فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و پنجم شماره 3 (پیاپی 137، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صیاد اصغری سراسکانرود*، بهروز نظافت تکله صفحات 193-203

    اهداف و زمینه ها:

     ژیوتوریسم ترکیبی از دو واژه زمین و گردشگر است و به گردشگری گفته می شود که دارای جاذبه های زمین شناسی، مورفولوژیکی و فرهنگی است. استفاده بهینه از جاذبه های مناطق مورد مطالعه مستلزم شناخت جنبه های مختلف است. هدف از این پژوهش، ارزیابی توان ژیوتوریستی و تحلیل رقابت پذیری مناطق ژیوتوریستی شهرستان سرعین (روستاهای بیله درق، دربند ورگه سران و آلوارس) بود.

    روش شناسی:

     این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقایسه ای به روش میدانی در مناطق ژیوتوریستی شهرستان سرعین (روستاهای بیله درق، دربند ورگه سران و آلوارس) در تابستان 1398 انجام شد. 102 نفر از گردشگران و کارشناسانی که به مناطق مورد مطالعه ژیوتوریستی مسافرت کرده بودند (23 گردشگر و 11 کارشناس برای هر یک از مناطق مورد مطالعه) با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و پرسش نامه های تحقیق را تکمیل کردند. به منظور ارزیابی توان ژ یوتوریستی از مدل هادزیک و برای ارزیابی توان رقابت پذیری از مدل پاوولوا استفاده شد.

    یافته ها: 

    توان ژیوتوریستی در مناطق بیله درق و دربند ورگه سران به ترتیب برابر 22/39 و 44/24 و در سطح متوسط و در منطقه آلوارس 55/55 و در حد خوب ارزیابی شد. همچنین مناطق بیله درق با ارزش عددی 16/1 و ورگه سران با ارزش عددی 20/1 دارای رقابت پذیری رضایت‎بخش و منطقه ژیوتوریستی آلوارس با ارزش عددی 43/1 دارای رقابت پذیری خوب و مناسبی بودند.

    نتیجه گیری:

     منطقه گردشگری آلوارس از نظر توان ژیوتوریستی و رقابت پذیری نسبت به مناطق بیله درق و دربند ورگه سران دارای پتاسیل های مناسبی برای جذب گردشگر به شهرستان سرعین است

    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، مدل پاوولوا، مدل دینامیکی، شهرستان سرعین
  • مهرناز بهزادنیا، مزدک دربیکی* صفحات 205-213

    اهداف و زمینه ها:

     با توجه به حساسیت بوم شناختی ذخیره گاه های زیست کره که با داشتن ارزش های زیباشناختی و آموزشی از تقاضای فراوان گردشگری برخوردار هستند، برآورد ظرفیت برد تفرج گاهی اهمیت دارد. هدف این پژوهش ، برآورد ظرفیت برد طبیعت گردی در جزیره مهم آشوراده در شرقی ترین نقطه ذخیره گاه زیست کره میانکاله بود.

    روش شناسی: 

    با بازدیدهای میدانی گسترده و بررسی نقشه های منطقه، از 456 هکتار از کل پهنه گردشگری مصوب آشوراده در طرح جامع مدیریت منطقه، 346 هکتار به عنوان پهنه قابل استفاده برای بازدیدکنندگان گزینش شد. در گام بعد و با به کارگیری فرمول های معتبر اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت، سه گونه ظرفیت برد فیزیکی، واقعی و موثر برآورد شد. این ظرفیت با توجه به ویژگی های حساس بوم شناختی، اجتماعی و مدیریتی منطقه و نیز درنظر گرفتن 12 عامل محدودکننده (شامل شرایط اقلیمی، زیرساخت های گردشگری، ویژگی های بوم شناختی و مسایل اجتماعی) تعیین شد.

    یافته ها:

     روی هم رفته و به شکل روزانه، ظرفیت برد فیزیکی، واقعی و موثر در همه 346 هکتار پهنه مفید گردشگری متمرکز و گسترده جزیره آشوراده، به ترتیب 536000، 42529 و 6778 نفر بود. به شکل مشخص، ظرفیت برد موثر از دیگر عددها کمتر (نزدیک به 16% برد واقعی) و قابل استناد و اجرا بود.

    نتیجه گیری: 

    جزیره آشوراده توان مناسبی برای پذیرش طبیعت گردان دارد، ولی با توجه به ویژگی های مدیریت کنونی، پیشنهاد می شود شمار بسیار کمتری از طبیعت گردان در سرزمین باشند

    کلیدواژگان: ظرفیت برد، طبیعت گردی، آشوراده، ذخیره گاه زیست کره، میانکاله
  • محمدعلی خلیجی* صفحات 215-223
    اهداف

    بخش عمده ای از سطح شهرهای ایران، دچار فرسودگی و ناکارآمدی هستند. فرسودگی به دو صورت نسبی و کامل در عرصه های شهری رخنه می کند. در عرصه های بافت های فرسوده سرمایه های انسانی، مالی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور در معرض خطر ناشی از حوادث غیرمترقبه قرار دارند. بر این اساس هدف تحقیق حاضر، ارزیابی عرصه های عمومی شهری در بافت فرسوده منطقه 8 تبریز بود.

    روش شناسی:

     این پژوهش توصیفی-تحلیلی از نوع همبستگی در سال 1398 در منطقه 8 کلان شهر تبریز در بین 50 نفر از کارشناسان و نخبگان شهرداری تبریز انجام گرفت که به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه ای محقق ساخته بود که با مولفه های ادراکی، اجتماعی، کالبدی و عملکردی در قالب 18 متغیر به ارزیابی عرصه های عمومی شهری می پرداخت. داده ها، توسط نرم افزار SPSS 25 و با استفاده از آزمون T تک نمونه ای، همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه آنالیز شدند.

    یافته ها:

     متغیرهای 18گانه توانستند 98% واریانس عرصه عمومی بافت فرسوده را تبیین نمایند (980/0=R2). متغیرهای اختلاط عملکرد و فعالیت و سازگاری فعالیت ها به مراتب تاثیر بیشتری در مقایسه با سایر متغیرها در پیشگویی متغیر وابسته داشتند، به گونه ای که یک واحد تغییر در انحراف معیار اختلاط عملکرد و فعالیت و سازگاری فعالیت ها باعث می شد تا انحراف معیار متغیر وابسته (عرصه عمومی بافت فرسوده) به اندازه 83% و 77% تغییر کند.

    نتیجه گیری:

     مولفه اجتماعی بیشترین تاثیرگذاری بر فرسودگی منطقه 8 تبریز را دارد و مولفه های عملکردی و ادراکی در رتبه های دوم و سوم هستند. متغیرهای اختلاط عملکرد و فعالیت و سازگاری فعالیت ها نسبت به سایر متغیرها سهم بیشتری در پیشگویی فرسودگی منطقه 8 دارند.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، فضای شهری، عرصه عمومی، تبریز
  • احسان لشگری تفرشی* صفحات 225-236
    مقدمه

    از دهه 1980 با تفوق فزاینده دیدگاه های نیولیبرالیستی و با کاهش سرمایه گذاری دولت در امور عمومی، هرچه بیشتر از کارکردها و نقش تصدی گری دولت در اقتصاد کاسته و به نقش نهادها، شرکت ها و نیروهای غیردولتی در مدیریت و تولید فضا افزوده شد که موجب تضعیف اثرگذاری مستقل نهادهای وابسته به حکومت در مدیریت و آمایش فضای سرزمینی شده است. هدف این پژوهش ارایه دسته بندی نوینی از کارکردهای دولت و چگونگی مطالعه آن در مدیریت و آمایش فضای سرزمینی در چارچوب دیدگاه نیولیبرالیسم با مراجعه به مستندات معتبر نظری بود. این پژوهش از نوع تیوریک است و داده ها به روش اسنادی و کتابخانه ای جمع آوری و به شیوه توصیفی- تحلیلی بر مبنای رویکرد استنتاجی تحلیل شد.

    نتیجه گیری:

     از آنجایی که آمایش سرزمین متاثر از انگیزه سودمحور اقتصادی مبتنی بر تجارت آزاد است، لذا دولت فاقد جایگاه و کارکرد مستقل در برنامه ریزی آمایش فضای سرزمین است. در این راستا نهادهای دولتی صرفا از طریق برنامه ریزی آمایش سرزمین به دنبال گسترش و تداوم چرخه سودآورترنمودن مناطق مستعد و ایجاد تسهیل در بازگشت سریع تر سرمایه از طریق سیاست های مالیاتی و هماهنگی با خواست شرکت ها و نهادهای اقتصادی هستند. در تدوین سیاست های آمایش سرزمین توسط دولت ها در الگوی نیولیبرالیستی مناطق مختلف در زیرمجموعه سطح سرزمین از ارزش یکسانی در جذب سرمایه برخوردار نبوده و قطبش فضایی در جمعیت، حرکت و فعالیت در فضای سرزمینی همواره وجود خواهد داشت. بر این مبنا آمایش سرزمین در الگوی نیولیبرالیستی موجب اهمیت یابی مفهوم سطح بندی، رتبه بندی و افول مفهوم عدالت فضایی مورد نظر الگوی کینزی در مطالعات آمایش سرزمین شده است.

    کلیدواژگان: نئولیبرالیسم، دولت، کارکرد، آمایش سرزمین
  • سمیرا محمودی*، سمیه جنگ چی کاشانی، منصوره نیکبخت صفحات 237-250

    اهداف و زمینه ها: 

    نهادگرایی به صورت بنیانی به این موضوع می پردازد که هر فضای جغرافیایی، محتوای نهادی و بومی خاص خود را دارد و بنابراین مسیر توسعه آن نیز باید مجزا باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل ساختاری موثر بر توسعه نهادی در مناطق روستایی شهرستان های بویین زهرا و آوج بود.

    روش شناسی:

     این تحقیق ترکیبی از روش های پیمایشی و تحلیلی- ساختاری است. به منظور تعیین منطقه مورد مطالعه، با توزیع خوشه ای برحسب دوری و نزدیکی روستا به شهر و میزان جمعیت، از مجموع 190 روستای بالای 20 خانوار در سطح شهرستان های بویین زهرا و آوج، تعداد 18 روستا انتخاب شد. حجم نمونه با روش کوکران 378 نفر به دست آمد. به منظور تبیین و تحلیل عوامل موثر بر توسعه نهادی در منطقه مورد مطالعه از روش تحلیل سلسه مراتبی (AHP)، روش مدل سازی معادلات ساختاری و تکنیک تاپسیس استفاده شد.

    یافته ها:

     رضایت از عملکرد نهادهای موجود در روستا، شناخت و آگاهی از ماهیت، وظایف نهادها، اعتماد نهادی، همبستگی اجتماعی، ظرفیت های انسانی، شبکه های اجتماعی و مشوق ها و ظرفیت نهادی تاثیر مهمی بر توسعه نهادی مناطق روستایی داشتند. همچنین از لحاظ توسعه نهادی بین روستاهای با جمعیت بالای شهرستان تفاوت وجود داشت؛ به طوری که 22.2% (4 روستا) در سطح برخوردار، 33.4% (6 روستا) در سطح نیمه برخوردار و 44.4% (8 روستا) در سطح بسیار برخوردار قرار گرفتند. دلیل این امر بعد از شاخص های راه و جمعیت، میزان نزدیکی به مراکز شهری بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به ضرایب توسعه نهادی می توان ادعا کرد که میزان برخورداری روستاها از جنوب شرق و مرکز به سمت غرب و با دورشدن از مرکز شهرستان کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: توسعه نهادی، عوامل ساختاری، مدل سازی معادلات ساختاری، مناطق روستایی، شهرستان های بوئین زهرا و آوج
  • مرجانه نجارنژاد مشهدی، خسرو افضلیان*، مهدی شیبانی، سید مسلم سید الحسینی صفحات 251-263

    اهداف و زمینه ها:

     مشهد شهری است با محله های تاریخی که روزگاری بسیاری از خانه های ارزشمند را در خود جای داده بود. اما به واسطه تغییر شیوه زندگی، طرح های توسعه، تغییرات اقتصادی و غیره بخش وسیعی از بافت ارزشمند شهر طی زمان دچار تغییر شده است. لذا اگر در مسیر ایده حفظ و به هنگام سازی گذشته با ایجاد خلاقیت و حساسیت گام برداریم، ساختمان های سنتی می توانند به منبع الهام بخشی تبدیل شوند که برای توسعه معماری معاصری که پاسخگوی فرآیندهای فرهنگی محلی باشد، به کار گرفته شوند. بر این اساس این پژوهش با هدف معرفی و پیشنهاد مولفه ها و شاخص های الگوهای بومی شهر مشهد صورت پذیرفت.

    روش شناسی:

     در این پژوهش توصیفی- تحلیلی، داده ها به صورت کتابخانه ای و در برخی موارد به صورت پیمایشی با تکمیل پرسش نامه توسط خبرگان جمع آوری شد. بدین ترتیب که با استفاده از رویکرد داده بنیاد و استفاده از نرم افزار Maxqda 10 مولفه ها و شاخص های مورد توجه در خانه های بومی استخراج شد و سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) مولفه الگوهای بومی تعیین اهمیت و وزن دهی شد.

    یافته ها:

     اولویت مولفه الگوهای بومی موثر بر مسکن شهر مشهد به ترتیب محرمیت، درون گرایی، پرهیز از بیهودگی، مردم واری، ارتباط با طبیعت، جامع نگری و وحدت گرایی، خودبسندگی، معنایی- نمادین و تداوم و تکامل بودند و مولفه الگوهای با امتیاز بالای 1/0 شامل محرمیت، درون گرایی، پرهیز از بیهودگی، مردم واری و ارتباط با طبیعت به ترتیب به عنوان مولفه الگوهای ماندگار بومی مشهد معرفی و انتخاب شدند.

    نتیجه گیری: 

    مولفه الگوهای محرمیت، درون گرایی، پرهیز از بیهودگی، مردم واری و ارتباط با طبیعت در رتبه های اول تا پنجم مولفه الگوهای ماندگار بومی مشهد هستند.

    کلیدواژگان: مولفه الگوهای ماندگار، مسکن بومی، مشهد، روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • داود برادران توکلی، علیرضا رضوانی*، محسن وفامهر، محمدحسن خادم زاده صفحات 265-273

    اهداف و زمینه ها:

     کمبود مسکن و کیفیت نامطلوب آن همواره به عنوان یکی از مسایل اصلی در ایران مطرح بوده است. روند رو به رشد جمعیت کشور در چند دهه اخیر، مهاجرت گسترده و سیاست های اتخاذشده و مدیریت نادرست در این حوزه مسایلی را به وجود آورده که توجه جدی را طلب می کند. هدف پژوهش حاضر، شناخت و اولویت گذاری مسایل حوزه مسکن با بهره گیری از روش دلفی و تکنیک شانون بود.

    روش شناسی:

     این پژوهش ترکیبی از روش های کیفی و کمی براساس استراتژی تحلیلی و اکتشافی متوالی است که در سال 1398 با نظر 10 نفر از مدیران ارشد و مسیولان و 7 نفر از اساتید دانشگاهی آگاه به حوزه مسکن در شهر مشهد انجام شد. به منظور تحلیل داده ها، ترکیبی از روش دلفی و تکنیک آنتروپی شانون به کار گرفته شد.

    یافته ها:

     مدلی با چهار مولفه طراحی، مدیریتی، اجرایی و اقتصادی و 32 شاخص تدوین شد که با بهره گیری از تکنیک شانون مولفه طراحی با وزن 03133/0 در رتبه اول، مولفه مدیریتی با وزن 03127/0 در رتبه دوم، مولفه اقتصادی با وزن 03126/0 در رتبه سوم و مولفه اجرایی با وزن 03108/0 در رتبه چهارم قرار گرفتند.

    نتیجه گیری:

     مولفه های طراحی و مدیریتی واجد توجه جدی تری نسبت به سایر مولفه ها هستند. همچنین از بین 32 شاخص تدقیق شده، به ترتیب، "عدم امکان تملک مسکن و اجاره نشینی"، "بافت فرسوده مسکونی"، "عدم وجود انعطاف پذیری در ساختمان"، "نبود برنامه ریزی موثر در انبوه سازی و تولید صنعتی" و "عدم توجه به رویکردهای پایداری ساختمان و استفاده از انرژی های پاک"، مهم ترین مسایل حوزه مسکن از نظر متخصصان هستند.

    کلیدواژگان: مسکن، مسایل و مشکلات، روش دلفی، تکنیک شانون
  • سپیده سنجری، هیرو فرکیش* صفحات 275-282

    اهداف و زمینه ها:

     امروزه گردشگری به عنوان پاک ترین و پایدارترین صنعت جهان شناخته می شود و رضایتمندی گردشگران به عنوان یکی از مهم ترین عوامل اصلی در موفقیت این صنعت، بیش از پیش مورد توجه محققان و سرمایه گذاران صنعت گردشگری قرار گرفته است. هدف این پژوهش، اولویت بندی مولفه های منطقه گرایی در انتخاب زمینه طراحی معماری با هدف افزایش رضایتمندی گردشگران بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش توصیفی- تحلیلی در تعطیلات نوروزی سال 1398 در بین 120 نفر از گردشگران روستای کنگ در استان خراسان رضوی انجام شد که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابتدا با بررسی متون اصلی داخلی و بین المللی در زمینه مفاهیم مرتبط با رضایتمندی و معماری منطقه گرا، شاخص های مناسب برای رضایتمندی این سبک از معماری تعیین و دسته بندی شد. در گام بعدی دو پرسش نامه برای مقایسه زوجی شاخص ها و زیرشاخص ها به منظور تحلیل داده ها با استفاده از فرآیند تحلیل سلسه مراتبی (AHP) طراحی شد.

    یافته ها: 

    مدل سلسله مراتبی شامل 5 معیار اصلی و 14 زیرمعیار بود. معیار محیط شناسی با وزن 0.331 رتبه اول، توجه به شرایط بین المللی و منطقه ای با وزن 0.197 رتبه دوم، توجه به زیست بوم منطقه با وزن 0.180 رتبه سوم، توجه به سنت ها و آیین ها با وزن 0.163 رتبه چهارم و توجه به روان شناسی محیط با وزن 0.128 رتبه پنجم را کسب کردند.

    نتیجه گیری: 

    از دیدگاه گردشگران منطقه کنگ، معیارهای محیط شناسی، توجه به شرایط بین المللی و منطقه ای و توجه به زیست بوم منطقه به ترتیب اولویت های اول تا سوم هستند.

    کلیدواژگان: معماری منطقه گرا، گردشگری، رضایتمندی
  • اعظم ملکی*، محمود قربانی، سید اکبر نیلی پور طباطبایی، حسینعلی نیرومند صفحات 283-292

    اهداف و زمینه ها: 

    ویژگی ارزشمند نیروی انسانی که امروزه توجه بسیاری را به خود جلب کرده است، رفتار شهروندی سازمانی است. اعتماد سازمانی نیز از عوامل مهمی است که روی رفتار شهروندی سازمانی تاثیر بسزایی دارد. زیربنای همه رفتارها در سازمان، ارزش های اخلاقی است و مدیران همیشه باید بالاترین استانداردهای اخلاقی را در سازمان خود در نظر بگیرند. هدف پژوهش حاضر طراحی مدل تاثیر مدیریت اعتماد سازمانی با رویکرد هوش اخلاقی بر رفتار شهروندی سازمانی بود.

    روش شناسی:

     این تحقیق از بعد هدف، توسعه ای- کاربردی و از لحاظ روش ترکیبی (کیفی- کمی) است. جامعه آماری کلیه کارکنان موسسات مالی و اعتباری فعال در استان خراسان رضوی (13 موسسه با 453 شعبه) در مهر سال 1394 بود که 336 نفر از آنها به روش نمونه گیری خوشه ای دومرحله ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسش نامه بود که روایی آن به صورت صوری و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از تکنیک دلفی، تحلیل عاملی اکتشافی و معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    ارتباط بین هوش اخلاقی و مدیریت اعتماد سازمانی و نیز رفتار شهروندی سازمانی معنی دار بود و هوش اخلاقی به میزان 79% بر مدیریت اعتماد سازمانی و به میزان 67% بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر داشت. همچنین ارتباط بین مدیریت اعتماد سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی نیز معنی دار بود و مدیریت اعتماد سازمانی به میزان 84% رفتار شهروندی سازمانی را تبیین می نمود (0001/0<p).

    نتیجه گیری:

     مدیریت اعتماد سازمانی با رویکرد هوش اخلاقی و نیز هوش اخلاقی به تنهایی در تبیین واریانس رفتار شهروندی سازمانی نقش دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت اعتماد سازمانی، هوش اخلاقی، رفتار شهروندی سازمانی
|
  • Sayyad Asghari Saraskanrood*, Behrooz Nezafat Pages 193-203
    Aims & Backgrounds

    Geotourism is a combination of land and tourism and is a tourism that have geological, morphological and cultural attractions. Optimal use of the attractions of the studied areas requires knowledge of different aspects. The purpose of this study was to evaluate the geotourism potential and analyze the competitiveness of geotouristic areas of Sarein city (Bileh Daragh, Darband Vergehsaran and, Alvares).

    Methodology

    This descriptive- analytical comparative study was conducted through field method in the geotouristic areas of Sarein city (Bileh Daragh, Darband Vergehsaran and, Alvares) in summer of 2019. 102 tourists and experts who had traveled to the geotourist study areas (23 tourists and 11 experts for each of the study areas) were selected by simple random sampling method and completed the research questionnaires. The Hadzic model was used to evaluate the geotourism potential and the Pavolova model was used to evaluate the competitiveness potential.

    Findings

    The geotourism potential in Bileh Daragh and Darband Vergehsaran was equal to 39.22 and 24.44 respectively and in moderate level and in Alvarez was equal to 55.55 and in good level. Also Bileh Daragh with numerical value of 1.16 and Darband Vergehsaran with numerical value of 1.20 had satisfactory competitiveness and Alvarez with numerical value of 1.43 had good and suitable competitiveness.

    Conclusion

    Alvarez tourist area in terms of geotourism potential and competitiveness compared to Bilesh Daragh and Darband Vergehsaran areas has good potentials to attract tourists to Sarein city.

    Keywords: Geotourism, Pavolova Model, Dynamic Model, Sarein County
  • Mehrnaz Behzadnia, Mazdak Dorbeiki* Pages 205-213
    Aims & Backgrounds

    Considering ecological sensitivity of Biosphere Reserves (BR) and their educational and aesthetic values and popularity for nature-tourism, the assessment of carrying capacity (CC) is important issue in tourism management and control of visitors flow in such areas. The aim of the present study was to assess the CC of nature-tourism in Ashooradeh Island (east of Miankeleh BR) in the north of Iran.

    Methodology

    Using official maps of the region and extensive field surveys, 346 ha were selected out of 456 ha of the total tourism zones in Ashooradeh as useful and usable areas for visitors. IUCN formulas were used to calculate Physical (PCC), Real (RCC), and Effective (ECC) carrying capacity which determined by ecological, social and managerial characteristics of the region. In addition, 12 limiting factors were applied for better and effective calculations (including climate conditions, tourism infrastructure, ecological characteristics, and social issues).

    Findings

    For 346 ha of extensive and intensive tourism zones of Ashooradeh, the PCC, RCC, and ECC were 536000, 42529, and 6778 visitors per day, respectively. It is obvious that ECC was less than the others (about 16% of RCC) and presents the real number of visitors.

    Conclusion

    Ashooradeh Island has suitable potential for nature-tourism, but considering its current management conditions, it is suggested that less nature tourists visit the region.

    Keywords: Carrying Capacity, Nature-Tourism, Ashooradeh Island, Biosphere Reserve, Miankaleh
  • MohammadAli Khaliji* Pages 215-223
    Aims & Backgrounds

    Most of the cities in Iran are deteriorated and inefficient. Deterioration penetrates urban realms in both partial and complete ways. In the realms of deteriorated fabric, the human, financial, economic, social, and cultural capitals of the country are at risk due to unexpected events. Accordingly, the present study aimed to evaluate the urban public realms in the deteriorated fabrics of Tabriz district 8.

    Methodology

    This correlational descriptive-analytical study was carried out on 50 experts and elites of Tabriz municipality in district 8 of Tabriz in 2019, who were selected by random sampling method. The research tool was a researcher-made questionnaire that evaluated public urban realms with perceptual, social, physical, and functional components in the form of 18 variables. Data were analyzed by SPSS 25 software using one-sample T, and Pearson correlation tests, and multiple regression analysis.

    Findings

    The 18 variables were able to explain 98% of the variance of urban public realms in the deteriorated fabric (R2=0.980). The variables of performance and activity mixing and activity compatibility had a much more significant effect in predicting the dependent variable than other variables so that a change in the standard deviation of performance and activity mixing and activity compatibility caused the change of standard deviation of the dependent variable at the rate of 83% and 77%, respectively.

    Conclusion

    The social component has the most influence on the deterioration of Tabriz district eight and the functional and perceptual features are in the second and third ranks. Variables of performance and activity mixing and activity compatibility have more share compared to other variables in the prediction of the deterioration of Tabriz district 8.

    Keywords: Deteriorated Fabric, Urban Space, Public Realm, Tabriz
  • Ehsan Lashgari Tafreshi* Pages 225-236
    Introduction

    Since the 1980s, with the ever-increasing superiority of neoliberalism views and declining government investment in public affairs, the functional and ownership roles of the government in the economy have diminished and the role of non-governmental institutions, companies and forces in managing and producing space has increased, which weakened the independent influence of government-affiliated institutions in the management and planning of the territorial space. The purpose of this study was to present a new classification of government functions and how to study it in the management and planning of the territorial space in the framework of the neoliberal perspective with reference to valid theoretical documents. This research is of theoretical type and the data were collected by documentary and library methods and analyzed by descriptive-analytical method based on inferential approach.

    Conclusion

    Since spatial planning is affected by profit-oriented economic motivation based on free trade, the government lacks an independent position and function in spatial planning management. In this regard, government institutions seek to expand and continue the cycle of making more profitable talented areas and facilitate the faster return of capital through tax policies and coordination with the wishes of companies and economic institutions only through spatial management planning. In the formulation of land management policies by governments in the neoliberal model, different regions in the subdivision of the land level do not have the same value in attracting capital, and spatial polarization in population, movement, and activity in the territorial space will always exist. On this basis, land management in the neoliberal model has led to the importance of the concept of leveling, ranking, and decline of the concept of spatial justice, which is considered in the Keynesian model in land management studies.

    Keywords: Neoliberalism, Government, Function, Spatial Planning
  • Samira Mahmoodi*, Somayeh Jangchi Kashani, Mansoreh Nikbakht Pages 237-250
    Aims & Backgrounds

    Institutionalism fundamentally addresses the fact that each geographical space has its own institutional and indigenous content and therefore its development path should be separate. The aim of this study was to investigate the structural factors affecting institutional development in rural areas of Buin Zahra and Avaj counties.

    Methodology

    This research is a combination of survey and analytical-structural methods. In order to determine the study area, 18 villages were selected from a total of 190 villages with more than 20 households in Buin Zehra and Avaj counties by distributing clusters according to the distance and proximity of the village to the city and the population. The sample size was 378 people by Cochranchr('39')s method. In order to explain and analyze the factors affecting institutional development in the study area, Analytic Hierarchy Process (AHP), structural equation modeling and TOPSIS technique were used.

    Findings

    Satisfaction with the performance of existing institutions in the village, knowledge and awareness of the nature, duties of institutions, institutional trust, social solidarity, human capacity, social networks and incentives and institutional capacity had an important impact on the institutional development of rural areas. There was also a difference in terms of institutional development between villages with high populations; so that, 22.2% (4 villages) were at the privileged level, 33.4% (6 villages) were at the semi-privileged level and 44.4% (8 villages) were at the highly privileged level. The reason for this was the proximity to urban centers after road and population indicators.

    Conclusion

    Considering the institutional development coefficients, it can be claim that the level of institutional development of rurals decreases from the southeast and the center to the west and away from the city center.

    Keywords: Institutional Development, Structural Factors, Structural Equation Modeling, Rural Areas, Bouin Zahra, Avaj Counties
  • Marjaneh Najarnejad Mashhadi, Khosro Afzalian*, Mahdi Sheybani, Seyed Moslem Seyedalhoseni Pages 251-263
    Aims & Backgrounds

    Mashhad is a city with historical neighborhoods that once housed many valuable houses. But due to changing lifestyles, development plans, economic changes, etc., a large part of the valuable texture of the city has changed over time. Therefore, if we follow the path of the idea of preserving and updating the past by creating creativity and sensitivity, traditional buildings can become a source of inspiration for the development of contemporary architecture that is responsible for local cultural processes. Accordingly, the aim of this research was to introduce and propose the components and indicators of indigenous patterns of Mashhad city.

    Methodology

    In this descriptive-analytical study, the data were collected by library method and in some cases using survey through completing the questionnaire by experts. So, using the foundationchr('39')s data approach and using Maxqda10 software, the components and indicators of interest in indigenous houses were extracted and then, using Analytic Hierarchy Process (AHP), the component of indigenous patterns was determined and weighted.

    Findings

    The priority of the component of indigenous patterns affecting Mashhad city housing were privacy, introversion, avoidance of vanity, populism and communication with nature, comprehensiveness and unity-orientation, self-sufficiency, semantic-human and continuity and the component of patterns with a high score of 0.1 including privacy, introversion, avoidance of vanity, populism and communication with nature were introduced and selected as the component of lasting indigenous patterns of Mashhad city respectively.

    Conclusion

    The component of patterns of privacy, introversion, avoidance of vanity, populism and communication with nature are in the first to fifth ranks of the components of lasting indigenous patterns of Mashhad city.

    Keywords: Component of Lasting Patterns, Indigenous Housing, Mashhad, Analytic Hierarchy Process (AHP)
  • Davood Baradarantavakoli, Alireza Rezvai*, Mohsen Vafamehr, MohamadHasan Khadem Zadeh Pages 265-273
    Aims & Backgrounds

    Lack of housing and its low quality has always been one of the main problems in Iran. The growth of the countrychr('39')s population in recent decades, extensive displacements, and the improper adopted policies and management in this area have caused problems that demand serious attention. The present study aimed to identify and prioritize the housing problems by the Delphi method and Shannon technique.

    Methodology

    This research is a combination of qualitative and quantitative methods based on a consecutive analytical and exploratory strategy conducted in 2019 with the opinion of 10 senior managers and officials and seven university professors aware of the field of housing in Mashhad. A combination of the Delphi method and Shannon entropy technique was used to analyze the data.

    Findings

    A model with four components of design, managerial, implementation, and economic and 32 indicators was developed that using the Shannon technique, the design component with a weight of 0.03133 placed in the first rank, the managerial component with a weight of 0.03127 was in the second rank, the economic component with a weight of 0.03126 was in the third rank, and the implementation component with a weight of 0.03108 was in the fourth rank.

    Conclusion

    The components of design and management deserve more serious attention than other components. Also, among the 32 indicators examined, "impossibility of owning housing and renting", "worn-out residential fabric", "lack of flexibility in the building", "lack of effective planning in mass production and industrial production", and "lack of attention to building sustainability approaches and using clean energy " are the most critical problems in the field of housing from experts, respectively.

    Keywords: Housing, Problems, Delphi Method, Shannon Technique
  • Sepideh Sanjari, Hero Farkisch* Pages 275-282
    Aims & Backgrounds

    Today, tourism is known as the cleanest and most sustainable industry globally, and tourist satisfaction as one of the most critical factors in the success of this industry has been increasingly considered by researchers and investors in the tourism industry. This study aimed to prioritize the components of regionalism in choosing the field of architectural design to increase tourist satisfaction.

    Methodology

    This descriptive-analytical study was conducted during the Nowruz holiday in 2019 among 120 tourists from Kang village in Khorasan Razavi province who were selected by stratified sampling method. First, by examining the leading domestic and international texts in the field of concepts related to satisfaction and regional architecture, appropriate indicators for the satisfaction of this style of architecture were determined and categorized. In the next step, two questionnaires were designed to compare pairs of indicators and sub-indicators to analyze the data using the Analytic Hierarchy Process (AHP).

    Findings

    The hierarchical model consisted of 5 leading indicators and 14 sub-indicators. Environmental study acquired the first place with the weight of 0.331, attention to international and regional conditions acquired the second place with the weight of 0.197, attention to the ecology of the region acquired the third place with the weight of 0.180, attention to traditions acquired the fourth place with the weight of 0.163, and attention to environmental psychology acquired the fifth place with the weight of 0.128.

    Conclusion

    From the tourists’ point of view in the Kang region, indicators of environmental study, attention to international and regional conditions, and attention to the ecology of the region are the first to third priorities, respectively.

    Keywords: Regional Architecture, Tourism, Satisfaction
  • Azam Maleki*, Mahmoud Ghorbani, Seyed Akbar Nilipour Tabatabaei, Hosseinali Niroumand Pages 283-292
    Aims & Backgrounds

    The valuable personality trait that has attracted so much attention today is organizational citizenship behavior. In addition, organizational trust is one of the important factors that influence organizational citizenship behavior. The foundation of all values and behaviors in the organization is moral values, and managers must always consider the highest ethical standards in their organization. The purpose of this study was to design the effect of organizational trust management with an ethical intelligence approach on organizational citizenship behavior.

    Methodology

    This research is developmental-applied in terms of purpose and hybrid (qualitative-quantitative) in terms of method. The statistical population was all employees of financial and credit institutions active in Khorasan Razavi province (13 institutions with 453 branches) in October 2015, 336 of whom were selected by the two-stage cluster sampling method. The research tool was a questionnaire whose face validity and reliability by Cronbachchr('39')s alpha coefficient were assessed. Data were analyzed using the Delphi technique, Exploratory factor analysis, and Structural Equation Modeling.

    Findings

    The relationship between ethical intelligence and organizational trust management and organizational citizenship behavior was significant and ethical intelligence had a 79% effect on organizational trust management and a 67% effect on organizational citizenship behavior. The relationship between organizational trust management and organizational citizenship behavior was also significant, and organizational trust management explained 84% of organizational citizenship behavior (p<0.0001).

    Conclusion

    Organizational trust management with the approach of ethical intelligence and ethical intelligence alone has a role in explaining the variance of organizational citizenship behavior.

    Keywords: Organizational Trust Management, Ethical Intelligence, Organizational Citizenship Behavior