فهرست مطالب

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، مهر و آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/07
  • تعداد عناوین: 15
|
  • نسرین فرزان، غلامرضا شمس مورکانی*، مرتضی رضایی زاده، lمحمد قهرمانی صفحات 1-28

    هدف پژوهش حاضر شناسایی شاخص های اثزگذار طراحی سامانه موبایل موک جهت آموزش مجازی کارکنان بود. از پایگاه های علمی پروکوییست، گوگل اسکالر، ساینس دایرکت، امرالد ، اسکوپوس و اسپرینگر تعداد 28 مقاله انتخاب شد و  با روش مقایسه مستمر  و تحلیل محتوای کیفی  به منظور استخراج نظامند یافته های متون پیشین تحلیل شدند. از درون متن مقالات و از طریق فرایند کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی 27 مفهوم و 4 مقوله اصلی(شاخص) استخراج شد. یافته ها  نشان دادند که در طراحی موبایل موک باید به مقوله های تعامل سیار، سیستم پشتیبانی آموزشی، پذیرش فناوری و سیستم پشتیبانی فنی توجه کرد. با توجه به یافته های پژوهش ترکیب فرمت موک و یادگیری سیار پتانسیل زیادی برای یادگیری غیررسمی و مادام العمر دارد و  توصیه می شود که کارکنان با تعامل با یکدیگر و یا حتی مطرح شدن آن ها به عنوان پژوهشگر و اطلاع آن ها از مسایل و دانش روز در جهت تحقق شایستگی حرفه ای شان از طریق فناوری موبایل موک گام موثری بردارند. شناخت شاخص های مهم در طراحی فناوری نوین موبایل موک در افزایش شایستگی حرفه ای و نوآوری سازمانی، از این جهت حایز اهمیت است که می توان با هم افزایی متخصصین در کنار یکدیگر به نفع ارتقای عملکردکارکنان و نوآوری سازمانی سود جست.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، توسعه حرفه ای، موک، موبایل موک، یادگیری سیار
  • امیر وشنی، فرانک موسوی*، مریم اسلام پناه، محمدجواد کرم افروز صفحات 29-54

    هدف از این مطالعه، طراحی الگوی تفکر راهبردی مدیران آموزشی بود. این پژوهش از دیدگاه هدف، کاربردی و از نظر راهبرد و روش، تحقیقی ترکیبی از نوع اکتشافی است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل اساتید گروه علوم تربیتی و دانشجویان دکترای مدیریت آموزشی دانشگاه آزاد کرمانشاه و در مرحله کمی مدیران مدارس ابتدایی استان کرمانشاه بودند. حجم نمونه در مرحله کیفی 12 نفر و در مرحله کمی 200 نفر بود. اعضای نمونه در مرحله کیفی به روش نمونه گیری هدفمند بر اساس اصل اشباع در نظر گرفته شد و در مرحله کمی، روش نمونه گیری مبتنی بر اصول تعیین حجم نمونه در مدل یابی معادلات ساختاری به کار رفت. ابزار گردآوری داده های پژوهش در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی و پایایی ابزار در بخش کیفی با معیارهای مقبولیت و قابلیت تایید و در بخش کمی روایی ابزار با نظر متخصصان و تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن با آلفای کرونباخ، روش اسپیرمن- براون و روش ترکیبی به دست آمد. تحلیل داده های کیفی با روش تحلیل مضمون و بر اساس مدل براون و کلارک (2006) و داده های کمی از طریق تحلیل معادلات ساختاری در قالب نرم افزار اس پی اس اس و لیزرل مورد آزمون قرار گرفت. یافته های بدست آمده از بخش کیفی منجر به شناسایی پنج عنصر اصلی آینده نگری، تفکر خلاق، تفکر شهودی، هوشمندی محیطی و فرصت گرایی هوشمندانه در رابطه با تفکر راهبردی مدیران آموزشی گردید و در قالب مقیاسی 32 گویه ای به جامعه آماری در بخش کمی ارایه شد. یافته های حاصل از تحلیل داده ها در بخش کمی نشان داد که الگوی عناصر استخراج شده از شاخص های برازش مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: تفکر راهبردی، عناصر تفکر راهبردی، مدیران آموزشی
  • حمدالله حبیبی*، ملیکا همراه زاده، وحیده جعفریان صفحات 55-76

    سازمان های امروزی باید به سمت یادگیری حرکت کنند و یادگیری تنها از راه فرآیندهای تجزیه و تحلیل منابع انسانی و آموزش مدوام و برنامه ریزی شده ایجاد می شود. این تحقیق با هدف آسیب شناسی مدیریت آموزش سازمانی انجام شده است. پژوهش حاضر با استفاده از روش کیفی _ پدیدارشناسی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل 70نفر از کارکنان سازمان نوسازی مدارس استان آذربایجان شرقی هستند برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه سازمان یافته استفاده شد و تا زمان اشباع داده ها ادامه یافت. نقطه اشباع در این پژوهش 15 نفر از کارکنان بودند. پس از ضبط مصاحبه، متن آن ها تهیه شد. سپس با استفاده از نرم افزار مکس کیودا (MAXQDA10) مضامین اصلی و مضامین فرعی استخراج گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش پیشنهادی اسمیت استفاده گردید. از یافته های پژوهش 4 مضمون اصلی و 17 مضمون فرعی شامل: فقدان بسترهای مناسب (مقاومت در برابر تغییر، فقدان برنامه ریزی مشخص، عدم انگیزه کارکنان، عدم هماهنگی در برگزاری دوره ها و تمرکز گرایی)، کمبودها و ناهماهنگی ها در عرصه ی اجرا (مشارکت کم کارکنان، مشکلات فنی و فناوری، ناکافی بودن بودجه ، تخصص پایین مدرسان و عدم جذابیت محتوای دوره ها)، مشکلات بعد از اجرای دوره (فقدان نظام ارزشیابی جامع، عدم ارتباط تیوری با عمل و عدم رفع نواقص دوره ها بعد از انجام ارزشیابی) و پیشنهاداتی برای بهبود (فرهنگ سازی، هماهنگی بین عوامل درگیر، تامین بودجه و شروع تغییر از خود مجریان) استخراج گردید. طبق یافته های پژوهش مشکلات و آسیب هایی در فرآیند قبل از اجرا، اجرا و بعد از اجرای دوره های آموزشی در این سازمان وجود دارد.

    کلیدواژگان: آموزش سازمانی، آموزش ضمن خدمت، رویکرد پدیدارشناسانه
  • سمیه صمیمی*، محمدرضا کرامتی، پری همتی صفحات 77-100

    هدف از انجام پژوهش، بررسی برنامه ریزی استراتژیک در سازمان های آموزش عالی ایران از طریق رویکرد BSC (کارت امتیازی متوازن) است. روش تحقیق این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است و همچنین از تحلیل استنباطی با استفاده از آزمون تحلیل عاملی تاییدی روایی سازه را مورد آزمون استفاده شده، داده ها با استفاده از نرم افزارهای EXCEL و LISREL تجزیه وتحلیل گردیده است. جامعه آماری در این تحقیق 214 نفر بوده که با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 138 مورد جهت پخش پرسشنامه انتخاب شده است. روایی پرسشنامه از طریق یک مطالعه مقدماتی مورد سنجش قرار گرفته است. پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ مقدار آن 0.821 برآورد گردیده است. با توجه به تجزیه وتحلیل آماری صورت گرفته در پژوهش فرضیه اول، "رویکرد داخلی (نحوه ارایه خدمات آموزش عالی)، فرضیه دوم "مشتری (جذب دانش آموزان با استعداد)"، فرضیه سوم "برطرف کردن نیازهای افراد ذی نفع (بنیان گذاران، وزارت آموزش وپرورش)"، فرضیه چهارم "نوآوری آموزش عالی "، فرضیه پنجم، "نقشه استراتژیک "، فرضیه ششم، "رویکرد مالی (بودجه)" و فرضیه هفتم، "تکنولوژی های آموزشی و روش های مربوطه " بر سازمان های آموزش عالی با توجه به رابطه ی معناداری که بین متغیرها وجود داشت تاثیر دارد و مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، کارت امتیازی متوازن، آموزش عالی ایران
  • فریماه جعفرلی*، هما درودی صفحات 101-120

    هدف پژوهش حاضر، تعیین تاثیر استراتژی های عمیق و ظاهری کار احساسی بر رضایت دانشجویان با نقش میانجی رضایت شغلی و خستگی عاطفی است. روش این تحقیق توصیفی همبستگی است . جامعه آماری تحقیق حاضر، اعضای هیات علمی و دانشجویان دانشگاه اصفهان است که تعداد 175 نفر از اعضای هیات علمی با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای و تعداد 361 نفر از دانشجویان با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده، مورد انتخاب قرار گرفتند. محاسبات ضرایب مسیر و شاخص های مدل در نرم افزار Smart-PLS پردازش شد به طوری که تعداد پرسشنامه های جمع آوری شده و قابل تحلیل برای بخشی از مدل(اعضای هیات علمی) 175 و برای بخش دیگر (دانشجویان) 361  عدد بوده که بعد از جمع آوری و بررسی جواب ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که خستگی عاطفی بین استراتژی های ظاهری کار احساسی و رضایت شغلی نقش میانجی داشته و خستگی عاطفی بین استراتژی های عمیق کار احساسی و رضایت شغلی نقش میانجی دارد، هم چنین رضایت شغلی بین استراتژی های ظاهری و هم چنین استراتژی های عمیق کار احساسی و رضایت دانشجویان نقش میانجی دارد. نتایج نشان داد خستگی عاطفی بر رضایت شغلی تاثیر داشته و هم چنین رضایت شغلی اعضای هیات علمی بر رضایت دانشجویان دانشگاه تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: استراتژی های عمیق کار احساسی، استراتژی های ظاهری کار احساسی، خستگی عاطفی، رضایت شغلی، رضایت
  • مریم تقوایی یزدی* صفحات 121-136

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر کاربرد اینترنت اشیاء بر شناسایی فرصت های کارآفرینی با نقش واسطه ای خلق دانش بوده است. این پژوهش بر مبنای هدف از نوع کاربردی و از نظر نوع، توصیفی بوده است. جامعه آماری پژوهش حاضر کارشناسان و مدیران عالی رتبه اداره ی کل فنی و حرفه ای شهرستان ساری به تعداد 95 نفر بوده است. از روش نمونه گیری سرشماری استفاده گردید.  ابزار گردآوری داده در پژوهش حاضر سه پرسشنامه محقق ساخته اینترنت اشیاء با استفاده از دیدگاه های آتزوری(2010)، پرسشنامه تشخیص فرصت های کارآفرینانه پوهاکا(2011) در سه مولفه و پرسشنامه خلق دانش نوناکا و تاکوچی (2004) در طیف 5 گزینه ای لیکرت هستند  که روایی آن ها با نظر کارشناسان در اداره ی کل فنی و حرفه ای تایید گردید و برای سنجش پایایی ابزار پژوهش از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که هر کدام به ترتیب در سطح 923/0 و 931/0 و 971/0 محاسبه شده است. در این پژوهش به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های کولموگروف اسمیرنف و آزمون همبستگی پیرسون، رگرسیون، معادلات ساختاری، مدل سازی و تحلیلی مسیر استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داده است که بین کاربرد اینترنت اشیاء و شناسایی فرصت های کارآفرینانه با اثر میانجی خلق دانش رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد و نیز کاربرد اینترنت اشیاء بر مولفه های متغیر شناسایی فرصت های کارآفرینی، پویش رقابتی فرصت ها، جستجوی پیشگام فرصت و راهکار نوآورانه خلق فرصت اثر معناداری داشته و همچنین متغیر خلق دانش به عنوان متغیر واسطه ای باعث افزایش این تاثیر می گردد.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، خلق دانش، شناسایی فرصت های کارآفرینی
  • فاطمه رضایی*، محمد حسین پور، یدالله مهرعلیزاده صفحات 137-152

    این پژوهش با هدف ارایه مدل وتحلیل کاربرد مدیریت دانش در بهسازی کارکنان انجام شد.  پژوهش از نوع کیفی و با روش آمیخته اکتشافی تحلیلی بود. جامعه آماری دو گروه استادان رشته نفت در دانشگاه آزاد دارای رشته نفت در خوزستان به تعداد 30 نفر عضوهیات علمی تمام وقت و مدعو و مدیران ارشد و میانی مناطق نفت خیز جنوب به تعداد 100 نفر بود. نمونه آماری مدیران با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و استادان با روش نمونه گیری تصادفی ساده به تعداد20 نفر از هر دوگروه انتخاب شدند. حجم نمونه براساس تکنیک دلفی انتخاب شد.جمع آوری داده ها با استفاده از ابزار تحقیق پرسشنامه تشریحی محقق ساخته صورت گرفت. روایی صوری و محتوایی آن با استفاده از نظر متخصصان و بررسی نتایج پایلوت، تایید شد. فرضیه های پژوهش براساس مولفه های اصلی و عوامل زیرساخت مدیریت دانش، مقایسه شرکت های مناطق نفتخیزجنوب با چند شرکت برند نفتی، چگونگی بازگشت مجدد دانش فنی کارکنان، ارزیابی مدل سه بعدی محقق ساخته مدیریت دانش تنظیم شد. با استفاده از تکنیک دلفی به شکل کتبی و سپس مصاحبه عمیق و نیمه سازمان یافته در 3 راند جداگانه نظر افراد بررسی شد. با استفاده از روش تحلیل محتوا و آمار توصیفی داده ها،طبقه بندی، کدگذاری،بررسی، نمره گذاری و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد چرخه دانش کارکنان در سطوح مختلف ضعیف و دانش فنی به شکل سنتی منتقل و اغلب همراه کارکنان بازنشسته از سیستم خارج می شود. مدیران درک کاملی از تاثیر و مزایای کاربرد مدیریت دانش در بهبود سازمانی و بهسازی کارکنان ندارند. در پایان هرم رهبری دانش و مدل سه بعدی مدیریت دانش که هر دو محقق ساخته بودند، پیشنهاد داده شد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، بهسازی کارکنان، مدل کاربردی
  • میترا رضایی*، محمدتقی ایمانی، کامران محمدخانی صفحات 153-180

    در این تحقیق که از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش اکتشافی کمی و از شاخه معادلات ساختاری است، سعی بر آن است تا به ارایه مدل عوامل موثر بر امنیت شغلی اعضای هیات علمی دانشگاه ها با تاکید بر استقلال دانشگاه آزاد اسلامی پرداخته شود. جامعه آماری در بخش کیفی را خبرگان آشنا به موضوع پژوهش (استادان دانشگاه در حوزه مورد مطالعه) تشکیل می دهند. در انتخاب خبرگان جهت انجام مصاحبه استادان 10 دانشگاه برتر آزاد کشور با اشباع نظری با توجه به رتبه سایت webometrics در سال 1396 به عنوان جامعه آماری انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی را همه  اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد سراسر کشور تشکیل داده اند که تعداد آن ها بالغ بر 30000 نفر بوده است که تعداد 384 نفر به عنوان حجم نمونه و با روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه ساخت محقق است که روایی آن از طریق تحلیل عاملی تاییدی، و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفته است. برای تحلیل داده های جمع آوری شده از آمار توصیفی مانند میانگین، انحراف معیار و فراوانی و همچنین آمار استنباطی مانند ضریب همبستگی و معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای Spss و Lisrel استفاده شده است. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان می دهد عوامل مالی، منابع انسانی، اجتماعی، سیاسی، فردی، ساختاری و مدیریتی به عنوان عوامل دارای ارتباط با امنیت شغلی با تاکید بر استقلال دانشگاه شناسایی شد. آزمون ها نشان می دهد به جز عامل اجتماعی سایر عوامل بر امنیت شغلی اساتید تاثیرگذار است. بررسی میانگین رتبه که اولویت هر عامل را نشان می دهد، گویای این است که عامل سیاسی اولین و بالاترین رتبه را دارد، میانگین رتبه عامل سیاسی مقدار 85/4 و بیشتر از میانگین رتبه عامل های دیگر است. بر این اساس می توان گفت که عامل سیاسی بیشترین تاثیر را بر امنیت شغلی دارد. بعد از عامل سیاسی، عامل مدیریتی قرار دارد که میانگین رتبه آن مقدار 4.81 است و اولویت سوم مربوط به عامل ساختاری با میانگین رتبه 4.72 است. بر این اساس می توان گفت که اولویت عامل ها از نظر میزان تاثیر بر امنیت شغلی به ترتیب مربوط به عامل سیاسی، مدیریتی، ساختاری، فردی، منابع انسانی، مالی و اجتماعی است.

    کلیدواژگان: امنیت شغلی، استقلال دانشگاه، اعضای هیات علمی، تحلیل محتوای کیفی
  • زهره مشایخی، محمدعلی نادی*، فریبا کریمی صفحات 181-210

    رشد و توسعه هر جامعه ای مرهون نظام آموزش و پرورش آن است و در این میان دوره ابتدایی نقش پررنگ تری ایفا می کند پیشبرد اهداف این دوره در سایه تلاش رهبرانی کوشا، دلسوز و خدوم امکان پذیر است.هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی رهبری مدارس موفق دوره ابتدایی مبتنی بر نظریه زمینه ای است.رویکرد پژوهش کیفی و روش نظریه برخاسته از داده(نظریه زمینه ای)،روش نمونه گیری هدفمند و با معیار اشباع نظری داده هابوده است.بدین منظورمصاحبه هایی نیمه ساختارمند با 24نفر از مدیران مدارس موفق کشور در دوره ابتدایی ومطلعان کلیدی در این خصوص انجام شد.طول مدت زمان هر مصاحبه 100-30دقیقه بود و به برخی از مصاحبه شوندگان دوبار مراجعه شد.مصاحبه ها تا جایی ادامه یافت که مصاحبه شونده اطلاعات جدیدی در اختیار پژوهشگر قرار نداد و صرفا تکرار اطلاعات قبلی بود،بدین ترتیب اشباع نظری داده ها حاصل گردید. برای مشخص کردن روایی و پایایی داده ها از بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها در طی سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی حاکی از 22 مقوله کلی است که دراین مقاله در چارچوب مدل پارادایمی شامل: عوامل علی، پدیده محوری، عوامل زمینه ای، عوامل مداخله ای ، راهبردها و پیامدها تحلیل شده است.

    کلیدواژگان: رهبری مدارس موفق، مدارس موفق، دوره ابتدایی، نظریه زمینه ای، مدل پارادایمی
  • محسن ایزان*، مصطفی قادری، ناصر شیربگی صفحات 211-236

    پژوهش حاضر به هدف تحلیل روایت نگارانه ی ادراک و تجربه زیسته راهبران آموزشی از اجرای الگوهای نظارت آموزشی معلم-محور در مدارس ابتدایی و تدوین و اعتباریابی یک الگوی بومی انجام گرفت. روش پژوهش آمیخته اکتشافی بود. مرحله کیفی به روش روایت پژوهی و با رویکردی هدفمند (روش نمونه گیری موارد مطلوب)، مشارکت کنندگان از میان راهبران آموزشی استان آذربایجان غربی تا رسیدن به نقطه اشباع نظری انتخاب شدند و با آن ها مصاحبه های کیفی نیمه ساختارمند انجام شد. محاسبه اعتبار و روایی داده ها با استفاده از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش انجام گرفت. با تحلیل مضمون، 6 مضمون سازمان دهنده و 22 مضمون پایه درباره الگوی نظارت معلم محور کشف گردید. برای اعتباریابی الگو، بخش کمی به روش تحقیق توصیفی پیمایشی انجام شد. با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران 120 نفر از راهبران آموزشی استان آذربایجان غربی انتخاب شدند. ابزار مورداستفاده در بخش کمی، مقیاس محقق ساخته بر اساس شبکه مضامین بخش کیفی بود. در بخش کمی برای تعیین اعتبار الگو تحلیل عاملی تاییدی انجام شد. نتایج بخش کمی با استفاده از تحلیل عاملی مرتبه اول و دوم نشان داد که الگوی بومی نظارت معلم محور دارای روایی سازه است.

    کلیدواژگان: ادراک و تجربه زیسته راهبران آموزشی، الگوی نظارت آموزشی معلم-محور، روایت پژوهی، مدارس ابتدایی
  • علی جعفری راد*، عادل زاهد بابلان، مسعود مرادی، عیسی ثمری صفحات 237-262

    عدم برخوداری مدیران مدارس از شایستگی ها و توانایی لازم موجب شده است که بسیاری از آن ها در نقش مدیریتی و رهبری خود عملکرد ضعیفی داشته باشند. هدف این پژوهش ارایه الگوی شایستگی مدیران مدارس متوسطه شهر تهران(شناسایی راهبرد، زمینه و پیامد توسعه) بود. این پژوهش کیفی بود که با استفاده از راهبرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد طرح نظام مند انجام شد. در این خصوص با استفاده از رویکرد هدفمند و به کارگیری معیار اشباع نظری، مصاحبه هایی نیمه ساختار یافته با 17 نفر (7 نفر از اعضا هیات علمی متخصص در حوزه مدیریت آموزشی، 5 نفر از مدیران ستادی آموزش و پرورش استان تهران و 5 نفر از مدیران مدارس) انجام شد، برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها در طی سه مرحله، کدگذاری باز، کدگذاری نظری و کدگذاری انتخابی حاکی از 12 مقوله کلی است که شامل: پدیده محوری (دانش مورد نیاز، نگرش مورد نیاز، مهارت مورد نیاز)، راهبردها (ایجاد مراکز بالندگی، ارایه آموزش های مستقیم، آموزش های ضمنی(تجربی))، زمینه (وجود فرهنگ کار مشارکتی، جو حمایتی، ساختار غیر متمرکز)، و پیامدها (بهبود کیفیت  یادگیری، بالندگی سازمانی، توسعه حرفه ای است.

    کلیدواژگان: راهبرد، زمینه، پیامد، شایستگی، مدیران مدارس
  • سعیده نیک فرجام*، حسین افلاکی فرد، غلام رضا ازموده، محمد قلعه نوی صفحات 263-278

    هدف از این پژوهش تبیین رابطه کارآفرینی سازمانی و چابکی سازمانی با میانجی گری مدیریت دانش بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل 130 نفر از استادان  دانشکده فنی پسران مرودشت بود که از این بین  تعداد 97 نفر بر اساس جدول مورگان به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب گردید.. نمونه مورد بررسی از طریق پرسشنامه کارآفرینی سازمانی پارسونز، مدیریت دانش شرون لاوسون، چابکی سازمانی توسط ژانک مورد سنجش قرار گرفتند. داده های گردآوری شده در دو سطح مورد تجزیه و تحلیل (آمار توصیفی و آمار استنباطی) قرار گرفت. در سطح آمار توصیفی از میانگین و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از آزمون معنی داری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان و سلسله مراتبی بارون -کنی استفاده شد. نتایج نشان داد مدیریت دانش در رابطه بین متغیرهای کارآفرینی و چابکی سازمانی نقش میانجی گری معنی دار ایفا می کند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، چابکی سازمانی، مدیریت دانش، استادان
  • سید رسول تودار*، زهرا اباذری، زهره میرحسینی، نجلا حریری صفحات 279-296

    هدف اصلی این تحقیق ارایه مدلی مناسب برای نوآوری سازمانی درکتابخانه های دانشگاه آزاد اسلامی بود. این پژوهش از لحاظ هدف تحقیق از نوع کاربردی و از لحاظ روش تحقیق از نوع توصیفی-پیمایشی و از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری آن شامل همه مدیران و کارکنان کتابخانه های دانشگاه آزاد اسلامی که بر اساس آخرین آمار اخذ شده، جامعه آماری پژوهش شامل 550 نفر بوده و با توجه به این که کل جامعه در دسترس بود تمام جامعه به عنوان نمونه در نظر گرفته شد. نتایج تحقیق حاکی از آن بود که مدل تحقیق از برازش مطلوب برخوردار بوده و ابعاد و مولفه های عوامل موثر بر نوآوری سازمانی در کتابخانه های دانشگاه آزاد اسلامی به علت داشتن بار عاملی بالای 4/0 و قرار گرفتن t-value در بازه مناسب تعیین قرار دارند. این عوامل فردی، گروهی، سازمانی، محیطی و انسانی و آموزشی هستند. همچنین ابعاد به دست آمده از نتایج تحقیق به این ترتیب شناسایی شده است: 1- بعد انسانی و آموزشی شامل مولفه های (توانمند ساختن مهارت دانش، سرمایه فکری)2- بعد سازمانی شامل مولفه های (ساختار سازمانی ، مدیریت دانش، نوآوری سازمانی)3-بعد فردی شامل مولفه های(تحمل ابهام ،دانش و تخصص)4- بعد محیطی شامل مولفه های (پویایی سازمان، پیچیدگی های فناوری)5-بعد گروهی شامل مولفه های (حمایت مدیریتی ، سیستم ارتباطات).

    کلیدواژگان: نوآوری سازمانی، کتابخانه ها، دانشگاه آزاد اسلامی
  • محمد جاودانی*، ژیلا حیدری، عباس اناری نژاد صفحات 297-322

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتبارسنجی الگوی شایستگی های حرفه ای اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان انجام شد. این پژوهش از نوع توسعه ای-کاربردی است  که به روش ترکیبی از نوع اکتشافی متوالی انجام شد. دانشجویان، اعضای هیات علمی و کارشناسان آموزش دانشگاه فرهنگیان فارس به عنوان جامعه آماری بخش کیفی به شمار می روند که  با روش نمونه گیری هدفمند و تکنیک اشباع نظری، 60 نفر (15نفر عضو هیات علمی، 15نفر کارشناس آموزش و30نفر دانشجو(15 دختر و 15 پسر))  انتخاب شدند. در بخش کمی نیز اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان کشور به عنوان جامعه آماری بودند که 150نفر به شیوه تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختمند و بررسی اسناد، و در بخش کمی از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. برای تحلیل داده های کیفی، از روش تحلیل مضمون و برای تحلیل داده های کمی از تحلیل عامل و ضریب آلفای کرنباخ استفاده شد. با استفاده از معیارهای اعتبارسنجی کیفی چارچوب اولیه اعتبارسنجی گردید. برای اعتبارسنجی کمی از تحلیل عامل و ضریب آلفای کرنباخ استفاده شد. نتایج نشان داد که الگوی شایستگی های حرفه ای اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان متشکل3 عامل(1-دانش حرفه ای2-مهارت های حرفه ای3-اخلاق حرفه ای)،11ملاک(1-دانش محتوا2-دانش آموزش محتوا3-دانش پژوهشی4-دانش سازمانی5-دانش فناوری6-مهارت تدریس7-مهارت پژوهش8-مهارت فناوری9-مهارت های ارتباطی10-اخلاق فردی 11- اخلاق سازمانی) و 62 نشانگر است.این الگو می تواند به عنوان چارچوب و مبنایی برای جذب، توسعه ی حرفه ای و ارزیابی  شایستگی های حرفه ای اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان کشور مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: طراحی الگو، اعتبارسنجی الگو، شایستگی های حرفه ای، هیات علمی، دانشگاه فرهنگیان
  • فرهاد شفیع پور مطلق* صفحات 323-344

    هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی مدرسه داری مدیران مدارس برای پیشگیری از ابتلاء به ویروس کرونا(2019) بوده است. روش پژوهش، کیفی  از نوع تحلیل مضمون  بوده است. محیط پژوهش شامل همه  54  منبع مستخرج از بررسی های به عمل آمده در رابطه با راهبردهای مدیریت مدرسه و پیشگیری از شیوع   بیمارهای تنفسی و  ویروس کرونای 2019 بوده است. پایایی نتایج با استفاده از روش هولستی 90/0 برآورد گردید.برای تجزیه و تحلیل داده ها از شبکه مضامین استفاده شده است. بطور کلی نتایج تحقیق نشان داد،الگوی مدرسه داری مدیران مدارس برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا(2019) دارای 5 مضمون فراگیر (ارتباط با مراکز بهداشتی، توانمندسازی روانشناختی ، راه اندازی شورای توسعه سلامت ، آموزش بهداشت و ایمن سازی مدرسه)  و  14 مضمون سازمان دهنده (ارتباط دوره ای با مراکز بهداشتی، ارتباط مقطعی با مراکز بهداشتی، ایجاد احساس با ارزش بودن، ایجاد احساس شایستگی، ایجاد احساس اثرگذاری ، ایجاد احساس خودمختاری، کنترل  وضعیت  جسمانی کارکنان، چک کردن بررسی وضعیت جسمی معلمان، چک کردن  وضعیت جسمانی  دانش آموزان، اطلاع رسانی با در دسترس قرار دادن بولتن، اطلاع رسانی از طریق نصب پوستر، اطلاع رسانی از طریق معلمان در حاشیه درس، بررسی راه های پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونای 2019، بررسی راه های پیشگیری از بیماری های واگیردار) بوده است.

    کلیدواژگان: الگوی مدرسه مداری، مدیران مدارس، پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونای 2019
|
  • Nasrin Farzan, Gholamreza Shams Mourkani *, Morteza Rezaeizade, Mohammad Ghahrami Pages 1-28

    The purpose of this study was to identify the impact indicators in designing MobileMooc system for virtual teaching of employees. Twenty-six papers were selected from ProQuest, Google Scholar, ScienceDirect, Emerald, Scopus and Springer's databases were analyzed using constant comparative and qualitative content analysis to extract the findings of previous studies. As a result, 27 concepts and 4 main categories (indicators) were extracted through content, open coding, axial coding and selective coding. The findings showed that in MobileMooc design, we should focus on the categories of mobile interactions, educational support system, technology acceptance and technical support system. According to research findings, mooc format combination and mobile learning have potential for informal and lifelong learning, and it is recommended that employees through interaction or being as researchers take a step in fulfilling professional competence through MobileMooc technology. Understanding the important indicators in the design of MobileMooc Technology is important in increasing the professional competence and organizational innovation since we can use it through synergy of experts for the benefit of promoting employee performance and organizational innovation.

    Keywords: Virtual teaching, Professional developmental, Mooc, MobileMooc, Mobile learning
  • Amir Vashani, Faranak Mosavi *, Maryam Eslampanah, Mohammad Javad Karam Afrooz Pages 29-54

    The aim of this study was to design a model of Strategic Thinking for Educational Managements. This research, from the view of the target, is applied, in terms of strategy and method, is a mixed research and exploratory. The statistical population in the qualitative section consisted of faculty members of the educational sciences and Ph.D students of educational management of Kermanshah Azad University and quantitative section consisted of primary schools’ principals in Kermanshah province. The sample size at the qualitative section, 12 people were considered based on saturation principle which, were chosen through purposefully sampling and in quantitative section was 200 people were considered based on the principles of determining sample size in structural equation modeling. A tool for collecting research data in qualitative section was semi-structured interviews and quantitative section was made researcher questionnaire. Validity and reliability of the tool in the qualitative section with acceptable and appropriateness criteria, and validity in quantitative section by the experts and its reliability with Cronbach’s alpha, Spirman-Brown and combination method was confirmed. The qualitative data were analyzed by thematic analysis based on Brown and Clark model (2006) and quantitative data were analyzed by structural equations and it was tested through the SPSS and LISREL software. The findings from the qualitative section led to the identification of five main elements, including: providence, creative thinking, intuitive thinking, intelligent opportunism and environmental intelligence about the strategic thinking of educational managers. Then, a 32-item scale was presented to the statistical population in quantitative section. The findings of the data analysis in the quantitative section showed that the model of the extracted elements has favorable fit indices.

    Keywords: Strategic thinking, Strategic thinking elements, Educational managers
  • Hamdullah Habibi *, Melika Hamrahzade, Vahide Jafarian Pages 55-76

    Today's organizations need to move towards learning and Learning is created only through human resources analysis and systematic and programmed training. This research is aimed at the pathology of In-Service Training Courses. The methodology of this research is qualitative with the phenomenological approach. The statistical population of the research are employees of at the Organization for Development, Renovation and Equipping schools of East Azerbaijan province. 15 people were selected as the statistical sample purposefully. Semi-structured interviews were used to collect information. Data were analyzed by using Colaizzi e seven-stage method and using MAXQDA software. The research findings included 4 main themes and 17 sub-themes: Lack of suitable context ( Resistance to change, Lack of a specific planning, Lack of employee motivation, Lack of coordination in holding courses and centralization), Shortcomings and inconsistencies in the realm of implementation(Low employee participation, Technical and technological problems, Inadequate budget, Low expertise of instructors and lack of attractiveness of course content), Problems after the implementation ( Lack of comprehensive evaluation system, The lack of relation between theory and practice And not fixing the defects of the courses after the evaluation) And suggestions for improvement(Culture-building, Coordination between Related factors, Funding and initiating change from the administrators themselves) Extracted. According to research findings, there are problems and injuries in the process before the implementation, implementation and after the implementation of training courses in this organization. Key words: Organizational Training, Training Management, In-Service Training, Staff Training, Phenomenological

    Keywords: Organizational Training, Training Management, In-Service Training, Staff Training, Phenomenological
  • Somayeh Samimi *, Mohammad Reza Keramati, Pari Hemmati Pages 77-100

    The purpose of the study was to evaluate strategic planning in organizations of higher education through the approach of the BSC (Balanced Scorecard) respectively. The research method is descriptive survey as well as inferential analysis using confirmatory factor analysis was used to test the validity. Data were analyzed using Excel software and LISREL. The population in this study using a sample of 214 subjects, 138 cases has been chosen to distribute the questionnaire. Its validity is tested through a pilot study. Its reliability is estimated using Cronbach's alpha value of 0.821. According to statistical analysis conducted in study In this first hypothesis, "an internal approach (how higher education services), we hypothesized" Client (attracting talented students) "predicted" the needs of stakeholders (founders, the Ministry of Education) ", the fourth hypothesis "innovation in Higher education", the fifth hypothesis, "strategic map", the sixth hypothesis, "financial perspective (budget)" and the seventh hypothesis, "educational technologies and related methods" on higher education organizations, according to there was a significant relationship between the variables that influence and was approved.

    Keywords: strategic planning, Organization, Balanced Scorecard, Higher Education Iran
  • Farimah Jafarli *, Homa Doroudi Pages 101-120

    The purpose of this study was to determine the effect of deep and surface emotional labor strategies on students' satisfaction with the mediating role of job satisfaction and emotional exhaustion The research method is descriptive - correlation survey . The statistical population of the present study is faculty members and students of Isfahan University. A total of 175 faculty members were selected using stratified sampling method and 361 students were selected using simple random sampling. The path coefficient calculations and model indicators were processed in Smart-PLS software so that the number of questionnaires collected and analyzed for a part of the model (faculty members) was 175 and for the other part (students) was 361 which after the collection And the answers were analyzed. The results of this study showed that emotional exhaustion has a mediator role between the surface strategies of emotional labor and job satisfaction, and emotional exhaustion has a mediating role between deep emotional labor strategies and job satisfaction, as well as job satisfaction between surface strategies as well as deep emotional labor strategies and Student Satisfaction has a mediating role. The results indicated that emotional exhaustion had an effect on job satisfaction and also the job satisfaction of faculty members affects students' satisfaction.

    Keywords: Deep Emotional labor Strategies, surface Strategies, Emotional exhaustion, Job Satisfaction, Satisfaction
  • Maryam Taghvaeeyazdi * Pages 121-136

    The purpose of this study was to investigate the effect of the use of IoT on the identification of entrepreneurial opportunities with the mediating role of knowledge creation. The purpose of the present study was to describe the purpose of the study in terms of type and type. The statistical population of this study was 95 experts and senior managers of Sari Technical and Vocational Office. The sampling method was census. Data were collected using three questionnaires, namely, IQI, Pohaka Entrepreneurial Opportunity Recognition Questionnaire (2011) and Nonaka and Takuchi Knowledge Creation Questionnaire (2004). The Technical and Professional General Bureau was approved and Cronbach's alpha coefficient was used to measure the reliability of the research instrument, each calculated at the level of 0.923, 0.931, and 0.971, respectively. In this research, data were analyzed using Kolmogorov-Smirnov tests and Pearson correlation test, regression, structural equations, modeling and path analysis. The results show that there is a positive and significant relationship between using IoT and identifying entrepreneurial opportunities with the mediating effect of knowledge creation. Also, the use of IoT has significant effects on variable components of identifying competitive opportunities, entrepreneurial opportunities, pioneering opportunity searching and innovative opportunity creation strategies, and also the knowledge creation variable as an intermediary variable.

    Keywords: Keywords (English): Internet of Things, Knowledge Creation, Entrepreneurial Opportunities
  • Fatemeh Rezaei *, Mohammad Hosseinpour, Yadollah Mehralizadeh Pages 137-152

    The purpose of this study was to present a model and analyze the application of knowledge management in staff improvement. The research was a qualitative and analytical exploratory mixed method. Statistical population of two groups of petroleum engineering faculty member at Islamic Azad University of Khuzestan with 30 of full-time and adjucent members and 100 persons of senior and middle managers in the national southern oilfields company. The statistical sample of managers was selected by stratified random sampling method and the faculty members were selected by simple random sampling method from 20 individuals in each group. Sample size was selected based on Delphi technique. Data were collected using a researcher-made questionnaire. Its ostensible and content validity was confirmed by expert opinion and pilot study results. The research hypotheses were adjusted based on the main components and knowledge management infrastructure factors, comparison of NIOC with several oil brand companies, how to return technical knowledge of staff, evaluation of researcher-made 3D model of knowledge management. Written Delphi technique and in-depth semi-structured interviews were conducted in 3 separate rounds. Data were analyzed, classified, coded, reviewed, scored and analyzed using content analysis method. The results show that the knowledge cycle of employees at various levels is weak and technical knowledge is traditionally transferred and it is often logged out with retired employees.Managers do not fully understand the impact of knowledge management on organizational improvement and employee improvement. Finally, the knowledge leadership pyramid and the three-dimensional model of knowledge management were both researcher-mode have proposed.

    Keywords: Knowledge Management, Staff Improvement, Practical Model
  • Mitra Rezae *, Mohammadnaghi Imani, Kamran Mohammad Khani Pages 153-180

    In this study which is applied in terms of purpose and in terms of quantitative heuristics and of structural equations branch, until the to present a model of factors affecting occupational safety of faculty members with emphasis on the independence of Islamic Azad University. The statistical population in the qualitative sector is composed of experts familiar with the subject (university professors in the field of study). In the selection of experts for interviewing the professors of the top 10 free universities in the country with theoretical saturation according to the ranking of webometrics in 1396 were selected as the statistical population. The statistical population in the quantitative section is composed of all faculty members of free universities throughout the country that number was over 30,000A sample of 384 was selected by simple random sampling. The data collection tool is the qualitative part of the interview and the quantitative part is a researcher-made questionnaireIts validity is confirmed by confirmatory factor analysis, and its reliability using Cronbach's alpha coefficient. Descriptive statistics such as mean, standard deviation and frequency as well as inferential statistics such as correlation coefficient and structural equations were used to analyze the collected data using Spss and Lisrel software. The results of the study show Financial, human, social, political, personal, structural and managerial factors were identified as factors related to job security with emphasis on university independence. The tests showf the other factor besides the social factor influences the job security of professors. Check the average rating that shows the priority of each agent, It shows that the political factor is first and foremost, the average political rating was 4.85 and higher than the average of other factors.On this basis, it can be said that the political factor has the greatest impact on job security. After the political factor, there is a management factor with an average rating of 4.81 and the third priority is the structural factor with an average rating of 4.72.

    Keywords: Job security, university independence, qualitative content analysis
  • Zohreh Mashayekhi, Mohammad Ali Nadi *, Fariba Karimi Pages 181-210

     The growth and development of any community and society is conditioned on its education system. In this regard, the primary school grade plays a far significant role. Advancing the objectives of this grade can be possible with the help of diligent, compassionate, and servant leaders. The main objective of the current study is to providing a successful leadership model for primary schools based on grounded theory. The approach utilized in the study is based on a qualitative frame of mind and the grounded theory methodology. The sampling method used here involves targeted sampling based on the criterion of theoretical saturation of the data. In order to realize this objective, semi-structured interviews with 24 successful primary school principals as well as key informants were carried out. The duration of each interview session was 30 to 100 minutes and some interviewees were consulted twice. The interviews lasted until the interviewee didn’t have any new information to provide and the information provided became a repetition of the previous information; in this way, data saturation was realized. In order to measure the validity and reliability of the data, the reviews of the participants and non-participant experts were utilized. The results of the data analysis based on three stages of open coding, axial coding, and selective coding indicated 22 general issues, analyzed in this study based on a paradigm model which includes causal factors , phenomenological factors, contextual factors leadership, intervention factors , strategies and outcomes

    Keywords: Successful School Leadership, Successful Schools, Primary period, Grounded Theory, Paradigm Model
  • Mohsen Izan *, Mostafa Ghaderi, Naser Shirbagi Pages 211-236

    The purpose of this study was the narrative analysis of the perceptions and lived experience of educational leaders of the implementation of Teacher-Oriented Educational Monitoring Patterns in Elementary Schools and the preparation and validation of a native pattern. The research method was exploratory mixed. The Qualitative stage by the method of research narration and with a targeted approach (the method of desirable sampling), participants from educational leaders of West Azarbaijan province were selected to reach the theoretical saturation point and semi-structured interviews were conducted with them. Calculation of reliability and validity of the data was done using two methods of reviewing the participants and reviewing non-participating experts in the research. By analyzing the theme, were dicovered 6 organizing themes and 22 basic themes about the teacher-centered model of supervision. To validate the pattern, a quantitative section was conducted using descriptive survey method. Using Cochran sampling formula, 120 educational leaders from West Azarbaijan Province were selected. The tool used in the quantitative section was a researcher-made scale based on the qualitative section themes network. In the quantitative part, a confirmatory factor analysis was conducted to determine the validity of the pattern. The results of the quantitative part, using first and second order factor analysis, showed that the teacher-centric the teacher-centered supervision model of native has structural validity.

    Keywords: the perceptions, lived experience of educational leaders, the teacher-centered supervision model, Narrative, Elementary schools
  • Ali Jafari Rad *, Adel Zahed Babolan, Massod Moradi, Eisa Samari Pages 237-262

    The lack of school principals competencies has made them fail to show capabilities required leading to their poor performance in their managerial and leadership roles. The current paper aims at identifing the strategy, context, and outcomes of competence development of high school principals in Tehran province. This is a qualitative paper based on Grounded theory. Thus, using a targeted approach and applying theoretical saturation criterion, semi-structured interviews were conducted with 17 individuals (seven expert faculty members specializing in the field of educational management, five educational staff principal in Tehran province and five school principals). The data validity was obtained through two methods for reviewing the participants and reviewing non-participant experts were used in the study. The results of the data analysis during the three stages of open coding, theoretical coding and selective coding represent 12 categories including: the pivotal phenomenon (required knowledge, required attitudes, required skills); strategies (create growth venters, providing direct training, implicit training); context (collaborative work culture, supportive atmosphere, decentralized structure; and outcomes, (improving learning quality, organizational growth, professional development).

    Keywords: strategy, context, outcome, competence, school principals
  • Hossein Aflakifard, Gholam Reza Azmoodeh, Mohammad Ghale Noee Pages 263-278

    This study was applied in terms of purpose and correlative in nature and method. The statistical population consisted of 130 professors of Marvdasht Boys' Technical School out of which 97 were selected by simple random sampling method based on Morgan table. The samples were evaluated by Parsons Organizational Entrepreneurship Questionnaire, Sharon Lawson Knowledge Management, and Organizational Agility by Jank. The collected data were analyzed in two levels. In descriptive statistics, mean and standard deviation and inferential statistics, Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis were used in concurrent and hierarchical Baron-Kenny methods. The results showed that knowledge management plays a significant mediating role in the relationship between entrepreneurship variables and organizational agility.

    Keywords: Organizational Entrepreneurship, Organizational Agility, Knowledge Management, Professors
  • Seyed Rasool Toudar *, Zahra Abazari, Zohreh Mirhoseini, Nadjla Hariri Pages 279-296

    This study aimed to present the suitable model for organizational innovation among the Islamic Azad University Libraries. This research is an applied one and also the method is descriptive survey research with the type of correlational. The statistical society is including all directors and staffs for Islamic Azad University Libraries which the statistical society of this research is 500 in accordance with the recent researches, since total society is available, hence, the all societies were considered as sample. The results of the researches show that research model includes the optimal fitness, so the dimensions and components of effective factors on organizational innovation among Islamic Azad University Libraries determined because of the factor load which is more than 0.4 and putting t-value in the suitable period. These factors include the individual, group, organizational, environmental as well as human and educational factors. Also, the gained dimensions which were identified, are such as 1- the human and educational dimensions include the components of empowering the knowledge skills, intellectual capital. 2- Organizational dimension includes the components like organizational structure, knowledge management, and organizational innovation. 3- Individual dimension includes the components of ambiguity tolerance, knowledge and specialty. 4- Environmental dimension includes the components of organizational dynamics, technology complexity. 5- Grouping dimension includes the components of management support and communication system.

    Keywords: Organizational Innovation, Libraries, Islamic Azad University
  • Mohammad Javdani *, Zhila Haydari, Abbas Anarinejad Pages 297-322

    The purpose of this study was to design and validate the model of professional competencies of faculty members at Farhangian University.This applied - developmental research was conducted using a sequential exploratory mixed method. The statistical population of the qualitative section includes students, faculty and education experts of Fars Farhangian University.Using purposeful sampling and theoretical saturation technique, 60 members (15 faculty members, 15 education experts and 30 students :15 girls and 15 boys) were selected.In the quantitative section, the faculty members of Farhangian University were the statistical population of which 150 were randomly selected. Semi-structured interviews and document review were used for data collection in the qualitative section, and a researcher-made questionnaire was used for quantitative data. Thematic analysis method was used for qualitative data analysis and factor analysis and Cronbach's alpha coefficient were used for quantitative data analysis. The initial framework was validated using qualitative criteria.The results showed that the model of the professional competencies of the faculty members of Farhangian University consisted of 3 factors 1) professional knowledge 2) professional skills 3) professional ethics and 11 criteria 1). Content knowledge. 2). Pedagogical conent knowledge,. 3). Knowledge of research. 4). Organizational knowledge. 5). Knowledge of technology. 6). Teaching skill. 7). Research skill. 8). Technology skills. 9). Communication skills. 10). Individual ethics. 11). Organizational ethics and 62 indicators. This model can be used as a framework for recruitment, professional development and evaluation of faculty members of Farhangian University.

    Keywords: Model Designing, Model Validiation, Professional Competencies, Faculty Members, Farhangian University
  • Farhad Shafiepoor * Pages 323-344

    The purpose of this study was to design a schooling model for school principals to prevent coronary heart disease (COVID-19). The research method was qualitative content analysis. The research environment consisted of all 54 sources derived from surveys on school management strategies and prevention of respiratory illness and coronary artery disease 2019. The reliability of the results was estimated to be 0.90 by Holstei method. The data were analyzed using the thematic network. Overall, the results showed that school principals' schooling model for coronary artery disease (COVID-19) had 5 overarching themes (linking health centers, psychological empowerment, setting up a health development council, school health education and immunization) and 14 organizing themes (periodic communication with health centers, cross-sectional communication with health centers, creating a sense of worth, creating a sense of accomplishment, creating a sense of effectiveness, creating a sense of autonomy, controlling staff health, checking teachers' physical status, checking Students' physical condition, with information available Eden Bulletin, notification via posters, inform the teachers on the sidelines of course, the prevention of infection COVID-19, to investigate the prevention of infectious diseases, respectively).

    Keywords: Schoolmasters' Patterns, school principals, prevention of COVID-19