فهرست مطالب

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 56 (شهریور 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهره جلال پور*، محمد فلاح، فاطمه محمود زاده صفحات 7-28

    روابط ایران و پاکستان قبل از انقلاب اسلامی، دوستانه و کم‌تنش بود. پس از انقلاب اسلامی به علل چندی از جمله: قدرت‌گیری نظامیان در پاکستان، اختلافات مرزی، کشتار شیعیان و...، واگرایی بین دو کشور نمایان شد. تز صدور انقلاب نیز که قاعدتا کشورهای همجوار و مسلمان ایران را در اولویت قرار می‌داد، اختلافات را دوچندان کرد و علیرغم پیروزی‌های ایران در این زمینه در کشورهای عراق  و سوریه...، در پاکستان نمودی نیافت. مقاله حاضر به شیوه توصیفی - تحلیلی درصدد پاسخگویی به این سوال است که مهمترین متغیرهای تاثیرگذار در واگرایی ایران و پاکستان کدام‌اند؟ فرضیه تحقیق بر این شالوده قرار گرفت که مجموعه‌ای از عوامل منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای موجب واگرایی در روابط دو کشور شده است. یافته‌ها نشان می‌دهد که با مبنا قرار دادن چارچوب نظری براساس نظریه سازه‌انگارانه و تاثیر هنجارهای اجتماعی و تشکل‌ها بر روابط میان دولت‌ها، مهمترین عوامل واگرایی دو کشور عبارتند از: اقدامات طالبان در پاکستان، رقابت ایران و پاکستان بر سر احراز قدرت منطقه‌ای، واکنش‌های افراطی علیه انقلاب ایران، روابط پاکستان با آمریکا و عربستان... از مهم‌ترین علل واگرایی در روابط دو کشور محسوب می‌شوند.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، پاکستان، واگرایی، سازه نگاری
  • مهدی صیادشیرازی، فرزاد محمدی * صفحات 31-58

    جنبش گولن یکی از برجسته‌ترین جنبش‌های اجتماعی فرهنگی در جهان اسلام و خاورمیانه معاصر است. شالوده این جنبش، که رگه‌هایی از سنت اسلام‌گرایی میانه‌رو و متساهل آناتولی را در خود دارد، بر بازخوانی و تولید و بازتولید مبانی هویتی اسلام استوار است. این جنبش در برخی مفاهیم همچون نوعثمانی‌گری، ناسیونالیسم ترکی، توسعه و دانش دارای اشتراکاتی با اندیشه اسلام سیاسی اردوغان می‌باشد. اردوغان با انتخاب مفهوم دیگری از اسلام (اسلام سیاسی) تضاد خود را در اندیشه و رویکرد با گولن نشان داده است. هدف اصلی مقاله پیش‌رو در وهله اول کمک به شناخت هرچه بیشتر فتح‌اله گولن بعنوان یکی از چهره‌های برجسته جهان اسلام و اردوغان بعنوان یک جریان موفق اسلامی در سطح منطقه و یک الگوی موفق تلفیق اسلام و مدرنیته در صحنه سیاسی جامعه ترکیه می‌باشد. لذا به نظر می‌رسد شناخت ریشه‌های فکری و ایدیولوژیک آنان به ویژه جریان فکری گولن برای سایر جوامع اسلامی که در حال رشد و تکمیل نمودن فرآیندهای اجتماعی و سیاسی خود می‌باشند نیز مفید باشد. فرضیه مقاله بر این مبناست که گولن و اردوغان در برخی مفاهیم بنیادین دارای اشتراکات و افتراقاتی می‌باشند، گولن متاثر از سعید نورسی و اردوغان متاثر از نجم‌الدین اربکان برای اداره جامعه اسلامی دو تفسیر گوناگون ازآموزه‌های اسلام را دارند. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی می‌باشد و سعی دارد اندیشه های فتح‌اله گولن و رجب طیب اردوغان را در حوزه اسلام اجتماعی و اسلام سیاسی مورد واکاوی و تحلیل قرار ‌دهد.

    کلیدواژگان: اسلام اجتماعی، اسلام سیاسی، گولن، اردوغان، ترکیه
  • رضوان علی محمدی* صفحات 59-78

    هواپیماهای بدون سرنشین همانند سایر ابزار و وسایل نظامی تابعی از قواعد حقوق بین‌الملل بشردوستانه هستند. لذا بررسی مشروعیت یا غیرقانونی بودن بکارگیری این هواپیماها در چارچوب قواعد حقوق بین‌الملل بشردوستانه و مخاصمات مسلحانه ضروری است. در این راستا اصول تفکیک، تناسب و احتیاط و قابلیت اعمال آنها بر هواپیماهای بدون سرنشین بررسی خواهد شد. نگاهی بر قواعد حقوق بین‌الملل بویژه حقوق بشردوستانه حاکی از این مطلب است که بطورکلی استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین بالذات ممنوع نیست و این هواپیماها به خودی خود ناقض اصول و قواعد حقوق بشردوستانه نیستند. از آنجا که هواپیماهای بدون سرنشین بعنوان وسیله و ابزار جنگی ملحوظ شده و سلاح محسوب نمی‌شوند لذا مقررات ناظر بر کنترل تسلیحات بر آنها اعمال نمی‌شود و جزء سلاح‌های ممنوعه تلقی نمی‌گردند. بلکه بعنوان ابزار و ادوات جنگی و در راستای تحقق شیوه‌های درگیری باید قادر به رعایت اصول و قواعد حقوق بین‌الملل بشردوستانه مخصوصا اصل تفکیک باشند. اینکه آیا هواپیماهای بدون سرنشین بطورکلی قادر به رعایت این قواعد و بایدها و نبایدهای حقوق مخاصمات مسلحانه هستند و هرگونه استفاده از آنها منطبق با این قواعد است حکم کلی نمی‌توان داد. بلکه بر این امر مبتنی است که هواپیما با چه هدف و چه قابلیت‌ها و کارکردهایی و در چه اوضاع و احوال و شرایطی و با چه شیوه کنترلی بکار گرفته می‌شود.

    کلیدواژگان: هواپیمای بدون سرنشین، حقوق بین الملل بشردوستانه، اصل تفکیک، مخاصمات مسلحانه
  • علیرضا سودمند * صفحات 79-96

    صلح و آرامش در دنیای امروز یک حق بشری و شهروندی محسوب و بشر همواره دغدغه صلح و دوری جستن از مخاصمات را داشته، در عین اینکه پرهیز از مخاصمه به دلایل گوناگون اجتناب‌ناپذیر بوده است. در نبود یک نظام منسجم و سازمان‌مند در روابط بین‌الملل، این امر به رسمیت شناخته شده است که دولت یا دول متضرر می‌توانند نسبت به نقض یک تعهد حقوق بشردوستانه دست به اقدامات متقابل زنند. اما دامنه و شرایط توسل به اقدامات متقابل نامحدود نیست. تعهدات حقوق بشری از ویژگی‌های خاصی برخوردارند و در موارد معینی متفاوت از سایر تعهدات می‌باشند. حقوق بشردوستانه در جهت حفاظت و صیانت از غیرنظامیان و کودکان و... وضع گردیده است. حدود و ثغور اقدامات متقابل دول، باید با عنایت و رعایت اصل 51 منشور و احترام به اصولی مانند اصل کرامت انسانی، اصل رفتار انسانی و عدم تبعیض، اصل محدودیت در استفاده از ادوات و سلاح‌های جنگی، اصل ضرورت اقدامات نظامی، اصل تفکیک افراد و اموال در مخاصمات مسلحانه، اصل حسن نیت باشد. مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و با هدف شناسایی راهکارها و اقدامات جهت صیانت بهتر و جلوگیری از نقض حقوق بشر موضوع را بررسی کرده است.

    کلیدواژگان: حقوق بشردوستانه، مخاصمات مسلحانه، حقوق بین الملل، اقدامات متقابل، شورای امنیت
  • نیما احمدی نژاد *، سید مهدی احمدی موسوی صفحات 97-124

    فضای سایبر، ضمن ایجاد تعامل و ارتباطات چندطرفه کاربران، امکان اشتراک‌‌گذاری علاقه‌‌مندی‌‌ها، ارتباط با فرهنگ‌‌ها، عقاید و مذاهب دیگر و کسب اطلاعات در مورد موضوعات مختلف را ممکن می‌‌سازد. اما عدم استفاده صحیح از این فضا صدمات جبران‌‌ناپذیری را همچون به خطر افتادن حریم شخصی، از بین رفتن روابط خانوادگی، پدیده بزه‌‌دیدگی جنسی و غیره در پی داشته باشد. بزه‌‌دیدگی جنسی در فضای مجازی به روند قربانی شدن اشخاص از نوع جنسی به وسیله ظهور، رشد، توسعه و به تبع آن استفاده از فناوری اطلاعات باز می‌‌گردد. از جمله مخاطبان اینگونه ابزار و امکانات کودکان هستند که با آگاهی ناکافی وارد فضاهای مجازی شده و تحت تاثیر برخی عوامل مورد اعمال بزه‌های مختلف از جمله هرزه‌نگاری، قاچاق جنسی از طریق اینترنت، آزار و اذیت اینترنتی، توریسم جنسی، تقاضای جنسی، خشونت رسانه‌ای واقع می‌شوند که به دلایلی نظیر عدم آگاهی کافی رایانه‌ای، کنجکاوی، جذاب بودن قربانی به دلیل ویژگی‌هایی نظیر کودک بودن و نبود شیوه‌های نظارتی به وقوع می‌پیوندند. مقابله با بزه‌دیدگی کودکان در هر شرایط و فضایی از هر بعدی بسیار مهم است و با وجود افزایش این اتفاق در فضاهای مجازی و به دور از چشم والدین توجه به روش‌های مقابله با این موضوع و بررسی ابعاد حقوقی رخدادهای مرتبط با آن، از اهمیت بسیاری برخوردار است. از این‌رو مقاله حاضر در پی بررسی بزه‌دیدگی جنسی کودکان در فضای مجازی و راهکارهای حقوقی مقابله با آن می‌باشد که در این راستا از روش توصیفی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: پیشگیری، بزه دیدگی جنسی، اطفال، فضای سایبری
  • احمد مرادپور * صفحات 125-140

    احکام حکومتی، اختیاراتی است که در جمهوری اسلامی ایران به مقام رهبری اختصاص دارد. درخصوص قلمرو احکام حکومتی در حقوق موضوعه ایران، بایستی قانون اساسی را مورد تدقیق قرار داد که با تورقی در کل 177 اصل قانون اساسی، در هیچ جای آن به این اصطلاح اشاره نشده است؛ اما گستره آن در قالب مواردی مانند تعیین سیاست‌های کلی نظام، حل اختلاف قوای سه‌گانه و تنظیم روابط قوا آمده است که چارچوب دقیقی برای آن در قوانین و مقررات دیده نمی‌شود. بنابراین قانونگذاران از یک‌سو سعی کرده‌اند؛ اهداف، موازین و احکام اسلام را در بهترین قالب زیر عنوان قانون اساسی تدوین نموده و از سوی دیگر از احتمال تغییر مقتضیات زمان و پیدایش روش‌های مناسب‌تر، برای اجرای موازین اسلامی و در نتیجه ناهماهنگ شدن برخی اصول موجود در قانون اساسی با ضوابط و مبانی اسلامی غفلت نکرده باشند. از همین‌رو، در اصل 177 قانون اساسی، تجدیدنظر در آن را پیش‌بینی کرده؛ همچنان که با تدوین اصل 4 قانون اساسی، احتمال هرگونه مغایرت اصول موجود در قانون اساسی با موازین اسلام را نیز منتفی کرده است. باتوجه به مطالب مذکور می‌توان بیان نمود که هدف این مقاله مشخص کردن قلمرو و گستره دقیق حکم حکومتی می‌باشد. و در جهت تحلیل این موضوع با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی این نتیجه حاصل گردید که در بازنگری قانون اساسی، این مقرره در قالب یک اصل به قانون اساسی اضافه گردد.

    کلیدواژگان: ولی فقیه، حکم حکومتی، حقوق عمومی، قانون اساسی
  • سحر صنیعی*، نسرین بنکداری، زهرا شایگان منش صفحات 141-160

    مقاله حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش زبان بدن بر طرحواره‌های اطاعت و بازداری هیجانی دانشجویان انجام شد. روش تحقیق از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان مرد و زن واحدهای دانشگاه آزاد تهران تشکیل دادند که 30 نفر از آنان به شیوه در دسترس انتخاب شدند و با روش تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. برای گردآوری داده‌های پژوهش در مراحل پیش‌آزمون و پس‌آزمون از گویه‌های اطاعت و بازداری هیجانی پرسشنامه طرحواره یانگ استفاده شد. آموزش زبان بدن براساس برنامه بنی‌اسدی و دسوزا (2011) در 8 جلسه و در هر جلسه به مدت 90 دقیقه برای دانشجویان گروه آزمایش اعمال گردید. داده‌‏ها با استفاده از نرم‏افزار SPSS 22 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس تک‌متغیری نشان داد که تفاوت معناداری بین پس‌آزمون نمرات اطاعت و بازداری هیجانی گروه آزمایش و گروه کنترل وجود داشت. طبق این نتایج، 7/24 درصد از واریانس تغییرات در طرحواره اطاعت توسط آموزش زبان بدن قابل تبیین است. همچنین نتایج نشان داد 3/25 درصد از واریانس تغییرات در طرحواره بازداری هیجانی توسط آموزش زبان بدن تبیین می‌گردد. بنابراین می‌توان نتیجه‌گیری کرد که آموزش زبان بدن بر کاهش طرحواره‌های اطاعت و بازداری هیجانی دانشجویان موثر است..

    کلیدواژگان: زبان بدن، طرحواره اطاعت، طرحواره بازداری هیجانی
|
  • Shohreh Jalalpour *, Mohammad Fallah, Fatemeh Mahmoudzadeh Pages 7-28

    Relations between Iran and Pakistan before the Islamic Revolution Friendly and low tension. After the Islamic Revolution, for several reasons: The military buildup in Pakistan, the border disputes, the Shiite massacre, and ... divergences between the two countries. The issuing of the revolution, which was supposed to give priority to neighboring and Muslim countries of Iran, Has doubled the differences, and in spite of Iran's victories in Iraq and Syria ..., it was not shown in Pakistan. The research is descriptive and analytical in an attempt to answer this question: What are the most important variables affecting the divergence of Iran and Pakistan? The research hypothesis was based on this foundation that a set of regional and trans-regional factors caused a divergence in the relations between the two countries. The research findings show that by basing the theoretical framework on the basis of constructive theory and the effect of social norms and formations on the relations between governments, The most important factors of divergence of the two countries are: The Taliban's actions in Pakistan, the Iran-Pakistan rivalry over regional power, the extreme reactions against the Iranian revolution, the Pakistani relations with the United States and Saudi Arabia ... are among the most important causes of divergence in relations between the two countries.

    Keywords: Islamic Revolution, Pakistan, Divergence
  • Mehdi S. Shirazi, Farzad Mohammadi * Pages 31-58

    The Gulen movement is one of the most prominent socio-cultural movements in the contemporary Middle East and Islamic world. The foundation of this movement, which has traces of the moderate and tolerant tradition of Anatolian Islamism, is based on the re-reading, production and reproduction of the foundations of Islamic identity. This movement has similarities with Erdogan's Political Islam in some concepts such as neo-Ottomanism, Turkish nationalism, development and knowledge. By choosing another concept of Islam (i.e. political Islam), Erdogan has shown his opposition to Gulen’s thought and approach. The main purpose of this article, in the first place, is to help to better recognize Fethullah Gulen as one of the leading figures of the Islamic world and Erdogan as a figure in a successful Islamic movement in the region and a successful model of combining Islam and modernity in the political arena of Turkish society. Therefore, it seems that understanding their intellectual and ideological roots, especially the Gulen current of thought, is also useful for other Islamic societies that are developing and completing their social and political processes. The hypothesis of the article is that Gulen and Erdogan have similarities and differences in some fundamental concepts. Gulen, influenced by Said Nursi, and Erdogan, influenced by Necmettin Erbakan, have two different interpretations of the teachings of Islam in governing Islamic society. The research method is descriptive-analytical and this article tries to study and analyze Fethullah Gulen’s and Recep Tayyip Erdogan’s ideas in the field of social Islam and political Islam.

    Keywords: Social Islam, Political Islam, Gulen, Erdogan, Turkey
  • Rezwan A. Mohammadi* Pages 59-78

    Drones, like other military tools and equipment, are subject to the rules of international humanitarian law. Therefore, it is necessary to examine the legitimacy or illegality of the use of these aircrafts within the framework of the rules of international humanitarian law and the regulations of armed conflict. In this regard, the principle of separation, the principle of proportionality, and the principle of precaution and their applicability to drones will be examined. A look at the rules of international law, especially humanitarian law, shows that the use of drones is not inherently prohibited in general, and that these aircrafts themselves do not violate the principles and rules of humanitarian law. Because drones are considered as war tools and equipment, not weapons, the provisions governing arms control do not apply to them and they are not considered as prohibited weapons. But as tools and equipment of war and in order to realize the methods of conflict, they must be able to comply with the principles and rules of international humanitarian law, especially the principle of separation. It is not possible to make a general judgment as to whether drones are generally capable of complying with these rules and the do's and don'ts of the law of armed conflict, and whether any use of them complies with these rules. Rather, it is based on the purpose for which the aircraft is operated, with what capabilities and functions, and in what circumstances and under what control methods.

    Keywords: Drone, International Humanitarian Law, Principle Of Separation, Armed Conflic
  • Alireza Soodmand* Pages 79-96

    Peace and tranquility in today's world is a citizenship and human right, and human beings have always been concerned with peace and avoidance of conflict, while avoiding conflict has been inevitable for various reasons. In the absence of a coherent and organized system of international relations, it is recognized that the aggrieved state or states can retaliate against a violation of a humanitarian rights obligation. But the scope and conditions of recourse to reciprocity are not unlimited. Human rights obligations have certain characteristics and in some cases are different from other obligations. Humanitarian rights have been established in order to protect civilians, children, etc. The limits of reciprocal actions of states should be in accordance with Article 51 of the Charter and based on respect for principles such as the principle of human dignity, the principle of human behavior and non-discrimination, the principles of restriction in the use of weapons and war tools, the principle of necessity of military action, the principle of separation of persons and property in armed conflicts, and the principle of good faith. The present article has investigated this issue with a descriptive-analytical method with the aim of identifying solutions and measures for better protection and prevention of human rights violations.

    Keywords: Humanitarian Law, Armed Conflicts, International Law, Reciprocity, Security Council
  • Nima Ahmadinejad *, S. Mehdi A. Mousavi Pages 97-124

    Cyberspace, while creating multi-faceted interaction and communication between users, makes it possible to share interests, connect with other cultures, beliefs and religions and obtain information on various topics. But improper use of this space can lead to irreparable damage, such as compromised privacy, the loss of family relationships, the phenomenon of sexual victimization and so on. Sexual victimization in cyberspace refers to the process of sexual victimization by the emergence, growth, development and finally, the use of information technology. Among the audience of such tools and facilities are children who have entered cyberspace with insufficient awareness, and under the influence of some factors, they are subjected to various crimes such as pornography, sex trafficking via the Internet, internet harassment, sex tourism, sexual demand, and media violence. These crimes occur for reasons such as insufficient computer awareness, curiosity, attractiveness of the victim due to characteristics such as childishness, and lack of monitoring methods. Dealing with child victimization in any situation and space is very important in all respects, and considering its increase in a cyberspace that is not under the supervision of parents, it is very important to pay attention to the methods of dealing with this issue and examining the legal aspects of related events. Therefore, the present article seeks to investigate child sexual victimization in cyberspace and find legal solutions to deal with it, and to do so, a descriptive method has been used.

    Keywords: Prevention, Sexual Victimization, Children, Cyberspace
  • Ahmad Moradpour * Pages 125-140

    Leadership decrees are the authorities vested in the leadership in the Islamic Republic of Iran. Regarding the scope of leadership decrees in the subject law of Iran, the constitution should be scrutinized, in which, this term has not been mentioned anywhere in all 177 principles of the constitution; but its scope is in the form of issues such as determining the general policies of the system, resolving disputes between the three Iranian powers (the executive, the legislature and the judiciary) and regulating the relations of these powers, for which a precise framework is not seen in laws and regulations. Therefore, on the one hand, the legislators have tried to formulate the goals, norms and rules of Islam in the best format under the title of the constitution, and on the other hand, they have tried to not to ignore the possibility of changing the requirements of the time and the emergence of more appropriate methods for implementing Islamic standards - and as a result, inconsistency of some of the principles in the constitution with Islamic rules and principles. Therefore, Article 177 of the Constitution provides for its revision, just as by drafting Article 4 of the Constitution, it has eliminated the possibility of any contradiction between the principles contained in the Constitution and the standards of Islam. In view of the above, it can be stated that the purpose of this article is to determine the exact scope of leadership decree. In order to analyze this issue using descriptive and analytical methods, it was concluded that in the revision of the Constitution, this regulation should be added to the Constitution in the form of a principle.

    Keywords: Scope, Supreme Leader, Leadership Decree, Public Law, Constitution
  • Sahar Saniei *, Nasrin Bonakdari, Zahra Shayganmanesh Pages 141-160

    The aim of this study was to determine the effect of body language training on students' schemas of obedience and emotional inhibition. The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study consisted of male and female students of Tehran Azad University, 30 of whom were selected by convenience sampling method and randomly divided into two experimental and control groups of 15 people each. To collect research data in the pre-test and post-test stages, the items of obedience and emotional inhibition of the Young Schema Questionnaire were used. Body language training was applied to the experimental group students in eight 90-minutes sessions according to Baniasadi and D’Souza (2011) program. Data were analyzed using SPSS 22 software. The results of the univariate analysis of covariance showed that there was a significant difference between the post-test scores of obedience and emotional inhibition in the experimental group and the control group. According to these results, 24.7% of the variance in changes in the obedience schema can be explained by body language training. The results also showed that 25.3% of the variance in changes in the emotional inhibition schema is explained by body language training. Therefore, it can be concluded that body language training is effective in reducing the schemas of obedience and emotional inhibition of students.

    Keywords: Body Language, Obedience Schema, Emotional Inhibition Schema