فهرست مطالب

مجله علمی شیلات ایران
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 119، امرداد و شهریور 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/10
  • تعداد عناوین: 18
|
  • فریده زنده بودی، حمید محمدی آذرم*، ابراهیم رجب زاده قطرمی، احمد قاسمی، عقیل دشتیان نسب صفحات 1-12

    در این مطالعه اثر جیره های آزمایشی حاوی سطوح مختلف کربوهیدرات و نیاسین بر شاخص های رشد و ترکیب لاشه و شاخص های بیوشیمیایی همولنف میگوی جوان پاسفید(Litopenaeus vannamei) در پژوهشکده میگوی بوشهر به مدت 45 روز مورد بررسی قرار گرفت. میانگین وزن اولیه میگوها 33/0±5 گرم و پرورش در تانک های 300 لیتری و در 8 تیمار انجام شد. تغذیه 4 بار در روز و با استفاده از جیره آزمایشی فرموله شده حاوی دو سطح 15 و 30 درصد کربوهیدرات و سه سطح 100، 150 و 200 میلی گرم در کیلوگرم نیاسین انجام شد. همچنین دو تیمار 30 و 15 درصد کربوهیدرات بدون نیاسین به عنوان شاهد استفاده شد. در انتهای دوره، شاخص های رشد، ترکیب لاشه و شاخص های بیوشیمیایی همولنف در تیمارها اندازه گیری شد. بهترین عملکرد رشد شامل بالاترین مقدار وزن نهایی (5/0±05/14 گرم)، طول نهایی (05/0±38/13 سانتی متر) و نرخ رشد ویژه (07/0±23/2 درصد) در تیمار حاوی 15 درصد کربوهیدرات و 100 میلی گرم نیاسین در هر کیلوگرم غذا اندازه گیری شد (05/0<p). همچنین بالاترین مقدار گلوگز (mg/dL 88/0±66/53)، لیپوپروتئین های پر چگالی (HDL) (mg/dL 57/0±27) و پروتئین کل (mg/dL 17/0 ±90/10) در تیمار حاوی 15 درصد کربوهیدرات و 100 میلی گرم نیاسین در هر کیلوگرم غذا بود (05/0<p). از سویی، بالاترین مقدار پروتئین لاشه در تیمارهای حاوی 15 درصد کربوهیدرات و مقدار 150-100 میلی گرم نیاسین در کیلوگرم جیره غذایی مشاهده شد (05/0<p). همچنین با کاهش مقدار کربوهیدرات جیره غذایی مقدار چربی لاشه کاهش یافت (05/0<p). نتایج نشان داد که سطح پایین کربوهیدرات به همراه 100 میلی گرم نیاسین در کیلوگرم جیره غذایی میگوی پاسفید جوان سبب اثرگذاری مطلوب بر رشد، ترکیب لاشه و همولنف میگوهای جوان وانامی می شود.

    کلیدواژگان: لاشه، همولنف، رشد، کربوهیدرات، میگوی پاسفید، نیاسین
  • عباسعلی قیومی، مسلم دلیری، فرید جهانشاهلو* صفحات 13-23

    صید غیر مجاز میگو در آبهای استان هرمزگان موجب وارد آمدن خسارت های زیاد به بیش از سه هزار صیاد و نیز افرادی می شود که به طور غیر مستقیم در زمینه صنایع فرآوری، بسته بندی و صادرات این آبزی فعالیت دارند. مطالعه حاضر با هدف ارایه الگوی مدیریت فرهنگی مبتنی بر سیاست های فرهنگی کاهش صید غیر مجاز در نوار ساحلی استان هرمزگان، صورت گرفت. روش انجام تحقیق به صورت توصیفی-تحلیلی بود و به شیوه پیمایشی انجام پذیرفت. جامعه آماری در این مطالعه شامل متخصصان و کارشناسان شیلات استان هرمزگان بود. روش جمع آوری داده ها براساس پرسشنامه و نیز مطالعه مستندات و پژوهش های صورت گرفته بود. نتایج حاصل از بررسی معیارهای اصلی نشان داد که معیار"مدیریت و برنامه ریزی" با وزن 277/0 دارای بیشترین اهمیت و معیارهای "مسایل فرهنگی"، "آگاهی بخشی"، "آموزش"، "مشارکت" و "قانون گذاری" با اوزان بترتیب 218/0، 161/0، 142/0، 109/0 و 092/0 در رتبه های دوم الی ششم قرار داشتند. بررسی معیارهای فرعی نیز نشان داد که معیار "مدیریت صیادان غیر مجاز" با وزن نهایی 1213/0 در رتبه نخست از نظر اهمیت و جایگاه قرار داشت و معیار "تدوین قوانین" با وزن نهایی 0153/0 از کمترین اهمیت برخوردار بود. بر اساس  اطلاعات بدست آمده در این مطالعه یک الگوی مدیریت فرهنگی جهت کاهش صید غیر مجاز ارایه شد که این الگو می تواند به عنوان مبنایی برای مدیران شیلاتی جهت مدیریت دقیق تر و صحیح تر صید غیر مجاز در استان هرمزگان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت فرهنگی، سیاست های فرهنگی، صید غیر مجاز، استان هرمزگان
  • فرشته اورعی، سید ابراهیم حسینی، سید محمدجلیل ذریه زهرا*، رضا صفری صفحات 25-36

    امروزه استفاده از عصاره های طبیعی به منظور بهبود کیفیت ماهی به دلیل داشتن ویژگی های ضدمیکروبی رو به افزایش است. در این تحقیق به منظور تعیین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) از عصاره اتانولی پوست پرتقال، روش رقیق سازی در آگار بر باکتری های سودوموناس آیروجینوزا، اشرشیاکلی و آیروموناس هیدروفیلا استفاده شد. سپس فیله های فیل ماهی با محلول های عصاره اتانولی پوست پرتقال (بترتیب به نسبت 5، 6 و 7 درصد وزنی/ وزنی) و نمونه شاهد در آب مقطر به مدت 30 دقیقه تیمار شدند. نمونه ها در فواصل زمانی معین (صفر، 5، 10 و 15 روز) از نظر ویژگی های میکروبی (شمارش کل باکتری های هوازی مزوفیل، سرماگرا وکلی فرم) مورد بررسی قرار گرفتند. میزان MIC عصاره اتانولی پوست پرتقال در شرایط in vitro برای هر سه باکتری، 5 درصد تعیین گردید. بر اساس تجزیه و تحلیل آزمون میکروبی، عصاره های پوست پرتقال به طور معنی داری سبب کاهش بار میکروبی در فیله فیل ماهی در مقایسه با نمونه کنترل شدند (01/0<p) بطوریکه روند افزایش بار میکروبی در فیله های مورد تیمار با عصاره پوست پرتقال 7% کندتر از تیمارهای عصاره پوست پرتقال %6 و عصاره پوست پرتقال 5% بود و توانست زمان ماندگاری ماهی را در مقایسه با نمونه کنترل 2 برابر کند. لذا، عصاره پوست پرتقال به علت دارا بودن خاصیت ضدمیکروبی می تواند به عنوان نگهدارنده طبیعی سبب افزایش زمان ماندگاری نمونه های ماهی در طول نگهداری در دمای یخچال گردد.

    کلیدواژگان: عصاره پوست پرتقال، فیل ماهی، حداقل غلظت بازدارندگی، فعالیت ضد باکتریایی
  • مونا حسن خانی، سید علی اکبر هدایتی*، محمد مازندرانی، طاهره باقری، علی جافر نوده صفحات 37-44

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر متقابل سطوح مختلف شوری بر شاخص های مقاومت موکوسی و سرمی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در رویارویی با آفت کش کلریپریفوس بود. بر این اساس تعداد 250 قطعه بچه ماهی کپور معمولی با میانگین وزنی 20 گرم در چهار تیمار و هر تیمار با سه تکرار شامل: شوری صفر، شوری ppt 4، شوریppt  8 و شوری ppt 12 توزیع و به مدت 7 روز قرار گرفتند. سپس یک گروه به مدت 4 روز در مجاورت آفت کش کلریپریفوس با غلظت حاد ppm 150 قرار گرفته و گروه دوم به مدت 7 روز در مجاورت آفت کش کلریپریفوس با غلظت تحت حاد ppm 15 قرار گرفتند. نتایج نشان داد که استرس شوری و آفت کش دارای اثرات کشندگی با سمیت شدید و  نامطلوب فیزیولوژیک بر ماهی کپور معمولی می باشند. نتایج بررسی شاخص های بیوشیمیایی موکوس و سرم نشان داد که تیمارهای آزمایشی بر میزان ALT سرم، لیزوزیم موکوس و سرم، آلبومین سرم و غلظت گلوکز سرم تاثیر معنی داری (0/05> p) دارد. جمع بندی نتایج تحقیق حاضر نشان داد که استرس شوری و آفت کش کلریپریفوس اثر مخربی بر فعالیت های حیاتی، شاخص های بیوشیمیایی، آنزیم های کبدی و  سیستم ایمنی  ماهی کپور معمولی دارد.

    کلیدواژگان: کپورمعمولی، آفت کش کلریپریفوس، مقاومت موکوسی، شاخص های خونی، سم شناسی
  • ناصر شهرکی*، محمدرضا ایمانپور، پریا اکبری، رقیه صفری، ولی الله جعفری صفحات 45-55

    این مطالعه، به منظور ارزیابی اثر عصاره زنجبیل (Zingiber officinale) بر فعالیت آنزیم های گوارشی (کیموتریپسین، تریپسین، پروتیاز، لیپاز و آمیلاز) و برخی پارامتر های بیوشیمیایی (آلکالین فسفاتاز، پروتئین تام، آلبومین، گلوبولین و لیزوزیم) میگوی پا سفید غربی (Litopenaeus vannamei) انجام شد. تعداد 600 پست لارو میگو (با وزن اولیه 7/0±06/1 گرم) به طور تصادفی در 12 مخزن فایبرگلاس در4 تیمار با تراکم 50 میگو در هر تانک توزیع شدند. میگوهای گروه شاهد با غذای پایه بدون عصاره زنجبیل تغذیه شدند. میگوهای سایر گروه ها با غذاهای پایه حاوی 5/0،0/1 و 5/1 گرم بر کیلوگرم غذا تغذیه شدند. رژیم های غذایی به میزان 10 درصد وزن زنده بدن میگو به مدت 8 هفته مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که فعالیت آنزیم های آمیلاز، لیپاز و پروتیاز و میزان پروتئین تام، آلبومین و گلوبولین در گروه 5/0 و 0/1 گرم عصاره زنجبیل بر کیلوگرم غذا به طور معنی داری در مقایسه با گروه شاهد و 5/1 گرم عصاره زنجبیل بر کیلوگرم غذا افزایش یافت (5/ 0>p). بیشترین میزان فعالیت آنزیم های آمیلاز (05/0±35/1 واحد بر میلی گرم پروتئین) و لیپاز (0±09/0 واحد بر میلی گرم پروتئین) در گروه 1 گرم عصاره زنجبیل بر کیلوگرم غذا مشاهده شد. در مجموع، نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از سطوح 5/0 و0/1 گرم عصاره زنجبیل بر کیلوگرم غذا جهت افزایش فعالیت آنزیم های گوارشی و برخی پارامترهای بیوشیمیایی در جیره غذایی میگوی پاسفید غربی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: میگوی پاسفید غربی، زنجبیل، سیستم ایمنی غیر اختصاصی، فعالیت آنزیم گوارشی
  • سیامک یوسفی سیاه کلرودی*، هادی یوسفی سیاهکلرودی، فریده چناری، شادی خاتمی صفحات 57-69

    گاماروس ها از انواع سخت پوستان ناجورپا متعلق به خانواده Gammaridae بوده که نقش و اهمیت زیادی در زنجیره غذایی، پالایش محیط از مواد آلی و حساسیت بالایی نسبت به آلودگی های محیطی دارند. بنابراین، شناسایی آنها از اهمیت زیادی برخوردار است. از آنجایی که شناسایی جنس گاماروس به دلیل ویژگی های ریخت شناسی شبیه به هم بسیار مشکل می باشد، هدف مطالعه حاضر شناسایی دقیق مولکولی و بررسی روابط فیلوژنی گونه komareki Gammarusاز رودخانه جاجرود در شرق استان تهران در مقایسه با سایر نقاط ایران و جهان بود. بدین منظور، جمع آوری و نمونه برداری با استفاده از تور دستی کوچک از گونه G. komareki رودخانه جاجرود به صورت فصلی از مهر 1392 لغایت تیر 1393 صورت پذیرفت.  به منظور مطالعات مولکولی مقداری بافت از هر نمونه با اسکالپل جدا و در الکل اتیلیک 95 درجه تثبیت گردید. سپس DNA نمونه ها با استفاده از روش CTAB استخراج و قطعه ژنی زیر واحد یک سیتوکروم اکسیداز میتوکندری (COI) تکثیر و توالی یابی شد. پس از تکثیر قطعه ژن و توالی یابی آن، درخت های تبارشناسی Neighbor Joining وMaximum Likelihood با استفاده از نرم افزارهای MEGA7 ترسیم گردیدند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد، اگرچه نمونه های موردنظر از نظر ریخت شناسی متعلق به گونه komareki  Gammarus می باشند که از سایر مناطق ایران گزارش شده است، با این حال بررسی های مولکولی نشان داد نمونه های مطالعه حاضر با قرار گرفتن در دو کلاد مختلف به دو دسته تقسیم شدند. بنابراین، این احتمال وجود دارد که شاید این نمونه ها متعلق به گونه های جداگانه باشند. که اثبات این امر نیازمند بررسی های دقیق تر با سایر نشانگرهای ژنتیکی می باشد.

    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، گاماروس، جاجرود، شرق تهران، ایران
  • مریم میربخش*، مهزاد برنجی، ژاله مهاجری برازجانی، بابک قائدنیا، محمدعلی نظاری صفحات 71-81

    در دهه اخیر استفاده از خوراک فراسودمند حاوی پروبیوتیک ها مورد توجه پرورش دهندگان آبزیان قرار گرفته و یکی از موارد مورد توجه روش افزودن پروبیوتیک ها به خوراک آبزیان از جمله میگو می باشد. در این پژوهش، اثربخشی روش های مختلف آماده کردن جیره خوراک فراسودمند حاوی پروبیوتیک بومی تک سل بر  عملکرد رشد میگوی سفید غربی مورد مقایسه قرار گرفت. بدین منظور پست لاروهای میگو در هشت تیمار آزمایشی با پروبیوتیک تک سل (دوز های 106 ، 107 و  108 واحد تشکیل دهنده کلونی در هر کیلوگرم (CFU kg-1) به دو صورت جیره های حاوی پروبیوتیک مخلوط شده در پلت و جیره های حاوی پروبیوتیک اسپری شده بر پلت و جیره فاقد پروبیوتیک (شاهد)، به مدت 40 روز در تانک مورد تغذیه قرار گرفتند. تیمارهای تغذیه شده با جیره حاوی پروبیوتیک عملکرد بهتری در نرخ رشد ویژه، نرخ رشد نسبی، بازماندگی و ضریب تبدیل غذایی در مقایسه با گروه های شاهد نشان دادند (05/0>p). بیشترین افزایش شاخص های رشد در تیمار پروبیوتیک اسپری شده بر پلت با دوز CFU kg-1 108 مشاهده گردید که با تیمارهای حاوی پروبیوتیک مخلوط شده در پلت اختلاف معنی داری نداشت (05/0<p). نتایج این پژوهش نشان داد که خوراک فراسودمند حاوی پروبیوتیک بومی تک سل صرف نظر از دوز و روش آماده سازی جیره منجر به بهبود شاخص های رشد و بازماندگی در میگوی سفید غربی می شوند و دوزهای CFU kg-1 107 و 108 دارای بیشترین اثر بود.

    کلیدواژگان: خوراک فراسودمند، پروبیوتیک بومی، میگوی سفید غربی، عملکرد رشد، جیره غذایی
  • رضا بدلی، سید یوسف پیغمبری*، هادی رئیسی، محمدجواد شعبانی صفحات 83-92

    این مطالعه با هدف بررسی اثرات عمق و زمان غوطه وری گرگورها بر صید در واحد تلاش صیادی (CPUE) ماهی مرکب ببری (Sepia pharaonis) صورت پذیرفت. منطقه نمونه برداری بندر بوشهر و زمان آن اسفند 1395 مقارن با فصل صید ماهی مرکب با شناورهای گرگوری بود. در مجموع، از 20 شناور صید گرگور نمونه برداری تصادفی صورت گرفت. برای رسیدن به برآوردهایی مطمین تر شیوه بازنمونه گیری جک نایف[1] (مشابه نتایج میدانی)  مورد استفاده قرار گرفت. همچنین جهت تعیین روابط میان عمق و زمان غوطه وری (متغیر توضیحی) با صید در واحد تلاش صیادی (متغیر پاسخ)، از مدل خطی تعمیم یافته (GLM) استفاده شد. طبق مشاهدات بازنمونه گیری جک نایف میانگین صید در واحد تلاش ماهی مرکب ببری زمان های غوطه وری 8-2 روز بیشتر از زمان های غوطه وری 14-8 روز (720/545>759/509) و میانگین صید در واحد تلاش اعماق40-25 متر بیشتر از اعماق 25-10 متر (940/536>494/516) بود. به علاوه ، براساس بازنمونه گیری مذکور فواصل اطمینان صید در واحد تلاش برای زمان های غوطه وری 8-2 روز و 14-8 روز به ترتیب برابر با 768/708-671/382 و 293/633-225/386 گرم/گرگور و برای اعماق 25-10 متر و 40-25 متر به ترتیب 166/685-822/347 و 535/693-345/410 گرم/گرگور بدست آمد. از سویی، نتایج مدل خطی تعمیم یافته نیز نشان داد که عمق و زمان غوطه وری گرگورها اثر معنی داری بر پارامتر صید در واحد تلاش داشت (1/0>p)، به طوری که افزایش عمق و کاهش زمان غوطه وری سبب افزایش صید در واحد تلاش صیادی می گردند. بنابراین، براساس داده های میدانی موجود، انتظار می رود که شناورهای گرگوری با فعالیت در اعماق 40-25 متر و با غوطه وری گرگورهای در مدت زمان 8-2 روز بتوانند نسبت به تلاش صیادی انجام شده برای صید ماهی مرکب ببری عملکرد مطلوب تری از خود نشان دهند. [1] Jackknife

    کلیدواژگان: گرگور، صید در واحد تلاش صیادی، مدل خطی تعمیم یافته، بازنمونه گیری جک نایف، ماهی مرکب ببری، خلیج فارس
  • صبا کوگانی، لاله رومیانی* صفحات 93-108

    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر عصاره الکلی سه گیاه بن سرخ (Allium jesdanum)، شنگ (Tragopon carcifolus) و شاتره (Fumaria parviflora) در سه غلظت 250، 500 و 750 میلی گرم بر لیتر بر خصوصیات شیمیایی و میکروبی فیله ماهی سفید (Rutilus kutum) در یخچال طی 15 روز انجام گرفت. pH، TVB-N (مجموع بازهای نیتروژنی فرار)، TBA (تیوباربیتیوریک اسید)، PV (پراکسید)، TMA (تری متیل آمین) و بار میکروبی (TVC) در روزهای صفر، 3، 6، 9، 12 و 15 مورد بررسی قرار گرفتند. Neophytadiene در عصاره شنگ و شاتره و Di Methyl Tri Sulfide در عصاره بن سرخ ترکیب اصلی بودند. pH، TVB-N ، TBA، PV، TMA و بار میکروبی با افزایش زمان نگهداری در تیمارهای 250، 500 و 750 میلی گرم در لیتر عصاره هر 3 گیاه افزایش یافتند (05/0<p). بار میکروبی در تیمار 250 میلی گرم در لیتر برای هر سه عصاره در محدوده (Log cfu/g 07/5-24/3) قرار داشت و تا روز نهم در حد مجاز بود، ولی در تیمار 750 میلی گرم در لیتر برای سه عصاره تا روز پانزدهم Log cfu/g) 22/6-29/5) در محدوده مجاز (Log cfu/g 7) قرار داشت. بالاترین فعالیت ضد میکروبی مربوط به عصاره الکلی بن سرخ بوده و عصاره های الکلی شنگ و شاتره در رتبه بعدی قرار داشتند.

    کلیدواژگان: بن سرخ، شنگ، شاتره، شاخص های کیفی، ماهی سفید
  • محمدجواد جامی، عبدالمحمد عابدیان کناری*، حامد پاک نژاد، محمود محسنی صفحات 109-120

    در مطالعه حاضر، اثرات مجزا و تلفیقی مانان الیگوساکارید[1] (MOS) و باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم (Lactobacillus plantarum) جیره بر برخی شاخص های رشد و فاکتورهای خونی بچه ماهی آزاد دریای خزر مورد بررسی قرار گرفت. ماهیان با وزن اولیه 6/0±10 گرم توسط جیره های شامل :1) جیره شاهد فاقد هرگونه ماده افزودنی، 2) جیره حاوی cfu/g 108×8 باکتری L. plantarum ، 3) جیره حاوی g/kg4 مانان الیگوساکارید، 4) جیره حاوی ترکیبی از cfu/g 108×8 باکتری L. plantarum، و g/kg-14 مانان الیگوساکارید، به مدت 8 هفته تغذیه شدند. در پایان دوره و انجام نمونه برداری، نتایج نشان داد که تیمارهای حاوی g/kg-14 مانان الیگوساکارید به صورت مجزا و جیره تلفیقی شامل مانان الیگوساکارید و باکتری L. plantarum ، از لحاظ شاخص های افزایش وزن بدن، ضریب رشد ویژه، شاخص رشد روزانه و کارایی پروتئین در بین تیمارها نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری نشان دادند (05/0>p). بیشترین میزان ضریب تبدیل غذایی و مصرف روزانه غذا در تیمار شاهد، مشاهده گردید و از این نظر تفاوت معنی داری با سایر تیمارها داشت (05/0>p).  همچنین از نظر فاکتور وضعیت تفاوت معنی داری بین تیمارهای مجزا و تلفیقی و گروه شاهد، مشاهده نشد (05/0<p). نتایج شاخص های خونی در بین تیمارهای مختلف نشان داد که تعداد گلبول های قرمز در بین تیمارها تفاوت معنی داری نسبت به گروه شاهد داشتند (05/0>p) به طوری که بیشترین و کمترین تعداد به ترتیب مربوط به تیمار حاوی L. plantarum  و شاهد بود در حالیکه تعداد گلبول سفید تفاوت معنی داری را نسبت به گروه شاهد نشان نداد (05/0<p). نتایج این تحقیق حاکی از آن است که استفاده از جیره های حاوی g/kg-14 مانان الیگوساکارید به صورت مجزا و جیره تلفیقی شامل مانان الیگوساکارید و باکتری L. plantarum ، سبب بهبود شاخص های رشد و خونی در بچه ماهیان آزاد دریای خزر می گردد.   [1] .Mannan oligosaccharide

    کلیدواژگان: مانان الیگو ساکارید، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، ضریب تبدیل غذایی، کارایی پروتئین، ماهی آزاد دریای خزر
  • علیرضا افشاری، ایمان سوری نژاد*، احمد قرایی، سید علی جوهری، زهرا قاسمی صفحات 121-131

    آهن و مس دو عناصر کم نیاز ضروری یا ریزمغذی هستند که در بسیاری از فرایندهای حیاتی بیولوژیکی، آنزیم های کلیدی و سیستم ایمنی نقش مهمی ایفا می کنند. در مطالعه حاضر اثرات تغذیه با منابع مختلف مکمل آهن و مس بر عملکرد رشد و برخی شاخص های خون شناسی ماهی سفیدک سیستان Schizothorax zarudnyi با میانگین وزنی 45/0± 97/23 گرم بررسی شد. تیمارهای غذایی طی 60 روز تحقیق شامل ماهیان تغذیه شده با (1) جیره شاهد فاقد هرگونه مکمل مس و آهن، (2) جیره حاوی 150 میلی گرم در کیلوگرم مکمل آهن معدنی، (3) جیره حاوی 3 میلی گرم در کیلوگرم مکمل مس معدنی، (4) جیره حاوی 150 و 3 میلی گرم در کیلوگرم مکمل آهن و مس معدنی، (5) جیره حاوی 150 میلی گرم در کیلوگرم مکمل نانوذره آهن، (6) جیره حاوی 3 میلی گرم در کیلوگرم مکمل نانوذره مس و (7) جیره حاوی 150 و 3 میلی گرم در کیلوگرم مکمل نانوذره آهن و نانوذره مس بودند. نتایج نشان داد که افزودن آهن و مس به جیره غذایی باعث بهبود شاخص های رشد و خون شناسی در مقایسه با شاهد می گردد و اشکال نانویی آهن و مس، خصوصا استفاده توام آنها موثرتر از اشکال معدنی آنها عمل می کند به طوریکه ماهیان تیمار هفت بهترین نتایج را در مقایسه با دیگر تیمارها از نظر شاخص های عملکرد رشد و تغذیه نشان دادند (05/0<p). همچنین ماهیان تیمار هفت بالاترین مقادیر را در کلیه شاخص های خون شناسی نشان دادند و شاخص های هماتوکریت و هموگلوبین و تعداد کل گلبول قرمز این تیمار با سایر تیمارهای آزمایشی اختلاف معنی دار نشان داد. شاخص های MCV و MCH تیمار هفت نیز دارای اختلاف معنی داری با تیمار شاهد بود (05/0<p). در جمع بندی نتایج به دست آمده از این تحقیق، افزودن هم زمان دو نانوذره آهن و مس منجر به بهبود بیشتر شاخص های رشد و خون شناسی ماهی سفیدک سیستان نسبت به افزودن جداگانه و اشکال معدنی آن ها می گردد.

    کلیدواژگان: ماهی سفیدک سیستان، نانوذرات آهن و مس، عملکرد رشد، خون شناسی
  • نیکی نادعلیزاده طبری، سعید مشکینی*، امیر توکمه چی صفحات 133-142

    لاکتوباسیلوس ها متداول ترین باکتری های پروبیوتیک هستند. هدف این مطالعه، جداسازی و ارزیابی ویژگی های پروبیوتیک لاکتوباسیلوس های روده قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) برای تقویت دستگاه گوارش این ماهی بود. پس از تهیه 75 عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان پرورشی، محتویات روده آنها در محیط آبگوشتMRS (de MAN, ROGOSA and SHARPE) کشت شده و 56 پرگنه لاکتوباسیلوس با آزمون های بیوشیمیایی مشخص شدند. سویه های لاکتوباسیلوس با آزمون های بیوشیمیایی و واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) شناسایی و فعالیت ضدباکتریایی، حساسیت در برابر آنتی بیوتیک ها، مقاومت در برابر صفرا و شرایط اسیدی (3=pH) مورد بررسی قرار گرفت. جمعا شش سویه لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (Lactobacillus acidophilus) ، لاکتوباسیلوس روتری (Lactobacillus reuteri)، لاکتوباسیلوس انیمالیس (Lactobacillus animalis)، لاکتوباسیلوس فرمنتوم (Lactobacillus fermentum)، لاکتوباسیلوس لیشمانیا (Lactobacillus Leishmania) و لاکتوباسیلوس دلبروکی (Lactobacillus delbrueckii) شناسایی شدند . فعالیت ضد باکتریایی لاکتوباسیلوس لیشمانیا در برابر یرسینیا راکری (Yersinia ruckeri) به طور معنی داری (05/0˂p) بیشتر از آنتی بیوتیک انروفلوکساسین بود. همه سویه های جداسازی شده در برابر آنتی بیوتیک های اکساسیلین و وانکومایسین مقاوم و به تتراسایکلین حساس بودند. لاکتوباسیلوس انیمالیس، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس دلبروکی بترتیب بیشترین مقاومت را در برابر صفرا (05/0˂p) و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بیشترین مقاومت را در برابر شرایط اسیدی از خود نشان دادند. بر اساس نتایج در مجرای گوارشی قزل آلای رنگین کمان، لاکتوباسیلوس هایی پروبیوتیک وجود دارد که از میان آنها لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس روتری و لاکتوباسیلوس دلبروکی از ویژگی های پروبیوتیک بهتری برخوردارند.

    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس، قزل آلای رنگین کمان، خواص پروبیوتیک، Yersinia ruckeri
  • محمدهادی ابوالحسنی، زهرا طالبی*، مریم پیامی صفحات 143-153

    تالاب انزلی مهمترین اکوسیستم حد واسط حوضه آبریز دریای خزر بوده و نقش بسزایی در پالایش مواد ورودی رودخانه های این منطقه دارد و به عنوان یک صافی طبیعی عمل می کند. در این مطالعه بار کلی میکروبی و باکتری های Yersinia enterocolitica  و  Listeria monocytogenes و ارتباط آن با   pHو هدایت الکتریکی  آب مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری از پاییز 97 لغایت تابستان 98 از لایه سطحی، براساس روش های استاندارد نمونه برداری آب انجام شد. بیشترین میانگین لگاریتمی شمارش کل باکتری ها 513/5 در میلی لیتر، در ایستگاه علی آباد در تابستان و کمترین میانگین لگاریتمی شمارش کل باکتری ها 914/3 در میلی لیتر، در ایستگاه آبکنار در پاییز و بالاتر از حد استاندارد بودند. در مقایسه میزان آلودگی باکتری های Y.enterocolitica  و  L.monocytogenes با استفاده از محیط کشت های اختصاصی بترتیب 41 درصد و 50 درصد و در روش PCR با زوج پرایمرهای اختصاصی بترتیب 7/35 درصد و 8/42 درصد بودند. بیشترین میزان pH  در ایستگاه سنگاچین 86/8 و بالاترین میزان EC در ایستگاه طالب آباد 1050  بود. با استفاده از آزمون دانکن، اختلاف آماری معنی داری در اغلب ایستگاه ها با درصد کشت های اختصاصی، فاکتورهای pH و EC و میانگین لگاریتمی شمارش کل باکتری ها مشاهده شد (05/0(p<. همچنین با استفاده از آزمون دانکن در روش PCR، L.monocytogenes در فصل پاییز از نظر آماری اختلاف معنی داری با سایر فصل ها نشان داد (05/0(p< و Y.enterocolitica در فصل پاییز و تابستان از نظر آماری اختلاف معنی داری با سایر فصل ها نشان داد (05/0(p<. بالا رفتن دمای محیط، رشد جمعیت شهری در اطراف تالاب ها و ورود فاضلاب ها از دلایل اصلی افزایش بار آلودگی در تالاب انزلی و انتقال آن از طریق چرخه غذایی و نیز خطر بیماری زایی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تالاب انزلی، Yersinia enterocolitica، Listeria monocytogenes، آلودگی
  • شیوا سلطانی، ابراهیم رجب زاده قطرمی*، سید محمدباقر نبوی، نعمت الله خراسانی صفحات 155-166

    خارپوستان[1] یکی از شناساگرهای بسیار خوب برای بررسی سلامت و وضعیت سواحل و صخره های مرجانی در آبهای دریایی هستند. هدف از این مطالعه بررسی تنوع و پراکنش ستاره های دریایی[2] و ستاره های شکننده دریایی[3] در منطقه پایین و میانی جزر و مدی[4] سواحل خلیج فارس در محدوده ی استان بوشهر شامل ایستگاه های نیروی هوایی، بندر رستمی، اولی شمالی و جنوبی بود. نمونه برداری از فروردین لغایت اسفند سال 1396 به صورت فصلی در 4 نوبت و توسط کوادرات یک متر در یک متر و در 2 ترانسکت عمود بر دریا با عرض 30 متر و با فاصله تقریبی 100 متر از هم انجام گرفت. در مجموع 184 فرد، 7 گونه شامل 4 گونه ستاره دریایی، 3 گونه ستاره شکننده متعلق به خانواده های Astropectinidae (گونه های Astropecten polyacanthus phragmorus و Astropecten monacanthus)، Asterinidae (گونه Aquilonastra iranica)، Ophidiasteridae (گونه Linckia multifora)، Ophiotrichidae (گونه Ophiothrix sp.) و Ophiocomidae (گونه های Ophiocoma scolopendrina و Ophiocoma sp.) جمع آوری شدند. فراوان ترین گونه شناسایی شده Ophiothrix sp. بود و کمترین فراوانی به گونه L. multiflora تعلق داشت. زیستگاه گونه A. polyacanthus phragmorus سواحل زیر جزر و مدی ماسه ای، A. monacanthus سواحل جزر و مدی ماسه ای، گونه A. iranica بسترهای صخره ای جزر و مدی بود و گونه های L. multifora، Ophiothrix sp.، O. scolopendrina و Ophiocoma sp. در بسترهای صخره ای- مرجانی یافت شدند. الگوی پراکنش 54/90 درصد از گونه ها خوشه ای بود در حالیکه سایر گونه ها پراکنش یکنواختی داشتند. نتایج شاخص های تنوع گونه ای شانون H’= 1.7672 و اونس 0.8754=  نشانگر تنوع یکنواختی مناسب ستاره ها و ستاره های شکننده در سواحل خلیج فارس در استان بوشهر است. 

    کلیدواژگان: تنوع، پراکنش، ستاره دریایی، ستاره شکننده دریایی، سواحل خلیج فارس، استان بوشهر
  • بهمن میربلوک، جواد قاسم زاده*، سلیم شریفیان صفحات 167-177

    در مطالعه حاضر تاثیر تاخیر در یخ گذاری بر کیفیت و مدت ماندگاری میگوی سرتیز (Metapenaeus affinis) طی یک دوره 18 روزه نگهداری در یخ مورد بررسی قرار گرفته است.  بدین منظور میگوهای تازه صید شده در سه تیمار تقسیم بندی گردید. گروه اول بلافاصله در یخ قرار داده شد در حالی که گروه های دوم و سوم به ترتیب یک ساعت و دو ساعت پس از صید با یخ مخلوط شده و پوشانده شدند و مدت زمان ماندگاری با بررسی شاخص های میکروبی (شمارش کلی باکتری های مزوفیل و سرمادوست)، فاکتورهای شیمیایی (pH، TVB-N و TBARS) و ارزیابی حسی تعیین گردید. ارزیابی میکروبی نشان داد، کمترین رشد باکتریایی در اولین گروه از میگوها که بلافاصله پس از صید در یخ نگهداری شدند، رخ داده است (p<0.05). در میان شاخص های شیمیایی، بیش ترین میزان افزایش pH، TVB-N و TBARS در میگوهای یخ گذاری شده با دو ساعت تاخیر مشاهده گردید. نتایج ارزیابی حسی نشان داد، مدت ماندگاری میگوهای گروه اول که به طور مداوم در یخ نگهداری شدند، دوازده روز بود در حالی که در مورد گروه های دوم و سوم که با یک ساعت و دو ساعت تاخیر پس از صید در یخ نگهداری شدند، به ترتیب به 10 و 8 روز کاهش یافت. در اکثر روزهای این مطالعه همبستگی بالایی میان شاخص های حسی، میکروبی و شیمیایی وجود داشت. بررسی شاخص های حسی، میکروبی و شیمیایی تیمارهای مورد بررسی نشان داد، هر یک ساعت تاخیر در یخ گذاری منجر به کاهش دو روزه زمان ماندگاری میگو در مقایسه با نمونه های با یخ گذاری بلافاصله شده است.

    کلیدواژگان: میگوی سرتیز، نگهداری در یخ، ماندگاری، ارزیابی حسی
  • مجتبی نادری*، جمیله پازوکی صفحات 179-190

    در این مطالعه، ساختار غده جنسی و تخمک زایی در خرچنگ Ocypode rotundata از لحاظ ماکروسکوپی و میکروسکوپی در مدت یکسال از دی 1395 لغایت بهمن 1396 بررسی شد. خرچنگ های ماده ماهانه از سواحل ماسه ای بندر صلخ، جزیره قشم جمع آوری شدند. در آزمایشگاه، تخمدان خرچنگ ها از ناحیه سفالوتراکس جدا شد و به منظور مطالعات بافت شناسی آماده سازی شدند. مراحل رشد و توسعه هر غده جنسی براساس خصوصیات ظاهری رنگ و اندازه بررسی شد و سپس هر مرحله با توجه به ویژگی های میکروسکوپی توصیف شد. با توجه به نتایج، شش مرحله رشد تخمدان برای خرچنگ O. rotundata تشخیص داده شد که شامل مرحله اول: نابالغ، مرحله دوم: ابتدایی، مرحله سوم: درحال رشد، مرحله چهارم: واسطه، مرحله پنجم: پیشرفته، مرحله ششم: تخلیه بود. طی مرحله تخمک زایی، تعداد اووسیت ها طی رشد دوم افزایش یافت که همزمان با تغییر رنگ و افزایش حجم غدد جنسی بود. روند رشد اووسیت نیز شامل شش مرحله بود: مرحله اولیه نخستین رشد، مرحله انتهایی نخستین رشد، اوایل مرحله رشد دوم، مرحله میانی رشد دوم، انتهای مرحله رشد دوم، مرحله رشد کامل اووسیت. براساس نتایج، شکل گیری مجموعه زرده دور هسته ای تنها در مرحله انتهایی نخستین رشد مشاهده شد. بعلاوه، آغاز رشد دوم همزمان با پدیدار شدن گلبول های زرده در اووپلاسم بود. همچنین بیشتر اووسیت ها در مرحله پایان رشد به رنگ صورتی روشن قابل مشاهده بودند.

    کلیدواژگان: ساختار غده جنسی، تخمک زایی، اووسیت، تخمدان
  • سیامک بهزادی*، حسین رامشی، علی سالارپوری، محمد درویشی، سجاد پور مظفر، شهرام صیدمرادی، غلام علی اکبرزاده صفحات 191-196

    سلامت جوامع مرجانی اطراف جزیره هندورابی به روش Coral Watch، و عکس برداری خطی در تابستان 96، مطالعه  و پدیده سفید شدگی مرجان ها مشاهده شد. درجه حرارت ثبت شده در پیرامون کلنی های مرجان 1/33 درجه سانتی گراد و شاخص سلامت مرجان ها دارای صددرصد مرجان های جنس Acropora spp. ، شاخص E1  (سفیدشدگی کامل)، و برای 80 درصد مرجان های جنس Hydnophora spp. شاخص E6 (سلامتی کامل) و 20 درصد همین جنس شاخص  E4(در حال سفید شدن)، تخمین زده شد. نتایج این بررسی نشان داد کلنی مرجان های شاخه ای، کاملا سفیدشده اند،  اما مرجان های توده ای توانسته اند در برابر استرس های دمای محیطی تحمل بیاورند، هرچند که برخی از آنها دارای شاخص  E4  بوده و در شرایط بحرانی تر تصور بر آن است که این گونه ها نتوانند خود را از استرس های دمای محیطی برهانند. از آنجایی که اکوسیستم مرجانی، به ویژه مرجان های شاخه ای به دلیل زیستگاه های کوچکی که برای ماهیان زینتی و لارو برخی از ماهیان تجاری به وجود می آورند دارای ارزش زیست محیطی و شیلاتی می باشد،  لذا پایش سلامت این زیست بومها به منظور مدیریت زیست محیطی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: سفید شدگی، مرجان شاخ گوزنی، جزیره هندورابی، خلیج فارس
  • مهناز ربانی ها*، علی عوفی صفحات 197-202

    اهمیت و ارزش غذایی ماهی کاملا مشخص می باشد. گوشت ماهی تازه منبع غنی از پروتئین (حدود 20 درصد پروتئین) و  املاح و اسیدهای چرب ضروری است که در در رژیم غذایی و حفظ سلامت انسان ضروری و نقش مهمی دارد. در این بررسی روند تغییرات قیمت خرده فروشی ماهی  طی سال های 97-1381 در ایران و همزمان با حداقل دستمزد مصوب و رسمی ایران مورد مطالعه قرار گرفت. نتیجه نشان داد با روند افزایش قیمت ماهی صید شده در سه منبع آبهای شمال و جنوب کشور و پرورشی طی سالهای گذشته، از قدرت خرید مردم کاسته و عملا ماهی به عنوان یک غذای لوکس و مختص گروه های خاصی از جامعه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: قیمت ماهی، دستمزد کارگران، نرخ افزایش قیمت
|
  • Farideh Zendehboodi, Hamid Mohammadiazarm*, Ebrahim Rajabzadeh, Ahmad Ghasemi, Aghil Dashtiannasab Pages 1-12

    In this study, the effect of experimental diets containing different levels of carbohydrate and niacin on growth indices, carcass composition and heamolymph biochemical parameters of juvenile whiteleg shrimp (Litopenaeus vannamei) were investigated for 45 days. Shrimp with mean initial weight of 5±0.33 g were reared in 300 liter tanks with 8 treatments. Feeding was performed 4 times a day using experimental diets containing two levels of carbohydrate 15 and 30% and three levels of dietary niacin 100, 150 and 200 mg kg-1with two controls. At the end of the period, growth indices, carcass composition and biochemical indices of heamolymph of shrimps were assessed. The best growth performance consisted of the highest final weight (14.05±0.5 g), final length (13.38 ± 0.05 cm) and specific growth rate (2.23±0.07) were in treatment contained 15% carbohydrate and 100 mg niacin kg-1 diet (p<0.05). Also, the highest glucose (53.66±0.88 mg dl-1), HDL (27±0.57 mg dl-1) and total protein values (10.9 ± 0.17 mg dl-1) were in  treatment contained 15% carbohydrate and 100 mg niacin kg-1 diet (p<0.05). On the other hand, the highest protein content of carcass was observed in treatments contained 15% carbohydrate and 100-150 mg niacin kg-1 diet (p<0.05). Also, fat of carcass was reduced by decreasing dietary carbohydrate (p<0.05). Therefore, the results showed that low carbohydrate level with 100 mg niacin per kg of diet had beneficial effects on growth, carcass composition and heamolymph of juvenile whiteleg shrimp.

    Keywords: Carcass, Heamolymph, Growth, Carbohydrate, Whiteleg shrimp, Niacin
  • Abbasali Ghaiyoomi, Moslem Daliri, Farid Jahanshahloo* Pages 13-23

    Shrimp illegal fishing has caused many damages to the more than three thousand fishermen in Hormuzgan Province and also the persons who are active indirectly in the production, package, and export industries of this aquatic organism. The purpose of the present study was to represent a cultural management pattern according to the cultural policy of the reduction of illegal fishing in the coastal band of Hormuzgan province. The used method for the study was descriptive-analytical. Statistic society was consisted of fisheries experts of Hormuzgan Province. The method of data collection was based on a questionnaire as well as the study of documentation and researches. The results of the study of main criterions showed that “management and schematization” was the most important 0.277 with the weight of criterion and “cultural issues”, “notification”, “training”, “communion” and “legislation” with the weights of 0.218, 0.161, 0.142, 0.109 and 0.092 were in second to sixth grades, respectively. Investigation of secondary criterions showed that “management of illegal fishermen” with the weight of 0.1213 was in the first grade of importance and “codify of laws” with the weight of 0.0153 was less important. According to the obtained information of this study, a cultural management pattern of the reduction of illegal fishing was represented that could be used as a base for fisheries managers for the more accurate management of illegal fishing in Hormuzgan Province.

    Keywords: Cultural management, Cultural policy, Illegal fishing, Hormuzgan Province
  • Fereshteh Oraii, Seyed Ebrahim Hosseini, MohammadJalil Zorriehzahra*, Reza Safari Pages 25-36

    Using natural extracts, as a source of anti-microbial, to improve the quality of fish is increasing. In this study, the ethanolic extract of orange (Citrus sinensis L.) was used due to having this property. Agar dilution method was employed in order to determine the minimum inhibitory concentration (MIC) of the ethanolic extract of orange peel on Pseudomonas aeruginosa, E. coli and Aeromonas hydrophila bacteria. The fish fillets were treated with aqueous solution of orange peel extract (5, 6 and 7% w/w) and dipped in distilled water for 30 minutes. These samples were analyzed during storage (0, 5, 10 and 15 days) for the total viable count (TVC), psychrotrophic count, coliform count. The MIC of the ethanolic extract of orange peel on the bacteria was 5%. The results of the microbial analysis indicated that the orange peel extracts reduced the growth of the bacterial counts in contrast control sample (p<0.01). The ethanol extract of orange peel as a natural preservative could increase shelf life during refrigerated storage because of having antimicrobial properties.

    Keywords: Orange peel extract, Citrus sinensis, Huso huso, Minimum Inhibitory Concentration, Antibacterial activity
  • Mona Hasankhani, Aliakbar Hedayati*, Mohammad Mazandarani, Tahere Bagheri, Ali Jafar Nodeh Pages 37-44

    The objective of this study was to investigate the interaction of salinity levels on the characteristics of mucus and serum indices of common carp (Cyprinus carpio) in exposure to chlorpyrifos pesticide. 250 common carp with an average weight of 20 g were distributed in four treatments each with three replicates including: salinity 0, 4, 8 and 12 ppt and were distributed for 7 days. Then one group was placed for 4 days in exposure to pesticide with an acute concentration of 150 ppm and the second group was placed for 7 days in the with sub-acute concentration of 15 ppm. The results showed that salinity stress has lethal effects with severe and adverse physiological toxicity on common carp. The results of a study of mucus and serum biochemical indices showed that ALT enzyme had significant effect on serum ALT, serum and mucus lysosomes, serum albumin and serum glucose (p<0.05). Eventually it was shown that salinity and pesticide stress have a detrimental effect on vital activities, biochemical indices, liver enzymes and immune system of common carp.

    Keywords: Blood indices, Common carp, Chloriprifus toxin, Mucous resistance, Toxicology
  • Naser Shahraki*, MOHAMMADREZA IMAN POUR, Paria Akbary Pages 45-55

    This study was conducted to evaluate the effect of Zingiber officinale extract (ZE) on digestive enzyme activity (chymotrypsin, trypsin, protease, amylase, and lipase) and some biochemical parameters (alkaline phosphatase (ALP), total protein (TP), albumin (ALB), globulin (GLU) and lysozyme) of Litopenaeus vannamei shrimp. A total of 600 post larvae shrimps (initial weight, 1.06±0.7 g) were randomly distributed into 12 fiberglass tanks representing four treatments at a rate of 50 shrimp in each tank. The control shrimp group (ZE0) was fed a ZE free basal diet. Other groups were fed the basal diet supplemented with 0.5 (ZE 0.5), 1.0 (ZE1) and 1.5 (ZE 1.5) g kg-1 diet. Results revealed that activity of protease, amylase, and lipase and value of TP, ALB and GLU of the shrimp have significantly increased (p<0.05) in the ZE0.5 and ZE1groups compared with the ZE1.5 group and control group. The highest amylase (1.35± 0.5 U mg -1protein) and lipase (0.09±0 U mg-1protein) activity was observed in the ZE1 group. It can be concluded that use of Z. officinale ZE0.5 and ZE1 kg-1diets could suggest for increasing digestive enzyme activity and some biochemical parameters of L. vannamei.

    Keywords: Litopenaeus vannamei, Zingiber officinale, Non-specific immunity, Digestive enzyme activity
  • Siamak Yousefi Siahkalroudi*, Hadi Yousefi Siahkalroudi, Farideh Chenari, Shadi Khatami Pages 57-69

    Gammarus (Crustacea: Amphipoda) are Gammaridae family that play an important role in food chain, environmental refining of organic matter and high sensitivity to environmental contamination. Therefore, it is important to identify them. Since the identification of the genus Gammarus is very difficult due to similar morphological features, the aim of the present study was to molecular identification and investigation of the phylogenetic relationships of G. komareki from the Jajrood River, east of Tehran compared to other parts of Iran and the rest of the world. For this purpose, sampling of G. komareki species in Jajrood River was done in season from October 2013 to July 2014. Samples were collected by a small manual tour. For molecular studies, some tissue was isolated from each sample with scalpel and fixed in 95% ethyl alcohol. The DNA of the samples was then extracted using the CTAB method and the gene fragment of a mitochondrial cytochrome oxidase (COI) subunit was amplified and sequenced. After gene fragment amplification and sequencing, Neighbor Joining and Maximum Likelihood trees were plotted using MEGA7 software. The results of the present study showed that although the specimens were morphologically belonging to Gammarus komareki species reported from other parts of Iran, Molecular studies showed that the samples of the present study were divided into two categories by being placed in two different clouds. Therefore, it is possible that these specimens may belong to separate species, which needs further investigation with other genetic markers.

    Keywords: Genetic diversity, Gammarus, Jajrood, The east of Tehran, Iran
  • Maryam Mirbakhsh*, Mahzad Berenji, Zh. Mohajeri Borazjani, Babak Ghaednia, MohammadAli Nazari Pages 71-81

    In recent years, the use of probiotics has been considered as an ecological preventive approach to aquaculture, because of the perilous consumption of antimicrobials for humans and the environment, the use of alternative methods is increasing. In this study, we compared the efficacy of different methods of preparation of functional food containing native probiotic Takcell® on the growth performance of juvenile western white shrimp. For this purpose, post larvae of shrimps were fed in 8 experimental treatments in two ways: probiotic Supplemented and sprayed diets at doses of 108, 107, and 106 CFU kg-1 and probiotic-free diets for 40 days in tanks. All probiotic fed- diets showed better performance in relative growth rate, specific growth rate, survival rate and feed conversion ratio compared to control groups (p<0.05). The highest activity of growth indices was observed in spray treatment at a dose of 108 CFU kg-1. There was no significant difference with complementary diets (p>0.05). The results of this study showed that functional food containing native probiotic Takcell®, regardless of doses and preparation methods, resulted in improvement of growth and survival indices in western white shrimp, and the dose of 108 and 107 CFU kg-1 had the highest effect.

    Keywords: Functional food, Native probiotics, Western white shrimp, Growth performance, Food diet
  • Reza Badali, Yousef Paighambari*, Hadi Raeisi, MohammadJavad Shabani Pages 83-92

    The purpose of this study was to investigate the effects of depth and soak time of Gargoors on catch per unit of effort (CPUE) for Pharaoh Cuttlefish (Sepia pharaonis (Ehrenberg, 1831)). The sampling time was February-March 2017, which was coincided with the cuttlefish fishing season operated by the Gargoor fishing vessels of Bushehr port. Randomly a total of 20 Gargoor fishing vessels were sampled. The Jackknife resampling method was used to obtain more reliable estimates. Also, the Generalized Linear Model (GLM) was used to determine the relationship between depths and soak time (explanatory variable) with catch per unit of effort (response variable). According to Jackknife resampling (similar to the results of the field observation), for 2–8 days soak times than 8–14 days soak times (545.720> 509.759) and 25–40 m depths than 10–25 m depths (536.940> 516.494) the average catch per unit of effort for Pharaoh Cuttlefish was higher. Besides, based on the above resampling, the catch per unit of effort confidence intervals for soak times of 2–8 days and 8–14 days also the depths of 10–25 m and 25–40 m were 382.671-708.768, 386.225-633.293, 347.822-685.126, and 410.345-693.535, respectively. On the other hand, the results of the generalized linear model showed that both depth and soak time of Gargoors had a significant effect on the catch per unit of effort (p<0.1); such a way that, increasing the depth and decreasing the soak time increase catch per unit of effort. However, based on field data, it is expected that if Gargoor fishing vessels with operating at depths of 25-40 meters and submerging their Gargoors within 2–8 days, they could be able to perform better CPUE for Pharaoh Cuttlefish according to the fishing effort used.

    Keywords: Gargoor, CPUE, GLM, Jackknife resampling, Sepia pharaonis, Persian Gulf
  • Saba Kogani, Laleh Roomiani* Pages 93-108

    This study was carried out to study the alcoholic extract of plants Lorestan province (Allium jesdanum), Sheng (Tragopon carcifolus) and Shatrah (Fumaria parviflora) at three concentrations of 250, 500 and 750 mg/L on the chemical and microbial characteristics of the Kutum  fillets. The pH, TVB-N (total nitrogen-volatile bases), TBA (thiobarbituric acid), PV (peroxide), TMA (trimethylamine) and total viable count (TVC) on days 0, 3, 6, 9, 12 and 15 were examined. Neophytadiene in Sheng and Shatare and Di-Methyl-Tri Sulfide, in redbin extract main ingredient contained. pH, TVB-N, TBA, PV, TMA and microbial load increased with increasing storage time in all three treatments and at all concentrations of binred, Sheng and Shatare extract. The microbial load in the treatment of 250 mg/L for all three extracts was in the range (3.24-5.07 log cfu/g) and was within the allowable limit until the ninth day, but in the treatment of 750 mg/L for three was within the permissible range (7 log cfu/g) until the fifteenth day (5.29-6.22 log cfu/g). The highest antimicrobial activity was related to binred alcoholic extract, followed by Sheng and Shatreh alcoholic extracts.

    Keywords: Allium jesdanum, Tragopon carcifolus, Fumaria parviflora, Qualitative indicators, Rutilus kutum
  • MohammadJavad Jami, Abdolmohammad Abedian Kenari*, Hamed Paknezad, Mahmood Mohseni Pages 109-120

    The present study was conducted to examine singlular and combined effects of manan oligosacharid (MOS) and L. plantarum supplements on growth indices and hematological parameters of Caspian trout (Salmo trutta caspius Kessler, 1877). Caspian trout fingerlings (~ 10 g) were fed with a control diet (basal diet) or supplemented diets as follows: 1) the basal diet + 4g kg−1 IMOS, 2) the basal diet + -8×108 CFU/g-1  L. plantarum)  and 3) a synbiotic diets (the basal diet + 8×108 CFU/g-1  L.plantarum + 4g kg−1IMOS) for 8 weeks. At the end of this trial, the results of the MOS supplemented and synbiotic diet showed significant increase in feed conversion ratio (FCR), weight gain (WG), feed intake (FI), protein efficiency ratio (PER), specific growth ratio (SGR) and daily growth index (DGI) compared with fish fed the control diet (p<0.05). The highest FCR and FI were observed in the control group. In the case of condition factor, the singlular and combined diets showed no significant differences (p>0.05). The results of blood indices among all treatments revealed significant differences of the number of red blood cells (RBC) compared to the control group (p<0.05). The highest and lowest number of RBC was found in L. plantarum diet and control group, respectively. The number of white blood cells (WBC) showed no significant differences with control group (p>0.05). The results demonstrated that the MOS-supplemented diet and the combined diets containing MOS and L. plantarum improved the growth performance in Caspian trout fingerlings.

    Keywords: Manan oligosaccharide, L. plantarum, Feed conversion ratio, Protein efficiency rate, Caspian trout
  • Alireza Afshari, Iman Sourinejad*, Ahmad Gharaei, Seyed Ali Johari, Zahra Ghasemi Pages 121-131

    Iron and copper are two essential trace elements or micronutrients that play important roles in many vital biological processes, key enzymes and the immune system. In this study, the effects of feeding with different sources of iron and copper supplements on growth performance and some blood parameters of Schizothorax zarudnyi with an average weight of 23.97 ± 0.45 g were investigated. Within 60 days of study, dietary treatments were included fish fed with: 1) the basal diet without any copper and iron supplement, 2) diet containing 150 mg of mineral iron supplement per kg of diet, 3) diet containing 3 mg of mineral copper supplement per kg of diet, 4) diet containing 150 mg of mineral iron supplement and 3 mg of mineral copper supplement per kg of diet, 5) diet containing 150 mg of iron nanoparticles supplement per kg of diet, 6) diet containing 3 mg of copper nanoparticles supplement per kg of diet, 7) diet containing 150 mg of iron nanoparticles supplement and 3 mg of copper nanoparticles supplement per kg of diet. The results showed that supplementing diet with iron and copper improves the growth and blood parameters compared with the control; and iron and copper nanoparticles especially simultaneous use of them (treatment 7), act more effectively than their mineral forms; as the fish in treatment 7 showed the best growth and feeding results compared with the other treatments. Fish in treatment 7 also showed the highest values in all blood parameters and there were significant differences in hematocrit, hemoglobin and total amount of erythrocyte indices compared with the other treatments. MCV and MCH indices in treatment 7 exhibited significant difference compared with the control (P<0.05). According to the results of this study, simultaneous use of two nanoparticles of iron and copper leads to the improvement of growth and blood indices of Sistan’s loach more effectively than their separate supplementation or their mineral forms.

    Keywords: Sistan’s loach, Iron, copper nanoparticles, Growth performance, Hematology
  • Niki Nadalizadeh Tabari, Saeid Meshkini*, Amir Tukmechi Pages 133-142

    Lactobacillus is the most common probiotic bacteria. The aim of this study was to isolate and evaluate the probiotic properties of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) intestinal Lactobacillus and to improve the digestive tract of this fish. After preparation of 75 rainbow trout, their intestinal contents were cultured in MRS broth medium and 56 Lactobacillus colonies were identified by biochemical tests. Lactobacillus strains were identified by biochemical tests and polymerase chain reaction (PCR), and their antibacterial activity, susceptibility to antibiotics, bile resistance and acidic conditions (pH=3) was evaluated. A total of six Lactobacillus strains Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus animalis, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus leishmania and Lactobacillus delbrueckii were identified. The antibacterial activity of Lactobacillus leishmania against Yersinia ruckeri was significantly (p˂0.05) higher than the antibiotic Enrofloxacin. (p˂0.05). All isolates were resistant to oxacillin and vancomycin antibiotics and were sensitive to tetracycline. Lactobacillus animalis, Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus delbrueckii showed the highest resistance to bile (p˂0.05), respectively, and Lactobacillus acidophilus showed the highest resistance to acidic conditions. According to the results there are probiotic Lactobacillus in the rainbow trout digestive tract, and among them Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus reuteri and Lactobacillus delbrueckii have better probiotic properties.

    Keywords: Lactobacillus, Rainbow trout, Probiotic properties, Yersinia rockery
  • MohamadHadi Abolhasani, Zahra Talebi*, Maryam Payami Khomeran Pages 143-153

    Anzali wetland is the most important intermediate ecosystem in the Caspian sea catchment area and plays an important role in refining the inputs of rivers in this area and acts as a natural filter. In this study, the overall microbial load and bacteria of Yersinia enterocolitica and Listeria monocytogenes and its relationship with pH and EC of water were investigated. Surface layer sampling was performed from autumn 2018 to summer 2019 using standard water sampling methods. The highest logarithmic mean of the total bacterial count was 5.513/ ml at Ali Abad station in summer and the lowest logarithmic mean of the total bacterial count was 3.914/ ml at Abknar station in autumn and above standard. The rate of contamination of different wetlands to Yersinia enterocolitica and Listeria monocytogenes using specific media was 41% and 50% respectively and in the PCR method with specific primer pairs, were 35.7% and 42.8% respectively. The highest pH in Sangachin station was 8.86 and the highest EC was 1050μs / cm in Talebabad station. Duncan test showed a significant difference at most stations with the percentage of specific cultures, pH and EC factors and the logarithmic mean of total bacterial count (p<0.05). Also, using Duncanchr('39')s test in the PCR method, Listeria monocytogenes in autumn were statistically significantly different from other seasons (p<0.05) and Yersinia enterocolitica was statistically significant in autumn and summer (p<0.05). Elevated water temperatures, urban population growth around wetlands, and sewage entry are major causes of increased the level of pollution in Anzali wetland and its transmission through the food cycle and indicates the risk of pathogenicity.

    Keywords: Anzali Wetland, Yersinia enterocolitica, Listeria monocytogenes, Pollution
  • Shiva Soltani Pages 155-166

    Herring is one of the very good detectors for assessing the health and condition of coral reefs and shores in marine waters. The purpose of this study was to investigate the diversity and distribution of Asteroidea and Ophiuroidea in the lower and middle tidal zones of the Persian Gulf coastlines in the area of Bushehr province (Air Force stations, Bandar Rostami, North and South Utah). Sampling from April to March 2017 was performed quarterly in 4 turns and by Quadrat (one meter per meter) and in two transects perpendicular to the sea (width 30 meters) and with an approximate distance of 100 meters. A total of 184 individuals, 7 species including 4 species of starfish, 3 species of fragile star belonging to Astropectinidae (Astropecten polyacanthus phragmorus and Astropecten monacanthus), Asterinidae (Aquilonastra iranica species), Ophidiasteridae (species Linckia multiflora) ,Ophiotrichidae (Ophiothrix sp.) and Ophiocomidae (Ophiocoma  scolopendrina and Ophiocoma sp.) collected. The most frequent species of Ophiothrix sp .Lowercase the least frequent was the Linckia multiflora . Species habitat werer as Astropecten polyacanthus phragmorus tropical sandy beaches, Astropecten monacanthus tidal sandy beaches, Aquilonastra iranica, tidal cliffs and Linckia multiflora, Ophiothrix sp., Ophiocoma scolopendrina species, and Ophiocoma sp. The rocky-coral beds. 90.54% of species had cluster distribution while, while other species had a uniform distribution. The results of Shannon species diversity indices H chr(chr('39')39chr('39'))= 1.7672 and Oz = 0.8754 = Jchr(chr('39')39chr('39')) indicated the relative uniformity and uniformity of stars and fragile stars on the coasts of the Persian Gulf in Bushehr province.

    Keywords: Diversity, Distribution, Marine Star, Burning Star of the Sea, Persian Gulf, Bushehr Province
  • Bahman Mirboluk, Javad Ghasemzadeh*, Salim Sharifian Pages 167-177

    The present study, investigated the effect of delayed ice storage on the quality and shelf-life of Jinga shrimp (Metapenaeus affinis) during a period of 18 days. Freshly captured shrimps were divided into three groups. The first group was kept in ice immediately, while the second and third groups were mixed and covered with ice one hour, and two hours after capture respectively. The shelf-life of each group was determined using microbial (total number of mesophilic and psychrophilic bacteria), chemical (pH, Total Volatile Bases Nitrogen ‘TVB-N’ and Thiobarbituric Acid ‘TBA’) and sensory indices. The results of microbial counts showed that the least bacterial growth occurred in the first group, preserved in ice immediately after the catch (P < 0.05). Among the chemical parameters the highest increase in pH, TVB-N and TBA was observed in the third group, preserved in ice with two hours delay. The outcome of the sensory evaluation revealed that the shelf-life of the first group of shrimps constantly stored in ice was 12 days while those of the second and third groups kept in ice with one and two hours delay after capture decreased to 10 and 8 days respectively. In most days of this study, there was a high correlation between sensory, microbial and chemical indices. The results of sensorial, microbial and chemical tests of the treatments indicate that every hour of time-lag in ice-storage of freshly captured Jinga shrimp will reduce its shelf-life by about two days compared to the samples iced immediately after catch.

    Keywords: Jinga Shrimp (Metapenaeus affinis), Ice storage, Shelf-life, Sensory evaluation
  • Mojtaba Naderi*, Jamileh Pazooki Pages 179-190

    In this study, gonad structure and oogenesis of ghost crab were studied based on macroscopic and microscopic analyses from January 2016 to February 2017. Female crabs were collected from sandy beach of Salahk port, Qeshm Island, monthly. In the laboratory, the crabs’ ovaries were dissected and prepared for histology. Based on external and morphological features, gonad developmental stages were investigated and afterwards each stage was microscopically described. According to the results, six ovarian developmental stages were recognized including: stage I: immature, stage II: rudimentary, stage III: developing, stage IV: intermediate, stage V: advanced, stage VI: spent. During oogenesis, the number of oocytes in secondary growth increased in the ovaries which was associated with a change in coloration and increase in the gonad volume. Oocytes growth process was classified in six stages: early primary growth, late primary growth, early secondary growth, mid-secondary growth, late secondary growth, and full-growth. According to results, shaping of perinuclear yolk complex observed just in late primary growth stage. Furthermore, starting of second growth was simultaneous to appearing of yolk globules in ooplasm. Also, most of oocytes were visible as light pink in full-Grown stage.

    Keywords: Gonad Structure, Oogenesis, Oocytes, Ovary
  • Siamak Behzadi*, Hossein Rameshi, Ali Salarpouri, Mohammad Darvishi, Sajjad Pourmozaffar, Shahram Seid Moradi, GholamAli Akbar Zadeh Pages 191-196

    Bleaching phenomenon was observed in coral communities by Coral Watch method and Photo-transect in Hendorabi Island in Sep.2016.Coral health indices were estimated E1 (complete whitening), E6 (Complete health)and E4 (whitish) for Acropora spp., Hydnophora spp. And Hydnophora spp., also temperature was measured 33.1 ° C around coral colonies. The results of this study showed that the colonies of branching corals are completely whitened, but massive corals can withstand environmental temperature stresses, although some of them have an E4 index and, it is more critical to assume that these species can not relieve themselves of environmental temperature stresses. Since the coral ecosystem, especially the branching coral, has ecological and fishery value for the ornamental fish and larvae of some commercial fish, so health monitoring of the corals is recommended in order to environmental management.

    Keywords: Bleaching, Acropora spp., Hendurabi Island, Persian Gulf
  • Mahnaz Rabbaniha* Pages 197-202

    The importance of fish nutrient value is a known fact. Fresh fish meat is a high protein food source (around 20% protein) which is enriched with beneficial minerals and fatty acids, all being essential for human health. Fish meat also has more water and less fat in comparison with red and bird meat. The purpose of this research is to study the changes in fish retail price relative to changes in minimum wage in Iran during 2001-2009. The results show that as the price of fish has had more increase compared to the minimum wage, people’s purchasing power has declined and fish has become a luxury food for certain groups of the population

    Keywords: Fish prices, workers' wages, rising prices