فهرست مطالب

نشریه تصمیم گیری و تحقیق در عملیات
سال پنجم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید معین بهاری ساروی*، رضا حسن زاده صفحات 1-12

    شکست سد از اصلی ترین و مهم ترین پیامد وجود عوامل تهدیدکننده ی ایمنی سد می باشد و دورنمای شکست یک سد، یک موضوع نگران کننده در مسایل سد سازی است. علم مهندسی و تجربه در سدسازی نشان می دهد که به طور متوسط، سالانه کم تر از یک سد از میان د ه ها هزار سد بزرگ دنیا شکسته می شود. به همین منظور در این مقاله مدل پیشنهادی جهت شبیه سازی وقوع حادثه و انجام برنامه ریزی لجستیکی با هدف بهبود در اقدامات لجستیکی و پاسخ به شرایط بحران ارایه می گردد تا بهترین کارایی را در هنگام وقوع بحران شاهد باشیم. در این مقاله سعی شده تا با استفاده از تکنیک شبیه سازی، نحوه ی شکست سد شهید رجایی ساری را به تصویر بکشیم و تبعات بعد از آن را تحلیل نماییم تا در ادامه، اطلاعات خروجی حاصل از آن را به عنوان اطلاعات اولیه ی یک مدل سازی ریاضی بهینه استفاده کنیم. بنابراین در انتهای پژوهش می توانیم به صورت واضح، مسیر های بهینه را باکم ترین هزینه و زمان حمل و نقل انتخاب نماییم.

    کلیدواژگان: شبیه سازی، مدیریت بحران، اقدامات لجستیکی
  • محمد موسی خانی*، فاطمه ثقفی، محمد حسن زاده، محمدابراهیم صادقی صفحات 13-27

    توسعه ی اقتصادی کشور ها با توسعه ی فناوری های پیشرفته گره خورده است. از همین رو، سیاست گذاری این فناوری ها به یکی از مهم ترین دغدغه های سیاستگذاران تبدیل شده است. نظام نوآوری فناورانه، به عنوان مهم ترین رویکرد در سیاست گذاری فناوری، توسعه ی بسیار قابل توجهی یافته است. بنابراین ضروری است تا با استفاده از شناسایی عوامل اصلی موثر بر نظام نوآوری فناورانه چارچوبی برای سیاست گذاری توسعه ی فناوری های نوین ارایه شود. در این مقاله به منظور یکپارچه سازی و تجمیع مطالعات پیشین از روش فراترکیب استفاده شد. با استفاده از روش کتابخانه ای، اطلاعات جمع آوری شد. جامعه ی آماری این تحقیق 280 مقاله ثبت شده با کلید واژه ی نظام نوآوری فناورانه در پایگاه اسکوپوس تا پایان سال 2018 میلادی است. در پایان، از یافته های 52 مقاله در چارچوب نهایی استفاده شد. به منظور ارزیابی کیفیت تحقیقات مورد استفاده از روش برنامه ی مهارت های ارزشیابی حیاتی استفاده شد. هم چنین با استفاده از شاخص کاپا، پایایی تحقیق تایید شد. با توجه به این که چارچوب، با بهره گیری ازاجزاءوعوامل چارچوب های ارایه شده ی پیشین توسعه یافته است، روایی محتوایی برقرار است. به علاوه، چارچوب توسط پنج نفر از خبرگان حوزه ی نوآوری مورد بررسی قرار گرفته و محتوای آن را مورد تایید قرار داده اند. چارچوب جامع نظام نوآوری فناورانه با 10 بعد اصلی و 102 زیرکارکرد مطرح شد. عوامل اصلی مورد اشاره در این چارچوب عبارتند از: توسعه، تبادل و انتشار دانش، فعالیت های کارآفرینانه، جهت دهی به تحقیقات، شکل گیری بازار، بسیج منابع، مشروعیت بخشی، سیاست گذاری و ایجاد هماهنگی، ایجاد ساختار (شبکه و نهاد های واسط)، تضعیف رژیم حاکم و بهره برداری از رژیم حاکم. هم چنین توجه به محیط و استفاده از نگاه اقتضایی در واکنش به فرصت ها و تهدید های محیط علاوه بر توجه به توانمندی های نظام نوآوری فناورانه به عنوان عنصر مکمل چارچوب مطرح شد. توسعه ی فناوری های نوین موضوعی پیچیده و چند وجهی است که نیازمند توجه به همه ی پویایی های موجود در نظام های نوآوری است. نگاه تک بعدی به توسعه ی فناوری و پرداختن صرف به مواردی مانند خلق دانش و تحقیق و توسعه، منجر به توسعه ی فناوری نخواهد شد. بنابراین به منظور سیاست گذاری فناوری های نوین در کشور، توجه نظام مند به همه ی عوامل شناسایی شده در این تحقیق، امری ضروری است.

    کلیدواژگان: نظام نوآوری فناورانه، مطالعات نوآوری، مداخلات سیاستی، فراترکیب
  • سمیرا ملکی*، منور کربلایی علیلو صفحات 28-33

    در ادبیات اخیر، DEA مطالعات زیادی روی ارزیابی عملکرد سیستم هایی با ساختار شبکه ی دو مرحله ای انجام شده است. یکی از مباحث موردعلاقه محققان، بررسی پسرفت یا پیشرفت تولید در دوره های مجزای زمانی در ساختار شبکه ی دو مرحله ای است. شاخص بهره وری لیونبرگر یکی از تکنیک های معرفی شده در این زمینه است. اما محاسبه ی پسرفت یا پیشرفت تولید در شبکه ی دو مرحله ای در حضور محصولات میانی نامطلوب و داده های ورودی غیر قابل کنترل کم تر مورد توجه قرار گرفته است. هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر حضور محصولات میانی نامطلوب و داده های ورودی غیر قابل کنترل در ارزیابی عملکرد سیستم های شبکه ی دو مرحله ای با ساختار سری است، زمانی که بحث پسرفت یا پیشرفت سیستم های تولیدی در خلال دوره های مختلف فعالیت مطرح است. بدین منظور، در این مقاله، تابع فاصله ی جهت دار جدیدی را معرفی می کنیم و روشی برای رفع مشکل نشدنی بودن این مدل در دوره های زمانی مجاور پیشنهاد می دهیم. سپس الگوریتمی سه مرحله ای برای محاسبه ی شاخص بهره وری لیونبرگر در شبکه ی دو مرحله ای با حضور این داده ها ارایه می دهیم. نهایتا با مثالی ساختگی کاربردی بودن الگوریتم پیشنهادی را نشان می دهیم.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، شبکه دو مرحله ای، محصولات میانی نامطلوب، ورودی غیرقابل کنترل، شاخص بهره وری لئونبرکر
  • علیرضا حاجی حسینی*، علی پایان، علی سالاری صفحات 34-47

    یکی از مهم ترین وظایف مدیران سازمان ها، ارزیابی عملکرد واحدهای درون سازمانی است زیرا تنها ارزیابی عملکرد می تواند به مدیر در مورد این که سازمانش تا چه اندازه در جهت اهدافی که برای تحقق آن تاسیس شده گام برداشته است آگاهی و اطلاع دهد تا مدیر در صورت وجود نقاط ضعف و عملکرد ضعیف سازمانش اقدام اصلاحی اتخاذ نماید و عملکرد سازمانش را بهبود بخشد. در همین راستا، این پژوهش به ارزیابی دقیق و نادقیق کارایی نسبی پایه ی یازدهم مدارس غیردولتی استان سیستان و بلوچستان پرداخته است. روش های مختلفی برای ارزیابی عملکرد سازمان ها وجود دارد یکی از مهم ترین این روش ها، تکنیک تحلیل پوششی داده ها می باشد که با مقایسه ی کارایی واحدهای سازمان با یکدیگر، واحدهای کارا را از واحدهای ناکارا تمیز می دهد. انتخاب ورودی و خروجی ها در این تحقیق با توجه به تحقیقات مشابه و مصاحبه با کارشناسان و خبرگان انجام پذیرفته است. در این تحقیق، کارایی نسبی55 پایه ی یازدهم از مدارس غیردولتی استان سیستان و بلوچستان با استفاده تحلیل پوششی داده ها برای سال تحصیلی 1396-1395 محاسبه و واحدهای کارا و ناکارا مشخص شده، سپس کارایی این مدارس با استفاده از کارایی تکنیکی، پیشنهادی به صورت بازه ی فازی ارایه شده و نهایتا رتبه بندی شده است.

    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده ها، رتبه بندی فازی
  • میثم جعفری اسکندری*، حامد نوذری، مهرداد مختاری سقین سرا صفحات 48-71
    در این مقاله به طراحی یک شبکه ی زنجیره ی تامین دارو با درنظرگرفتن شرایط اجتماعی و فسادپذیری پرداخته شده است. برای ارزیابی مدل ابتدا یک مثال عددی در سایز کوچک طراحی و مدل با 3 روش تصمیم گیری (تابع مطلوبیت، معیار جامع و برنامه ریزی آرمانی) حل شده است. برای مقایسه ی نتایج توابع هدف و جواب های کارای به دست آمده از مدل دو هدفه، از شاخص های مقایسه ی جواب کارا (میانگین های توابع هدف، تعداد جواب کارا، شاخص بیش ترین گسترش، شاخص فاصله گذاری، شاخص فاصله از نقطه ی ایده آل و زمان محاسباتی) استفاده شده است. روش تصمیم گیری معیار جامع در کسب شاخص های میانگین تابع هدف اول، شاخص فاصله از نقطه ی ایده آل و زمان محاسباتی کاراتر از دیگر روش ها عمل کرده است. روش برنامه ریزی آرمانی نیز در کسب شاخص های میانگین تابع هدف دوم، تعداد جواب کارا، شاخص بیش ترین گسترش، شاخص فاصله گذاری کارایی خود را اثبات کرده است. در نهایت روش تابع مطلوبیت نیز در کسب شاخص حل مسئله در زمان کم تر، از دیگر روش ها کارا تر بوده است. درنهایت، برای مقایسه و انتخاب کاراترین روش حل از بین روش های حل بیان شده از تاپسیس استفاده شد و مشخص گشت روش معیار جامع، کاراترین روش در بین روش های موجود می باشد.
    کلیدواژگان: طراحی شبکه زنجیره تامین دارو، روشهای تصمیم گیری چند هدفه، فسادپذیری
  • رضا مداحی*، حمیدرضا یزدانی صفحات 72-82

    تحلیل پوششی داده ها (DEA)  تکنیکی برای ارزیابی واحدهای تصمیم گیرنده متجانس است. در این روش، عدد کارایی برای هر واحد، از مقایسه ی عملکرد هر واحد تصمیم گیرنده (DMU) با عملکرد بقیه واحدها به دست می آید. عدد کارایی مذکور به عنوان معیاری برای رتبه بندی واحدها قابل استفاده است. در بسیاری از موارد تعداد قابل توجهی از واحدها کارا شده و لذا، کارایی حاصل از مدل های کلاسیک DEA نمی تواند معیار مناسبی برای رتبه بندی دقیق DMU ها باشد. در این پژوهش، روشی برای رتبه بندی DMU ها با استفاده از کارایی آن ها در دوره های زمانی متعدد ارایه می شود، به صورتی که سه نوع مجموعه امکان تولید معرفی می شود و متناظر با هر مجموعه، یک عدد کارایی برای هر DMU به دست می آید. سپس، سه مقدار کارایی منتج از سه روش مذکور، با استفاده از روش آنتروپی شانون با یکدیگر ترکیب شده و یک معیار کارایی کلی برای هر واحد تعریف می کنند. این معیار در نهایت به عنوان شاخص اصلی برای رتبه بندی واحدها در نظر گرفته می شود.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، رتبه بندی، ارزیابی عملکرد، کارایی، دوره های زمانی
  • بهروز خوش نمک، سلیمان ایران زاده*، اسدالله خدیوی، هوشنگ تقی زاده صفحات 83-98

    برای انجام این تحقیق از رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) استفاده شده است. در بخش کیفی تحقیق، تا دستیابی به اشباع نظری، با 11 نفر که به صورت هدفمند انتخاب شده بودند، مصاحبات نیمه ساختاریافته انجام و مدل مفهومی پیشنهادی تحقیق بر اساس مراحل شش گانه رویکرد تحلیل تم تشکیل شد. مدل پیشنهادی این بخش از تحقیق مشتمل بر11 مقوله ی فرعی: «شخصیتی، تعاملی، آگاهی از محیط، بازاریابی، ارتباطات محیطی، مدیریت سرمایه ی انسانی، اداره کردن صحیح اداره ی کل/شعبه، دانش عمومی، دانش تخصصی، ساختاری و  محتوایی» و 5 مقوله اصلی: «شایستگی فردی، شایستگی محیطی، شایستگی مدیریتی، شایستگی دانشی و شایستگی سازمانی» مشتمل بر 44 مفهوم بود. در بخش کمی تحقیق، مدل نهایی مستخرج از رویکرد کیفی، در قالب پرسشنامه دلفی برای تعیین مهم ترین شاخص های شایستگی پست های سازمانی تحقیق در اختیار خبرگان تحقیق قرار گرفت و طی چندین مرحله رفت و برگشتی پرسشنامه و اجماع نظری خبرگان مشخص شد که شاخص «اصلاح و مدیریت فرآیندها و روش های انجام کار» برای پست های سازمانی مدیرکل استان، معاونت اداری و مالی استان و رییس اداره ی تخصصی «رعایت حقوق شهروندی و تکریم مراجعین» برای پست سازمانی معاونت بیمه ای و «روحیه خدمت گذاری و مشتری مداری» برای پست سازمانی رییس شعبه ی رتبه های اهمیتی اول را کسب نمودند.

    کلیدواژگان: الگوی شایستگی، انتخاب مدل مدیران شایسته، سازمان تامین اجتماعی
  • احسان مومنی، فرهاد حسین زاده لطفی*، رضا فرضی پور صائن صفحات 99-123

    امروزه توسعه پایدار به عنوان مهم ترین مسئله در مسیر توسعه اقتصادی کشورهاست. برای دستیابی به پایداری در توسعه، کشورها باید توجه ویژه ای به جنبه های زیست محیطی داشته باشند. جنبه زیست محیطی بر سلامت اکوسیستم تمرکز دارد. برای پایداری در توسعه کشورها، انتشار گازهای گلخانه ای می بایست کنترل شده و کاهش یابد. سیاست محدودیت و تجارت از موثرترین رویکردها در کنترل و کاهش میزان انتشار گازهای گلخانه ای است. در سیاست محدودیت و تجارت، با توزیع مجوزهای انتشار بین کشورها، مقدار کل آلایندگی کاهش می یابد. هدف از این مقاله، ارایه یک مدل متمرکز تحلیل پوششی داده ها برای توزیع عادلانه مجوزهای انتشار در سیاست محدودیت و تجارت با توجه به کارایی کشورها است. مدل ارایه شده کارایی کشورها را در حضور ورودی های قابل کنترل و غیرقابل کنترل برای توزیع مجوزهای انتشار ارزیابی می کند. عدم قطعیت پارامترها به وسیله اعداد فازی در نظر گرفته می شود. همچنین، در این مقاله میزان انتشار گازهای منتشرشده ای که می تواند کم شود، بدون کاهش سایر خروجی ها مشخص می شود. مطالعه موردی کاربرد مدل ارایه شده را نشان می دهد. تجزیه وتحلیل حساسیت به منظور بررسی تاثیر تغییرات پارامترها بر نتایج انجام شده است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، انتشار گازهای گلخانه ای، محدودیت و تجارت، تحلیل پوششی داده ها، داده های فازی
|
  • Seyyedmoein Baharisaravi *, Reza Hasan Zadeh Pages 1-12

    Dam failure is one of the main and most important consequences of dam safety factors and the prospect of dam failure is a matter of concern in dam construction issues. Engineering science and experience in dam construction show that, on average, less than one dam annually breaks through the tens of thousands of large dams in the world. For this purpose, this paper proposes a model to simulate the occurrence of an accident and perform logistic planning with the aim of improving logistical measures and responding to crisis situations in order to achieve the best performance in times of crisis. In this paper, we try to illustrate the failure of Shahid Rajaee Dam in Sari using simulation technique and analyze its subsequent consequences, in order to use the output information as a basic mathematical modeling information. . So at the end of the research we can clearly select the optimal routes with the least cost and transportation time.The innovation of the present study is to use a three-objective model to reduce shipping, warehousing and relief costs in the shortest time possible to manage the crisis using this model.

    Keywords: Simulation, crisis management, Logistics
  • Mohammad Mousakhani *, Fateme Saghafi, Mohammad Hasanzade, Mohammad Ebrahim Sadeghi Pages 13-27

    Economic development of countries is associated with development of high technologies. So policy making for these technologies is one of the most important interests of policy makers. Technological innovation system, as a most important approaches in technology policy, has developed increasingly. Therefore, identification of the most important dimensions in this field to propose policy interventions for development of high technologies is credential. We used metasynthesis to integrate and combine previous studies in the field. The research Statistical population is 280 document with the keyword of technological innovation system in scopus database until end of 2018.at the end, contributions of 52 article used in the final framework. In order to evaluate the quality of the research, we used Critical Appraisal Skills Program (CASP) method. Also, kappa index used to verify the reliability of the research. Regard to developing the framework by using the elements of previous frameworks, the framework has content validity. Also the content validated by 5 experts in innovation study field. We propose the comprehensive framework of TIS with 10 dimensions and 102 activities. The main dimensions are: development, exchange and diffusion of knowledge, entrepreneurial activities, guidance of search, market formation, resource mobilization, legitimation, policy and coordination, creating structure, weaken the regime, exploit the regime. Also, attention to the context and using the contingent view to response the opportunities and threats was proposed as complementary to the framework. developing high technologies is a very complex and multi-dimensional issue which requires to identify the dynamics of innovation systems. One dimensional perspective to technology development and mere attention to knowledge creation and R&D, would not lead to technology development. Therefore, in order to policy in this field, attention to dimensions and elements which is identified in this study could be very useful.

    Keywords: Technological Innovation System, Innovation studies, Policy intervention, Meta-Synthesis
  • Samira Maleki *, Monavvar Karbalaei Alilou Pages 28-33

    In recent literature, many studies have been performed on DEA performance evaluation of systems with two-stage network structure. One of the topics of interest to researchers is the study of the progress or regress of production over separate time periods in the two-stage network structure. The Luenberger productivity index is one of the techniques introduced in this field. However, the calculation of output or progress in the two-step network in the presence of undesirable intermediate products and uncontrollable input data has received less attention. The main purpose of this paper is to investigate the impact of the presence of undesirable intermediate products and uncontrollable input data in evaluating the performance of two-stage series-structured network systems when discussing the progress or regress of production systems during different periods of activity. For this purpose, in this paper, we introduce a new directional distance function and propose a method to solve this model that is not problematic in the adjacent time periods. Then, we present a three-stage algorithm to calculate the Luenberger productivity index in a two-stage network with the presence of these data. Finally, with an example, we show the applicability of the proposed algorithm.

    Keywords: Data Envelopment Analysis, Two-Stage Network, Undesirable intermediate products, Uncontrollable Input, Luenberger Productivity Index
  • Alireza Hajihosseini *, Ali Payan, Ali Salari Pages 34-47

    One of the most important tasks of an organization manager is to evaluate the performance of the units within the organization because only the performance evaluation can inform the manager about the extent to which the organization has stepped toward the goals established to achieve it so that the manager can identify weaknesses, and poor performance of his organization take corrective action and improve the performance of his organization. In this regard, this study has evaluated accurately and inaccurately the relative performance of 11th-grade nongovernmental schools in Sistan and Baluchestan province. There are various methods for assessing the performance of organizations. One of the most important of these methods is data envelopment analysis technique which by comparing the efficiency of organization units with each other separates efficient units from inefficient units. Selection of inputs and outputs in this study was done according to similar research and interviews with experts. In this study, the relative efficiency of 55 of 11th grade nongovernmental Schools in Sistan and Baluchestan province was calculated by using data envelopment analysis for the academic year 1395-1396 and the efficient and inefficient units were identified, then the performance of these schools is presented by a fuzzy interval based on the technical efficiency and the subjective efficiency and finally ranked.

    Keywords: Efficiency, Data Envelopment Analysis, Fuzzy ranking
  • Meisam Jafari Eskandari *, Hamed Nozari, Merdad Mokhtari Saghinsara Pages 48-71
    In this research, a supply chain network has been designed to address social and corrupt situations. To evaluate the model, a small dimensional example was first designed and the model was solved with 3 decision methods (utility function, comprehensive criteria, and Goal programming). To compare the results of target functions and the effective responses obtained from the two-objective model, we compared the efficiency response indicators (averages of the target functions, the number of efficient responses, the most exponential index, the gap index, the distance index from the ideal point and the computational time). The decision method is a comprehensive criterion for acquiring average indices of the first objective function, the distance indicator from the ideal point, and the computational time more efficient than other methods. The ideal planning method has also proved to be effective in obtaining average indices of the second objective function, the number of effective responses, the most exponential index, and the efficiency gap index. Finally, the utility function method has also been more efficient in obtaining the problem solving index in less time. Finally, for comparing and choosing the most efficient solving method from solvency solving methods from topsis, the method of the comprehensive method is the most efficient method among existing methods.
    Keywords: Supply chain supply network design, Multi-objective decision-making methods, perishable
  • Reza Maddahi *, Hamidreza Yazdani Pages 72-82

    Data Envelopment Analysis (DEA) is a technique for evaluating homogeneous decision-making units. In this method, the efficiency score for each unit is obtained by comparing the performance of each Decision-Making Unit (DMU) with the performance of the other units. This performance score can be used as a criterion for ranking units. In many cases, a significant number of units are efficient, and therefore, the efficiency of the classic DEA models cannot be a good criterion for accurate ranking of DMUs. In this study, a method for ranking DMUs using their efficiency is presented in several time periods, so that three types of production possibility sets are introduced. In the first type, for each time period, an independent production possibility set is defined, in the second type, a combination production possibility set is used for all time periods, and in the third type, a community production possibility set is created, which considers all time periods. Then, corresponding to each type, one efficiency number is obtained for each DMU. Therefore, the three values of efficiency resulting from the three methods are combined using the Shannon entropy method and define a general performance criterion for each unit. This criterion is ultimately considered as the main indicator for ranking units.

    Keywords: Data Envelopment Analysis, Ranking, Performance Evaluation, Efficiency, time period
  • Behrouz Khoshnamak, Suleiman Iranzadeh *, Assadaleh Khadivi, Houshang Taghizadeh Pages 83-98

    A mixed approach (qualitative and quantitative) has been used to conduct this research. In the qualitative part of the research, until the achievement of theoretical saturation, with 11 people who were purposefully selected, semi-structured interviews were conducted and the proposed conceptual model of the research was formed based on the six stages of the theme analysis approach. The proposed model of this part of the research includes 11 sub-categories: Personality, interaction, environmental awareness, marketing, environmental communications, human capital management, proper management of the general office/branch, general knowledge, specialized knowledge, structure, and content, and 5 main categories: Individual competence, environmental competence, managerial competence, knowledge competence, and organizational competence consisted of 44 concepts. In the quantitative part of the research, the final model derived from the qualitative approach was provided to the research experts in the form of a Delphi questionnaire to determine the most important indicators of the competency of the research organizational positions and during several round-trip stages of the questionnaire and the theoretical consensus of experts. It was determined the index of reform and management of processes and methods of work for the organizational positions of the general manager of the province, the administrative, and financial deputy of the province and the head of the specialized department.

    Keywords: Competency Model, Selection of competent managers model, social security organization
  • Ehsan Momeni, Farhad Hosseinzadeh Lotfi *, Reza Farzipoor Saen Pages 99-123

    Nowadays, sustainable development is the most important issue in the economic development of countries. To achieve sustainable development, countries must pay special attention to environmental aspects. Environmental aspect focuses on ecosystem stability and maintenance of ecologic functions. To make countries more sustainable, Greenhouse Gas (GHG) emission should be reduced and controlled. Cap and trade approach is one of the most effective approaches in controlling GHG emissions. In the cap and trade approach, the total amount of emissions are decreased by reallocating emission permits to countries. The objective of this paper is to propose a centralized Data Envelopment Analysis (DEA) model to reallocate emission permits in the cap and trade system given countries’ efficiencies. Our model evaluates efficiencies of countries in the presence of discretionary and nondiscretionary inputs to reallocate emission permits. The fuzzy set considers uncertainties in parameters. Also, this paper determines the amount of emitted gases that can be reduced without reducing other outputs. A case study demonstrates the applicability of the proposed model. Sensitivity analysis is carried out to investigate the impact of parameters’ variations on results.

    Keywords: Sustainable development, Greenhouse gas emission, Cap, trade, Data Envelopment Analysis, Fuzzy data