فهرست مطالب

مجله پژوهشهای حقوقی
پیاپی 43 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهدی صبوری پور، امین حاجی وند* صفحات 7-28

    امروزه جرایم خشونت آمیز زیست محیطی، جهان معاصر را با معضلات و پریشانی های عظیمی رو به رو کرده است. منظور از جرایم خشونت آمیز زیست محیطی، آن دسته از رفتارهای پرخاشگرانه است که در قوانین جزایی دارای مجازات می باشند. پرخاشگری علاوه بر آسیب های جسمی، آسیب های روانی را نیز دربرمی گیرد، آن چنان که امروزه در جرایم زیست محیطی مشهود است. یکی از بایسته های حقوق کیفری محیط زیست این است که مجازات ها بایستی مناسب و کارآمد باشند. ضمانت اجرای مناسب و کارآمد آن است که بتواند بازدارندگی داشته باشد. نظریه بازدارندگی یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین نظریه های مربوط به توجیه کیفر است. فرض اساسی نظریه بازدارندگی آن است که انسان، موجودی عاقل و اندیشمند است و درنتیجه به بررسی هزینه فایده اعمال و اقدامات خود می پردازد. بر اساس نظریه بازدارندگی، قطعیت، شدت مجازات و سرعت در اجرای آن می تواند از ارتکاب جرایم توسط بزهکاران بالقوه پیشگیری کند، به طوری که وی را به سوی عدم ارتکاب جرم سوق دهد. در این مقاله با روش تحلیلی توصیفی سعی بر آن شده که جلوه های همسو و مغایر با بازدارندگی در عرصه تقنین و قضا مورد تحلیل قرار گرفته و به ارایه پیشنهادهای کاربردی بپردازد.

    کلیدواژگان: خشونت، جرایم زیست محیطی، بازدارندگی کیفر، شدت مجازات، حتمیت مجازات
  • مرتضی ثروتی بی نیاز، فریدون جعفری* صفحات 29-43
    موضوع قاچاق ارز، یکی از موضوعات بسیار مهمی است که در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392 نیز بدان توجه شده است و مبنای مبارزه با چنین پدیده ای را می توان مبارزه با فساد اقتصادی و حفظ امنیت اقتصادی عنوان نمود؛ در رابطه با صلاحیت رسیدگی به بزه قاچاق ارز می توان دو نوع صلاحیت قضایی و غیر قضایی را موردبررسی قرار داد که درخصوص صلاحیت رسیدگی از نوع قضایی می توان دادگاه انقلاب و دادگاه عمومی را عنوان نمود؛ از جهاتی نیز سازمان شاکی، کاشف و تعزیرات حکومتی قرار دارند که به عنوان صلاحیت غیرقضایی درجهت رسیدگی به بزه قاچاق ارز، مطرح می باشند. سپردن قرار تامین، تحصیل دلایل قانونی و حق تجدیدنظرخواهی و اعتراض نیز ازجمله موارد آیین رسیدگی در شعب قضایی و غیرقضایی می باشد که در قانون، شرایط آن عنوان گردیده است.
    کلیدواژگان: جرایم ارزی، قاچاق، صلاحیت، شعب کیفری، شعب غیرکیفری
  • پرویز ناصری*، مهران مستی صفحات 45-69

    قانون آیین دادرسی کیفری مصوب (1392) همانند مقرره پیشین خود، بدون ذکری از شرایط تحقق قاعده اعتبار امر مختوم، این قاعده را در ردیف یکی از جهات موقوفی تعقیب موردشناسایی قرار داده است. وجود این خلا قانونی و در کنار آن ایستایی و جمود رویه قضایی علاوه بر دامن زدن به تشتت آراء، موضوع را همچنان در ابهام باقی گذارده است. از یک سو شفافیت نسبی مقررات قانون آیین دادرسی مدنی دراین زمینه و در نقطه مقابل سکوت قانونگذار کیفری و در کنار این دو، نظریه امکان تمسک به مقررات آیین دادرسی مدنی در فرض سکوت موازین دادرسی کیفری، نظریه وحدت و یگانگی شرایط تحقق قاعده اعتبار امر مختوم در امور مدنی و کیفری را قوت بخشیده است. این پژوهش با تکیه بر یک تحلیل علمی دقیق و ازطریق به کارگیری روش توصیفی تحلیلی به نتایج ذیل دست یافته است: 1- تحلیل اعتبار امر مختوم کیفری برمبنای بنیان ها و تحلیل های مدنی، از حیث روش شناختی مبتنی بر یک اشتباه فاحش است و منتهی به دستیابی به نتایج غیرواقعی و غیرعلمی می گردد؛ 2- مناسب ترین روش در تحلیل اعتبار امر مختوم کیفری، ارزیابی شرایط سه گانه وحدت اصحاب دعوی، وحدت موضوع و وحدت سبب با لحاظ وجوه تمایز قلمرو کیفری در مقایسه با حوزه های مدنی است. امری که منجر به برداشتی غیر از استنباط رایج خواهد گردید.

    کلیدواژگان: قلمرو کیفری، امر مختوم، تعقیب مجدد، وحدت سبب، وحدت موضوع
  • رضا احدی*، محمدباقر رستگار مهجن آبادی، حسن طغرانگار صفحات 71-99

    یکی از مسایل بسیار مهم در حقوق کیفری، بحث راجع به عنصر روانی مرتکب عمل مجرمانه است. مقرراتی که در باب جرایم با مسئولیت مطلق در چند دهه اخیر وضع شده است، لزوم وجود عنصر روانی را تحت الشعاع عنصر مادی قرار داده است. در این مقاله به بررسی تطبیقی قوانین وضع شده در حوزه جرایم با مسئولیت مطلق و همچنین نظرات حقوق دانان دراین زمینه و نیز بررسی جرایم علیه محیط زیست و نوع مسئولیت مرتکب پرداخته شده است؛ بنابراین، می توان این سوال را مطرح کرد که آیا جرایم با مسئولیت مطلق نیز دارای عنصر روانی هستند و فقط نیاز به اثبات ندارند یا اینکه این گونه جرایم اصولا با سایر جرایم در بحث از عنصر روانی متفاوتند و فاقد عنصر روانی برای مسئولیت مرتکب اند و تنها با وجود عنصر قانونی و مادی ارتکاب می یابند؟ از طرفی جرایم محیط زیست نیز شامل این قاعده می گردد یا خیر و همچنین مسئولیت مرتکب در این گونه جرایم بر چه اساسی است؟ نتیجه نشان می دهد که جرایم با مسئولیت مطلق نیز دارای عنصر روانی هستند و فقط نیاز به اثبات ندارند؛ بنابراین، این جرایم نیز همچون دیگر جرایم از سه عنصر قانونی، مادی و روانی برخوردار می باشند. از طرفی جرایم محیط زیستی نیز به صورت عمدی و در برخی موارد، به شکل غیرعمدی ارتکاب می یابند که باتوجه به اهمیت این حوزه، باید برای مرتکب مسئولیت مطلق در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: مسئولیت مطلق، عنصر روانی، عنصر مادی، قابلیت انتساب، جرم مادی صرف، محیط زیست
  • مونا آقاسیدجعفرکشفی*، مهناز زاویه شام اسبی صفحات 101-124

    دریای خزر، به دلیل وجود منابع عظیم نفت، از مناطق حایز اهمیت در جهان محسوب می شود. استخراج نفت و حمل ونقل دریایی آن در دریای خزر، به طور چشمگیری در حال افزایش است. از سوی دیگر، عمده ترین آلودگی دریای خزر، آلودگی نفتی ناشی از بهره برداری و حمل ونقل نفت می باشد. آگاهی از اثرات مخرب آلودگی نفتی، ضرورت اتخاذ راهکارهای لازم جهت پیشگیری، مقابله و آمادگی منطقه ای در برابر این آلودگی را مطالبه می کند. ازآنجاکه کشورها به تنهایی قادر به حفظ محیط زیست دریای خزر از آلودگی نفتی، نیستند، همکاری های منطقه ای در پرتو تعهدات بین المللی نقش مهمی در این حوزه دارد. در مقاله حاضر، با مطالعه کنوانسیون منطقه ای چهارچوب حفاظت از محیط زیست دریایی دریای خزر، به تحلیل نقش پروتکل آمادگی، واکنش و همکاری منطقه ای در مبارزه با سوانح آلودگی نفتی، الحاقی به کنوانسیون مزبور، درجهت حفظ محیط زیست خزر از آلودگی های نفتی ازطریق ایجاد و اجرای طرح های ضروری ملی و منطقه ای به نحو موثری مورداجرا قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: دریای خزر، آلودگی نفتی، کنوانسیون تهران، پروتکل آکتائو، محیط زیست
  • محمدحسن حسنی، حمید علیزاده* صفحات 125-156

    اشخاصی که بدون دخالت در عنصر مادی جرم در ارتکاب جرم مساعدت می نمایند، معاون جرم تلقی می شوند. به رغم اتخاذ سیاست مشترک در پذیرش مجرمیت معاونت در جرم، ضوابط آن در حقوق ایران، اسکاتلند و آمریکا متفاوت است. قانون مجازات اسلامی رویکرد عاریتی نسبی و مجازات خفیف تر را پذیرفته، درمقابل ضابطه مجرمیت در اسکاتلند و آمریکا برحسب وقوع جرم یا عدم آن متغیر است. با وقوع جرم رویکرد تساوی مجرمیت والا رویکرد مجرمیت معاون در قبال جرم ناقص تحریک یا تبانی در جرم حکومت دارد. در کیفیت عنصر مادی رویکردهای متفاوتی اتخاذ شده است. برای نمونه ترک فعل با داشتن وظیفه قانونی ممانعت از جرم تنها در اسکاتلند و آمریکا و مساعدت پس از ارتکاب جرم تنها در آمریکا از مصادیق معاونت در جرم تلقی می گردد. در اسکاتلند و آمریکا با وجود طرح مجرمانه مشترک آستانه رکن معنوی به بی احتیاطی تنزل می یابد. نوشتار حاضر با واکاوی مبنای این اختلاف رویکرد ها به نحو توصیفی تحلیلی و با مطالعه کتابخانه ای، درصدد است وجوه افتراق و اشتراک معاونت در جرم در کشور های موردمطالعه را بیان نماید.

    کلیدواژگان: معاونت در جرم، اصحاب جرم، تحریک به جرم، استعاره مجرمیت
  • علی اکبر خدایاری نژاد* صفحات 157-179

    مبارزه با ارتشاء در قراردادهای تجاری به یکی از مهم ترین اهداف جامعه جهانی مبدل گردیده است. با شیوع این معضل، سازمان های بین المللی، کنوانسیون هایی را وضع نمودند تا از این طریق کشورها را به مقابله با آن ترغیب نمایند. با تصویب کنوانسیون ضد ارتشاء و الحاق انگلستان به آن، پارلمان این کشور با هدف اجرای اصول و الزامات این کنوانسیون، قانون ارتشاء را در سال 2010 وضع کرد. با تصویب این قانون، انگلستان جامع ترین قانون مبارزه با ارتشاء را به جامعه جهانی معرفی نمود. اهمیت این قانون به حدی است که تجار و شرکت های چندملیتی برای شناخت و اجرای مقررات آن، تمهیدات ویژه ای را اتخاذ کرده اند. مقررات متنوع این قانون، صلاحیت گسترده ای را برای دادگاه های انگلستان ایجاد نموده تا بسیاری از اشخاص و شرکت های داخلی و خارجی را به واسطه ارتشاء تحت تعقیب قرار دهند. در این پژوهش، هدف اصلی، بررسی صلاحیت دادگاه های انگلستان در رسیدگی به جرم ارتشاء تجاری به واسطه نقض مقررات قانون ارتشاء می باشد.

    کلیدواژگان: ارتشاء تجاری، فساد، قانون ارتشاء 2010، صلاحیت دادگاه های انگلستان، کنوانسیون ضدارتشاء
  • سید مصطفی مشکات، احمد رمضانی*، سهراب صلاحی، مریم مرادی صفحات 181-207

    انتشار مواد هسته ای در زمره جلوه های جرایم زیست محیطی می باشد که از ابعاد تروریستی و غیرتروریستی برخوردار است. دراین زمینه، کنشگران نظام حقوق بین الملل با تصویب کنوانسیون های حفاظت فیزیکی از مواد هسته ای و سرکوب اعمال تروریسم هسته ای به ترتیب در سال های 1979 و 2005، جرم انگاری ابعاد غیرتروریستی و تروریستی انتشار مواد هسته ای را در دستور کار قرار داده اند. در این خصوص، قانونگذار ایران در سال 1392، پخش مواد خطرناک در سطح گسترده را به عنوان یکی از مصداق های جرم حدی افساد فی الارض قرار داد. سوای استفاده از واژه ها و عبارت های ابهام آمیز، لزوم تحقق نتیجه مجرمانه و داشتن سوء نیت خاص باعث شده است تا پوشش ناقصی از حیث انطباق انتشار مواد هسته ای با حد افساد فی الارض به وجود آید؛ محاربه و تهدید علیه بهداشت عمومی در زمره جرایم دیگری هستند که هرکدام از چالش ها و نقص هایی در پاسخ به انتشار مواد هسته ای برخوردار هستند. در سوی مقابل، سیاست گذاران قانونگذاری فدرال ایالات متحده آمریکا به نحو روشن و کامل، جرم انگاری انتشار مواد هسته ای را در ابعاد تروریسم هسته ای و غیر آن، به صورت توامان مدنظر قرار داده اند؛ با این اوصاف، در طی جستار حاضر تلاش بر آن است تا با بررسی مقررات ایران و ایالات متحده آمریکا، واکنش کیفری منسجم و متناسبی با اعمال یادشده موردترسیم قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مواد پرتوزا، انتشار مواد هسته ای، افساد فی الارض، محاربه، تهدید علیه بهداشت عمومی و آلودگی محیط زیست
  • محمدعلی مصطفوی، مجتبی انصاریان صفحات 207-235

    شرکت های نظامی و امنیتی خصوصی*** از پدیده های نوین در مخاصمات مسلحانه موجب نگرانی جامعه بشری شدند. احراز مسئولیت دولت ها و شرکت ها در قبال اعمال ناقض حقوق بشر، وضعیت حقوقی کارکنان مسلح آنان و شرکت مستقیم در مخاصمات مسلحانه، دولت هایی را به چاره جویی برای قاعده مند نمودن فعالیت این شرکت ها و زدودن چهره مزدورگونه آنها واداشته بود. در مونترو سوییس (2008) سندی به امضاء رسید تا فعالیت های شرکت های مذکور ساماندهی و اوضاع افراد آسیب دیده از مناقشات مسلحانه را نیز بهبود بخشد. این پژوهش با روش توصیفی و از منظر هدف، کیفی با پرسش درخصوص چگونگی احراز مسئولیت بین المللی شرکت های مزبور در قبال عملکردشان این فرضیه را پی گرفت که آنها به دلیل برخورداری از شخصیت بین المللی در قبال اقدامات تخلف آمیزشان مسیول هستند و درصورت وابستگی شرکت ها به دولت ها، مسئولیت آنها نیز محرز خواهد شد، همان چیزی که سند مونترو به دنبال آن است. *** Private Military and Security Companies (PMSC)

    کلیدواژگان: حقوق بشر، حقوق بین الملل بشردوستانه، شرکت های نظامی و امنیتی خصوصی، مسئولیت بین المللی، سند مونترو.‬‬‬‬‬
  • ائلناز عالی پسند* صفحات 237-266

    با گسترش روابط اجتماعی و حقوقی میان افراد در جامعه بشری، تزاحم منافع میان آنان مطرح شده و نتیجه آن در طرح دعاوی مختلف و تعدد اطراف این دعاوی آشکار می گردد. در تنظیم مقررات آیین دادرسی باید به حقوق اشخاص ثالث توجه شود تا امکان طرح دعوی از سوی هر شخصی که ممکن است مدعی حق یا نفعی در دعوای مطروحه باشد، در فرایندی شفاف فراهم گردد. دعاوی مختلف الاطراف در دادگاه های دولتی با امکان طرح دعوای ورود ثالث، صرف نظر از توافق طرفین ذی ربط، موردشناسایی قرار گرفته ولی در داوری به دلیل حکومت اصل آزادی اراده طرفین بر جریان داوری، ورود اشخاص ثالث حتی اگر منافعشان در داوری مطروحه تحت الاشعاع قرار می گرفت، بدون رضایت طرفین داوری ممکن نبود، چراکه از خصوصی و محرمانه بودن داوری به عنوان ویژگی های متمایزکننده آن از دعاوی مدنی نام برده می شد و شخصی غیر از طرفین داوری، نه تنها نمی توانست در جریان دعوی به عنوان طرفی که منافعش به تبعیت از طرفین یا مستقلا، درگیر بود، وارد شود بلکه حتی نمی توانست در جلسه استماع دعوی به عنوان شخصی بی طرف حضور پیدا کند. این رویه با تصویب قواعد آنسیترال راجع به شفافیت در داوری های مبتنی بر معاهده بین دولت و سرمایه گذار تغییر کرد و ورود ثالث نه تنها در جلسات استماع دعوی بلکه به عنوان یکی از طرفین دعوی نیز مجاز گردید و این تغییر تاثیرات عمده ای بر خصایص داوری گذاشت.

    کلیدواژگان: خصوصی بودن، محرمانه بودن، ورود ثالث، قانون داوری ایران، قواعد آنسیترال، شفافیت
  • حسین صادقی*، مهدی ناصر صفحات 267-296

    تضمین مالکیت به اقداماتی گفته می شود که نظام های حقوقی یا ثبتی کشورهای مختلف جهت جلوگیری از سوءاستفاده های مالی درخصوص اموال غیرمنقول و اطمینان بخشیدن به مالکان حقیقی آنها با به کارگیری برخی ابزارها جهت گسترش هرچه بیشتر و پیشرفته تر شدن نظام ثبتی آن کشور و نهایتا تطبیق نظام ثبتی و حقوقی با پیشرفت های نوین جهانی انجام می دهند. در اسکاتلند با پی ریزی نظام جامع ثبتی در سال 2015 و پیش بینی روش هایی ازجمله ثبت داوطلبانه و برخورداری امتیازات ویژه، در ایالات متحده با پی ریزی سیستم های پیوسته و شفاف و پیش بینی برخی سازمان های دارای صلاحیت نسبت به تعیین مالکیت مالک و استفاده از قراردادهای هوشمند در نظام حقوقی که منجر به ایجاد تحول در ثبت اسناد گردیده و در انگلستان با پی ریزی روشی مشابه اسکاتلند سعی در رسیدن به هدف مذکور داشته اند. جهت تحقق اهداف تضمین مالکیت در نظام حقوقی ایران، تخصیص بودجه دولت درجهت کاهش هزینه های ثبت املاک و کاهش تشریفات، ایجاد یک سیستم یکپارچه سازی اطلاعات درجهت ایجاد شفافیت اطلاعاتی، تخصیص امضاء های دیجیتال به افراد، پی ریزی قراردادهای هوشمند و اجرای صحیح و کامل وظایف توسط مراجع ذی صلاح جزو ضروریات تلقی می گردند.‏

    کلیدواژگان: ثبت، ملک، سند، تضمین مالکیت، کاداستر
  • مهران لطفی فروشانی*، پرویز باقری صفحات 297-315

    از مباحث موردمناقشه در دادرسی و قضاوت دادرس صدور حکم غیابی است؛ زیرا مقتضای ادله شرعیه در قضای اسلامی و ولایت قاضی نسبت به متداعیین قضاوت با حضور آنان است؛ اما اعتبار مطلق و بی چون وچرای نبود طرفین در رسیدگی به طور قطع موجب تضییع حق می گردد به خصوص در زمانی که با توسعه روابط اشخاص با تصور ذی حق دانستن خود و یا حتی بدون این تصور می تواند به عمل زشت تجاوز به حق دیگران دست پیدا کرده و در مرحله دادرسی برای همیشه خود را از دسترس شاکی و مجریان عدالت مخفی کند. طبیعی است از این رهگذر عدم اعتماد مردم به یکدیگر روزبه روز افزایش و امنیت قضایی در جامعه به مخاطره جدی خواهد افتاد. قانونگذار ایرانی پس از چند دهه از اجرای نخستین مقررات دادرسی مدنی درخصوص احکام غیابی دو معیار ابلاغ واقعی به خوانده و قابلیت تجدیدنظر از رای غیابی را به ترتیب موجب حضوری تلقی شدن رای و عدم امکان واخواهی آن دانسته است. اکنون این معیارها بی اعتبار و در سال 1379 قانونگذار ابلاغ واقعی را موجب حضوری شدن حکم دانست. در فقه امامیه نیز به رغم تجویز رسیدگی غیابی حضور یا عدم حضور خوانده شاخص توصیف رای به حضوری یا غیابی است. در وضع فعلی که کثرت پرونده های مطرح در دادگستری کیفیت رسیدگی و آراء را تحت تاثیر قرار داده است، احیای قابل واخواهی نبودن احکام غیابی قابل پژوهش امری ضروری است. پژوهش حاضر در پی آن است تا نشان دهد که این تحول با دیدگاه فقها در رعایت حق اعتراض محکوم علیه غایب مباینتی ندارد.

    کلیدواژگان: حکم غیابی، واخواهی، ابلاغ، فصل خصومت، مدعی علیه
  • مهرداد ره نورد واقف، محمدرضا نظری‫ نژاد کیاشی* صفحات 317-348

    یکی از نظریه‫های معاصر و پراهمیت در توجیه دفاع مشروعی که منجر به قتل مهاجم می شود، نظریه حق بنیاد است که توسط جودیت جارویت تامسون، فیلسوف معاصر اخلاق، ارایه شده ست. این نظریه ادعا دارد که نقطه ثقل اخلاقی بودن و موجه بودن دفاع مشروع منجر به قتل آنجاست که مهاجم با انجام عمل ناموجه خود، حق اینکه از دیگران بخواهد که به حق کشته نشدن او احترام بگذارند را از دست می دهد و به عبارتی دیگر، مهاجم دیگر حق بر کشته نشدن ندارد و به این ترتیب مدافع می تواند بدون اینکه حقی از مهاجم را نقض کند، از خود دفاع نماید. یکی از مهم ترین ایراداتی که به این نظریه می توان وارد آورد، این است که اگر فرض را بر این بدانیم که مهاجم با حمله خود به قربانی/ مدافع، حق به کشته نشدن خود را از دست می دهد، چرا مدافع در عمل تدافعی خود هنوز بایستی مقید به این باشد که عمل تدافعی اش متناسب و ضروری باشد؟ طرفداران این نظریه نتوانسته اند پاسخ درخور و صحیحی به این ایراد بدهند و درنتیجه باتوجه به ایراد مذکور و سایر ایراداتی که به این نظریه وارد آمده است، این نظریه نمی تواند به عنوان یک نظریه کامل و جامع برای توجیه دفاع مشروع مورداستناد قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دفاع مشروع، نظریه حق بنیاد، حق به کشته نشدن، تناسب، ضرورت
  • اردشیر فرخ زاد* صفحات 349-372

    فرار از تحمل کیفر یک امر طبیعی است. کشور ترکیه به لحاظ شرایط همسایگی، وجود راه خشکی، تشابهات فرهنگی، حاکمیت لغو روادید دوجانبه، ویژگی اتصال به اروپا، بهترین گزینه برای فرار مجرمین محسوب می شود. بین ترکیه و ایران ابتدا در سال 1315 سپس در سال 1389 قرارداد استرداد مجرمین منعقد گردیده است، علی رغم این قراردادها اکثریت مجرمین ایرانی، از سوی ترکیه مسترد نمی شوند. این موضوع دلایل متعدد داخلی و بین المللی من جمله، مقررات مربوط به حقوق بشر، عضویت ترکیه در کنوانسیون اروپایی حقوق بشر و... دارد. ولی بعضی از این محدودیت ها به عدم آگاهی ما نسبت به قوانین داخلی این کشور مربوط می شود به طوری که با بررسی علل عدم استرداد و قوانین داخلی می توان به بیشتر این محدودیت ها فایق آمد. در قانون دادرسی کیفری ترکیه، رسیدگی غیابی به لحاظ احترام به حق دفاع متهم، پیش بینی نشده است، بنابراین با استناد به رای غیابی، درخواست استرداد مجرمین پذیرفته نخواهد شد. علاوه بر این، در عهدنامه استرداد مقصرین بین ایران و ترکیه از کلمه تعقیب، بحث به میان آمده است، در سیستم حقوقی این دو کشور، زمان تحقق تعقیب متفاوت بوده که این اختلاف باعث بروز عدم استرداد می شود. برای مقابله با این موانع ساده ترین راه حل، مشخص شدن زمان درخواست استرداد مجرمین است.

    کلیدواژگان: استرداد مجرمین، کنوانسیون اروپایی استرداد مجرمین، حقوق بشر، تعاون و همکاری قضایی
  • علیرضا محمدزاده وادقانی*، عمید صالحی راد صفحات 373-391
    قاعده فرسایش حقوق مالکیت فکری، موضوع نوشته ژرژ بونه، استاد دانشگاه پانتیون اس س (پاریس 2)، یکی از قواعد ویژه حقوق مالکیت فکری است. چگونگی تولد این قاعده، موضوع، مفهوم، شرایط، چگونگی اجرای قاعده و محدودیت های وارد بر اعمال آن در سطح اتحادیه اروپا در سایه آرای صادره توسط دیوان عدالت اروپایی به روشنی و با نگارشی شیوا توسط استاد به رشته تحریر در آمده است، قابل یادآوری است که این قاعده در پژوهش های صورت گرفته تحت عناوین گوناگون ازجمله زوال حق، استیفای حق و غیره آمده است. بررسی های صورت گرفته نیز بدون توجه به یکی از اصول بنیادین حقوق مولف، یعنی اصل تعیین مقصد اثر صورت گرفته است. در این نوشته استاد ژرژ بونه پاسخ های مناسب برای پرسش های گوناگون کنجکاوان این قاعده در نوشته ای مختصر ارایه می دهد که تقدیم به علاقه مندان این رشته از حقوق و جامعه حقوقی می شود. ضمنا قابل اطلاع رسانی است که از این نویسنده دراین خصوص مقالات متعددی چاپ شده است.
    کلیدواژگان: فرسایش حق، حق توزیع، اتحادیه اروپا، حق مولف، واردات موازی
|
  • Mehdi Sabooripour, Amin Hajivand * Pages 7-28

    Today, environmental violent crimes have caused the contemporary world to face huge disasters. The purpose of environmental violent crimes is those aggressive behaviors that are punishable by criminal law. In addition to physical damage, aggression involves mental illness, as it is now evident in environmental crime. One of the requirements of the criminal law of the environment is that penalties must be such that they are appropriate and efficient. The guarantee of proper and efficient implementation is that it can be deterred. The theory of deterrence is one of the most important and most influential theories related to the justification of punishment. The basic premise of deterrence is that humankind is a wise and thoughtful entity, and therefore examines the cost-benefit of its actions. According to the theory of deterrence, certainty, severity of punishment, and the speed of its implementation can prevent the perpetration of crimes by potential offenders, leading them to non-committing a crime. In this paper, the analytical-descriptive method has tried to analyze the conflicting effects of inhibition in the field of law and justice and to provide practical suggestions.

    Keywords: Violence, Environmental Crime, Deterrence, Severity of Punishment, Punishment
  • Morteza Servati Biniyaz, Fereydoon Jafari * Pages 29-43
    The issue of smuggling is one of the most important issues that has been addressed in the Anti-Smuggling and Currency Exchange Act of 1392, and the basis for combating such a phenomenon can be seen as the fight against economic corruption and the maintenance of economic security; with jurisdiction in dealing with the crime of smuggling currency, two kinds of judicial and non-judicial jurisdiction can be considered, which include the jurisdiction of the court of revolution and the general court, as well as the prosecutor's office, founder and state sanctions Are considered as non-judicial jurisdiction to deal with the crime of smuggling currency. Providing funding, studying legal grounds, and the right to appeal and protest are among the cases of proceedings in the branches of the judiciary and non-judicial branches, which are stipulated in the law.
    Keywords: foreign exchange, Smuggling, Jurisdiction, Criminal Offenses, Non-Criminal Branches
  • Parviz Naseri *, Mehran Masti Pages 45-69

    The Code of Criminal Procedure approved (2013), like its previous regulation, without mentioning the conditions of realization of the rule of authority of criminal res judicata, has identified this rule in the row of one of the nolle prosequi. The existence of this legal vacuum, along with the stagnation and solidity of judicial procedure of the courts, has left this issue in ambiguity, in addition to diversity of opinions. On the other hand, the relative transparency of the provisions of the Civil Procedure Law in this regard, and in contrast to the silence of the criminal law legislator, and, along with these two, the theory of the possibility to resort the rules of civil procedure in the silent provision of criminal procedure, the theory of unity has strengthened the conditions of realization of rule of authority of criminal res judicata. This research, based on an accurate scientific analysis and through the use of descriptive-analytical method, has achieved the following results:1- The analysis of authority of criminal res judicata based on foundations and civil analysis is methodologically based on a tremendous mistake and leads to unrealistic and non-scientific results; 2- The most appropriate method for analyzing the authority of criminal res judicata is to assess the triple conditions of the unity of the claimants, the unity of subject and the unity of cause with regard to the distinction aspects of criminal domain compared to civil fields, the issue that leads to a conception other than the inference.

    Keywords: Criminal Domain, Res judicata, Re-Pursuit, Unity of Cause, Unity of Subject
  • Reza Ahadi *, Mohammad Bagher Rastegar Mahjanabadi, Hasan Toghranegar Pages 71-99

    One of the most important issues in the criminal law is the psychological element of committing a criminal act. Because, in order to be responsible for knowing and attributing the act to the perpetrator, he must act and, in some cases, also have the consequences. In the meantime, the psychological element is very important. The provisions on absolute crimes committed in recent decades have put the psychological element under the overshadowing of the physical element. In this paper, the comparative analysis of the laws in the field of crimes with absolute responsibility, as well as the opinions of lawyers in this area, as well as the investigation of crimes against the environment and the type of responsibility committed by the perpetrator are discussed. Therefore, one can ask whether absolute crimes have a psychological element and they do not need to be proven, or that such crimes are fundamentally different from the other crimes in the discussion of the psychological element and lack the psychological element of responsibility for the offender. And they only commit a legal and physical element? On the other hand, is environmental crime also included in this rule, and what is the basis for the commission of such crimes? The result shows that crimes with absolute responsibility are also psychological and do not need to be proven. Therefore, these crimes, like other crimes, have three elements of law, physical and psychology. On the other hand, environmental offenses are deliberately and in some cases unintentionally committed, which, given the importance of this area, should be considered for committing absolute responsibility.

    Keywords: Absolute responsibility, psychological element, physical element, Attribution Capability, Strict Liability Offence, The environment
  • Mona Agha Seyed Jafar Kashfi *, Mahnaz Zavie Sham Asbi Pages 101-124

    Caspian Sea is one of the important regions of the world, due to its enormous oil reserves. Oil production and its transportation are increasing in the region, while the main source of pollution of Caspian Sea is the pollution caused by those operations. Avoiding the negative impacts of such pollution on the environment of Caspian Sea Region requires taking necessary regional mechanisms for prevention, mitigation and regional preparedness against such pollution. Because, each coastal government is not capable of protecting the Caspian Sea environment on its own. Considering the Framework Convention for the Protection of the Marine Environment of the Caspian Sea, this article examines the role of the Protocol Concerning Regional Preparedness, Response and Cooperation in Combating Oil Pollution Incidents. The effectiveness of this protocol for the protection of the environment of Caspian Sea is to be achieved through designing and successful implementation of necessary national and regional plans.

    Keywords: Caspian Sea, Oil Pollution, Tehran Convention, Aktau Protocol, Environment
  • Mohammad Hassan Hasani, Hamid Alizadeh * Pages 125-156

    Persons assisting in the crime without any interference in the material property of the crime are considered accomplice in crime. Despite the adoption of a policy of accepting the criminality of the deputy in the crime, its rules are different in Iran, Scotland and the United States. The Islamic Penal Code has accepted a relative moratorium and milder punishment, in contrast to the offense of crime in Scotland and the United States; it varies according to the occurrence of the crime or its absence. Upon occurrence of crime, the approach of sentencing to criminal has the criminal offense of the deputy in relation to the incomplete crime of incitement or collusion in the the crime of dominate. Various approaches have been adopted on the quality of the material element. For example, leaving the verb with a legal obligation to prevent crime only in Scotland and the United States and assistance after committing a crime is considered only in the United States as a vicegerent in the crime. In Scotland and the United States, despite the common criminal downgrade Mens rea carelessness lessen. The present paper, by analyzing the differences between approaches, descriptively analyzes with a study-library, seeks to differentiate and in crime in the studied countries.

    Keywords: Accomplicy in Crime, Companions Crime, Incitement Crime, Culpability Dependence
  • Aliakbar Khodayarinejad * Pages 157-179

    Encountering bribery in commercial contracts is the one of the most important goals of international community. With prevalence of this problem, international organizations enacted conventions to encourage countries fighting against that. With enactment of anti-bribery convention and England adhesion to that, the parliament of England passed bribery act in 2010 to implement the principles and requirements of that convention. With passage of this act, England introduces to international community most comprehensive anti-bribery act to date. Because of importance of this act, Traders and multinational corporations apply particular preparations for cognition and performance of its provisions. Various provisions of this act create widespread jurisdiction for courts of England to prosecute most of domestic and foreign individuals and companies due to paying and getting of briber. The present research aims to study England court's jurisdiction in investigation into crime of commercial bribery due to breach of bribery acts provisions.

    Keywords: Commercial Bribery, Corruption, Bribery Act of 2010, England Courts Jurisdiction, Anti-Bribery Convention
  • Seyed Mustafa Meshkat, Ahmad Ramezani *, Sohrab Salahi, Maryam Moradi Pages 181-207

    The dispersal of radioactive material is one of the environmental crimes that has both terrorist and non-terrorist dimensions. In this regard, the activists of the international law system with the ratification of the conventions on the physical protection of nuclear materials and suppression of acts of nuclear terrorism in 1979 and 2005, respectively, considered non-terrorist and terrorist dimensions of dispersal of radioactive material. In this way, the legislator of Iran in 2013, considered a wide range dispersal of hazardous substances as one of the instances of Efsade-fel-arz. In addition to the use of ambiguous words and phrases, the necessity of result of the criminal offense and special malice has led to incomplete coverage in terms of dispersal of radioactive material. Muharebeh and threats against public health are other crimes that have challenges and deficiencies in response to the dispersal of radioactive substances. On the other hand, US Federal Lawmakers have clearly and completely criminalized dispersal of radioactive material in both terrorist and non-terrorist dimensions. In the meantime, the purpose of this paper is to review the laws of Iran and the United States against dispersal of radioactive material and then introduce a proper criminal reaction about aforementioned act.

    Keywords: Radioactive Material, Dispersal of Nuclear Material, Efsade-Fel-Arz, Muharebeh, Threats to Public Health, Environmental Pollution
  • Mohammad Ali Mostafavi, Mojtaba Ansarian Pages 207-235

    Private Military-Security Companies (PMSC) have become a concern for the human community in the face of new phenomena in armed conflicts. The government's responsibility to enforce violations of human rights, the legal status of their armed personnel and direct involvement in armed services, governments to regulate the activities of these companies and the elimination of their mercenary figures had caused their species. In Montreux, Switzerland (2008), a deal was signed to improve the activities of the companies mentioned and the number of people affected by armed conflicts. This descriptive study, from a qualitative perspective, with the question of how the international responsibility of non-profit companies has come to be seen, their performance has long been based on the assumption that they are responsible for having an international character in their violent acts, and in the case of companies, Their responsibility will also be recognized what the Montreux document seeks to do.

    Keywords: Human rights, International Humanitarian Law, Companies (PMSC), international responsibility, Montreux Document
  • Eilnaz Alipasand * Pages 237-266

    With the expansion of social and legal relationships among people in the society, the conflict between the interests of them is raised, and the result of this is revealed in the various claims and multi-party cases. In the regulation of the procedure, the rights of third parties should be taken into account in order to allow the possibility to any person who may claim a right or interest in the dispute, in a transparent process. Multi-party cases in state courts have been identified, irrespective of the agreement of the parties concerned, but in arbitration because of free will of the parties as a main principal that governs on to the arbitration proceedings, the entry of third parties even if their interests were subject to arbitration, It was not possible without the consent of the parties, because privacy and confidentiality are the main features of arbitration and someone other than the parties to the arbitration not only could not be involved in the course of the proceedings as a party but could not even attend the hearing. This procedure was changed by adopting UNCITRAL Rules on Transparency in Treaty-based Investor-State Arbitration, and third parties were allowed not only in litigation but also as a party to the dispute, and this changed the main features of arbitration.

    Keywords: Privacy, Confidentiality, Third Party Intervention, Arbitration Law of Iran, UNCITRAL Rules, Transparency
  • Hossein Sadeghi *, Mahdi Naser Pages 267-296

    Developed countries adapt to the needs of the community, changing their Codes to meet the new conditions governing society. In recent years, England with the enactment of the Act 2002, Scotland with the enactment of Act 2012, attempt to reach the goal of guaranteeing ownership. Ownership guarantees are called measures that legal systems or registries of different countries to prevent financial misuse of immovable property and reassure their real owners by employing some tools to further enhance the system of record keeping that country and ultimately the implementation of the legal and accounting system with the new developments of the world. In Scotland, by establishing a comprehensive register system in 2015, and anticipating methods such as voluntary registration and special privileges in the United States, with the development of connected and transparent systems, and the prediction of some qualified entities to determine ownership and using smart contracts in legal system that made an evolution in the registering of documents and in the UK by developing a similar method to Scotland, they have tried to achieve this goal. Unfortunately, in Iran due to the lack of proper infrastructure, the legislator has not fulfilled the formalities of registering to date, so by modeling our countries there is a need to amend the rules of the feeling It turns out.

    Keywords: Registration, Property, document, Guaranteeing Ownership, Cadastre
  • Mehran Lotfi Foroushani *, Parviz Bagheri Pages 297-315

    Among the judicial arguments at the hearing and the judgment of a judge's sentencing is issuing the absent verdict. Because the Islamic justice essentiality and the judge’s partnership to the parties, will be with their presence. Knowing or even imagining that one of the parties is right, may violate the rights of others and in the judicial process to find an Islamic jurisprudential, always hide from the complainant and the enforcement of justice. It is natural that people's trust in our insight increasing security and justice in the society will be seriously jeopardized. All these measures invalid, and in 1379 the legislature to deliver real results in the presence of the sentence, he said. Despite the absence of Shiite jurisprudence examination administered in the presence or absence plaintee description of the issuing presence or absence of the vote. At the present time with the huge amount of the legal cases that influence the quality of the verdicts, the idea of non-protesting the absent verdicts is an outmost legal issue. This study tries to show that the mentioned idea is not in contrary to the idea of the Islamic scholars.

    Keywords: Absent Verdict, Protesting, Dispute Resolution, communication, Defendant
  • Mehrdad Rahnavard Vaghef, Mohammadreza Nazarinejad * Pages 317-348

    One of the significant theories for justifying self-defense that leads to the death of the aggressor is the right-based theory which has been put forward by the contemporary moral philosopher Judith Jarvis Thomson. According to this theory, the central core of the morality and justifiability of self-defense leading to death is that by perpetrating the unjustified deed, the aggressor loses the right not to be killed by others, so the defender can defend himself without violating any rights of the aggressor. One of the main objections that can be raised against this theory is that if the aggressor loses his right not to be killed by attacking the victim/ defender, how can the defender be bound by the constraints of necessity and proportionality in his defense? The proponents of this theory have not been able to give a satisfactory answer to this objection; due to this and some other objections that have been raised against this theory, it cannot be considered a comprehensive theory for justifying self-defense.

    Keywords: self-defense, The Right-based Theory, Right to not be Killed, Proportionality, necessity
  • Ardeshir Farrokhzad * Pages 349-372

    Evading punishment is a natural issue. Turkey, due to its conditions as a neighboring country and the existence of land ways as well as its cultural, religious and language similarities and also because of its special feature in connecting to Europe enjoys a unique position; moreover, the rule of visa waiver which is exercised mutually with this country causes the majority of criminals to prefer escaping thereto. Iran signed offenders extradition treaty with Turkey in 1936 followed by another contract in 2010. Nearly all felonies are not extradited by the Turkey party. This problem has numerous international and domestic reasons at its premise. Some of these constraints pertain to our lack of knowledge regarding the internal laws practices within this country in such a manner that a great many of these limitations can be overcome through gaining a deeper insight of Turkey’s domestic law. Turkey’s criminal procedure, respecting the culprit’s right to defend, has not provisioned trial in absentia. Therefore, based on a sentence absentia, the extradition plea for returning the criminals will be refuted. Furthermore, the term “pursue” is mentioned in the offenders extradition treaty signed between Iran and Turkey, but pursue and its actualization instant differ according to the legal systems adopted in both these countries and such a discrepancy is the cause giving rise to non-extradition. To overcome such barriers, the simplest solution is making the offenders extradition writ’s time of issuance clarified.

    Keywords: Offenders Extradition, European Convention on Extradition, Human Right, Judicial Cooperation, Collaboration
  • Alireza Mohammadzadeh Vadeghani *, Amid Salehi Rad Pages 373-391
    L'épuisement des droits de propriété intellectuelle est une règle propre au droit de propriété intellectuelle. La naissance et l'évolution de cette règle, ainsi que ses limites en application au niveau de la communauté européenne, suivis des arrêts y relative rendus par la cour de la justice des communautés européennes, sont les traits principales de cette article. Il est écrit par Monsieur Gorges Bonnet, professeur à l'université panthéon-Assas, qui porte, en abordant le sujet, une attestation particulière au principe fondamental de droit de destination, et en même temps répond à tant de questions qui se posent les chercheurs bien curieux à ce sujet.
    Keywords: Épuisement de Droit, Droit de Distribution, la Communauté Européenne, Droit d'auteur, Importation de Produits Similaires