فهرست مطالب

نشریه مدیریت و پژوهش های دفاعی
پیاپی 87 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • روح الله تولایی، محمدمیلاد احمدی*، ساسان زارع صفحات 15-45
    در بیشتر دانشکده های فرماندهی و ستاد ارتشهای پیشرو دنیا، «بازی شبیه سازی جنگ» طراحی شده و برای آموزشهای نظامی مورد استفاده قرار می گیرد. در این بازیها افسران می توانند توانمندیهای راهبردی و شیوه خود را ارتقا دهند. از طرفی در سالهای اخیر به طور گسترده در سازمانهای پیشرو دنیا در راستای تحقق اهداف آموزشی و رفتاری، فناوری «گیمیفیکیشن» یا «بازیکاری» به کار گرفته شده است. در دنیا به عنوان ابزاری اجتماعی فرهنگی، به منظور تولید قدرت نرم و توانمندسازی ارتشها بازیکاریهای نظامی به کار گرفته می شود. این تحقیق از نظر نوع هدف توسعه ای، و با استفاده از روش فراتحلیل به مرور ساختاریافته ادبیات نظری و تجزیه و تحلیل آن به منظور تبیین نقش بازیکاری در یادگیری مدیریت و فرماندهی نظامی پرداخته است. روش فراتحلیل بر ترکیب و ادغام اجزایی مثل اطلاعات، مفاهیم و نظریه ها به منظور تکوین کل دلالت دارد. فراتحلیل بازنگری پیشینه است که بر انگاره تراکمی دانش مبتنی است و محققان با این رویکرد براساس آثار و یافته های پژوهشگران قبلی مطالعات خود را پیش می برند. یافته های این تحقیق مصداقهای دینامیک های مرتبط با بازیکاری نظامی (شامل پاداش، توفیق طلبی و شان اجتماعی، موفقیت چالشی، اظهار خود و خاص بودن، رقابت با دیگران و همنوع خواهی) و هم چنین ساختارهای مرتبط با بازیکاری نظامی (شامل امتیاز، مراحل، ماموریتها، کالاهای مجازی، جدول رده بندی، مسابقات و هدیه دادن) را بیان کرده است. درنهایت پیشنهادهایی نوآورانه برمبنای الگوی نه گانه طراحی آموزشی و یادگیری با استفاده از فناوری بازیکاری نظامی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: بازیکاری، بازیهای جدی، آموزش نظامی، مدیریت نظامی، یادگیری علوم نظامی
  • روح الله امینی* صفحات 47-72
    هدف اصلی این تحقیق ارایه روش هایی برای ارتقاء کارکردها و قابلیت های رادارهای آرایه فازی در کشف و ردگیری پهپادهای رزمی است که از نوع کاربردی بوده و به روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق شامل مجموعه فرماندهان و کاربران سامانه های مورد نظر که به تعداد چهل و سه نفر به صورت هدفمند و با مشورت اساتید راهنما و مشاور انتخاب شدند. همچنین بر اساس یافته های حاصل از ادبیات و مبانی نظری تحقیق، پرسش نامه محقق ساخته، طراحی شده و بعد از تایید اساتید راهنما و مشاور، روایی آن از طریق خبرگان مورد تایید قرار گرفته و برای پایایی آن نیز با استفاده از نرم افزار Spss و ضریب آلفای کرونباخ اقدام شد. پس از تایید، روایی و پایایی پرسشنامه، به تحلیل داده های جمع آوری شده اقدام گردید. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل، یافته ها حاکی از آن است که هشت مولفه کاربردی برای ارتقاء کارکردهای رادارهای آرایه فازی در کشف و ردگیری پهپادهای رزمی در ابعاد فناوری، تاکتیک بکارگیری و نیروی انسانی ارایه گردید که در فرآیند تحقیق مورد بررسی قرار گرفته و نتایج آن منعکس شده است.
    کلیدواژگان: ادارهای آرایه فازی، پهپادهای رزمی، ارتقای کارکرد، کشف و ردگیری اهداف دشمن
  • علیرضا سجادیه*، غلامرضا توکلی، سحر بابایی صفحات 73-102

    تغییر و تحول مفهوم دولت و سازمانهای دولتی در طی 40 سال اخیر موجب تولید نظریات و ظهور دیدگاه های جدیدی در عرصه اداره امور عمومی شده است. دلالت اصلی این تحولات، چرخش نگاه به دولت به منظور استفاده از ظرفیت طیف وسیعی از دیگر ذی نفعان و عناصر فعال در جامعه به منظور رسیدن به اهداف تعیین شده است. در دهه 90 میلادی، بانک جهانی با تعریف نوع خاصی از حکمرانی به نام «حکمرانی خوب» ابعاد و مولفه های مختلفی را همراه با شاخصهای اندازه گیری آن در سطح بین الملل مطرح کرد. این تحقیق با رویکرد کاربردی خود، تلاش می کند با بهره گیری از روش مطالعات کتابخانه ای، مفهوم حکمرانی خوب و مولفه های آن را با اقتضایات خاص وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تعریف کند و سپس با ابزار پرسشنامه، شاخصهای آن را در این وزارتخانه و سازمانهای تابع آن با بهره گیری از نظر خبرگان و مدیران مورد سنجش قرار دهد، بنابراین در این مسیر از دو روش تحقیق «تحلیل محتوا» و «پیمایش» استفاده شده است. نتایج تحلیل آماری (آزمون فرض) از طریق نرم افزار SPSS بر روی نمونه ای 45 نفره از مدیران جوان یا باسابقه وزارت دفاع، نشانگر تحقق نسبی شاخصهای حکمرانی خوب در این وزارتخانه است و بخش زیادی از این شاخصها تا نقطه مطلوب خود فاصله زیادی دارد. علاوه بر این با استفاده از آزمون فریدمن، میزان نزدیکی هر شاخص به وضعیت مطلوب مشخص، و دستور کارها و پیشنهادهای علمی و عملیاتی برای بهبود وضعیت فعلی نیز ارایه شده است.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، ودجا، سطوح مدیریتی اجرایی
  • مصطفی زارعی*، عباس طهماسبی صفحات 103-121

    یکی از اصلی ترین مسایل پیش روی مدیران در سازمانها بحران انگیزش است. یکی از متغیرهایی که می تواند بر انگیزش کارکنان تاثیر بسزایی داشته باشد خدمات رفاهی است. این پژوهش به شناسایی کارکردهای اجزای خدمات و تعیین ارتباط بین آنها در یک سازمان تحقیقاتی دفاعی با استفاده از متدولوژی مهندسی ارزش می پردازد. اجزای خدمات شامل شش بعد وام، سیاحتی و زیارتی، مصرف، مسکن، بیمه درمانی و بیمه بازنشستگی درنظر گرفته، و سپس کارکرد هر کدام از آنها با توجه به متدولوژی مهندسی ارزش مشخص شد. برای یافتن اثربخشترین کارکردها، پرسشنامه ای بر مبنای کارکرد تهیه شد که پس از تایید روایی در بررسی پایایی، ضریب آلفای کرونباخ 932/0 به دست آمد. کارکردهای تاثیرگذار در عرضه خدمات مطلوب به کارکنان در ابعاد مختلف بررسی و نتایج بیانگر این است که کارکرد آسان کردن وضعیت زندگی در بعد وام، آرامش روحی کارکنان در بعد سیاحتی و زیارتی، تامین نیازهای ضروری کارکنان در بعد مصرف، رسیدن به رفاه نسبی در بعد مسکن، آسوده شدن خیال کارکنان از مسئله درمان در بعد بیمه درمانی و اطمینان یافتن از آینده در بعد بیمه بازنشستگی از بیشترین امتیاز با توجه به نظر مدیران و کارکنان برخوردار است که نشاندهنده کارکرد تاثیرگذار در عرضه خدمات به کارکنان است.

    کلیدواژگان: خدمات رفاهی، کارکردهای اساسی خدمات رفاهی، مهندسی ارزش، سازمان تحقیقاتی نظامی
  • مهدی خانجانی*، رحیم صادقی صفحات 123-143

    موفقیت اسلام شیعی در ایفای نقش ایدیولوژی انقلاب در ایران، تشیع را به عنوان مهم ترین کارگزار در سطح ژیوپلیتیک شیعه و جهان اسلام مطرح کرده است. با  قدرت گرفتن ایران در منطقه و به قدرت رسیدن شیعیان در عراق و هم چنین افزایش محبوبیت «حزب الله» لبنان در میان ملتها و قدرت نمایی شیعیان در دیگر کشورها از جمله یمن، دیگر نمی توان قدرت شیعیان را نادیده گرفت. ایدیولوژی انقلاب اسلامی ایران توانسته پیروان بی شماری در جهان پیدا کند. گروه های آرمانگرای اسلامی با محوریت تشیع رابطه ای تنگاتنگ با آن برقرار کرده اند. این اقوام و گروه ها به واسطه ایدیولوژی یکسان با انقلاب توانسته اند سد محکمی در برابر دشمنان انقلاب ایجاد کنند که به سبب آن امنیت مرزهای ایران اسلامی را درپی داشته است. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی در پاسخ به این پرسش است که اساسا نقش ژیوپلتیک شیعه با گسترش ایدیولوژی انقلاب اسلامی در کیفیت امنیت مرزهای جمهوری اسلامی ایران چیست. نتایج تحقیق نشان داد نقش ژیوپلتیک شیعه با گسترش ایدیولوژی انقلاب اسلامی باعث ارتقای امنیت مرزهای جمهوری اسلامی ایران می شود. ایدیولوژی انقلاب اسلامی منافع ایران را در کیلومترها دورتر فراهم می کند. اگرچه حراست از مرزهای جغرافیایی نقشه هر کشور، امنیت را برای آن فراهم می سازد، انتقال کنش متقابل بین ایدیولوژی انقلاب اسلامی با دیگر ایدیولوژیها در خارج از حدود مرزهای سیاسی، امنیت مرزهای جمهوری اسلامی ایران را  به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: ژئوپلتیک شیعه، انقلاب اسلامی، تاثیرات جهانی انقلاب اسلامی
  • رضا شاهقلیان قهفرخی* صفحات 145-170

    پیامبر اکرم(ص) با استفاده از شیوه های جدید نظامی و با فرماندهی و مدیریت بسیار دقیق برتری عددی و تجهیزاتی دشمن را خنثی می کرد؛ هدف این پژوهش بررسی شیوه های نظامی به کار گرفته شده در مدیریت و فرماندهی پیامبر اکرم(ص) در جنگهای مختلف است. با توجه به ماهیت موضوع و در مسیر پاسخگویی به پرسش اصلی مقاله، یعنی «اصول و شیوه های نظامی در مدیریت و فرماندهی پیامبر اکرم(ص) چیست؟» از روش توصیفی تحلیلی به منظور بررسی موضوع استفاده شده است که از نظر نوع تحقیق در دسته پژوهشهای کاربردی قرار دارد. ابزار گردآوری اطلاعات و داده ها نیز به شیوه کتابخانه ای اسنادی و منابع اینترنتی است. با تجزیه و تحلیل پرسش این مقاله، می توان پاسخ روشنی به آن داد و آن تعدادی از اصول و روش های نظامی مورد استفاده پیامبر اکرم(ص) در جنگ است. نتایج تحقیق نشانگر این است که چهار شاخص مهم در مدیریت و فرماندهی پیامبر اکرم(ص) نقش بسیار مهمی در پیروزی ایشان در جنگها داشت که عبارت است از: 1. استفاده از انواع اصول و روش های جنگی 2. خلاقیت و نوآوری در جنگها 3. آمادگی و آموزش فنون جنگی به لشکر  4. سازماندهی نیروها و تجهیزات در جنگها.

    کلیدواژگان: پیامبر اکرم(ص)، اصول و شیوه های نظامی، مدیریت، فرماندهی
|
  • Ruhollah Tavallaei, Mohammad Milad Ahmadi *, Sasan Zare&# _ Pages 15-45
    War simulation games are now designed by most of the world's advanced military colleges and headquarters for military training. Military officers can reinforce their strategic and tactical abilities by these games. On the other hand, gamification technology has recently been used by organizations to meet educational and behavioral goals. Military gamification is also used in the world as a socio-cultural instrument for producing soft power and empowering armies. This developmental research investigates the structured theoretical literature through meta-analysis and analyzes the data to explain the role of gamification in learning military command and management. Meta-analysis implies the integration of the components such as information, concepts, and theories to form a whole. It is a kind of review based on the concept of knowledge aggregated ideas. Using this approach, researchers develop their studies based on the findings of previous researchers. The findings of this study demonstrate the dynamics associated with the military gamification (including rewards, seeking success and social position, winning over challenge, self-declaration and specificity, competing with others, and humanitarianism), as well as military-related mechanisms (including privileges, processes, missions, virtual goods, ranking tables, tournaments, and gift-giving). To end with, innovative suggestions are proposed based on a nine-dimensional model of educational designing and learning through the use of military gamification technology.
    Keywords: Gamification, serious games, military training, military management, learning military sciences
  • Roohollah Amini * Pages 47-72
    This research is mainly intended to provide techniques for promoting the functions and capabilities of Fuzzy array radars in the detection and tracking of combat UAVs.  This applied research follows a descriptive and analytical method whose statistical population contains all commanders and users of the involved systems. Forty-three individuals are selected as the sample by purposive sampling method.  Based on the findings of the literature and theoretical foundations of the research, a researcher-made questionnaire was designed whose validity was confirmed by the experts and whose reliability was tested by SPSS and Cronbach's alpha coefficient. After the confirmation of the validity and reliability of the questionnaire, the researcher analyzed the collected data. The results indicated that eight factors affected the promotion of the function and capability of Fuzzy array radars in the detection and tracking of combat UAVs relating technological characteristics, application, and manpower. They were presented in the research process and the results were demonstrated.
    Keywords: Fuzzy array radars, combat UAVs, promoting the functions, detection, tracking enemy targets
  • Alireza Sajadieh *, Gholamreza Tavakoli, Sahar Babaei Pages 73-102

    The deep transformation of the concept of government and governmental agencies over the last 40 years has led to new theories and perspectives in the field of public administration. The main implications of these changes relate to turning of the government attention towards the application of the capacity of a wide range of other stakeholders and active agencies in the society to achieve the specified goals. In 1990s, the World Bank defined a special type of governance called good governance, along with its components and measuring indicators at international arena. This applied research is intended to define the theory of good governance and its components with its specific requirements in the Ministry of Defense and Armed Forces Logistics through library research method. Afterwards, using a questionnaire as research tool, the researchers identified its indicators in the ministry and its affiliated organizations by referring to the comments of the specialists and managers. Thus, content analysis and survey methods were employed to carry out the research. The results of the statistical analysis (hypothesis testing) obtained by SPSS software on a sample of 45 young or experienced managers of the Ministry of Defense, indicated that good governance indicators were gained properly. Yet, many of its indicators were far from the desired level in this ministry. The closeness of each indicator to the desired level was specified, and scientific and operational guidelines and suggestions were proposed for improving the current situation.

    Keywords: good governance, Ministry of Defense, Armed Forces Logistics, management-executive levels
  • Mostafa Zareei *, Abbas Tahmasebi Pages 103-121

    Motivation crisis is an important challenge facing the managers of organizations. One of the factors that can affect employees’ motivation is welfare services. This study is intended to investigate the components of welfare services and their relationship with the use of value engineering method in a defensive-research organization. Service components were considered for welfare services including loans, tourism and pilgrimage, consumption, housing, health insurance and retirement insurance the function of each of which was identified according to the value engineering method. To discover the most effective functions, a questionnaire was designed based on the function. After the confirmation of the validity of the research tool, a reliability 0.932 was achieved by Cronbach’s alpha coefficient. Effective functions in providing desirable services to employees in different aspects were identified. The results indicated that the function of facilitating living conditions in lending aspect, mental relaxation of employees in the dimension of tourism and pilgrimage, provision of essential employees’ needs regarding consumption, the achievement of relative welfare regarding housing, comforting the employees' concern relating to treatment challenges, providing health in the area of insurance, and guarantee of future in the area of pension insurance achieved the highest scores based on the views of managers and employees.  These findings are the indicators of effective functioning of providing services to employees.

    Keywords: welfare services, basic functions of welfare services, Value Engineering, Military Research Organization
  • Mehdi Khanjani *, Rahim Sadeghi Pages 123-143

    The success of Shiah Islam in playing the role of the ideology of the revolution in Iran has turned Shiism into the most important agent at the arena of Shiite geopolitics and the Islamic world. The authority of Iran in the region, the rise of the Shiite majority in Iraq, the growing popularity of Lebanon's Hezbollah among nations and the dominance of Shiites in some countries in the region, including Yemen, may no longer be ignored. The ideology of the Islamic Revolution of Iran has been able to find numerous followers in the world. The Islamic idealistic groups, under the authority of Shiism, have been able to make a close connection with Iran. This descriptive-analytical research is intended to answer the question of how Shia geopolitics play role in the quality of security of the borders of the Islamic Republic of Iran. The ideology of Islam provides security for Iran miles away from its borders. Although the security of the geographical boundaries on the geography of a country provides security for it, overgeneralizing the interaction between the ideology of the Islamic Revolution and other ideologies outside the political boundaries of the Islamic Republic of Iran will lead to security.

    Keywords: Shiah geopolitics, Islamic Revolution, global influence of the Islamic Revolution
  • Reza Shahgholian * Pages 145-170

    The holy prophet of Islam (PBUH) counteracted the numerical and equipment superiority of the enemy by applying new military tactics and performing a careful command and management. This study is aimed at investigating the military tactics applied in the management and command system of the prophet Muhammad in various wars. Given the nature of this subject and in the process of answering the main question of this applied research (regarding the military principles and tactics used in the management and command system of the holy prophet), a descriptive-analytical method was employed for investigation. Research tools for data collection contained library and documentary method and internet resources. An analysis of the research question helps to find a clear answer leading to a number of military principles and tactics used by Prophet Muhammad (PBUH) in wars. The results indicated that four important factors in the management and command of the prophet of Islam played significant roles in his victory in the wars: 1- applying a variety of principles and tactics in war; 2- creativity and innovation in wars; 3- preparation and training combat techniques to the army; and 4- organizing the troops and equipment in the battles.

    Keywords: the holy prophet (PBHU), military principles, tactics, management, command