فهرست مطالب

پژوهش های پیشرفت: سیستم ها و راهبردها - پیاپی 2 (تابستان 1399)

نشریه پژوهش های پیشرفت: سیستم ها و راهبردها
پیاپی 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صادق حسنی مقدم*، محمد حسین زاده، میثم بابایی، مهرداد صادقی صفحات 9-36

    آسیب شناسی سازمانی اغلب به عنوان حساس ترین جزء استقرار یک طرح تحول سازمانی تلقی می شود، ازاین رو، یکی از مهم ترین اقداماتی که سازمان های موفق برای ارتقای اثربخشی خود انجام می دهند، آسیب شناسی صحیح و به موقع است. لذا هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی آسیب های نظام تحولی و تربیتی صالحین از دیدگاه مربیان و سرمربیان (رهبران تیم ها) و رتبه بندی آنها در سازمان بسیج اقشار استان خراسان رضوی است که جهت دسته بندی آسیب ها از الگوی تکمیل یافته هاریسون استفاده شد. روش این پژوهش برحسب نحوه گردآوری اطلاعات، روش آمیخته (کیفی کمی)، برمبنای هدف، از نوع پژوهش های کاربردی است و براساس ماهیت و روش از نوع توصیفی، تحلیلی می باشد. جامعه آماری این پژوهش، مربیان (رهبران تیم ها) و سرگروه های نظام تربیتی صالحین می باشند که براساس نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و حجم نمونه نیز با استفاده از فرمول کوکران، 168 نفر تعیین شد. ابزار اصلی مورداستفاده، پرسشنامه محقق ساخته با ضریب پایایی 93 درصد بوده است که با استفاده از نرم افزار SPSS12 تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که آسیب های نظام تربیتی صالحین، مشتمل بر 28 آسیب است که ازاین بین، نمره 5 آسیب، به ترتیب زیر دارای اهمیت زیاد و بسیار زیادی می باشند. 1. نگاه بیشتر مدیران نسبت به کمی محوری بدون توجه کافی به کیفیت (توجه افراطی به کمیت)،  2. مطابقت نداشتن گفتار و کردار سرگروه ها و الگونبودن آنان به صورت عملی، 3. نبود سیر مطالعاتی مشخص در محتواهای آموزشی، 4. عدم تعریف مشخص و یکپارچه مدیران متولی و فرماندهان از نظام تربیتی صالحین، 5. عدم توجه به نیاز مخاطبین.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی سازمانی، کارگروهی و تیمی، نظام تحولی و تربیتی صالحین، الگوی هاریسون
  • پیمان محمدی*، محمد مهدی ذوالفقارزاده صفحات 37-93

    صبغه سیاست گذاری و تصمیم گیری در سیستم با تاریخ علم مدیریت عجین است. رویکردها و نظریه پردازی های اولیه این حوزه مطالعاتی عمدتا مبتنی بر رویکردهای مهندسی و کمی بوده و مشحون از روش های توسعه یافته در گفتمان «مدیریت علمی» است. اگرچه رویکردهای متاخر این حوزه برگرفته از زیربخش های نوظهور حوزه مدیریت همچون آینده پژوهی و سیاست گذاری علم و فناوری، جنبه کیفی، توصیفی و تبیینی یافته است. هدف از پژوهش حاضر، مطالعه و بررسی مروری رویکرد نظام نوآوری، عناصر و مولفه های گفتمانی (و شاید پارادایمی) آن، معرفی اجمالی نظریه های توسعه یافته درون آن و تمرکز بر ابعاد مفهومی یا فرایندی سیاست گذاری و تصمیم گیری در چنین نظامی است. رویکرد نظام نوآوری به عنوان رویکرد متاخر فضای سیاست گذاری علم و فناوری تاریخی کم تر از سه دهه دارد و ازاین رو، این مطالعه به بازنمایی خلاهای نظریه ای هر دو بخش مفاهیم و فرایند سیاست گذاری علم و فناوری در این رویکرد پرداخته و ضعف های آن را برجسته می سازد. این بررسی مروری نشان می دهد که این رویکرد دارای ضعف جدی در برخی مولفه ها همچون نهاد، عدم توجه به سیاست های راهبردی و فقدان ابزارهای سیستمی متناسب با خود است. به علاوه اینکه رویکرد نظام نوآوری نظریات علی و تحلیلی (نه توصیفی) بدیعی را برای فرایند سیاست گذاری در بافت علم و فناوری پیشنهاد نمی کند.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری در سیستم، سیستم های فنی اجتماعی، سیاست گذاری علم، فناوری و نوآوری، نظام ملی نوآوری
  • محمد شمس الدینی*، کاظم فولادی قلعه صفحات 95-125

    اکوسیستم، مفهومی است که در دانش های انسانی، از حوزه خلقت و طبیعت، وام گرفته شده است و مبتنی بر آن، میدان های اقتصادی، سازمانی، کسب وکار و اجتماعی، دچار تحول شده اند. بر پایه همین توسعه و رسوخ مفهومی و دانشی، نوع خاصی از تفکر به نام تفکر اکوسیستمی نیز شکل گرفته است که ذیل آن، فهم و دیدن فضاهای مختلف اجتماعی و اقتصادی و... به عنوان اکوسیستم و طراحی آنها به عنوان اکوسیستم، موضوعیت می یابد. تفکر اکوسیستمی درحال حاضر، مفهوم نوینی به حساب می آید و نسبتی با تفکر سیستمی دارد. این پژوهش جهت استخراج ذهنیت های مختلف میان بخشی از دانش ورزان و اندیشه ورزان حوزه نظریه سیستم ها، درمورد نسبت و رابطه تفکر سیستمی و تفکر اکوسیستمی، طراحی شد. به همین منظور، از روش شناسی کیو که با هدف استخراج ذهنیت ها و دسته بندی آنها طراحی شده است، استفاده شده است. پس از جمع آوری دامنه و ادبیات نظری پژوهش، 37 عبارت از این دامنه نظری، استخراج شده و روی کارت هایی یکسان، دراختیار 30 مشارکت کننده که به صورت غیراحتمالی و از افراد دردسترس، انتخاب شدند، جهت مرتب سازی نمونه کیو، قرار داده شد. پایایی دسته های کیو ازطریق آزمون آزمون مجدد، سنجیده شد. داده ها پس از تجمیع و استخراج، با استفاده از نرم افزار SPSS25، مورد مطالعه و پردازش قرار گرفتند. با انجام تحلیل عاملی کیو، 4 ذهنیت: «تباین»، «عموم و خصوص مطلق»، «عموم و خصوص من وجه» و «تطور و تکامل» استخراج شد و درنهایت ذهنیت های مختلف شناسایی شده، معرفی شدند.

    کلیدواژگان: تفکر اکوسیستمی، تفکر سیستمی، اکوسیستم، سیستم، روش شناسی کیو
  • رضا پاینده*، سارا سادات مرتضوی راوری صفحات 127-155

    فهم نظام نوآوری حاکم در صنعت، لازمه پیشرفت در اقتصاد دانش بنیان است. ازسوی دیگر، هریک از صنایع، نقش و اهمیت متفاوتی دارند و بعضی صنایع مادر همچون نفت، جایگاه ویژه ای در اقتصاد ایران دارند. هدف پژوهش این است تا پس از ترسیم نگاشت نهادی نظام نوآوری صنعت نفت ایران، با آسیب‎شناسی نقش نهادها براساس رویکرد کارکردی، پیشنهادهایی سیاستی برای صنعت نفت کشور ارایه کند. بدین منظور، تحلیل نظام نوآوری براساس تعیین نهادهای فعال در نظام نوآوری صنعت نفت ازطریق نگاشت نهادی با مشارکت ده نفر از خبرگان صنعت نفت به روش دلفی صورت گرفت. سپس با مرور ادبیات، شبکه کارکردی نظام نوآوری استخراج شده و اوزان کارکردها، توسط هفده نفر از خبرگان نوآوری مشخص شد. درادامه، با مشارکت نه نفر از خبرگان نوآوری و صنعت نفت، ماتریس نهاد کارکرد برای صنعت نفت ایران نوشته شد. در تحلیل کارکردی  نهادی نظام نوآوری صنعت نفت می‎توان نتیجه گرفت، اگرچه نهادهای بخش تحقیقاتی و آموزشی نظیر دانشگاه صنعت نفت، موسسه بین‎المللی مطالعات انرژی، پژوهشگاه صنعت نفت، پژوهشکده ازدیاد برداشت و... در توسعه دانش و انتشار دانش، فعال عمل می‎کنند، اما درخصوص فعالیت‎های کارآفرینی که وزن مهمی دارد، تنها متولی، شرکت‎های دانش بنیان هستند و درنتیجه به نظر می‎رسد به منظور بهبود کارکرد نظام نوآوری صنعت نفت، نهادهایی برای تقویت بعد کارآفرینی طراحی شدند.

    کلیدواژگان: نظام نوآوری فناورانه، صنعت نفت ایران، نگاشت نهادی، ماتریس نهاد کارکرد، روش تصمیم گیری تحلیل شبکه ای فازی
  • حمیدرضا قائدعلی*، غلامرضا سلیمی صفحات 157-172

    راهیان نور یکی از بزرگترین جریان های فرهنگی در جمهوری اسلامی ایران است که در سال 1397، هفت میلیون نفر را به عنوان زایر پذیرا بود. اگرچه حضور در یادمان های دفاع مقدس، تاثیرات شگرفی بر زایران دارد، اما تحقق زیارت با معرفت در راهیان نور در گرو روایتگری راویان دفاع مقدس است. در یک برآورد اولیه، حداقل بیست هزار راوی دفاع مقدس نیاز است که البته جذب، تربیت، آموزش، به کارگیری، سازماندهی، نظارت و تداوم ارتباط راویان دفاع مقدس در مقیاسی بزرگ و با جمعیت تقریبی بیست هزار راوی، کاری بسیار دشوار و پیچیده است. اولین گام در تامین این تعداد راوی، آموزش روایتگری دفاع مقدس است. ازاین رو، در تحقیق حاضر با تمرکز بر موضوع آموزش روایتگری دفاع مقدس و با استفاده از روش انتخاب گزینه راهبردی (SCA)، راهبردهای هوشمندسازی آموزش روایتگری، شناسایی و اولویت بندی شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد اولویت راهبردی اول عبارت است از: «ساماندهی و آموزش راویان جوان غیر رسمی و آموزش ندیده ازطریق آموزش غیرحضوری (الکترونیک) با استفاده از ظرفیت فرماندهان عالی دفاع مقدس با روش هوشمند سازی شبکه راویان».

    کلیدواژگان: دفاع مقدس، رویکرد گزینه راهبردی (SCA)، گردشگری جنگ، راهیان نور
  • سید حمید هاشمی پطرودی*، سیده خدیجه حسینی صفحات 173-193

    باتوجه به محیط پیچیده، پویا و متغیر عصر حاضر، دیگر تغییرات تدریجی، راهگشای مشکلات کنونی سازمان ها نیست. سازمان ها برای پاسخگویی به این محیط ها و کسب مزیت های رقابتی، درپی بهبودهای چشمگیر معیارهای عملکردی هستند که این تغییرات انقلابی و رویکرد کل نگر را با نام مهندسی مجدد فرایندها (BPR) می شناسیم. علی رغم اثربخشی بالای این رویکرد، پیاده سازی آن در بیشتر پروژه ها با شکست مواجه می شود. در مقاله حاضر ابتدا با مروری جامع بر ادبیات پژوهش، 24 چالش اولیه شناسایی و براساس یک پرسشنامه و با استفاده از نظرات هشت خبره و با کمک روش دلفی فازی، تعداد 9 چالش به عنوان مهم ترین چالش ها در پیاده سازی مهندسی مجدد فرایندها، انتخاب شد. سپس با روش مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) این عوامل به طور سلسه مراتبی اولویت بندی شدند. یافته های پژوهش، نشان می دهد که سه چالش تردید درمورد نتایج احتمالی انجام BPR، نگرانی کارکنان از امنیت و ثبات شغلی و مقاومت در برابر تغییر کارکنان را به عنوان سه چالش اصلی و ریشه ای انجام و پیاده سازی BPR باید درنظر گرفت. آنچه مسلم است، پذیرش پروژه BPR و تغییرات متعاقب آن توسط نیروی انسانی، مهم ترین مسئله پیاده سازی موفقیت آمیز BPR است.

    کلیدواژگان: مهندسی مجدد فرایند کسب وکار، مدل سازی ساختاری تفسیری، دلفی فازی، صنایع غذایی
|
  • Sadegh Hasani Moghaddam *, Mohammad Hosseinzadeh, Meysam Babaei, Mehrdad Sadeghi Pages 9-36

    Organizational pathology is often considered as the most critical component of establishing an organizational transformation plan; therefore, an important step that successful organizations take to improve their effectiveness regards performing accurate and timely pathology. This research is mainly intended to identify the defects of the transformatio and training system of Salehin from the views of trainers and headmasters, and their ranking in the Basij Organization of Khorasan Razavi province. Harrison's completed model is used to classify the defects. This applied research follows mixed (qualitative-quantitative) method for data collection and descriptive analytical method for analysis. The statistical population of this study includes instructors (team leaders) of Salehin selected on the basis of stratified random sampling containing 168 people according to Cochran's formula. The main research tool contained a researcher-made questionnaire with a reliability coefficient of 93%, measured by SPSS12 software. The results indicated that the defects of Salehin training system contains 28 items, which received the score of 5 and less respectively, in terms of their significance: 1) consideration of quantity, rather than paying sufficient attention to quality by most managers without to quality (extreme attention to quantity), 2) inconsistency of the speech and the deeds of instructors and their practicality, 3) lack of a certain plan for studying the content, 4) lack of a clear and consistent definition of training system of Salehin by  managers and commanders, of the righteous educational system, 5) lack of attention to the needs of the trainees.

    Keywords: Organizational Pathology, group, team working, transformational, training system of the Salehin, Harrison Model
  • Peyman Mohammadi *, Mohammad Mahdi Zolfagharzadeh Pages 37-93

    The background of policymaking and decision making in systems is interwoven with the history science of management. Early approaches and theories in this field of study are mainly based on engineering and quantitative approaches, and are occupied by methods developed in the discourse of "scientific management". Yet, recent approaches in this field are taken from emerging subdivisions of management discipline containing futurology and science and technology policymaking qualitative, contain descriptive and explanatory aspects. This research is intended to have a review study of the approach of the innovation system, its discourse (and perhaps its paradigm), its elements and components, and to briefly introduce the theories developed within it, and to focus on the conceptual or policymaking dimensions, and decision-making process in this type of system. As a new approach, the innovation system contains a background of less than three decades in the history of science and technology. Hence, this study tries to investigate theoretical deficiencies in both the conceptual, scientific and technological policymaking processes, and to highlight its weaknesses. This review shows that the approach involves serious weaknesses in some of its components such as institution, disregarding strategic policies and lack of appropriate system tools. Moreover, the innovation system approach does not offer novel causal and analytical (rather than descriptive) theories for the policymaking process of science and technology.

    Keywords: system policymaking, technical-sociological systems, policymaking of science, technology, innovation, National Innovation system
  • Muhammad Shams Al-Dini *, Kazem Fooladi Qaleh Pages 95-125

    Ecosystem is a concept borrowed from humanities, the field of creation and nature, on the basis of which economic, organizational, business and social fields have evolved. Based on this evolution, influence of concepts and knowledge, and a special type of thought called ecosystem thinking has been formed. Under this system, understanding and observing the different social and economic spaces as ecosystems and designing them as ecosystems become relevant. Ecosystem thinking is now a new perception which relates to systems thinking. This study is intended to identify different presuppositions of some scholars and thinkers in the field of systems theory, on the relation between system thinking and ecosystem thinking. Hence, Q methodology is employed for this purpose because it is designed for identifying the suppositions and for their classification. Having covered the scope and theoretical literature of the research, 37 statements of this theoretical domain were extracted and were exposed through identical cards to 30 participant selected by availability for sorting the Q sample. The reliability of Q categories was confirmed through test-retest method. The collected data were analyzed and processed by SPSS25 software. Q factor analysis resulted in the identification of four suppositions including “contrast”, “absolute generality and peculiarity”, “relative generality and peculiarity” and “change and evolution”. Finally different identified suppositions were introduced.

    Keywords: Ecosystem thinking, systematic thinking, ecosystem, System, Q methodology
  • Reza Payandeh *, Sara Sadat Mortazavi Ravari Pages 127-155

    Understanding innovation system of industry is a requirement for progress in the knowledge-based economy. On the other hand, each industry plays a special role with specific importance, and some parent industries, such as oil industry, take a special position in the Iranian economy. This research is intended to provide policy recommendations for the country's oil industry after drawing an institutional map of the Iranian oil industry innovation system, with the pathology of the role of institutions based on a functional approach. Hence, analysis of the innovation system on the basis of active institutions in the innovation system of the oil industry was carried out through institutional mapping by the participation of ten experts in the oil industry through Delphi method. Then, the functional network of the innovation system was identified by reviewing the literature, and the weights of functions were determined by seventeen innovation experts. Afterwards, the matrix of the functional institution for the Iranian oil industry was designed with the participation of nine experts in innovation and the oil industry. It can be concluded from the functional-institutional analysis of the oil industry innovation system that, although research and educational institutions such as the University of Petroleum Industry, International Institute for Energy Studies, Petroleum Industry Research Institute, Expropriation Research Institute, etc. are active in the development of knowledge development and dissemination, they play little role in entrepreneurial projects which are highly important, only support knowledge-based companies. As a result, it seems that in order to improve the functioning of the oil industry innovation system, institutions must be designed to strengthen this aspect.

    Keywords: Technological Innovation System, Iranian oil industry, Institutional Mapping, Institution-Function Matrix, Fuzzy network analysis decision making
  • Hamid Reza Ghaedali *, Ghulam Reza Salimi Pages 157-172

    Rahian Noor is one of the largest cultural movements in the Islamic Republic of Iran, which managed to have seven million pilgrims in 2018. Although attendance at the memorials of the Holy Defense leaves a marvelous effect on the pilgrims, the realization of a conscious pilgrimage depends on the way the narrators of the Holy Defense present it. An initial estimation indicates that at least 20,000 narrators of the Holy Defense are required, but their recruiting, training, educating, employing, organizing, supervising, and continuous communicating among them on a large scale for such a large population is a very difficult and complex task. The first step in managing this number of narrators is the instruction of effective narration of the Holy Defense. Therefore, this study, focusing on the subject of the Holy Defense narration training, and employing the strategic choice approach (SCA), narrative training smartening strategies were identified and prioritized. The results indicated that the strategic priority involves "organizing and training young informal and untrained narrators through virtual (electronic) training by making use of the capacity of high-ranking commanders of the Holy Defense through developing narrators' smart networks."

    Keywords: holy defense, Strategic Choice Approach (SCA), war tourism, Rahiyan Noor
  • Sayyed Hamid Hashemi Petroodi *, Sayyedeh Khadijeh Husseini Pages 173-193

    Regarding the complex, dynamic and fluctuating environment of the present age, gradual changes can no longer provide solutions to the present problems of organizations. To meet these environments and to gain competitive advantages, organizations are seeking a vivid revolutionary and generalist criteria of performance, known as Business Process Reengineering (BPR). Despite the high effectiveness of this approach, its implementation fails in most projects. By a comprehensive review of the research literature, 24 initial challenges were identified for this study, and by getting the opinions of eight experts through a questionnaire, and employing Fuzzy Delphi method, 9 challenges were selected as the most important ones in implementing process reengineering. Then, these factors were hierarchically prioritized by interpretive structural modeling (ISM). The results signified that three challenges of skepticism about the possible consequences of BPR, employees' concerns about job security and stability, and resistance against employees replacement can be considered as the three main basic challenges in performing and implementing BPR. For sure, human resource reception of the BPR project and its subsequent changes are the most important provisions for successful implementation of the BPR.

    Keywords: Business Process Reengineering (BPR), interpretive structural modeling, Delphi Fuzzy, Food Industry