فهرست مطالب

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 56 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/07
  • تعداد عناوین: 16
|
  • حمیدرضا صرامی صفحات 7-11
  • بهزاد خدری*، محمد زاهدی اصل، ستار پروین، محمدسعید ذکایی صفحات 13-40
    هدف

    تحقیق حاضر با هدف بررسی تجارب زیسته و وضعیت پایگاه اجتماعی-اقتصادی دو گروه از سوءمصرف کنندگان مواد مخدر بستری در کلینیک و ساکن در گرمخانه انجام شد.

    روش

    تحقیق حاضر با رویکرد کیفی و با روش زمینه ای انجام شد. یک مصاحبه عمیق بر روی 36 نفر از سوءمصرف کنندگان مواد انجام گرفت. نمونه گیری به صورت نظری بود و جمع آوری داده ها تا اشباع نظری ادامه داشت. داده ها از طریق کدگذاری با روش استراوس و کوربین تحلیل شدند.

    یافته ها

    معاشرت ناسالم، مصرف تفننی، محرک های درونی، طرد دو سویه، نابرابری نهادی، فقر چندگانه، نظام رفاهی معیوب، انزجار از وضع موجود، دوگانگی و تضاد احساسی- رفتاری، هنجارشکنی، فروپاشی روانی و اجتماعی و تشکیل اجتماع ثانویه از مهم ترین مقولات تحقیق حاضر بودند.

    نتیجه گیری

    سوءمصرف مواد با "واگرایی و همگرایی رفتاری-احساسی" و "رانش از اجتماع" همراه است. یعنی فرد سوء مصرف کننده مواد در جریان سبک زندگی وابسته به مواد خود دچار نوعی تباعد (جدایی) از اجتماع مواجه می شود. مطالعه عمیق در زمینه جایگاه سوء مصرف کنندگان مواد در ساختار اجتماعی، بررسی مناسب ترین شیوه های درمانی، و همچنین در دسترس بودن خدمات درمانی برای آحاد سوء مصرف کنندگان مواد جهت بهبودی و پیگیری فرآیندهای درمانی از جمله مواردی است که بایستی در سیاست گذاری های پیشگیری و درمان اعتیاد به آن توجه داشت.

    کلیدواژگان: اعتیاد، طرد اجتماعی، فقر
  • سامان عبدالهی، شهرداد دارابی*، ابراهیم رجبی تاج امیر صفحات 41-58
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی مدل ساختاری نقش عوامل محیطی و خانوادگی در پیشگیری رشدمدار از گرایش به مصرف مواد مخدر و روانگردان انجام شده است.

    روش

    پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان و نوجوانان شهر کرج بودند که حداقل یک بار مواد مخدر یا مواد روانگردان استعمال کرده بودند. از میان آن ها، 250 نفر به روش نمونه گیری غیراحتمالی از نوع گلوله برفی انتخاب شدند.

    یافته ها

    در مدل پژوهش، عامل محیطی با ضریب (0/77) و پس از آن، عامل خانوادگی با ضریب (0/63) اثرات مستقیم و معناداری بر گرایش کودکان و نوجوانان به مصرف مواد مخدر و روانگردان داشتند.

    نتیجه گیری

    عوامل محیطی و خانوادگی در پیشگیری رشدمدار از گرایش کودکان و نوجوانان به مصرف مواد مخدر و روانگردان موثر هستند، اما عوامل محیطی اثر قویتری دارند، بنابراین تمرکز بر ساختار محیطی جوامع می تواند روندهای پیشگیرانه را کاربردی تر کند.

    کلیدواژگان: پیشگیری رشدمدار، عوامل محیطی، عوامل خانوادگی، گرایش کودکان به مصرف مواد مخدر و روانگردان
  • فاطمه خاقانی، هاجر ترکان*، زهرا یوسفی صفحات 59-78
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر ، مطالعه کیفی عوامل موثر بر پایبندی به درمان در افراد وابسته به مواد تحت درمان نگهدارنده با متادون درشهر اصفهان بود .

    روش

    این پژوهش از نوع کیفی و تحلیل مضمون بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد وابسته به مواد مراکز ترک اعتیاد با متادون شهر اصفهان درسال 1397 بود. از میان این جامعه، 10 نفر به شکل هدفمند و به روش همگون انتخاب شدند . ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که حاوی سوالات مرتبط با عوامل موثر بر پایبندی به درمان در افراد وابسته به مواد تحت درمان بود . داده های گردآوری شده به کمک روش تحلیل مضمون کلارک و براوون (2000) تحلیل شدند .

    یافته ها

    نتایج نشان داد که عوامل موثر بر پایبندی به درمان شامل شش مقوله اصلی بودند: 1) پایبندی به کمک عوامل خانوادگی ، 2) پایبندی به کمک عوامل رفتاری ، 3)پایبندی به کمک عوامل معنوی ، 4) پایبندی به کمک عوامل اجتماعی ، 5) پایبندی به کمک اصلاح زندگی شخصی ، و 6) پایبندی به کمک عوامل درمانی .

    نتیجه گیری

    در کل، نتایج نشان می دهد پایبندی به درمان با متادون در کنار شش عامل مهم مذکور رخ می دهد و درمانگران اعتیاد برای درمان با متادون باید به تقویت شش حیطه توجه کنند.

    کلیدواژگان: پایبندی به درمان، اعتیاد، نگهدارنده با متادون
  • ساناز عینی*، نغمه ترابی، متینه عبادی، علی کرمانی صفحات 79-100
    هدف

    مصرف مواد مخدر یکی از قابل بحث ترین مسایلی است که قشر نوجوانان و جوانان را درگیر کرده است. به همین جهت هدف از انجام پژوهش حاضر پیش بینی گرایش به سوء مصرف مواد مخدر براساس خودبیگانگی تحصیلی، هیجان های تحصیلی منفی و خودکارآمدی عمومی در دانش آموزان پسر بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهرستان رشت در سال تحصیلی 99-1398بود. از میان آن ها، 200 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش، پرسشنامه گرایش به اعتیاد (وید و همکاران، 1992)، پرسشنامه از خودبیگانگی تحصیلی (دیلون و گروات، 1976)، مقیاس خودکارآمدی عمومی (شوآرتزر و جروسلم، 1979) و پرسشنامه هیجان تحصیلی (پکران و همکاران، 2005) استفاده شدند.

    یافته ها

    گرایش به سوءمصرف مواد مخدر با خود بیگانگی تحصیلی و هیجان های تحصیلی منفی رابطه مثبت و معنادار و با خودکارآمدی عمومی رابطه ی منفی و معناداری در دانش آموزان داشت. خودبیگانگی تحصیلی، هیجان های تحصیلی منفی و خودکارآمدی عمومی 62 درصد از واریانس گرایش به سوءمصرف موادمخدر در دانش آموزان را پیش بینی کردند.

    نتیجه گیری

    می توان بیان کرد که مدیران مدارس می توانند با سنجش سه متغیر ذکر شده در این پژوهش از تمایلات دانش آموزان به مصرف مواد مخدر آگاه گردیده و برنامه های مدیریتی و پیشگیری لازم را اجرا نمایند.

    کلیدواژگان: گرایش به سوءمصرف مواد مخدر، از خودبیگانگی تحصیلی، هیجان های تحصیلی منفی، خودکارآمدی عمومی
  • امیر قربان پور لفمجانی*، سجاد رضایی صفحات 101-132
    هدف

    تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای سبک های مقابله ای مذهبی در رابطه بین نگرش های مذهبی و خودپنداشت با تمایل به اعتیاد در دانشجویان دانشگاه گیلان انجام شد.

    روش

    طرح تحقیق از نوع همبستگی بود. تعداد 530 نفر از دانشجویان دانشگاه گیلان با شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب و به پرسشنامه های نگرش های مذهبی، سبک های مقابله ای، خودپنداشت و آمادگی به اعتیاد پاسخ دادند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل ساختاری پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار بود. تمام متغیرهای پیش بین و میانجی یعنی مقابله مذهبی مثبت و منفی 42 درصد از تغییرات آمادگی به اعتیاد در دانشجویان را پیش بینی کردند که این میزان در حد متوسطی بود. مقابله مذهبی مثبت و منفی در رابطه بین نگرش مذهبی و خودپنداشت با آمادگی به اعتیاد نقش میانجی داشت.

    نتیجه گیری

    مقابله مذهبی مثبت، با تشدید نگرش مذهبی و نیز خنثی کردن نقش مخرب خودپنداشت بسیار بالا به کاهش آمادگی به اعتیاد منتهی می شود.

    کلیدواژگان: سبک های مقابله ای مذهبی، نگرش های مذهبی، خودپنداشت، تمایل به اعتیاد
  • مهسا مسلمان*، محمد نریمانی، اکبر عطادخت صفحات 133-152
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی آمادگی اعتیاد به مواد بر اساس حالات روان شناختی مثبت دانشجویان در سال 98-1397 انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان مشغول به تحصیل دانشگاه پیام نور آمل در سال تحصیلی 98-1397 بودند. از میان آن ها، تعداد 118 نفر دانشجوی دختر و پسر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه آمادگی اعتیاد به مواد مخدر و پرسشنامه حالات روان شناختی مثبت برای جمع آوری داده ها استفاده شدند.

    یافته ها

    تحلیل آماری با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین آمادگی اعتیاد به مواد با مولفه های حالات روان شناختی مثبت از جمله توکل به خدا، وظیفه شناسی، احساس کنترل، خلق مثبت و شادمانی، احساس آرامش و بخشش رابطه منفی معنی دار وجود داشت. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که در میان مولفه های حالات روان شناختی مثبت توکل به خدا قوی ترین پیش بینی کننده آمادگی به اعتیاد بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش می توان پیشنهاد داد که با تقویت حالات روان شناختی مثبت با تاکید بر توکل به خدا می توان احتمال اعتیاد را در دانشجویان کاهش داد.

    کلیدواژگان: حالات روان شناختی مثبت، آمادگی به اعتیاد، دانشجویان
  • کورش امرائی*، صبا سیاه منصور، لیلا فتحی، سلمان زارعی صفحات 153-168
    هدف

    اعتیاد یکی از مسایلی است که به روابط بین خانواده آسیب می زند و همین مسئله موجب مشکلات روانی بسیاری در آینده برای کودکان می شود. پژوهش حاضر با هدف مقایسه ارزنده سازی، ناارزنده سازی و نحوه روابط خانوادگی کودکان دارای والد وابسته به مواد و عادی صورت گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی واز نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری دانش آموزان ابتدایی دختر شهر معمولان بود. 25 دانش آموز دارای والد وابسته به مواد و 25 دانش آموز دارای والد عادی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور بررسی ارزنده سازی، ناارزنده سازی و نحوه روابط خانوادگی از آزمون ترسیم خانواده، استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون مجذورکای تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین دو گروه کودکان دارای والد وابسته به مواد و کودکان دارای والد عادی در اولین شخص ترسیم شده، ناارزنده سازی و فاصله بین والدین تفاوت معناداری وجود داشت، اما بین ترسیم با فاصله کودک از والدین تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    با استناد به تفاوت بین کودکان عادی و کودکان با والدین وابسته به مواد باید از تاثیرات منفی اعتیاد بر رفتار و شخصیت کودک جلوگیری کرد و این کودکان را تحت برنامه های مداخلاتی زودهنگام قرار داد.

    کلیدواژگان: ارزنده سازی، ناارزنده سازی، اعتیاد، خانواده، کودک
  • سید محمدرضا اسدی*، پرویز پرزور صفحات 169-198
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل فردی، جمعیت شناختی، روان شناختی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و جغرافیایی موثر بر گرایش به مصرف مواد در افراد وابسته به مواد شهر اردبیل انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی -مقطعی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه سوءمصرف کنندگان مواد زن و مرد مراجعه کننده به مراکز درمان اعتیاد دولتی یا خصوصی استان اردبیل در نیمه اول سال97 بود. به همین منظور، 250 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های محقق ساخته استفاده شد. جهت دستیابی به اهداف پژوهش نیز از روش آمار توصیفی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که عوامل فردی (سطح تحصیلات ابتدایی افراد وابسته به مواد و دوستان آن ها، بیکاری و داشتن مشاغل کارگری، پیشنهاد مصرف مواد توسط همکاران محیط کار، شروع مصرف با تریاک)، عوامل خانوادگی (طرد فرد در مشاجرات خانوادگی، مصرف مواد برای فرار از مشکلات خانوادگی، مصرف مواد بعد از شکست عشقی، سابقه اعتیاد در بین اعضای خانواده و عملکرد خانوادگی نامناسب)، عوامل روان شناختی(مصرف مواد برای لذت جویی و خوشگذرانی، مصرف مواد برای حس کنجکاوی، گرایش به رفتارهای پرخاشگرانه بالا، ناتوانی و ضعف در ابراز وجود و استرس های زیاد در سبک زندگی)، عوامل فرهنگی (عدم عضویت و فعالیت در گروه های مذهبی، پایبندی کمتر به سبک زندگی مذهبی، ناآگاهی از اثرات و عوارض مواد مخدر، معاشرت با دوستان ناباب، قبح شکنی مصرف مواد در جامعه، تبلیغات و کارکرد منفی رسانه ها و استفاده بالا از ماهواره)، عوامل اجتماعی(عدم عضویت و فعالیت در گروه های اجتماعی و احساس محرومیت اجتماعی)، عوامل اقتصادی (بیکاری و وضعیت اقتصادی ضعیف،احساس محرومیت اقتصادی و فقر) و عوامل جغرافیایی (حاشیه نشینی و بالا بودن میزان بروز جرم و اعتیاد در محل سکونت فرد) در گرایش به اعتیاد افراد وابسته به مواد نقش داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج فوق، لازم است مسیولین و متخصصان امور نسبت به این علل بومی توجه جدی و برنامه ریزی بیشتری در حوزه پیشگیری داشته باشند.

    کلیدواژگان: گرایش به اعتیاد، مواد مخدر، علل اعتیاد، اردبیل
  • نظیر مظفری*، فاطمه باقریان، علی زاده محمدی، محمود حیدری صفحات 199-224
    هدف

    به علت وجود برخی از ویژگی ها و تحولات گسترده ی این دوره، احتمال وقوع رفتارهای پرخطر از سوی نوجوانان وجود دارد. بر این اساس شناخت رفتارهای پرخطر و چگونگی ابراز آن ها حایز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر شناسایی چیستی و چگونگی رفتارهای پرخطر در نوجوانان درگیر در رفتارهای پرخطر بود.

    روش

    روش این پژوهش کیفی و پدیدارشناسی بود که به توصیف چیستی و چگونگی تجارب زیسته ی نوجوانان پرداخت. جامعه ی مورد مطالعه، نوجوانان 15 تا 18 ساله ی شهر سنندج با سابقه ی فعلی و گذشته انجام رفتارهای پرخطر بودند. داده ها از طریق نمونه گیری در دسترس و مصاحبه ی عمیق با 14 نفر (هشت پسر و شش دختر) گرد آوری و با استفاده از روش تحلیل پدیدارشناسی توصیفی تحلیل شدند.

    یافته ها

    تحلیل تجارب مشارکت کنندگان در بخش چیستی رفتارهای پرخطر منجر به شناسایی دو مضمون اصلی (آسیب رسانی و هنجارشکنی) و پنج مضمون فرعی (آسیب فردی، آسیب خانوادگی، آسیب اجتماعی، هنجارهای قانونی و ارزش های دینی) و در بخش زمینه های رفتارهای پرخطر منجر به شناسایی سه مضمون اصلی (عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی) و دوازده مضمون فرعی (هیجان خواهی، کنجکاوی، لذت جویی، شجاعت، آشفتگی خانوادگی، نبود یکی از والدین، سابقه ی رفتار پرخطر در خانواده، غفلت والدین، نقش دوستان، نقص انگیزه، محدودیت شادی محیط و نفوذ رسانه ها)گردید.

    نتیجه گیری

    بر اساس تجربه ی زیسته ی نوجوانان درگیر رفتارهای پرخطر، مجموعه ای از چند عامل با هم سبب بروز رفتار پرخطر از سوی نوجوانان می گردد. این مطالعه دربرگیرنده ی مضمون های مهمی برای مشاوران، معلمان و مسوولین نهادهای مرتبط با امر آموزش و پرورش و خانواده ها است.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، رفتارهای پرخطر، نوجوانان
  • فرشاد احمدی*، علی کاظمی رضایی، کمال پرهون صفحات 225-246
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مدل نادیده انگاری تاخیری با رویکرد شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر نادیده انگاری پاداش تاخیری، تکانشگری و هیجان خواهی در افراد مبتلا به اختلال های مصرف مواد بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و مرحله پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل بیماران مبتلا به مصرف مواد در کلینیک های سنندج در سال 1398-1397 بودند. از بین این جامعه، تعداد 40 بیمار مبتلا به مصرف مواد، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند (20 نفر در گروه آزمایش و 20 نفر در گروه گواه). در این پژوهش، پرسش نامه انتخاب پاداش (کربای و همکاران، 1999)، مقیاس تکانشگری بارت (بارت و همکاران، 1997) و مقیاس هیجان خواهی زاکرمن (زاکرمن، 1978) استفاده شدند. پس از اجرای پیش آزمون، گروه آزمایش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را طی 8 جلسه 90 دقیقه ای در طی 8 هفته دریافت کرد، درحالی که گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. پس از اتمام جلسات درمانی، پس آزمون در هر دو گروه انجام شد. پس از 45 روز آزمون پیگیری نیز صورت گرفت. داده ها باآزمون تحلیل واریانس آمیخته تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مداخله مدل نادیده انگاری تاخیری با رویکرد شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی باعث کاهش نادیده انگاری پاداش تاخیری، تکانشگری و هیجان خواهی در افراد مبتلا به اختلال های مصرف مواد شد و تاثیر این مداخله در طول زمان ماندگار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مدل نادیده انگاری تاخیری با روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، راهبردی موثر در بهبود علایم نادیده انگاری پاداش تاخیری، تکانشگری و هیجان خواهی درافراد مبتلا به اختلالات مصرف مواد است و می توان از آن به عنوان روش درمانی موثر بهره برد.

    کلیدواژگان: مدل نادیده انگاری تاخیری، رویکرد شناخت درمانی مبتنی برذهن آگاهی، نادیده انگاری پاداش تاخیری، تکانشگری، هیجان خواهی، اختلال مصرف مواد
  • فاطمه شیری، محمود گودرزی*، امید مرادی، حمزه احمدیان صفحات 247-266
    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی زوج درمانی خود تنظیم گری-دلبستگی و زوج درمانی سیستمی-رفتاری بر عملکرد خانواده زنان دارای همسر وابسته به مواد بود.

    روش

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری زنان دارای همسر وابسته به مواد مراجعه کننده به مرکز مشاوره ویژه زنان در شهر سنندج بود. در میان آن ها، 45 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه گمارده شدند. برای جمع آوری داده هااز ابزار سنجش خانوده استفاده شد. یک گروه آزمایش زوج درمانی خودتنظیم گری-دلبستگی و گروه دیگر آزمایش زوج درمانی سیستمی-رفتاری دریافت کردند. داده ها با آزمون تحلیل واریانس آمیخته تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر دو رویکرد بر عملکرد خانواده اثربخش بودند. این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار بود. همچنین نتایج مقایسه نشان داد که بین گروه های زوج درمانی تفاوت معنادار وجودداشت. زوج درمانی سیستمی- رفتاری در مقایسه با زوج درمانی خودتنظیم گری-دلبستگی بر بهبود عملکردخانواده موثرتر بود.

    نتیجه گیری

    در روابط زوجی فنون درمان سیستمی-رفتاری می تواند ابعاد مختلفی را پوشش داده و به شدت با تاثیر بر تنظیم هیجانی روابط را متاثر سازد.

    کلیدواژگان: زوج درمانی خودتنظیم گری-دلبستگی، زوج درمانی سیستمی-رفتاری، عملکرد خانواده
  • جهانگیر کرمی، اکرم آبباریکی*، محمد جشن پور صفحات 267-286
    هدف

    افراد مبتلابه سوءمصرف هرویین مشکلات زیادی در عملکردهای اجرایی همچون بازداری پاسخ، سازمان دهی، خودتنظیمی هیجانی، توجه و حافظه دارند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر توانبخشی شناختی رایانه ای بر بهبود بازداری پاسخ در افراد مبتلا به سوءمصرف هرویین بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد مبتلا به سوءمصرف هرویین شهر تهران بود. از میان آن ها، 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل آزمون رایانه ای برو-نرو بود. برنامه توانبخشی شناختی Captain’s Log به مدت 20 جلسه 50-60 دقیقه ای و دو بار در هفته برای گروه آزمایش اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که برنامه توانبخشی شناختی Captain’s Log موجب بهبود بازداری پاسخ در مردان با سوء مصرف هرویین شد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که برنامه توانبخشی شناختی رایانه ای می تواند به عنوان روشی مناسب در بهبود بازداری پاسخ مردان با سوءمصرف هرویین به کار رود و در نتیجه منجر به ترک و عدم بازگشت مصرف هرویین شود.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، بازداری پاسخ، سوء مصرف هروئین
  • حمزه احمدیان*، شعریه جدی پور، حسام احمدیان صفحات 287-312
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش نگرش های ناکارآمد و باورهای غلط شناختی در افراد با درمان نگهدارنده متادون انجام شد.

    روش

    این مطالعه شبه آزمایشی به شیوه پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. از میان همه افراد مراجعه کننده به مرکز درمانی سوءمصرف مواد روزبه شهر کامیاران در نیمه اول سال 1397، که تحت درمان نگهدارنده متادون بودند، نمونه ای به حجم 30 نفر به شیوه در دسترس انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و یک گروه گواه (10 نفر) گمارده شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های نگرش های ناکارآمد و خطاهای شناختی استفاده و توسط افراد هر سه گروه در مراحل پیش آزمون و پس آزمون تکمیل شد. گروه آزمایشی اول و دوم به ترتیب مداخله درمان شناختی-رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را در 8 جلسه 60 دقیقه ای به شیوه گروهی دریافت کردند. داده ها نیز با روش تحلیل کواریانس چند متغیره تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمرات مولفه های نگرش ناکارآمد از جمله نیاز به تایید دیگران و نیاز به راضی کردن دیگران و مولفه های باورهای غلط شناختی از جمله فیلتر ذهنی، نتیجه گیری شتابزده، استدلال احساسی، باید-بهتر و شخصی سازی در هر دو گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل، به طور معناداری پایین تر بود. همچنین میانگین نمرات موفقیت-کامل طلبی، تفکر همه یا هیچ، تعمیم افراطی و بی توجهی در گروه تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد نسبت به دو گروه دیگر، به طور معناداری پایین تر بود.

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بیشتر از درمان شناختی-رفتاری بر کاهش نگرش های ناکارآمد و باورهای غلط شناختی موثر است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نگرش های ناکارآمد، باورهای غلط شناختی، متادون
  • مینا سپهری، قمر کیانی* صفحات 313-338
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه تنظیم شناختی هیجان با گرایش به اعتیاد با میانجی گری احساس تنهایی و طرح واره ناسازگار در دانشجویان انجام شد.

    روش

    پژوهش توصیفی- همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان مقطع ارشد دانشگاه آزاد اسلامی زنجان در سال تحصیلی 97-1396 بودند که 300 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از مقیاس تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی، کرایج و اسپینهاون (2001)، مقیاس آمادگی به اعتیاد وید وبوچر(1992)، مقیاس احساس تنهایی اجتماعی عاطفی دیتوماسو، برنن و بست (2004)، و مقیاس طرح واره ناسازگاریانگ-فرم کوتاه (1998) استفاده شد. مدل پیشنهادی به روش الگوی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارSPSS 25 وPLS ارزیابی شد.

    یافته ها

    مدل پیشنهادی برازش مناسبی داشت. راهبردهای سازش یافته تنظیم هیجان و طرح واره ناسازگار اولیه بر گرایش به اعتیاد اثر مستقیم و معناداری نداشتند، درحالیکه، راهبردهای سازش نیافته تنظیم هیجان و احساس تنهایی بر گرایش به اعتیاد اثر مستقیم و معناداری داشتند. احساس تنهایی و طرح واره های ناسازگار اولیه نقش میانجی در رابطه بین راهبردهای سازش نیافته با گرایش به اعتیاد داشتند، در حالیکه، طرح واره های ناسازگار اولیه نقش میانجی در رابطه بین راهبردهای سازش یافته و گرایش به اعتیاد نداشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر ضمن تبیین عوامل درون فردی موثر بر گرایش به اعتیاد در بین دانشجویان، می تواند به عنوان الگویی مناسب برای طراحی برنامه های پیشگیری از اعتیاد در بین دانشجویان و جوانان مفید باشد.

    کلیدواژگان: گرایش به اعتیاد، تنظیم شناختی هیجان، احساس تنهایی، طرح واره ناسازگار اولیه
  • عیسی نقی زاده، جعفر حسنی*، شهرام محمدخانی صفحات 339-365
    هدف

    سازه های شخصیتی و هیجانی نقش محوری در بازگشت مصرف مواد دارند. هدف از پژوهش حاضر تعیین رابطه فعالیت سیستم های مغزی رفتاری در بازگشت مصرف مواد با نقش میانجی گری بدتنظیمی هیجان بود.

    روش

    در قالب یک طرح همبستگی، 300 نفر از افراد مصرف کننده مواد محرک مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر کرج انتخاب شدند و مقیاس بازگشت مصرف مواد، مقیاس پنج عاملی جکسون، و مقیاس بدتنظیمی هیجان-فرم کوتاه را تکمیل کردند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سیستم فعال ساز رفتاری، سیستم بازداری رفتاری و سیستم ستیز/گریز/ انجماد اثر مستقیمی بر بازگشت مصرف مواد داشتند. علاوه بر این، بدتنظیمی هیجان نقش میانجی گر در رابطه سیستم فعال  ساز رفتاری و بازگشت مصرف مواد داشت، درحالی که بدتنظیمی هیجان در رابطه بین سیستم بازداری رفتاری و سیستم ستیز/گریز/ انجماد با بازگشت مصرف مواد نقش میانجی گر نداشت. علیرغم عدم معناداری برخی از مسیر ها، مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثر معنادار سیستم های مغزی رفتاری بر بازگشت مصرف مواد از طریق بدتنظیمی هیجان و همچنین پایه های زیستی شخصیت و راهبردهای تنظیم هیجان، متخصصان حوزه اعتیاد می توانند نرخ بازگشت مصرف مواد را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: سیستم های مغزی رفتاری، بدتنظیمی هیجان، بازگشت مصرف مواد
|
  • Behzad Khedri*, Mohammad Zahediasl, Sattar Parvin, Mohammadsaeed Zokaei Pages 13-40
    Objective

    The aim of this study was to investigate life experiences and socio-economic status of two groups of drug abusers hospitalized in the clinic and living in the greenhouse.

    Method

    The present study was conducted with a qualitative approach and with a background method. An in-depth interview was conducted on 36 substance abusers. Sampling was theoretical and data collection continued until theoretical saturation. Data were analyzed by coding via Strauss and Corbin method.

    Results

    Unhealthy socialization, recreational consumption, internal stimuli, reciprocal rejection, institutional inequality, multiple poverty, defective welfare system, disgust with the current situation, duality and emotional-behavioral conflict, norm-breaking, psychological and social collapse and the formation of a secondary community were the most important categories in the present study.

    Conclusion

    Substance abuse is associated with "behavioral-emotional divergence and convergence" and "social exclusion". That is, the abuser experiences a kind of disengagement (separation) from society during his or her substance-dependent lifestyle. In-depth study on the status of substance abusers in the social structure, the study of the most appropriate treatment methods, and also the availability of medical services for all substance abusers to improve and follow the treatment processes are among the items that should be included in addiction prevention and treatment policies.

    Keywords: Addiction, Social rejection, Poverty
  • Saman Abdollahi, Shahrdad Darabi*, Ebrahim Rajabitajmir Pages 41-58
    Objective

    The aim of this study was to investigate the structural model of the role of environmental and family factors in the developmental prevention of the tendency to use drugs and psychotropic substances.

    Method

    The research was descriptive-correlational. The statistical population of the study included Children and adolescents in Karaj who had used drugs or psychotropic substances at least once. Among them, 250 people were selected by non-probability snowball sampling.

    Results

    In the research model, the environmental factor with a coefficient equal to 0.77 and then the family factor with a coefficient equal to 0.63 had direct and significant effects on the tendency of children and adolescents to use drugs and psychotropic substances.

    Conclusion

    Environmental and family factors are effective in developmental prevention of children and adolescentschr('39') tendency to use drugs and psychotropic substances, but environmental factors have a stronger effect, so focusing on the environmental structure of communities can make preventive processes more practical.

    Keywords: Developmental prevention, Environmental factors, Family factors, Children's tendency to use drugs, psychotropic substances
  • Fatemeh Khaghani, Hajar Torkan*, Zahra Yousefi Pages 59-78
    Objective

    The aim of this study was to qualitatively study the factors affecting adherence to treatment in substance-dependent individuals with methadone maintenance treatment in Isfahan.

    Method

    This research was of qualitative type and thematic analysis. The statistical population included all substance-dependent individuals in addiction treatment centers with methadone in Isfahan in 2018. From this population, 10 people were selected purposively and by homogeneous method. The research tool was a semi-structured interview that contained questions related to the factors influencing adherence to treatment in under-treatment substance-dependent individuals. The collected data were analyzed using Clark and Braunchr('39')s thematic analysis method (2000).

    Results

    The results indicated that the factors affecting adherence to treatment included six main categories: 1) adherence to help family factors, 2) adherence to help behavioral factors, 3) adherence to help spiritual factors, 4) adherence to help social factors, 5) adherence to help personal life improvement, and 6) adherence to help therapeutic agents.

    Conclusion

    Overall, the results show that adherence to methadone treatment occurs alongside the six mentioned important factors, and addiction therapists need to focus on strengthening the six areas for methadone treatment.

    Keywords: Adherence to treatment, Addiction, Methadone maintenance treatment
  • Sanaz Eyni*, Naghmeh Torabi, Matineh Ebadi, Ali Kermani Pages 79-100
    Objective

    Drug use is one of the most controversial issues affecting adolescents and the youth. Accordingly, the purpose of this study was to predict the tendency to drug abuse based on academic alienation, negative academic emotions, and general self-efficacy in male students.

    Method

    This study was descriptive-correlational and the statistical population of the present study was all male senior high school students in Rasht in the academic year 2019-2020. Among them, 200 students were selected by multi-stage cluster sampling. In this study, the Addiction Tendency Questionnaire (Weed et al., 1992), the Educational Alienation Questionnaire (Dillon & Grout, 1976), the General Self-Efficacy Scale (Schwartzer and Jerusalem, 1979), and the Achievement Emotion Questionnaire (Pekrun et al., 2005) were used.

    Results

    Tendency to drug abuse had positive and significant relationships with academic alienation and negative academic emotions, and negative and significant relationship with general self-efficacy in students. Academic alienation, negative academic emotions, and general self-efficacy predicted 62% of the variance of tendency to drug abuse in students.

    Conclusion

    It can be stated that by measuring the three variables mentioned in this study, school principals can be aware of studentschr('39') tendencies to use drugs and implement the necessary management and prevention programs.

    Keywords: Tendency to drug abuse, Academic alienation, Negative academic emotions, General self-efficacy
  • Amir Qorbanpoorlafmejani*, Sajad Rezaei Pages 101-132
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of religious coping styles in the relationship between religious attitudes and self-concept with addiction tendency in the students of Guilan University.

    Method

    The study was a correlational design. A total of 530 students of Guilan University were selected by cluster sampling method and answered to the questionnaires of religious attitudes, coping styles, self-concept, and addiction tendency.

    Results

    The results showed that the proposed structural model had a good fit and all predictor and mediator variables including positive and negative religious coping predicted 42% of the variance of addiction tendency in students, which was moderate. Positive and negative religious coping mediated the relationship between religious attitude and self-concept with addiction tendency.

    Conclusion

    Positive religious coping leads to decreased tendency to addiction by intensifying religious attitude and neutralizing the destructive role of high self-concept.

    Keywords: Religious coping styles, Religious attitudes, Self-concept, Addiction tendency
  • Mahsa Mosalman*, Mohammad Narimani, Akbar Atadokht Pages 133-152
    Objective

    The purpose of this study was to predict readiness for substance dependence based on studentschr('39') positive psychological states in 2017-2018.

    Method

    This study was a descriptive-correlational design. The statistical population was students of Amol Payame Noor University who were studying in the academic year of 2017-2018. Among them, 118 male and female students were selected through convenience sampling. The drug addiction readiness questionnaire and the positive psychological state questionnaire were used to collect data.

    Results

    Statistical analysis using Pearson correlation coefficient showed that there was a significant negative relationship between readiness for substance dependence with the components of positive psychological states including trust in God (r= -0/349), conscientiousness (r= -0/252), feelings of control (r= -0/312), positive mood and happiness (r= -0/291), relaxation (r= -0/185), and forgiveness (r= -0/188). The results of regression analysis showed that among the components of positive psychological states, trust in God was the strongest predictor of readiness for substance dependence.

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be suggested that by strengthening positive psychological states by emphasizing trust in God, the possibility of addiction in students can be reduced.

    Keywords: Positive psychological states, Readiness for substance dependence, Students
  • Kourosh Ameaei*, Saba Siyamansour, Leila Fathi, Salman Zarei Pages 153-168
    Objective

    : Addiction is one of the issues that damages family relationships and this issue will cause many psychological problems for children in the future. The purpose of this study was to compare valuation, devaluation, and family relationships between children with substance-dependent and normal parents.

    Method

    The present research was descriptive and causal-comparative. The statistical population was all female elementary students of Machr('39')moulan city. 25 students with substance-dependent parents and 25 students with normal parents were selected through convenience sampling. To evaluate valuation and devaluation, and family relationships, Family Drawing Test (FDT) was used. Data were analyzed using chi-square test.

    Results

    The results showed that there were significant differences between the two groups of children with substance-dependent parents and children with normal parents in the first drawn person and devaluation and the distance between parents, but there was no significant difference between them in terms of drawing the childchr('39')s distance from the parents.

    Conclusion

    Given the differences between children with substance-dependent and normal parents, the negative effects of addiction on the childchr('39')s behavior and personality should be avoided and these children should be included in early intervention programs.

    Keywords: Valuation, Devaluation, Addiction, Family, Child
  • Seied Mohammadreza Asadi*, Parviz Porzoor Pages 169-198
    Objective

    The aim of this study was to investigate the individual, demographic, psychological, social, cultural, economic, and geographical factors affecting the tendency to use substances in individuals with substance dependence in Ardabil.

    Method

    This research was a descriptive cross-sectional design. The statistical population of this study included all male and female substance abusers referred to public or private addiction treatment centers in Ardabil province in the first half of 2018. For this purpose, 250 people were selected by convinence sampling method. Researcher-made questionnaires were used to collect data. The descriptive statistics method was also used to achieve the research objectives.

    Results

    Findings showed that individual factors (level of primary education of substance-dependent individuals and their friends, unemployment and having labor jobs, suggestion of substance use by colleagues in the workplace, starting to use by opium), family factors (rejection of the individual in family disputes, substance use to escape family problems, substance use after love failure, history of addiction among family members and improper family functioning), psychological factors (substance use for pleasure and enjoyment, substance use for curiosity, tendency to highly aggressive behaviors, inability and weakness in assertiveness and high stress in lifestyle), cultural factors (lack of membership and activity in religious groups, less adherence to religious lifestyle, ignorance of the effects and side effects of substances, socializing with bad friends, breaking the ugliness of substance use in society, advertising and negative function of the media and high use of satellite), social factors (lack of membership and activity in social groups and feeling of social deprivation), economic factors (unemployment and poor economic status, feeling of economic deprivation and poverty) and geographical factors (marginalization and high incidence of crime and addiction in the individualchr('39')s residence) contributed to the tendency to addiction in individuals with substance dependence.

    Conclusion

    According to the above results, it is necessary for officials and specialists to pay more attention to these local causes and more planning in the field of prevention.

    Keywords: Tendency to addiction, Substances, Causes of addiction, Ardabil
  • Nazir Mozafari*, Fatemeh Bagherian, Ali Zademohammadi, Mahmood Heidari Pages 199-224
    Objective

    Due to some features and extensive developments of this period, there is a possibility of high-risk behaviors by adolescents. Accordingly, recognizing high-risk behaviors and how to express them is important. The aim of this study was to identify what and how high-risk behaviors in adolescents engaged in high-risk behaviors.

    Method

    The method of this research was qualitative and phenomenological, which described what and how adolescentschr('39') life experiences. The study population was 15- to 18-year-old adolescents in Sanandaj with a current and past history of high-risk behaviors. Data were collected through convenience sampling method and in-depth interviews with 14 people (8 boys and 6 girls) and were analyzed using descriptive phenomenological analysis.

    Results

    The analysis of participantschr('39') experiences in the "what" section of high-risk behaviors led to the identification of two main themes (harming and norm-breaking) and five sub-themes (personal injury, family injury, social harm, legal norms and religious values) as well as in the "areas of high-risk behaviors" section led to the identification of three main themes (individual, family and social factors) and twelve sub-themes (excitement, curiosity, hedonism, courage, family turmoil, the absence of a parent, a history of risky behavior in the family, parental neglect, the role of friends, lack of motivation, limited environmental happiness and media influence).

    Conclusion

    Based on the life experiences of adolescents engaged in high-risk behaviors, a combination of several factors together causes high-risk behaviors by adolescents. This study involves important topics for counselors, teachers and officials of educational institutions and families.

    Keywords: Phenomenology, High-risk behaviors, Adolescents
  • Farshad Ahmadi*, Ali Kazemi Rezaei, Kamal Parhoon Pages 225-246
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of delayed discounting model of mindfulness-based cognitive therapy on delayed reward discounting, impulsivity, and sensation seeking in individuals with substance use disorders.

    Method

    This study was a semi-experimental research conducted in the form of pretest-posttest and follow-up stage with control group. The statistical population included patients with substance use in Sanandaj clinics in 2018-2019. Among them, 40 patients with substance use were selected through convenience sampling method and were randomly placed into the experimental and control groups (20 individuals in the experimental and 20 individuals in the control group). In this study, the monetary-choice questionnaire (Karbay et al., 1999), the Barratt impulsivity scale (Barratt et al., 1997), and the Zuckerman sensation seeking scale (Zuckerman, 1978) were used. After administering pretest, the experimental group received mindfulness-based cognitive therapy during eight ninety-minute sessions in eight weeks, while the control group received no intervention. At the end of the treatment sessions, post-test was performed in both groups. After 45 days, the follow-up test was also administered. Data were analyzed via mixed analysis of variances.

    Results

    The results showed that the intervention of delayed discounting model of mindfulness-based cognitive therapy reduced delayed reward discounting, impulsivity, and sensation seeking in individuals with substance use disorders and the effects of this intervention was lasting over time.

    Conclusion

    The results of the current study showed that delayed discounting model of mindfulness-based cognitive therapy is an effective strategy to improve the symptoms of delayed reward discounting, impulsivity, and sensation seeking in patients with substance use disorders and can be used as an effective therapeutic approach.

    Keywords: Delayed discounting model, Mindfulness-based cognitive therapy, Delayed reward discounting, Impulsivity, Sensation seeking, Substance use disorder
  • Fatemeh Shiri, Mahmoud Goudarzi*, Omid Moradi, Hamzeh Ahmadian Pages 247-266
    Objective

    The present research aimed to compare the effectiveness of self regulation-attachment couple therapy and systemic-behavioral couple therapy on the family function in women with substance-dependent spouse.

    Method

    The present research was quasi-experimental using pretest, post-test and follow-up with control group. The statistical population was women with substance-dependent spouse referred to the special counseling center for women in the city of Sanandaj. Among them, 45 women were selected through convenience sampling and were randomly assigned into two experimental groups and one control group. The Family Assessment Device (FAD) was used to collect data. One the experimental groups received self regulation-attachment couple therapy and another experimental group received systemic-behavioral couple therapy. Data were analyzed using mixed analysis of variance.

    Results

    Results showed that both approaches were effective on the family function. This effect was stable at the follow-up stage. The comparison results also showed that there were significant differences between couple therapy groups. Systemic-behavioral couple therapy was more effective in improving family function than self regulation-attachment couple therapy.

    Conclusion

    In couple relationships, systemic-behavioral therapy techniques can cover various dimensions and strongly affect relationships by affecting emotional regulation.

    Keywords: Self regulation-attachment couple therapy, Systemic-behavioral couple therapy, Family function
  • Jahangir Karami, Akram Abbariki*, Mohamad Jashnpour Pages 267-286
    Objective

    People with heroin abuse have many problems in executive functions such as response inhibition, organization, emotional self-regulation, attention, and memory. The aim of this study was to investigate the effect of computerized cognitive rehabilitation on improving response inhibition in people with heroin abuse.

    Method

    The present study was a quasi-experimental with pretest-posttest design with control group. The statistical population included all people with heroin abuse in Tehran. Among them, 30 people were selected through purposive sampling and were assigned into two experimental and control groups. The research instrument was the Go/no Go computer test. Captain’s Log Cognitive Rehabilitation Program was performed for 20 sessions of 50-60 minutes and twice a week for the experimental group.

    Results

    The results of covariance analysis showed that Captainchr('39')s Log cognitive rehabilitation program improved response inhibition in men with heroin abuse (p<0.001).

    Conclusion

    The results of the present study showed that the computer cognitive rehabilitation program can be used as a suitable method to improve response inhibition in men with heroin abuse and as a result leads to quit and non-relapse of heroin use.

    Keywords: Cognitive rehabilitation, Response inhibition, Heroin abuse
  • Hamzeh Ahmadian*, Sherieh Jedipour, Hesam Ahmadian Pages 287-312
    Objective

    The present study aimed to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and acceptance and commitment therapy on reducing dysfunctional attitudes and cognitive misconceptions in people with methadone maintenance treatment.

    Method

    This was a quasi-experimental study using pretest-posttest with a control group. From all the people referred to Roozbeh substance abuse treatment center in Kamyaran in the first half of 2018, who were under methadone maintenance treatment, a sample of 30 people were selected by convenience sampling and were randomly placed into two experimental groups (n=20) and a control group (n=10). In order to collect data, dysfunctional attitudes and cognitive errors questionnaires were used and these questionnaires were completed by the participants of all three groups in the pre-test, post-test stages. The first and second experimental groups received cognitive-behavioral therapy and acceptance and commitment therapy, respectively, in 8 sessions of 60 minutes as collectively. Data were also analyzed by multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that the mean scores of the dysfunctional attitude components including the need for otherschr('39') approval and the need to satisfy others as well as the components of cognitive misconceptions such as mental filter, hasty conclusion, emotional reasoning, should-better, and personalization were significantly lower in both experimental groups than the control group. Also, the mean scores of success-perfectionism, all-or-nothing thinking, overgeneralization, and inattention in the acceptance and commitment treatment group were significantly lower than the two other groups.

    Conclusion

    Acceptance and commitment therapy is more effective than cognitive-behavioral therapy in reducing dysfunctional attitudes and cognitive misconceptions.

    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, Acceptance, commitment therapy, Dysfunctional attitudes, Cognitive misconceptions, Methadone
  • Mina Sepehri, Qamar Kiani* Pages 313-338
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the relationship between cognitive emotion and regulation addiction tendency with the mediating roles of loneliness and early maladaptive schemas among students.

    Method

    The present study was descriptive-correlational and structural equations. The statistical population included all students in master degree in Islamic Azad University of Zanjan in the academic year of 2017-2018 that 300 people were selected by stratified random sampling. To collect data, Garnefski, Kraaij and Spinhoven cognitive emotion regulation questionnaire (2001), Weed and Butcherchr('39')s addiction potential scale (1992), Ditommasso, Brannen and Bestchr('39')s social and emotional loneliness scale (2004), and the Young schema questionnaire-short (1998) were used. The proposed model was evaluated using structural equation modeling using SPSS 25 and PLS software.

    Results

    The suggested model had an appropriate fit. Adaptive cognitive emotion regulation strategies and early maladaptive schemas had no significant direct effects on addiction tendency, while maladaptive cognitive emotion regulation strategies and loneliness had. Loneliness and early maladaptive schemas mediated the relationship between cognitive emotion regulation strategies and addiction tendency, while early maladaptive schemas did not mediate the relationship between adaptive emotion regulation strategies and addiction tendency.

    Conclusion

    The results of the present study, in addition to explaining the interpersonal factors affecting the tendency to addiction among students, can be useful as a suitable model for designing addiction prevention programs among students and the youth.

    Keywords: Addiction tendency, Cognitive emotion regulation, Loneliness, Early maladaptive schema
  • Eisa Naghizadeh, Jafar Hasani*, Shahram Mohammadkhani Pages 339-365
    Objective

    Personality and emotional constructs play a central role in relapse to substance use. The aim of the present study was to evaluate the Relationship between behavioral brain systems in relapse to substance use with mediating role of emotion dysregulation.

    Method

    Using a correlational design, 300 individuals using stimulants referring to the addiction treatment centers of Karaj were selected and completed the scale of relapse to substance use, Jackson’s five factor questionnaire, and the emotion dysregulation scale-short form.

    Results

    The results showed that behavioral activation system (BAS) (t=3.535), behavioral inhibition system (BIS)(t=2.363), and fight-flight-freeze system (FFFS) (t=2.02) had direct effects on relapse to substance use. In addition, emotion dysregulation mediated the relationship between BAS (t=2.514) and relapse to substance use (t=5.453), while it did not mediate the relationships between BIS (0.559) and FFFS (t=0.172) with relapse to substance use. Despite lack of significance of some paths, the model had an acceptable fit.

    Conclusion

    According to the significant effects of behavioral brain systems on relapse to substance use through emotion dysregulation as well as the biological basis of personality and emotion regulation strategies, addiction specialists can reduce the rate of relapse to substance use.

    Keywords: Brain behavioral systems, Emotion dysregulation, Relapse to substance use