فهرست مطالب

کیمیای هنر - پیاپی 33 (زمستان 1398)

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 33 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیررضا استخریان حقیقی، ستاره احسنت* صفحات 7-20

    شاهنامه نگاری مکتب نگارگری شیراز، در قالب متنی برخوردار از زنجیره زبان تصویری ، همواره ترکیبی است از روابط همنشینی و جانشینی نشانه ها. روابط همنشینی، شیوه های متفاوت پیوند عناصر درون یک متن و روابط جانشینی نیز دال هایی که نشانگر محتوای متن می باشند را نمایش داده و به روابط درون متنی و بینامتنی توجه دارند. تقابل حاصل، در نهایت به بافت ساختاری نگاره ها شکل داده و نشانه ها در آن معنا می یابند. این پژوهش با هدف تحلیل ساختارگرایانه انواع این روابط و دگرگونی های وابسته، تلاش دارد بر تقویت جنبه های ادراک و یادآوری روایت نگاره ها بیفزاید. رهیافت حاصل از روش توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای نشان می دهد که عناصر همنشینی، در نگاره ها از بعد زمانی و مکانی برخوردارند؛ در حالی که، امکان قرارگیری هم زمان عناصر جانشین در کنار یکدیگر فراهم نیست. همچنین دگرگونی روابط محورها، بر جنبه های جابه جایی و جایگزینی عناصر در محور جانشینی و کاهش و افزایش آنها در محور همنشینی استوار است.

    کلیدواژگان: مکتب شیراز، نگارگری، همنشینی، جانشینی، نقش رسانه ای
  • مونا امامی*، بهنام کامرانی صفحات 21-39

    هنر معاصر ایران متاثر از بافتار و اتفاقات اجتماعی، و مسایل جامعه شناسانه رویکردی انتقادی دارد. یکی از قالب هایی که هنر معاصر برای بازنمایی پیکره و آلام آن به کار می گیرد، گروتسک است. گروتسک مفهومی زمان مند است و در هنر معاصر تعاریف تازه ای به خود گرفته است و از سویی با چارچوب های بازنمایی معمول مغایرت دارد. پرسش این است که چرا بدن در این آثار تبدیل به رسانه ای برای باز نمود درد و رنج و تنش می شود؟ برای پاسخ به این پرسش، پژوهش حاضر با بهره گیری از نظریات باختین درباره گروتسک و به دلیل نزدیکی آن ها با ویژگی های حاضر در نقاشی معاصر ایران، به تحلیل نمونه های مطالعاتی می پردازد. در این آثار، انسجام و تمامیت بدن از میان رفته و آشنایی زدایی از آن کوششی برای ایجاد شوک در تصویر است. تکه تکه شدن، از ریخت افتادن، تخریب و دگردیسی از ویژگی های وضعیت تازه بدن است. محتوای این پژوهش کیفی، گردآوری داده ها از طریق مطالعه میدانی و منابع کتابخانه ای و به شیوه توصیفی-تحلیلی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: باختین، بدن گروتسک، نقاشی معاصر ایران، تخریب، دگردیسی
  • پژمان رادمهر* صفحات 41-61

    ایقاع که یکی از مولفه ‏های هنرهای شنیداری اسلامی است، بخشی از تالیفات عالمان مسلمان را به خود اختصاص داده است. این پژوهش، با رویکردی میان‏ رشته‏ای، در صدد شناسایی نظام تفکر عالمان مسلمان ایرانی سده هفتم هجری تا دوره معاصر در نگریستن به ایقاع بوده و بر بستر روش‏ شناسی کیفی، مبتنی بر پارادایم تفسیرگرا و با روش تحلیل محتوای کیفی انجام شده است. جامعه تحقیق، آن دسته از آثار علمی عالمان مذکور بوده که به مباحث علم ایقاع پرداخته ‏است و گروه نمونه، از میان این جامعه، با رهیافت نمونه‏ گیری مورد مشهور- که یکی از اقسام نمونه‏ گیری هدفمند است- انتخاب شده است. مفاهیم اولیه ای که طی کدگذاری باز استخراج شدند، با متمرکز شدن، منتج به سه مقوله عمده شدند: 1- نگرش کیفی به زمان ایقاعات؛ 2- نگرش رمزاندیشانه به نقرات، ارکان، ادوار، ازمنه و اوزان ایقاعی؛ 3- نگرش قایل به همانندی اصول هنر سنتی و هنر الهی به ایقاعات دوری و غیردوری. حاصل همگرایی این سه مقوله، مقوله هسته این پژوهش تفسیرگرایانه بود: «نگرش حکمی به ایقاع». نتیجه‏ای که از این پژوهش به دست آمد، این است که: نظام فکری عالمان مسلمان ایرانی سده هفتم هجری تا دوره معاصر در نگرش به ایقاع (به‏ همراه مفاهیم وابسته به آن)، بر پایه «حکمت» است که آن نیز به نوبه خود، در سایه «دین» و «سنت» تحقق می ‏یابد.

    کلیدواژگان: ایقاع، وزن ایقاعی، حکمت، نگرش کیفی به زمان، رمز، ریاضیات قدسی، هنر سنتی
  • محمدامین شریفیان، نیر طهوری*، ایرج اعتصام، حسین ذبیحی صفحات 63-80

    پدیدارشناسی ازمهم ترین نحله های فلسفی قرن بیستم، در دهه های پایانی این قرن به عنوان رویکردی موثر بر شناخت بهتر در نظریه پردازی معماری به کار گرفته شد. مطالعه حاضر با پرسش از مفاهیم کلیدی به بررسی دیدگاه های یوهانی پالاسما و استیون هال می پردازد، با این هدف که در تبیین روشن تر شیوه پدیدارشناسی معماری، وجوه اشتراک و افتراق دیدگاه های آن ها را هم نشان دهد. نتایج مطالعه آشکار می کند که با تاثیرپذیری از موریس مرلوپونتی، ادراک چندحسی و بدن مند معماری مفهوم کلیدی مشترک میان نظریات این دو معمار است. نقد بینایی محوری، تمرکز بر لامسه و بساوایی، خاطره و تخیل، سکوت و آهستگی در نظریات پالاسما، هم راستا با مفاهیم نور، رنگ، پارالاکس و دیرند زمان در نظریات هال است. از سوی دیگر، اگرچه فرم از درون مایه های نظریات استیون هال است، یوهانی پالاسما با طرح مفهوم اتمسفر، بر عدم اولویت فرم در معماری تاکید می کند. پژوهش حاضر، به شیوه کیفی به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، پدیدارشناسی معماری، ادراک چندحسی، یوهانی پالاسما، استیون هال
  • صبا غروری* صفحات 81-91

    چنانکه مشهور است «زیبایی شناسی» نخستین بار توسط الکساندر گوتلیب باومگارتن (621714) معرفی شد. متنی که نخستین بار باومگارتن در آن از زیبا یی شناسی یا «استتیک» نام می برد، با عنوان تاملات فلسفی درباره موضوعات مرتبط با ماهیت شعر (1735) از جهات مختلف وامدار جریان هایی است که در نگاه اول ممکن است با یکدیگر نامرتبط به نظر آیند، اما در ساختار واحدی درهم آمیخته اند و فهم هرکدام از آن ها به فهم مقصود باومگارتن کمک می کند. مثلا  از حیث محتوا، این متن قرن هجدهمی آکنده از ارجاعات به هوراس (شاعر رومی سده یکم پیش از میلاد) در باب سرودن شعر، و به طور خاص بسیار وامدار رساله هنر شاعری او است، در حالی که این محتوا در قالب اصطلاحاتی با منشاء دکارتی ریخته شده که از خلال فلسفه لایب نیتس دگرگون شده و به دستگاه فکری باومگارتن راه یافته اند . روشی که باومگارتن در این متن پیش گرفته مستقیما متاثر از مکتب کریستیان ولف، به شکل گزاره های منطقی مبتنی بر تعاریف اولیه است که هر کدام به شکل مقدمه ای بر گزاره های بعدی درمی آیند. علاوه بر همه این ها، اصطلاح «استتیک»  پیشینه ای نسبتا طولانی در متون مذهبی قرون قبل از باومگارتن، و معاصر با خود او در متون متعلق به جنبش«پیتیسم» (شاخه ای از پروتستانتیسم) دارد که آن را به این واسطه واجد دلالت های اخلاقی نیز می کند. تلاش و هدف و مسئله نوشته حاضر نمایاندن این شبکه درهم پیچیده در تصویری واحد است. چه عواملی باومگارتن را به معرفی زیبایی شناسی راهبر شدند؟ برای یافتن پاسخ، هرکدام از موارد پیش گفته از حیث ارتباطشان با متن باومگارتن مورد بررسی قرار می گیرند، تا با ورود به محتوای این رساله، تصویری از زیبایی شناسی در خاستگاه آن نزد خواننده ترسیم شود.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، استتیک، باومگارتن، پیتیسم، لایب نیتس
  • امین مجلسی، نادیا معقولی * صفحات 93-112

    شاهنامه فردوسی یکی از بزرگترین سروده های حماسی جهان است. ارزش های برجسته این منظومه، از دید نگارگران دوره های مختلف پنهان نمانده و به ترسیم نگاره های بسیاری از داستان های شاهنامه  پرداخته اند. رزم رستم و سهراب یکی از جذاب ترین مضامین برای این نگارگران  بوده است. به دلیل وجود لایه های مختلف معنایی در شاهنامه، شاهنامه نگاری نیز مواد خام بسیار ارزشمندی برای شناسایی نشانه ها و رمزگان در اختیار می گذارد. در واقع علم نشانه شناسی قابلیت شناسایی و بازقرایت مجدد این نگاره ها را جهت درک بیشتر این اثر برجسته بدست می دهد. با توجه به اهمیت شخصیت پردازی در داستان رستم و سهراب و طراحی شمایل متناسب با شخصیت و کاراکترهای برجسته در نگارگری، این تحقیق تلاش دارد تا مهم ترین شخصیت  شاهنامه، یعنی رستم را در نگاره های دوره های مختلف مورد تحلیل نشانه شناسانه قرار دهد. از آن جهت که  در روش  نشانه شناسی پیرس، نشانه با جنبه ای سه سویه، در نظر گرفته شده و به نقش تفسیرگر و برداشت او  « تفسیر» اهمیت داده شده، تعداد 15 نگاره از این بخش شاهنامه انتخاب شده و از دیدگاه این اندیشمند مورد تحلیل قرار گرفته شده است. این تحقیق به لحاظ هدف بنیادی از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی است و  جهت گردآوری داده ها از روش میدانی و اسنادی استفاده شده است. در پایان پژوهش چنین به نظر می رسد که ارتباط با موضوع داستان و به تصویر کشیدن کاراکترها توسط نگارگران، از مسیرهای شنیدن داستان و دریافت پیام های زبانی گفتاری، خواندن متن داستان از طریق پیام های زبانی- متنی و دیدن تصاویر از پیش موجود، شکل می گیرد و در نهایت با دخالت اندیشه و خلاقیت های فردی و به کارگیری عناصر بصری (اعم از متن و تصویر) در قالب نگاره ها، انتقال به مخاطب امکان پذیر می شود. در مجموع، نگارگران برای معرفی و شناساندن رستم به مخاطب، از نشانه های با رابطه قراردادی در وجه نمادین و علت و معلولی در وجه نمایه ای، بیشتر بهره برده اند.

    کلیدواژگان: وجه شمایلی، رستم، نگارگری، شاهنامه نگاری، پیرس، نشانه شناسی
|
  • AmirReza Estakhrian Haghighi, Setareh Ahsant* Pages 7-20

    When treated like texts with their own visual language, illustrations from the Shiraz School of miniature are a mixture of the syntagmatic and paradigmatic relations of signs. Syntagmatic relations reveal the different ways the elements of a text are connected, while paradigmatic relations identify the sets of signifiers that signify the content of the text, dealing with intratextual and intertextual relations respectively. The resulting correspondence eventually shapes the structure of the illustrations, which in turn gives meaning to the signs therein. Aiming to analyze the types of those relations and their transformations, this research tries to enhance how the narrative of these illustrations, as visual media, is perceived and recalled. Reviewing the existing literature, this descriptive/analytical research concludes that Shiraz School miniatures featured different types of syntagmatic and paradigmatic relations and transformations.

    Keywords: Shiraz School, miniature, syntagmatic, paradigmatic, communication role
  • Mona Emami*, Behnam Kamrani Pages 21-39

    Contemporary Iranian art, being affected by social context and events, and also sociological issues, has a critical approach. One of the formats that contemporary art uses to represent body and its pain is grotesque. Grotesque is a concept diversified over time which includes new definitions in contemporary art and contrasts with common principles of representation. The question is that why the body in these works of art turns into a medium to represent pain, suffering and tension? To answer the question, this research analyses contemporary figurative paintings by taking advantage of  Mikhail Bakhtin’s views in this field. In these works of art, the coherence and integrity of the body is lost and their defamiliarization of the body is an attempt to make shock in the image. Fragmentation, deformation, demolition and metamorphosis are the most important features of the new state of this body. This study is qualitative, done in a descriptive-analytic method and the data collection is done via field study and library sources.

    Keywords: Bakhtin, grotesque body, contemporary Iranian painting, demolition, metamorphosis
  • Pezhman Radmehr* Pages 41-61

    Iqa’, one of the components of Islamic auditory arts, is a part of the writings of Muslim scholars. This study, with a cross-disciplinary approach, seeks to identify the thinking system of Iranian Muslim scholars from the seventh century AH to the contemporary period in looking at iqa’; it is based on a qualitative methodology with an interpretive paradigm and qualitative content analysis. The research population is those scientific works of the mentioned scholars which deal with the topic of iqa’ science and the sample group has been selected from this population with the reputational case sampling approach - which is one of the types of purposive sampling. The primary concepts that were extracted during open coding, when concentrated, resulted in three main categories: 1- Qualitative attitude to the time of the iqa’at; 2- symbolistic attitude towards iqa’i strokes, feet, cycles, times and meters; 3- attitude of believing in the similarity of the principles of traditional art and divine art, to cyclic and non-cyclic iqa’at. The convergence of these three categories resulted in the core category of this interpretive study: “wisdom attitude to iqa’”. The conclusion obtained from this research is that the intellectual system of Iranian Muslim scholars from the seventh century AH to the contemporary period, in their attitude towards Iqa’ (along with its related concepts), is based on “wisdom” which is realized in turn, in the shadow of “religion” and “tradition”.

    Keywords: iqa’, iqa’ meter, wisdom, qualitative attitude to time, symbol, sacred mathematics, traditional art
  • MohammadAmin Sharifian, Nayer Tahoori*, Iraj Etessam, Hossein Zabihi Pages 63-80

    Phenomenology as one of the philosophical fields of the twentieth century, was used in the last decades of this century as an effective approach to better understanding in architectural theorizing. The present study examines the viewpoints of Juhani Pallasmaa and Steven Holl through their key concepts, with the aim of showing the commonalities and differences of their views and explaining more clearly the method of architectural phenomenology. The results of the study reveal that under the influence of Maurice Merleau-Ponty, the multi-sensory and embodied perception of architecture is a key common concept to the theories of this two architects. The critique of retinal architecture, the focus on touch and tactility, memory and imagination, silence and slowness in Pallasmaa’s theories, are in line with the concepts of light, colors, parallax, and duration in Holl’s theories. On the other hand, although form is one of the themes of Steven Holl’s theories, Juhani Pallasmaa emphasizes the non-priority of form in architecture by proposing the concept of atmosphere. The present research has been done qualitatively by descriptive-analytical method.

    Keywords: Phenomenology, phenomenology of architecture, Multisensory perception, JuhaniPallasmaa, Steven Holl
  • Saba Ghoroori* Pages 81-91

    In his Meditationes philosophicae de nonnullis ad poema pertinentibus Baumgarten famously called for Aesthetics, which he considered a branch of knowledge of the clear but confused perceptions that could not be reduced to any other kind of more distinct knowledge. This took place in a context of both Leibnizian-Wolffian Rationalism and Pietism. Regarding the first, Baumgarten used Leibniz’s taxonomy of ideas and depended on the Wolffian method, by using of which he tried to prove the possibility of what he called a “philosophical poetics”. His Poetics was mainly based on theories of Horace in his Ars Poetica. Regarding the second, he was influenced by the ideas about moral education by means of affections, present in the works of pietists such as August Hermann Francke about interpreting scriptures. Besides, it is crucial to draw attention to theological and biblical background of the word “aesthetics”. In the Bible, early christian texts and also in a book by Francke himself, “aisthesis” is an internal and spiritual perception, an insight based on affections. In this paper I have tried to put together these different aspects of the context of the Meditationes in a whole picture. I have concluded that based on this text by Baumgarten: there is always a notion of a “rule” present in aesthetics and it can also be interpreted in defence of poetry (and art) as a means of moral education by way of affections.

    Keywords: aesthetics, Baumgarten, Leibniz, Pietism
  • Amin Majlesi, Nadia Maghuly* Pages 93-112

    Ferdowsi’s Shahnameh is one of the greatest epic poems in the world. The outstanding values of this poem have not been hidden from the painters of different periods and they have drawn illustrations for many stories of Shahnameh. The combat of Rostam and Sohrab has been one of the most interesting themes for these painters. Due to the existence of different layers of meaning in Shahnameh, Shahnameh painting also provides very valuable raw materials for identifying signs and codes. In fact, the science of semiotics provides us with the ability to identify and reread these drawings to better understand this outstanding work. Considering the importance of characterization in the story of Rostam and Sohrab and the design of icons which are in appropriate accordance to the prominent characters in paintings, this study tries to semiotically analyze the most important character of Shahnameh, namely Rostam in the paintings of different periods. Since in Pierce’s semiotic method a sign is treated as having three dimensions and the role of the interpreter and his perception of “interpretation” is given importance, 15 drawings from this section of Shahnameh are selected and analyzed from the point of view of this thinker. This research is fundamental in terms of its goal; has a descriptive-analytical nature and lean on field and documentary methods for collecting data. At the end, it is concluded that painters’ connection with the subject of the story and the way they depict them have to do with hearing the story, receiving its linguistic-spoken messages, reading the text of the story through linguistic-textual messages, and seeing pre-existing images. The final outcome is formed and transferred to the audience with the intervention of the individual painter’s thought and creativity and the use of visual elements (both text and image) in the form of drawings. Generally, in order to introduce Rustam to their audience, painters have often used signs with a conventional relationship in the symbolic aspect and cause and effect relationship in the index aspect.

    Keywords: iconic aspect, Rostam, miniature, Shahnameh, Pierce, Semiotics