فهرست مطالب

نشریه نقد، تحلیل و زیبایی شناسی متون
پیاپی 7 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ریحانه صادقی، احمد خواجه ایم * صفحات 4-20

    مقامات حمیدی یکی از کتب ارزشمند نثر فنی و متکلف ادبیات فارسی است که قاضی حمیدالدین (ف.559) با دانش گسترده ی خود در زمینه های گوناگون بدان همت گمارده است. این متن به همت استاد و محقق فقید دکترانزابی نژاد با تصحیح و افزودن تعلیقات به زیور طبع آراسته شده و هم اکنون از معتبرترین نسخ مورد استناد و در دسترس محققان و اساتید و دانشگاهیان است. در پژوهش حاضر تلاش گردیده تا با واکاوی متن مقامات با روش توصیفی و تحلیلی به بیان بازتاب مختلف آیات و مضامین قرآن کریم -که در هیچ ماخذی بدان اشاره نشده است- پرداخته شود. نتایج حاصل از پژوهش، بیانگر اشراف مصنف بر آیات در به کارگیری مستقیم آیات و نیز بهره گیری از مضامین و محتوای آیات، ترکیب چند آیه برای انتقال پیام خود و حتی استفاده از اسلوب ساختاری قرآن کریم است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، مقامات حمیدی، قاضی حمیدالدین، تاثیر آیات و مضامین، اسلوب و ساختار
  • حامد صافی صفحات 21-40

    یولیا کریستوا اصطلاح بینامتنیت را نخستین بار در سال 1966 مطرح کرد، اما از نظر او و رولان بارت که بنیان گذاران اصلی این نظریه بودند، بینامتنیت به عنوان دیدگاهی روشمند برای بررسی و ردیابی تاثیر یک متن در متن دیگر نبود . بنابراین مطالعات آنها هیچ گاه به روشی برای مقایه و تحلیل ارتباط متون نینجامید. نسل دوم نظریه پردازان بینامتنیت مانند لوران ژنی، ژنت و ریفاتر تلاش کردند تا بینامتنیت را کاربردی تر کنند. آنها به دنبال جستجو و کشف تاثیر متون بر یکدیگر بودند. از این منظر، بینامتنیت اخیر را می توان وجه متکامل ادبیات تطبیقی دانست که در تلاش بررسی تاثیر متون بر یکدیگر است؛ بدون توجه به اینکه این متون به یک یا چند فرهنگ متعلق باشند. در واقع، ادبیات تطبیقی نیز به دنیال دریافتن تاثیر و تاثر متون در ارتباط با یکدیگر است. در این مجال با بررسی سخن این دو شاعر پیرامون ایوان کسری در دو سطح فنون ادبی و مضمون ابیات و ترسیم نمودار آرایه های به کار رفته، سطح پرداختن به وصف در دو قصیده سنجیده شده است. بنابراین ضمن مقایسه و تطبیق این دو متن، این نتیجه حاصل شد که بر خلاف نظر پژوهشگران، قصیده ایوان مداین خاقانی فاقد ارتباط بینامتنی با سینیه بحتری است.

    کلیدواژگان: بینامتنیت، توصیف، خاقانی، بحتری، ایوان مدائن
  • لیلا امیری*، سهیلا امیری صفحات 41-59

    پادشاهان به عنوان یکی از چهره های شاخص در عرصه سیاست، بسیار توسط شاعران مداح درباری ستایش شده اند؛ اما آیا در ورای این چهره محبوب و آرمانی در قصاید مدحی، چهره ای معمولی و یا حتی منفور و نامحبوب وجود داشته است یا نه؟ پژوهش حاضر بر آن است تا به روش تحقیق کیفی، از نوع تحلیلی توصیفی و به شیوه متن پژوهی، زوایایی ناشناخته و مبهم از شخصیت سلطان سنجر را بر مبنای متون کهن تاریخی و ادبی همچون چهارمقاله، تاریخ جهانگشا، سلجوق نامه، راحه الصدور و دیوان های انوری، سنایی، امیر معزی و عبدالواسع جبلی واکاوی کند. یافته ها نشان می دهد سلطان سنجر شخصیتی خاکستری داشته است؛ نه کاملا مثبت و نه کاملا منفی؛ نه انوشیروان دوران بوده است و نه ضحاک زمان. در سیمای آرمانی سنجر، ویژگی های مثبتی مثل شاعرنوازی و کشورگشایی جلوه گر است و عبدالواسع جبلی و انوری، او را با اغراق شاعرانه ستایش کرده اند و در چهره منفی و ناخوشایندش، امیر معزی را هر چند ناخواسته هدف تیر قرار داده، از شاعری ادیب صابر نام در جهت مقاصد سیاسی و جاسوسی، استفاده ابزاری کرده و حتی محمد غزالی نامه ای گلایه آمیز از اوضاع پریشان عصر و وضع رقت بار مردم به او نوشته است.

    کلیدواژگان: : سلجوقیان، سلطان سنجر، شخصیت، متون ادبی و تاریخی، امیر معزی، ادیب صابر
  • خدابخش اسداللهی*، محمد شهبازی صفحات 60-80

    شهاب الدین سهروردی (شیخ اشراق) از بزرگ ترین حکمای فلسفه و عارفان قرن ششم است که رسایل رمزی او تاثیر گسترده ای بر نویسندگان و شاعران بعد از خود، گذاشته است بطوری که عماد الدین عربشاه یزدی از شاعران قرن هشتم با تاثیر پذیری از رساله مونس العشاق (فی حقیقه العشق) سهروردی، منظومه ای با همین عنوان سروده است که در واژگان، ترکیبات، جمله، ساختار نحوی و آوایی مشترکات فراوانی دارند. هدف ما در اینجا بررسی زبانی مونس العشاق منظوم و منثور براساس بینامتنیت ژنت است که در بخش های جداگانه به هر یک از موارد یاد شده پرداخته و از هر کدام چند نمونه شاهد آورده ایم و مابقی نمونه ها را در جدول با مشخص کردن صفحات در هر دو مونس العشاق و بیت مورد نظر مشخص کرده ایم. به لحاظ وجود زیرشاخه های بینامتنیت ژرار ژنت در هر دو مونس العشاق سعی نمودیم تا بر اساس نظریه ژنت به بررسی بپردازیم. دستاور ما در این پژوهش اثبات تبعیت عربشاه یزدی از تفکر و واژگان ابتکاری سهروردی است که تنها از رهگذر بینامتنیت ژنت قابل بررسی است. این دو اثر با وجود اشتراک فراوان، چند وجه افتراق نیز دارند که در متن مقاله به آنها نیز اشاره نموده ایم.

    کلیدواژگان: مونس العشاق سهروردی عربشاه یزدی فی حقیقه العشق، ساختار نحوی
  • ژیلا ده بزرگی صفحات 81-94

    نثر فارسی، از اندیشه و سبک نویسندگان ایرانی شکل می گیرد. در برخی از نوشته ها، بیش از یک اندیشه و سبک در نگارش آن دیده می شود. نامه تنسر، اثری به زبان پهلوی است که ابن مقفع به عربی و ابن اسفندیار آن را به فارسی ترجمه و مطالبی به نامه اضافه کرده اند. این نامه، نمونه ای از چندگانگی سبکی را در یک اثر فارسی نشان می دهد. پرسش قابل طرح این است که ساختار این متن با وجود تحریرهای سه نگارنده، چه ویژگی هایی را از نظر سبکی پدیدار می نماید؟ نامه تنسر، درمحتوا تاحدودی یکدستی را حفظ کرده است، اما از نظر ساختاری، نثری متفاوت دارد. هدف مقاله این است که چندگانه های سبکی را در نامه تنسر شناسایی کند. این جستار، به روش اسنادی بررسی می شود. براساس یافته پژوهش، نویسندگان نامه، در ساختار نگارشی متن، دخل و تصرف هایی داشته اند؛ چنانکه، مقدمه، محتوا و واژگان و اصطلاحات کهنه، متعلق به سبک نویسنده نخست، دخل و تصرف ها برای نزدیک نمودن نامه به متن های دوران اسلامی، به ویژه آمیختگی با حکایات و تمثیلات از ابتکارات نویسنده دوم، و به روزرسانی زبان نوشته با زیبایی های ادبی، تفصیل جمله ها و استشهاد به امثال و ابیات، از ویژگی های سبکی نویسنده سوم است.

    کلیدواژگان: چندگانگی سبکی، نامه تنسر، نثر، سبک
  • صمد علی آقایی، وحید غلامی*، صادق محمدی صفحات 95-113

    ازجمله نوین ترین رویکردهای نقد آثار ادبی، رویکرد شناختی می باشد. استعاره مفهومی یک مفهوم پایه ای در این رویکرد محسوب می شود که از طریق آن، مفهوم یک حوزه به حوزه دیگر نگاشت می شود و مفهوم حوزه دوم از طریق حوزه اول درک می شود. کلان استعاره ها که برای درک آثار ادبی مورد نیاز هستند و در فهم زبان و اندیشه منتقدین کاربرد دارند، از همین ساز و کارهای استعاره مفهومی بهره می برند. دراین جستار با تکیه بر مفهوم شناختی استعاره، نگارنده قصد دارد کلان استعاره آزادی را در اشعار بیکه س بررسی کند. داده های پژوهش حاضر، اشعار موجود در کتاب مجموعه شعر اینک دختری سرزمین من است (2011) می باشد که در آن استعاره های کلان و مفهومی متعدد و مختلفی مشاهده می شود. اینکه کلان استعاره آزادی چگونه در اشعار بیکه س نمود پیدا می کند و کدام یک از اشعار بیکه س حاوی بیشترین مفاهیم مرتبط با آزادی هستند، سوالات اصلی پژوهش می باشند. پژوهش حاضر براساس نظریات لیکاف و جانسون (1980) و کووچش (2010)، و به روش تحلیلی صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که اولا آزادی، آزادی بیان، آزادی زنان، ظلم ستیزی، آزادیخواهی و عدالت طلبی مفاهیمی بارز در آثار بیکه س می-باشند. همچنین، استعاره های خرد به کار رفته در روساخت این آثار داری زیرساختی پایه ای به نام آزادی هستند که آنها را سامان می بخشد.

    کلیدواژگان: معنی شناسی شناختی، استعاره های مفهومی، کلان استعاره، آزادی، زبان کردی، شیرکو بیکه س
  • محمدرضا ضیا، مرتضی جعفری*، سحر زارع صفحات 114-127

    در گذر زمان بخشی از میراث مکتوب این مرز و بوم از هجوم حوادث شوم مصون و در امان نمانده یا برآن گرد گمنامی نشسته و جامعه ی علمی و پژوهشی را محروم کرده است. نسخه ای خطی در مرکز پژوهش های آستان حضرت شاه چراغ (ع) موسوم به فتنه ی سالار الدوله به شماره ی 243 ثبت و نگهداری می شود. این نسخه ی خطی در 12صفحه و در قالب مثنوی به نظم در آمده است . نسخه ی خطی مذکور نسخه ی منحصر به فرد از شاعری گمنام با تخلص«صحاف» است. ابوالفتح میرزا ملقب به سالارالدوله پسر سوم مظفرالدین شاه قاجار است. سالارالدوله در همدان علیه برادر خود محمدعلی شاه که تازه به سلطنت رسیده بود ؛ قیام کرد. محمدعلی شاه این سرکشی و طغیان برادر را خیلی زود سرکوب می کند. در تاریخ از این واقعه به عنوان غایله و فتنه ی سالارالدوله یاد شده است. صحاف شاعر گمنام این مثنوی این واقعه را در 84 بیت به تصویرکشیده است. این مقاله می کوشد تا برای نخستین بار ضمن معرفی نسخه ی خطی مذکور به بررسی و تحلیل سبکی و محتوایی این مثنوی بپردازد . هم چنین تقلیدی یا ابتکاری بودن شاعر را نیز روشن ساخته و درپایان به نتیجه گیری می پردازد.

    کلیدواژگان: نسخه ی خطی، سالارالدوله، سبک شناسی، بررسی محتوا، صحاف
|
  • Ahmad Khajehim* Pages 4-20

    HAMIDI MGHAMAT is one of the valuable books of technical prose in Persian literature that Judge Hamid al-Din (d. 559) has devoted his extensive knowledge to various fields. This text was adorned by the late professor and researcher of Dr. Anabzinejad correcting and adding suspensions to the ornament and is now one of the most authoritative manuscripts cited and available to scholars, professors and academics. The present study attempts to analyze the text of the authorities in a descriptive and analytical way to express different reflections of verses and themes of the Holy Quran which have not been mentioned in any source. The results of the study show that the verses of the verse are based on the verses in the direct application of the verses as well as the use of the content and content of the verses, the combination of several verses to convey their message and even the use of the structural style of the Holy Quran

    Keywords: Holy Quran, HAMIDI MGHAMAT, Hamid al-Din, Influence of verses, themes, Structure
  • Hamed safi Pages 21-40

    Kristeva first coined the term interethnicity in 1966 . Describe of the nature often seen in the ancient poets poems This description defines the way poets write poems. . After specifying the way poetry can be implemented in the national literature . Compare the two poems would be more accurate If two poets from different languages And tow describe the same thing .khaghani and bohtori have descriped the madaenIn fact, comparative literature is also concerned with understanding the impact of texts on each other. We describe a method to evaluate the two poets the khaghanis poem do not look like bohtoris poem.This is contrary to previous researcher.His poetry is a far richer array of literary.These two poems are the only member of the genus motivation and common areas.These two are not the same even incentive travel.khaghanis poetry are included in the audience. But bohtoris poetry is very personal.But the historical value of his poetry is more.Since that time he met many years ago was Khaghani. and he is portrayed Parts of this site for us beautifully and accurately. Thus, by comparison, the conclusion is that, contrary to the researchers' opinion, Ivan Madaen Khaghani's story lacks intertextual connection with the better tray.

    Keywords: intertextuality, Description, khaghani, bohtori, Ivan kasra
  • soheila amiri Pages 41-59

    Kings, as one of the most prominent figures in politics, have been highly praised by poets of the courtiers, but whether there has been a common or even unpopular face behind this popular and idealistic face in medieval affairs, or Not? The current research is to investigate the qualitative, analytical, descriptive and textual research methods of unknown and vague angles of Sultan Sanjar's personality based on ancient historical and literary texts such as four articles, Jahan-e-Shah's history, Seljuk-e-Payam, Raheh Anvari, Sana'i, Amir Mo'azi and Abdul Wassi Jabali will be released. The findings show that Sultan Sanjar had a gray personality, not entirely positive, not quite negative, neither was the age of the Anoushiran, nor the time of Zahak. In Armani Sanjar's design, positive features such as poetry and the emergence of a manifestation, and Abdulvaas Jebli and Anvari, praised him with poetic exaggeration, and in his negative and unpleasant face, Amir Mo'azi, though unwittingly, The poet Adib Saber called for political and spy purposes, and even Mohammad Ghazali wrote an outrageous letter about the disturbed circumstances of the afternoon and the plight of the people.

    Keywords: Seljuk, Sultan Sanjar, characters, literary, historical texts, Amir Moazi, Adib Saber
  • Mohammad Shahbazi Pages 60-80

    hrawardi (Sheikh Eshraq) is one of the greatest philosophers and mystics of the sixth century whose codified traditions have had a profound influence on later writers and poets, with the influence of Emadeddin Arabshah Yazdi among eighth century poets. Adaptation from Suhrawardi's Monsa al-Ishaq treatise is a poem of the same title that has many similarities in terms of vocabulary, composition, sentence, syntactic and phonetic structure. Our purpose here is to examine the linguistic and prose-based language of Monsieur Ishaq based on Genetic Intertextuality, which deals with each of the above in separate sections, with a few examples of each, and the rest of the examples in the table We have specified pages in both Montserrat and bit. In terms of the intertextual subdivisions of Genet Garrett in both Montessaglades we attempted to investigate Genetic theory. Our achievement in this study is to prove Arabshah Yazdi's adherence to Suhrawardi's innovative thinking and vocabulary that can only be explored through the Genetic Intertextuality. These two works, in spite of their commonality, also have some differences, which we have mentioned in the text.

    Keywords: Mounsal Ashaq Suhrawardi Arabshah Yazdi Fi Haghighat Al Eshq Syntactic Structure
  • zhila dehbozorgi Pages 81-94

    Persian prose comes from the ideas and style of Iranian writers. Some writings contain more than one thought and style in its writing. Tensar's letter is a work in Pahlavi language by Ibn al-Maqqaf in Arabic and Ibn Esfandiar translated into Persian and added to the letter. This letter illustrates an example of light multiplicity in a Persian work. The question that arises is that what features of the text appear lightly despite the writings of the three authors? Tensar's letter is somewhat uniform in content, but structurally different. The purpose of this article is to identify the stylistic multiple in Tensar's letter. This query is documented. According to the research, the authors of the letter have been involved in the writing structure of the text, such as the introduction, content, and old terms and vocabulary of the first author's style, such as to approach the letter to Islamic texts, In particular, the stylistic features of the third author are a mix of anecdotes and allegories from the second author's initiative, and an updated language of literary beauty, elaborate sentences and quotations from the like.

    Keywords: Multiplicity of style, tensor letter, prose, style
  • Samad Aliaghayee, Vahid Gholami*, sadegh mohammadi Pages 95-113

    One of the most important and recent approaches in criticizing literary works is cognitive linguistics. Conceptual Metaphor Theory is one of the main theoretical frameworks in Cognitive Semantics. According to it, metaphor is not just a matter of word, but it is about thought and reason. In all of conceptual metaphors mapping is primary, and they use a source domain language as a pattern for showing the target domain concepts. Megametaphors are set of macrostructures in linguistics which built by other conceptual metaphors in superstructure of the text. This investigation aims to study cognitive megametaphor of "freedom" in the; Now a Girl is my Homeland, a book by Sherko Bekas. How Bekas used different kinds of conceptual metaphors in the undercurrent to form freedom megametaphor at the superstructure, is the main question in this study. The results show that freedom and its relevant concepts are the most common concepts in Bekas poetry.

    Keywords: Cognitive linguistics, conceptual metaphors, megametaphors of freedom, Kurdish language, Sherko Bekas
  • mohammadreza ziya, morteza jafari*, sahar zare Pages 114-127

    Over time, part of the written heritage of this frontier has been protected from invasion by unsafe or isolated anonymity and has deprived the scientific and research community. A manuscript is kept at the Astan Research Center of Hazrat Shah Cheragh (AS) known as Salar al-Dawlah sedition No. 243. This manuscript is arranged in 12 pages in the form of Masnavi. The manuscript is a unique version of an anonymous poet with the book "Bookmaker".Abul Fateh Mirza is also known as Salar al-Dowleh, the third son of Muzaffar al-Din Shah Qajar. Salar al-Dawlah rebelled in Hamadan against his brother Mohammad Ali Shah, who had just come to the throne. Muhammad Ali Shah suppresses this rebellion and brotherly revolt very soonIn the history of this event is referred to as Salar al-Dawlah's sedition and sedition. The anonymous poet's bookmaker has depicted the event in 84 bits.This article attempts to study and analyze the style and content of this Masnavi for the first time introducing the manuscript. It also clarifies the poet's imitation or creativity and draws conclusions.

    Keywords: Manuscript, Salar al-Dawlah, stylistics, content reviews, bookbinding