فهرست مطالب

Journal Of Crop Protection
Volume:10 Issue: 1, Mar 2021

  • تاریخ انتشار: 1399/09/19
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سید حسین حجت، علیرضا صبوری* صفحات 1-18

    شرایط محیطی موجب تغییر در ریختشناسی، رفتار و احتمالا اپیژنتیک در بسیاری از گونه های زیرخانواده Gomphocerinae بهو یژه در زیستگاه های کوهستانی میشود. انعطاف پذ یری و تغیی رات در ریخت شناسی بسیاری از گونه ها در این زیرخانواده در اثر جدایی ویژگیها در طی انتخاب ماده برای جفتگیری ایجاد میشود که کشانه های مختلف، گروه های زیرگونه ای یا گونه ای تشکیل میدهد. تغییرات و انعطاف پذیری در اثر استرسهای محیطی افزون بر ریختشناسی، بر فیزیولوژی و اپیژنتیک بسیاری از گونه های حشرات تاثیر میگذارد. استرسهای محیطی و جفت گیری با ماده مناسب ممکن است با تولید دورگ در جمعیت همراه شده و منجر به جدایی صفات و گونه زایی در درازمدت شود. تکامل معاصر و یا وراثت اپیژنتیک ممکن است دلیل بر تغییرات در آوازخوانی و ریختشناسی Gomphocerinae بوده و عامل اصلی در مشکلات کنونی در رده بندی آنهاست. در این مقاله، اثرات احتمالی استرسهای محیطی، دورگگیری و گونه زایی با ظهور گونه های بومی مرور میشود. تاثیر حدود نیم ی از گونه های حشرات به عنوان آفت در اثر تغییر در شرایط محیطی کنونی کمرنگ شده است. وضعیت کنونی حشرات آفت در ایران مورد بحث قرار گرفته است

    کلیدواژگان: رده بندی، دورگگیری، Gomphocerini، فنوتایپ، آواز
  • رضا قادری، حبیب الله حمزه زرقانی صفحات 19-30

    سیب زمینی یکی از مهم ترین محص ولات کشاورزی در استان کردستان محسوب می شود . گونه های مختلفی از نماتدهای انگل گیاهی در مزارع سیبزمینی گزارش شده اند، اما تاکنون مطالعه جامعی درباره ساختار جامعه نماتدهای سیب زمینی در ایران انجام نشده است . مطالعه حاضر فراوانی، تراکم جمعیت و شاخص غالبیت گروه های مختلف نماتدها را در 40 مزرعه سیبزمینی در شهرستانهای قروه و دهگلان گزارش نموده است . نماتدهای باکتری خوار بالاترین فراوانی، تراکم و غالبیت را در منطقه نشان دادند و پس از آن ها، نماتدهای انگل گیاهی، نماتدهای قارچخوار و نماتدهای آزادزی قرار داشتند . نماتدهای ش کارگر احتمالا به دلیل عملیات خاک ورزی زیاد در مزارع یافت نشدند . نماتدهای مولد زخم ریشه غالب ترین نماتدهای انگل گیاهی در مزارع بودند . محاسبه شاخص های کارکردی زیستبوم، مثلث کولونیزر -پرسیستر (triangle p-c) واکاوی فون شبکه غذایی و نگاره متابولیک مزارع سیبزمینی نشان داد که اغلب مزارع مورد مطالعه، نسبت بالاتری از نماتدهای گروه های یک و دو (p1-c و p2-c) را دارند و نماتدهای گروه های سه تا پنج (5-p3-c) به تعداد کم تری حضور دارند. طبق نتایج مطالعه حاضر، نیمی از مزارع درحالیک ه نهاده های آلی و شیمیایی در یافت کرده اند از نظر شبکه غذایی دچار تنش هستند ، 30 درصد از آنها نهاده دریافت کرده اند اما شبکه غذایی پایدار دارند و 20 درصد نیز دچار تنش بوده و شبکه غذایی تخلیه شده دارند . پژوهش حاضر نخستین مطالعه انجام شده در ایران بر روی جامعه نماتدها و کاربرد آن در سلامت خاک است.

    کلیدواژگان: شبکه غذایی خاک، کولونیزر -پرسیستر، نگاره متابولیک، نماتدهای انگل گیاهی، نماتدهای باکتریخوار
  • فرحناز جهانشاهی افشار، ابراهیم پورجم *، مجید پدرام صفحات 31-40

    سه جمعیت کریکونماتید متعلق به زیرخانواده Macroposthoniinae ،شامل گونه های آذربایجان استان از Criconemoides amorphus و M. surinamense ،Mesocriconema kirjanovae شرقی، شمال غربی ایران، جداسازی و بر اساس داده های ریخت شناسی و ریخت سنجی شناسایی شدند . جمعیت ایرانی گونه kirjanovae. M دارای ماده هایی به طول 542-437 میکرومتر، 86-97 حلقه متمایل به سمت عقب بدن با حاشیه صاف تا کنگره ای ظریف، ناحیه سر ب ا دو حلقه غیرمتمایل به سمت عقب بدن، استایلت به طول 62-56 میک رومتر، لب جلویی فرج با دو زایده و دم مخروطی با نوک تیز میباشد. جمعیت ایرانی گونه surinamense. M دارای ماده ایی بهطول 640-495 میکرومتر، 87-94 حلقه متمایل به سمت عقب بدن با حاشیه صاف، برجستگی های چهارگانه فوق العاده بزرگ با انتهای تخت، استایلت به طول 74-82 میکرومتر، فرج باز، لب جلویی فرج دارای دو لوب کوچک، واژن مستقیم و دم گرد با یک یا دو لوب در انتها میباشد. جمعیت ایرانی گونه amorphus. C دارای ماده هایی بهطول 697-502 میکرومتر، 66-73 حلقه متمای ل به سمت عقب بدن با حاشیه صاف تا ناهموار، برجستگیه ای چهارگانه کا ذب، دیسک لبی برآمده، استایلت به طول 72-80 میکرومتر، فرج بسته، دم مخروطی با انتهای گرد یک تا چند لوبی می باشد. خصوصیات سه گونه مورد مطالعه با مشخصات جمعیت های تیپ این سه گونه و داده های سایر جمعیت ها مطابقت دارد . دو گونه kirjanovae. M و surinamense. M گزارشهای جدید برای فون نماتدهای ایران هستند و داده های ریختشناسی و ریخت سنجی جمعیت ایرانی گونه amorphus. C برای اولین بار ارایه میگردد.

    کلیدواژگان: استان آذربایجان شرقی، amorphus Criconemoides، kirjanovae Mesocriconema، طبقه بندی، M. surinamense
  • فهیمه دهقانی خواه، جهانشیر شاکرمی*، احمد آسوده صفحات 41-49

    باکتریهای هم زیست با حشرات چوب خوار نقش مهمی در تغذیه و تناسب میزبانشان دارند . این باکتری ها بسیاری از آنزیم های مهم با کاربرد صنعتی از قبیل سلولاز و لاکاز را تولید می کنند . در این مطالعه باکتری های تولیدکننده آنزیم لاکاز از لوله گوارش کرم خراط جداسازی و شناسایی ش دند. با استفاده از محیط کشت حاوی گوآیاکول چهار استرین جدید باکتریایی با فعالیت لاکازی جداسا زی شدند. در بین چهار استرین dc4f ،le2f ،lc2 و lb8 ،استرین le2f با فعالیت لاکازی در حدود ml/059U/0 بر روی سوبسترای سیرینگالدازین بیش ترین فعالیت را از خود نشان داد . ایزوله ها با استفاده از تستهای بیوشیمیایی و نیز توالی یابی ژن rRNA 16S شناسایی شدند . نتایج حاصل از بلاست نوکلویوتیدی ژن rRNA 16S نشان داد که استرین های dc4f ،lb8 ،lc2 و le2f به ترتیب دارای بیشترین شباهت (بیش از 98 % شباهت) با گونه های :ACCN (16S 6-W strain. sp Enterobacter Brevibacterium sp. ،Serratia liquefaciens strain N112 (ACCN: MK629784) ،MK505390) Staphylococcus sciuri strain KSI 708 (ACCN: KC113150) و strain 773 (ACCN: MH777897) بودند. به طور کلی در این مطالعه برای اولین بار باکتری های قلیا دوست با فعالیت لاکازی موجود در لوله گوارش کرم خراط مورد مطالعه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تجزیه زیستی، لیگنوسلولز، همزیستهای حشرات، دلیگنیفیکاسیون
  • موسی نجفی نیا، احمد آئین صفحات 51-62

    کنجد با نام علمی.L indicum Sesamum به عنوان یک گیاه روغنی در تناوب با محصولات جالیزی و غلات، در ایران کشت شده و در توسعه کشاورزی پایدار اهمیت ب هسزایی دارد. یکی از عوامل محدودکننده کشت کنجد، بیماری پژمردگی فوزاریومی با عامل sesami. sp. f oxysporum Fusarium است. استفاده از ژنوتیپ های برتر و مقاوم یکی از بهترین راهبردهای مقابله با بیماری فوزاریومی کنجد است. در این تحقیق، مقاومت نسبی 24 ژنوتیپ کنجد شامل ا رقام تجاری و توده های بومی امید بخش کنجد در برابر قارچ فوز اریوم در شرایط مختلف گلخانه، میکرو پلات و مزرعه مورد ارزیابی قرار گرفت. در شرایط گلخانه و میکروپلات مایه زنی مصنوعی با قارچ فوزاریوم انجام ولی بررسی های مزرعه ای در زمین دارای سابقه آلودگی انجام پذیرفت . ارزیابی واکنش مقاومت ارقام و تعیین تیپ بیماری (حساس-ایمن) به صورت سیستم نمره دهی صفر تا شش برای هر تیمار انجام شد. نتایج نشان داد در شرایط مایه زنی مصنوعی، هی چکدام از ارقام کنجد مورد استفاده در این تحقیق در برابر قارچ فوزاریوم عامل بیماری پژمردگی آوندی کنجد، ایمن نمیباشند. متوسط درصد آلودگی ارقام کنجد در شرایط گلخانه، میکروپلات و مزرعه بهترتیب 34/58 ،6/28 و 96/15 درصد محاسبه گردید. نتایج کلی آزمایشها در سه شرایط نشان درصد 37 /5 و) R) مقاوم) Darab1 و JL1, Jl14, JL10, JL11, JL13, Jl18) ژنوتیپها از درصد 29/1 ،داد متوسط مقاومت) Darab2 و JL2, Varamin37, Local, Yekta, JL29, JL16, JL6, JL14-1) ژنوتیپها از (MR (نشان دادند. ژنوتیپهای مقاوم و مقاومت متوسط میتوانند در برنامه های اصلاح و توسعه ارقام مقاوم به بیماری فوزاریومی کنجد استفاده شوند. تحقیقات بعدی به منظور شناسایی ارقام ایمن و خیلی مقاوم با به کارگیری و غربالگری ژنوتیپ های بومی بیشتر ضروری است.

    کلیدواژگان: ژنوتیپ، دانه روغنی، لاین امیدبخش، مقاومت، پوسیدگی ریشه
  • اکبر جاهدی، مینا صالحی، *ناصر صفایی، ولی الله مهدیزاده صفحات 63-74

    جنس Lentinula مهمترین گونهه ای قارچهای خوراکی و دارویی دنیا را در برمیگیرد. برای مقایسه نرخ رشد استرینهای این جنس، نمونه هایی از مناطق مختلف دنیا و ایران در سال های 2017 تا 2018 جمع آوری شد. بررسی میزان رشد 40 استرین روی دو سوبسترای حاوی عصاره مالت و عصاره کاه نشان داد که روی هر دو محیط رشد استرینها بسیار خوب بود. براساس ویژگی های اولیه مربوط به رشد استرینها، 20 استرین برای بررسی نرخ رشد روی بسترهای طبیعی با نسبتهای معین (40 %کاه + 40% خاک اره +20 %سبوس گندم) انتخاب شدند. سه استرین شامل VM230 ،VM267 و VM353 بیشترین نرخ رشد (به ترتیب 25/65 ،75/63 و 50/64 میلیمتر در روز) را نشان داد و با استفاده از تعیین توالی ناحیه ITS2-8S.5-ITS1 به عنوان گونه edodes Lentinula شناسایی شد. نرخ رشد بهترین استرین (VM230) بر روی سوبستراهای حاوی نسبتهای مختلف کاه، خاک اره و سبوس گندم ارزیابی شد. بالاترین نرخ رشد (75/58 میلیمتر در روز) VM230 روی بستره حاوی 80 %کاه گندم و 20 %سبوس گندم مشاهده شد. نتایج نشان داد که این استرینها برای تولید تجاری شیتاکه امیدبخش میباشند.

    کلیدواژگان: قارچ دارویی، نرخ رشد، تاکسونومی، مالت، کاه
  • فاطمه سعیدی، سعید محرمی پور* صفحات 75-84

    توانایی سرماسختی سریع نقش مهمی در بقای شته ها ایفا میکند. سرماسختی سریع پدیدهای است که بقای حشرات در دماهای زیر صفر را پس از قرار گرفتن به مدت کوتاه در دماهای پایین افزایش میدهد. با توجه به این موضوع، شته مومی کلم، (.L (brassicae Brevicoryne قادر است سرماسختی خود را طی فصل سرما بهتدریج بالا برده و جمعیت انبوهی روی گیاهان خانواده کلمیان ایجاد کند. در این تحقیق، سرماسختی سریع در شته مومی کلم و اثرات آن روی طول دوره رشد، طول عمر و باروری مورد بررسی قرار گرفت. زمانیکه شتهه ای پرورش داده شده در دمای 20 درجه سلسیوس به طور مستقیم در معرض یکسری از دماهای زیرصفر قرار گرفتند، مقدار LT80) دمای لازم برای مرگومیر 80 درصد افراد جمعیت مور آزمایش) برابر با 3/7 -درجه سلسیوس بهدست آمد. اما قرار دادن پوره ها به - مدت 3 ساعت و افراد بالغ بهمدت 2 ساعت در دمای صفر درجه سلسیوس، قبل از انتقال به 3/7 -درجه سلسیوس منجر به افزایش بقا به بیشترین مقدار به ترتیب برابر با 63 و 71 درصد شد. سرمادهی شته ها از دمای 20 به صفر درجه سلسیوس با سرعت min/C °05/0 قبل از انتقال به 3/7 -درجه سلسیوس نیز سبب به دست آمدن بالاترین میزان بقا شد. هیچگونه اثرات زیانباری از سرماسختی سریع روی طول دوره رشد، طول عمر و باروری افراد بالغ مشاهده نشد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که شته مومی کلم ظرفیت سرماسختی سریع را داشته و میتواند در واکنش به تغییرات ناگهانی و غیرقابل پیشبینی دمای محیط بقا را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: شته مومی کلم، سرماسختی سریع، زمستانگذرانی، سازش سرمایی
  • امیر سارانی، ابراهیم ایزدی، دربندی*، مهدی راستگو، محمد گلوی صفحات 85-94

    کارایی بسیاری از علفکشها را با افزودن مواد افزودنی به محلول پاشش میتوان افزایش داد. از اینرو، اضافه کردن مواد افزودنی مناسب به علفکشها، از اولویت های اصلی در تحقیقات کنترل علفهای هرز است . به منظور شناسایی یک ماده اف زودنی مناسب برای بهینه سازی کارایی علف کش های سولفوسولفورون و سولفوسولفورون + مت سولفورون-متیل در کنترل علف پشمکی ژاپنی، دو آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو عامل تحت شرایط مزرعه به طور جداگانه در زابل و زاهدان انجام شدند. فاکتور A مقادیر مختلف کاربرد هر یک از علفکشها شامل، 50 ،75 و 100 درصد مقدار کاربرد توصیه شده و فاکتور B کاربرد مواد افزودنی شامل: روغن بادام شیرین، روغنزیتون، روغن کنجد و Octil-D بودند. نتایج نشان دادند که با افزایش مقدار کاربرد علفکشها و مواد افزودنی، کارایی علف کش های سولفوسولفورون و سولفوسولفورون + مت سولفورون -متیل در کنترل علف پشمکی ژاپنی افزایش یافت . افزودن روغن کنجد (پس از octil-D (بیشترین تاثیر را در کارایی سولفوسولفورون در برابر بقا ء و رشد بروموس ژاپنی داشت . به طورکلی، کاربرد سولفوسولفورون به میزان توصیه شده آن به همراه روغن کنجد به عنوان بهترین ترکیب برای کنترل علف پشمکی ژاپنی بود. علاوه بر این، این ترکیب به طور قابل توجهی عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی گندم را افزایش داد. افزودن Octil-D بیشترین تاثیر را بر کارایی سولفوسولفورون + مت سولفورون -متیل در کنترل علف پشمکی ژاپنی داشت . بیشترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی گندم در 100 درصد مقدار کاربرد توصیه شده سولفوسولفورون + مت سولفورون-متیل به همراه Octil-D و پس از آن روغن کنجد حاصل شد.

    کلیدواژگان: مواد افزودنی، علفکش، روغن های گیاهی، گندم
  • فاطمه سعیدی، اعظم میکانی، سعید محرمی پور* صفحات 95-105

    شته معمولی گندم (Rondani (graminum Schizaphis یکی از آفات مهم غلات میباشد که زمستان را در مناطق معتدل به صورت پوره و افراد بالغ سپری می کند. جمعیت این شته با مساعد شدن شرایط آب و هوایی در بهار افزا یش مییابد اما به تدریج با گرم شدن هوا از اواسط خردادکاهش می یابد . جهت بررسی تحمل دمایی حشرات کامل ، کلنیهایی از این شته به مدت یک هفته در دماهای 20 ،15 ، 10 ،5 و صفر درجه سلسیوس (تیمار سرما) و 20 ،25 و 30 درجه سلسیوس و دو روز در دمای 35 درجه سلسیوس (تیمار گرما) قرار داده شدند . در پایان هر یک از تیمارهای سرما، میزان بقا در دماهای زیرصفر و در پایان هر یک از تیمارهای گرما، میزان بقا در دماهای بالا اندازهگیری و پایینترین (LLT50) و بالاترین (ULT50) دمای کشنده 50 درصد افراد جمعیت تعیین شد. همچنین روند تغییرات قندها و پلی ال ها در هر یک از تیمارها مورد بررسی قرار گرفت . کم ترین دمای LLT50 برابر با 2/13 -درجه سلسیوس در تیمار دمایی صفر درجه سلسیوس و بالاترین دمای ULT50 برابر با 1/40 درجه سلسیوس در تیمار دمایی 35 درجه سلسیوس به دست آمد . بیشترین مق دار گلوکز در تیمار دمایی صفر درجه سلسیوس برابر با .w.f g/µmol 9/80 و بیشترین مقدار مانیتول در تیمار دمایی 35 درجه سلسیوس برابر با w.f g/µmol 7/43 بهدست آمد. گلوکز مهمترین ترکیب قندی موثر در تحمل سرما و مانیتول مهمترین ترکیب قندی م وثر در تحمل گرما شناسای ی شدند . نتایج این مطالعه نشان داد که دماهای بالای ناشی از اثرات تغییرات اقلیمی میتواند در آینده به عنوان تهدیدی برای جمعیت این شته باشد.

    کلیدواژگان: شته معمولی گندم، تحمل سرما، تحمل گرما، گلوکز، مانیتول
  • کاظم علی*، منصور الحسن، محمد ساغیر، عبدالرشید، محمد شهید صفحات 96-109

    پژوهش حاضر برای ارزیابی فعالیت زیستی عصاره گیاه هندوانه ابوجهل colocynthis Citrullus و زیتون تلخ azedarach Melia علیه سه حشره آفت انباری مهم شامل شپشه آرد Tribolium castaneum ،لمبه گندم granarium Trogoderma و شپش ه برنج granarius Sitophilus انجام شد . سمیت و فعالیت مهار آنزیم استیل کولین استراز (AChE ،(آلفاکربوکسی استراز (CE-α ،(بتاکربوکسیل استراز (CE-β ،(اسید فسفاتازها (ACP) و آلکالین فسفاتازها (ALP (در سه گونه حشره نسبت به دو عصاره گیاه در چهار غلظت 5 ،10 ،15 و 20 درصد ارزیابی شد . حداکثر مرگ ومیر در شپشه برنج (29/34 درصد) توسط زیتون تلخ مشاهده شد . در شپشه آرد و لمبه گندم حداکثر مقادیر ثبت شده برای مرگ ومیر به ترتیب برابر با 87/30 و 95/18 درصد توسط عصاره زیتون تلخ بود . عصاره گیاه هندوانه ابوجهل بیشترین میزان مرگومیر را به ترتیب در شپشه آرد، شپشه برنج و لمبه گندم به ترتیب برابر با 92/21 ،18/19 و 89/16 درصد بود . یافته ها ثابت کرد که هر دو عصاره گ یاه اثرات کشنده مناسبی روی گونه های حشرات آزمایش شده داشتند . قرار گرفتن حشرات در معرض عصاره های گیاهان نیز منجر به مهار معنی دار آنزیمهای AChE ،CE-α ،CE-β ،ACP و ALP شد. همه آنزیم های آزمایش شده در سه حشره توسط عصاره گیاه زیتون تلخ حداکثر مهارکنندگی را داشتند، به جز عصاره گیاه هندوانه ابوجهل که CE-α در شپشه برنج و ACP در لمبه گندم و شپشه برنج را بیشتر مهار کردند . نتایج نشان میدهد که عصاره گیاه زیتون تلخ روی آفات انباری ت اثیر بیش تری داشت . بنابر این، عصاره های گیاهی مطالعه شده به عنوان یک جایگزین مطمین به جای سموم شیمیایی برای حفاظت محصولات انباری در برابر حشرات آفت پیشنهاد میشوند.

    کلیدواژگان: آفات انباری، مهار آنزیم، اثرات کشنده، سمیت
  • زینب میرزاده آبگرمی، موسی نجفی نیا*، حسام الدین رمضانی صفحات 107-117

    بیماری پوسیدگی ریشه و ساقه خیار ناشی از قارچ -radicis. sp. f oxysporum Fusarium cucumerinum یکی از مهمترین بیماریهای خیار در ایران می باشد/ این تحقیق بهمنظور بررسی تاثیر برخی نمک های شیمیایی در کنترل قارچ عامل بیماری پوسیدگی ریشه و ساقه خیار در شرایط آزمایشگاه (درون شیشه) و گلخانه انجام شد . در شرایط آزمایشگاه اثر تیمارها شامل پتاسیم سوربات، فسفیت پتاسیم، بیکربنا ت آمونیوم، سالیسیلیک اسید، دی پتاسیم هیدروژن فسفات و کاربندازیم در غلظتهای، 5/0 ،2 ،4 و 5 گرم در لیتر توسط آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی ارزیابی شد. در شرایط گلخانه ، آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار در سه تکرار انجام شد. نت ایج شرایط آزمایشگاه و گلخانه نشان داد، تیمارها تاثیر معنی داری بر کاهش رشد قارچ و شدت بیماری دارند . در آزمایشگاه بیشترین تاثیر در مهار رشد قارچ، مربوط به ترکیبات پتاسیم سوربات و قارچکش کاربندازیم بود و در کلیه غلظت های مورد آزمایش، رشد قارچ را 100 درصد کنترل نمودند . دی پتاسیم هیدروژن فسفات با غلظت نیم در هزار با کارآیی کنترل 74/8 درصد کم ترین تاثیر را در مهار قارچ نشان داد . در شرایط گلخانه در تیمار قارچکش کاربندازیم هیچ گونه علایم بیماری پس از یک ماه مشاهده نش د. اما پتاسیم سوربات و سالیسیلیک اسید به ترتیب شدت بیماری را نسبت به شاهد بهمیزان 19/61 و 2/39 درصد کاهش دا دند و در رده ی بعدی قرار گرفتند . نتایج این تحقیق نشان داد ترکیبات مذکور اثر قارچ کشی علیه عامل بیماری دارند. این ترکیبات بیخطر می توانند برای کنتر ل بیماری پوسیدگی ریشه و ساقه خیار ب هصورت تیمار ریشه و محلول پاشی در شرایط گلخانه استفاده شوند.

    کلیدواژگان: کنترل بیماری، قارچ کش، مدیریت تلفیقی، مقاومت القایی
  • مختاریا چلف*، هواری همیدا، عبدالکریم حسنی، کلتوما مازرو، سهاری میرا، مصطفی آبدلی صفحات 119-137

    ین مطالعه با هدف بررسی میزان ترکیبات فنل کل، فلاونوییدها و تاننها در عصاره آبی و متانولی و ارزیابی سمیت آن روی موش آزمایشگاهی انجام شد. در این پژوهش تاثیر پودر، عصاره متانولی و عصاره آبی ریزوم گیاه gummifera Atractylis روی موش نژاد ویستار در آزمایشگاه و موش نروژی Rattus norvegicus در انبار بررسی شد. عصاره های متانولی و آبی بهترتیب 4/9 و 20 درصد موثر بوند. مقدار کل پلیفنلها (میلیگرم/معادل گالیک اسید /گرم ماده خشک)، فلاونوییدها (میلیگرم/معادل کویرستین/گرم خشک)، تانن ها (میلیگرم/معادل کاتکین/گرم ماده خشک) بهترتیب 01/0 ± 14/27 ،04/0 ± 73/17 ، .بود 11/12 ± 0/02 و 4/46 ± 0/46 آبی و متانولی عصاره های برای و 26/60 ± 0/01 و 9/71 ± 0/01 مطالعات آزمایشگاهی نشان داد که پودر گیاهی اثر سمی بالایی دارد و با افزایش زمان و دز شدت مییابد. مقادیر LD50 و LD90 فرم پودر ترتیب برای جنس نر (471 ،513 میلیگرم در کیلوگرم در روز) و جنس ماده (471 ،513 میلی گرم در کیلوگرم در روز) تعیین شد. مقدار LD50 برای عصاره متا نولی و آبی، در موش نر 575 و 646 میلی گرم در کیلوگرم در روز و برای موش ماده به ترتیب 676 و 708 میلیگرم در کیلوگرم در روز بود . درحالیکه مقادیر LD90 عصاره متانولی 776 میلیگرم برای جنس نر بود. به علاوه آسیبشناسی اندامهای موشهای مرده مورد بررسی قرار گرفتند. مطالعات هیستوپاتولوژیک ضایعاتی را در کلیه ها، کبد، ریه ها و روده کوچک نشان داد . همچنین آثار خون ریزی و احتقان در کبد، کلیه و ششها مشاهده شد. بهعلاوه آنتریت روده تایید شد. با توجه به نتایج بهدست آمده در آزمایش صحرایی، پودر گیاه کاهش قابلتوجهی از جمعیت جوندگان در مقایسه با جوندهکشهای شیمیایی را ثابت کرد. در نتیجه پودر ریزوم gummifera. A ممکن است بتواند جایگزین مناسبی برای جوندهکشهای شیمیایی باشد.

    کلیدواژگان: gummifera Atractylis، فیتوشیمی، هیستوپاتولوژی، موشکش، آزمایش صحرایی
  • سعید فراهانی، علیرضا بندانی*، اعظم امیری صفحات 139-150

    کنه تارتن دولکه ای Koch urticae Tetranychus یکی از آفات مهم گیاهان در فضای آزاد و گلخانه در سراسر جهان است . این آفت با دامنه وسیع میزب انی و تعداد نسل بالا یکی از مهم ترین آفاتی است که به سرعت به انواع مختلف آفتکشها مقاوم میشود. بنابراین، در این مطالعه حساسیت کنه تارتن دولکه ای به کلرپایرفوس (%8.40 EC) و پروپارژیت (%57 EC) در دو جمعیت جمع آوری شده از کرج و محلا ت به روش غوطه وری دیسک های برگی بررسی شد . نتایج زیست سنجی نشان داد غلظت کشنده 50 درصد پروپارژیت در جمعیتهای محلات و کرج بهترتیب 9/5337 و 81/116 میلیگرم ماده موثر بر لیتر بود . همچنین غلظت کشنده 50 درصد کلرپایریفوس در دو جمعیت محلات و کرج بهترتیب 83/2760 و 25/479 میلی گرم ماده موثر بر لیتر بهدست آمد . بنابراین، با توجه به آنالیز داده های زیستسنجی جمعیت محلات به عنوان جمعیت مقاوم و جمعیت کرج به عنوان جمعیت حساس در نظر گرفته شد که نرخ مقاومت جمعیت محلات به کلرپایریفوس و پروپارژیت به ترتیب 76/5 و 70/45 برابر بیشتر از جمعیت کرج است . علاوه بر این، نت ایج مطالعات سینرژیستی نقش آنزیم های استراز، گلوتاتیون اس ترانسفراز و مونواکسیژنازهای P450 را نشان داد و مشخص شد که بیش ترین تاثیر سینرژیستی در مقاومت جمعیت محلات به کلرپایریفوس و پروپارژیت بهترتیب مربوط به سینرژیستهای TPP و PBO بوده است . همچنین، نتایج آزمونهای بیوشیمیایی نشان داد که سطح فعالیت هر سه آنزیم مذکور در جمعیت محلات بالاتر از جمعیت کرج است . از طرفی سنجش فعالیت آنزیم استراز در ژل الکتروفورز حاکی از وجود دو باند آنزیمی در جمعیت محلات و یک باند در جمعیت کرج بود . با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه نتیجه گیری میشود که احتمالا سازوکار سمزدایی متابولیکی نقش اصلی را در مقاومت مشاهده شده داشته باشد.

    کلیدواژگان: urticae Tetranychus، سازوکارهای مقاومت، آنزیمهای سم زدا
  • زهرا محمودی، اختک طلیعی*، لیلا آهنگر، معصومه خیرگو صفحات 151-165

    بیماری سوختگی سپتوریایی برگ گندم که بهوسیله قارچ tritici Zymoseptoria ایجاد میشود یکی از مهم ترین بیماری های گندم در جهان است که سالیانه خسارات قابل توجهی به محصول گندم در سراسر دنیا وارد میکند. استفاده از ارقام مقاوم موثرترین در مدیریت این بیماری است. اخیرا استفاده از مقاومت القایی سیستمیک اکتسابی در مدیریت این بیماری پیشنهاد شده است . در این مطالعه ت اثیر سالیسیلیک اسید بر تغییرات نسبی بیان ژن های PAL و PR2 با استفاده از تکنیک qPCR مورد بررسی قرار گرفت . همچنین بیان آنزیم های دفاعی کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز در رقم حساس گندم به بیماری سپتوریوز برگی مورد بررسی قرار گرفت. گیاهان شاهد و آلوده در زمانهای 0 ،12 ،24 ، 48 ،96 و 240 ساعت پس از آلودگی نمونه برداری شده و مورد مقایسه قرار گرفتند . نتایج نشان داد که تیمار با سالیسیلیک اسید به طور معنی داری سبب کاهش مقدار بیماری نسبت به گیاهان شاهد گردید . همچنین مقایسه الگوی بیان ژن ها نشان داد که پس از تلقیح بیمارگر، بیان هر دو ژن در گیاهان شاهد و پیش تیمار شده با سالیسیلیک اسید افزایش یافت. اما میزان بیان هر دو ژن در گیاهان تیمار شده با سالیسیلیک اسی د بهطور معنیداری بیشتر از گیاهان شاهد بود (6/2 و 3/1 برابر بهترتیب برای ژن های PAL و PR2 .(همچنین تیمار با سالیسیلیک اسید به طور معنی داری میزان فعالیت هر سه آنزیم را تحت تاثیر قرار داد . بنابراین پاسخ بالای این دو ژن در برابر پیش تیمار با سالیسیلیک اسید و نیز افزایش میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز و به موازات آن کاهش فعالیت آنزیم های کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز، حکایت از نقش موثر این ماده در القای مقاومت در گندم در برابر بیماری سپتوریوز برگی دارد.

    کلیدواژگان: سالیسیلیک اسید، سوختگی سپتوریایی برگ، مقاومت القایی، PCR time Real
  • مهرداد عباسی * صفحات 167-173

    گونه زنگ .nov. sp taeniatheri Puccinia برای اولین بار از ایران روی گونه گیاهی asperum Taeniatherum از تیره گندمیان (Poaceae) براساس مطالعات ریخت شناسی و توالی یابی ناحیه ITS دیانآ ریبوزومی توصیف میشود. کلید شناسایی برای گونه های Puccinia گزارش شده روی جنس Taeniatherum ارایه میگردد. همچنین بازنگری نمونه هرباریومی مربوط به گونه زنگ hordei. P روی crinitum. T گزارش شده از عراق مشخص نمود که این نمونه نیز به گونه جدید taeniatheri. P تعلق دارد.

    کلیدواژگان: Pucciniales، Poaceae، تاکسونومی، تنوع زیستی، گونه جدید
|
  • Seyed Hossein Hodjat, Alireza Saboori* Pages 1-18

    Environmental conditions can cause variation in morphology, behavior, and possibly epigenetic in the numerous species of the Gomphocerinae, especially in mountain habitats. Plasticity and changes in morphology in many of the species in this subfamily is caused by character segregation through the female choice of copulation that has produced various clines, sub-species or species groups. The variation and plasticity, as a result of environmental stress, besides morphology, affect physiology and epigenetics of many insect species. Environmental stress and female assortative mating might be accompanied by hybridization in populations, resulting in character divergence and speciation after a long period of time. Contemporary evolution and/or epigenetic inheritance may be a reason for their variation in acoustic and morphology of Gomphocerinae and the main factor in the present situation of difficulty in their classification. We review possible effects of environmental stress on plasticity, hybridization, and speciation by the appearance of endemic species. About half of the insect pest species have reduced their impacts as pests under global warming. The present insect pest situation in Iran is discussed.

    Keywords: Classification, Hybridization, Groups, Gomphocerini, Phenotype, Song
  • Reza Ghaderi*, Habiballah Hamzezarghani Pages 19-30

    Potato is one of the most important crops produced in Kurdistan province, western Iran. Although several species of plant-parasitic nematodes have been reported in association with these potato fields, no comprehensive nematode community structure has been investigated. The present study reports the frequency, abundance and prominence value of all nematode groups from 40 potato fields across Ghurveh and Dehgolan regions. Bacterivorous nematodes showed the highest frequency, abundance and predominance in the region, followed by herbivorous (plant-parasitic nematodes), fungivorous and omnivorous nematodes. Predatory nematodes (carnivores) were not recovered probably because field soils were highly disturbed. Root-lesion nematodes were the most predominant among the identified plant-parasitic nematodes. The calculation of the indices of ecosystem function, as well as the plotting colonizer-persister (c-p) triangle, food web faunal analysis and metabolic footprint of the potato fields revealed that most of the studied fields had high proportions of c-p1 and c-p2 nematodes, but nematode individuals of c-p3-5 counted fewer in the population. According to the present study, 50% of the sampled fields represent either stressed and enriched, 30% could be considered as stable and enriched, and 20% may be described as stressed and depleted in terms of their soil nematode food webs. The current study provides the first known study in Iran on nematode assemblages and their implication in soil health.

    Keywords: soil food web, colonizer-persister, metabolic footprint, plant-parasitic nematodes, bacteriovorous nematodes
  • Farahnaz Jahanshahi Afshar, Ebrahim Pourjam, Majid Pedram* Pages 31-40

    Three populations of criconematids belonging to the subfamily Macroposthoniinae, representing three species Mesocriconema kirjanovae, M. surinamense and Criconemoides amorphous were recovered from two different geographical localities in East Azarbaijan province, northwest Iran. The recovered populations were characterized morphologically. Iranian population of M. kirjanovae is characterized by 437-542 μm long females, having 86-97 retrorse body annuli with smooth to finely crenated margin, cephalic region with two, non-retrorse annuli, 56-62 μm long stylet, the anterior lip of the vulva with two projections and conical tail with acute tip. The recovered population of M. surinamense is characterized by 495-640 μm long females, having 87-94 retrorse body annuli with smooth margin, four very large and flattened submedian lobes, 74-82 μm long stylet, open vulva, its anterior lip with two small lobes, vagina straight and tail rounded with one or two terminal lobes. The Iranian population of C. amorphous is characterized by 502-697 μm long females, having 66-73 retrorse body annuli with smooth to rough margin, four pseudo-submedian lobs, labial disc elevated, 72-80 μm long stylet, vulva closed, tail bluntly conoid and its tip uni- to multi- lobed. The characteristics of the three studied species were in agreement with those of the original; and the data of other populations. The two species M. kirjanovae and M. surinamense are new to nematode fauna of Iran; and the morphological and morphometric data of the Iranian population of C. amorphous are presented for the first time.

    Keywords: Criconemoides amorphous, East Azarbaijan province, Mesocriconema kirjanovae, M. surinamense, taxonomy
  • Fahimeh Dehghanikhah, Jahanshir Shakarami*, Ahmad Asoodeh Pages 41-49

    Gut bacterial symbionts have an essential role in the nutrition and fitness of xylophagous insects. These bacteria produce several enzymes like cellulase and laccase which are important in industrial applications. In this study, laccase-producing bacteria were isolated and identified from the gut of the wood borer leopard moth. Four novel laccase positive strains were isolated using guaiacol-containing agar plates. Among the strains of dc4f, le2f, lc2, and lb8, the strain le2f displayed high laccase activity of 0.059 U ml-1 toward syringaldazine as a typical laccase substrate. The isolates were identified based on biochemical tests and 16S rRNA gene sequencing analyses. Nucleotide BLAST analyses of 16S rRNA gene sequence exhibited that the strains of dc4f, lb8, lc2, and le2f, had the most similarity (with more than 98% identity) with Enterobacter sp. strain W-6 16S (ACCN: MK505390), Serratia liquefaciens strain N112 (ACCN: MK629784), Brevibacterium sp. strain 773 (ACCN: MH777897) and Staphylococcus sciuri strain KSI 708 (ACCN: KC113150), respectively. Overall, the current study is the first research on alkaliphilic bacterial strains from the gut of leopard moth with laccase activity.

    Keywords: Biological degradation, Lignocellulose, Insect symbionts, Delignification
  • Mousa Najafiniya*, Ahmad Aien Pages 51-62

    Sesamum indicum L. is an important oil seed in Iran which is cultivated as summer crop in alternation with cereals and cucurbits, playing an important role in sustainable agriculture. Sesame wilt disease caused by Fusarium oxysporum f. sp. sesami is one of the limiting factors in its cultivation. Application of genetic improvement of disease resistance is one of the effective strategies to solve the disease problems in sesame. In this project, the partial resistance of 24 genotypes including, some commercial cultivars and promising lines were tested against Fusarium wilt disease. The experiments were conducted in three different conditions (greenhouse, micro plot and field). In greenhouse and micro plot experiments, artificial inoculation was used while in field experiment, no artificial inoculum was used. For evaluating results, the infection percentage (wilted plants) was recorded on a scale of 1-6 scoring system. The results showed that in artificial inoculation conditions, none of sesame genotypes were immune. Infection mean percentages of sesame genotypes were calculated to be 58.34, 28.6 and 15.96, in greenhouse, micro-plot and field, respectively. Total results of the three experiments showed that 29.1% of the sesame genotypes (JL1, Jl14, JL10, JL11, JL13, Jl18 and Darab1) fell in resistant (R) category and 37.5% of the genotypes (JL2, Varamin37, Local, Yekta, JL29, JL16, JL6, JL14-1 and Darab2) fell in moderately resistant (MR) group. The resistant and moderately resistant genotypes can be used for breeding programs and development of resistant varieties, however further efforts are needed to identify highly resistant genotypes from among more native germplasms via screening program.

    Keywords: genotype, oil seed, promising line, resistance, root rot
  • Vallioah Mahdizadeh, Naser Safaie*, Mina Salehi, Akbar Jahedi Pages 63-74

    Genus Lentinula comprises some of the most important edible and medicinal fungal species of the world. To compare growth rate of the strains of this genus, samples were collected from different regions of the world including Iran during 2017-2018. Investigation of the growth of 40 strains on two substrates containing malt and wheat straw extracts showed their relatively excellent performance on both media. Based on preliminary growth characteristics of the strains, 20 strains were selected to study their growth rate on natural substrate containing defined proportion of straw (40%) + sawdust (40%) + wheat bran (20%). Three strains including VM230 (UK strain), VM267 (Belgium strain) and VM353 (Japanese strain) showed high growth rate (65.25, 63.75 and 64.50 mm d-1, respectively), and were identified as Lentinula edodes by ITS4 and ITS5 sequencing. Growth rate of the best strain (VM230) was evaluated on different substrates containing different proportions of straw, sawdust and wheat bran. The highest growth rate (58.75 mm d-1) for VM230 was recorded on wheat straw (80%) + wheat bran (20%). These three strains are promising for commercial production of Shiitake.

    Keywords: medicinal fungus, growth, taxonomy, malt, straw
  • Fatemeh Saeidi, Saeid Moharramipour* Pages 75-84

    Rapid cold hardiness in response to sudden decline in air temperature plays an important role in the aphid survival. Rapid cold hardiness is a phenomenon that increases insect’s survival at sub-zero temperatures following a brief exposure to low temperatures above 0 °C. In this regard, the cabbage aphid Brevicoryne brassicae (L.) is able to increase its cold hardiness gradually during cold season and produce large population on host plants in Brassicaceae family. In this research, rapid cold hardiness of B. brassicae, and its effects on development time, longevity and fecundity were investigated. Direct transfer of aphids from 20 °C to a series of sub-zero temperatures for 2 h, resulted in a LT80 (estimated temperature required to kill 80% of tested population) of -7.3 °C. Preconditioning of first instar nymphs for 3 h and adults for 2 h at 0 °C resulted in the highest survival rates of 63% and 71%, respectively. Acclimation of aphids, by a cooling rate of 0.05 °C/min form 20 to 0 °C, prior the exposure to LT80 (-7.3 °C) resulted in the highest survival. No detrimental effects of rapid cold hardiness were observed on development time, longevity and fecundity. Results of the present study showed that rapid cold hardiness is induced in B. brassicae and increases the aphid survival in response to unexpected changes of temperature.

    Keywords: Brevicoryne brassicae, rapid cold hardiness, overwintering, cold acclimation
  • Amir Sarani, Ebrahim Izadi Darbandi*, Mehdi Rastgoo, Mohammad Galavi Pages 85-94

    Efficiency of many herbicides can be increased by adding adjuvants to the spray solution. So, the addition of an appropriate adjuvant to foliar herbicides is important in weed control researches. To identify an appropriate adjuvant for sulfosulfuron and sulfosulfuron + metsulfuron-methyl herbicides against Japanese downy brome Bromus japonicus, two experiments were conducted in randomized complete block design with two factors under field condition separately in Zabol and Zahedan, Iran. Factor A was different doses of herbicide namely 0, 50, 75 and 100% of their recommended dose and factor B was adjuvants including: sweet almond oil, olive oil, sesame seed oil and D-Octil. Results showed that efficiency of sulfosulfuron and sulfosulfuron + metsulfuron-methyl herbicides increased by increasing their doses and adjuvant addition. The addition of sesame seed oil (followed by D-octil) had the highest effect on sulfosulfuron efficacy against Japanese downy brome control. In general, sulfosulfuron at 100% of its recommended dose (26.5 g ha-1) plus sesame seed oil was the best formulation to control of Japanese downy brome. In addition, this formulation significantly improved wheat grain and biological yield. Adding of D-Octil had the highest influence on sulfosulfuron plus metsulfuron-methyl performance in Japanese downy brome control. The highest wheat grain and biological yield were mainly obtained at 100% recommended dose (40 g ha-1) of sulfosulfuron + metsulfuron-methyl plus D-Octil followed by sesame oil.

    Keywords: adjuvants, herbicide, vegetable oils, wheat
  • Fatemeh Saeidi, Azam Mikani, Saeid Moharramipour* Pages 95-105

    The Greenbug Schizaphis graminum</em> (Rondani), one of the major pests of cereals, overwinter as adults and nymphs in temperate regions. The aphid population increases in early spring as the weather conditions become favorable, but it gradually decreases in mid-June as air temperature rises. Adult aphid colonies were acclimated to measure cold tolerance at 20, 15, 10, 5, and 0 °C for one week. In contrast, other colonies were acclimated to measure heat tolerance at 20, 25, and 30 °C for one week and 35 °C for two days. Then, the lowest temperature resulting in 50% mortality (LLT50</sub>) and the highest temperature resulting in 50% mortality (ULT50</sub>) of tested populations were defined. Moreover, changes of sugars and polyols were studied at the end of each thermal regime. The lowest LLT50</sub> was -13.2 °C at 0 °C and the highest ULT50</sub> was 40.1 °C at 35 °C. In the cold acclimation condition, glucose was the highest at 0 °C and reached to 80.9 µmol/g f.w. However, in the heat acclimation condition, the mannitol was the highest at 35 °C and reached to 43.7 µmol/g f.w. Findings indicate that high temperatures due to climate change could be a threat to aphid population size and distribution.

    Keywords: Schizaphis graminum, cold tolerance, heat tolerance, glucose, mannitol
  • Kazam Ali*, Muhammad Sagheer, Mansoor Ul Hasan, Abdul Rashid, Muhammad Shahid Pages 96-109

    The present research was performed to evaluate the bioactivity of Citrullus colocynthis (L.) and Melia azedarach L. extracts against three major stored grain insect pests including Tribolium castaneum (Herbst), Trogoderma granarium Everts, and Sitophilus granaries (L.). Toxicity and enzyme inhibition activity of acetylcholinesterase (AChE), α-carboxylesterase (α-CE), β-carboxylesterase (β-CE), acid phosphatases (ACP) and alkaline phosphatases (ALP) in three insect species induced by both plant extracts were evaluated at four different dose rates viz., 5, 10, 15 and 20%. Results showed maximum mortality (34.29%) in S. granarius with M. azedarach at maximum interaction of time and dilution level. In T. castaneum and T. granarium maximum recorded values for mortality were 30.87% and 18.95%, respectively, with extract of M. azedarach. Plant extract of C. colocynthis reported a maximum mortality of 21.92%, 19.18% and 16.89% in T. castaneum, S. granarius and T. granarium, respectively. Findings proved that both plant extracts had decent lethal impacts on tested insect species. Exposure of studied insects to plants extracts also resulted in significant inhibition of AChE, α-CE, β-CE, ACP and ALP. All tested enzymes in three insects were maximally inhibited by plant extract of M. azedarach except α-CE which was slightly more inhibited in S. granarius and ACP which was highly inhibited in T. granarium and S. granarius, by plant extract of C. colocynthis. Outcomes exhibit that plant based extract of M. azedarach is more pronounced in stored grain insect pests and propose the capability of using these plant extracts for safety of stored commodities as a safe substitute for insecticides.

    Keywords: stored product pests, enzyme inhibition, lethal effects, toxicity
  • Zinab Mirzadeh Abgarmi, Mousa Najafiniya*, Hesamodin Ramezani Pages 107-117

    Cucumber root and stem rot disease caused by Fusarium oxysporum f. sp. radicis-cucumerinum (Forc) is one of the most important diseases of cucumber in Iran. In this regard, this study aimed to investigate the antifungal activity of some chemical salts against Forc in in vitro and greenhouse conditions. The experiment layout in the in vitro condition was based on a factorial experiment using a completely randomized design including three replications. Treatments included potassium sorbate (PS), mono-potassium phosphite, ammonium bicarbonate, salicylic acid (SA), di-potassium hydrogen phosphate (DPHP), and fungicide carbendazim (CAR) (Bavistin WP 60%) at 0, 0.5, 2, 4, and 5 g/l. In a greenhouse condition, the experiment was conducted using a randomized complete block design with three replications. The laboratory and greenhouse experiments showed that the treatments had a significant effect on fungal growth inhibition and disease severity. In in vitro condition, the highest control of the fungus was attributed to PS and fungicide CAR. Conversely, DPHP had the least control (8.74%) on the growth of Forc at 0.5 g/l. In a greenhouse condition, CAR prevented disease symptoms for one month. However, PS and SA controlled mycelial growth with an efficiency of 61.19 and 39.2%, respectively. Accordingly, it seems that PS and SA are fungitoxic against Forc and can control root and stem rot disease in the greenhouse by root and foliar application.

    Keywords: disease control, fungicide, induced resistance, integrated management
  • Mokhtaria Chelef*, Houari Hemida, Abdelkrim Hassani, Keltouma Mazrou, Sehari Mira, Mustapha Abdali Pages 119-137

    This study aimed to valorize Atractylis gummifera </em>rhizome (AGR) from a phytochemical study aspect of the aqueous and methanolic extract to determine the total phenolic, flavonoids, and tannins compounds and to evaluate the rat poison effect of the powder (AGRP), methanolic (MEAGR) and aqueous extracts against Wistar rats under laboratory and Rattus norvegicus</em> under field conditions in Tiaret, Algeria. The methanolic and aqueous extracts gave a yield of 9.4% and 20% respectively from AGR. The total polyphenols [mg gallic acid Eq/g dry matter (DM)], flavonoids (mg quercetin Eq /g DM), and tannins (mg catechin Eq/g DM) quantities were 27.14 ± 0.01, 17.73 ± 0.04, 9.71 ± 0.01, and 20.60 ± 0.01, 4.46 ± 0.46, 11.12 ± 0.02 in the methanolic and aqueous extract. The laboratory studies of toxicity showed that the three forms of plant rhizome have a poison effect against males and females of the Wistar rat with the highly toxic effect of AGRP. The results revealed a highly significant (< 0.01) increase in mortality with dose and time. Both LD50</sub> and LD90</sub> of the powder form were determined for males (471, 513 mg/kg/d) and females (471, 513 mg/kg/d) respectively. For the methanolic and aqueous extracts, the LD50</sub> values were 575 and 646 mg/kg/d for males and 676 and 708 mg/kg/d for females, respectively. While an LD90</sub> of 776 mg/kg/d was calculated for MEAGR in males, no LD90</sub> values were recorded for aqueous extract in either sex. Organs of dead rats were removed and examined for gross lesions. Histopathological examination confirmed the toxicity of the plant by pathological changes observed in the kidneys, liver, lungs, and small intestine, where hemorrhage and congestion were observed in the liver, kidneys, and lungs in all the subjects, also intestinal enteritis was present. In the light of the results obtained in the field test, the AGRP has proved its effectiveness in a significant reduction of rodent’s population in comparison with the chemical rodenticides. Powder of A. gummifera </em>rhizome may be a good alternative to chemical rodenticides.

    Keywords: Atractylis gummifera, phytochemical, histopathology, rat poison, field test
  • Saeed Farahani, Ali Reza Bandani*, Azam Amiri Pages 139-150

    The two-spotted spider mite, Tetranychus urticae</em>, is a major pest of crops and ornamental plants worldwide. It is a highly polyphagous pest that has a notorious reputation for its ability to rapidly develop resistance to commonly used pesticides. Thus, in the current study, the contact toxicity of propargite (EC 57%) and chlorpyrifos (EC 40.8%) was investigated against two populations of T. urticae</em> from Iran, Mahallat (MhR) and Karaj (KrS), using a leaf-dip bioassay. Findings showed that the LC50</sub> of propargite against MhR and KrS populations was 5337.90 and 116.81 mg a.i/l, respectively. While the LC50</sub> of the chlorpyrifos against MhR and KrS populations was 2760.83 and 479.25 mg a.i/l, respectively. Based on the median lethal concentrations (LC50</sub>), MhR and KrS populations were considered as resistant and susceptible populations to both pesticides, respectively. MhR population was 5.76-fold and 45.70-fold more resistant to chlorpyrifos and propargite than the KrS population, respectively. Insecticide synergists including triphenyl phosphate (TPP), piperonyl butoxide (PBO), and diethyl maleate (DEM)) revealed the contribution of esterases, glutathione S-transferases (GST), and cytochrome P450 </sub>monooxygenases (P450</sub>s) to resistance. Nonetheless, the involvement of esterases and P450</sub>s was more evident against chlorpyrifos and propargite, respectively. The activity of P450</sub>s, GSTs, esterases, and acetylcholinesterase (AChE) was measured in susceptible and resistant populations. All enzymes showed significantly higher activity in the resistant population than in the susceptible one. Additionally, zymogram analysis of esterase showed two distinct bands in the MhR population, whereas the stronger band was absent in KrS population. These results indicate that metabolic pathways are associated with chlorpyrifos and propargite resistance in the MhR population.

    Keywords: Tetranychus urticae, resistance mechanisms, detoxification enzymes
  • Zahra Mahmoudi, Fakhtak Taliei*, Leila Ahangar, Masumeh Kheyrgoo Pages 151-165

    Septoria tritici blotch (STB) caused by Zymoseptoria tritici is one of the most important wheat diseases in the world and causes significant annual damage to wheat crops around the globe. The use of resistant cultivars is the most effective method for the management of this disease. Recently, the use of acquired systemic induced resistance has been proposed to manage wheat leaf blotch. In this study, the effect of salicylic acid (SA) on the relative changes of PAL and PR2 gene expression was investigated using qPCR technique. The expressions of catalase, peroxidase, and ascorbate peroxidase enzymes were also assessed in a sensitive wheat cultivar. Controlled and contaminated plants were sampled and compared at 0, 12, 24, 48, 96, and 240 hours after inoculation. The results showed that treatment with salicylic acid significantly reduced the level of disease compared to control plants. Comparison of gene expression patterns also showed that the expression of both PAL and PR2 genes in control and SA pre-treated plants increased after fungal inoculation; however, their expression was significantly higher (2.6 and 1.3 folds respectively for PAL and PR2) in plants treated with salicylic acid than the control. Moreover, treatment with salicylic acid significantly affected the activity of all three enzymes. It can be concluded that the high response of PAL and PR2 genes to salicylic acid pre-treatment, as well as increased activity of peroxidase along with the reduced activity of catalase and ascorbate peroxidase enzymes indicate the effective role of SA in inducing wheat resistance against STB.

    Keywords: Salicylic acid, Septoria leaf blotch, Real time PCR, Induced resistance
  • Mehrdad Abbasi* Pages 167-173

    Puccinia taeniatheri sp. nov., is newly described from Iran on Taeniatherum asperum (Poaceae) based on morphological study and rDNA ITS sequencing. An identification key for Puccinia species known on the genus Taeniatherum is provided. Re-examination of herbarium material of P. hordei on T. crinitum collected from Iraq revealed that specimen also belongs to P. taeniatheri sp. nov.

    Keywords: Pucciniales, Poaceae, Taxonomy, Biodiversity, New species