخیم و شیوع ضایعات غیرپرولیفراتیو بیشتر از ضایعات پرولیفراتیو بود. تغییرات فیبروکیستیک شایع ترین ضایعه در گروه غیر پرولیفراتیو بود (54%). در گروه بدخیم، شیوع کارسینوم داکتال این سایتو و کارسینوم داکتال انوازیو به ترتیب 74% و 26% بود. شیوع بدخیمی در میکروکلسیفیکاسیون های پلیومورفیک بیشتر از آمورف و کورس هتروژن بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع قابل توجه بدخیمی به ویژه شیوع کارسینوم داکتال این سایتو، بیوپسی استریوتاکسیک می تواند به عنوان یک روش بیوپسی غیرتهاجمی برای میکروکلسیفیکاسیون ها دارای مورفولوژی و توزیع مشکوک به منظور تشخیص سرطان پستان در مراحل اولیه به کار رود.

    کلیدواژگان: بیوپسی پستان، کلسیفیکاسیون، ماموگرافی
  • هادی جعفری منش، کتایون وکیلیان*، شیرین مبصری صفحات 51-60
    مقدمه

    اختلال خواب، از شایع ترین مشکلات دوران بارداری است و همراهی سندرم پاهای بیقرار در بارداری می تواند کیفیت خواب را بیشتر مختل کند. مطالعه حاضر با مقایسه تاثیر دو روش غوطه ورسازی پا در آب سرد و گرم بر کیفیت خواب زنان مبتلا به سندرم پای بیقرار انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی در سال 1398 بر روی 80 زن باردار دارای سندرم پای بیقرار مراجعه کننده به بیمارستان طالقانی شهر اراک انجام شد. نمونه ها به صورت در دسترس انتخاب و سپس به دو گروه تصادفی، مداخله با آب گرم و سرد تخصیص یافتند. یک گروه پاهای خود را هر شب به مدت 2 هفته با آب سرد دمای 25-20 درجه سانتی گراد و گروه دیگر پاها را برای همان مدت با آب گرم 45-40 درجه سانتی گراد به مدت 10 دقیقه (در هر گروه) قرار می دادند. کیفیت خواب با استفاده از پرسشنامه کیفیت خواب پیترزبورگ بین دو گروه و همچنین قبل و بعد از مطالعه ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 23) و آزمون های کای دو، تی مستقل و تی زوجی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    قبل و بعد از مداخله کیفیت خواب در گروه مداخله با آب گرم 46/2±42/7 و 17/2±91/4 (001/0=p) و در گروه آب سرد 56/2±50/6 و 86/1±47/4 بود (001/0=p). بین نمره کیفیت خواب دو گروه بعد از انجام مطالعه اختلاف آماری معناداری وجود نداشت (329/0=p).

    نتیجه گیری

    مداخله با آب گرم و هم مداخله با آب سرد باعث کاهش نمره کیفیت خواب در زنان باردار شده بود. در نتیجه می توان از مداخلات ذکر شده برای بهبود کیفیت خواب زنان باردار که قادر به استفاده از مداخلات دارویی به دلیل عوارض آنها نمی باشند، استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بارداری، بهداشت باروری، بهداشت خواب، سندرم پای بیقرار، طب مکمل
  • سمیه یحیی*، دکتر گیتی ازگلی، دکتر زهرا مهربان، دکتر فراز مجاب، دکتر حمید علوی مجد صفحات 61-69
    مقدمه
    اپی زیاتومی، شایع ترین عمل جراحی در مامایی است که مانند هر زخم دیگری می تواند دچار عفونت یا تاخیر در ترمیم شود. گل راعی خاصیت ضدالتهابی، ضد میکروبی و ترمیم زخم دارد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر گل راعی بر روند ترمیم زخم پرینه در زنان نخست زا انجام شد.
    روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور در سال 1393 بر روی 100 زن واجد مشخصات پژوهش مراجعه کننده به بیمارستان شهید نورانی تالش انجام شد. نمونه ها به صورت تخصیص تصادفی در دو گروه کرم A (گل راعی) و B (دارونما) قرار گرفتند. نمونه های پژوهش 2 ساعت پس از زایمان به مدت 10 روز، روزی 2 بار کرم تجویز شده را به میزان 2 سانتی متر در ناحیه بخیه می مالیدند. ارزیابی بهبود زخم قبل از مداخله و 12 ساعت اول و روز 5 و 10 بعد از زایمان با استفاده از مقیاس ریدا صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 19) و آزمون های آماری تی مستقل و من ویتنی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها: میانگین نمره در امتیاز بهبودی قبل از مداخله در دو گروه معنی دار نبود (05/0<p). میانگین نمره ریدا در 12 ساعت بعد از زایمان و 5 روز و 10 روز بعد از زایمان در گروه کرم گل راعی کاهش داشت و این کاهش از نظر آماری معنی دار بود (05/0>p).
    نتیجه گیری: کرم گل راعی بر تسریع بهبود زخم پرینه موثر است.
    کلیدواژگان: اپی زیاتومی، ترمیم زخم، گل راعی
  • سهیلا ترکاشوند، فلورا فروزش، عبدالرضا محمدنیا* صفحات 70-75
    مقدمه

    ناباروری یکی از مشکلات مهم بهداشتی- درمانی جوامع مختلف محسوب می شود. اخیرا توجه زیادی به نقش miRNA در مسیر اسپرماتوژنز شده است. miR-378 نقش مهمی در تنظیم تکثیر و تمایز در مسیر اسپرماتوژنز دارد. همچنین کوآنزیم Q10، آنتی اکسیدانی است که دارای نقش در محافظت از سلول در برابر رادیکال های آزاد اکسیژن می باشد. مقادیر ناکافی از کوآنزیم Q10، می تواند عامل مهمی در اسپرماتوژنز ناموفق باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی سطح پلاسمایی کوآنزیم Q10 و همراهی آن با بیان ژن miR-378 در مردان نابارور با الگوی اسپرماتوژنز نرمال انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مورد شاهدی در سال 1398 بر روی 45 فرد نابارور و 45 نمونه فرد سالم به عنوان کنترل انجام شد. تعیین میزان بیان miR-378 با روش PCR-qRT و اندازه گیری سطح آنزیم Q10 با روش ELISA انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون تی تست استفاده شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج مطالعه، تیتر کوآنزیم Q10 به طور معنی داری در گروه مبتلا به ناباروری پایین تر از افراد سالم مورد مطالعه بود (05/0>p). همچنین در افراد نابارور، بیان ژن miR-378 به طور میانگین 020/0±196/1 برابر افراد سالم بود که این افزایش از نظر آماری معنی داری نبود (45/0=p).

    نتیجه گیری

    به طور کلی در این مطالعه تغییر کوآنزیم Q10 در سرم بیماران نسبت به نمونه های کنترل به طور معنی داری کاهش یافت. همچنین در افراد نابارور، بیان ژن miR-378 نسبت به افراد سالم افزایش داشت که این افزایش از نظر آماری معنی داری نبود. این موارد در اسپرماتوژنز در ناباروری مردان می توانند موثر باشند. البته شاید بتوان با افزایش تعداد نمونه به نتایج بهتری دست یافت.

    کلیدواژگان: اسپرماتوژنز، کوآنزیم Q10، ناباروری مردان، miR-378
  • نرگس صادق زاده، لیلا امیری فراهانی*، محمد اصغری جعفرآبادی صفحات 76-87
    مقدمه

    از آنجا که نگرش و باور می تواند رفتار، خط مشی و عملکرد فرد را پیش بینی کند، بنابراین نگرش و باور ماماها به لیبر و زایمان نیز می تواند بر رفتار و عملکرد مراقبتی آنان و پیامد های پره ناتال مادر و نوزاد تاثیرگذار باشد. به جهت آنکه ابزار فارسی مناسبی جهت اندازه گیری نگرش و باور ماماها به زایمان فیزیولوژیک وجود نداشت، لذا مطالعه حاضر با هدف ترجمه و روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه نگرش و باور ماماها به زایمان فیزیولوژیک انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه روش شناسی در سال 1397 بر روی 200 مامای شاغل در بیمارستان های منتخب دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران انجام شد. از ماماها خواسته شد که پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه نگرش و باور ماماها به زایمان فیزیولوژیک را تکمیل کنند. در ابتدا روایی صوری و محتوای پرسشنامه به صورت کیفی انجام شد، سپس روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی انجام شد. جهت تایید پایایی پرسشنامه از روش پایایی ثبات و همسانی درونی استفاده شد.

    یافته ها

    روایی صوری و محتوای کیفی پرسشنامه نگرش و باور ماماها به زایمان فیزیولوژیک تایید شد. همچنین تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از برآورد حداقل مربعات وزنی نشان داد که نسخه فارسی این پرسشنامه، ساختار مناسبی دارد. به منظور تعیین پایایی، ضریب آلفای کرونباخ 733/0-68/0 برای حیطه های ابزار برآورد شد و ضریب همبستگی درون خوشه ای نیز 78/0 بود که هر دو نشان دهنده پایایی خوب نسخه فارسی پرسشنامه بودند.

    نتیجه گیری

    نسخه فارسی پرسشنامه نگرش و باور ماماها به زایمان فیزیولوژیک از روایی و پایایی لازم برخودار است و می توان از آن به عنوان ابزاری مناسب جهت ارزیابی نگرش و باور ماماها به زایمان فیزیولوژیک در ایران استفاده نمود.

    کلیدواژگان: باور، پرسشنامه، روانسنجی، زایمان فیزیولوژیک، ماماها، نگرش
  • نیلوفر نقیب زاده، فرشته اصغرزاده، مجید خزاعی* صفحات 88-96
    مقدمه

    سرطان پستان، یکی از شایع ترین سرطان ها و دومین علت مرگ ومیر ناشی از سرطان در بین زنان در سراسر جهان است. رابطه مستقیمی بین فشارخون بالا و خطر سرطان پستان وجود دارد و از آنجایی که مطالعات نشان داده اند سیستم رنین-آنژیوتانسین می تواند بر پیشرفت سرطان اثرگذار باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف تاثیر استفاده از داروهای مهارکننده مسیر آنژیوتانسین بر بقای بیماران مبتلا به سرطان پستان به روش متاآنالیز انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مرور سیستماتیک و متاآنالیز، منابع الکترونیکی لاتین مانند pubmed، scopus وweb of science به صورت سیستماتیک با استفاده از کلیدواژه های لاتین: Breast cancer، tumor، neoplasm، Angiotensin receptor blockers، Angiotensin converting enzyme inhibitors و Survival با کمک عملگرهای OR و AND بدون محدودیت زمانی تا تاریخ 19 فوریه 2020 جستجو شدند. جهت ارزیابی همگنی بین مطالعات، از شاخص I2 و برای بررسی سوگیری انتشار از آزمون Egger استفاده شد. داده ها با روش متاآنالیز و با استفاده از مدل اثرات تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در این مطالعه 57708 مقاله مورد بررسی اولیه قرار گرفتند و در نهایت 13 مقاله وارد متاآنالیز شدند. نتایج مطالعات وارد شده به متاآنالیز نشان داد که بر اساس مدل اثرات تصادفی، داروهای مهارکننده آنژیوتانسین در بقای بیماران مبتلا به سرطان پستان تاثیری ندارد (99/0=p، 12/1-89/0: CI، 95%، 0/1=HR).

    نتیجه گیری

    بررسی مطالعات نشان می دهد استفاده از داروهای مهارکننده سیستم رنین- آنژیوتانسین و مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین، بر بقای بیماران مبتلا به سرطان پستان تاثیری ندارد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین، مهار کننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین
  • نسیم سادات پژوهان فر، محمد میری، سعیده مهرآبادی، رقیه رحمانی بیلندی* صفحات 97-109
    مقدمه

    تاثیر محیط زیست بر سلامت باروری و نتایج بارداری در تعدادی از مطالعات اپیدمیولوژیک بیان شده است. قرار گرفتن در معرض فضای سبز منجر به بهبودی سلامت و همچنین بهبود رشد جنین و کاهش خطر عوارض حاملگی شده است. مطالعه مرور سیستماتیک حاضر با هدف تعیین ارتباط بین فضای سبز و زایمان زودرس انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری جهت دستیابی به مطالعات مرتبط از پایگاه های اطلاعاتی انگلیسی Pubmed، Scopus و Web of science و فارسی Iran Medex، SID و Magiran منتشر شده تا 8 آوریل 2020، با کلیدواژه های فارسی و انگلیسی فضای سبز و زایمان زودرس با تمام ترکیبات احتمالی جستجو انجام شد.

    یافته ها

    از مجموع 6964 مقاله، 18 مقاله (12 مطالعه مقطعی و 6 مطالعه کوهورت) که دارای معیار ورود به مطالعه بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. اکثر مطالعات با استفاده از شاخص نرمال شده تفاوت پوشش گیاهی (NDVI)، نزدیکی به فضای سبز و فاصله تا پارک، فضای سبز را ارزیابی کرده بودند. نتایج 9 مطالعه نشان داد که بین فضای سبز و زایمان زودرس ارتباطی وجود ندارد و سایر مطالعات نتایج ضدونقیض اثر محافظتی فضای سبز بر زایمان زودرس را بیان کرده بودند.

    نتیجه گیری

    نتیجه اکثر مطالعات حاکی از عدم ارتباط فضای سبز و زایمان زودرس و سن حاملگی در زمان زایمان بود. در حالی که تعدادی از مطالعات نتایج ضدونقیضی در مورد اثر محافظتی فضای سبز بر زایمان زودرس گزارش کردند. از این رو پیشنهاد می شود مطالعات بیشتری در این زمینه انجام شود.

    کلیدواژگان: زایمان زودرس، سن بارداری، فضای سبز
  • فیروزه احمدی*، فتانه پهلوان صفحات 110-114
    مقدمه

    رحم دی دلفیس در 5/0-1/0% جمعیت زنان در سنین باروری مشاهده می شود. تصویربرداری، نقش مهمی در تشخیص این ناهنجاری دارد. مطالعه حاضر با هدف ارایه مراحل تشخیص یک مورد نادر رحم دی دلفیس با انسداد یک طرفه سرویکس به دلیل وجود سپتوم عرضی واژینال انجام شد.

    معرفی بیمار

    خانمی 25 ساله با شکایت از نازایی، سابقه قاعدگی نامنظم، دیسمنوره، خونریزی طول کشیده و لکه بینی در واحد درمان ناباروری پژوهشگاه رویان پذیرش گردید. در معاینه واژینال یک توده به اندازه حدودا 3 سانتی متر در قسمت راست واژن محسوس بود. در سونوگرافی دوبعدی و سه بعدی انجام شده، رحم به صورت دوگانه همراه با یک توده هایپواکو با قطر 43 میلی متری در قسمت راست و پایین رحم رویت شد. در هیستروسالپنگوگرافی انجام شده، رحم با نمای تک شاخ رویت گردید. با توجه به این یافته و نمای رویت شده در سونوگرافی، تشخیص رحم دی دلفیس و انسداد سرویکس طرف راست گذاشته شد. MRI نیز این یافته ها را تایید کرد. توسط عمل جراحی استراسمن، ارتباط بین دو حفره رحم برقرار گردید، اما علایم بیمار از بین نرفت و در سونوگرافی همچنان کیست حاوی ترشحات و لخته خون مشاهده شد. با توجه به باقی ماندن هماتوکولپوس، سپتوم واژن جراحی شد و انسداد این ناحیه رفع شد و تمام علایم بالینی بیمار برطرف گردید.

    نتیجه گیری

    سونوگرافی دوبعدی و سه بعدی، هیستروسالپنگوگرافی و MRI نقش مهمی در تشخیص ناهنجاری های رحمی از جمله رحم های دی دلفیس دارند.

    کلیدواژگان: تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی، رحم دی دلفیس، سونوگرافی دوبعدی، سه بعدی، هیستروسالپنگوگرافی
|
  • Mahmoud Eidi, Hassan Mohammadipour Anvari, Abbasali Dorosti * Pages 1-8
    Introduction

    Pain and problems of the upper limb musculoskeletal system in women after mastectomy are unpleasant and common complications that preventing it can affect the surgical outcomes. This study was performed with aim to evaluate the effect ofmassage therapy with and without bandaging on pain, edema and problems of upper extremity musculoskeletal system after modified radical mastectomy.

    Methods

    This clinical trial study was performed over 18 months (2018-2019) in Tabriz Imam Reza Hospital with participation of 90 women. The subjects were randomly divided into three groups of manual lymph drainage massage group, manual lymph drainage massage group + low pressure bandage and control group. Then, the intervention was trained to the patient and the intervention started the day after the surgery (doing daily at home). Demographic information, upper extremity physical tests and edema checklist were recorded before and after the intervention. Data were analyzed by SPSS software (version 19) and One-way ANOVA and X2tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    None of the variables were statistically significant before the intervention (p>0.05), whereas evaluation of the variables after the end of the intervention indicated that in variables such as edema (p=0.009), pain severity (p=0.003), Hawkins Kennedy (p=0.005), Jergason (p=0.003), Crossover (p=0.001), Falun (p=0.019), protonator (p=0.002) and isometric resistance (p=0.006), a statistically significant difference was observed between the groups. Also, the use of bandages after massage therapy has the best effect.

    Conclusion

    Rehabilitation measures such as massage therapy and bandaging immediately after massage therapy reduced the amount of lymph nodes edema, pain, and function of the musculoskeletal system of the hand after mastectomy.

    Keywords: Lymphedema, Massage therapy, Mastectomy, Musculoskeletal system, Pain
  • Farnaz Moslemi, Rayhaneh Abri Sardroudi, Maryam Sheydayi, Mohadeseh Mijanpour, Sevda Arashazad * Pages 9-16
    Introduction

    Recently, the effect of serotonin receptor blocking drugs such as Ondansetron to prevent hypotension due to spinal anesthesia, especially in pregnant women has been considered. Therefore, this study was performed with aim to compare intravenous ondansetron versus ephedrine in prevention of hypertension after spinal anesthesia in elective cesarean section.

    Methods

    This randomized clinical trial was performed with participation of 100 women who were candidate for elective cesarean section in Tabriz Alzahra Hospital in 2018-2019. After random assigning of the subjects to two groups of Ondansetron and Ephedrine, immediately after anesthesia injection, 4 mg of Ondansetron (intervention group) and 10 mg of ephedrine (control group) were injected into each group. Blood pressure status during surgery for each group was recorded in the tool of each subject in the form of data collection. Data were analyzed by SPSS software (version 22) and T-test, Mann-Whitney U and Chi-square tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mean total dose of ephedrine for Ondansetron group was 12.33 ± 2.20 mg and for ephedrine group was 19.41 ± 3.29 mg (p= 0.003).After anesthesia, statistically significant difference was found between the two groups in terms of heart rate (p=0.002), systolic blood pressure (p=0.03), diastolic blood pressure (p=0.04), nausea and vomiting (p=0.009) and restlessness (p=0.019).

    Conclusion

    Prophylactic administration of Ondansetron in pregnant women with elective cesarean section reduced the need for ephedrine and also decreased the complications.

    Keywords: Cesarean section, Ephedrine, Hypertension, Ondansetron
  • Mohammad Reza Salahshoor, Shiva Roshankhah, Amir Jalali, Amir Abdolmaleki * Pages 17-28
    Introduction

    Busulfan drug for cancer treatment, due to the oxidation properties and free radicals production, causes disturbance on male fertility parameters, and leaves water spinach plant have antioxidant features. The current study was aimed to evaluate the effect of water spinach leaf on recovery of male genital injuries caused by Busulfan.

    Methods

    This randomized controlled clinical trial was performed on 48 male rats of Wistar race in 2019. The specimens were divided into 8 groups including; normal saline, Busulfan, water spinach leaf extract with doses of 250, 500, and 1000 mg/kg, extract + Busulfan. Daily treatment for 2 months was administered intraperitoneally. Sperm parameters by colorimetric techniques and light microscopy, level of testis malondialdehyde by spectrophotometry, total antioxidant capacity and testosterone by ELISA method, and height of germinal layer through optical microscopy and Motic software were evaluated. Data analysis was applied by SPSS software (version 20) and Tukey post-hoc test. P< 0.05 were considered statistically significant.

    Results

    The values of sperm parameters, testosterone hormone, and total antioxidant capacity were significantly decreased in negative control group than positive control (P < 0.01). Treatment by extract and extract + Busulfan in all doses significantly increased whole mentioned parameters compared to the negative control group (P < 0.01). In evaluated parameters in extract group alone, no significant changes were observed compared to the positive control group (P > 0.05).

    Conclusion

    Leaf extract of water spinach plant increases the sperm quality and improves the Busulfan-induced adverse effects on male reproductive parameters.

    Keywords: Water spinach, Fertility, Busulfan, Clinical trial
  • Mina Amiri, Razieh Bidhendi-Yarandi, Fatemeh Nahidi, Fahimeh Ramezani Tehrani * Pages 29-42
    Introduction

    Nowadays, selection of a contraceptive with most anti-androgenic effects is an important challenge in treatment of patients with polycystic ovary syndrome (PCOS). This study was performed with aim to compare the effects of Etisterone and Contrasmine pills on PCOS outcomes.

    Methods

    This randomized clinical trial was conducted between 2016 and 2018, and enrolled 108 patients with PCOS referred to Research institute for Endocrine Sciences, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran. The patients were randomly assigned to one of the intervention groups with Etisterone or Contrasmine pills. The studied outcomes included androgenic, clinical and metabolic parameters at baseline, third and sixth months of treatment. Data collection tools included standard questionnaires, bio-physiologic instruments, and laboratory diagnostic kits. To investigate the differences between the two treatment groups, the statistical model of generalized estimating equations was used. P-value less than 0.05 was considered significant.

    Results

    After 3 months of treatment, the androgens levels was not significantly different between the two treatment groups (p>0.05), while after 6 months of treatment, the patients treated with Etisterone had lower testosterone levels, compared to those treated with Contrasmine (p=0.029). After 3 months of treatment, the metabolic parameters was not significantly different between the two groups (p>0.05), whereas in 6th month of treatment, patients treated with Etisterone had higher triglyceride levels than those taking Contrasmine (p=0.049). At the end of 3rd and 6th months of treatment, diastolic blood pressure was significantly higher in patients treated with Etisterone, compared to those treated with Contrasmine (p < 0.05).

    Conclusion

    Use of contraceptives containing cyproterone acetate (CPA) is associated with greater improvement in biochemical hyperandrogenism compared to drospirenone containing products (DRSP), while these compounds can induce hypertriglyceridemia and hypertension in patients with PCOS.

    Keywords: contraceptive, Hyperandrogenism, Polycystic ovary syndrome (PCOS), progestin
  • Mansoureh Baradaran *, Donya Farrokh, Mona Najaf Najafi, Nourieh Sharifi Pages 43-50
    Introduction

    Due to the fact that breast cancer has a high prevalence in the society and in a significant number of patients, its initial manifestation is only in the form of microcalcification on mammography, this study was performed with aim to  evaluate the pathologic results of stereotactic core needle  biopsy to determine the prevalence of malignant and benign lesion and subtype in each group in patients with  suspicious microcalcifications on mammography based on BIRADS classification.

    Methods

    In this descriptive study, 59 patients referred to mammographic clinic in Mashhad city between April2017-September2019, and underwent sterotactic core biopsy because of the presence of suspicious microcalcifications (including morphology and distribution) without mass or focal asymmetry on mammography. In all patients, calcification was identified in at least one core needle specimen after performing specimen mammography. The specimens were submitted and referred to pathologic laboratory and analyzed by two pathologists. The total prevalence of benign and malignant lesions and also the prevalence of subtype lesions in each group were evaluated. The results of different mammographic appearance of suspicious microcalcifications were also compared with pathologic diagnosis. Data were analyzed using SPSS statistical software (version 16) and descriptive statistics methods and frequency distribution of variables in the form of tables. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Benign lesions were seen in 42 patients (71%) and malignant lesions in 17 patients (29%) in histopathologic examination. Total prevalence of benign lesions was more than malignant lesions and the prevalence of non-proliferative lesions more than proliferative lesions. Fibrocystic change was the most common lesion in non-proliferative group (54%). In malignant group, prevalence of Dcis Carcinoma and invasive ductal carcinoma was 74% and 26%, respectively. Prevalence of malignancy was more in pleomorphic type of microcalcifications than amorphous and coarse heterogeneous types.

    Conclusion

    According to the significant prevalence of malignancy especially the prevalence of DCIS, sterotactic biopsy can be used as a noninvasive biopsy method for Microcalcifications which have a suspicious morphology and distribution to detect early breast cancer.

    Keywords: Breast biopsy, Calcification, Mammography
  • Hadi Jafarimanesh, Katayoon Vakilian *, Shirin Mobasseri Pages 51-60
    Introduction

    Sleep disorders are one of the most common problems during pregnancy and the presence of Restless legs syndrome in pregnancy can further impair sleep quality The purpose of this study was to compare the effect of two methods of cold and warm water immersion on sleep quality of pregnant women with restless legs syndrome.

    Methods

    This randomized clinical trial study was performed on 80 pregnant women with restless legs syndrome referred to Arak Taleghani hospital in 2019. The samples were selected by convenience method and were randomly divided into two groups: hot water (group 1) and cold (group 2). Group 1 was asked to soak their feet in cold water 20 to 25°c every night for 10 minutes and for 2 weeks. Group 2 was asked to soak their feet in warm water 40 to 45°c every night for 10 minutes and for 2 weeks. Sleep quality was measured between the two groups and at the beginning and end of the study by Pittzburgh Sleep Quality Questionnaire. Data were analyzed by SPSS software (version 23) and Chi-square, independent t-test and paired t-test. p < 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Sleep quality in hot water group before and after the intervention was 7.42 ± 2.46 and 4.91± 2.17, respectively (P = 0.001); in cold water before and after the intervention was 6.50 ± 2.56 and 4.47 ±1.86, respectively. There was no statistically significant difference between the sleep quality scores of the two groups after the study (p = 0.329).

    Conclusion

    Intervention with hot water and cold water reduced the quality of sleep score in pregnant women. As a result, the mentioned interventions can be used to improve the sleep quality of pregnant women who are not able to use medical interventions due to their side effects

    Keywords: Complementary therapies, pregnancy, Reproductive health, Restless legs syndrome, Sleep Hygiene
  • Somayeh Yahya *, Giti Ozgoli, Zahra Mehraban, Faraz Mojab, Hamid Alavimajd Pages 61-69
    Introduction
    Episiotomy is the most common surgery in obstetrics that like any other wound can cause infection or delay in wound healing. Hypericum perforatum has antimicrobial and anti-inflammatory and wound healing properties. Therefore, this study was performed with aim to determine the effects of Hypericum perforatum on episiotomy wound healing in primiparous women.
    Methods
    This double blind randomized clinical trial was performed on 100 eligible women referred to Shahid Noorani hospital of Talesh in 2014. The subjects were randomly allocated into two groups of Hypericum cream (group A) and placebo (group B). After delivery, two groups used 2 cm Hypericum or placebo cream at scar site twice a day for 10 days. Wound healing was measured before the intervention, first 12 hours and 5 and 10 days after delivery by RIDDA scale. Data were analyzed by SPSS software (version 19) and Mann-Whitney and independent t test. P<0.05 was considered statistically significant
    Results
    The mean of wound healing score before the intervention was not significant in two groups (p>0.05). The mean of RIDDA score significantly decreased at 12 hours and 5 days and 10 days after delivery in hypericum perforatum cream group (p<0.05).
    Conclusion
    Hypericum perforatum cream is effective on perineal wound healing.
    Keywords: Episiotomy, Hypericum perforatum, Wound healing
  • Soheyla Torkashvand, Flora Forouzesh, Abdolreza Mohamadnia * Pages 70-75
    Introduction

    Infertility is one of the most important health-treatment problems in many societies. Recently, much attention has been paid to the role of miRNA in the pathway of spermatogenesis. miR-378 plays an important role in regulating proliferation and differentiation in the spermatogenesis pathway. Q10 is also an antioxidant that plays a role in protecting cells from oxygen free radicals.  Insufficient amounts of coenzyme Q10 can be a major factor in failed spermatogenesis. This study was performed with aim to evaluate the plasma level of coenzyme Q10 and its association with expression of miR-378 gene in infertile men with normal spermatogenesis pattern.     

    Methods

    This case-control study was performed on 45 infertile and 45 healthy individuals as controls. Expression of miR-378 was determined by qRT-PCR and enzyme level was measured by ELISA method. Data was analyzed by SPSS software (version 20) and t-test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The results of this study indicated that the titres of coenzyme Q10 were significantly lower in the infertility group than the healthy subjects. Also, in infertile individuals, the expression of the miR-378 gene was averagely 1.196 ± 0.020 times of healthy individuals; this increase was not statistically significant (p = 0.45).

    Conclusion

    In general, the change in coenzyme Q10 significantly reduced in the serum of patients compared to controls. Also, in infertile individuals, the expression of miR-378 increased compared to healthy ones, which was not statistically significant. These findings can be effective in spermatogenesis of male infertility. However, perhaps better results may be achieved by increasing the number of samples.

    Keywords: coenzymQ10, Male Infertility, miR-378, Spermatogenesis
  • Narges Sadeghzadeh, Leila I Amiri-Farahan *, Mohammad Asghari Jafarabadi Pages 76-87
    Introduction

    Since attitudes and beliefs can predict behavior, policy, and performance of an individual, so the midwives' attitudes and beliefs toward labor and delivery can also affect their caring behavior and performance, and the prenatal consequences of the mother and neonate. And the baby is effective. There was no suitable Persian tool to measure the attitude and belief of midwives toward physiological delivery, so this present study was performed with aim of translating and psychometric evaluation of the Persian version of the questionnaire of attitude and belief of midwives toward physiological delivery.

    Methods

    This methodological study was performed on 200 midwives working in the selected hospitals of Tehran University of Medical Sciences in 2018. The midwives were asked to complete a demographic questionnaire and midwives' attitudes and beliefs questionnaire toward physiological childbirth. At first, the face and content validity of the questionnaire was performed qualitatively. Then, construct validity was performed by confirmatory factor analysis. The reliability of the questionnaire was confirmed by stability reliability method and internal consistency.

    Results

    The face validity and qualitative content of the questionnaire of midwives' attitudes and beliefs toward physiological childbirth were confirmed. Also, confirmatory factor analysis by estimating weight Partial Least Squares showed that the Persian version of this questionnaire has a suitable structure. In order to determine the reliability, the Cronbach's alpha coefficient was estimated as 0.68 to 0.733 for domains of the tools and the Intra-class correlation coefficient was 0.78; both of which indicated good reliability of the Persian version of the questionnaire.

    Conclusion

    Persian version of the questionnaire of midwives' attitude and belief toward physiological childbirth is valid and reliable and can be used as an appropriate instrument for assessing the attitude and belief of midwives toward physiological childbirth in Iran.

    Keywords: Attitude, Belief, Midwives, Physiological childbirth, Psychometrics, Questionnaire
  • Niloufar Naghibzadeh, Fereshteh Asgharzadeh, Majid Khazaei * Pages 88-96
    Introduction

    Breast cancer is one of the most common cancers and the second leading cause of cancer deaths among women worldwide. There is direct relationship between hypertension and the risk of blood cancer. Since the studies have showed that renin-Angiotensin pathway can be involved in cancer progression, therefore, this study was performed with aim to investigate the effect of angiotensin-converting enzyme inhibitors (ACEI) on survival of breast cancer patients by meta-analysis method.

    Methods

    In this systematic review and meta-analysis, the databases of pubmed, scopus, and web of science were systematically searched with the keywords of Breast cancer, neoplasm, tumor, Angiotensin receptor blockers, Angiotensin converting enzyme inhibitors and survival using OR and AND without a time limit until February 19, 2020. I2 index was used to assess the heterogeneity between the studies. Egger's test was used for assessment of publication bias. Data were analyzed by meta-analysis method using random effects model.

    Results

    In this study, a total of 57708 papers were reviewed and 13 studies were included in this meta-analysis. The results of meta-Analysis showed that based on the random effects model, ACEI had no effect on the survival of patients with breast cancer (HR = 0.1; 95% CI: 12.1 to 0.89; p = 0.99).

    Conclusion

    The results of the studies show that using angiotensin receptor blocker and renin-angiotensin system inhibitors had no effect on survival of patients with breast cancer.

    Keywords: Angiotensin converting enzyme inhibitors, Angiotensin receptor antagonist, Breast Cancer
  • Nasim Sadat Pajohanfar, Mohammad Miri, Saiedeh Mehrabadi, Roghaieh Rahmani Bilandi * Pages 97-109
    Introduction

    The effect of environment on reproductive health and pregnancy outcomes has been expressed in some epidemiological studies. Exposure to green space has been shown to improve health as well as improve fetal growth and reduce the risk of pregnancy complications. This systematic review study was performed with aim to determine the relationship between green space and preterm birth.

    Methods

    In this review study, to obtain relevant studies, we searched the English databases of Pubmed, Scopus, Web of science and Persian databases of Iran Medex, SID and Magiran published until 8 April 2020, with the English and Persian keywords of green space and preterm birth and all possible combinations.

    Results

    From 6964 articles, 18 (12 cross-sectional studies and 6 cohort studies) which met the inclusion criteria were included in the study. Most studies evaluated green space using the normalized Index of Vegetation Difference (NDVI), proximity to green space, and distance to the park. The results of 9 studies showed no relationship between green space and preterm birth, and other studies reported conflicting results on protective effect of green space on preterm birth.

    Conclusion

    The results of most studies showed no association between green space and preterm birth and gestational age at delivery time. While some studies reported conflicting results on protective effect of green space on preterm birth. Therefore, it is suggested that further studies be conducted in this area.

    Keywords: Gestational Age, Green space, Preterm Birth
  • Firoozeh Ahmadi *, Fattaneh Pahlavan Pages 110-114
    Introduction

    Didelphys uterus is found in 0.1% to 0.5% of women in reproductive age. Imaging plays an important role in the diagnosis of this anomaly. This study was parformed with aim to train the stages for diagnosing of a rare case of didelphys uterus accompany with obstruction of the cervix due to transverse vaginal septum.

    Case presentation

    A 25 - years - old woman with infertility, history of irregular menstruation, dysmenorrhea, prolanged bleeding and spotting was admited in the infertility ward of the Royan Institute. Vaginal examination revealed a 3 cm mass in the right part of the vagina. The uterus was observed as didelphys along with a 43 mm hypo-echo mass in the right and lower part of the uterus. In hysterosalpingography, the uterus has a unicorn view. According to this result and sonography findings, didelphys uterus with right obstruction of cervix was reported. MRI also confirmed these findings. A connection was made between two uterine cavities with Strasman surgery, but the patient's symptoms persisted and cysts containing secretions and blood clots were still seen on ultrasound. Due to the persistence of hematocolposus, septum of the vagin was removed and obstruction was eliminated and all clinical symptoms of the patient were removed.

    Conclusion

    Two and Three Dimensional Ultrasound, hysterosalpingography and MRI play an important role in the diagnosis of uterine anomalies, including didelphys uterus.

    Keywords: Didelphys uterus, Hysterosalpingography, magnetic resonance imaging, Two Dimensional Ultrasound, Three Dimensional Ultrasound