فهرست مطالب

نشریه مطالعات اقتصاد اسلامی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 25، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدزمان رستمی*، محمدهادی رستمی صفحات 1-32

    معاملات سفهی، معاملاتی است که از سفیه صادر می شود و یا شانیت آن را دارد که از سفیه صادر شود، ولی معامله کننده، سفیه نیست. مصادیق و فروعات معاملات سفیهانه در هر زمان، تفاوت می پذیرد و آن چه در گذشته رشیدانه بود امروزه ممکن است سفیهانه تلقی شود. سفاهت در همه انواع عقود، شروط و فعالیت های اقتصادی قابل مشاهده است. برای تشخیص سفاهت در قراردادها و فعالیت های اقتصادی کلان، باید به عرف پیشرو و متخصص مراجعه کرد. یک معیار برای تشخیص سفاهت در این امور، فاصله کارایی یک اقدام حقوقی از کارایی حداکثری آن یا فاصله بهره وری یک فعالیت اقتصادی از بهره وری حداکثری آن است. هر قدر، این فاصله بیشتر باشد، میزان سفاهت، بیشتر و به بطلان، نزدیک تر است. برخی فقها و حقوقدانان به بطلان معاملات سفهی معتقدند. در این مقاله، مفهوم سفاهت، سفیه و کارایی (به عنوان معیاری برای عدم سفاهت در حوزه های کلان)، و دیدگاه فقه و قانون درباره قراردادهای سفیهانه بررسی می شود. ماهیت و حکم سفاهت عمدتا در قراردادها و فعالیت های غیرکلان مورد بررسی قرار می گیرد و این مقاله به این مسئله در قراردادها و فعالیت های کلان می پردازد و در پاسخ به سوال از ماهیت سفاهت در حوزه های کلان از منظر فقه، این فرضیه را بیان می کند که نگاه فقه به سفاهت در حوزه های کلان، بر اساس بهره وری و کارایی حداکثری است.

    کلیدواژگان: قرارداد، سفیه، سفاهت، قرارداد سفهی، غرر، اکل مال به باطل، بطلان
  • مهدی قائمی اصل*، پروین حمیدی صفحات 33-54

    بروز ناهمگنی های رفتاری و انحراف در تصمیم گیری های بهینه در تخصیص درآمد و تنظیم رفتارهای مصرف پس انداز، ضرورت آموزش های اسلامی برای تصحیح نقش آفرینی های کارگزاران اقتصادی را ایجاب می نماید. در این پژوهش، با بکارگیری انتخاب های تعدیل شده مبتنی بر آموزش گزاره های اسلامی در خصوص اسراف تخصیصی و اتلافی در یک مدل تعادل دارای کارگزاران اقتصادی ناهمگن برخوردار از ترجیحات جدایی پذیر و حل رابطه بلمن ژاکوبی همیلتون در چارچوب تیوری کنترل بهینه، احتمال بقای کارگزاران اقتصادی و همچنین میزان تاثیرگذاری آگاهی و آموزش اسلامی بر تعدیل رفتارهای غیربهینه مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که در صورتی که باورهای تخصیص بین زمانی بهینه و رفتارهای غیرمسرفانه، مبنای رفتار کارگزاران اقتصادی مسلمان قرار گیرد، این نوع از کارگزاران در بلندمدت غالب بوده و بقا خواهند داشت. همچنین پس از تعدیل آموزش و آگاهی به مفاهیم اسلامی، به طور متوسط 20 درصد از افراد (مازاد بر درصد افراد دارای رفتار بهینه)، تمایل به اصلاح رفتار خواهند داشت و میزان بقا از 72.25 درصد به 92.25 درصد افزایش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: کارگزاران اقتصادی ناهمگن، مدل تعادلی، اسراف تخصیصی و اتلافی
  • محمد مهدی عسکری*، حسین عیوضلو، مهدی صادقی شاهدانی، سید مهدی موسوی بررودی صفحات 55-84

    مفهوم ربا یکی از مفاهیمی است که در طول تاریخ جهان اسلام موردتوجه طیف های گوناگونی از اندیشمندان ازجمله مفسران و فقها و اخیرا اقتصاددان های اسلامی قرارگرفته است. حرمت ربا یکی از معدود موضوعاتی است که آیات متعدد قرآنی در مورد آن آمده است و آن را جنگ با خدا و رسول او می داند. این پژوهش درصدد است به شیوه تحلیلی توصیفی با بهره گیری از برخی آیات و بررسی دیدگاه های اندیشمندان معاصر درباره ماهیت ربا و فلسفه های حرمت آن، برای اولین بار به واکاوی فلسفه حرمت ربا از منظر ریسک بپردازد. بر این اساس، یکی از فلسفه های حرمت ربا را با توجه به فرازمانی بودن آموزه های قرآنی می توان جلوگیری از انتقال ظالمانه ریسک و به تبع آن جلوگیری از جابجایی ثروت برآمده از ظلم دانست که در این پژوهش با مقایسه انتقال ظالمانه ریسک در ربا با تسهیم ریسک در عقود اسلامی مبتنی بر بخش واقعی اقتصاد به تشریح این امر پرداخته است.

    کلیدواژگان: انتقال ظالمانه ریسک، تسهیم ریسک، ربا، ریسک، فلسفه حرمت ربا.
  • علی نعمتی*، محمداسماعیل توسلی، محمد مهدی مجاهدی موخر صفحات 85-116

    بحث تورم و آثار توزیعی آن پیوسته از مسایل مهم اقتصادی و اجتماعی کشورهای فاقد سیاست های اقتصادی باثبات بوده است. دوره های تورمی مدوام و با نرخ های بالا پرسش های قانونی و شرعی مختلفی به وجود می آورد که یکی از آنها لزوم یا عدم لزوم جبران کاهش ارزش پول های اعتباری موجود در دیون بلندمدت، سپرده های بانکی و امثال آن است. قضاوت های فقهی موجود در این مساله را می توان به سه دسته تقسیم کرد: قایلان به عدم لزوم (مثلی بودن پول اعتباری)، قایلان به لزوم (قیمی بودن پول اعتباری) و مدافعان راه حل میانه (جبران در زیان های فاحش). این مقاله به کمک بصیرت های حاصل از موضوع شناسی پول و نظام های پولی، به نقد هر سه دیدگاه پرداخته و در صورتی جدید، از نظریه مثلی بودن پول دفاع می کند؛ با این تفاوت که نظریات پیشین عموما با پیش فرض گرفتن نظام پول حکمی در مقام تعیین مثلیت یا قیمیت این پول به نحو «توصیفی» برآمده اند، اما در این پژوهش با گذر از پارادایم پول حکمی، نظریات دیگر من جمله نظریه شهید صدر (ره) مورد نقد قرار گرفته و تعریف جدیدی از مثلیت با بیان «هنجاری» ارایه شده است. بر این اساس، نظام پولی ناتوان از تامین مثلیت پول با تعریف عرضه شده، نمی تواند از منظر اسلام قابل پذیرش باشد. در فرض وقوع تورم های مزمن نیز، جبران زیان های فاحش صرفا «به حکم ثانویه» و در شرایط محدود و موقت قابل تجویز است.

    کلیدواژگان: جبران کاهش ارزش، پول اعتباری، تورم، قیمی، مثلی، قدرت خرید
  • حسین غفورزاده آرانی*، امیر خادم علیزاده، محمود عیسوی، سید احسان خاندوزی صفحات 117-154

    هدف علم اقتصاد توصیف، تبیین و پیش بینی است؛ یعنی با تحقیق درباره روابط موجود میان پدیده های اقتصادی به دنبال شناخت واقعیت است به همان صورتی که هست؛ بدین ترتیب، علم اقتصاد در قالب کشف قوانین اقتصادی تبلور می یابد. در علم اقتصاد اسلامی نیز می توان چنین هدفی را دنبال نمود. با استخراج سنت های اقتصادی در قرآن و سنت، می توان به تحلیل پدیده های اقتصادی و رفتارهای افراد جامعه پرداخت. بر این اساس تمام آیات قرآن و روایات برخی کتب روایی مطالعه شد و اصول و سنت های مذکور در قالب قضیه قطعیه (هست ها) و قضیه شرطیه (رابطه علی معلولی) و در چارچوب منابع اقتصادی، انسان اقتصادی و بخش های تولید، توزیع و مصرف دسته بندی شد. شایان ذکر است که در این مقاله فقط گزاره هایی استخراج شد که هم موضوع و هم محمول آنها امری اقتصادی بود، در حالیکه گزاره هایی که فقط محمول اقتصادی دارند نیز در منابع اسلامی گسترده است. دستاورد مقاله این است که علم اقتصاد به برخی از این اصول که قرن ها پیش در منابع دینی به آنها اشاره شده است، دست یافته است و امروزه به عنوان نظریات علمی در اقتصاد قلمداد می شود مانند اصل تقسیم کار، اصل ترجیح زمانی، اصل تسهیم ریسک و...؛ اما برخی از سنت هایی که در قرآن و روایات مطرح شده است فرضیاتی است که می تواند پنجره جدیدی برای علم اقتصاد بگشاید و به بیان روابطی بپردازد که در اقتصاد ناشناخته است مانند سنت هایی که در قالب رابطه انفاق و رشد اقتصادی؛ یا رابطه عدالت و برکت در جامعه و نیز رابطه ربا و رکود اقتصادی بیان شده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد اثباتی، اقتصاد هنجاری، سنت های اقتصادی، قرآن کریم، روایات
  • محمدجواد رضایی*، مهدی موحدی بکنظر صفحات 155-180

    تصریح تعاریف یا کارکردهای علوم اجتماعی، دلالت های مهمی در درک ما از ماهیت و روش آن علوم دارد. این مقاله در پی آن است که با ارایه تقریری از ماهیت علم اقتصاد، جایگاه ایده های عدالت در سیر کار علمی یک اقتصاددان را روشن کند. در این مقاله بر اساس رویکرد تحلیلی نظری و البته با اتکا به تصریحات اقتصاددانان نوآور، تلاش می شود تا ماهیت علم اقتصاد بازتعریف/بازسازی شود. بر این اساس، علم اقتصاد، علم مطالعه شیوه مواجهه با تعارض منافع است که البته این کنکاش با اتکا بر «دیدگاه تحلیلگر یا عالم اقتصادی درباره عدالت» شکل می گیرد. از دلالت های مهم این نگرش، کمک به شکست آشکارتر تمایز اقتصاد اثباتی هنجاری در علم اقتصاد است؛ بنابراین نه‎تنها «مشاهدات» بلکه «نظریه پردازی» و «ارایه تبیین های علمی» نیز متاثر از «شیوه مطلوب مواجهه با تعارض منافع از نظر محقق یا تحلیلگر اقتصادی» است. در نهایت، این مقاله منتقد تلقی جاافتاده از تمایز «علم مذهب» در ادبیات اقتصاد اسلامی است.

    کلیدواژگان: تعارض منافع، عدالت، فلسفه علم اقتصاد، فلسفه اقتصاد اسلامی، تمایز اثباتی هنجاری
  • سید سعید شمسی نژاد*، سید عباس موسویان صفحات 181-218

    بازار بین بانکی ریالی ایران با گذشت بیش از 9 سال از زمان تاسیس آن، علی رغم افزایش حجم مبادلات آن، نتوانسته است با ایجاد تنوع لازم در ابزارها و مکانیزم های معاملاتی آن، جایگاه خود را در بازار پولی کشور گسترش دهد. هدف این پژوهش بررسی آسیب شناسی بازار بین بانکی و طراحی ساختار جدید آن بر اساس ارایه ابزارهای پولی کوتاه مدت و ایجاد فرایندها و نهادهای لازم می باشد. روش تحقیق این پژوهش در مرحله اول، استفاده از روش توصیفی برای گردآوری منابع کتابخانه ای و سپس از طریق روش تحلیلی- استنباطی برای منابع فقهی و مالی، می باشد. در بخش دوم برای طراحی ساختار، ابزارها، مولفه های اصلی این بازار و همچنین راهکارهای پیشنهادی و تبیین حدود و ثغور موضوع از طریق روش های پیمایشی و مصاحبه با صاحب نظران فقهی، مالی و پولی استفاده شده است. در مرحله سوم با استفاده از نظرات کارشناسان، 3 مرحله پرسشنامه طراحی و پس از جمع آوری نتایج آن از طریق روش های آماری، به تجزیه و تحلیل آنها و همچنین نگارش نتایج آن در قالب طراحی ساختار جدید بازار بین بانکی با تاکید بر مولفه های اصلی آن پرداخته شده است.نتایج این پژوهش بیانگر آن است که از طریق آسیب شناسی صورت گرفته بر بازار فعلی بین بانکی و نیز مطالعه ساختار این بازار در کشورهای غربی و اسلامی از یک سو و نیز پژوهش های مناسب در حوزه مالی اسلامی، می توان اقدام به طراحی ساختار جدید بازار بین بانکی مبتنی بر دیدگاه متخصصان فقهی در نظام پولی و مالی ایران نمود.

    کلیدواژگان: بازار بین بانکی، متخصصان فقهی، سپرده گذاری متقابل، اسناد خزانه اسلامی، صندوق مشترک بازار پول، توافقنامه بازخرید اسلامی
  • امیراحمد ذوالفقاری*، رمضانعلی مروی، ایرج توتونچیان صفحات 219-252

    گر چه در ادبیات نظری بانکداری اسلامی، عقود مشارکت جایگاه ویژه ای دارند اما در عمل سهم این نوع قراردادها از کل قراردادهای بانک های اسلامی ناچیز است. محققین وجود مشکل عدم تقارن اطلاعات که منجر به انتخاب مضر (کژگزینی) و مخاطره اخلاقی (کژمنشی) می شود را به عنوان یکی از مهم ترین موانع بکارگیری این قرارداد برمی شمارند. یکی از راهکارهای پیشنهادی برای کاهش آسیب های ناشی از عدم تقارن اطلاعات در این نوع عقود، ایجاد حافظه در نظام بانکی (رتبه بندی پیشینی و پسینی عملکرد طرح ها و پروژه های سرمایه گذاری و مجریان آنها) است. این مقاله در چارچوب نظریه بازی ها و با استفاده از بازی های تکرارشونده نشان داده است که وجود حافظه در نظام بانکداری اسلامی باعث می شود مشکل مربوط به عدم تقارن اطلاعات در عقود مشارکت به حداقل رسیده و تعادل در استفاده از این عقود باشد.

    کلیدواژگان: قرارداد مشارکت، مخاطره اخلاقی، حافظه سیستم، بازی های تکرارشونده
  • محمدجواد قاسمی اصل اصطهباناتی* صفحات 253-284

    نظریه انتخاب عقلایی در توضیح رفتار اقتصادی افراد، براساس فردگرایی روش شناختی تبیین می شود که مبتنی بر وجود حقیقی برای افراد مستقل و مشابه است. تحلیل زمینه ها و علل منطقی تمایل اقتصاددانان به روش شناسی فردگرا و بررسی انتقادی انتخاب فرد به عنوان واحد تحلیل در نظریات انتخاب و رفتار، دغدغه ی این مقاله است.طبق یافته های تحقیق، مبانی هستی شناختی، معرفت شناختی و روش شناختی چون فردگرایی، تحویل گرایی و تسمیه گرایی، در گرایش به فردگرایی روشی موثر است. عمده مبانی مطرح شده باطل است و مبانی صحیح نیز به دلیل اشکالات آتی، از تصحیح فردگرایی روش شناختی ناتوان است. اشکالاتی چون عدم ملاحظه منشا و آثار واقعی جامعه و نهادهای اجتماعی، عدم توجه به جامعه گرایی روان شناختی در انتخاب ها و رفتار افراد، عدم تحلیل جامعه در قالب یک کل مرکب، عدم قابلیت و به صرفه نبودن تحویل نهادهای اجتماعی به افراد و ناسازگاری فردگرایی روش شناختی با مولفه‎های انتخاب عقلایی، مفاهیم اجتماعی دانش اقتصاد و تحلیل های کوتاه مدت اقتصادی، از جمله نقدهای وارد به فردگرایی روش شناختی است که برخی صرفا ناظر به نظریه انتخاب عقلایی و برخی شامل همه نظریات مطرح در دانش اقتصاد یا علوم اجتماعی است.

    کلیدواژگان: انتخاب عقلایی، تحویل گرایی، تسمیه گرایی، فردگرایی، فردگرایی روش شناختی، مفاهیم اجتماعی، مولفه های انتخاب عقلایی، نهادهای اجتماعی
  • داریوش حسنوند* صفحات 285-312

    شاخص های رفاه و تخصیص بهینه زمان بین کار و انواع فراغت از ارزش های جامعه حاصل می شود و جزو اقتصاد دستوری است. یکی از مشکلات جوامع امروزی عدم وجود معیاری برای تخصیص مناسب زمان بین انواع فراغت - کار مطابق با ارزش های جامعه است. در این تحقیق بر اساس ارزش های اسلامی و حدیث امام موسی کاظم (ع) شاخص تخصیص زمانی بین کار و انواع فراغت معرفی شده است. در این حدیث، امام موسی کاظم (ع) می فرمایند شبانه روز باید به چهار قسمت تقسیم شود، قسمتی برای تامین معاش، قسمتی برای مناجات و عبادات، قسمتی برای معاشرت با دوستان و قسمتی برای لذات حلال؛ اما میزان هر یک را تعیین نفرموده اند که به نظر می رسد بر اساس شرایط زمانی، مکانی و غیره باید تعیین گردد. بر این اساس ابتدا با تحلیل رفتار افراد مسلمان از طریق تابع مطلوبیت و قید مرتبط با آن و با استفاده از روشی مشابه با شاخص توسعه انسانی، شاخص تخصیص زمانی بین کار و انواع فراغت معرفی شده است این شاخص میانگین موزونی از چهار وجه بیان شده است؛ که بر اساس آن مردم، برنامه ریزان و حاکمان اسلامی از وضعیت تخصیص زمانی بین کار و انواع فراغت اسلامی جامعه اطلاع پیدا می کنند. این شاخص قابلیت کاربرد به صورت الف) مکانی (استان ها و مناطق مختلف)، ب) زمانی (یک کشور یا منطقه در زمان های مختلف) و ج) حرفه ای (مقایسه وضعیت شاخص در صنایع مختلف) را دارد. در این تحقیق، شاخص برای کارگران استان لرستان و در سال 1397 برآورد شده است. نتایج بر اساس این شاخص، حکایت از عدم مطلوب بودن تخصیص زمانی اسلامی برای این قشر و در سال 1397 دارد.

    کلیدواژگان: شاخص تخصیص زمان بین کار و انواع فراغت، اقتصاد اسلامی، حدیث امام موسی کاظم(ع)، ایران، نیروی کار
  • مرتضی عزتی*، مجید دهمرده، نازیلا جهانتیغ صفحات 313-338
    یکی از هدف های مهم همه سازمان ها، کوشش برای بهبود نتیجه کارکردهایشان است. در همین راستا، آنها تلاش می کنند تا سازمان خود را بر پایه معیارهایی که به صورت مشترک یا اختصاصی وجود دارد ارزیابی و کارایی خود را نسبت به دیگر سازمان ها و رقیبان اندازه گیری و تحلیل کنند تا از این رهگذر بتوانند زمینه دستیابی به هدف های سازمانی را فراهم آورند. باتوجه به اهمیت نهاد وقف در راستای تحقق هدف های اقتصادی و اجتماعی، هدف این مقاله بررسی کارایی موقوفه ها در شهر زاهدان است. در این بررسی از روش علمی تحلیل پوششی داده ها (DEA) به شیوه CC که از روش های پیشرو ارزیابی عملکرد در زمینه های مختلف برای واحدهای تولیدی و خدماتی می باشد استفاده شده است. در یافته ها، مشاهده شد که برخی رقبه ها نسبت به رقبه های دیگر کاراتر هستند. از 110 رقبه بررسی شده، رقبه شماره 34 متعلق به مسجد طالقانی، رقبه های 72، 73 و 76 متعلق به مسجد آل رسول و رقبه های 92 و 94 متعلق به مسجد سجادیه در این مجموعه، صددرصد کارآ و دیگر رقبه ها ناکارا هستند.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، زاهدان، کارایی، وقف
  • قاسم صالحی*، سعید صحت، سید رضا سلامی صفحات 339-366

    رشد اقتصادی، به دلایل متعددی مورد علاقه اقتصاددانان و دانشمندان جوامع مختلف بشری بوده و خواهد بود. افزایش ثروت، رفاه، ایجاد اشتغال و موارد بیشمار دیگری وابسته به رشد و توسعه اقتصادی یک کشور می باشد. هدف همه تیوری های اقتصادی نیز ایجاد رشد و توسعه بوده است. اما هر یک از این تیوری های اقتصادی، با توجه به بستر شکل گیری خود عواملی را به عنوان پیشران های کلیدی رشد معرفی نموده اند. در این پژوهش هدف، بررسی و معرفی تاثیرگذارترین پیشران های موثر بر رشد اقتصادی ایران (عوامل ریشه ای) از منظر خبرگان می باشد. برای این منظور از روش پرسشنامه و دلفی استفاده گردید و نتایج توسط نرم افزار میک مکاستخراج و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این پژوهش سیاست ها و رویکردهای بهینه دولت، افزایش شفافیت، الگوبرداری از کشورهای پیشرفته و بومی سازی، ثبات قوانین و سهولت آن و افزایش جهانی شدن اقتصاد، بعنوان اثرگذارترین پیشران ها و نقطه تمرکز دولت برای رسیدن به رشد اقتصادی مطلوب احصاء گردیده است.این مقاله در زمره مقالات برگزیده هشتمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت برگزار شده توسط مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در تاریخ 22 و 23 خرداد 1398 می باشد که پس از تکمیل توسط نویسندگان و ارزیابی مجدد برای انتشار در این مجله انتخاب شده است.

    کلیدواژگان: پیشران های رشد اقتصادی، پرسشنامه، روش دلفی، نرم-افزار میک مک
|
  • MOHAMMADZAMAN ROSTAMI *, MOHAMMADHADI ROSTAMI Pages 1-32

    Incompetent trades are trades done by an incompetent person or can be issued by him, but the trader is not incompetent. Examples of incompetent Transactions are different at any time, and what was competent in the past can today be considered as incompetent. Incompetency is visible in all types of contracts, terms and economic activities. To find out the rate of productivity, we should refer to the leading and expert traditions. A criterion for detecting such transactions is the level of productivity resulting from a legal or economic action. The lower the effectiveness of a measure, the more incompetent it is, and it is closer to vanity. Some jurisprudents and lawyers believe in the voidness of the incompetent trades. In this paper, the concept of incompetency, incompetent and efficiency (as a criterion for the lack of incompetency in large areas), and the view of jurisprudence and law about the incompetent contracts are being studied.The nature and decree of incompetency are mainly discussed in small scale contracts and activities, and this article deals with this issue in large scale contracts and activities andin response to the question of the nature of foolishness in large areas from the point of view of jurisprudence, it is hypothesized that the viewpoint of jurisprudence about incompetency in large areas is based on maximum productivity and efficiency.

    Keywords: ontract, incompetent, incompetency, incompetent contract, Void, fraud
  • MAHDI GHAEMI ASL *, PARVIN HAMIDI Pages 33-54

    Incidence of behavioral heterogeneities and deviation in optimal decision-making in allocating income and adjusting the consumption-saving behavior creates the necessity for Islamic education to correct the Muslim agents’ role-playing. In this research, by applying modified choices based on the teaching Islamic propositions regarding allocative and wasted nonperfusion in an equilibrium model with respect to heterogeneous agents having separable preferencesand solving Bellman-Jacobi-Hamilton equationin the frame of optimil control, the survival probablity of the Muslim agents also, the effect of Islamic intution and education on the modification of non-optimal behaviors, has been investigated. The results show that if the optimal intertemporal allocation beliefs and nonperfusion behaviors are the basis of the behavior of Muslim agents, these types of agents are dominant in the long-time and will survive. Also, after modifying education and awareness of Islamic concepts, on average, 20% of people tend to modify their behavior, and survival rates will increase from 72.25% to 92.25%.

    Keywords: Heterogeneous agents, Equilibrium Model, allocative, wasted perfusion propositions
  • MohamadMahdi Askari *, Hossein Eivazlou, MAHDI SADEGHI SHAHEDANI, SAYYED MAHDI MOUSAVI BARRODI Pages 55-84

    The concept of Riba is one of the concepts that has been the subject of a wide range of scholars throughout the history of the Islamic world, including commentators and jurists and recently Islamic economists.  The prohibition of Riba is one of the few subjects that many Quranic verses have come to regard as a war with God and His Rasool. The present study aims to analyze the philosophy of the prohibition of Riba for the first time in a descriptive-analytic way, at first exploring some of the verses and examining the views of contemporary scholars on the nature of Riba and its philosophy of sanctification. Accordingly, one of the philosophies of prohibition of Riba, considering the transcendent nature of the Qur'anic teachings, can be the prevention of cruel transfer of risk and consequently the displacement of wealth resulting from cruelty by describing the mechanism of contracting based on the real sector of the economy against Riba.

    Keywords: Riba, Risk, philosophy of Riba prohibition, risk sharing, outrageous risk transfer
  • Ali Nemati *, MOHAMMADESMAEIL TAVASSOLI, MohammadMahdi Mojahedi Moakhar Pages 85-116

    Inflation and its distributive effects have consistently been one of the most important economic and social issues in countries without stable economic policies. Periods of chronic and high inflation have given rise to legal and Shari'ah-related questions, one of which is whether or not it is necessary to compensate the depreciation of fiat money in long term debts, bank deposits, and the like. As the compensation creates an illusion of paying Riba, the jurisprudential judgments in the issue has gone into three categories: non-necessity (fungibility theory of fiat money), necessity (purchasing power theory of fiat money) and the middle solution (compensation for major losses). Criticizing all three points of view, this article presents a new explanation of the problem and a normative account of fungibility, contrary to the previous descriptive accounts which generally take fiat money system with depreciating money value for granted. Hence, the monetary system unable to meet the fungibility requirement set forth cannot be approved by Islamic jurisprudence. In the case of an antecedent inflation, compensation for major losses can only be prescribed as a "secondary law" (Aḥkām Al-Thānaviah) which is of a limited and temporary nature.

    Keywords: Depreciation, Compensation, Fiat Money, Inflation, Fungibility, purchasing power
  • HOSEIN GHAFOORZADEH ARANI *, AMIR KHADEM ALIZADEH, MAHMOUD EASAVI, SEYED EHSAN KHANDOOZI Pages 117-154

    The goal of the positive economics is to describtion, explaining, and prediction, that is, by studying the relations between economic phenomena seeking to recognize reality as it is. In this way, the positive economy is crystallized in the form of the discovery of economic laws. In Islamic economics, we can also pursue this goal and analyze economic phenomena and community behaviors. Therefore, the main question of the current research is that the principles of the positive economic, can be deduced from the verses of the Holy Qur'an and the traditions? For this purpose, using the conceptual analysis method, all Quranic verses and narratives of some books of narrative were studied and the principles and traditions mentioned in the form of the declarative sentence and the conditional proposition (causal relation) and in the framework of economic resources, economic man and Production, distribution and consumption sectors were categorized. It is worth mentioning that in this article, only propositions were extracted that were both economical and predictable, while propositions that have only economic predicament are also widespread in Islamic sources. The achievement of the article is that economics has achieved some of these principles which have been referred to them in centuries before in religious sources and nowadays are regarded as scientific theories in the economics; Such as the principle of division of labor, the principle of time preference, the principle of risk sharing, etc. But some of the principles and traditions that have been raised in the Qur'an and the traditions are hypotheses that could open up a new window for economics and express the relation that in The economics is unknown, as is the tradition in terms of charity and economic growth, or the relationship of justice and blessing in society, as well as the relationship between usury and economic recession, and so on.

    Keywords: Positive Economy, Normative Economics, Economic Traditions, Holy Quran, Hadiths
  • MOHAMMADJAVAD REZAEI *, MAHDI MOVAHEDI BEKNAZAR Pages 155-180

    Clarification of definitions and functions of social sciences has important implications in our understanding about the nature and method of these sciences. This paper seeks to clarify the position of ideas about justice in the scientific effort of economists, by presenting an account about the nature of economics. In this paper, based on analytical-theoretical approach, and of course, relying on the notions of innovative economists, attempts to redefine the nature of economics. Accordingly, economics is the science of studying how to deal with the conflict of interests, which, of course, this study is based on the “scientist’s or analyst’s perspective about justice”. One of the implications of this point of view is to help understanding the collapse of the positive-normative economics distinction; not only “observations”, but “theorizing” and “providing scientific explanations” are influenced by “the best way to deal with the conflict of interests in the view of the economic or researcher or analyst”. Ultimately, this article criticizes the famous distinction of “science-school” in the literature of Islamic economics.

    Keywords: Conflict Of Interest, Justice, Philosophy of Economics, Philosophy of Islamic Economics, Positive-normative Distinction
  • SEYYED SAEED SHAMSINEJAD *, SEYYED ABBAS MOUSAVIAN Pages 181-218

    More than 9 years after its establishment, the Iranian Rial interbank market, despite the increase in the volume of its exchanges, has not been able to expand its position in the country's monetary market by creating the necessary variety in its tools and trading mechanisms. The purpose of this study is to investigate the pathology of the interbank market and design its new structure based on providing short-term monetary instruments and creating the necessary processes and institutions. The research method of this research is in the first stage, the use of descriptive method for collecting library resources and then through analytical-inferential method for jurisprudential and financial sources. In the second part, to design the structure, tools, main components of this market, as well as proposed solutions and explain the limits and limitations of the subject through survey methods and interviews with jurisprudential, financial and monetary experts have been used. In the third stage, using the opinions of experts, 3 stages of questionnaire design and after collecting the results through statistical methods, to analyze them and also write the results in the form of designing a new structure of the interbank market with emphasis on its main components.The results of this study indicate that through the pathology of the current interbank market and the study of the structure of this market in Western and Islamic countries on the one hand and appropriate research in the field of Islamic finance, it is possible to design a new structure of the interbank market. A bank based on the views of jurisprudential experts in the monetary and financial system of Iran.

    Keywords: Interbank market, Jurisprudence Specialists, Mutual Deposit, Islamic Treasury Bills, Money Market Mutual Fund, Islamic Redemption Agreement
  • AMIR AHMAD ZOLFAGHARI *, RAMAZANALI MARVI, IRAJ TOUTOUNCHIAN Pages 219-252

    Despite the prominent role of profit-loss sharing (PLS) contracts in theoretical literature of Islamic banking, the share of these contracts in Islamic banks is still very small. Studies identify the agency problem as the most important barriers to use such contracts in practice. Using a repeated game model, in this paper we show how the existence of a system memory (keeping the history of investment proposals and projects, agents´performance and their ratings) in Islamic banks might alleviate the asymmetric information problem and facilitate the implementation of PLSs.

    Keywords: PLS contracts, moral hazard, System Memory, Repeated Games
  • MOHAMMADJAVAD GHASEMI ASL ESTAHBANATI * Pages 253-284

    The theory of rational choice in explaining people's economic behavior is explained on the basis of methodological individualism, which is based on real existence for independent and similar individuals. The analysis of the contexts and logical reasons for the tendency of economists to individualistic methodology and the critical study of individual choice as a unit of analysis in theories of choice and behavior is a concern of this paper.According to research findings, the fundamentals of ontology, epistemology, and methodology such as individualism, deliverance, and nomenclature are influential in the tendency toward individualism. Most of the arguments put forward are invalid, and the correct ones are unable to correct the methodological correctness due to future problems. Problems such as lack of consideration of the real origin and effects of society and social institutions, lack of attention to psychological socialism in people's choices and behavior, lack of analysis of society as a whole, inability to deliver social institutions to individuals and inconsistency of methodological individualism with the component Rational choice, social concepts of economics and short-term economic analysis are among the critiques of methodological individualism, some of which merely refer to the theory of rational choice and some of which include all theories in economics or social sciences.

    Keywords: Rational Choice, Reductionism, nominalism, individualism, Methodological Individualism, Social Concepts, Rational Choice Components, Social Institutions
  • DARIOUSH HASSANVAND * Pages 285-312

    Welfare indicators and optimal allocation of leisure - labor are derived from the values of society, which is a part of the normative economic. One of the problems of societies is the lack of a standard for appropriate allocation of time between leisure and work in accordance with the values of societies. In this research, based on the Islamic values and the Hadith of Imam Musa Kazem (AS), the time allocation method of leisure time is introduced. In this hadith, Imam Musa Kazem (as) says that one day should be divided into four parts: A part of livelihood, a part of prayers and worship, a part of communicating with friends and a part for halal pleasures. Imam (AS) did not determine the amount of each of these parts, which seems to be determined according to time, place, and so on conditions. Accordingly, a time allocation method was introduced using a similar method to the human development index. Based on that, people, planners and Islamic rulers can find out about the time allocation of leisure - work in the Islamic community. This index can be used as a) spatial (provinces and regions), b) time (one country or region at different times), and c) professional (comparing the status of indicators in different industries).

    Keywords: Leisure–Labor index, Islamic Economic, the Hadith of Imam Musa Kazem (AS), Iran, Labour
  • MORTEZA EZZATI *, MAJID DAHMARDE, NAZILA JAHANTIGH Pages 313-338
    One of the important goals of all organizations is to try to improve their performance. In this regard, they try to evaluate their organization based on criteria that are common or specific and to measure and compare their performance with other organizations and rivals in order to be able to achieve organizational goals. Considering the importance of the endowment institution in pursuit of economic and social goals, the purpose of this paper is to investigate the efficiency of endowments in Zahedan. In this study, the DEA method is used in the CC method, which is the leading evaluation of performance in various fields for manufacturing and service units. In the findings, it was observed that some of the rivals are more efficient than other competing ones. Out of 110 tested rods, the No. 34 Taleghani mosque, 72, 73 and 76 mosques belonging to the Al-Rasool mosque and the 92 and 94 mosques of Sajjadiyeh mosque in this collection have a 100% efficiency. Other rivals are inefficient.
    Keywords: Waqf, Efficiency, Data Envelopment Analysis, Zahedan
  • GHASEM SALEHI *, SAIED SEHHAT, SEYYED REZA SALAMI Pages 339-366

    Economic growth has been and will be of interest to economists and scientists in various human societies for a variety of reasons. Increasing wealth, prosperity, job creation and countless other things depend on the economic growth and development of a country. The goal of all economic theories has been to create growth and development. But each of these economic theories, according to the context of their formation, have introduced factors as key drivers of growth. The purpose of this study is to investigate and introduce the most effective drivers of economic growth in Iran (root causes) from the perspective of experts. For this purpose, the questionnaire and Delphi method were used and the results were extracted and analyzed by Mic-Mac software. In this study, optimal government policies and approaches, increasing transparency, following the example of developed countries and localization, stability of laws and its ease and increasing globalization of the economy, as the most effective drivers and focus of government to achieve optimal economic growth.

    Keywords: Economic growth drivers, questionnaire, Delphi Method, Mic-Mac software