فهرست مطالب

نشریه فقه پزشکی
پیاپی 40-41 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/22
  • تعداد عناوین: 5
|
  • فاطمه کراچیان ثانی*، سید محمد صدری، احمد باقری، حیدر امیرپور، محمدصادق جمشیدی راد صفحات 7-20
    زمینه و هدف

    یکی از دغدغه‌های مهم بشر فرزندآوری است. تکنیک‌های پیشرفته ناباروی روش‌های نوینی در برابر زوجین نابارور قرار داده است. اهدای جنین یکی از تکنیک‌هایی است که چالش‌ها و سوالات اساسی برای اندیشمندان اسلامی ایجاد کرده است. در این پژوهش با تکیه بر مبانی فقه امامیه به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم که رابطه پدر و مادر با جنین منجمد به نحو مالکیت است یا حق اختصاص؟ آیا صرفا حق والدین بر جنین، موجب مشروعیت انتقال آن بر ایشان می‌شود؟

    مواد و روش‌ها

    پژوهش حاضر به شیوه توصیفی تحلیلی است که با واکاوی متون فقهی حقوقی کوشیده است، نوع رابطه والدین بر جنین و میزان تصرف آنان بر وی را تبیین و بررسی نماید.

    یافته‌ها

    هرچند از دیدگاه برخی از حقوقدانان غربی جنین آزمایشگاهی در مالکیت پدر و مادر قرار دارد و مال محسوب می‌گردد، اما به نظر می‌رسد در آموزه‌های فقه اسلامی این رویکرد حاکم نیست. در فقه اسلامی، به سبب کرامت ذاتی جنین، حق اختصاص نسبت به او دیدگاه محکم‌تری محسوب می‌شود. از سویی دیگر در این دیدگاه تمام آثار حق اختصاص بر جنین مترتب نمی‌شود، چراکه حق ولایت پدر بر فرزند از حقوق غیر قابل نقل و انتقال است و در حقیقت پدربودن علت تامه برای تحقق عنصر ولایت است، از همین روست که انتقال قهری و اختیاری وی ممنوع می‌باشد.

    کلیدواژگان: جنین، والدین، حق اختصاص، مالک
  • مجتبی سرگزی پور، محمدرضا کیخا *، علیرضا آبین صفحات 21-32
    زمینه و هدف

     حجر یکی از مباحثی است که فقها و حقوقدانان از دیرباز به بررسی مفهوم و آثار فقهی حقوقی آن پرداخته‌اند. اغمای خارج از کنترل یا بیهوشی مستمر نیز مساله‌ای پزشکی است که مباحث فقهی و حقوقی مختلفی به دنبال دارد. یکی از مباحث نوپیدا در فقه اسلامی، محجوردانستن مبتلایان به اغمای خارج از کنترل است.

    مواد و روش‌ها

    این جستار که با روش توصیفی تحلیلی و با واکاوی متون فقهی حقوقی انجام شده، مساله محجوردانستن «مبتلایان به اغمای خارج از کنترل» را بررسی می‌کند.

    یافته‌ها

    پژوهش حاضر نشان می‌دهد که نمی‌توان مبتلایان به اغمای خارج از کنترل را در افراد محجور به‌ حساب آورد و آن‌ها را مشمول حمایت قانونگذار موضوع قانون امور حسبی دانست، در نتیجه انتخاب قیم برای آن‌ها فاقد مستند شرعی و قانونی است. از این ‌رو ضروری به نظر می‌رسد تا قانونگذار با وضع قانون، نهاد حمایتی جامعی برای حمایت از این افراد تاسیس کند.

    کلیدواژگان: حجر، اغما، اغمای خارج از کنترل
  • عبدالله بهمن پوری*، صدیقه ریاحی راد، حبیب الله اردکانی صفحات 33-44
    زمینه و هدف

     با بررسی ابواب فقهی در زمینه مسایل بهداشتی می‌توان گفت در هر موردی که اسلام حرمت و منعی قرار داده است، نوعی پشتوانه پزشکی در ضمن آن می‌توان یافت. یکی از موارد بهداشتی که ممنوعیت برای آن در نظر گرفته شده، روابط زناشویی در دوران قاعدگی است. علم پزشکی نیز روابط جنسی در این دوره را به دلیل نتایج زیان‌آور و جبران‌ناپذیری که در ضمن آن وجود دارد، ممنوع اعلام کرده و به عبارتی در تایید وجود مضرات چنین رابطه‌ای بین علم پزشکی و منابع فقهی توافق وجود دارد.

    مواد و روش‌ها

    این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی با تکیه بر ادله منع روابط زناشویی در دوران قاعدگی به بررسی فقهی پزشکی این حکم پرداخته و ادله فقهی را با یافته‌های پزشکی این باب تطبیق داده تا از این رهگذر چرایی این حکم بیشتر روشن شود.

    نتیجه‌گیری

    ابتلای زن و مرد همچنین جنین به انواع بیماری‌های صعب‌العلاج از جمله ریسک‌هایی است که می‌تواند نتیجه روابط زناشویی در دوران قاعدگی باشد. این مساله علاوه بر علم پزشکی در فقه نیز مورد اشاره رفته و روایات نیز افراد را از این‌گونه روابط برحذر داشته‌اند.

    کلیدواژگان: قاعدگی، آمیزش جنسی، فقه اسلامی
  • امید توکلی کیا *، محمد درویش زاده کاخکی صفحات 45-58
    زمینه و هدف

     قاعده ترک‌برداشتن استخوان‌ها از قواعد مربوط به دیه صدمات استخوان است که در برخی متون فقهی و روایی به آن اشاره شده است. این قاعده برای اولین‌بار در بند «پ» ماده 569 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 پیش‌بینی گردید. قانونگذار در این بند دیه ترک‌برداشتن استخوان هر عضو را چهارپنجم دیه شکستن آن عضو می‌داند، در حالی که شکستن استخوان در دو حالت بهبودی کامل و بهبودی ناقص، دیه متفاوت دارد. برای نویسندگان، این پرسش مطرح است که آیا دیه ترک‌برداشتن استخوان در فرض بهبودی کامل و بهبودی ناقص نیز متفاوت است یا نه؟

    مواد و روش‌ها

    این پژوهش در تبیین فقهی حقوقی قاعده ترک‌برداشتن استخوان، با روش تحلیلی توصیفی و با استناد به منابع کتابخانه‌ای انجام شده و در بررسی رویه قضایی ناظر به تعیین میزان دیه موارد ترک‌برداشتن استخوان نیز از روش پیمایشی استفاده شده است.

    نتیجه‌گیری

    نظریه تابعیت دیه ترک‌برداشتن استخوان تابعی از وضعیت درمان‌پذیری آن، با مبانی فقهی و حقوقی سازگاری بیشتری دارد؛ مفاد رای وحدت‌رویه شماره 782 19/09/1398 هیات عمومی دیوان‌عالی کشور نیز موید همین مطلب است.

    کلیدواژگان: ترک برداشتن استخوان، دیه، بند «پ» ماده 569 قانون مجازات اسلامی
  • شکیبا امیرخانی *، محمود ویسی صفحات 59-68
    زمینه و هدف

    یکی از مهم‌ترین اغراض ازدواج تامین نیاز جنسی طرفین پیمان است. فقه اسلامی از دیرباز به موضوع نیاز جنسی در ازدواج و رفع آن، از دریچه حق و تکلیف نگریسته و ضمن متمایزساختن جانب زوج از زوجه، حقوق جنسی هر یک را به صورت جداگانه مورد ملاحظه قرار داده و سرانجام به ترجیح غالب طرف زوج به لحاظ اولویت در تامین نیازهای جنسی متمایل شده است. نظرات مشهور فقیهان حکایت از اطلاق حق بهره‌مندی جنسی زوج دارد، حال آنکه در خصوص زوجه به کم‌ترین سطح برخورداری اکتفا شده است. پژوهش‌های فقهی یا با هدف توجیه این نابرابری با استناد به تفاوت‌های تکوینی و جنسیتی نظر داشته‌اند یا در تلاش هستند با ایجاد تضییق در اطلاق حق استمتاع زوج و دعوت غیر الزامی از زوج برای توجه بیشتر به نیازهای زوجه، زمینه نمایش هم‌سنگی و تعادل را در تامین این نیاز فراهم آورند.

    مواد و روش‌ها

    در این پژوهش به روش تحلیلی توصیفی، ادبیات فقهی حاکم بر روابط جنسی زوجین مورد دقت و بازخوانی قرار می‌گیرد تا از این رهگذر روشن شود، با محورقراردادن مقوله تامین «سلامت جنسی» طرفین عقد ازدواج، ورود استنباطات فقهی در حوزه روابط جنسی زوجین و تعیین حدود و ثغور آن، تا چه اندازه مجاز و ممکن است.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش می‌توان گفت حقوق جنسی زوجین تنها بر مبنای تامین رضایت جنسی طرفین و در چارچوب معاشرت به معروف و خطوط قرمز شارع قابل تعریف است و چه بسا شایسته نباشد فقه اسلامی دامنه تکالیف خود را به تعیین کم و کیف استحقاق جنسی زوج و زوجه تسری دهد.

    کلیدواژگان: زوجین، رابطه جنسی، سلامت جنسی
|
  • Fatemeh Karachian Sani*, Seyed Mohammad Sadri, Ahmad Bagheri, HeydarAmirpour, Mohammad Sadegh Jamshidi Rad Pages 7-20
    Background and Aim

    One of the most important concerns of human is childbearing. Advanced infertility techniques have introduced new approaches to infertile couples. Fetal donation is one of the techniques that have posed major challenges and questions for Islamicscholars. In this study, based on the Imamiyyah jurisprudence, we tryto answer the question whether the parent's relationship with theirfrozen fetus is ownershipor allocation right? Does onlyparents’right to the fetus legitimize its transfer to them?

    Materials and Methods

    The present study is based on a descriptive-analytical methodthat has tried to explain and examine the type of relationship between parents andfetus and the extent of their possession of the fetus by analyzing legalandjurisprudential texts.

    Conclusion

    Although some Western jurists believe that the parents own the fetus and consider them as their property, but it seems that this approach does not prevail in the teachings of Islamic jurisprudence. In Islamic jurisprudence, due toinherent dignity of the fetus, the right to own a fetus is stronger.In this view, all effects of the right to allocate isn’t achieved on the fetus, because the father’s right to the child is an irrevocable right, and in fact being a father is the perfectreason for the realization of the element of guardianship, that is why itsforced and voluntary transfer is prohibited.

    Keywords: Fetus, Parents, AllocationRight, Owner
  • Mojtaba Sargazipoor, MohammadReza Keykha*, Alireza Abin Pages 21-32
    Background and Aim

    Interdiction (Hejr) is one of the topics that jurists and lawyer have long studied its concept and jurisprudential-lega effects. Out-of-controlcomaorcontinuousanesthesiaisoneofthespecializedtopicsofmedicalscience,whichencompassesvariousjurisprudentialandlegalissues.One of the new topics in Islamic jurisprudence is interdictindividualssuffering from out-of-control coma.

    Materials and Methods

    This research, which has been done by descriptive-analytical method and with the analysis of legal jurisprudential texts, investigats the status of individuals suffering from an out of control coma interdiction.

    Conclusion

    The present study shows that people with out of control coma cannot be counted as interdicted people and subject to the support of the legislature of Public interest affairs (omoure Hasbi)law. Asa result, choosing a protecter (Ghayem) for them lacks religious and legal documentation. Therefore, it seems necessary for the legislator to establish a comprehensive protection institution to protect these people by enacting a law.

    Keywords: nterdiction, Coma, Out-of-ControlComa
  • Abdollah Bahmanpouri*, Sedigheh Riahi Rad, Habibollah Ardekani Pages 33-44
    Background and Aim

    Studying the jurisprudential chapters on health issues, it can be said that in any case where Islam has placed sanctity and prohibition, a kind of medical support can also be found. One of the health issues for which the ban is intended, is marital relations during menstruation. Medical science has also banned sex during this period because of its damaging and irreparable consequences. In other words, there is an interaction between medical science and the sources of jurisprudence in confirming the disadvantages of such relationship.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study focuses on jurisprudential-medical evidence based on the prohibition of marital relations during menstruation and compares the jurisprudential evidence with the medical findings of this case in order to further clarify the reason for this ruling.

    Conclusion

    As a result of such research, it can be said that the involvement of men and women, as well as the fetus, in a variety of incurable diseases is one of the risks that can be the result of marital relations during menstruation.In addition to medical science, this issue has also been mentioned in jurisprudence, and narrations have warned people against such relationships.

    Keywords: Menstruation, Sexual Intercourse, Islamic Jurisprudence
  • Omid Tavakkoli Kiya*, Mohammad Darvishzadeh Kakhaki Pages 45-58
    Background and Aim

    The rule of bone fracture is oneof the rules related to the bone injuries blood money, which is mentioned as an example in some jurisprudential and narrative texts. This rule was proposed firstly in paragraph (c) of Article 569 of the Islamic Penal Code adopted in 2013. In this paragraph, the legislator considers bone fracture blood money of each organ as Four-fifths of blood money of breaking that organ, while bone breaking in two states,complete recovery and incomplete recovery,hasdifferent blood money. So the question for the authors is whether the bone fracture blood money is different in the case of complete recovery and incomplete recovery?

    Materials and Methods

    This research has been done in explaining the legal jurisprudential of the rule of bone fracture, by descriptive analytical method and referring to library sources, and in examining the judicial procedure related to determining the amount of bone fracture blood money, a survey method has been used.

    Conclusion

    In this paperit is concluded that bone fracture blood moneyis a function of its treatment status and is more compatiblewith jurisprudential and legal principles.The contents of the unanimous vote of No. 1398/09/19-782of the General Assembly of the Supreme Court of the country also confirm this matter.

    Keywords: Bone Fracture, Blood Money, Paragraph (c) of Article 569 of the Islamic Penal Code
  • Shakiba Amirkhani*, Mahmoud Veisi Pages 59-68
    Background and Aim

    One of the most important purposes of marriage is to satisfy the couples’ sexual needs. Islamic jurisprudence has long viewed the sexual needs in marriage and its elimination through the lens of rights and duties and meanwhile distinguishing husband from wife, it has considered the sexual rights of both separetly and finally it has intended to the predominant preference of the husband in terms of priority to satisfy sexual needs. The famous opinions of the jurists indicate the application of the husband’s right of sexual enjoyment; however, in the case of the wife, the minimum level of enjoyment is sufficient.Jurisprudential researches either aim to justify this inequality by referring to developmental or gender differences or they try to provide the ground for showing equalityand balance in satisfying this need by creating a restriction on the husband's right to enjoy and inviting him unnecessarily to pay more attention to his wife's needs.

    Materials and Methods

    In this analytical and descriptive research, jurisprudential literature ruling the couples’ sexual relationships is carefully read and reviewed in order to clarify the importance of satisfying couples’sexual health and also to what extent it is permissible and possible to enter jurisprudential inferences in couples' sexual relations and to determine its limits.

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be said that the couples’ sexual rights can be defined only on the basis of sexual satisfaction of both parties in the context of socializing and red lines of the Shari'a, and it may not be appropriate for Islamic jurisprudence to extend the scope of its duties to determining the quantity and quality of sexual merit of a husband and wife.

    Keywords: Couples, Sexual Relationship, Sexual Health