فهرست مطالب

مجله ارگونومی
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه رستمی، مریم فیض عارفی*، امین بابایی پویا، اعظم جهانگیری مهر صفحات 1-7
    زمینه و هدف

    پرستاران جز کارکنان اصلی هر بیمارستانی هستند. تعداد مراجعین زیاد ، حجم کار بالا و کمبود پرسنل باعث افزایش بار کار ذهنی در پرستاران می شود. از طرفی کاهش میزان کنترل فرایند کاری منجر به فشار روانی می شود .هدف از مطالعه حاضر بررسی نقش میانجی گری کنترل شغلی در تبیین ارتباط بین رضایت شغلی و  بارکار ذهنی در پرستاران است.

    روش کار

    مطالعه حاضر به صورت توصیفی - تحلیلی بر روی  188 پرستار بیمارستان های آموزشی شهر شوشتر و اردبیل در سال 1398 انجام شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه NASA-TLX، پرسشنامه رضایت شغلی JDI و پرسشنامه کنترل شغلی بود.  جهت تحلیل داده ها  از ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون  با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و نرم افزار AMOS نسخه 18صورت گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج مدل نهایی از برازش خوبی برخوردار بود (0/859 =  GFI، 0/921= CFI، 067/0=RMSEA). همچنین نتایج نشان داد بین بار کار ذهنی و رضایت شغلی رابطه معنی دار وجود دارد (0/001 >p ، 0/33- r=) و این رابطه با حضور کنترل شغلی افزایش یافته است (0/001 >p ، 0/42- r=).

    نتیجه گیری

    میزان بالای کنترل شغلی، با افزایش میزان رضایت شغلی و کاهش بار کار فکری همراه است. در نتیجه جهت کاهش بار کار فکری و افزایش رضایت شغلی می توان کنترل شغلی  پرستاران را جهت بهبود شرایط کاری افزایش داد.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، کنترل شغلی، بار کار ذهنی، پرستاران
  • محمدامین موعودی، فاطمه رزاقی پهنه کلایی*، فریبا قائم پناه، امیرحسین مهدوی، احمدرضا ویسی صفحات 8-16
    زمینه و هدف

    دو نوع توالت درحالت نشسته(فرنگی)و وضعیت چمباتمه (سنتی)استفاده می گردند.از آنجایی که هریک ازاین دو نوع،معایب و محاسن خاص خود را دارند،این پژوهش جهت بر طرف نمودن معایب سنگ توالت نوع چمباتمه ای مبتنی بر اصول ارگونومی انجام گردید.

    روش کار

     61 نفر(29نفرمذکرو 32 نفرمونث)در محدوده سنی 19 تا 60 سال  وارد این مطالعه گردیدند. 7مشخصه آنتروپومتری با استفاده از مترنواری در این افراد اندازه گیری گردید. پرسشنامه ای حاوی 4 سوال در اختیار آنان قرار داده شد.هر یک از افراد روی شیب های مختلف از صفر تا 20 درجه به حالت چمباتمه به مدت 2 دقیقه می نشستند. ارزیابی ناراحتی وضعیتی موضعی (LPD) با پرسش از افراد در 3 نقطه از بدن ، در شیب های مختلف،وگونیومتری در (A)، (B)،(C)و (D) نیز  انجام شد.

    نتایج

    براساس مشخصه های آنتروپومتری افراد، یافته های حاصل از ال پی دی و گونیومتری در نواحی مختلف بدن، ابعاد موردنیاز در سنگ توالت در جایگاه کف پا، به طول 32/33 و پهنای 12/74سانتی متر به دست آمد. زاویه بین کف پاها 23/33 درجه و شیب موردنیاز در کف پا 12 درجه مشخص شد.

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل از این تحقیق، نشان داد که اصلاح جایگاه پا در سنگ توالت چمباتمه ای و طراحی آن به صورت شیبدار می تواند در ایجاد احساس راحتی در کاربران، موثر باشد. با توجه به اندک بودن مطالعات در مورد این نوع توالت ، به نظر می رسد تحقیقات بیشتر در این زمینه و از جمله پژوهش بر روی جمعیت های خاص همچون معلولین، کودکان ، زنان باردار،کهنسالان و... ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: توالت، طراحی محصول، ارگونومی، توالت چمباتمه ای
  • حمید رحیمی* صفحات 17-25
    زمینه و هدف

    سازگاری شغلی برای اشتغال موفقیت آمیز پرستاران عامل مهمی به شمار می رود. ماهیت شغل می تواند عامل موثر سازگاری شغلی باشد. هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر ماهیت شغلی بر سازگاری شغلی بین نمونه ای از پرستاران بود.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی بین 542 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کاشان انجام شد. با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای190 نفر پرستار به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. جهت گردآوری داده ها از دو پرسش نامه استاندارد و معتبر ماهیت شغلی و سازگاری شغلی استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ برآورد گردید. تحلیل داده ها سطوح توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد میانگین ماهیت شغل (45/07±70/43) بالاتر از حد متوسط 60 و میانگین سازگاری شغلی (0/42±3/23) بالاتر از حد متوسط 3 بود. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین ماهیت شغل و سازگاری شغلی (0/29=r) رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. ضریب رگرسیون نشان داد ماهیت شغل، قابلیت پیش بینی سازگاری شغلی پرستاران را دارد.

    نتیجه گیری

    میانگین ماهیت شغلی و سازگاری پرستاران در حد مطلوب بود و بین ماهیت شغل و سازگاری شغلی پرستاران رابطه مثبت وجود داشت. لذا برای افزایش سازگاری پرستاران، مدیران باید توجه بیشتری به ادراکات پرستاران از ویژگی های شغلی شان داشته باشند و تنوع، بازخورد و فرصت ایجاد روابط دوستانه در شغل را برای آنان فراهم آورند.

    کلیدواژگان: ماهیت شغل، سازگاری شغلی، پرستار
  • محمدرضا جنتی، حامد آقائی، طالب عسکری پور*، مهدی خزائی، احسان بیات خلجی، الهه کاظمی صفحات 26-38
    زمینه و هدف

    باوجود نقش اصلی جرثقیل ها در پیشبرد عملیات ساختمانی، اما حوادث و صدمات شغلی ناشی از فعالیت آن ها، به یک موضوع مهم تبدیل شده است. شواهد اخیر نشان داده است که علت این مشکلات می تواند به عدم طراحی فضای داخلی اتاقک جرثقیل و وظایف اپراتورها، بر اساس اصول ارگونومی، مرتبط باشد. این پژوهش، باهدف ارزیابی ریسک ارگونومی فعالیت اپراتورهای جرثقیل برجی و بازطراحی ابعاد و فضای داخلی اتاقک این جرثقیل ها، بر اساس ابعاد آنتروپومتری اپراتورهای ایرانی انجام گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، 30 اپراتور مرد جرثقیل برجی، شاغل در سه پروژه ساخت وساز بزرگ شهر تهران موردبررسی قرار گرفتند. در ابتدا، باهدف تعریف مشکل، از یک رویکرد چند معیار و مکمل، شامل مشاهده شرایط کاری، مصاحبه با اپراتورها، پرسشنامه اختلالات اسکلتی عضلانی نوردیک و روش ارزیابی سریع اندام فوقانی (رولا)، استفاده شد. در ادامه، با استفاده از داده های آنتروپومتری، بازطراحی ابعاد و فضای داخلی اتاقک جرثقیل، انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج روش ارزیابی سریع اندام فوقانی، نشان داد که فعالیت های اپراتورهای جرثقیل برجی، در سطح ریسک بالا و بسیار بالا قرار داشته است. همچنین، 85 درصد و 5/38 درصد افراد، به ترتیب در 12 ماه و 7 روز گذشته، دریکی از نواحی 9 گانه بدن خود، احساس درد و ناراحتی را گزارش کرده اند. در این پژوهش، ابعاد فضای داخلی اتاقک جرثقیل برجی بازطراحی شده، 7/199×1/144×8/160 سانتی متر به دست آمد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه می توان نتیجه گرفت که طراحی موجود فضای داخلی اتاقک جرثقیل برجی، نیازهای اپراتورها را برآورده نمی کند. لذا، بازطراحی آن، جهت افزایش تطابق بین انسان و ماشین، بهبود سطح ایمنی و بهره وری و پیشگیری از آسیب های اسکلتی - عضلانی، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اپراتور جرثقیل، ارزیابی سریع اندام فوقانی (رولا)، اختلالات عضلانی اسکلتی، آنتروپومتری
  • مرضیه عباسی نیا، امید کلات پور، مجید معتمدزاده، علیرضا سلطانیان، ایرج محمدفام* صفحات 39-49
    زمینه و هدف

    صنعت پتروشیمی از نظر ایمنی جزءصنایع بحرانی محسوب می شود. غلب حوادث رخ داده در این صنعت با فاکتورهای انسانی ارتباط دارند. به همین دلیل مداخله جهت بهبود سطح ایمنی در این صنعت اهمیت زیادی دارد. مطالعات مختلف نشان داده اند که پیاده سازی اصول تولید ناب می تواند به بهبود وضعیت ایمنی و ارگونومی محیط منجر شود. در این مطالعه از اصول تولید ناب جهت کاهش خطای انسانی و بهبود پاسخ دهی در شرایط اضطراری استفاده شد.

    روش کار

    جهت ارزیابی خطاهای انسانی از روش CREAM پایه استفاده شد. جهت انتخاب ابزارهای تولید ناب متناسب با ماهیت وظایف واکنش در شرایط اضطراری، از نظرات پنل 20 نفره از متخصصین و کارشناسان شامل مدیران صنعت مورد مطالعه، مسیولین HSE و اساتید دانشگاه استفاده شد. جهت بررسی میزان تاثیر اجرای اصول تولید ناب در کاهش خطاهای انسانی در شرایط اضطراری، 6 ماه پس از اجرای مداخلات تولید ناب، خطاهای انسانی مجدد مورد بررسی قرار گرفتند.  

    یافته ها

    نتایج حاصل از ارزیابی خطاهای انسانی قبل و بعد از اجرای مداخلات تولید ناب، نشان داد که سطح کنترل سه زیر وظیفه از سطح تاکتیکی به سطرح استراتژیک ارتقاء یافت. بیشترین احتمای خطای انسانی در زیروظیفه آمارگیری جهت تخلیه کامل افراد از محل حادثه بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد طراحی و پیاده سازی آن دسته از مداخلات بهبود که قادر باشند همزمان در کنار ارتقاء سطح ایمنی به بهبود بهره وری سازمانی نیز کمک کند بیشتر مورد پذیرش مدیریت صنایع بوده و شانس موفقیت بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: تولید ناب، خطای انسانی، صنعت پتروشیمی
  • فرزاد ناظم*، عباس رضایی، مجید جلیلی، حسین ساکی صفحات 50-60
    زمینه و هدف

    سنجش دقیق و سریع کارایی دستگاه قلبی- تنفسی به روش های تخمینی بدون توجه به سطح پایه آمادگی فیزیولوژیک، محیط جغرافیایی، فرهنگ و تغذیه افراد از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف این مطالعه، طراحی معادلات خطی رگرسیونی برای برآورد ظرفیت هوازی پسران نوجوان سالم بدون استفاده از آزمون های ورزشی و اعتبارسنجی این معادلات است.

     روش کار

    در تحقیق نیمه تجربی حاضر، 156 پسر نوجوان سالم 13 تا 17 سال با میانگین شاخص توده بدنی Kg/m2 5/4 ± 43/21 به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جهت طراحی معادله غیرورزشی برآورد حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2peak) از مدل خطی رگرسیونی چندگانه و در اعتبارسنجی معادلات از همبستگی پیرسون استفاده گردید.

    یافته ها

    همبستگی معناداری بین VO2peak اندازه گیری شده به روش معیار با متغیرهای آنتروپومتریکی و فیزیولوژیکی مشاهده شد (0/779 - 0/122 = R، 0/001 >p). همچنین معادله خطی معتبر غیرورزشی پیشگوی VO2peak پسران با متغیرهای سن، BMI و ضربان قلب استراحت طراحی شد (ml/kg/min 3/59 = SEE ، 0/712 = R2- 0/001>P).  VO2peak برآورد شده از معادلات بدست آمده، همبستگی معناداری با مقدار اندازه گیری شده معیار داشت (0/01>p، 0/730 - 0/707 = R).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق حاضر می توان از معادلات برآورد ظرفیت هوازی که یک ابزار ساده، دقیق، ایمن در ارزیابی پایه آمادگی قلبی-تنفسی (VO2peak) است.می تواند به عنوان اقدام بالینی روزانه، در جمعیت های بزرگ پسران نوجوان و حتی بیماران قلبی و افراد مسن با اهداف ارتقای تندرستی، بهداشت قلب و عروق، اقدامات پیشگیرانه و نیز تنظیم برنامه ورزش هوازی، مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ظرفیت هوازی، آنالیز گازهای تنفسی، آزمون غیرورزشی، اعتبارسنجی
  • الهام سلورزی، علیرضا چوبینه*، مهدی جهانگیری، ساره کشاورزی صفحات 61-71
    مقدمه

    آنتروپومتری و بررسی نسبت های آنتروپومتریک سر و صورت در علومی همچون دندانپزشکی، پزشکی، جراحی فک و صورت، مطالعات رشد، جراحی پلاستیک، مهندسی زیست و شاخه های غیرپزشکی از جمله ساخت تجهیزات حفاظت فردی ناحیه سر و صورت کاربرد دارد. هدف از این مطالعه معرفی نرم افزار Digimizer جهت اندازه گیری ابعاد اشیاء به روش فوتوگرافی و اعتباریابی اندازه گیری ابعاد صورت با این نرم افزار می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی نمونه ها از بین دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی شیراز به تعداد  12 نفر انتخاب و اندازه گیری ابعاد صورت آنها به دو روش دستی و فوتوگرافی انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله ی نرم افزار SPSS (نسخه 19) و با استفاده از آزمون های توصیفی- تحلیلی انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در سه بعد فاصله بین ریشه بینی تا سپتوم (طول بینی)، فاصله ریشه بینی تا چانه (طول صورت) و قوس بخش زایده گوش (تراگوس) تا چانه اختلاف معنی داری مشاهده شد (0/05< p). در بقیه ابعاد اختلاف معنی داری مشاهده نشد. ضریب(Intra Class Correlation) ICC  برای دو روش در بازه 0/94- 0/56 بدست آمد.

    بحث

    این مطالعه نشان داد که آنالیز ابعاد صورت بوسیله نرم افزار  Digimizerدر اکثر ابعاد اندازه گیری شده اعتبار دارد و روش خوبی جهت جایگزینی اندازه گیری به روش دستی می باشد.

    کلیدواژگان: ارگونومی، آنتروپومتری، صورت، فوتوآنتروپومتری، Digimizer
  • مژده شکری*، غلامرضا شعبانی بهار، مجید سلیمانی صفحات 72-82
    هدف و زمینه

    امروزه مدیریت عملکرد در راستای چابک سازی و بهبود  معماری سازمانی به کار گرفته می شود. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثر معماری سازمانی بر مدیریت عملکرد با نقش میانجی چابکی سازمانی ادارات تربیت بدنی دانشگاه های علوم پزشکی کشور بود.

    روش کار

    روش پژوهش، توصیفی-پیمایشی و به لحاظ هدف کاربردی است. آماری این پژوهش شامل کلیه مدیران ارشد  و کارکنان ادارات تربیت بدنی در دانشگاه های علوم پزشکی کل کشور می باشند که به صورت تمام شمار تعداد 216 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها  پرسشنامه معماری سازمانی پرسشنامه  استاتدارد مدیریت عملکرد  بالدریج و پرسشنامه چابکی سازمانی شریفی بود. به منظور تجریه و تحلیل یافته های پژوهش از تحلیل مسیر و معادلات ساختاری و نرم افزار 20pls , SPSS  استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که معماری سازمانی و ابعاد آن بر مدیریت عملکرد با نقش میانجی چابکی سازمانی ادارات تربیت بدنی در دانشگاه های علوم پزشکی کشور اثر معنی دار دارد. مقدار تاثیر متغیر میانجی با استفاده از VAF، 228/0 به دست آمد و با توجه به مقدار تاثیر مستقیم متغیر مستقل بر وابسته که برابر با 799/0 بود می توان عنوان نمود که مقدار تاثیر مستقیم بیشتر از تاثیر غیرمستقیم است.

    نتیجه گیری

    در مدیریت عملکرد نوین ، اهداف کارکنان و اهداف سازمان باید در یک راستا قرار گرفته و با ایجاد هماهنگی و ارایه راهنمایی های لازم توسط سرپرستان، افراد هرچه بیشتر به سازمان احساس تعلق خاطر می نمایند و با ایجاد تغییرات سازمان را چابک سازند.

    کلیدواژگان: معماری سازمانی، مدیریت عملکرد، چابکی سازمانی
|
  • Fatemeh Rostami, Maryam Feiz Arefi*, Amin Babaei-Pouya, Azam Ahangirimehr Pages 1-7
    Background and Aim

    Nurses are the main staff of the hospital. The large number of clients, the high volume of work and the shortage of staff increase the mental workload of nurses. On the other hand, reducing the control of the work process leads to mental stress. The purpose of this study was to investigate the mediating role of job control and explaining the relationship between job satisfaction and mental workload in nurses.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 188 nurses of educational hospitals in Shushtar and Ardabil cities, Iran, in 2019. Research tools included demographic information questionnaire, NASA-TLX questionnaire, Job description index (JDI) questionnaire, and job control questionnaire. For Data analysis the correlation coefficient and regression analysis with SPSS-18 and AMOS-18 software were used.

    Results

    Based on the results, the final model had good fitness (GFI=0.859, CFI=0.921, RMSEA=0.067). The results also showed that there is a significant relationship between mental workload and job satisfaction (P<0.001, r=-0.33) and this relationship has increased with the presence of job control (P<0.001, r=-0.42).

    Conclusion

    High levels of job control are associated with increased job satisfaction and reduced workload. As a result, in order to reduce the mental workload and increase job satisfaction, job control of nurses can be increased to improve working conditions.

    Keywords: Job satisfaction, Job control, Mental workload, Nurse
  • Mohammad Amin Mououdi, Seyedeh Fatemeh Razzaghi Pahnehkolai*, Fariba Qhaempanah, Amirhossein Mahdavi, Ahmad Reza Veisi Pages 8-16
    Background and Aim

    Two toilets in sitting-type and squatting-type (Traditional) are currently used by Iranian People. Since each of these two types has its own disadvantages and merits, this research aims to design a squatting-type toilet based on ergonomic principles to eliminate its disadvantages.

    Methods

    61 subjects (29 males and 32 females) aged 19-60 years were enrolled in this study. Seven anthropometric characteristics were measured using a tape measure with an accuracy of one millimeter in these subjects. A questionnaire containing 4 questions was given to them. Each person was squatting for 2 minutes on different slopes from 0 to 20 degrees. Assessment of Localized Postural Discomfort (LPD) by asking people at 3 points of body, at different slopes, and goniometry in the areas of (A), (B) ,(C) and (D) was also performed.

    Results

    Based on the anthropometric characteristics of the individuals, LPD and goniometry findings in different areas of the body and dimensions of toilet in the sole position, length 32.33 and width 12.74 cm was obtained. The angle between the soles of the feet was 23.33 degrees and the required slope of the soles was 12 degrees.

    Conclusion

    The findings of this study suggest that modification of the sole position in squatting-type toilet and its sloping design can be effective in making users comfortable. Given the small number of studies on this type of toilet, further studies in this area, including research on specific populations such as the disabled people, children, pregnant women, the elderly, etc., are necessary.

    Keywords: Toilet, Product design, Ergonomics, Squatting-type toilet
  • Hamid Rahimi* Pages 17-25
    Background and Aim

    Job adjustment is an important factor for the successful employment of nurses. The job nature can be a factor influencing job adjustment. The aim of the present study was to investigate the effect of job nature on job adjustment among a sample of nurses. 

    Methods

    This cross-sectional study was conducted among 542 nurses working in hospitals affiliated to Kashan University of Medical Sciences. Using Cochranchr('39')s formula and stratified random sampling method, 190 nurses were selected as a sample. Two standard and validated questionnaires were used for gathering data associated with job nature and job adjustment. The reliability of the questionnaires was estimated through Cronbachchr('39')s alpha coefficient. Data analysis was performed at both descriptive and inferential levels using SPSS 22.

    Results

    Findings revealed that means of job nature (70.43±45.07) was higher than average (60) and mean of job adjustment (3.23±0.42) was higher than average (3). Pearson correlation coefficient showed that there is a positive and significant relationship between job nature and job adjustment (r=0.29). The regression coefficient showed that the job nature was able to predict the job adjustment of nurses.

    Conclusion

     The average job nature and adjustment of nurses were favorable and there was a positive relationship between job nature and job adjustment of nurses. Therefore, in order to increase the adjustment of nurses, managers should pay more attention to nurseschr('39') perceptions of their job characteristics and provide them with diversity, feedback and the opportunity to create friendly relationships at work.

    Keywords: Job nature, Job adjustment, Nurse
  • Mohammadreza Jannati, Hamed Aghaei, Taleb Askaripoor*, Mehdi Khazaei, Ehsan Bayat Khalaji, Elahe Kazemi Pages 26-38
    Background and Aim

    Despite the main role of cranes in advancing construction operations, however, accidents and occupational injuries resulting from their activities have become a critical issue. Recent evidence suggests that the cause of these problems may be associated with the absence of design of the interior space of the crane cabin, and the tasks of the operators, based on ergonomic principles. This study was conducted to assess the ergonomic risk of the tower crane operator’s activities and redesigning the dimensions and interior space of these cranes, based on the anthropometric dimensions of Iranian operators.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 30 male tower crane operators working on three major construction projects in Tehran were investigated. Initially, a multi-step approach was applied to define the problem, including: observing the working statuses, interviewing operators, Nordic Musculoskeletal Disorder Questionnaire, and rapid upper limb assessment (RULA) method. Then, using anthropometric data, the dimensions and interior space of the crane chamber were redesigned.

    Results

    The results of the rapid upper limb assessment method showed that the activities of tower crane operators were at high and very high-risk levels. Also, 85% and 38.5% of these people reported pain and discomfort in one of the nine areas of their body in the last 12 months and 7 days, respectively. In this study, the dimensions of the interior space of the redesigned tower crane cabin were obtained 160.8×144.1×199.7.

    Conclusion

    Based on the results of the study, it can be concluded that the current interior design of the tower crane cabin does not fulfill the needs of the operators. Hence, redesigning it appears essential to enhance human-machine compatibility, improve safety and productivity, and prevent musculoskeletal disorders (MSD).

    Keywords: Tower Crane, Rapid upper limb assessment (RULA), Nordic Questionnaire, Anthropometry
  • Marzieh Abbassinia, Omid Kalatpour, Majid Motamedzadeh, Alireza Soltanian, Iraj Mohammadfam* Pages 39-49
    Background and Aim

    Petrochemical industry is one of the most accident-prone industries, and most accidents in this industry are related to human factors. The principles of Lean production are one of the approaches used to improve the production situation. Various studies have shown that implementing Lean production improves the safety and ergonomics. In this study, the principles of Lean production were used to reduce human error and improve response in emergencies.

    Methods

      The basic CREAM method was used to evaluate human errors. In order to select Lean production tools appropriate to the emergency response tasks, the opinions of the 20-member panel of specialists and experts, including industry managers, HSE officials, and university professors, were used. For examining the impact of Lean production principles on reducing human error in emergencies, 6 months after the implementation of Lean production interventions, human error was re-examined. Evaluation of human errors after Lean production interventions was also performed by basic CREAM method.

    Results

    The results of the evaluation of human errors before and after the implementation of Lean production interventions showed that the level of control mode of the three sub-tasks improved from the tactical control mode to the strategic control mode. The most probable human error was in evacuate sub-task.

    Conclusion

    The results of this study showed that the implementation of those interventions that in addition to improving the level of safety, can improve organizational productivity, is more accepted by industry management.

    Keywords: Lean production, Human error, Petrochemical industry, Emergencies
  • Farzad Nazem*, Abbas Rezaei, Majid Jalili, Hossein Saki Pages 50-60
    Background and Aim

     Accurate and rapid measurement of cardiorespiratory system performance by estimation methods regardless of basic physiological fitness level, geographical environment, culture and nutrition is of paramount importance. The purpose of this study was to design linear regression equations to estimate the aerobic capacity of healthy adolescent boys without the use of sport tests and validation of this equations.

    Methods

    In the present semi-experimental study, 156 healthy adolescent boys aged 13 to 17 years with a mean body mass index of 21.43 ± 4.5 Kg / m2 were selected by purposive sampling method. To design the non-sport equation for estimating maximum oxygen consumption (VO2peak), a multiple regression linear model and Pearson correlation were used to validate the equations.

    Results

    Significant correlations were observed between the measured VO2peak and the anthropometric and physiological variables (R=0.122 - 0.799, P<0.001). Also, a valid non-exercise linear equation for boyschr('39') VO2peak prediction was designed with variables such as age, BMI and resting heart rate (SEE = 3.59 mL/kg/min, R2 = 0.712, P<0.001). The estimated VO2peak from equations had a significant correlation with the obtained criterion value. (R = 0.707 – 0.730, P<0.01).

    Conclusion

    According to the results of the present study, it is possible to use aerobic capacity estimation equations, is a simple, accurate, safe tool in assessing the baseline cardiorespiratory fitness (VO2peak). The use of non-Exercise equations in the planning of exercise in large populations of adolescent boys and even as a daily clinical practice in the elderly and heart patients with the goals of promoting health, cardiovascular health, preventive actions is very important.

    Keywords: Aerobic capacity, Respiratory gas analysis, Non-exercise testing, Validation
  • Elham Salvarzi, Alireza Choobineh*, Mehdi Jahangiri, Sareh Keshavarzi Pages 61-71
    Introduction

    Craniofacial anthropometry and anthropometric ratios are used in different sciences such as dentistry, medicine, oral and maxillofacial surgery, growth studies, plastic surgery, bioengineering and production of personal protective equipment. The purpose of this study is to introduce Digimizer software to measure facial dimensions and compare manual dimensional measurement and photoanthropometry with this software.

    Methods

    In This descriptive-analytical study 12 female students of Shiraz University of Medical Sciences participated. Measurement of face dimensions of samples was done manually and by photographic methods and data analysis was performed with SPSS software version 19 and descriptive-analytical tests.

    Results

    From the ten dimensions of the measured dimensions, a significant difference was observed in the three dimensions of the Subnasal-Nasal Root Length (SNRL), Menton-Nasal Root Length (MNRL) (Face Length) and Bitragion-Menton Arc (TRMA) dimensions,(P <0.05 ). No significant differences were observed in other dimensions. The ICC (Intra Class Correlation) coefficient for both methods was obtained in the range of 0.56-0.94.

    Conclusion

    This study showed that the use of Digimizer software can replace the use of manual method in measuring the dimensions of the face and in the preparation of anthropometric database of the face in less time is preferable to the manual method.

    Keywords: Ergonomics, Anthropometry, Face, Photoanthropometry, Digimizer
  • Mojdeh Shakari*, Ghlamreza Shabani Bahar, Majid Solimani Pages 72-82
    Background and aim

    Nowadays performance management is used to make organizational agility and improve organizational architecture. The purpose of this study was to determine the effect of organizational architecture on performance management with the mediating role of organizational agility of physical education departments of countrychr('39')s medical science universities.

    Methods

    The method is a descriptive-survey research and operational and applied in terms of purpose. The statistics of this study included all senior managers and staff of physical education departments in medical universities throughout Iran, selected as a statistical sample for a total of 216. Data collection tools were organizational architecture questionnaire, Baldrige performance standard questionnaire and Sharifi organizational agility questionnaire. In order to analyze the research findings, path analysis and structural equations and SPSS 20  were used.

    Results

    It showed that organizational architecture and its dimensions have a significant effect on performance management with the mediating role of organizational agility of physical education departments in medical universities of the country. The magnitude of the effect of the mediating variable using VAF was 0.228 and according to the magnitude of the direct effect of the independent variable on the dependent which was equal to 0.799, it can be said that the magnitude of the direct effect is greater than the indirect effect.

    Conclusion

    In modern performance management, the aims of staffs and the purposes of the organization should be aligned and by creating coordination and providing the necessary guidance by supervisors, people feel more belonging to the organization and make the organization more agile by organizational changes.

    Keywords: Organizational architecture, Performance management, Organizational agility