فهرست مطالب

مجله دانش تفسیر سیاسی
پیاپی 4 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید عباس زاده مرزبالی* صفحات 1-31

    هدف این مقاله، بررسی چیستی توسعه و توسعه سیاسی و موضوعات اساسی مرتبط با آن ها است. به طورکلی علت توجه پژوهش حاضر به بعد سیاسی توسعه، به دلیل نقش بنیادین این بعد در شکل‌گیری سایر ابعاد توسعه است. سوال اساسی مقاله این است که توسعه و توسعه سیاسی به چه معنا بوده و هر یک دارای چه مبانی و ویژگی هایی می باشند؟ پاسخ مقاله بدین ترتیب است که توسعه به معنای فراهم شدن زمینه‌های لازم برای بروز و ظهور ظرفیت‌های عناصر مختلف اجتماع و میدان یافتن آن‌ها برای دست‌یابی به پیشرفت و افزایش توانایی‌های کمی و کیفی در بطن جامعه است. درزمینه‌ی توسعه، مکاتب و راهبردهای متعددی وجود دارند که شامل مکاتب نوسازی، وابستگی و نظام جهانی و راهبردهای توسعه ‌برون‌زا، توسعه ‌درون‌زا، توسعه ‌متوازن و... می شود. توسعه دارای ابعاد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که بعد سیاسی آن به معنای فرایند روبه افزایش ظرفیت نهادهای سیاسی حکومتی و غیر حکومتی در پاسخ به تقاضاهای جامعه درزمینه مشارکت در فرایندهای سیاسی است. توسعه سیاسی دارای شاخصه هایی چون: ساختار سیاسی دموکراتیک، جامعه مدنی پویا و... بوده و نقش بنیادینی در شکل‌گیری سایر ابعاد توسعه دارد. این مقاله به روش توصیفی– تحلیلی گردآوری‌شده است.

    کلیدواژگان: توسعه، مکاتب توسعه، راهبردهای توسعه، توسعه سیاسی، شاخصه های توسعه سیاسی
  • محمدرضا دهشیری، زهرا امامی * صفحات 32-55

    همگرایی و واگرایی یکی از موضوعات موردبحث در عرصه روابط بین‌الملل است، در این میان اتخاذ سیاست‌های امنیتی و دفاعی ایالات‌متحده آمریکا در قبال اتحادیه اروپا در دوره اوباما و ترامپ در سال‌های 2008-2020 زمینه را برای همگرایی و واگرایی میان دو واحد سیاسی فراهم کرده است. امنیت متقابل، مشخصات فرهنگی و هم‌افزایی اقتصادی از مهم‌ترین مولفه‌های کلیدی همگرایی ایالات‌متحده و اتحادیه اروپا است. در مقابل، تلاش روسیه برای نزدیکی به نواحی شرقی اتحادیه اروپا و تضعیف اتحاد فرا آتلانتیکی، مهم‌ترین عامل واگرایی میان ایالات‌متحده و اتحادیه اروپا است. عوامل فوق این سوال را مطرح می‌کند که عوامل همگرایی و واگرایی در روابط سیاسی-امنیتی ایالات‌متحده و اتحادیه اروپا (2008 تا 2020) چیست؟ در پاسخ به این سوال این فرضیه مطرح شد که از سال 2008 تاکنون شاهد همگرایی در روابط آمریکا و اتحادیه اروپا در حوزه‌های مختلفی همچون حقوق بشر، تروریسم، ایران و تاکید بر پیمان فرااتلانتیک گرایی و واگرایی با تاکید بر به خطر افتادن هژمونی آمریکا، ناشی از همگرایی روسیه با اتحادیه اروپا هستیم.

    کلیدواژگان: سیاست های امنیتی، سیاست های دفاعی، سیاست خارجی، واگرایی، همگرایی
  • رضا شکرزاده چهاربرج، مظاهر احمدیان * صفحات 56-79

    هر جامعه‌ای برای پیشبرد اهداف خود به مدیران لایق نیاز دارد در جمهوری اسلامی نیز برای اجرای قوانین پیشبرد اهداف مخصوصا در گام دوم انقلاب باید مدیرانی بر سرکار بیایند که این امر را سرعت بدهد و فرمایشات مقام معظم رهبری را اجرا کنند، البته این مهم باید بر طبق یک الگویی باشد که این مقاله سعی دارد بر اساس نهج البلاغه آن را تدوین کند. تحقیق به روش توصیفی تحلیلی به دنبال پاسخ به این پرسش است که ویژگی‌های مدیر انقلابی در نظام جمهوری اسلامی ایران بر اساس آموزه‌های نهج البلاغه چیست؟ یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که در گام دوم انقلاب اسلامی و با روی کار آمدن نسل جدید مدیران، انقلابی بودن آنها و تاکید بر الگوی رفتاری منطبق برآموزه نهج البلاغه از جمله داشتن تقوا، تواضع و فروتنی، ساده زیستی، شجاعت و قاطعیت، متخصص و متعهد، عدالت می‌تواند در دست‌یابی نظام به اهداف والای خود تسریع ایجاد کند.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، مدیران، نهج البلاغه، گام دوم، انقلاب اسلامی
  • محمدعلی طالبی، مهدی شجاع * صفحات 80-103

    همزیستی موضوعی است که همیشه و در طول تاریخ وجود داشته و انسان‌ها همواره در پی آن بوده‌اند که راه‌ها و شیوه‌های زندگی مسالمت‌آمیز را در کنار یکدیگر بیابند. در جوامع گذشته، تنوع فرهنگ‌ها، زبان، اقوام و همچنین دیگر عناصر زندگی اجتماعی کم‌تر بود و تحمل تفاوت‌ها و عقاید یکدیگر مسئله مهمی به‌حساب نمی‌آمد؛ اما با رشد و گسترش فزاینده ارتباطات در همه زمینه‌ها، از سویی تنوع فرهنگی، قومی، زبانی و اعتقادی بیشتر شده و از سوی دیگر، میزان تعاملات و برخورد افراد دوچندان شده است. بنابراین، تحمل عقاید و آداب و فرهنگ‌های دیگر گروه‌ها اهمیت فراوانی خواهد یافت. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی و تحلیلی با روش اسنادی – کتابخانه‌ای صورت گرفته است و نتایج نشان می‌دهد که مدارای سیاسی، اجتماعی و اخلاقی‌- رفتاری بیش‌ترین میزان اهمیت را در جامعه دارا هستند. وجود ارتباط بین دین‌داری با مدارای اجتماعی نیز موردبررسی قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: مدارا، مدارای اجتماعی، ابعاد مدارا، دین داری، جامعه
  • محمدرضا ارسلان بد، احسان بشارت * صفحات 104-132

    در ادبیات اقتصادی، بررسی علل رشد اقتصادی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده و توجه اقتصاددانان بسیاری را به خود جلب نموده است و دراین‌باره حجم گسترده‌ای از مطالعات را به خود اختصاص داده است. هدف از این مطالعه بررسی رابطه شاخص‌های اقتصادی و غیراقتصادی با رشد اقتصادی ایران در دوره زمانی 1350 تا 1398 است. در این مطالعه از متغیر تولید ناخالص داخلی (بدون نفت) به‌عنوان متغیر وابسته و از متغیرهای؛ تعریف گسترده پول، کارآفرینی، بهره‌وری نیروی کار، اقتصاد دانش‌بنیان، کارایی سرمایه، آزادسازی تجاری، نرخ ارز و اقتصاد مصرفی به‌عنوان متغیرهای توضیحی استفاده‌شده و با استفاده از روش تحلیلی آماری ARDL در جهت پاسخ به این سوال هستیم که آیا سیاست‌های توسعه اقتصادی کشور کره جنوبی می‌تواند در کشور ایران اجرا شود یا نه؟ نتایج نشان داد که به جزء اقتصاد مصرفی (CE) که ارتباط منفی با رشد اقتصادی دارد بقیه متغیرها که شامل: تعریف گسترده پول (M3)، شاخص کارایی سرمایه‌گذاری (ICOR)، بهره‌وری نیروی کار (LP)، کارآفرینی (EN)، نرخ ارز (IR)، آزادسازی تجاری (IIT) و اقتصاد دانش‌بنیان (KBE) می باش تاثیر مثبت و معنی‌داری بر رشد اقتصادی دارند

    کلیدواژگان: سیاست اقتصادی، رشد اقتصادی، ARDL، کشور ایران
  • علیرضا کوهکن، یوسف مومنی فرد * صفحات 132-154

    با فروپاشی شوروی و استقلال کشورهای مشترک‌المنافع، ایران به یکی از کانون‌های اصلی ارتباط با این کشورها بدل گردید. ایران در شرایط فعلی محل پیوند جمهوری‌های آسیای مرکزی با آب‌های آزاد خلیج‌فارس و مناسب‌ترین مسیر ارتباط زمینی با قفقاز و ترکیه است. پیوستگی سرزمینی، نیازهای ژیوپلیتیک و جایگاه ایران به‌عنوان پل ارتباطی و محدودیت‌های مرزهای آبی و محصور بودن ترکمنستان زمینه‌های همکار مناسبی بین دو کشور ایران و ترکمنستان را به وجود آورده است. همچنین برای ایران، ترکمنستان دروازه دسترسی به آسیای مرکزی محسوب می‌گردد. با اعلام استقلال ترکمنستان، جمهوری اسلامی ایران جزء نخستین کشورهایی بود که ترکمنستان را به رسمیت شناخته و اقدام به تاسیس سفارت در پایتخت این کشور نمود. سابقه تاریخی دو کشور از بستر مشترک بیش از هزارساله برخورداراست. این مقاله به روش تحلیلی توصیفی و گردآوری‌شده به روش کتابخانه‌ای به دنبال پاسخ به این پرسش است که زمینه‌های همکاری ایران و ترکمنستان چیست؟ یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که با در نظر گرفتن سابقه تاریخی و همسایگی دو کشور ایران و ترکمنستان می‌توانند در حوزه‌های فرهنگی، اقتصادی و امنیتی با یکدیگر همکاری داشته و همگرایی شکل بگیرد.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، ایران، ترکمنستان، همگرایی، فرهنگ، اقتصاد، امنیت
  • سید قائم موسوی*، سید علی فعال نظری صفحات 155-179

    پذیرش اعلامیه جهانی حقوق بشر توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 1948 روی داد. این اعلامیه شامل فهرستی از حقوق خاص و غیر قابل‌واگذاری همه انسان‌ها است. در سال 2006 نیز شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد تاسیس شد. این مقاله قصد دارد به بررسی وضعیت حقوق بشر در کشور عربستان سعودی از زمان تاسیس در سال 1932 بپردازد. مقاله به روش تحلیلی - توصیفی و گردآوری‌شده با اسناد کتابخانه‌ای به دنبال پاسخ به این پرسش است که عملکرد نظام سیاسی عربستان در قبال نسل اول تا سوم حقوق بشر چیست؟ برای بررسی موضوع ضمن پرداختن به مبانی حقوق بشر و توجه به تقسیم‌بندی سه نسل حقوق بشر عملکرد پادشاهی عربستان مطابق با سه نسل حقوق بشر واکاوی خواهد شد. یافته‌های پژوهش نشان می دهد که عملکرد عربستان سعودی منطبق با مفاد سه نسل حقوق بشر در سیاست داخلی و خارجی ازجمله مشارکت حداکثر سیاسی اقشار مختلف، حقوق اقلیت‌ها، حقوق زنان، شکاف طبقاتی، آزادی بیان و مطبوعات و همچنین رفتار سیاست خارجی چون حمایت و تهاجم نظامی به سایر کشورها در وضعیت نقض حقوق بشر بوده است به‌طوری‌که موردانتقاد مجامع بین‌المللی نیز قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، عربستان، نسل حقوق بشر، سازمان ملل، خاورمیانه
  • رضا پریزاد، احمد سهرابی حقیقت * صفحات 181-201

    در جوامعی که به لحاظ فرهنگی، متکثر و ناهمگون محسوب می‌شوند اقوام از مولفه‌های مهم و نیروی پیش برنده تحولات اجتماعی بوده‌اند. ازجمله مهم‌ترین تحولات، تشدید قوم‌گرایی درون مرزهای یک کشور است که می‌تواند تبعات سیاسی، امنیتی و اجتماعی مختلفی برجای بگذارد. در این میان سیاست‌هایی برای مدیریت در جوامع نامتجانس موردتوجه قرارگرفته است که مقاله حاضر با درک چنین اهمیتی سعی دارد به عوامل پیدایی و تشدید قومیت‌گرایی و الگوهای مدیریت آن بپردازد. از این نقطه‌نظر هدف پژوهش، دستیابی به پاسخی روشن در خصوص این پرسش است عوامل پیدایی و تشدید قومیت‌گرایی و الگوهای مدیریت آن چیست؟ پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی و تحلیلی و گردآوری به روش کتابخانه‌ای برای تحلیل تشدید قومیت‌گرایی سعی دارد به ترکیبی از چهار نظریه نوسازی، استعمار داخلی، روابط ضعیف و محرومیت نسبی بپردازد و درزمینه مدیریت نیز به الگوهای همانندسازی، تکثرگرایی و ادغام‌گرا خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: اقوام، قومیت، تنوع قومی، سیاست گذاری قومی
|
  • Majid Abbaszadeh Marzbali* Pages 1-31

    The purpose of this article is to examine what political development is and the basic issues associated with it. In general, the reason for the attention of the present study to the political dimension of development is due to the fundamental role of this dimension in the formation of other dimensions of development. The main question of the article is what does political development mean and what are the principles and characteristics of each of them? The answer of the article is that development means providing the necessary grounds for the emergence and emergence of the capacities of various elements of society and finding a field for them to achieve progress and increase quantitative and qualitative capabilities in the heart of society. In the field of development, there are several schools and strategies , which include schools of modernization, dependence and the global system, and strategies of exogenous development , exogenous development, balanced development, and so on. Development has political, economic dimensions, It is social and cultural, whose political dimension means the increasing process of capacity of governmental and non-governmental political institutions in response to the demands of society in terms of participation in political processes . Political development has characteristics such as: democratic political structure, dynamic civil society, etc. and has a fundamental role in shaping other dimensions of development. This article is a descriptive-analytical method

    Keywords: development, development schools, development strategies, political development, characteristics of political development
  • Mohammad Reza Dehshiri, Zahra Emami * Pages 32-55

    Convergence and divergence of subject matter in the field of international relations, in the meantime, security and defense policy of the Union for Europe of the United States of America under Obama and Trump in the years 2008-2020 for the areas of convergence and divergence between the two political units has provided . Mutual security, cultural profile and economic integration are key components of the convergence of the United States and the European Union. In contrast, Russia's efforts to move closer to the eastern part of the European Union and to weaken the transatlantic alliance are the most important cause of divergence between the United States and the European Union. The above factors raise the question of what are the factors of convergence and divergence in the political-security relations of the United States and the European Union (2008-2020)? In response to this question, it was hypothesized that since سال since We are witnessing convergence in US-EU relations in areas such as human rights, terrorism, Iran, and the emphasis on the transatlantic alliance and divergence, with emphasis on endangering US hegemony due to Russia's convergence with the EU.

    Keywords: Security Policy, Defense Policy, Foreign Policy, Divergence, Convergence
  • Reza Shokrzadeh Chaharborj, Mazaher Ahmadian * Pages 56-79

    Every society needs qualified managers to advance its goals. In the Islamic Republic, in order to implement the laws to advance the goals, especially in the second step of the revolution, managers must come to power to accelerate this and carry out the orders of the Supreme Leader. According to a model that this article tries to compile based on Nahj al-Balaghah. Descriptive-analytical research seeks to answer the question: what are the characteristics of a revolutionary leader in the system of the Islamic Republic of Iran based on the teachings of Nahj al-Balaghah? Findings show that in the second step of the Islamic Revolution and with the coming to power of the new generation of managers, their revolutionary nature and emphasis on the pattern of behavior in accordance with the teachings of Nahj al-Balaghah, including piety, humility, simplicity, courage And determination, expertise and commitment, justice can accelerate the achievement of the system to its lofty goals

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Managers, Nahj al-Balaghah, Second Step, Islamic Revolution
  • Mohammad Ali Talebi, Mehdi Shoja * Pages 80-103

    Coexistence is an issue that has always existed throughout history, and human beings have always sought to find ways and means of living peacefully together. In past societies, the diversity of cultures, languages, ethnicities, as well as other elements of social life was less, and tolerating each other's differences and beliefs was not an important issue; But with the growth and expansion of communication in all fields, on the one hand, cultural, ethnic, linguistic and religious diversity has increased, and on the other hand, the amount of interactions and attitudes of individuals has doubled. Therefore, tolerating the beliefs, customs and cultures of other groups will be of great importance. The present study has been done with a descriptive and analytical approach with a documentary-library method and the results show that political, social and moral-behavioral tolerance are the most important in society. The relationship between religiosity and social tolerance has also been examined.

    Keywords: Tolerance, Social Tolerance, Dimensions of Tolerance, Religiosity, Society
  • Mohammad Reza Arsalan Bad, Ehsan Besharat * Pages 104-132

    In the economic literature, the study of the causes of economic growth has a special place and has attracted the attention of many economists and in this regard has been a large volume of studies. The purpose of this study is to investigate the relationship between economic and non-economic indicators with economic growth in Iran in the period 1350 to 1398. In this study, the variable of GDP (without oil) as a dependent variable and one of the variables; The broad definition of money, entrepreneurship, labor productivity, knowledge-based economics, capital efficiency, trade liberalization, exchange rates, and the consumer economy have been used as explanatory variables , using the ARDL statistical analysis method to answer the question of whether Korea's economic development policies South can be implemented in Iran or Not? The results showed that except for consumer economics (CE) which has a negative relationship with economic growth , other variables including: broad definition of money (M3), investment efficiency index (ICOR), labor productivity (LP), entrepreneurship (EN), rates Currency (IR), Trade Liberalization (IIT) and Knowledge-Based Economy (KBE) have a positive and significant impact on economic growth

    Keywords: Economic Policy, Economic Growth, ARDL, Iran
  • Alireza Koohkan, Yousef Momeni Fard * Pages 132-154

    With the collapse of the Soviet Union and the independence of the Commonwealth, Iran became one of the main centers of relations with these countries. Iran is currently the junction of the Central Asian republics with the open waters of the Persian Gulf and the most suitable land connection route with the Caucasus and Turkey. Territorial cohesion, geopolitical needs and Iran's position as a bridge and limitations of water borders and the enclosure of Turkmenistan have created suitable cooperation areas between Iran and Turkmenistan. For Iran, Turkmenistan is also a gateway to Central Asia. With the declaration of Turkmenistan's independence, the Islamic Republic of Iran was one of the first countries to recognize Turkmenistan and to establish an embassy in the capital. The two countries have a common history of more than a thousand years.This article seeks to answer the question of what are the areas of cooperation between Iran and Turkmenistan by descriptive-analytical method and collected by library method? The research findings show that considering the historical background and neighborhood of Iran and Turkmenistan, they can cooperate with each other in the fields of culture, economy and security and form convergence.

    Keywords: Foreign Policy, Iran, Turkmenistan, Convergence, Culture, Economy, Security
  • Seyed Ghaem Mousavi *, Seyed Ali Nazari Pages 155-179

    The Universal Declaration of Human Rights was adopted by the United Nations General Assembly in 1948. This Declaration contains a list of the special and inalienable rights of all human beings. In 2006, the United Nations Human Rights Council was established. This article aims to examine the human rights situation in Saudi Arabia since its inception in 1932. The article is an analytical-descriptive method and collected with library documents that seeks to answer the question: What is the performance of the Saudi political system in relation to the first to third generation of human rights ? To examine the issue while addressing the fundamentals of human rights and considering the division of three generations of human rights, the performance of the Kingdom of Saudi Arabia will be analyzed in accordance with three generations of human rights . Research findings show that Saudi Arabia's performance is consistent The provisions of three generations of human rights in domestic and foreign policy, including the maximum political participation of different strata , minority rights, women's rights, class gap, freedom of speech and press, as well as foreign policy behavior such as support and military aggression against other countries in human rights violations . It has also been criticized by international bodies.

    Keywords: Human Rights, Saudi Arabia, Human Rights Generation, United Nations, Middle East
  • Reza Parizad, Ahmad Sohrabi Haghighat * Pages 181-201

    In societies that are culturally diverse and heterogeneous, ethnicities have been an important component and driving force of social change. One of the most important developments is the intensification of ethnicity within the borders of a country, which can have various political, security and social consequences . In the meantime, policies for management in heterogeneous societies have been considered and the present article , understanding such importance, tries to address the factors of emergence and intensification of ethnicity and its management patterns . From this point of view, the aim of the research is to obtain a clear answer to this question. What are the causes and intensification of ethnicity and its management patterns? The present study tries to combine a descriptive and analytical approach and a collection with a library method to analyze the escalation of ethnicity. He will deal with the four theories of modernization, internal colonialism, weak relations and relative deprivation, and in the field of management, he will deal with patterns of assimilation, pluralism and integration.

    Keywords: thnicities, ethnicity, ethnic diversity, ethnic