فهرست مطالب

آمایش محیط - پیاپی 49 (تابستان 1399)

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 49 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • یعقوب زارعی*، علیرضا استعلاجی صفحات 1-22
    این مطالعه با هدف تبیین وضعیت برخورداری نواحی مختلف شهر بوشهر در دسترسی به خدمات عمومی پایه در نواحی نه گانه شهر بوشهر انجام گرفت. این پژوهش بر اساس هدف کاربردی و روش به کار رفته در آن توصیفی- تحلیلی بود که طی آن با استفاده از منابع اسنادی- کتابخانه ایی، سطوح توسعه نواحی منطقه مورد مطالعه، طی 19 شاخص مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از تکنیک های سنجش سطح تمرکز، ضریب توزیع، بهینه سازی چند معیاره و حل سازشی و روش تحلیل مولفه های اصلی انجام پذیرفت و یافته ها نشان داد که در کلیه کاربری ها، خدمات عمومی پایه در شهر بوشهر، نسبت به جمعیت مناطق از توزیع عادلانه ای برخوردار نیست و این توزیع فضایی ناهمگون خدمات در سطح نواحی، تنها منجر به نابرابری و شکاف فضایی گردیده است. نتایج همچنین نشان داد که مناطق نه و دو و سه شهر بوشهر، به لحاظ دسترسی به خدمات و برخورداری از توسعه شهری، از وضعیت بهتری نسبت به سایر مناطق برخوردار هستند و منطقه یک به عنوان منطقه محروم شناخته شد که به دلیل نارسایی در توزیع فضایی خدمات عمومی بایستی به عنوان اولویت نخست توسعه شهری و خدمات دهی محسوب گردد.
    کلیدواژگان: توزیع فضایی، خدمات عمومی، وایکور، بوشهر
  • سهیلا رضایی آدریانی*، حسن احمدی صفحات 23-44
    امروزه مسکن به عنوان یکی از اساسی ترین نیازهای انسان بعد از خوراک و پوشاک مطرح است و به دلیل ماهیت اقتصادی آن یکی از مقوله های اصلی جامعه شهری و روستایی به حساب می آید. با افزایش روزافزون جمعیت و توسعه زندگی شهری نیاز به مسکن نیز افزایش یافته و لزوم برنامه ریزی در این حوزه بارزتر شده است. یکی از ابزارهای کارآمد به منظور سنجش وضعیت، تصمیم گیری و برنامه ریزی در زمینه مسکن شاخص های کمی و کیفی مسکن است. در این پژوهش با استفاده از این شاخص ها به بررسی وضعیت مسکن در شهرستان های استان اصفهان و مقایسه ی این شهرستان ها با یکدیگر پرداخته ایم. اطلاعات مورد نیاز از نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1390 استان اصفهان و اطلاعات مندرج در سایت مرکز آمار استخراج شده است. در نهایت با بهره گیری از تکنیک تاپسیس شهرستان ها از نظر سطح توسعه یافتگی در حوزه مسکن رتبه بندی شده اند و نتایج با بهره گیری از نرم افزار GIS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. براساس مطالعات صورت گرفته شهرستان اصفهان در رتبه نخست به عنوان توسعه یافته ترین شهرستان و شهرستان فریدونشهر به عنوان محروم ترین شهرستان شناخته شده و سایر شهرستان ها در طیفی مابین این دو قرار گرفته اند، سپس با بهره گیری از تکنیک swot به شناسایی عوامل داخلی و خارجی تاثیرگذار پرداخته و راهکارهایی جهت استفاده از فرصت ها برای غلبه بر نقاط ضعف پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: تکنیک تاپسیس، شاخص های کمی و کیفی مسکن، شهرستان های استان اصفهان
  • ریحانه مداحی، سید علی المدرسی*، علی اکبر جمالی، رسول مهدوی نجف ابادی صفحات 45-56
    رشد سریع شهرنشینی فشارهای سنگینی بر سرزمین و منابع اطراف آنها وارد کرد و موجب کاهش پوشش گیاهی، کاهش فضای باز و مشکلات جدی اجتماعی و زیست محیطی شده است. یک گام اساسی جهت مدیریت و برنامه ریزی توسعه شهری و هم چنین ارزیابی اثرات تجمعی آن بررسی و شبیه سازی توسعه فیزیکی شهر می باشد. یکی از فرآیندهایی که طی آن می توان تغییرات شهر را برای یک دوره زمانی چند ساله بررسی و در نتیجه جهت های رشد و توسعه شهری را برای اعمال برنامه ریزی های مناسب پیش بینی کرد، مدلسازی توسعه شهری است، بنابراین طراحان و برنامه ریزان شهری به اطلاعات مکانی و زمانی که مرتبط با الگوهای رشد شهری هستند نیازمندند تا بتوانند مدلسازی را انجام دهند. هدف پژوهش حاضر، مدلسازی توسعه شهری شهر بندرعباس با استفاده از مدل lcm در سری زمانی 21 سال (1994،2002،2009،2015) با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست است که در مرحله اول پس از طبقه بندی تصاویر به روش نظارت شده بیشترین شباهت، نقشه های کلاسه بندی شده را با دقت ضریب کاپا 9550/0 به دست آوردیم و سپس با استفاده از مدل تغییرات زمین به پیش بینی نقشه 2021 پرداختیم و با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک و زنجیره Ca-markove توسعه شهرستان را در سال 2021 با دقت مناسب پیش بینی می کنیم. پس از محاسبه ماتریس احتمال انتقال تغییرات به پیش بینی کاربری اراضی در سال های 2009 و 2015 و 2021 با استفاده از رگرسیون لجستیک پرداختیم که در مقایسه با کاربری های اراضی سال های 2009 و 2015 به دقت ضریب کاپای 75.3 درصد برای سال 2009 و 86.9 درصد برای سال 2015 رسیدیم که براین اساس نتایج نسبتا خوبی به دست آورده ایم.
    کلیدواژگان: مدلسازی شهری، رگرسیون لجستیک، شهر بندر عباس، گسترش فیزیکی
  • جواد حاجی علی زاده*، اصغر رشیدی ابراهیم حصاری صفحات 57-83

    این پژوهش در راستای تبیین نقش مدیریت شهری در ارتقاء میزان تاب آوری مکان(در مقیاس ناحیه ای) در برابر مخاطرات ناشی از تغییرات آب و هوایی انجام گرفته است. راهبرد حاکم بر پژوهش استقرایی بوده و نوع آن، توصیفی-تحلیلی است. متغیر ظرفیت عملکرد های نهادهای مربوط به مدیریت فضای جغرافیایی(شامل نهادهای ذی مدخل در مدیریت شهر و روستاهای پیرامون شهر بناب) به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شد. بر اساس دیدگاه نظری و چهارچوب هیوگو(2005-2015)، در«سیزده بعد» مورد بررسی قرار گرفت. کاهش مخاطرات ناشی از نوسانات اقلیمی به منظور افزایش میزان تاب آوری ناحیه ای نیز در «شش بعد» مورد سنجش و تحلیل قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش، کلیه خبرگان استانی و شهرستانی دخیل در مدیریت فضای ناحیه ای بناب(شهری-روستایی) بودند که به شیوه کل شماری مورد پرسش قرار گرفتند. از آزمون آماری k.s به منظور بررسی میزان برازش نمونه های آماری، و از آزمون تی تک نمونه ای(T-test) به منظور سنجش مطلوبیت اصول مرتبط با چهارچوب هیوگو استفاده شد. همچنین برای سنجش میزان تاثیرگذاری متغیر مستقل (و ابعاد مختلف آن) بر متغیر وابسته، از معادلات ساختاری، تحلیل عاملی و تحلیل مسیر استفاده گردید. یافته ها نشان داد که از بین معیارهای سیزده گانه مربوط به مدیریت شهری-روستایی جهت تاب آوری فضای ناحیه ای در بناب، «قابلیت دسترسی به اطلاعات مربوط به بلایا در تمامی سطوح برای ذینفعان»؛ «وجود سیستم های هشدار سریع در رابطه با کاهش خطرپذیری»؛ «برقرار نمودن برنامه های آمادگی در برابر بلایا و برنامه های احتیاطی در تمامی سطوح اداری» از نظر مدیران مرتبط با مدیریت فضاهای شهری-روستایی دارای بیشترین تاثیرگذاری در راستای مقابله با مخاطرات ناشی از تغییرات آب و هوایی منطقه و تاب آور نمودن منطقه دارد. خروجی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر در خصوص بررسی میزان اثرات مستقیم و غیرمستقیم «ابعاد مختلف مربوط به تغییرات آب وهوایی» بر «مدیریت تاب آوری شهری-منطقه ای» نشان داد که ارزش کمی شاخص های GFI و AGFI به ترتیب برابر 91/0 و 90/0 می باشد؛ لذا مدل ارایه شده، از برازش مناسبی برخوردار است. در نهایت، یافته ها نشان داد که مخاطرات ناشی از عوامل شش گانه ی اقلیمی، با ضریب تاثیر کل 76/0، بر مدیریت تاب آوری شهری-منطقه ای شهرستان بناب تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: مدیریت سرزمینی، تاب آوری، عوامل آب و هوایی، شهرستان بناب
  • فاطمه صفری، کریم حسین زاده دلیر*، محمدرضا پورمحمدی صفحات 85-108

    امروزه روش شناسی تهیه طرح های شهری در کشورهای توسعه یافته عمدتا مبتنی بر طرح های سیال شهری است. دشواری پیش بینی آینده ایجاب می کند برنامه ریزی شهری حالتی انعطاف پذیرداشته باشد در این راستا طرح سیال شهری در فرایند نظام برنامه ریزی شهری ایران مطرح گردیده است. در کلان شهر تبریز مانند کلان شهرهای دیگر ایران طرح ایستا (جامع) دیگر پاسخگوی نیازهای شهری نیست و طرح توسعه این کلان شهر باید به سمت پویایی و انعطاف پذیری گام بردارد. هدف این پژوهش امکان سنجی طرح سیال شهری در برنامه ریزی کلان شهر تبریز است. در این راستا فرض اصلی تحقیق بر این است که رویکرد سیال شهری در تهیه طرح توسعه کلان شهر تبریز از نظر قوانین شهرسازی، نظام و ساختار مدیریتی (متمرکز) و عوامل مالی امکان پذیر است. برای انجام پژوهش از روش تحلیلی و توصیفی استفاده شده است. در ابتدا از روش SWOT برای بررسی وضعیت فعلی توسعه کلان شهر تبریز و برای اطمینان از صحت موقعیت به دست آمده از روش سوات، از مدل SPACE استفاده شده است. در نهایت برای اولویت بندی استراتژیهای حاصل از این دو مدل از مدل QSPM استفاده شده است. بر اساس الویت بندی طرح سیال شهری مناسب ترین رویکرد توسعه کلان شهر تبریز است. در نهایت با مدلBSC (کارت امتیازی متوازن) به امکان سنجی طرح سیال در کلان شهر تبریز پرداخته شده که نتایج نشان می دهد که در شرایط فعلی کلان شهر تبریز زمینه ها و آمادگی کامل برای بکارگیری رویکرد سیال وجود ندارد و طبق میانگین چهار وجه کارت امتیازی متوازن فقط 39.86 درصد آمادگی بکارگیری این رویکرد وجود دارد. بزرگترین مانع در زمینه هدایت توسعه کلان شهر تبریز با رویکرد سیال فرایند داخلی سازمان است و وجه مالی با40درصد کارایی دومین مانع و وجه نوآوری و یادگیری با 44.44 درصد سومین مانع به کارگیری رویکرد سیال هستند و فقط وجه شهروندی با 75 درصد وضعیت مطلوبی در به کارگیری رویکرد سیال شهری دارد.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، طرح سیال شهری، ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی، تبریز
  • قادر احمدی*، محمدحسین پورحسن زاده، امیر سلیمان نژاد صفحات 109-134

    زلزله از جمله سوانح طبیعی است که بیشتر شهرهای جهان با آن مواجه هستند. این مسئله عموما با گسترده ترین دخالت های نسنجیده انسانی در محیط طبیعی از جمله ساخت و سازهای بی رویه در حریم گسل، فقدان و یا بی توجهی به ضوابط و استانداردهای ساخت و ساز تشدید می شود. در این میان افزایش تاب آوری شهرها در برابر بلایای طبیعی به ویژه زمین لرزه ها به میزان زیادی در کاهش این خسارات و همچنین زمان بهبودی جوامع موثر است. بر این اساس، پژوهش حاضر به دنبال ارزیابی و مقایسه تاب آوری شهرهای اردبیل، تبریز و ارومیه در چهار بعد اجتماعی، اقتصادی، نهادی-مدیریتی و کالبدی-محیطی است. روش تحقیق این پژوهش توصیفی - تحلیلی و ماهیت آن کاربردی می باشد. در این پژوهش، ابتدا چارچوب نظری تحقیق از طریق جمع آوری اطلاعات با استفاده از مطالعات اسنادی صورت پذیرفت. در ادامه به منظور بررسی میزان تاب آوری شهرهای مورد مطالعه با بررسی پژوهش های قبلی، معیارها و زیرمعیارهای تاب آوری تعیین گردید. سپس مقادیر هر یک از شاخص ها با بررسی های میدانی، طرح های مصوب و... در هر یک از نواحی مورد مطالعه بدست آمده است و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی نظیر میانه، میانگین، انحراف معیار، نمودارها و آمار استنباطی (آزمونOne sample T-test) در نرم افزار Spss استفاده شده است. نتایج نشان می دهد شهرهای اردبیل و تبریز به ترتیب با میانگین امتیاز 15/3 و 33/3 (بالاتر از حد متوسط 3) در وضعیت مطلوبی از نظر تاب آوری قرار دارند. اما شهر ارومیه با میانگین تاب آوری 71/2 (پایین تر از حد متوسط 3) در وضعیت نامناسبی در مقابل بحران ها قرار دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سوانح طبیعی، اردبیل، تبریز، ارومیه، تاب آوری اجتماعات شهری
  • مریم ایلانلو*، عبدالرضا دانش صفحات 135-154

    در سال های اخیر، اراضی بسیاری از شهرهای ایران مخصوصا اراضی حاشیه ای شهرها تحت تاثیر روند شهرنشینی و نیاز شهروندان به مسکن جدید، تغییر کاربری داده و به اراضی ساخته شده تبدیل شده اند. با توجه به اینکه در طی سال های اخیر شهر ماهشهر با پدیده مهاجرت مواجه بوده، تغییر و تحولات قابل توجهی را در کاربری اراضی شهری این شهر شاهد هستیم. تحقیق حاضر در پی ارزیابی تغییرات اراضی شهر ماهشهر در طی سال های 1335- 1395 می باشد. از این رو برای پی بردن به نوع و میزان تغییرات رخ داده در منطقه مورد مطالعه تصاویر سنجنده لندست TM, ETM, OLI / TIRS و همچنین تحولات جمعیتی این شهر بین سال های 1335 تا 1395 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. پس از عملیات بارزسازی، برای کشف و ارزیابی تغییرات از روش های فازی مبتنی بر شدت انطباق(Fuzzy Artmap < strong>) استفاده شده است. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که، در طی سال های 1355 تا 1365 که بیشترین مهاجر پذیری را شهر داشته، مساحت فضای سبز و مساحت مراتع تغییرات چندانی نداشته است؛ اما مطابق با رشد فضای شهری در طی سال های 1365 تا 1375 مساحت فضای سبز و مراتع به شدت کاهش یافته است. بنابراین با رشد جمعیت با تاخیر زمانی فضای سبز و مراتع کاهش یافته است. البته از سال های 1375 تا 1395 با وجود رشد جمعیت و رشد شهر، فضای سبز نیز افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: تعییر کاربری اراضی، فازی آرتمپ، تصاویر ماهواره ای، ماهشهر
  • محمد مهرافزون*، زنگانه احمد، علی شماعی، طاهر پری زادی، تاج الدین کرمی صفحات 155-180

    امروزه توسعه میان افزا برای شهرهایی که با محدودیت توسعه افقی و تنگناهای طبیعی مواجه می باشند رویکردی مناسب شناخته شده است.این نوع پدیده توسعه درونی از یک سو به مسئله تامین مسکن شهری مربوط می شود و از سوی دیگربه ضرورت حفظ زمین های محدوده ی شهر و حوزه های پیرامون آن باز می گردد.بسیاری از اراضی شهری یا فاقد کاربری هستند و یا دارای کاربری های فراشهری(زندان ها و پادگان ها و غیره) می باشند و یا اینکه متناسب با ارزش زمین و تاسیسات و تجهیزات موجود،تراکم ساختمانی-جمعیتی اعمال نشده است.همین امر باعث شده که شهرهای در فضاهای پیرامون خود به گونه ای ناموزون وافراطی گسترش یابند.این در حالی است که می توان با محدود کردن گسترش حاشیه ای و اعمال سیاست های تشویقی متراکم سازی علاوه بر استفاده بهینه و حداکثری از ظرفیت های درون شهر،مانع تخریب محیط زیست و نابودی اراضی کشاورزی وزراعی حاشیه شهرها شد و با هدایت توسعه کالبدی میان افزا گامی در جهت توسعه پایدار شهری برداشت.براساس آمارهای موجود،67هزار هکتار بافت فرسوده شهرهای کشور شناسایی شده است که از این میزان؛258 هکتار آن در شهربروجرد قرار دارد و عدم توجه به توسعه میان افزا شهرهای کشور و به طور اخص شهر بروجرد می باشد.برهمین اساس هدف مقاله در راستای ظرفیت سنجی فضایی توسعه میان افزا دراراضی رها شده وبلااستفاده شهر بروجرد است و روش پژوهش به صورت توصیفی،تحلیلی وییمایشی می باشد. بنابراین با آگاهی از میزان اراضی خالی و ساخته نشده درون شهر بروجرد و برآورد میزان اراضی قابل دریافت،ضرورت استفاده بهینه از فضاهای خالی و کم بهره برداری شده و فضاهای رها شده جهت تامین مسکن با رویکرد توسعه میان افزا شهرقابل درک است و ارجح بر توسعه پراکنده شهر در اراضی پر شیب و ناهموار با هزینه های آماده سازی بسیار بالا می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه میان افزا، پراکنده رویی، فضا، محلات منتخب، شهر بروجرد
  • اسماعیل قادری، سید سپهر اعرابی* صفحات 181-228

    رقابت پذیری بالای مقاصد در بازار گردشگری بین المللی یکی از اصلی ترین عوامل موفقیت در صنعت گردشگری به ویژه گردشگری شهری و بهره مندی از مزایای آن است. بر این اساس، پژوهش حاضر با بهره گیری از مدل یکپارچه دوآیر در پی آن است تا به ارزیابی تعیین کننده های اصلی رقابت پذیری گردشگری شهری ایران مبادرت ورزد. در این پژوهش پیمایش-مبنا پس از انتخاب نماگرها و دسته بندی آن ها در شش گروه با حجم نمونه 129 نفر، پرسشگری و پیمایشی آنلاین و با روش نمونه گیری غیرتصادفی-در دسترس انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان بخش های خصوصی، دولتی گردشگری و اساتید و دانشجویان رشته گردشگری شده است. با شناسایی تعیین کننده های رقابت پذیری گردشگری، رقابت پذیری گردشگری شهری ایران نیز با استفاده از چهار شاخص اصلی OECD مورد تحلیل قرار گرفته است. برای آزمون پایایی پرسش نامه از آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که از شش تعیین کننده اصلی رقابت پذیری گردشگری شهری، منابع ارثی (با میانگین کل 17/4) و شرایط موقعیتی (با میانگین کل 55/3) می توانند به عنوان تعیین کننده های رقابت پذیری گردشگری شهری ایران در نظر گرفته شوند. علاوه بر این از نظر این شاخص ها، رقابت پذیری گردشگری شهری ایران در وضعیت نسبتا نامناسبی قرار گرفته است. همچنین تحلیل رابطه بین رقابت پذیری گردشگری شهری و شش تعیین کننده نشان داد که منابع ارثی و منابع ایجاد شده نسبت به سایر تعیین کننده ها با شدت بالاتر و به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر رقابت پذیری گردشگری شهری اثرگذارند بر این اساس، حفظ و ارتقای کیفیت محیط زیست کشور، تنوع بخشی و توسعه فعالیت های تفریحی، برگزاری جشنواره ها و نمایشگاه ها، گسترش کمی و کیفی راهنماها و اطلاعات گردشگری و همچنین بازاریابی و تبلیغات گسترده، از پیشنهادهای اصلی این پژوهش به شمار می رود.

    کلیدواژگان: ایران، رقابت پذیری، گردشگری شهری، مدل یکپارچه دوآیر
  • محمد محمدنژاد، عباس ملک حسینی* صفحات 203-228

    برخی شهرها با شکل گیری کنار رودخانه ها با توجه به موقعیت جغرافیایی و طبیعی، انسانی خود دارای نقش های متفاوتی هستند. در بعضی شهرها مانند اهواز، از زمان قدیم با احداث آب بند در مسیر رود کارون، انتقال آب جهت مصارف کشاورزی، شرب، آسیاب و حمل و نقل کالاهای تجاری شهروندان رایج بوده است. عقب ماندگی شهر اهواز به دلایل مختلف، از جمله آثار جنگ، عدم تناسب تخصص مدیران شهری با مسولیت های محوله، عدم برخورداری شهروندان از تفریح کافی، ورود ریزگردهای محلی از جنوب شرق اهواز به داخل شهر و ساخت و سازهای ناهماهنگ با فضای کالبدی شهر باعث افزایش دوره گرما و جزایر گرمایی و مشکلات در زندگی شهروندان شده است. هدف از نگارش این مقاله، مطالعه وضع موجود و امکان سنجی پتانسیل ها و توانمندی های مکانی و اقتصادی و تفریحی و خدماتی متناسب با جمعیت همجوار با رود کارون در محدوده شهر اهواز بوده و از جمله اهداف این تحقیق ارایه پیشنهادهایی جهت ایجاد زیرساختهای مکانی برای گذران اوقات فراغت، برگزاری ورزشها و جشنواره های آبی و جذب گردشگر آبی وکمک به اشتغالزایی و افزایش ثروت و فعالیتهای اقتصادی شهر است. روش این تحقیق تحلیلی و توصیفی و جمع آوری اطلاعات به صورت میدانی (مشاهده، مصاحبه، پرسشنامه) و استفاده از اسناد(نقشه، آمارنامه، کتاب، مقاله، گزارش) و روش نمونه گیری از نوع تصادفی، در محدوده پنج منطقه شهرداری در همجواری کارون و دو محیط آموزشی و دانشگاهی بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که با نبود طرح آمایش برای محدوده کارون در شهر اهواز از پتانسیل فضاها و مکانها و امکانات پیرامون رودخانه به خوبی استفاده نشده است.

    کلیدواژگان: شهر اهواز، امکان سنجی، رود کارون، مکان های ورزش های آبی، جشنواره آبی، اوقات فراغت
|
  • Yaghoub Zarei *, Alireza Estelaji Pages 1-22
    This study was conducted with the aim of explaining whether the different parts of Bushehr have access to basic public services and it was conducted in 9 districts of the city. This study benefited from a descriptive-analytic method in which the sources for library documents were analyzed and evaluated based on 19 indicators. Data analysis was performed using the techniques of Focus Level Assessment, Distribution Rate, VIKOR and Principal component analysis. The obtained results showed that basic public services in the city of Bushehr was not related to the areas of distribution and the heterogeneous spatial distribution services in the area had only led to gap space. The results also showed that districts 9 and 2, 3 of Bushehr, in terms of accessing to services and enjoying urban development benefited from a better position than other districts and the district 1 was identified as disadvantaged area because of failure in the spatial distribution of public services which must have been considered as the first priority in urban development and services.
    Keywords: spatial distribution, public services, VIKOR, Bushehr
  • Sohila Rezaiee Adaryani *, Hassan Ahmadi Pages 23-44
    Housing today is considered as one of the most basic human needs after food and clothing, and due to its economic nature, it is one of the main categories of urban and rural communities. With the increasing population growth and the development of urban life, the need for housing has also increased and the need for planning in this area is more prominent. One of the most effective tools for measuring the status, decision making and planning of housing is quantitative and qualitative indicators of housing. In this research, using these indices, we investigate the housing situation in Isfahan province and compare these cities with each other. The required data have been derived from the results of the general census of population and housing in Isfahan province in 2011 and the information obtained from the statistics center site. Eventually, by using TOPSIS technique, cities have been ranked in terms of level of development in the housing sector and the results have been analyzed using GIS software. Based on the results of the study, "Esfahan" ranked first as the most developed city and city of "Fereydoun Shahr" as the most deprived city and the other cities are located in a spectrum between them, then using the SWOT technique the internal factors were identified and some approaches for using the opportunities and overcoming the weaknesses were proposed.
    Keywords: TOPSIS technique, housing indices, Isfahan Province
  • Reyhaneh Maddahi, Seyed Ali Almodaresi *, Ali Akbar Jamali, Rasoul Mahdavi Najafabadi Pages 45-56
    Rapid urbanization has put heavy pressure on the land and it is surrounding resources, reducing vegetation, reducing open space and serious social and environmental problems. An important step in managing and planning urban development, as well as assessing its cumulative effects, is to study and simulate the physical development of the city. One of the processes in which a city changes can be investigated for a multi- year period and therefore predicting the directions of urban development for appropriate planning is urban development modeling, so urban designers and planners have spatial information and when they are related to urban growth patterns, they need to do the modeling. The aim of the present study is to model the urban development of Bandar Abbas city using the LCM model in the 21st year series ( 1994, 2002, 2009, 2015) using the  Landsat satellite images. In the first step, after classification of images by supervised method, mostly we compared the maps with the accuracy of the KAPPA coefficient of 0.9550, and then using the land- change model to predict the map of 2021 and using the Logistic regression model and the CA-Markov chain, the development of the city in 2021 was anticipated exactly. After calculating the matrix, the probability of transfer of changes to predict land use in 2009, 2015, and 2021 was calculated using Logistic regression, which compared to land use in the years 2009 and 2015, the accuracy of the Kappa coefficient was 75.3% for 2009 and 86.9%. Also for the year 2015 we achieved relatively good results.
    Keywords: urban modeling, Logistic regression, Bandar Abbas, LCM, Detection of changes
  • Javad Hajializadeh *, Asgar Rashidi Ebrahimhesari Pages 57-83

    We witness cities high risk taking in recent years as a result of climate changes. Climate changes result in higher temperatures, rising sea levels, severe storms and increased droughts. However, reduced risk and vulnerability were ignored.  The research method is survey and its logic is inductive and its most important advantage is interoperability of the obtained results. The SPSS and Lisrel Software are used for data analysis and statistical tests and Arc GIS software were used in order to display spatial maps. In this study, spatial management institutions variable including institutions and stakeholders of Bonab city and surrounding villages management was considered as dependent and endogenous variable was measured and analyzed in thirteen dimensions based on Hyogo vision and Framework. The reduced risks of climate fluctuations were measured and analyzed in six dimensions in order to increase the region's resiliency as exogenous variable. Output calculations based on single-sample t-test (T) indicated that urban- regional management principles were unfavorable in the study area and generally in spatial management dimension. The casual network that is determined by structural equations is 2.32 based on X2 / DF value and since the obtained value is smaller than 3, it shows that the model fitness is appropriate. The root mean square error of approximation (RMSEA) must be less than 0.08 that is equal to 0.063 in the proposed model. GFI (goodness of fit index) and (adjusted goodness of fit index) AGFI indices are equal to 0.91 and 0.90 respectively that must be greater than 0.80. The results of five indices are presented including increased comparative fit, relative fitness, Bentle Bonett normative fit, and Tucker-Lewis fit and comparative fit index based on data goodness of fit and structural model.

    Keywords: urban- regional management, resiliency, Climatic factors, Bonab
  • Fatemeh Safari, Karim Hosseinzade Dalir *, Mohammad Reza Pour Mohammadi Pages 85-108

    Nowadays, the methodology of urban plans preparation in developed countries is often based on urban fluid plans. In Tabriz metropolis like other cities of Iran, the static plan (general), no longer can satisfy the urban demands and the developmental  plan of this metropolis has to step towards dynamics and flexibility The present research aims to evaluate the feasibility of urban fluid plan in Tabriz planning. In this course, the main assumption of the research is based on the urban fluid approach in preparation of Tabriz development plan in terms of the feasibility of urbanism rules, management system (concentrated) and financial factors. At first, the SWOT method has been utilized to review the current situation of development in Tabriz and in order to assure the accuracy of the obtained situation, the SWOT method from SPACE model has been used.  Finally, in order to prioritize the strategies of such two models, the QSPM model was used. It was found that the urban fluid plan is the most suitable plan for Tabriz. Finally, through BSC model (Balanced Score Cart), the feasibility of fluid plan in Tabriz metropolis was evaluated which its results show that in the current situations of Tabriz, there are no fields of general provision to utilize the fluid approach, and based on average of four balanced score cart, only there is 39.86 percent provision for the utilization of the given approach. The major obstacle in the development of Tabriz with fluid approach was the inner procedure of the organization, and financial dimension with 40 percent efficiency as the second obstacle and innovation and learning dimension with 44.44 percent is the third obstacle of fluid approach and only, citizenship dimension with 75 percent has the optimum situation in utilization of  urban fluid approach.

    Keywords: feasibility, urban fluid plan, planning matrix, quantitative strategy
  • Ghader Ahmadi *, Mohammad Hosein Pour Hasan Zadeh, Amir Soleimannezhad Pages 109-134

    The earthquake is one of the natural disasters with which the majority of cities in all countries encountered. This issue has been generally reinforced by the widest unconsidered human intervention in natural environment like unconventional constructions in the earthquake fault range, lack or neglecting of criteria and constructions standards. Increasing the resilience of cities to natural disasters specifically earthquake is greatly effective in reducing damages and also is effective for recovery periods of communities. Accordingly, the present study seeks to evaluate and compare the resilience of Ardebil, Tabriz, and Urmia cities in four social, economic, institutional and physical-environmental dimensions. The research method is descriptive - analytic and its nature is an applied one. In this research, the theoretical framework of the research was initially carried out through the collection of information and the use of documentary studies. In order to investigate the resilience of the understudied cities, resilience criteria and sub-criteria were determined by examining the previous studies. Then the values of each of the indicators were obtained by field studies and approved projects in each of the understudied areas and the obtained data were analyzed using SPSS software. The results showed that the cities of Ardebil and Tabriz were in a favorable situation with an average score of 3.35 and 3.33 respectively (higher than the average of 3), but the city of Urmia with an average of 2.71 (below the average of 3) was in an unsatisfactory situation in case of crises.

    Keywords: resilience, natural disasters, Ardebil, Tabriz, Urmia, resilient societies, Vulnerability
  • Maryam Ilanloo *, Abdolreza Danesh Pages 135-154

    Over the past few years, lands of many cities in Iran, especially marginal lands, have been repurposed due to the urbanization trend and need of citizens for new housing, turning this city parts into lands for construction. Given the facing of Mahshahr city with the phenomenon of immigration in the past years, significant changes have been observed in urban land use of this area. The research aimed to evaluate land changes in Mahshahr city during 1966-2011. To learn about the type and amount of changes, the Landsat images of TM, ETM, OLI/TIRS and the demographic changes of this city in the period of 1956-2011 were assessed. After image enhancement, fuzzy methods based on compliance intensity (Fuzzy Artmap) and comparison after classification (Crosstab) were used to detect and evaluate the changes. According to the results of the study, no significant changes have been observed in the area of green spaces and pastures of Mahshahr during 1976-1986; when the most immigrations to this city occurred. However, given the growth of urban space during 1986-1996, the area of green spaces and pastures significantly decreased. Therefore, the green spaces and pastures of this city reduced due to population growth with a delay. Nevertheless, there has been an increase in the green space area of the city during 1996-2006 despite the population and urban area growth.

    Keywords: repurpose of lands, fuzzy Art Map, satellites images, Mahshahr
  • Mohammad Mehrafzon *, Ahmad Zanganeh, Taher Parizadi, Tajeddin Karami Pages 155-180

    Nowadays, infill-development is considered as an appropriate approach in cities facing horizontal expansion limitation as well as natural restrictions. On the one hand, this inner development is related to providing urban housing and the necessity of preserving city proper lands and its surrounding area. Many urban lands are either non-utilized or have extra-urban land use (as prison, barracks, etc.). For some lands, building-residential density has not been implemented considering land value and existing installations and equipment. This has caused cities to expand in their suburbs in a discordant and indiscriminate manner. By restricting marginal expansion and implementing persuasive densification policies, the destruction of environment and farming lands in suburbs could be prevented; besides, the use of intra-city capacities will be optimized and maximized. Consequently, by leading infill physical expansion, steps could be taken to urban sustainable development. Based on available statistics, 67 thousand hectares of urban worn-out texture has been identified of which 258 hectares lie in Borojerd. Ignoring the infill development in cities of Iran is especially obvious in Borojerd. This study aims to assess the spatial capacity for infill development in abandoned and unused land in Borojerd. This is a descriptive- analytic survey. As the result of the study showed, by considering empty, unconstructed land inside Borojerd and by estimating receivable lands, the necessity of optimized use of empty, less utilized spaces as well as abandoned lands to provide houses and expand cities through in-fill development can be understood and preferred to sporadic urban expansion in uneven, gradient land with high preparation costs.

    Keywords: infill development, dispersed, Space, selected neighborhoods, Boroujerd
  • Esmaeil Ghaderi, Seyed Sepehr Aarabi * Pages 181-228

    High competitiveness of the destinations is one of the key factors of success and benefiting from tourism in the international tourism market. Accordingly, this study seeks to identify the determinants of tourism competitiveness in Iran using Dwyer’s integrated model. After selecting the indicators and categorizing them into six groups, a questionnaire was developed and 129 questionnaires were completed through a web survey. The study population included all employees of the public and private tourism sector as well as professors and students of tourism field were selected. In addition to identifying the determinants of competitiveness of urban tourism, competitiveness of urban tourism was analyzed using OECD indicators.  In order to test the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha was used. The results revealed that among the six key determinants of competitiveness of urban tourism, only endowed resources (with a total average of 4.17) and situational condition (with a total average 3.55) had relatively favorable conditions. The analysis of the relationship between tourism and six determinants of competitiveness revealed that endowed and created resources have had greater, direct and indirect effect on the competitiveness of urban tourism. Accordingly, protection and enhancement of the environment, the diversification and development of recreational activities, festivals and exhibitions, quantitative and qualitative improvement of tourism guides and information as well as marketing and advertising are suggested as the main recommendations of the study.

    Keywords: Iran, Competitiveness, Urban Tourism, Dwyer’s integrated Model
  • Mohammad Mohammadnzhad, Abbas Malekhoseini * Pages 203-228

    Some cities have different roles due to their geographical and natural location and trough the formation of rivers. In some cities, such as Ahvaz, since ancient times, with the construction of a dam on the Karun River, the transfer of water for agricultural purposes, drinking, mills and transportation of commercial goods of citizens have been common. The purpose this research is to study the current situation and feasibility study of the potentials and capabilities of spatial, economic, recreational and services appropriate to the population adjacent to Karoon river in Ahvaz. The method of this research is analytical and descriptive and the necessary data were collected through observation, interview, questionnaire and also using documents such as map, statistics, book, article, report.  The random sampling method was applied in five municipal districts adjacent to Karoon and two environments, namely, educational and academic ones, were selected to achieve the results of the study. The results of the study showed that in spite of the lack of preparation near Karoon river, the existing potentials and capabilities of the city have not been appropriately tapped.

    Keywords: Ahvaz, Feasibility Study, Karoon River, water sports places, water festival